Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Υποβιβάζεται ο Ηρακλής, άδεια σε Πανιώνιο

Στη Football League υποβιβάζεται ο Ηρακλής μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που απέρριψε επί της ουσίας την έφεση της ΠΑΕ και άρα δεν εγκρίνει πιστοποιητικό αδειοδότησης του «Γηραιού»!!!
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις...

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ Γ. ΑΛΒΕΡΤΗ

Σε φυλάκιση δύο ετών καταδικάσθηκε ο γιατρός που με το λάθος του προκάλεσε μόνιμη σωματική αναπηρία στον Γιώργο Αλβέρτη, σύζυγο της Αλεξίας Έβερτ και γαμπρό του Μιλτιάδη Έβερτ. Το 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε τον...
δεύτερο γιατρό που κατηγορήθηκε για την υπόθεση.

Οι γιατροί κατηγορούνταν για «σωµατική βλάβη από αµέλεια παρ' υπόχρεου». Αμφότεροι χειρουργούσαν σε άλλο νοσοκοµείο από αυτό που έγινε η επέµβαση στον Γιώργο Αλβέρτη, αλλά δέχθηκαν να αναλάβουν εκτός έδρας και τη δική του περίπτωση.

Το χειρουργείο έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2005 για αφαίρεση κύστης από τον εγκέφαλο του ασθενούς.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο η κ. Έβερτ, υπήρξε σωρεία λαθών από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση της υγείας του συζύγου της. «Ο άντρας μου έπαθε εγκεφαλικές βλάβες από το πρώτο 24ωρο µετά την επέµβαση. Όταν βγήκε από την καταστολή δεν ήταν ο ίδιος. Έλεγε ασυναρτησίες και είχε άλλο επίπεδο συνείδησης», δήλωσε η σύζυγός του.

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, βασικό λάθος του γιατρού ήταν η μη έγκαιρη παροχέτευση του ασθενούς, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριές εγκεφαλικές βλάβες.

Ο ίδιος ο γιατρός αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι ένας τρίτος γιατρός, που συμμετείχε στην ίδια ομάδα που χειρούργησε τον κ. Αλβέρτη, έθεσε τέλος στη ζωή του πριν από ένα χρόνο.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μιχαλόλιας, που εκπροσωπούσε τον αθωωθέντα γιατρό, δήλωσε στο «Βήμα» ότι «το δικαστήριο απήλλαξε δικαίως τον πελάτη μου και καταλόγισε την ευθύνη μόνο στον συνάδελφό του που είχε την ευθύνη του χειρουργείου και κυρίως της μετέπειτα θεραπείας».

FIMOTRO

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ.

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Πεταλωτής, αφού ομολόγησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τις μυστικές επαφές με τον Στρος Καν, λέγοντας ότι “ο Γ. Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο πατριωτικό καθήκον του να συνομιλεί με όλους και να αξιολογεί τις προτάσεις τους”, σήμερα προσπαθεί να αναιρέσει όσα έλεγε και κατηγορεί τον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. ότι “για δικούς του λόγους παραθέτει την κατάσταση έτσι όπως υποτίθεται ότι έγινε”.
Δυστυχώς για τον ίδιο και τον Αρχηγό του, τα γεγονότα δεν τους βοηθούν, ούτε στην τελευταία πιρουέτα.
Την ίδια ώρα που συζητούσαν υπόγεια –όπως λέει ο Στρος Καν- εξαπατούσαν το λαό διαβεβαιώνοντας για τα ακριβώς αντίθετα. Το Δεκέμβριο του 2009, ο Γ. Παπανδρέου βεβαίωνε ότι “τα σενάρια προσφυγής μας στο Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχουν”, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 δήλωνε κατηγορηματικά ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο Δ.Ν.Τ.”.
Όσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν να αμφισβητήσουν το συνομιλητή τους, το σκηνικό παραμένει ίδιο και τα ερωτήματα που υποβάλαμε παραμένουν αναπάντητα:
-       Γιατί, αφού –όπως λένε- πάλευαν, για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, εξακολουθούσαν να λένε ότι “λεφτά υπάρχουν”;
-       Γιατί τον Ιανουάριο του 2010, στην έκδοση του ομολογιακού δανείου όταν προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ, όσα περίπου θα έδινε και το Δ.Ν.Τ., δεν τα πήραν;
-       Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009;
-       Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με δηλώσεις για “Τιτανικό” και επικείμενη “χρεοκοπία”;

- Γιατί, ενώ προεκλογικά απέκλειαν προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., μετεκλογικά –και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχινίδης- αποφάσισαν ότι αυτή ήταν “η πρώτη και μόνη επιλογή τους”;
- Τι, επιτέλους, κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη;
Αυτό είναι πλέον το ερώτημα.
Και το ερώτημα αυτό δεν απαντάται με βολές εναντίον του Στρος Καν».

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Σας μοίρασα πριν από λίγο μια δήλωση σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων του κ. Στρος Καν. Την επαναλαμβάνω:
«Πολιτικός κόλαφος για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου είναι το απόσπασμα των δηλώσεων Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου στον “ALPHA”. Αποκαλύπτει ότι, μαζί με τον κ. Παπανδρέου, δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια -όπως είπε χαρακτηριστικά- και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό. Και όλα αυτά, γιατί -όπως λέει ο κ. Στρος Καν- ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό.
Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου.
Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη;
Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει. Και η κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές».
Σας θυμίζω πως, όταν για πρώτη φορά είχαν γίνει αποκαλύψεις, για τη συνέντευξη του Στρος Καν, είχαμε θέσει προς την κυβέρνηση συγκεκριμένα ερωτήματα.
Και τα ερωτήματα αυτά – με κορυφαίο το ερώτημα «τί κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη»- παραμένουν ακόμη αναπάντητα:
Θέλω λοιπόν να τα επαναλάβω:

Από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



«Μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αιφνιδιασμού, μόλις οκτώ ημέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη καθορίσει και ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αλλάζει καθημερινά αποφάσεις σχετικά με το Απολυτήριο του Λυκείου, χωρίς να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή οι σχετικές αλλαγές που αποφάσισε εν μία νυκτί.
Με απίστευτη προχειρότητα, επιπολαιότητα, έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, μέσα από σειρά λαθών και παραλείψεων, προχώρησε στην ανακοίνωση των εξεταστικών κέντρων για τις Πανελλήνιες, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό τους και υποχρεώνοντας παρανόμως δεκάδες μαθητές -μεταξύ αυτών και άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες- να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να δώσουν εξετάσεις.
Για πρώτη φορά έχουν «παραλύσει» κυριολεκτικά θεσμοί, δεν εφαρμόζονται νόμοι, ερμηνεύονται κατά το δοκούν νομοθετικές διατάξεις, εκδίδονται εγκύκλιοι χωρίς να στηρίζονται σε καμία διάταξη νόμου και όλα αυτά με την επίκληση της οικονομικής κρίσης.
Σε αυτό το απίστευτο αλαλούμ σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που μετά από  ελάχιστες ώρες, λόγω των σφοδρών και δικαιολογημένων αντιδράσεων, τις καταγγελίες και ενστάσεις των αιτούντων εκπαιδευτικών, το Υπουργείο πήρε πίσω. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα ότι  η Εκπαίδευση και η Παιδεία δεν αποτελεί  προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡ​ΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Δ. ΣΤΑΜΑΤΗ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δ. Σταμάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια κακώς διατυπωμένη αναφορά μου, σήμερα στη Βουλή, σε ό,τι αφορά τα αιτήματα πρώην βουλευτών για αναδρομικά, έδωσε λαβή για παρερμηνείες.

Θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του κόμματος ότι σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο, που περικόπτονται τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων και δοκιμάζονται οι αντοχές τους, είναι προκλητικό και απαράδεκτο να υποβάλλονται από οποιονδήποτε τέτοιες απαιτήσεις.

Θυμίζω, ότι προσωπικά, όταν το θέμα είχε τεθεί πάλι το 2008, μαζί με όλους τους συναδέλφους είχαμε συμφωνήσει και δεσμευτεί κανένας βουλευτής να μην κάνει παρόμοια προσφυγή.
Αυτή είναι η θέση μου».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΣΤΟΝ κ ΠΑΓΚΑΛΟ

dapndfk

Σεισμός 3.9 ρίχτερ αισθητός στο Δερβένι

Λίγο πριν της  4 το απόγευμα  στις 15.39 έγινε αισθητός σεισμός μικρης διάρκειας, ασθενής, στο Δερβενι. Όπως μετέδωσε το Ευρωπαικό σεισμολογικό κέντρο σημειώθηκε στις 12:39:43.0 UTC  σεισμική δόνηση 3.9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βαθος τα 6 χιλιόμερτα . Το επίκεντρο του σεισμού σημειώνεται 61 χιλιόμετρα ανατολικά των Πατρών , 12 χιλιόμετρα νότια από το Γαλαξιδι , στη θαλάσσα περιοχή του Δερβενίου.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη: H αναστολή λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας στο Δερβένι είναι πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό αναπτυξιακό παράγοντα

Με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του γραφείου συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας στο Δερβένι Κορινθίας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις επικείμενες αλλαγές στην τραπεζική αγορά και τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες.
Σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος της χώρας έχει προχωρήσει σε μια γενικότερη αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του. Η κίνηση αυτή είναι αυτονόητη αν συνυπολογίσουμε, ότι αναφερόμαστε σε μια τραπεζική αγορά κατακερματισμένη, σε πολλές και μικρές επιχειρήσεις (για τα δεδομένα τουλάχιστον της υπόλοιπης Ευρώπης), οι οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς εξαρτάται ιδιοκτησιακά από το κράτος, παρουσιάζοντας αντίστοιχα χαρακτηριστικά μ’ αυτά τα οποία αναπτύχθηκαν στον ελληνικό δημόσιο τομέα τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι δεδομένο άλλωστε, ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας. Οι αλλαγές που δρομολογούνται –ή και που έχουν ήδη δρομολογηθεί- δεν εμπίπτουν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζικών επιχειρήσεων. Αντίθετα συνιστούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος πολιτικών που καλούνται να εφαρμόσουν υπό το καθεστώς της δανειοδότησής τους και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η στοχοθεσία εν προκειμένω είναι να διαμορφωθεί ένας τραπεζικός τομέας, ο οποίος θα είναι υγιής και ικανός να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μέσω της υποστήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ήδη οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων για τη μείωση του κόστους τους. Μεταξύ άλλων έχουν υιοθετηθεί μέτρα, όπως η μετεγκατάσταση καταστημάτων σε άλλα κτίρια με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η αναδιαπραγμάτευση ενοικίων και προμηθειών, αλλά και η μείωση των δαπανών για την προώθηση τραπεζικών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά το μέτρο εκείνο, το οποίο έχει συζητηθεί περισσότερο είναι το κλείσιμο υποκαταστημάτων σε διάφορες περιοχές, υπό το πρίσμα και των επερχόμενων συγχωνεύσεων.
Στην περίπτωση του γραφείου συναλλαγών στο Δερβένι, έχουν αναφερθεί διάφορες αιτίες για τη συγκεκριμένη επιλογή, όπως ο μικρός αριθμός συναλλαγών και το υψηλό λειτουργικό κόστος της τράπεζας. Επιπρόσθετα, ως αιτία προβάλλει το γεγονός ότι στο Δερβένι δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες προστασίας του καταστήματος, λόγω και του ότι δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα στην περιοχή. Ο παράγοντας αυτός λαμβάνεται υπόψη επειδή έχουν σημειωθεί ληστείες σε υποκαταστήματα περιοχών όπου δεν υπάρχει επαρκής αστυνομική φύλαξη, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα στα υποκαταστήματα του Διακοπτού και της Αιγείρας, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια υπαλλήλων και συναλλασσόμενων.
Παρ’ όλα αυτά, είναι ανάγκη οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται και με ορισμένα πρόσθετα κριτήρια, λόγω και της σημασίας που οι τράπεζες διαδραματίζουν για μια τοπική κοινωνία. Αποτελεί γεγονός ότι η χώρα μας έχει δύσβατη μορφολογία, χωρίς αναπτυγμένες κρατικές υποδομές. Η αποκοπή μέρους του πληθυσμού από χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι πιθανό να αποτελέσει έναν επιπλέον ανασταλτικό αναπτυξιακό παράγοντα. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός, ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 98% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν σε τοπικό επίπεδο. Η έλλειψη προσφοράς τραπεζικών υπηρεσιών, μπορεί να δημιουργήσει για τις επιχειρήσεις αυτές πρόσθετα προβλήματα τόσο ως προς τις εναλλακτικές δυνατότητες που τους προσφέρονται όσο και ως προς την δυνατότητα άμεσης διεκπεραίωσης των υποθέσεων που τους αφορούν.
Θα ήταν σκόπιμο υπό το πρίσμα των επερχόμενων εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, παρόμοια ζητήματα να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου οι εξελίξεις ενός τόσο σημαντικού τομέα της οικονομίας να μην επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις μικρές κοινωνίες. Ίσως η πιο δόκιμη λύση να ήταν ο τραπεζικός τομέας με τη συμμετοχή και του κράτους πριν τις όποιες αποφάσεις να λάβει σοβαρά υπόψη του τις συγκεκριμένες παραμέτρους.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας

Η Ελλάδα αποχαιρετά το Θανάση Βέγγο. Τώρα στην Αγία Μαρίνα στο Θησείο το τελευταίο αντίο

Συγγενείς, φίλοι και απλοί θαυμαστές του Θανάση Βέγγου έχουν γεμίσει τον προαύλιο χώρου του ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, όπου ψάλλετε τώρα η νεκρώσιμος ακολουθία.
Στεφάνια έχουν αποστείλει, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μάρθα Βούρτση και ο Μίμης Πλέσσας, ενώ άγνωστο παραμένει το μέρος που θα ταφεί ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου.
Η συγκίνηση είναι έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων που δεν πιστεύουν ότι χάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου.

Διαζύγιο Τατούλη με την Αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου













"Αλίμονο αν ο κάθε διορισμένος υπαλληλάκος μπορεί να ταυτίζεται με την κυβέρνηση να δημιουργεί τέτοια προβλήματα σοβαρής πολιτικής σημασίας "

Αυτή είναι η σκληρή απάντηση του Πέτρου Τατούλη, για τον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου Τάσο Αποστολόπουλο, που με καυστικό ύφος και απόλυτη ευκρίνεια λόγου,ανακοίνωσε και το πολιτικό του διαζύγιο με την Αποκεντρωμένη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου...!!!

Ο Πέτρος Τατούλης με ιδιαίτερα απαξιωτικό ύφος για τον ρόλο της αποκεντρωμένης διοίκησης αλλά και το πρόσωπο του γγ είπε :
"Ο Τάσος Αποστολόπουλος εκθέτει την κυβέρνηση και αυτούς που του εμπιστεύθηκαν αυτή την θέση" είπε ο Περιφερειάρχης σαφέστατα ενοχλημένος απο την υπόθεση απόρριψης του προυπολογισμού απο την γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
" Πριν απο λίγες ελάβαμε μια επιστολή της Απκεντρωμένης Διοίκησης η οποία αναφέρει πως δεν εγκρίνει τον προυπολογισμό για τους λόγους που ο ίδιος ο γραμματέας και οι υπηρεσίες του ήθελαν να τον βάλουν σε αυτήν την λογική.Οι λόγοι δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Η απάντηση του διευθυντή Οικονομικών της Περιφερειάς μας ήταν αφοπλιστική. Ο προυπολογισμός έχεςι εγκριθεί απο τα αρμόδια υπουργεία και το Γενικό λογιστήριο του κράτους. Ο προυπολογισμός εκτελείται. Λάβαμε επιστολή του γγ της Απικεντρωμένης Διοίκησης με την έκκληση να τροποποιήσουμε τον προυπολογισμό για να πληρωθούν οι οφειλές των Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων προς τα ΚΤΕΛ.Όταν λέει λοιπόν να τροποποιήσουμε τον προυπολογισμό ομολογεί πως βρισκεται σε ισχύ.Τίθεται πολιτικό ζήτημα"
Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας τις στοχεύσεις του κυρίου Αποστολόπουλου χαρακτηρίσζει το ζήτημα πολιτικό."Έχει έναν τομέα μείζονος πολιτικής σημασίας και εκθέτει αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν"τόνισε.
"Η μόνη πιθανότητα να επιστραφεί ο προυπολογισμός είναι να μην έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια"
"Δεν θέλω να ταυτίσω την κυβέρνηση με τον κύριο Αποστολόπουλο.Αλίμονο αν κάθε διορισμένος υπαλληλάκος ταυτίζεται με τέτοιες συμπεριφορές δημιουργώντας τετοια προβλήματα πολιτικής σημασίας"...


Η αντιπολίτευση είναι θεσμικός αγώνας


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την εν γένει υπόσταση αυτού που στην πολιτική πρακτική αποκαλούμε «αντιπολίτευση». Μέσα σε μια πολύ οξυμένη περίοδο γενικευμένης κρίσης – η κρίση δεν είναι μόνο πολιτική όπως πολλοί αρέσκονται να λένε – το να τίθεται θέμα περί «πολιτικής ορθότητας» της αντιπολίτευσης, είναι συζήτηση που γίνεται – κατά τη γνώμη μου – τουλάχιστον εκ του πονηρού και φέρει ελατήρια που βλάπτουν το συμφέρον της χώρας.

Αφιέρωμα στη Μάνα Γη με του ήλιου το φιλί



Καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην εκδήλωση !!!

Παλάτι μου ο γαλανός ουρανός
πλούτη μου τα δροσερά νερά και οι καρποί της φύσης
Δύναμή μου τα πράσινα δάση και το οξυγόνο
Μοιράζομαι σωστά αυτά τα δώρα με όλα τα πλάσματα που είναι αδέλφια μου!!!

Γιάννης Μιχελάκης :«Πολιτικός κόλαφος για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου το απόσπασμα των δηλώσεων Στρος Καν το οποίο δημοσιοποιήθηκε στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr
Τετάρτη, 4  Μαΐου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολιτικός κόλαφος για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου είναι το απόσπασμα των δηλώσεων Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου στον ALPHA.
Αποκαλύπτει ότι, μαζί με τον κ. Παπανδρέου, δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια -όπως είπε χαρακτηριστικά- και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό.
Και όλα αυτά γιατί -όπως λέει ο κ. Στρος Καν- ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Την ώρα, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό.
Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου.
Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη;
Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει.
Και η κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές».

Μήπως τα ψηλοτάκουν​α μας χτυπούν στη φτέρνα;

Χθες το βράδυ ο Λαζόπουλος με το video ντοκουμέντο που έπαιξε στην εκπομπή του, απέδειξε αυτό που ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι.
Το παιχνίδι ο ΓΑΠ το είχε στημένο μήνες πριν.
Όλα όσα έχουν γίνει τους 18 μήνες αυτής της παρωδίας θιάσου που αυτό-προσδιορίζεται ως κυβέρνηση ήταν προαποφασισμένα για προφανείς λόγους:

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΔΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

Τη Δευτέρα 02 Μαΐου 2011, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, παρευρέθηκε σε προγραμματισμένη σύσκεψη με το Δήμαρχο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κ. Α. Κλαδούχο, στο Δερβένι, συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, κ. Παπαγγελόπουλο Άγγελο, κ. Πετρόπουλο Νικόλαο και κα. Αδάμ – Σπανογιάννη Ευαγγελία, καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Από την πλευρά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, πέραν του  κ. Κλαδούχου, παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος, κ. Καραβάς Ανδρέας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, καθώς και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η κατασκευή του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου, που αφορά στην « Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Δερβενίου ».Το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
Ο Σκοπός της συνάντησης ήταν να καθοριστούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί η γρήγορη υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 1.605.000 ευρώ και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί σε άμεσο χρόνο η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Δέδες σύμφωνα με την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και για την ταυτόχρονη μελέτη προσθήκης στο νέο σχολείο, η οποία θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του νέου κτιρίου.
           Στα πλαίσια της υλοποίησης της δέσμευσης του Αντιπεριφερειάρχη, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο Διευθύνσεων, των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης μελέτης προσθήκης και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου με τον ορθότερο και καλύτερο λειτουργικά τρόπο.

Ο 'Ελληνας στενάζει και πρώην βουλευτές διεκδικούν επιστροφή αναδρομικών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 
«Δεν μπορεί την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και η ανεργία και η φτώχεια κάνουν το μέσο Έλληνα να στενάζει, πρώην βουλευτές να διεκδικούν επιστροφή αναδρομικών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή μέσα στο περιβάλλον που ζούμε δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Θα ενισχύσει δε, επικίνδυνα το κλίμα απόρριψής και αποστροφής προς την πολιτική και τους θεσμούς.
Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τους πρώην βουλευτές, παρά το ότι μπορεί να δικαιούνται τα χρήματα αυτά, να  μην τα αποδεχθούν για όσο καιρό η Ελλάδα θα βρίσκεται σε συνθήκες μνημονίου».

Ίσιωσε ο «Παπανικολής», γέρνει το πολιτικό σύστημα. Δυο Επιτροπές, δυο δικαστικές έρευνες και ένας πρέσβης…

Tης Σοφίας Βούλτεψη

Οι αξιολογητές της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει δια της μεθόδου της αναδιαρθρώσεως, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΑΔΕΔΥ συμφώνησαν χθες να μην αποδεχθούν το σχέδιο περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας ως ημέρας έναρξης των κινητοποιήσεων – και επομένως προβλημάτων ηλεκτροδότησης – την 11η Μαΐου, ημέρα γενικής απεργίας και το πολιτικό σύστημα αυτοδιαλύεται.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να φέρει σε πέρας τις αλλαγές μόνο στους τηλεοπτικούς μονολόγους των μελών της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να τραβήξει πάνω της το ενδιαφέρον για μια υπόθεση που σχεδόν αποκλειστικά αφορά τους πολιτικούς της αντιπάλους, στη Βουλή ακούγονται ακατονόμαστες φράσεις για μια υπόθεση που ήδη – με πολιτική ευθύνη – κατέληξε σε περιπεπλεγμένη περιπλοκή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πριν βελτιωθούν τα πράγματα θα χειροτερέψουν δραματικά. Προσπαθούμε χρόνια, αλλά δεν φτάσαμε ακόμη στον πάτο του βαρελιού. Κάτω από κάθε πάτο, κρύβεται άλλος ένας.

Ο κλέψας του κλέψαντος

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι αδύνατον φυσιολογικός άνθρωπος επί του πλανήτου να αντιληφθεί τι συμβαίνει στη χώρα όσον αφορά στη φορολογία και στη φοροδιαφυγή.

Είναι τέτοιο το αίσχος που μόνο άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει τη ζωή τους λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτόν τον περιοδεύοντα θίασο που είναι η πολιτική ζωή του τόπου, διακινδυνεύουν προβλέψεις, εξαγγελίες, υποσχέσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα, με τους άθλιους μισθούς της, βρίσκεται μόνιμα πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά στην φορολογία. Και με έναν συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 23%, έχουμε γίνει Φινλανδία και βαδίζουμε σταθερά προς τον στόχο μας: Το 25% της Δανίας.

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι επιτέλους πραγματοποιήθηκε μια προεκλογική υπόσχεση: Θα γίνουμε σίγουρα «Δανία του Νότου».

Μπαϊκάλ: Η Κρήτη… οδηγός μας για την Κύπρο!

Ειδικού Συνεργάτη

Στην όμορφη πόλη της Μεσογείου, την Αττάλεια, οι κρητικής καταγωγής πολίτες οργάνωσαν μια δική τους βραδιά στο Minicity, στην οποία μετείχε και ο πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ .
Ο πολιτικός που απομακρύνθηκε από την αρχηγία του κόμματός του εξαιτίας ροζ σκανδάλου δεν παρέλειψε να απευθύνει χαιρετισμό , στον οποίο, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι ρίζες των κατοίκων της πόλης αυτής προέρχονται από την Κρήτη, την τελευταία κατάκτηση των Οθωμανών στη  Μεσόγειο, την οποία πολιόρκησαν εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.
Οι κάτοικοι του νησιού έζησαν ειρηνικά και ευτυχισμένα 150 χρόνια με τους Οθωμανούς. Με την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων ανακατεύτηκαν τα πράγματα. Έγιναν θρησκευτικές διακρίσεις, υποδαυλίστηκαν εξεγέρσεις , σφαγές και στο  τέλος δόθηκε αυτονομία. Τρία χρόνια μετά την αυτονομία οι Μουσουλμάνοι εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Μετά το 1900 οι Μουσουλμάνοι της Κρήτης μετανάστευσαν στην Σμύρνη και την Αττάλεια.  Τα ίδια θέλησαν να κάνουν και στην Κύπρο, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί είχαμε διδαχθεί από την Κρήτη. Πρέπει να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα και να μην τα ξεχνάμε».
Τέλος, υπενθύμισε ότι στην Αττάλεια ζουν περίπου 70.000 Κρητικοί, όπως τους αποκάλεσε, και επεσήμανε πως «όποιοι και αν είμαστε, όποια και αν είναι η καταγωγή μας , είμαστε ισότιμοι πολίτες της τουρκικής Δημοκρατίας και αδέλφια».
Ο κ. Μπαϊκάλ παρά την μακρόχρονη πολιτική του καριέρα δεν έμαθε τίποτα για τις διακρίσεις που γίνονται στη χώρα του σε βάρος ομάδων πολιτών της είτε είναι αλλόθρησκοι , είτε είναι Μουσουλμάνοι. Αν τα πράγματα ήταν όπως τα περιγράφει, γιατί ο πρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας κ. Ντεμιρτάς σε συνέντευξη του στο Ρόιτερ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα για την  αυτονομία των νοτιανατολικών περιοχών της Τουρκίας;

elzoni.gr

Διπλώματα Οδήγησης… Όταν το α-σκοπο συναγωνίζε​ται το παρά-λογο, τον αγώνα τον κερδίζει πάντα το τραγικό…!


Γράφει ο Άρης Ζωγράφος

Σε πείσμα των καιρών, είμαστε ακόμα ζωντανοί σαν Rock συγκρότημα…Για όσους  ενδιέφερε και  ενδιαφέρει να κερδίζουν από τη συζήτηση, να προβληματίζονται,  να μετρούν  τη δύναμη των επιχειρημάτων τους, να αμφισβητούν και να παλεύουν για να αποδείξουν το σωστό των απόψεων τους… χωρίς υστεροβουλίες!
Στα δύο πρώτα μου σημειώματα, έθεσα κάποια ερωτήματα, ελπίζοντας όλοι αυτοί που συμμετέχουν στις επιλογές και τη διαμόρφωση της  πολιτικής, να εκφράσουν με ονοματεπώνυμο την άποψη τους για το Νέο(;) σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης οδηγών και να εκθέσουν, τελικά, σε κοινή θέα τα συμφέροντά τους.

Όμως, μετά από 20 μέρες διαβούλευσης, οι “γνωστοί άγνωστοι” σύμφωνα με την προσφιλή τους τακτική, κωφεύουν,  συμμετέχοντας σε όλες τις επιτροπές λήψης αποφάσεων… Δοξάστε τους!

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙ​ΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ" ΤΕΥΧΟΣ ΝΟ 33


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 33.pdf
Ένας κύκλος κλείνει...ένας νέος ανοίγει…
Μια νέα εφημερίδα γεννήθηκε!!
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ!
Η εφημερίδα, «Πολιτιστικό Βήμα Μεσινού» ενηλικιώνεται και αλλάζει. Κάθε ζωντανός οργανισμός ψάχνει, ανιχνεύει και μαθαίνει από την εμπειρία του.
Εν μέσω μιας κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας,
 το «Πολιτιστικό Βήμα Φενεού» πλέον, θα είναι στη διάθεση των Φενεατών μαχητικότερο, περισσότερο παρεμβατικό, με οξυμένη ερευνητική ματιά, αφουγκραζόμενο τους σφυγμούς μιας κοινωνίας βυθισμένης σε οικονομική κρίση, αλλά και κρίση
αξιών.
Στη νέα αυτή φάση, η εφημερίδα θα είναι πλούσια, αλλά όχι πληθωρική. Πλήρης ειδήσεων, αλλά όχι φλύαρη.
Το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΜΕΣΙΝΟΥ» δεν χαρίστηκε ποτέ και σε κανένα. Θα εξακολουθήσει να βαδίζει πάνω στον δύσκολο και τραχύ δρόμο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και μόνο. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι μόνοι σύμμαχοι και φίλοι είναι οι αναγνώστες μας Φενεάτες . Κανείς άλλος. Η εφημερίδα αυτή δεν αλιεύει σε θολά νερά. Δεν το έκανε ποτέ. Δεν θα το κάνει και στο μέλλον.
Έτσι λοιπόν σας ανακοινώνω ότι θα συνεχίσω έναν καινούριο κύκλο με το «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ».  Με νέο  ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς τον ασφυκτικό βραχνά... του Συλλόγου, με πιο ελεύθερο στόμα... και λυμένα χέρια…..
 Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου δίχως να είναι στρατευμένος με όλους αυτούς που προσφέρουν ανιδιοτελώς στον Ορεινή μας Κορινθιακή Ελβετία, τον Φενεό. Δεν θα μπορούσα να δω ποτέ αυτή τη σπουδαία εφημερίδα που προβάλλει τα χωριά μας στα πέρατα του κό­σμου, που αποτελεί την πραγματική φωνή του κάθε συνδημότη μας, είτε να μην κυκλοφορεί είτε να μην γνωρίζει επιτυχίες όπως τη συνηθίσαμε μέχρι σήμερα.

Ξεκαθαρίζω ότι η ενασχόλησή μου με τo «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ» θα είναι και πάλι ανιδιοτελής, όπως εξάλλου συνέβη και μέχρι σήμερα.

Πιστοί λοιπόν στο στίγμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΑΣ» που θέλουμε όλοι, πιστοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον πλουραλισμό των απόψεων και την αντικειμενικότητα, θα αποτελέσουμε και πάλι τους πρεσβευτές του Φενεού στα πέρατα της γης ή όπου υπάρχει Φενεάτικη οικογένεια…

 Σας καλώ να συνεχίσετε να στηρίζετε τη «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ», την εφημερίδα σας και να γίνετε όλοι σας συνεργάτες της. θα είναι χαρά όλων αν δούμε ιδιαίτερα νέους ανθρώπους των χωριών μας να δημοσιεύουν τις απόψεις τους για τον τόπο μας, φωτογραφίες από δραστηριότητες συνδημοτών και φίλων μας αλλά και κοινωνικά γεγονότα τα οποία είμαι σίγουρος ότι όλους μας ενδιαφέρουν...

ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η λέξη της εβδομάδας: η κιμωλία

γράφει ο Θηβαίος Νικόλαος

Τι είναι το σχολείο;

Ο χώρος που ο μαθητής συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο θαύμα από την ανθρώπινη ικανότητα για γνώση και ότι το παραμικρό μόριο γνώσης είναι τόσο σημαντικό που έχει τη δύναμη να μας αλλάξει προς το καλύτερο (όπως θα έλεγε και ο Λέο Μπουσκάλια, 1924-1998)

τι είναι η στείρα γνώση;

Να έχεις περάσει χρόνια και χρόνια στα θρανία μπροστά από το μαυροπίνακα και τις κιμωλίες. Να έχεις ολοκληρώσει τα μαθητικά ή τα φοιτητικά σου χρόνια ή, το πιο θλιβερό, να ‘σαι εκπαιδευτικός και να εντυπωσιάζεσαι, σε ηλικία 30, 40, 50 ετών, όταν θα ακούσεις την ετυμολογική εξήγηση της λέξης κιμωλίας. Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ από που παράγεται η λέξη “κιμωλία”; 24grammata.com

Στην εποχή του μαρκαδόρου και του διαδραστικού πίνακα είναι ρομαντισμός να μιλάμε για την  “κιμωλία γη”.
Πρόκειται ένα είδος κρητίδας που αφθονεί στη νήσο Κίμωλο, εξ ου και το όνομα “κιμωλία”, ορυκτό με μικροσκοπικά σφαιρίδια ανθρακικού ασβεστίου και σφαιρίδια από κελύφη πρωτόζωων κ.ά. Είναι πέτρωμα μαλακό, ευκολότριφτο, λευκό. Εύκολα αποσπούνται τα μόριά του κι αφήνουν τα ίχνη τους, αν σύρουμε την κιμωλία πάνω σ’ ένα σώμα. Η κιμωλία του σχολείου προέρχεται απ’ αυτό το πέτρωμα
Ποιος, άραγε, δάσκαλος  με την ευκαιρία της λέξης κιμωλία, εξήγησε στα παιδιά την ιστορία αυτού του τόπου. Από τα πρώτα πράγματα που ακούει ο Έλληνας μαθητής στο σχολείο είναι η κιμωλία, αλλά αγνοεί συστηματικά το νησί, που παρήγαγε αυτό το πέτρωμα και της έδωσε το όνομα του.
Το μεγαλείο της γλώσσας είναι αυτό ακριβώς: ξεκινώντας από αυτό το ασβεστολιθικό πέτρωμα, την κιμωλία,  ο δάσκαλος μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές απευθείας στη μαγεία των Κυκλάδων, στο  ηφαιστειογενές τοπίο,της Κιμώλου. Εκεί που οι ψυχές είναι ελάχιστες, αλλά το μεγαλείο του τόπου ασύλληπτο. Πεντακόσιοι κάτοικοι στέκουν περήφανοι ανάμεσα στα κύματα και τoν αέρα, σε πείσμα όλων των ανεύθυνων νεοελλήνων. Και αυτή η ανευθυνότητα ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο.
Τον πολτό της κιμωλίας χρησιμοποιούμε  για εξάλειψη λαδερών κηλίδων από τα μάρμαρα, απ’ τα πατώματα και άλλα. στην ορολογία του μπιλιάρδου η κιμωλία ονομάζεται τεμπεσίρι [ < τουρκική, tebeşir (κιμωλία) < περσική tabāşīr] και τοποθετείται στην κεφαλή της στέκας του μπιλιάρδου
Η ετυμολογία της λ. Κίμωλος είναι αβέβαιη, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν, μάλλον αυθαίρετα, ότι Κίμωλος ονομαζόταν ο πρώτος οικιστής, σύζυγος της κόρης του Ταύρου, Σίδης.24grammata.com

Η συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Ταοτούλη





"Στο πρώτο τετράμηνο με μια σειρά δράσεων και ενεργειών στοχεύσαμε να δυναμώσουμε το προφίλ της περιφέρειας μας και να κάνουμε την Πελοπόννησο υπόδειγμα εφαρμογής της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, και κάναμε πολλά" σημείωσε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, που παρέθεσε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 4 Μαΐου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο Σύμβουλος για τα σκουπίδια
"Είμαστε η μόνη περιφέρεια που απαιτήσαμε όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες" συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά των αρμοδιοτήτων επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών στην αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου, "μετά από την διαπίστωση ότι η αποκεντρωμένη περιφέρεια αδυνατούσε στο διάστημα που έχει την αρμοδιότητα να δώσει λύση".
"Αυτό το πολιτικό στοίχημα δεν είναι ένα μίζερο στοίχημα γιατί θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην περιφέρεια μας και δεν θα αφήσουμε κανένα να σαμποτάρει το έργο της κυβέρνησης που έδωσε σε εμάς  της αρμοδιότητα  να βρούμε λύση", σημείωσε ο κ. Τατούλης. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τον Σύμβουλο που θα αναλάβει το σχεδιασμό του διαγωνισμού για την λύση που θα επιλεγεί.

Νέες δράσεις για την ενδυνάμωση του προφίλ της Περιφέρειας
Αναφερόμενος στον προγραμματισμό των επόμενων μηνών και των δράσεων που θα υλοποιηθούν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι "τον επόμενο μήνα θα υπάρξει κοινή συνάντηση και συνεδρίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να συστήσουμε από κοινού ένα πανίσχυρο οργανισμό προώθησης τουριστικού προορισμού, βάζοντας στο brand name Πελοπόννησος και την Αχαΐα και την Ηλία" ενώ παράλληλα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ "για ένα μεγάλο στόχο" όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, "για την καμπάνια που θα αναλάβουμε και θα στοχεύει στην ομογένεια  για να επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι την Πελοπόννησο στη λογική: "Η Πελοπόννησος σας έχει ανάγκη και σας θέλει κοντά της" σε μια έντιμη σχέση κινητοποίησης όλων αυτών που μας αγαπάνε και γνωρίζουν το πρόβλημα της και θέλουν να συμβάλλουν στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε".

Παράλληλα συνέχισε ο κ. Τατούλη "τριπλασιάζουμε το κονδύλι για τον πολιτισμό κάτι που πετύχαμε μετά την συνάντηση με την ΓΓ Πολιτισμού που συνόδευσε τον Υπουργό στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο" και σχεδιάζουμε Τουριστικούς προορισμούς και διαδρομές με επίκεντρο τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας." 
Στην πορεία αυτή υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης ο κ Τατούλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι "την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για να δημιουργήσουμε το σύνδεσμο εξαγωγέων Πελοποννήσου και να υπάρξει συνεργασία με το αντίστοιχο φορέα της Κρήτης". Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι "εδόθη εντολή στους αντιπεριφερειάρχες Δέδε και Παπαφωτίου, να προετοιμαστούν εισηγήσεις για την ανάδειξη των μέτρων προστασίας του Κορινθιακού κόλπου στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας".

Στηρίζουμε το μοντέλο μόχλευσης μέσω του ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι "Δεν περιμέναμε να παραλάβουμε το ΕΣΠΑ το ζητήσαμε άμεσα από την κυβέρνηση βλέποντας τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. Η πρόβλεψη απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, από την αποκεντρωμένη Περιφέρεια είναι κάτω του 30%. "Αν μπούμε με αυτή τη σειρά στην επόμενη περίοδο θα χάσει η Περιφέρεια κονδύλια. Για αυτό ζήτησα η αρμοδιότητα να έρθει άμεσα στην αιρετή Περιφέρεια".  Έχουμε κάνει τις προστάσεις μας και θέλουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βγει πολύ μπροστά στην αναθεώρηση του προγράμματος αυτού" συνέχισε σημειώνοντας "στηρίζουμε το μοντέλο της μοχλεύσεως που το ΕΣΠΑ θα δημιουργεί στην άντληση και νέων επενδύσεων από ιδιωτικά κεφάλαια".

Ο θεσμός των Περιφερειών υπακούει στην αμεσότητα της εκλογικής διαδικασίας και την νομιμοποίηση που αποκτά από αυτή
Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι " ο νέος θεσμός των Περιφερειών υπακούει μόνο στην αμεσότητα της εκλογικής διαδικασίας και την νομιμοποίηση που αποκτά από αυτή και ότι είναι διακριτές οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της Αιρετής Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας". Είναι η πρώτη φορά, υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, "που εκλέγονται δομές από ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό στρώμα" και κατέληξε, "οι αποκεντρωμένες περιφέρειες σε όλο το κόσμο έχουν να κάνουν με αποκεντρωμένες κυβερνητικές υπηρεσίες. Την χάραξη της πολιτικής την έχει η αιρετή Περιφέρεια. Την πολιτική αυτή εμείς την έχουμε αποτυπώσει στο Σχέδιο Δράσης για το οποίο κριθήκαμε από την ψήφο των συμπολιτών μας. Λογοδοτούμε λοιπόν μόνο στους πολίτες που απειλούνται σήμερα ευθέως να χάσουν κονδύλια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου". Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης ότι όλα τα προγράμματα των πυρόπληκτων περιοχών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν ενταχθεί στις δημόσιες επενδύσεις μετά από παρέμβαση του.
Το νέο συμβόλαιο με τους πολίτες αφορά τον "άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό
Το νέο συμβόλαιο με τους πολίτες συνέχισε ο Περιφερειάρχης αφορά τον "άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των συμπολιτών μας" σημειώνοντας ότι "εμείς δουλεύουμε άκοπα, δεν έχουμε προσωπική ζωή, για να υπηρετήσουμε αυτό το σκοπό". "Η στάση μας να στηρίξουμε το θεσμό προστατεύει την κυβέρνηση" υπογράμμισε ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερωτήσεις για την συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας σε κομματικές διαδικασίες. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε οριοθετηθεί, η πρωτοβουλία μας είναι αποτέλεσμα της υπέρβασης, και αποτελεί πυλώνα για τις γενικότερες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κυβερνών κόμμα και κάνει τις δικές του πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κομματικής του λειτουργίας."


Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας εκτελείτε κανονικά
Σχολιάζοντας ερωτήσεις και δημοσιεύματα του τύπου τα οποία αφορούν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα νομιμοποίησης του μια που η υπερψήφιση του από την οικονομική επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Πέραν αυτού με αποφάσεις της η αποκεντρωμένη διοίκησης στην πορεία εκτέλεσης του, ο προϋπολογισμός έγινε αποδεκτός στην πράξη και από την υπηρεσία αυτή" σημείωσε ο Περιφερειάρχης. "Η μόνη πιθανότητα να επιστραφεί για νέα συζήτηση ο προϋπολογισμός είναι να μην έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια. Από την στιγμή που έγινε ο έλεγχος νομιμότητας δεν έρχεται το θέμα ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο" κατέληξε ο κ. Πέτρος Τατούλης. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας ένα μήνα πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού είχε πει σε Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν θα τον εγκρίνει, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μαλαπάνης ήταν αντίθετος με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο ο εισηγητής του προϋπολογισμού να είναι αντίθετος με αυτό που καταθέτει και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. 

Ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε επιλογή προσωπικής σχέσης
"Είμαι αλληλέγγυος με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ωστόσο "ο δημόσιος λόγος πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε επιλογή προσωπικής σχέσης" συνέχισε για να καταλήξει κατηγορηματικά ότι "τα πράγματα είναι μόνο πολιτικά και πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι πιστεύουν ότι η ιδιοτελής στάση μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα".
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ακόμα ότι  "είναι κακό τα ΜΜΕ να εμφανίζονται με μάσκα που συνεχώς αλλάζει μορφή, αυτή η επίπλαστη μορφή δεν συνάδει με καμία δημοκρατική λειτουργία". "Θα ήθελα να υπάρχει μια ειλικρίνεια στο διάλογο μεταξύ μας" συνέχισε ο κ. Τατούλης εξηγώντας ότι ουδείς είναι στο απυρόβλητο, "Παρακολουθώ τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ και μπορώ και εγώ να σχολιάζω αυτά που λέτε, δεν είστε στο απυρόβλητο ούτε εσείς ούτε εγώ. Όπως με κρίνετε μπορώ και εγώ όπως και όλοι οι πολίτες να σας κρίνω, αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας."




 

Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

Παρατείνεται η της προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2011, μισθωτών , συνταξιούχων, για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τους υπόχρεους με εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε τις νέα προθεσμίες που υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν, είτε ταχυδρομείται, διαμορφώνεται ως εξής ανάλογα με το ΑΦΜ του υπόχρεου: