Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τα Μegala συμφέροντα έφαγαν τελικά την Κατσέλη-Πικραμένη η πρώην υπουργός

 

Δεν κρύβει την ενόχλησή της η Λούκα Κατσέλη για την – αδικαιολόγητη σύμφωνα με συνεργάτες της- απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, παρότι έμεινε με την βεβαιότητα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, πως θα παραμείνει και μάλιστα αναβαθμισμένη. Η τέως υπουργός Εργασίας μιλά για συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από συγκεκριμένα ΜΜΕ (βλ. Mega – ΣΚΑΙ)
 κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το περιβάλλον της, αντιστάθηκε στις πιέσεις της Τρόικας που επιθυμεί ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων… Εδώ που τα λέμε αν κάποιοι υπουργοί αντιστάθηκαν στις άγριες διαθέσεις της Τρόικας αυτοί ήταν ο Βενιζέλος που τους «απαγόρευσε» την είσοδο στο Πεντάγωνο, η Λούκα Κατσέλη και ως ένα βαθμό ο Δημήτρης Ρέππας…


Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής η απερχόμενη υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν να ρίξει η Κυβέρνηση γέφυρες στους πολίτες που αισθάνονται να ασφυκτιούν» και τόνισε, ότι «η έξοδος της χώρας από την κρίση αποτελεί εθνική ανάγκη».

Ερωτηθείσα εάν αισθάνεται πικρία για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει ότι έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στην πολιτική και στη βουλή και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί πολιτικά όσους την εξέλεξαν και να προωθεί με τη δράση της το δημόσιο συμφέρον.

kentrinews

Γιάννης Μιχελάκης...Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική του προκατόχου του...άμεση ρευστότητα στην Ελληνική αγορά, η οποία έχει απολύτως “στεγνώσει”

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική του προκατόχου του. Το πρώτο, όμως, που οφείλει να αντιληφθεί είναι ότι απαιτείται άμεση ρευστότητα στην Ελληνική αγορά, η οποία έχει απολύτως “στεγνώσει”.
Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου, για παράδειγμα:
·         Να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα και που επιμόνως ζητά εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
·         Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης –ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει;
·         Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ;
·         Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο;
·         Να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία;
Όλες αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα, για να υπάρξει η αναγκαία εκείνη ένεση ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει ζωτική ανάγκη».

Χρήστος Ζώης: η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H απόφαση του Πρωθυπουργού να “σπάσει” το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠΕΣΑΗΔ) σε δύο Υπουργεία, αποτελεί αναμφίβολα απόπειρα μετακύλισης ευθυνών για την αποτυχία, την αβελτηρία και το έλλειμμα πολιτικής, από την πολιτική ηγεσία σε δομές Διακυβέρνησης.
Για τις συνέπειες του “Καλλικράτη”, που έχουν βυθίσει σε τέλμα και απελπισία την Αυτοδιοίκηση προφανώς δεν φταίει το γεγονός ότι δεν υπήρχε ξεχωριστό Υπουργείο.  Ευθύνη φέρουν όσοι, με αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση και επιμονή, αγνόησαν τις επισημάνσεις, τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις μας. Τώρα, αντί μιας καθαρής ομολογίας αποτυχίας, προωθήθηκε η ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου με την «υπόσχεση» ότι έτσι θα αποκατασταθεί η πληγωμένη και εγκαταλελειμμένη Αυτοδιοίκηση.
Για την αντιμετώπιση της στοχοποίησης του έμψυχου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, της απουσίας επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί του, της αδυναμίας έμπνευσης και ενεργοποίησής του, δεν χρειαζόταν ξεχωριστό Υπουργείο.  Για την αντιμετώπιση της πλήρους αποτυχίας πρωτοβουλιών και δράσης στον  χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, επί 19 μήνες, δεν χρειαζόταν  ξεχωριστό Υπουργείο.  Αρκούσε η πολιτική ηγεσία να κάνει σωστά, με σχέδιο, αφοσίωση και προσήλωση, τη δουλειά της.
Σήμερα, η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Και δεν μπορεί, με επικοινωνιακά κόλπα, αυτή η εικόνα να αποσιωπάται. Η ίδρυση δύο Υπουργείων στη θέση του μέχρι σήμερα ΥΠΕΣΑΗΔ, όχι μόνο δεν συγκαλύπτει τελικά αυτήν την εικόνα, αλλά την καθιστά πιο προφανή από ποτέ».

Η κατάργηση του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αποτελεί μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την Ελληνική Ναυτιλία

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάργηση του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αποτελεί μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την Ελληνική Ναυτιλία. Δυστυχώς, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο συγκεκριμένος πολύ βασικός, ισχυρός πυλώνας της οικονομίας μας δεν τυγχάνει της προσοχής που πρέπει, υποβιβάζεται και περιορίζεται ξανά υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της σύστασης ανεξάρτητου και ισχυρού Υπουργείου Ναυτιλίας καθώς ο σημαντικότατος αυτός κλάδος για την εθνική μας οικονομία χρειάζεται έναν ενιαίο και αυτόνομο διοικητικό φορέα. Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Ναυτιλία έχει σημαντικότατη συνεισφορά και μερίδιο στην εθνική μας οικονομία και ως εκ τούτου, κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία οφείλει να υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και όχι τον περιορισμό της».
 

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα

Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε πριν λίγο. Σημαντικότερη διαφοροποίηση από το προηγούμενο σχήμα, είναι η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών (τοποθετείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος). Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στη 1 το μεσημέρι. Αναλυτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης
: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός (αρμόδιος για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης): Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Χρήστος Αΐδόνης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανόλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλιας Μόσιαλος
Όπως ανακοινώθηκε, συστήνεται και ένα νέο θεσμικό όργανο, η Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι εξής δέκα υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Γιάννης Μιχελάκης..ανασχηματισμόs-καραμπόλα

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Μετά βάφτισε την αδυναμία «ανασχηματισμό». Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.
Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου.
Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που, για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, αλλά και για το ρόλο που θα έχει.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Ειδικά της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από Υπουργείο σε Υπουργείο.
Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική».

Κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε το βουνό!

Σε πυρετό δράσης, με συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών ομάδων (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ), εκτελεστικών γραφείων (ΣΥΡΙΖΑ) και μια συγκέντρωση (ΚΚΕ), βρέθηκε χθες το πολιτικό σύστημα, επομένη της ημέρας που η χώρα έγινε άνω-κάτω, τα spread και  τα cds ξαναπήγαν στον Θεό και η χώρα έμεινε ακυβέρνητη, αναζητώντας ως σωτήρα κάποιον Άγνωστο Χ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κρίση εκτονώθηκε ως εκ θαύματος (και προσκαίρως) με δύο παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους (Φλωρίδης, Νασιώκας), μερικές επικριτικές δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής, μια ακόμη ψυχοθεραπεία σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έναν ανασχηματισμό.

Μια μέρα μετά τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου δήλωνε πρόθυμος ακόμη και να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, χθες, στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε ξαφνικά ότι… δεν θα φυγομαχήσει!

Ότι θα είναι «παρών στη μάχη» (την οποία την προηγουμένη ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει παραδίδοντας την εξουσία στον Άγνωστο Χ) και κάλεσε τους βουλευτές του να στηριχτούν πάνω του!

Την περιπέτεια της Τετάρτης την προσπέρασε ως άλλη μια προσπάθεια συνεννόησης, την οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να υπηρετεί!

Μετά, κάθισε και άκουσε την κριτική ή τους επαίνους – ενώ γνώριζαν όλοι πως το Μεσοπρόθεσμο είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή.

Και το καταπληκτικό: Η Πρόεδρος της Επιτροπής (όπου ψηφίστηκε χθες το Μεσοπρόθεσμο), επανήλθε στην κριτική της.

Μίλησε για απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου.

Όπως είπε, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, σε στήριξε και ψήφισε πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα για τον κόσμο. Μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων υλοποιήθηκε. Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς. Εδώ και ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πάλι στα ίδια. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημα με δάνεια. Τι είδους διαπραγμάτευση είχαμε; Δεν ενημερωνόμαστε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν διαπραγματευόμαστε αρκετά. Ο Ομπάμα δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Οδηγήσαμε την χώρα σε τρομερή ύφεση. Αντί να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καταφέραμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον μας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας συνολικά. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες. Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αποφύγουμε τις εκλογές, αν μπορούμε. Στην κυβέρνηση που θα κάνεις, να αλλάξεις. Λειτουργείς με παρέες-κυβερνητική επιτροπή και θεσμικά όργανα. Διαφορετικά θα συρθούμε σε εκλογές».

Επικριτικοί υπήρξαν και άλλοι βουλευτές, ενώ ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ολομέλεια.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Α. Σαμαράς, ξεκαθάρισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας πως αποκλειστικός υπεύθυνος για το φιάσκο της Τετάρτης ήταν ο κ. Παπανδρέου.

Όπως είπε, είδε την πρόταση του πρωθυπουργού ως ιστορική ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ επανέλαβε πως ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις του – και αυτή της παραίτησης από την πρωθυπουργία.

Τελικά, είπε ο κ. Σαμαράς, «ο κ. Παπανδρέου απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει ο ίδιος», κατηγορώντας τον για επικοινωνιακή διαχείριση και υποστηρίζοντας ότι δεν άντεξε τις πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.
elzoni.gr

Μπλόφα την Τετάρτη, ψυχοθεραπεία την Πέμπτη

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν υποψιαστούμε πως ο κ. Παπανδρέου έκανε όλη αυτή τη φασαρία, όλες αυτές τις πιρουέτες και όλες αυτές τις κολοτούμπες, για την προσωπική του επιβίωση στην ηγεσία του κόμματος, της κυβέρνησης και, κυρίως, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς – από την οποία θα παραιτείτο αν έπαυε να είναι και Πρόεδρος του κόμματος – τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και πολύ πιο επικίνδυνα.

Αν υποψιαστούμε πως έγιναν όλα αυτά τα κωμικοτραγικά για να παραιτηθούν όσοι ήταν να παραιτηθούν (παραδίδοντας τις έδρες τους) και οι άλλοι να «μαντρωθούν» και να συσπειρωθούν προ του κινδύνου να ξαναβγούν προς άγραν ψήφων, τότε η χώρα βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση και δεν υπάρχει θεραπεία.

Σα να τα σκηνοθέτησε όλα αυτά ο πρωθυπουργός, για να προκαλέσει όσους ήταν να «καρφωθούν» να το πράξουν, ώστε να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

Σα να έστησε αυτόν τον τραγέλαφο ο κ. Παπανδρέου, για να ακουστούν οι φωνές περί αποστασίας και είτε να κάνουν όλοι πίσω μπροστά στον κίνδυνο να θεωρηθούν αποστάτες, είτε να παραιτηθούν από την έδρα τους και όχι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

  
            Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

            Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα. Και πρέπει να δώσουμε σαφές μήνυμα σε μια κοινωνία που αγωνιά και σε ένα λαό που βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία.
            Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα:
Στάση ψυχραιμίας, όταν η κυβέρνηση μοιάζει να τα ‘χει χαμένα.
Συνέπεια πολιτικής, όταν διάφοροι γύρω μας, άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ.

ΣΤΑΙΝΓΚΑΡΝΤ: Κύριε Παπανδρέου σταματείστε τώρα αυτό που κάνετε, ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

H Handelsblatt είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παληότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Ντύσελντορφ, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλλην και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας μίλησε για το ελληνικό/ευρωπαϊκό ζήτημα.


Ερώτ. Πως βλέπετε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ. Θα δουλέψει;

Απ. ‘Oχι. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο. Δεν βοηθάει. Χρειαζόμαστε πραγματική λύση. Δεν είναι πολύ σοφό να καταπολεμάς κρίση χρέους με τεράστια νέα χρέη.

Ερ. Η εναλλακτική;