Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ά. Τσιγκρής: «Το Δίστομο Δικαιώνεται στη Χάγη. Τα Καλάβρυτα Πότε…;»

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την απόρριψη της προσφυγής της Γερμανικής Κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις στα θύματα- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 στα μαρτυρικά μας Καλάβρυτα σφαγιάσθηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός ηλικίας άνω των 14 ετών.
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχει καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Εξήντα οκτώ (68) χρόνια μετά τη θηριωδία, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου συζητείται σήμερα (12.9.2011) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την πρωτοβουλία του αείμνηστου βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη.
Γιατί τα Καλάβρυτα δεν πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον αγώνα;
Γιατί για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε ως “κομπάρσοι” την εξέλιξη ενός ζητήματος, στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές;
Γιατί κανένας φορέας του Νομού μας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση;
Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα;
Με πατριωτική ευθύνη καταθέτω φόρο τιμής στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους.
Έστω και αργά, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Τόπο μας και την ένδοξη Ιστορία του.Ως Έλληνας, ως Αχαιός και ως δικηγόρος, δίνω λόγο τιμής ότι θα κάνω το χρέος μου απέναντι στους νεκρούς μας και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη τους…»._

thebest.gr

Ο Ά. Τσιγκρής από την Αιγείρα: «Ας Κάνουμε Μαζί μια Νέα Αρχή…». Οι παριστάμενοι στη συνάντηση έθεσαν ζήτημα σύστασης Δήμου Ανατολική Αιγιάλειας

Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Ανατολική Αιγιάλεια και συγκεκριμένα την Αιγείρα και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του αυτής, αντάλλαξε απόψεις με στελέχη της ΝΔ, εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς, επαγγελματίες, αγρότες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην πλατεία της Αιγείρας.
Συγκεκριμένα, το παρόν στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν περισσότερα από εξήντα πέντε (65) στελέχη από την Αιγείρα και τα γύρω χωρία (Αιγές, Μοναστήρι, Περιθώρι, Σελιάνα, Όαση, Χρυσάνθιο, Αμπελόκηπους, Εξοχή, Βελά και Συνεβρό).
Οι παριστάμενοι στη συνάντηση έθεσαν στον Άγγελο Τσιγκρή τα ζητήματα της ανάγκης για σύσταση Δήμου Ανατολική Αιγιάλειας, της ανάγκης υπαγωγής της περιοχής στη δικαστική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου του Αιγίου και όχι των Καλαβρύτων, της διάβρωσης των ακτών και ειδικότερα της παραλίας, της πιθανολογούμενης κατάργησης του Γυμνασίου και της συγχώνευσής του με αυτό της Ακράτας, της εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου και της αδυναμίας απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής (λάδι, λεμόνι, μήλο και αχλάδι) της χάραξης της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου μέσα από την Αιγείρα, του προβλήματος της αδυναμίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων και της επέκτασης του σχεδίου πόλης.
Ο υπ. βουλευτής της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απομόνωση που αντιμετωπίζει η Αιγείρα και γενικότερα η ανατολική Αιγιάλεια γενικότερα, εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψης της περιοχής από την κυβερνητική μέριμνα, καθώς και των δυσλειτουργιών του νέου διευρυμένου Δήμου Αιγιάλειας.
Ο Άγγελος Τσιγκρής, αφού άκουσε προσεκτικά το σύνολο των εκπροσώπων της περιοχής και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους διαβεβαίωσε: «…Η σημερινή μαζική σας παρουσία αυξάνει το αίσθημα της ευθύνης μου απέναντί σας. Απέναντι στον τόπο και τους ανθρώπους του. Θα καταβάλω το σύνολο των δυνάμεων που διαθέτω προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Για να αφήσουμε πίσω ότι μας πλήγωσε και μας πρόδωσε. Για μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με όλους σας, που θα αποτελεί οδηγό σε όλα μου τα βήματα…».
thebest.gr

Λειψή και η τρίτη αγωνιστική αλλά με 6 ματς

Και πάλι καλά να λέμε... αφού όπως ανακοίνωσε η Σούπερ Λίγκα και η τρίτη αγωνιστική θα διεξαχθεί με λιγότερα ματς αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιές θα είναι οι ομάδες Α και Β, όμως αυτά θα είναι έξι και όχι 5 όπως μέχρι τώρα.
Την Τετάρτη 21/9 το Ξάνθη - ΑΕΚ

Τα πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής:

Σάββατο 17/9
17.15 Κέρκυρα - Παναιτωλικός
19.30 Ατρόμητος - Παναθηναϊκός
Κυριακή 18/9

16.00 ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης
18.15 ΑΕΚ - Εργοτέλης
18.15 Πανιώνιος - ΠΑΟΚ
20.30 Ολυμπιακός - Ξάνθη

Οι 151 φορείς του δημοσίου που ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία - Ποιούς δημόσιους υπαλλήλους αφορά

Μεταξύ άλλων στους 151 φορείς είναι: ΕΡΤ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τ.Τ. Αγροτική Τράπεζα

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που έγινε σήμερα γνωστή, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φτάσει κοντά σε ηλικία για σύνταξη και φυσικά έχουν χαμηλά προσόντα, είναι η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία σε 151 φορείς του δημοσίου.

Αμέσως μετά σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα μπουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι, που κατά προτεραιότητα θα είναι οι υπάλληλοι γενικών διοικητικών καθηκόντων και οι υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα. Οι διοικήσεις των 151 ΔΕΚΟ και φορέων του δημοσίου θα πρέπει μέσα σε δύο εβδομάδες να ετοιμάσουν τις λίστες για τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 151 ΦΟΡΕΙΣ
Σε δεύτερη φάση, εάν ο φορέας απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός από σήμερα Δευτέρα και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών το πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε εφεδρεία-απόλυση 40.000 Δ.Υ. ως 31/12/2012

"Εργασιακή εφεδρεία" και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Θα το δούμε κι αυτό;

newsit.gr

Παπανδρέου στην Κ.Ο ΠΑΣΟΚ: Έκκληση να βάλουν «πλάτη», εκλογές το 2013



     
Εσπευσμένη κίνηση συσπείρωσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την έμμεση απειλή ότι όσοι διαφωνήσουν με τα μέτρα δεν θα έχουν πράξει το ιστορικό τους καθήκον, ενώ όσοι "είπαν την αλήθεια και δεν πτοήθηκαν από τις λοιδορίες, αυτοί δικαιώθηκαν, αυτούς δικαίωσε η ιστορία", έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος. Με την απειλή της χρεοκοπίας, να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, είπε πως συγκάλεσε τη συνεδρίαση για να τους μιλήσει «για ένα και μόνο πράγμα: για το πόσο αναγκαίο είναι να σταθούμε αυτή τη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων, όπως ακριβώς κάναμε όλο αυτό το διάστημα». Στη συνέχεια, κάλεσε τους βουλευτές «να δώσουμε απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, μας λοιδορούν. Θα τους δείξουμε. Θα τους διαψεύσουμε».

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, «όπως έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός».

Η συρίκνωση της ΕΡΤ




Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Γιάννης Μιχελάκης...Ο κ. Παπανδρέου, αφού πάγωσε ολόκληρη την κοινωνία, σήμερα πάγωσε και τους βουλευτές του.


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπανδρέου, αφού -με τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη- πάγωσε  ολόκληρη την κοινωνία, σήμερα πάγωσε και τους βουλευτές του.
Δεν είναι και λίγο να ακούν από τον πρόεδρό τους να ομολογεί, (μεταφέρουμε αυτούσια τη φράση του), ότι «η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός ζουν ένα καθημερινό δράμα, τα τελευταία δύο χρόνια».
Όσον αναφορά στα όσα μονότονα επαναλαμβάνει για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, είναι κουβέντες της… πεντάρας, που έχουν ως μοναδικό στόχο να φοβίσουν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες».


Το επικίνδυνο παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού


Παρά την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ύφεση, την ανεργία και τα λουκέτα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να επιδίδονται με εμμονή στην τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Πανικόβλητοι, προφανώς, ενώπιον της καταστροφής που συντελείται στην οικονομία και στην κοινωνία από τις δικές τους λανθασμένες επιλογές, επιδιώκουν απερίσκεπτα να στρέψουν τη μια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Ελπίζουν ότι με αυθαίρετες γενικεύσεις, που πλήττουν με τρόπο απαράδεκτο, την αξιοπρέπεια και την υπόσταση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, θα στρέψουν αλλού τα βέλη της καθολικής δυσαρέσκειας.

Παραβλέπουν ότι, με τις απαξιωτικές έως υβριστικές δηλώσεις τους υπονομεύουν τελικά την κοινωνική συνοχή. Ενώ αντιθέτως, αυτή οφείλουμε να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού για να μην μεταβληθεί η κοινωνία μας σε ζούγκλα, και να ισχύσει ο κανόνας «όλοι εναντίον όλων».

Η δήλωση του, λαλίστατου υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου, ότι, «το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν» (Βουλή 7/9/11) αποτελεί, το πιο πρόσφατο κρούσμα μιας σειράς ανάλογων δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης. 

Τη μια φταίνε οι φορτηγατζήδες, την άλλη οι ταξιτζήδες, οι αγρότες, οι καθηγητές, οι εστιάτορες, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι πάντες. Όλοι ανεξαιρέτως. Όχι κάποιοι από αυτούς που μπορεί να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όλοι, έτσι αφοριστικά.

Μια μικρή σταχυολόγηση είναι απολύτως ενδεικτική:

  • «Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους (...) Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1 εκατομμύριο. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι» Θ. Πάγκαλος, Mega 25/09/10

·         «Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί.» Θ. Πάγκαλος, «Βήμα» 31/12/10

  •  «Δεν είναι ο υπουργός απέναντι στους ιδιοκτήτες ταξί. Είναι το πολιτικό σύστημα και η ευθύνη του να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε οργανωμένα συντεχνιακά συμφέροντα και ολιγαρχικές νοοτροπίες», Γ. Ραγκούσης, «Καθημερινή» 21/08/11
  • «Οι επιλογές ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων βλάπτουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες», Γ. Κουτρουμάνης, ΣΚΑΙ  29/03/11
  •  «Είναι πολλά τα λεφτά που έχουν επενδυθεί στη χρεοκοπία της Ελλάδας», κατηγορώντας τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν εναντίον των οικονομικών μέτρων για αλλότριους σκοπούς ο Χ. Παπουτσής, «Ελευθεροτυπία», 01/07/11
  • «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του Ελληνικού λαού είναι οι Στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας» Θ. Πάγκαλος, ΝΕΤ 02/11/2010

Αυτή την κρίσιμη ώρα, η κοινωνία θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στις κυβερνητικές σειρήνες. Για να ξεπεράσουμε την κρίση οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να διαφυλάξουμε την ενότητά μας, να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας. Για να το πετύχουμε απαιτείται να αποφεύγονται ακραίες συμπεριφορές που ρίχνουν νερό στο μύλο όσων θα επιθυμούσαν διαιρεμένο το κοινωνικό σώμα.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη όπως τη διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς:

«Δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ που έταζε τα πάντα στους πάντες. Αποδοκιμάσαμε, κατ’ επανάληψη, ακραίες συμπεριφορές. Ζητούμε να μην παγιδευτεί κανένας στο παιχνίδι «κοινωνικού αυτοματισμού» που παίζει η κυβέρνηση στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης».

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗ​ΤΑΣ THΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ​Σ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

Νικόλαος Νικολόπουλος...Πικρή γεύση άφησε η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Πικρή γεύση άφησε η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ανήσυχοι.

Οι συνταξιούχοι πιο φοβισμένοι.

Οι άνεργοι χωρίς καμιά ελπίδα, χωρίς καμιά προοπτική.

Ο Πρωθυπουργός έκρυβε επιμελώς τα νέα δυσβάστακτα μέτρα και τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ούτε κουβέντα για τις απολύσεις που απεργάζεται το “πράσινο” καθεστώς με το μανδύα της εργασιακής εφεδρείας, που ενώ προτάθηκε για να αποτρέψει απολύσεις, κακοποιείται από την κυβέρνηση και χρησιμοποιείται για το ακριβώς αντίθετο.

Η μόνη....”προοπτική” που έδωσε είναι ο στόχος  να υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια χωρίς και αυτό να μας πει πως θα το πετύχει.

Η εξαγγελία αυτή είναι μία σίγουρη προοπτική φτώχειας, για όλα τα νοικοκυριά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο για το λαό μας.

Φτώχεια για τους περισσότερους.

Σε αυτή την προοπτική εμείς λέμε ΟΧΙ

Καλούμε όλους τους ΄Έλληνες να αποδοκιμάσουν την προοπτική αυτή.

Να συστρατευθούν μαζί μας για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη προοπτική.

Για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της συνοχής της αξιοπρέπειας, της ελπίδας».




Νέο κάλεσμα των αγανακτισμ​ένων στο Σύνταγμα Τετάρτη 14/9/2011

ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ
ΜΑΖΙΚΑ,ΕΙΡΗΝΙΚΑ,
ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ,
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΜΕΣΩ ΔΕΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

Το event στο facebook: https://www.facebook.com/event.php?eid=1832808  

Θανάσης Νάκος...Μέτρα χωρίς… μέτρο, δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνο στο γκρεμό!


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, σχετικά με τις νέες μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και δεν έχει όρια! Συνθλίβει τα εισοδήματα των Ελλήνων, κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων. Μαζί, όμως, συνθλίβει και την αξιοπρέπεια τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο βασικά αγαθά, όπως η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών.

Η καταιγίδα των φόρων και των περικοπών ισοπεδώνει αδιακρίτως και τα εισοδήματα του προσωπικού, αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες των Σωμάτων Ασφαλείας, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην εκτέλεση της –ήδη εξαιρετικά δύσκολης– αποστολής τους.  

Μέσα σε μία πρωτοφανή συγκυρία για την Ελλάδα, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον που δημιουργεί η “έκρηξη” της εγκληματικότητας, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του συστήματος ασφαλείας της χώρας θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αντί γι’ αυτό, όμως, μειώνει τους μισθούς των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε απαράδεκτα επίπεδα, αναστέλλει τη μισθολογική τους ωρίμανση και ουσιαστικά τους καταδικάζει στην εξαθλίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας αστυφύλακας άγαμος και χωρίς τέκνα, με 2 χρόνια υπηρεσίας, θα αμείβεται πλέον με περίπου 740 ευρώ το μήνα, από περίπου 980 που έπαιρνε έως τώρα, ενώ Αστυνόμος Β’, έγγαμος, με 2 τέκνα και με 20 χρόνια υπηρεσίας, θα αμείβεται πλέον με 1.490 ευρώ, από 1860 ευρώ που λάμβανε έως τώρα.  
Η κυβέρνηση προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της αποστολής των Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία της χώρας. Γι’ αυτό τα αντιμετωπίζει ως μία απλή λογιστική κατάσταση. Και, προφανώς, αντιλαμβάνεται εντελώς λάθος τη δική της αποστολή. Μέτρα χωρίς… μέτρο, δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνο στο γκρεμό!».

Κώστας Κόλλιας: «Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πάλι το αλαλούμ των Κυβερνητικών αποφάσεων»

Με αφορμή την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:      «Η επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση εμπαίζει προκλητικά τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ ξαναπαίζει το ίδιο έργο που έπαιξε πριν από λίγους μήνες, για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η Κυβέρνηση, από τη μια με δακρύβρεχτες ομιλίες για τη σκληρότητα των νέων μέτρων και, από την άλλη, με γλαφυρές περιγραφές για τις αιματηρές σκηνές που θα ακολουθούσαν μια χρεοκοπία, τόνιζαν την ανάγκη να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. Τόνιζαν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου. Σήμερα, για την εκταμίευση της 6ης δόσης η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Κυβέρνηση, με επικοινωνιακά τρικ και διλλήματα και υπό την απειλή της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών, την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη επιβάλλει νέο χαράτσι στα ελληνικά νοικοκυριά.

Και ενώ μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, η οικονομική αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και οι τεράστιες αποκλίσεις των προβλέψεων έναντι των στόχων, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Κυβέρνηση ανίκανη και πανικόβλητη, παίρνει νέα μέτρα, όπως είναι η έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων, «στραγγαλίζοντας» για ακόμη μία φορά τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο εμπαιγμός είναι προφανής και οι προθέσεις τις Κυβέρνησης επίσης.

Το ΠΑΣΟΚ αφού επέβαλλε τριπλό χαράτσι στο εισόδημα, έρχεται τώρα να επιβάλλει και τριπλό χαράτσι στα ακίνητα αφού, εκτός από το ΕΤΑΚ του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 αποφάσισε να επιβάλλει και Ειδικό Τέλος Δομημένης Ακίνητης Περιουσίας. Το νέο αυτό χαράτσι θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και σε περίπτωση μη τακτοποίησης της οφειλής θα κόβεται το ρεύμα. Και όλα αυτά την στιγμή που η ανεργία καλπάζει, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, οι αποδοχές και οι συντάξεις περικόπτονται, οι φοροφυγάδες απολαμβάνουν την ασυλία που τους παρέχει η ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός πίστεψε και στήριξε το ΠΑΣΟΚ, για να εισπράξει στη συνέχεια απογοήτευση. Όλες οι δεσμεύσεις αποδείχθηκαν ψεύτικες. Το ΠΑΣΟΚ επί 7 χρόνια αρνήθηκε πεισματικά έστω μία θετική ψήφο στις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες εάν γίνονταν στον κατάλληλο χρόνο, και ανώδυνες θα ήταν και ευεργετικές. Σήμερα, οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ευαγγελίζονταν η Κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα δυσβάσταχτες μισθολογικές αλλαγές, επαχθείς αλλαγές στα ασφαλιστικά, στα εργασιακά, στα φορολογικά, και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα. Η Κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να κατανοήσει ότι η διαρκής αφαίμαξη δεν πρόκειται να φέρει την έξοδο από την κρίση και αν δεν αναγνωρίσει σύντομα το αδιέξοδο αλλά συνεχίσει να  ανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ακρίβειας και της ανέχειας τότε τον ελληνικό λαό τον περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες.»


Ανδρέας Λυκουρέντζος...Λυπούμεθα διότι η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί να κατηγορήσει κρατικούς λειτουργούς την ώρα που η ευθύνη της είναι κραυγαλέα και ορατή.


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, παρέστη στην τελετή αγιασμού στο Γενικό Λύκειο Λυκόβρυσης. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χειρότερη δυνατή έναρξη της σχολικής χρονιάς υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν παραλαμβάνουν σήμερα τα βιβλία τους. Στις αίθουσες διδασκαλίας δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολικά εργαστήρια στερούνται υλικών, για να ξεκινήσουν τα πειράματα, τα οποία κάνουν οι μαθητές.
Λυπούμεθα διότι η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, μεταθέτει τη δική της αποτυχία στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Προσπαθεί να κατηγορήσει κρατικούς λειτουργούς την ώρα που η ευθύνη της είναι κραυγαλέα και ορατή. Καθυστέρησε επί έξι μήνες να αποστείλει το κείμενο του διαγωνισμού για την αγορά χαρτιού και την παραγωγή των βιβλίων. Περιμένουμε επιτέλους από την κυβέρνηση Παπανδρέου κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες γι’ αυτή την τραγική αποτυχία».

Η άτολμη, κουρασμένη, διχασμένη και πανικόβλητη Κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011


Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:


Κατάληψη διαρκείας στο σχολείο Πιτσών...


Με κατάληψη διαρκείας του σχολείου, ματαίωση του σημερινού αγιασμού του νηπιαγωγείου και διακοπή της κυκλοφορίας στην ΠΕΟ απαντούν οι κάτοικοι των Πιτσών στο κλείσιμο του δημοτικού σχολείου. Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα στο Πιτσά εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για το κατ’ εξαίρεση κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Πιτσών, με κατάληψη του σχολείου, ματαίωση του αγιασμού του νηπιαγωγείου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΠΕΟ με διακοπή της κυκλοφορίας. Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών που ταλαιπωρήθηκαν και τη συμπαράσταση όλων στο δίκαιο αγώνα μας.
Η διαμαρτυρία μας με αποχή και κατάληψη συνεχίζεται επ’ αόριστον, μέχρι τη δικαίωση του αγώνα για τη συνέχιση της λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Πιτσών.

Η Επιτροπή κατοίκων Πιτσών







Ξαναζωντανεύουν τα λατομεία Χιλιομοδίου ΑΠΟ ΤΗΝ "ΛΑΡΣΙΝΝΟΣ​".

Κόρινθος

larsinos


Η εταιρεία ΛΑΡΣΙΝΟΣ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.
ρεπορταζ : fresh-press.gr
Με την διαδικασία του επείγοντος και τη σταθερή γραμμή πλεύσης του δημάρχου Κορίνθου κ.Πνευματικού, το Δ.Σ. στις 7/9/2011 αποφάσισε, κατα πλειοψηφία, να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των λατομείων Χιλιομοδίου, στην περιοζή Γκα, από την εταιρεία ΛΑΡΣΙΝΟΣ.
Είναι γνωστό ότι η άδεια εκμετάλλευσης από τη παραπάνω εταιρεία έληξε πριν 2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα τόσο η εταιρεία όσο και οι 250 οικογένειες εργαζομένων, αλλά και γενικότερα η περιοχή, πέραν της γενικής ύφεσης, να υποστούν ειδικό μαρασμό με ποικίλους κινδύνους.
Η γενναία αυτή απόφαση του Δ.Σ. Κορίνθου, ανανέωση τη σύμβαση με την εταιρεία μέχρι το τέλος του 2013 και χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της fresh-press.gr από την παραπάνω απόφαση είναι γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα θα είναι πολλαπλά.
  • Η πρώτη καλή είδηση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και ιδιαίτερα αυτή του Χιλιομοδίου. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 350 περίπου οικογένεις με την απασχόληση ενός τουλάχιστον ατόμου από την κάθε οικογένεια.
  • Είναι γεγονός ότι με τη λειτουργία των λατομείων θα υπάρχουν φθηνότερα δομικά υλικά, απ' ότι συμβαίνει σήμερα με την εισαγωγή από γειτονικές χωρές.
  • Θα επανεύρει τον καλό της εαυτό η εταιρεία εκμετάλευσης των λατομείων και το πλέον σημαντικό ότι θα δημιουργηθούν πλέον προϋποθέσεις εξαγωγής υλικών.
  • Είναι επίσης σημαντικό το ότι θα υπάρξουν σοβαρά έσοδα για τον δήμο Κορίνθου που όσο και να τα μετρήσει κανείς, όσο σοβαρή και αν είναι η διαχείριση των οικονομικών, άλλο τόσο είναι αναγκαία η εισροή χρημάτων.
  • Η παραπάνω απόφαση είναι σίγουρο ότι θα συντελέσει αποτελεσματικά και στην ανάπτυξη του τόπου από κάθε πλευρά, με την ευκαιρία μάλιστα την συνέχισης του έργου της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών - Πύργου.
  • Η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την απόφαση, προβάλλοντας κυρίως οικολογικά ζητήματα για την περιοχή.
ΔΗΛΩΣΗ
Η fresh-press.gr ζήτησε και πήρε την παρακάτω δήλωση:
  • Φόρτης (αντιπρόεδρος της εταιρείας ΛΑΡΣΙΝΟΣ) "Η απόφαση αυτή βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο, μια και θα ανασάνει ο οικοδομικός μαρασμός με φτηνότερα υλικά. Μεγάλη υπόθεση η επανεκκίνηση κατασκευής των εθνικών οδών".
.fresh-press.gr

Γιάννης Μιχελάκης...Η κυβέρνηση ανακοίνωνε, χθες, το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα, μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Δηλαδή σχεδόν ένα χαράτσι κάθε τρεις μήνες.


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η κυβέρνηση ανακοίνωνε, χθες, το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα, μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Δηλαδή σχεδόν ένα χαράτσι κάθε τρεις μήνες.  
Θυμίζουμε ότι από το 2009 έως σήμερα:
  1. Επέβαλε έκτακτη εισφορά στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
  2. Επανέφερε το φόρο μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8-10% επί της αξίας τους.
  3. Αύξησε τους συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, από 0-1% στο 0-2%.
  4. Επέβαλε από το 2010 και αύξησε σημαντικά από φέτος τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
  5. Μείωσε, φέτος, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ.
  6. Επέβαλε, χθες, νέο έκτακτο φόρο 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα κτίρια.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο:

Η κυβέρνηση, αιχμάλωτη σε μια λανθασμένη συνταγή και ανίκανη να πιάσει τους στόχους που βάζει, επιμένει σε μια φορολογική επιδρομή, που σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγέλματα. Βαθαίνει, ταυτόχρονα, την ύφεση, παγώνει την αγορά και αυξάνει την ανεργία.
Το νέο χαράτσι επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και διαλύει τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας της.
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι η στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης. Προτείναμε και προτείνουμε, πέρα από την αναστολή του “πόθεν έσχες” για την απόκτηση κατοικίας -που υιοθέτησε η κυβέρνηση- συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
·         Καμία νέα αύξηση στις  αντικειμενικές αξίες.
·         Επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.
·         Φορολογικά κίνητρα για τα νεόδμητα κτίρια, όπως έκανε η Ισπανία.
·         Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, ώστε, επιτέλους, να ξαναζωντανέψει η οικοδομή, που πεθαίνει.
·         Κατάργηση αντιφατικών διατάξεων που αναιρούν την αναστολή του “πόθεν έσχες” για την απόκτηση κατοικίας».

Θρίλερ και υποκρισία στη Θεσσαλονίκη: Προστατεύουν τις ΔΕΚΟ με νέο χαράτσι! Διήμερο ρεσιτάλ παλινωδιών

 
Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, κατά την εσωκομματική μάχη, υποσχόταν ο καθένας διαφορετικό τρόπο σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Σήμερα, κάθονται δίπλα-δίπλα και προσπαθούν να μας σώσουν μαζί. Οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την εκλογική τους πελατεία στις ΔΕΚΟ.
Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει και ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τι λέει – ίσως και συνειδητά, επιλέγοντας, την οδό του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»: Αυτό προέκυψε από το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη και το θρίλερ της χθεσινής Κυριακής.

Το ανακοινωθέν «άτυπο» υπουργικό συμβούλιο – δηλαδή υπουργικό που δεν λαμβάνει αποφάσεις – μετετράπη αίφνης σε υπουργικό συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να ανακοινωθεί ένα νέο χαράτσι στα ακίνητα.

2009: Λεφτά υπάρχουν! 2011: Πετρέλαια υπάρχουν!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Έπρεπε να το περιμένουμε. Και κυρίως έπρεπε να το είχε προβλέψει η αντιπολίτευση. Μετά το «Λεφτά υπάρχουν!» του 2009, θα φτάναμε στο «Πετρέλαια υπάρχουν!» του 2011.

Κι’ αν στη ΔΕΘ του 2009, ως αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου διακήρυσσε πως όνειρό του είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Δανία του Νότου», ήταν βέβαιο ότι με την ίδια ευκολία, δύο χρόνια αργότερα, θα υποσχόταν να μας μετατρέψει σε «Κουβέιτ του Βορρά»!

Θα βρισκόταν ένα καινούργιο πυροτέχνημα, δεν θα βρισκόταν;

Φυσικά, δεν ακούσαμε τίποτε καινούργιο. Ήδη από τις 7 Ιουλίου έχει κατατεθεί το ενεργειακό νομοσχέδιο και ήδη από τις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου (ναι, ναι σωστά διαβάσατε) ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει στο Ρόιτερ’ς πως μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Χρήστος Σταϊκούρας..Ο κ. Βενιζέλος λησμονεί και διαστρεβλώνει ορισμένες αλήθειες


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ντόρα Μπακογιάννη:Είναι ντροπή, ότι η ελληνική γραφειοκρατία και η ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας, μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκε το 100ο δημοτικό σχολείο το οποίο βρίσκεται στο Ν. Κόσμο. Αμέσως μετά απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:
Ντόρα Μπακογιάννη: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα με μια μεγάλη αντίφαση. Παιδιά χαμογελαστά, με ελπίδες και όνειρα και από την άλλη μεριά ένα κράτος το οποίο δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τη σωστή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι ντροπή, είναι κρίμα που η ελληνική γραφειοκρατία, η αδυναμία και η ανικανότητα του υπουργείου Παιδείας, για άλλη μία φορά μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Εύχομαι να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν, το χρωστάμε σε αυτά τα παιδιά τα οποία ούτως ή άλλως ξεκινάνε τη ζωή τους με πολλές δυσκολίες.
 Δημοσιογράφος: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τα χθεσινά έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.
Ντόρα Μπακογιάννη: Οι χθεσινές αποφάσεις τις οποίες εξήγγειλε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών. Αν η κυβέρνηση είχε έστω και κατά 50% πετύχει το πρόγραμμα αυτό, αυτά τα μέτρα δεν θα ήταν απαραίτητα. Ουσιαστικά παραδέχθηκε την απόλυτη ανικανότητά της και φορτώνει αυτή τη στιγμή τον έκτο φόρο πάνω στο ίδιο ακίνητο. Βάζει τους έλληνες να ξαναγοράσουν το σπίτι τους. Ξεχνά ότι υπάρχουν πολλοί που το έχουν αγοράσει με δάνειο και δεν μπορούν να το ξεπληρώσουν.
 Δημοσιογράφος:Τις κινήσεις της κυβέρνησης κάποιοι τις ερμηνεύουν ως ένα βήμα για πρόωρες εκλογές. Εσείς θεωρείται ότι υπάρχει τέτοια προϋπόθεση αυτή τη στιγμή;Ντόρα Μπακογιάννη: Ακόμη και σήμερα επιμένω ότι αν δεν υπάρξει ταχύτατα μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, την κυβέρνηση εθνικής ανάγκης θα τη φέρει νομοτελειακά η εξέλιξη των πραγμάτων και οι εκλογές που θα ακολουθήσουν

Άρης Σπηλιωτόπουλος...καλή παραγωγική σχολική χρονιά καλή δύναμη στις αντίξοες συνθήκες


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Σήμερα, χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Είναι η απαρχή για τους μαθητές και τις μαθήτριες μιας νέας αναζήτησης στο χώρο της γνώσης, της εκπαίδευσης και της μόρφωσης. Ενός νέου ταξιδιού αναζήτησης, έρευνας, μελέτης, αλλά και καλλιέργειας της προσωπικότητάς τους. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή παραγωγική σχολική χρονιά και καλή σταδιοδρομία. Στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στις αντίξοες συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν στο σχολείο. Και στους γονείς καλή δύναμη στην εκπλήρωση των δύσκολων υποχρεώσεων δίπλα στα παιδιά τους.
Δυστυχώς,  ο φετινός αγιασμός συνοδεύτηκε από προσευχές και παρακλήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, μήπως και μπει ένα τέλος στα πολλά προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Προβλήματα που αποτελούν προϊόν της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδιασμού που χαρακτηρίζουν την ηγεσία του κτηρίου στο Μαρούσι. Προβλήματα με ελλείψεις εκπαιδευτικών, προβλήματα με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και, κυρίως προβλήματα με τα βιβλία που δεν τυπώθηκαν εγκαίρως και με τα φωτοτυπικά μηχανήματα των σχολείων να παίρνουν φωτιά προκειμένου να φωτοτυπήσουν κάποια από τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων.
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, με συνοπτικές διαδικασίες, είτε το θέλουν, είτε όχι, να γνωρίσουν τη διδακτική τους ύλη μέσα από DVD και σημειώσεις. Και όλα αυτά γιατί απλά υποτίμησαν τις καλοπροαίρετες ενστάσεις μας, ότι ζητήματα, όπως αποσπάσεις, μεταθέσεις, διαχείριση προσωπικού και εκτύπωση βιβλίων, πρέπει να δρομολογούνται με το τέλος της προηγούμενης και όχι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν ειδικά με το θέμα των βιβλίων. Αλλά η ζημία έγινε. Ας μην λησμονούμε ότι σχολείο χωρίς βιβλία, είναι δωμάτιο χωρίς παράθυρο».

Πώς θα γίνει η παραχώρηση γης σε αγρότες - Μοριοδότηση, καταπατητές, το νομοσχέδιο



Σε ποιους θα διατεθούν τα πάνω από ένα εκατ. στρέμματα δημόσιας γης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Το νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζει τους όρους που όμως δεν αφορούν μόνο στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ή την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον τρόπο «τακτοποίησης» των ήδη καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, με πληρωμή. Προβλέπει ακόμη και την «κατά κυριότητα» ανέγερση κύριας κατοικίας σε αγρότες και κτηνοτρόφους…

Τρία μηνύματα από τη ΔΕΘ που δεν μας καθησυχάζουν

Τρία μηνύματα από τη ΔΕΘ που δεν μας καθησυχάζουν
Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης

«Δεν χρεοκοπούμε», «δεν πάμε σε εκλογές», «τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με όποιο κόστος». Αυτό είναι το τρίπτυχο των μηνυμάτων και δεσμεύσεων του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, οι οποίες όμως ουδόλως μας καθησυχάζουν .
Δεν χρεοκοπούμε, επιμένει ο Πρωθυπουργός. Μα αν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε μήπως θα μας ενημερώσει κανείς εκ των προτέρων; Εντάξει το έχουμε κατανοήσει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα και προσπαθεί να υλοποιήσει όσο μπορεί τις επιταγές της Τρόϊκας ώστε να εξασφαλίζει την κάθε δόση , μέχρι με έλθει η ώρα του ελέγχου για την επόμενη.
Μόνο που τα μέτρα της Τρόϊκας μας βυθίζουν στην ύφεση . Έτσι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται , τότε η Τρόϊκα απαιτεί νέα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία πληρώνουν ξανά οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ελληνικής κοινωνίας και η αγορά, η κοινωνία βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση και η Τρόϊκα ζητά ,με αυστηρότητα και απειλές ,να «τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας»…
Ποιες είναι όμως επί της ουσίας αυτές οι υποχρεώσεις ; Αν ήταν απλώς οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ούτως ή άλλως έχει ανάγκη η Ελλάδα, και στις οποίες έδωσε έμφαση στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δεν νομίζω ότι θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα αντιδρούσαν, ασχέτως αν μπορεί να υπάρχουν επιμέρους κατά τομείς διαφωνίες.
Είναι σαφές όμως ότι οι «υποχρεώσεις μας» περιλαμβάνουν τρεις μη αποδεκτές συνθήκες. Πρώτη ότι θα αποδεχόμαστε και θα υλοποιούμε κάθε μέτρο που μας προτείνουν, δεύτερη ότι θα πουλήσουμε (στους ίδιους τους δανειστές) σε τιμές limit down, δηλαδή θα ξεπουλήσουμε, ότι αξίζει επενδυτικά στη χώρα μας και τρίτη ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πάψει να είναι κυρίαρχος (όσο είναι τέλος πάντων) και να φτάσει στο ζενίθ της ανέχειας και της αναξιοπρέπειας.
Αυτές οι τρεις «υποχρεώσεις» δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές είτε απειλούμαστε με χρεοκοπία είτε όχι. Δεν είναι μόνο θέμα εθνικής υπερηφάνειας και αυτονόητης υπεράσπισης των κυριαρχικών και συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Είναι και θέμα ρεαλιστικής κοινής λογικής. Διότι από συνθήκες πτώχευσης, γνωρίζοντας ότι θα ταλαιπωρηθούμε και θα πεινάσουμε, έχουμε περιθώρια σταδιακά να οδηγηθούμε, προς όφελος των παιδιών μας ή έστω των εγγονιών μας , σε δρόμο ανάπτυξης επενδύοντας στον πλούτο της χώρας. Αν όμως ξεπουλήσουμε και τον πλούτο και την εθνική κυριαρχία μας, χωρίς και πάλι να είναι εξασφαλισμένο ότι θα γλυτώσουμε τη χρεοκοπία, τι μας μένει για να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού;
Και έτσι φτάνουμε στο «δεν πάμε σε εκλογές», στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε τρεις περιπτώσεις:
1.Αν η κυβέρνηση πιεστεί από την Τρόϊκα για εφαρμογή τόσο σκληρών μέτρων , ώστε δεν αντέξει να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος υλοποίησής τους. (Σε αυτή την περίπτωση θα παραιτηθεί ηρωικά και θα θέσει το δίλημμα στον ελληνικό λαό).
2. Αν η Τρόϊκα εκτιμήσει ότι η πολιτική της (για πιστή εφαρμογή των προαναφερόμενων τριών «υποχρεώσεών» μας ) μπορεί να περάσει πιο εύκολα μέσω συγκυβέρνησης που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή . (Σε αυτή την περίπτωση δεν θα εγκρίνει την επόμενη δόση, θα προκαλέσει περιορισμένη στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους και υπό συνθήκες τρόμου και πανικού θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές).
3. Αν φτάσουμε σε συνθήκες γενικευμένης και κυρίως εμπράκτως εκφρασμένης αγανάκτησης του ελληνικού λαού. (Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και γνωρίζοντας ότι από την κάλπη είναι σχεδόν αδύνατον να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα προετοιμάσει το έδαφος με κατά περίπτωση επικοινωνιακούς συνδυασμούς της περίπτωσης 1 και της περίπτωσης 2.

http://www.eklogika.gr/blog/104

Τα αποτελέσματα της Α΄φάσης στο Κύπελλο Κορινθίας

 

Με εκπλήξεις άρχισε η Α' φάση στο Κύπελλο Κορινθίας. Η Προοδευτική Περιγιαλίου νίκησε , εκτός έδρας , με 3 - 1 τον Ολυμπιακό Άσσου , ο Ηρακλής Λεχαίου που πέρασε με 2 - 1 από τον Ασπρόκαμπο , ενώ με 2 - 0 νίκησε στην έδρα του Ισθμιακού , ο Α. Ο.Σολομού. Στο Βέλο η Ελλάδα στην κυριολεξία "κεραύνωσε" με το ευρυ 12 - 1 τον Κεραυνό Μεγάλου Βάλτου. Μεγάλο σκορ σημείωσε με 5 - 0 και ο Ολυμπιακός Λουτρακίου επί του Κύψελου Κορίνθου ενώ έκπληξη προκάλεσε ο αποκλεισμός του Α. Ο. Λουτρακίου με 1 - 0 από τον Σαρωνικό στο  Γαλατάκι. Στο Χιλιομόδι ο Ατρόμητος συνέτριψε με 6 - 1 την Λυκοποριά ενώ τέλος στο Δερβένι ο Πανευρωστινιακός επικράτησε με 4 - 2 στην παράταση του Άρη Αρχαίας Κορίνθου , καθώς η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε με τις ομάδες ισόπαλες με σκορ 2 - 2.

Τα αποτελέσματα της Α΄φάσης


Αγ. Θεόδωροι - Τενεάτης Αθικίων 3-2
Έλλάς Βέλου - Κεραυνός Μεγ. Βάλτου 12-1
Ολυμπιακός Άσσου - Προοδευτική Περιγιαλίου 1-3
Ασπρόκαμπος - Ηρακλής Λεχαίου 1-2
Ολυμπιακός Λουτρακίου - ΠΑΣ Κύψελος 5-0
Φωκάς Αρχ. Κλεωνών - Θύελλα Λεοντίου 2-0
Ισθμιακός - ΑΟ Σολωμού 0-2
Αγ. Γεώργιος - Κόρινθος '06 3-0 πεν. (1-1 κ.α.)
Στυμφαλίς Λαύκας - Δάφνη Εξαμιλίων 0-1
Πανευρωστινιακός - Άρης Αρχαίας Κορίνθου 4-2 παρ. (2-2 κ.α.)
Εθνικός Ξυλοκέριζας - Αετός Κρυονερίου 5-1
Ατρόμητος Χιλιομοδίου - ΑΟ Λυκοποριάς 6-1
Σαρωνικός Γαλατακίου - ΠΑΟ Λουτράκι 1-0
Άλμπατρος Κόρφου - ΑΟ Μαψού 4-0
Πρόοδος Αγ. Βασιλείου - Αετός Αγγελοκάστρου 1-0

Χωρίς αγώνα στη Β' Φάση πέρασαν οι: ΠΑΣ Κόρινθος, Πανσολυγειακός, Απέσσας Χαλκίου, ΑΟ Σπαθοβουνίου, Πέλοπας Κιάτου, ΑΟ Λεχαίου, Παννεμεατικός, ΠΑΣ Κλένια, Θύελλα Κάτω Διμηνιού, Γαλάζιοι Νέοι, Αστέρας Δερβενίου, Θύελλα Πετρίου, Αναγέννηση Κιάτου, Ηρακλής Ξυλοκάστρου, Άρης Κορίνθου, ΑΣ Λουτράκι, Πανκαμαριακός

Θα φτάσει μέχρι το CAS η Κόρινθος

Μετά την προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ οι Κορίνθιοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το CAS προκειμένου να αλλάξουν την απόφαση για υποβιβασμό τους στη Δ' Εθνική.

'Εμειναν στο μηδέν Αστέρας και Πανσολυγειακός

Iσόπαλος χωρίς σκορ εληξε το Σάββατο , στο Ξυλόκαστρο,  το τελευταίο φιλικό τεστ προετοιμασίας του Αστέρα Δερβενίου παρά την μεγάλη υπεροχή του,  με τον Πανσολυγειακό .
Οι επίσημες υποχρεώσεις του Αστέρα ξεκινούν το Σάββατο 17-9-11, με τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος στο γήπεδο της Αρχαίας Κορίνθου με αντίπαλο την Προοδευτική Περιγιαλίου.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ

a123 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ

Τη δεκαετία του 1930 στο Σαραντάπηχο λειτουργούσε Αεροδρόμιο.
Αυτό δημιουργήθηκε από την ανάγκη της εξυπηρέτησης των υψηλών επισκεπτών.
Ήταν αεροδρόμιο σε ύψος 1315 μέτρων, υψόμετρο σπάνιο παγκοσμίως για την εποχήν του.
Η πρώτη προσγείωση έγινε τον Ιούλιο του 1935.
Προσγειώνοντο αεροπλάνα 25 θέσεων Αγγλικής και Γερμανικής Κατασκευής και τα δρομολόγιά τους ήταν μορφής σημερινών Τσάρτερς.
aeroplano b 9kb ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ
Προσγείωση στο Σαραντάπηχο. Δεξιά ο πιλότος του αεροσκάφους. Δεύτερος από αριστερα ο Γ. Ροδόπουλος

Εκτός από τα δρομολόγια που πραγματοποιούσαν στην Ελλάδα, είχαν και διεθνή συγκοινωνία, ιδίως από Αίγυπτο και Ιταλία.
Κατ’ επανάληψη είχαν μεταφερθεί φοιτητές και γιατροί από την Αίγυπτο και παρακολουθούσαν σεμινάρια και συνέδρια που διοργάνωναν στις αίθουσες του Ξενοδοχείου “Αναγέννησις”.
Στον πόλεμο του 40 ο διάδρομος του αεροδρομίου καταστράφηκε από τους Ιταλούς.
Με μπολτόζες άνοιξαν αυλάκια στην “πίστα” του για να εμποδίσουν την προσγείωση αεροσκαφών, τα οποία με την πάροδο των ετών έγιναν μεγάλα ρέμματα, γεμάτα με έλατα και πεύκα, μορφή που έχει και σήμερα.
Τα αναγραφόμενα στο έντυπο “Remove Before Flight, Tευχ 1″ και η προσπάθεια που έγινε από την τότε ηγεσία του Δήμου Ευρωστίνης να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο, βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους του Σαρανταπήχου, οι οποίοι προτιμούν να ληφθεί μέριμνα να δημιουργηθεί χώρος παρκαρίσματος των αυτοκινήτων των κατοίκων και των ολίγων επισκεπτών, να ανοίξει κανένας δρόμος μέσα στο χωριό ώστε τα αυτοκίνητα που εισέρχονται σε αυτό να μπορούν να πάρουν στροφή γιά να φύγουν, να συνταχθεί νέο σχέδιο οικισμού ώστε να αναβαθμιστεί το χωριό τους, και όχι να γίνει ένα περιττό αεροδρόμιο περιορισμένης χρονικά λειτουργίας και χρήσεως, που θα καταστρέψει ένα κομμάτι πανέμορφου δάσους, την “προίκα” του Σαρανταπήχου, αυτό που έχει μείνει από την παλιά αίγλη του και έχει γλιτώσει από τη λαίλαπα της φωτιάς μέχρι σήμερα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ”

Το Ξενοδοχείο “Αναγέννησις” το 1935

anagennisis12kb a ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ












Το Ξενοδοχείο ” Αναγέννησις ” Σαρανταπήχου μαζί με το αεροδρόμιο Σαρανταπήχου είναι λέξεις στενά συνδεδεμένες με την ιστορία του Ορεινού Σαραντάπηχο της δεκαετίας του 30.
Το 1932, οι Αιγιώτες Βασίλειος Χρύσης και Σπύρος Νικολούλιας, έχοντας πετύχει ως επιχειρηματίες στην Αυστραλία, θέλησαν να δοκιμάσουν μια παράτολμη για την εποχή επένδυση στο τουριστικό Σαραντάπηχο, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο ξενοδοχιακό συγκρότημα πρωτόγνωρο και πολυτελές για την εποχή του 30.
Τα προσόντα του προσωπικού ήταν υψηλών προδιαγραφών, και ο “μάιτρ” Κώστας γνώριζε επτά γλώσσες
Οι ανωτέρω επιχειρηματίες προέβλεψαν την ραγδαία ανάπτυξη του Σαρανταπήχου με την προσέλκυση εκατοντάδων Ευρωπαίων επισκεπτών και επαληθεύτηκαν. .
Κατασκεύασαν το Ξενοδοχείο ” Αναγέννησις ” που διέθετε 70 δωμάτια με μπάνιο, μεγάλο εστιατόριο με αίθουσα εκδηλώσεων, τηλεφωνικό κέντρο, ηλεκτρογεννήτριες για παροχή ρεύματος, δίκτυο ύδρευσης, παγοποιείο, γήπεδα τέννις και άλλων αθλοπαιδιών, χαρτοπαικτική και κινηματογραφική λέσχη κλπ.
Επίσης στον περίβολο του Ξενοδοχείου υπήρχαν 3 ανεξάρτητα οικήματα που φιλοξενούσαν υψηλούς καλεσμένους.
Σε ένα από αυτά έμεινε και ο βασιλεύς Φαρούκ της Αιγύπτου.

Το κυρίως οίκημα του Ξενοδοχείου
anagennisis12kb ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟΥ

Το Σαραντάπηχο αναπτύχτηκε γρήγορα και δικαίως επονομάστηκε St Moritz της Ελλάδος. .
Στην εφημερίδα ” Ελληνικόν Μέλλον ” της 1 Σεπτεμβρίου 1929 αναγράφονται ονόματα παραθεριστών από Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, και Αίγυπτο που πέρασαν το καλοκαίρι τους στο Σαραντάπηχο.
Πρώτος και καλλίτερος επισκέπτης ήταν ο πρεσβευτής της Αγγλίας, που μαζί με τους Εξαρχόπουλο, Αραβαντινό, Λογοθετόπουλο, Λαμπρόπουλο, (των μεγάλων καταστημάτων), Τριάντη (αλευρόμυλοι Πατρών), Μαγγανάρη (κλινικάρχη Πατρών) κ.α. έδιναν τον αέρα της διαφοράς στο Σαραντάπηχο.
Με τον πόλεμο του 40 όλο το χωριό και το Ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν.
Η λεηλασία του Ξενοδοχείου ήταν διαρκείας και ο γράφων έβλεπε γύρω στο 1950 άλογα και μουλάρια φορτωμένα μπανιέρες του Ξενοδοχείου να οδεύουν στις νέες κατοικίες τους. .
Μεταγενέστερα αφαιρέθησαν και οι τσίγκοι από τη σκεπή. Από τα χιόνια διαβρωθήκαν οι τοίχοι και το οικοδόμημα κατέρρευσε.
Σήμερα αποτελεί ένα σωρό λίθων, και σκουριασμένων σιδήρων από τα τότε ακριβά μηχανήματα, και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την τότε μεγαλοπρέπεια του Ξενοδοχείου. .
Εκτός του μεγάλου Ξενοδοχείου “Αναγέννησις” υπήρχαν και τα Ξενοδοχεία του Στάθη, του Πανουτσόπουλου, και του Φιλέρη.

ΠΗΓΗ : sfedona.gr

Οι λέξεις της εβδομάδας : Σχολείο – Σχόλη (: Αργία) – Σκουλαρίκι: και όμως, έχουν ετυμολογική σχέση!!!

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Οι μαθητές στην Ελλάδα (κυρίως στο Λύκειο) είναι, ίσως, οι πιο ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Όσοι, ιδιαίτερα, φοιτούν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ξεκινούν τη μέρα τους από τις 6π.μ. και τελειώνουν περίπου τα μεσάνυχτα. Αυτοί οι ταλαίπωροι μαθητές σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η λ. σχολείο είχε ως αρχική σημασία την ανάπαυση, την ησυχία, τον ελεύθερο χρόνο (< αρχαία ελληνική λέξη: σχόλη). Η αρχική σημασία της λ. σχόλης είχε την έννοια του: “βραδύνω, αργοπορώ” («σχολήν τίθημι» : αργοπορώ) ή («σχολή γίγνεται»: υπάρχει καιρός). Με το ίδιο νόημα απαντάται και σήμερα στη φράση: «Κυριακή γιορτή και σχόλη».(Για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, όλα τα σχολικά βιβλία (220) του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου σε τρία εύχρηστα e-book εντελώς δωρεάν από τα 24grammata.com)
Ήδη, όμως, από τους κλασικούς χρόνους τη συναντάμε με την ιδιότητα του ελεύθερου χρόνου με αποτέλεσμα να καλλιεργήσει κανείς το πνεύμα του ( Γ. Μπαμπινιώτης). Γιατί, όμως, μία λέξη που δήλωνε την τεμπελιά (σχόλη) πήρε τη σημασία της συστηματικής καλλιέργειας του πνεύματος; Την απάντηση θα την βρείτε αν αναλογιστείτε πως φάνταζαν στα μάτια του απλού κόσμου όλοι οι φιλοσοφούντες και οι έχοντες «ελεύθερον χρόνον». Μάλλον περιφρονητικά χρησιμοποίησαν, αρχικά, τη λ. σχόλη («τεμπελχανιό» θα λέγαμε σήμερα). Ο όρος, αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης, όπως, γα παράδειγμα, η Κυρηναϊκή σχολή (ιδρύθηκε από τον Αρίστιππο, 435 – 436, μαθητή του Σωκράτη και υποστήριζε τον άκρατο ηδονισμό). Άλλη σημαντική, αλλά ξεχασμένη, σήμερα, σχολή ήταν η Ανώτατη Τεχνική Ελληνική Σχολή. Πρόκειται για το πρώτο Πολυτεχνείο στον κόσμο, που ιδρύθηκε στη Αλεξάνδρεια από τον Ήρωνα
Από την αρχαιότητα, ήδη, παρουσιάζεται και το επίθετο σχολαστικός για να δηλώσει αυτόν που αφιερώνει τό χρόνο του στη μελέτη. ΄Ηταν, δηλαδή, ο μορφωμένος, ο εκπαιδευμένος....Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τη σχέση ανάμεσα στο σχολείο και το σκουλαρίκι διαβάστε στα 24grammata.com (κλικ εδώ)


Ο όρος σχόλη πέρασε και στη Δύση με την έννοια, κυρίως, του εκπαιδευτικού ιδρύματος (Λατινικά: scola, Ιταλικά: scuola, Γαλλικά: ecole , Αγγλικά: school, Γερμανικά : schule, Ισπανικά: escuela)
Στα Λατινικά η λ. σχόλη είχε εκλάβει, επίσης, και την έννοια της ακινησίας, της απραξίας, της αναμονής ( π.χ. “schola labri” ήταν ο χώρος που ανέμεναν τη σειρά τους στα δημόσια λουτρά των Ρωμαίων.
Κατά τον Μεσαίωνα αναπτύχθηκε στη Δύση η σχολαστική φιλοσοφία. Καλλιεργήθηκε αποκλειστικά στις μοναστικές σχολές (scolae) και απ΄εδώ πήρε το όνομα της (scola > σχολαστικός). Θεωρούσαν την εκκλησία ως το μόνη ηθική δύναμη και θεματοφύλακα των ηθικών αξιών.Επηρεάστηκαν άμεσα από τον Αριστοτέλη (συγκεκριμένα, τον λάτρεψαν και τον θεώρησαν ως πρόδρομο του Χριστού) και, ευτυχώς για μας, διαφύλαξαν τα κείμενα του. Κύριοι εκπρόσωποι ήταν ο Αυγουστίνος και ο Θωμάς, ο Ακινάτης.
Το αντιδάνειο “σκουλαρίκι”
Η περιπέτεια της λέξης “σχόλη” δεν τελειώνει εδώ. Στα Λατινικά ο όρος schola προσδιόριζε, επίσης, το στρατιωτικό Λόχο ή Τάγμα, κυρίως, της αυτοκρατορικής φρουράς. Οι στρατιώτες της φρουράς, Scolares (: σχολάριοι), ήταν επίλεκτοι με ιδιαίτερη σωματική διάπλαση και φόραγαν εντυπωσιακά ενώτια (: σκουλαρίκια) ως δείγμα ανδρισμού. Με τον καιρό έμεινε στην ελληνική γλώσσα ο όρος σκουλαρίκι ( από το scholares ) και προσδιόριζε τα ενώτια ανδρών και γυναικών. Η άποψη ότι η λέξη σκουλαρίκι προέρχεται από τα ενώτια που φορούσαν οι μαθητές (!;), scuola > σκουλαρίκι, θεωρείται αβάσιμη.

Αυτή την εβδομάδα
ειδικό αφιέρωμα στην εκπαίδευση (50 άρθρα στις 4 πρώτες σελίδες)
Για πρώτη φορά στο διαδίκτυο όλα τα σχολικά βιβλία (220)
 του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
σε τρία εύχρηστα e-book από τα 24grammata.com