Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στα 20 πέναλτι πήρε την πρόκριση ο Παναιτωλικός στη Λάρισα

Στο 20ο πέναλτι κρίθηκε η αναμέτρηση στο AEL FC Arena με τον Παναιτωλικό να παίρνει την νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος επί της Λάρισας. Πρωταγωνιστής για τους φιλοξενούμενους ο Τζενάμο, που πέτυχε το δέκατο πέναλτι και απέκρουσε το αντίστοιχο του έτερου πορτιέρο Σωτηρίου.
Το παιχνίδι διεξήχθη υπό συνεχή βροχή στο "ΑΕΛ FC Arena" που φιλοξένησε περίπου 6000 οπαδούς των γηπεδούχων αλλά και τον φερόμενο νέο επενδυτή της ΠΑΕ ΑΕΛ, Ανδρέα Πάτση που ήταν σε σουίτα μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας Κώστα Πηλαδάκη.
 
Τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα, όσο και στον έξτρα χρόνο, οι δυο ομάδες έμειναν στο “μηδέν”, χάνοντας όμως σημαντικές ευκαιρίες.
 
Απ' την μεριά της, η Λάρισα διαμαρτύρεται για δυο πέναλτι στους Τσιμπάμπα και Ζεκίνια.
 
Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι εκεί οι παίκτες των δύο ομάδων ξέχασαν να αστοχήσουν, όμως μοιραίος στάθηκε ο τερματοφύλακας της Λάρισας, Σωτηρίου, ο οποίος έχασε το ενδέκατο πέναλτι και η πρόκριση πήγε στην πλευρά του Αγρινίου
 
Λάρισα (Κρις Κόουλμαν): Σωτηρίου, Αραμπατζής, Ταλ, Ααράμπ, Χατζής, Πλιάγκας (71' Σαϊτιώτης), Κατσιαρός, Βούζας (100' Χασομέρης), Μπόα Μόρτε (35' Σεσίνια), Τσιμπάμπα, Ζεκίνια.
 
Παναιτωλικός (Μπάμπης Τεννές): Τζενάμο, Παλαιολόγος, Κούσας, Ετζενγκουελέ, Άντι (91' Αναστασιάδης), Μητρόπουλος, Μουμίν (59' Καραμαλίκης), Ρότσα, Μπουμάλ (60' Καμαρά), Θεοδωρίδης, Χαριστέας.

Στοπ στις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ από τους απλήρωτους εργαζόμενους του κόμματος

Χωρίς τον ξενοδόχο φαίνεται πως λογαριάζουν εδώ και καιρό στο ΠΑΣΟΚ. Και όπου ξενοδόχος, είναι οι εργαζόμενοι στο κόμμα, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό και απειλούν να βάλουν στοπ στις όποιες εσωκομματικές διαδικασίες, ακόμα και τις συνεδριάσεις στα γραφεία στην Ιπποκράτους, σε περίπτωση που δεν του καταβληθεί σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, το δώρο των Χριστουγέννων.
«Καμία κουβέντα και εσωκομματική διαδικασία δεν θα ανοίξει με απλήρωτους εργαζόμενους» δηλώνουν. Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ, τις έχουν αναρτήσει σε σχετικό blog που έχει δημιουργηθεί (http://ergazomenoipasok.blogspot.com/), το οποίο όπως λένε δεν αποτελεί επίσημο μέσο έκφρασης καθώς δεν υπάρχει σωματείο.
Οι εργαζόμενοι του κόμματος σημειώνουν ότι έχουν υποστεί όλα τα χαράτσια του ιδιωτικού τομέα και ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπου κι αν δουλεύουν», ενώ τονίζουν ότι «δεν μπορεί τα στελέχη του κόμματος να κονταροχτυπιούνται για θέσεις, καρέκλες και κομματική εξουσία και να μην νοιάζεται κανείς για το ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι τα Χριστούγεννα»...

eklogika.gr

Ευθύνες Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια βλέπει πρόεδρος γερμανικού δικαστηρίου

Για ευθύνες του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας που υπέγραψε τη σύμβαση για τα υποβρύχια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Μονάχου κατά τη διάρκεια της δίκης δυο πρώην μάνατζερ της εταιρείας Ferrostaal, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ που διοχέτευσαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα «υποβρύχια αγοράζονται από πολιτικούς και όχι από ιδιώτες». Ο ίδιος, είπε ότι «η εταιρεία δούλευε με διαφορετικούς ενδιάμεσους και συμβούλους προκείμενου να έχει πρόσβαση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τουλάχιστον το 1/3 του ποσού πήγε σε αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας».

ΛΑ.Ο.Σ.: «Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή»Σχολιάζοντας την καταδίκη των στελεχών της Ferrostaal στη Γερμανία και τις δηλώσεις του προέδρου του δικαστηρίου για τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου, ο ΛΑ.Ο.Σ. σχολίασε ότι «οι δωροδοκούντες φυλακίστηκαν στη χώρα τους. Οι δωρολήπτες στην Ελλάδα την έβγαλαν καθαρή».
Στην ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται επίσης ότι «επιβεβαιώθηκε η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. ότι η όλη διαδικασία των υποβρυχίων, ήταν στημένη από εκείνους που έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους» και συμπληρώνεται ότι «είναι καιρός να μάθουμε σε ποιους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκατ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου». Για το λόγο αυτό ο ΛΑ.Ο.Σ. καλεί τον Πρωθυπουργό να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Τα γερμανικά δικαστήρια, όπως και για την Ζήμενς έτσι και για την υπόθεση των υποβρυχίων, επί της ουσίας αθώωσαν και κάλυψαν την εταιρία Φεροστάλ για τις μίζες και όμως εδώ τα κόμματα του συστήματος, του «ευρωμονόδρομου», την εμφανίζουν ως απόφαση τιμωρίας και κάθαρσης. Οι μίζες των μονοπωλίων και οι εξαγορασμένοι πολιτικοί είναι μόνο ένα στοιχείο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που σαπίζει παντού και εδώ και στη Γερμανία. Απλώς κοροϊδεύουν το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να το εξυγιάνουν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, ερωτηθείς σε συνέντευξη δήλωσε: «Σ΄ αυτή τη χώρα δεν τόλμησε η πολιτική μας σκηνή, το Κοινοβούλιό μας δεν τόλμησε η κυβέρνησή μας να αγγίξει ούτε τον προφανή Άκη Τσοχατζόπουλο που τον δείχνουν πλέον οι ίδιοι που τον μιζάρισαν. Βγήκαν χθες δύο της Ferrostaal και τον έδειξαν, είπαν το όνομά του». Προσέθεσε μάλιστα: «Έχω και δύο αγωγές!  Εγώ θα καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Εκείνος όχι..»
Ο  βουλευτής Αχαϊας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε: «Η Γερμανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε οριστικά ότι δόθηκαν μίζες περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ για να την κατασκευή των υποβρυχίων. Οι Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση. Απαιτούν να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ανθρώπων που πήραν τις μίζες και που βρίσκονται τα χρήματα».
Τσοχατζόπουλος για τον έλεγχο «πόθεν έσχες»
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μέτωπο, με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση.
Ο πρόεδρος της επιτροπή του ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων Ευάγγελος Αργύρης, είπε ότι από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του τέως υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το έτος 2010 (χρήση 2009), «η οποία κρίθηκε ανειλικρινής», μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση τραπεζικού απορρήτου, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου που απεφασίσθη από την Επιτροπή Ελέγχου και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και στον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, εξέδωσε ανακοίνωση με στην οποία αναφέρει ότι «το ‘σήριαλ’ με τη συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα» και ότι ο ίδιος επανειλημμένα απέστειλε επιπρόσθετα στοιχεία τόσο για την περιουσιακή του κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και τη διαχρονική εξέλιξή τους. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση στο πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2010 (χρήσης 2009), που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2010, λόγω της μη δήλωσης του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου, καθώς το ακίνητο αγοράστηκε το Πάσχα του 2010 και δηλώθηκε κανονικά, -όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει- στη φορολογική δήλωση του επομένου έτους, δηλαδή του 2011.

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η καταδίκη της εταιρείας Ferostaal από τη γερμανική δικαιοσύνη και η παραδοχή της ότι δωροδόκησε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι το κερασάκι στην τούρτα της διαφθοράς που χαρακτηρίζει την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει 3 δις € και έχει πάρει "μισό" υποβρύχιο αντί των εννιά που προβλέπουν οι συμβάσεις!
Η Δημοκρατική Συμμαχία ζητάει την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιστροφή των χρημάτων στην χώρα μας με παράλληλη τιμωρία των ενόχων!»

eklogika.gr

Πάνος Μπεγλίτης...επιτακτικό το αίτημα για την ανάληψη από την ΕΚΤ γενναίων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού και ρευστότητας και την ανάσχεση της ύφεσης.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Η απόφαση της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας να χορηγήσει δάνεια τριετούς διάρκειας και με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ύψους 489 δις ευρώ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας της ΕΚΤ, προς το τραπεζικό σύστημα, αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός, σε μια περίοδο που οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας και τον κίνδυνο της εμβάθυνσης της ύφεσης.
Η θετική αυτή εξέλιξη αναδεικνύει την ανάγκη, στις σημερινές συνθήκες, για ένα διαφορετικό ρόλο της ΕΚΤ, στην κατεύθυνση της υποστήριξης πολιτικών ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρώπη.
Γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτικό το αίτημα για την ανάληψη από την ΕΚΤ γενναίων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού και ρευστότητας και την ανάσχεση της ύφεσης. Ένα αίτημα που είχε τεθεί, επανειλημμένα, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό Γ. Α Παπανδρέου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, από την αρχή της κρίσης και το οποίο, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση των λεγομένων αναπτυξιακών ομολόγων, θα μπορούσε να δώσει μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και αναπροσανατολίζοντας το αναπτυξιακό της μοντέλο.
Το σημαντικό αυτό βήμα, όμως, μπορεί να μείνει μετέωρο, εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αξιοποιήσουν τη φθηνή χρηματοδότηση για να συμβάλουν στη τόνωση της πραγματικής οικονομίας, με τη χορήγηση των δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία η ευθύνη τους καθίσταται μεγαλύτερη και πρέπει να την αναλάβουν.»

Νίκος Νικολόπουλος...Η εμμονή του κ. Κουτρουμάνη σε νέες και άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων δεν πέρασε...Λέμε: όχι σε μέτρα αποσπασματικά που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εμμονή του κ. Κουτρουμάνη σε νέες και άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων δεν πέρασε. Η υπαναχώρηση αποδεικνύει ότι η ρύθμιση για τις επικουρικές κάθε άλλο παρά επείγουσα ήταν, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει. Άλλωστε, η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε ήδη δύο τέτοιες ρυθμίσεις.
Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων. Όμως, διάλογο για συνολικές πολιτικές βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων και διασφάλισης των συντάξεων όλων των Ελλήνων, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το ταχύτερο δυνατό. Με μια προϋπόθεση: Ότι θα έχουμε πλήρεις και έγκυρες Αναλογιστικές Μελέτες για κάθε Ταμείο.
-   Οι Επικουρικές Συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, δεν τις πληρώνει το Κράτος, δεν έχουν επιπτώσεις στις δημόσιες δαπάνες και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
-   Σε κάθε περίπτωση και για να μπει φραγμός στην απόπειρα παραπληροφόρησης των Ελλήνων, διευκρινίζουμε ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή (Προϋπολογισμός και Προγραμματικές Δηλώσεις) για τη σημερινή πρωτοβουλία. Το αντίθετο: Υπήρξαν σε όλους τους τόνους διαβεβαιώσεις ότι όλα τα μέτρα για το 2011 και 2012 είναι ήδη Νόμοι του Κράτους. Και η πρόβλεψη για μείωση στις επικουρικές, το 2012 και μετά, στηρίζεται σε νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. (Ν. 4024/2011 – ΦΕΚ α226, 27.10.2011).
-          Στο Μεσοπρόθεσμο (Ιούλιος του 2011) και στο Πολυνομοσχέδιο (Οκτώβριος του 2011) περιλαμβάνονται μόνο γενικές αναφορές. Αναφέρουν ότι χρειάζονται “αναλογιστικές μελέτες που πρέπει να γίνουν”, και ότι υπάρχει “ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τα επικουρικά”.
-          Η πέμπτη επικαιροποίηση της τρόικας αναφέρεται σε “απάλειψη ανισορροπιών”, σε “σταθεροποίηση τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα” και σε “σύνδεση εισφορών και παροχών”.
-          Τέλος, ο Προϋπολογισμός του 2012, δεν προβλέπει νέες μειώσεις, αλλά περιλαμβάνει, στην εισηγητική του έκθεση, τις μειώσεις διαφόρων συντάξεων, που είχαν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Οι όποιες “παρεμβάσεις” προβλέπονται, αφορούν μέτρα για την εξυγίανση των Ταμείων και την εξασφάλιση της μελλοντικής τους βιωσιμότητας.
Ο Προϋπολογισμός δεν αφορά τα Επικουρικά Ταμεία!
Τον εξορθολογισμό των Επικουρικών Ταμείων ας τον συζητήσουμε, συνολικά με το Ασφαλιστικό σύστημα, αλλά να έχουμε στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και όλες τις παραμέτρους.
Απορρίπτουμε την πρόταση Κουτρουμάνη που, για τρίτη συνεχή φορά, επιβάλλει νέες περικοπές.
Λέμε: όχι σε μέτρα αποσπασματικά που δεν λύνουν το πρόβλημα.
Και, όχι σε άλλες μειώσεις συντάξεων».

Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο οριζόντιες περικοπές και αναποτελεσματικά μέτρα

   Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
 «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο οριζόντιες περικοπές και αναποτελεσματικά μέτρα. Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης και οι προεκλογικοί τακτικισμοί των κομμάτων που συγκυβερνούν, δεν βοηθούν τη χώρα και δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημά της που είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και περισσότερη δουλειά από όλους για να αποφύγει ο τόπος την καταστροφή».

Συνάντηση Σαμαρά με Παπαδήμο την Παρασκευή

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Συμφωνήθηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 18:30. 

Παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου για το θέμα των επικουρικών συντάξεων

  • Δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων.
Απουσιάζει, επίσης, η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

  • Υπάρχει, βέβαια, αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα.
Χωρίς, όμως, ποσοτικούς προσδιορισμούς.

  • Προτείνω, λοιπόν, αφού η σύνταξη του νέου Οικονομικού Προγράμματος θα γίνει με βάση την 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τότε, μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες προσαρμογές και αφού εν τω μεταξύ υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση όλων μας.
Έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι με πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο και δεν θα ερχόμαστε κάθε φορά, όπως σήμερα, να συζητάμε ή αποφασίζουμε αποσπασματικά σημαντικά θέματα, όπως περικοπές συντάξεων.

  • Όταν ο κ. Καψής πρότεινε να εγκριθεί η πρόταση του κ. Κουτρουμάνη, ο κ. Στ. Δήμας διευκρίνισε ότι: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».

  • Υπάρχει έλλειψη προετοιμασίας για το θέμα των Επικουρικών Ταμείων. Απόδειξη, γι’ αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη για ένα νέο κοινό Επικουρικό Ταμείο.

O Γεώργιος Βλάχος παρουσίασε στοιχεία με την μη σωστή εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή

O Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεώργιος Βλάχος, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την μη σωστή εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρουσίασε στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή:

«Δεκατέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 3869/2010, περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι υψηλές προσδοκίες της πολιτείας από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου δεν έχουν επαληθευτεί στο ελάχιστο.
Από τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν έως σήμερα κατατεθεί και αφορούν σε επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού, μόνο ελάχιστες έχουν αίσια έκβαση, με αποτέλεσμα ένας νόμος που χαιρετίστηκε για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, λόγω της κακής εφαρμογής του, κινδυνεύει να γίνει δυνάστης τους.
Οι καταναλωτές, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας που υφίστανται, πολλές φορές αναγκάζονται να επιβαρυνθούν και οικονομικά, αφού σε πολλές περιπτώσεις όπως καταγγέλλουν, πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά στα μητρώα των καταναλωτικών οργανώσεων, προκειμένου αυτές να ασχοληθούν στη συνέχεια με τις υποθέσεις τους. Επιπρόσθετα, από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι, μια συγκεκριμένη καταναλωτική οργάνωση, έχει αναλάβει την πλειονότητα αυτών των αιτήσεων.
Είναι προφανές πως αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα, να διερευνηθούν άμεσα και ενδελεχώς οι παραπάνω καταγγελίες, και εφόσον ευσταθούν οι αιτιάσεις που κάνουν λόγο για σχέση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή με συγκεκριμένη καταναλωτική οργάνωση, να ληφθεί άμεση πολιτική απόφαση για απομάκρυνσή του από την συγκεκριμένη θέση».

H Κόρινθος και ο Ατρόμητος Χιλιομοδίου πέρασαν στους «8» του Κυπέλλου Κορινθίας

Η Γ΄ φάση του Κυπέλλου Κορινθίας ολοκληρώθηκε σήμερα με τις ομάδες του ΠΑΣ Κόρινθος και του Ατρόμητου Χιλιομοδίου να παίρνουν το εισιτήριο για τους «8» του Κυπέλου. Η Κόρινθος επικράτησε με 1 – 0 του Πέλοπα Κιάτου , ενώ ο Ατρόμητος, στο Χιλιομόδι πήρε την πρόκριση νικώντας με 2 – 1 την κάτοχο του περυσινού τίτλου Ελλάδα Βέλου .
Στο αγώνα του Χιλιομοδίου οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο σκορ με τον Κουσκουνά στο 50, η ομάδα του Βέλου με πλασέ του Μαρτίνου ισοφάρισε στο 53΄. Στο 61΄ ο Μυργιώτης με σουτ πέτυχε το τελικό 2 -1 και έστειλε τον Ατρόμητο στους «8». Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο 34΄ ακυρώθηκε ως οφσάιντ τέρμα του Μυργιώτη.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛ.: Σκούπας, Μπαλλής, Ιατρόπουλος (85’ Μαστρογιαννόπουλος), Βλάσσης, Παππάς, Κορδαλής, Γεώργαρης (75’ Ντοντάη), Πανακούλιας, Κουσκουνάς (60’ λ.τρ. Παπαϊωάννου), Τσουμάνης, Μυργιώτης
ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ: Κουρούμαλης, Πολυδωρόπουλος, Σάνι, Νάκος, Σαββίδης, Αθανασόπουλος (67’ Κοσκολέτος), Μαρτίνος, Πιλιαφάς, Αράπι, Ρούπας, Δελής (80’ Αντωνόπουλος Γ.)

Αξίζει να αναφέρουμε εκτός από την Κόρινθο και τον Ατρόμητο Χιλιομοδίου , στη φάση των «8», έχουν περάσει και οι ομάδες των Αγίων Θεοδώρων, του Πανευρωστινιακού, του Παννεμεατικού, της Θύελλας Πετρίου, του Ηρακλή Ξυλοκάστρου και του Α.Ο Σπαθοβουνίου

Μοίρασε... δώρα ο Πάντελιτς – Πέρασε με “τριάρα” ο Ολυμπιακός στην Κατερίνη

Νικηφόρα πέρασε από τον βαρύ αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Κατερίνης  , και στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, έχοντας στο πλευρό του 1000 οπαδούς επικρατώντας με 3-1 του ιδιαίτερα αξιόμαχου Πιερικού.   Κορυφαίος ο Πάντελιτς που επέστρεψε στην 11άδα με δυο γκολ.
To συγκρότημα του Σούλη Παπαδόπουλου όχι μόνο κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό, αλλά ήταν και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στο α' ημίχρονο όταν και δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, παίζοντας εξαιρετικά στην κόντρα, ενώ ευτύχησε να ισοφαρίσει προσωρινά.
Μελανό σημείο για τον Ολυμπιακό ο τραυματισμός του Μαρκάνο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει υποστεί κάκωση στην ποδοκνημική.
Το σκορ λοιπόν άνοιξε στο 30' με τον Μόνχε να μαρκάρεται εντός περιοχής και τον Κουτσιαύτη να δίνει το πέναλτι. Ο Πάντελιτς το εκτέλεσε κι έδωσε προβάδισμα στους Πειραιώτες. Ωστόσο, η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση. Ο Μπλαζέφσκι εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα πήρε ύψος από την πάσα του Ιντζόγλου κι ο Ελευθεριάδης με κεφαλιά, έχοντας βγει προηγουμένως στην πλάτη της άμυνας, ισοφάρισε σε 1-1.
Ωστόσο, ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Πάντελιτς, να κοντρολάρει την πάσα του Μόνχε από αριστερά και να σουτάρει για το 1-2 στο 45+1'.
Το προβάδισμα που πήρε ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, έμελλε να αποβεί καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα, καθώς «πάγωσε» τους «μελανόλευκους». Όλα τέλειωσαν στο 1-3 του Αμπντούν στο 70' που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Καρακούτσης, Πουρσανίδης, Γιαζιτζόγλου, Κωτσιόπουλος, Δήμου, Ιντζόγλου, Τόσκας, Κοντέων, Ελευθεριάδης (76' Πουρτουλίδης), Πέντα, Μπλαζέφσκι (90+1 Τσικαδέρης).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Δασκαλάκης, Μοντεστό, Παπάζογλου, Ιμπαγάσα (46' Τοροσίδης), Πάντελιτς, Παπαδόπουλος, Μαρκάνο (37' λ.τ Ποτουρίδης), Μόνχε, Ορμπάιθ, Γέστε (87' Φουστέρ), Αμπντούν.

Στους "16" ο Ατρόμητος με 3-2 επί της Αναγέννησης Επανομής

Με αρκετό κόπο και άγχος, ο Ατρόμητος πήρε την πρόκριση για τους «16» του Κυπέλλου νικώντας με 3-2 την Αναγέννηση Επανομής στο «Νίκος Σαράφης».
Η Επανομή μπήκε φουριόζα στο ματς και στο 9΄ ο Γκέσιος απέφυγε τον Ζουέλα και με σουτ έδωσε προβάδισμα στην Αναγέννηση. Έντεκα λεπτα αργότερα στο 20’, ο Θανάσης Καραγκούνης  ισοφάρισε με όμορφο σουτ, ενώ στο 41’ έπειτα από όμορφη μπαλιά του Μπρίτο με σκαφτό πλασέ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Οι γηπεδούχοι δεν κατέθεσαν τα όπλα και στο 78’ ο Μπρίτο έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά τη συνεργασία Καραμάνου και Καραγκούνη γράφοντας το 3-1. Η… πεισματάρα Επανομή εκμεταλλεύτηκε τη χαλαρότητα των Περιστεριωτών και σχεδόν με τη σέντρα ο Γεωργίου αφού «τσίμπησε» την μπάλα με το κεφάλι πλάσαρε τον εξερχόμενο Ράντμαν εύστοχα, μείωσε στο τελικό 3-2 .
Επανομή: Φιρινίδης, Κουρδάκης, Παπαζούδης (73’ Γεωργιάδης), Πεχλιβανίδης, Παπαστεργίου, Ασλανίδης, Ναλμπάντης, Καραμανλής, Δεινόπαπας (68’ Γεωργίου), Γκέσιος (46’ Τιάγκο), Τράκις.
Ατρόμητος: Ράντμαν, Τόμας, Ζουέλα, Οικονόμου, Νάστος, Μακρής, Γκαρσία (89’ Μπάλας), Μπρίτο, Καραγκούνης (81’ Μπέλιτς), Δημούτσος, Αναστασάκος (46’ Καραμάνος).

Κ. Μίχαλος: Απαιτούνται μέτρα προς την ανάπτυξη

 
 
Δύσκολη χαρακτήρισε τη νέα χρονιά, για τους επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μίχαλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές προς την ανάπτυξη, να κατευθυνθούν στην αγορά κεφάλαια του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μίχαλος εμφανίστηκε εξαιρετικά προβληματισμένος με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι αμφίβολο αν τελικά, το επόμενο τρίμηνο θα μπορεί η ευρωζώνη να δώσει τη δόση των 89 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ακόμη ότι μέσα στα σχέδια του, είναι η ίδρυση επιχειρηματικής ακαδημίας.
newsbeast.gr

Ο ΤΕΡΕΝΣ BLOGAPEI , Ζωντανή εκπομπή τώρα στο Κόντρα TV



 Live μετάδοση  από το kontrachannel

Σ. Κεδίκογλου : επιτακτική η ανάγκη αλλαγής όλων των μελών της διοίκησης της ΕΡΤ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μ.Μ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Ευβοίας, κ. Σ. Κεδίκογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για τις ανεκδιήγητες διαδικασίες "διαπραγμάτευσης", τις οποίες εφαρμόζει και σήμερα η εκλεκτή της κυβέρνησης διοίκηση της ΕΡΤ, κατά παράβαση κάθε έννοιας αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας, αλλά και του ίδιου του κανονισμού προμηθειών της ΕΡΤ που απαγορεύει τις αντιπροσφορές, οι ευθύνες βαραίνουν και τους νέους αρμόδιους υπουργούς.
Από την δική μας πλευρά, κάναμε ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και η σωστή ενημέρωση του Ελληνικού Λαού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, απέστειλα συγκεκριμένη επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς κυρίους Σταυρόπουλο και Καψή.
Για μία ακόμη φορά,  δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι για την ζημιά των 50 εκατομμυρίων Ευρώ από τα δικαιώματα του Champions League και τις διαδικασίες "διαπραγμάτευσης" που συνεχίζονται και σήμερα για τα  δορυφορικά προγράμματα της ΕΡΤ, θα αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι παράνομες διαδικασίες οδηγούν σε  μη δεσμευτικές για την Νέα Δημοκρατία συμβάσεις.
Αντίστοιχη είναι και η θέση μας και για άλλες απαράδεκτες μεθοδεύσεις που επιχειρεί το (υπό δικαστική διερεύνηση υπενθυμίζουμε) Δ.Σ. της ΕΡΤ, όπως η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, η επιλεκτική ( και με αδιαφανέστατα κριτήρια) ανανέωση συμβάσεων, οι παράνομες νέες προσλήψεις και  η αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις παραγωγών. Παράλληλα επιχειρούν να φιμώσουν ενοχλητικές φωνές, όπως του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη του οποίου δεν επιτρέπουν τη μετάδοση εγκεκριμένης εκπομπής του. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής όλων των μελών της διοίκησης της ΕΡΤ».

Πέταξαν καρέκλα στον διαιτητή του Εθν.Αστέρας - ΠΑΟΚ! Ο αγώνας διεκόπη

Ο τραυματισμός του επόπτη από κάθισμα, που εκτοξεύτηκε από την κερκίδα που κάθονταν οι οπαδοί του Εθνικού Αστέρα, οδήγησε στη οριστική διακοπή του αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ!
Ο διαιτητής Βοσκάκης πήρε... ηρωική απόφαση και διέκοψε τον αγώνα, με τους νόμους να εφαρμόζονται –επιτέλους- και στα ελληνικά γήπεδα. Ο βοηθός Γουργιώτης δέχθηκε κάθισμα στην πλάτη του και πονούσε στον ώμο, λέγοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει. Ο γιατρός, Ναπολέων Αναγνώστου, που εξέτασε τον Γουργιώτη, διέγνωσε θλαστικό τραύμα μήκους 10-12 εκατοστών και εσωτερικό πρόβλημα στον ώμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούσε να κινήσει το χέρι του. Ο επόπτης έφυγε για το νοσοκομείο για να εξεταστεί.
Με υπαιτιότητα των γηπεδούχων η διακοπή του ματς. Η υπόθεση θα πάει στον αθλητική δικαστή κι εκεί -όπως προβλέπεται- ο ΠΑΟΚ θα εξασφαλίσει στα χαρτιά την πρόκριση.
Ο ρέφερι του αγώνα λοιπόν, κάλεσε τους αρχηγούς των ομάδων και τους ανακοίνωσε πως το παιχνίδι... λήγει. Η... τύχη του αγώνα θα καθοριστεί πλέον στις δικαστικές αίθουσες της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ κι εκεί -όπως προβλέπεται- ο ΠΑΟΚ θα εξασφαλίσει στα χαρτιά την πρόκριση.
Βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 3Ε που αναφέρεται σε ελαφριά σωματική βλάβη του διαιτητή, προβλέπεται, πρόστιμο 75.000 ευρώ στον Αστέρα, ποινή αποκλεισμού μίας ή δύο αγωνιστικών και αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της Football League. Μένει να δούμε τι και ποια από τα παραπάνω θα εφαρμοστούν...
«Αποφάσισε την οριστική διακοπή λόγω τραυματισμού του επόπτη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θέμα της αρμόδιας αρχής. Εμείς οι ποδοσφαιριστές, τι φταίμε; Είμαστε απογοητευμένοι όλοι», δήλωσε ο... ξενερωμένος Γιώργος Χωριανόπουλος, αρχηγός του Εθνικού Αστέρα.
Δικαίως ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται έτσι, αλλά δικαίως και ο διαιτητής Βοσκάκης έκανε επιτέλους το αυνόητο, χωρίς πολλά - πολλά λόγια και διαβουλεύσεις... Ας ελπίσουμε ότι μια ανάλογη απόφαση θα πάρουν οι Ελληνες ρέφερι και σε κρισιμότερα παιχνίδια, γιατί διαφορετικά, ο Αστέρας θα 'ναι αυτός που θα 'χει 1000 δίκια με το μέρος του, αν στο μέλλον, σε ανάλογη περίπτωση, αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα...
Τώρα, μένει να δούμε αν τα αρμόδια όργανα θα αντιμετωπίσουν με ανάλογη σοβαρότητα το θέμα ή θα... πειστούν από δικαιολογίες του τύπου «ο αέρας πήρε την καρέκλα», όπως άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο ματς είναι μια καλή ευκαιρία για «νέα αρχή», με όλους τους φορείς να εφαρμόζουν πιστά τον κανονισμό και να δίνουν «οδηγία» για τις από 'δω και πέρα περιπτώσεις.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί για 15 λεπτά υπήρξε και αυτό, ο ΠΑΟΚ είχε δύο καλά σουτ με τον Φωτάκη (ένα άστοχο, ένα μπλόκαρε ο Γκιούσεφ), ενώ ο Εθνικός Αστέρας απείλησε με το αδύναμο σουτ του Μαστρογιάννη που «μάζεψε» ο Γλύκος.
Οι συνθέσεις του αγώνα, μέχρι την ώρα της διακοπής, ήταν:
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Γκιούσεφ, Καρατζάς, Λαμπρόπουλος, Παντίδος, Πασκούλεφ, Νάστος, Φατιόν, Μαστρογιάννης, Χωριανόπουλος, Σκαρτσίλας, Καούνος.
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μπαλάφας, Μαλεζάς, Έτο, Λίνο, Λάζαρ, Γκαρσία, Φωτάκης, Σαλπιγγίδης, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδης.
Να τονίσουμε πως οι αστυνομικές δυνάμεις που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο δεν αφήνουν τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» να φύγουν από αυτό καθώς αρκετός κόσμος περιμένει απ’ έξω και υπάρχει φόβος επεισοδίων

Παπαδήμος προς υπουργούς: "Ημερομηνία εκλογών δεν υπάρχει!" - Στις καλένδες η μείωση των επικουρικών

- Κατηγορηματικός για τις κάλπες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό
- "Παγώνει" το θέμα των μειώσεων στις επικουρικές το υπουργείο
- Προειδοποίησε τους υπουργούς ότι για να πάρουμε το δάνειο πρέπει να σταματήσουν τα ταμεία να παράγουν ελλείμματα
Οι επικουρικές όπως και οι εκλογές φαίνεται προς το παρόν να πηγαίνουν "περίπατο" αφού στο υπουργικό ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος όταν ρωτήθηκε από υπουργούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ πως προχωρούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά και αν οδεύουμε σε καταληκτική ημερομηνία, φέρεται να τους απάντησε: "Δεν υπάρχει ημερομηνία εκλογών".

Ο κ. Παπαδήμος υπενθύμισε σε όλους ότι προϋπόθεση για να πάρουμε τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι να σταματήσουν τα ταμεία να παράγουν ελλείμματα.
Ζήτησε τις προτάσεις όλων για τις επικουρικές συντάξεις και αναφερόμενος στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, τις χαρακτήρισε αρχή της συζήτησης.

Δήμας: "Θα επανέλθουμε με δική μας πρόταση"
Ο Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Κουτρουμάνη και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αναλογιστικές μελέτες και οι λύσεις που μπορούν να υπάρξουν στη βάση αυτή. "Θα την μελετήσουμε", είπε, "και θα καταθέσουμε και την δική μας πρόταση."

Νωρίτερα ο υπουργός Απασχόλησης μπαίνοντας στο υπουργικό έκανε ένα βήμα πίσω παγώνοντας τις μειώσεις στις επικουρικές.
Επι της ουσίας είπε ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα αφού ακόμα νομοσχέδιο δεν υπάρχει! Δηλαδή, το υπουργείο πάγωσε όσα έχουν διαρρεύσει για μείωση των επικουρικών συντάξεων (θα είναι η τρίτη) που έχει προκαλέσει την οργή της ΝΔ.

Ο κ.Κουτρουμάνης είπε ότι και η τρόικα θεωρεί τις αναλογιστικές μελέτες άρτιες. Και πρόσθεσε ότι όσα υποστηρίζει η ΝΔ για την μείωση των επικουρικών δεν ισχύουν. Ότι δηλαδή δεν ήταν μέσα στην συμφωνία.

Είπε ότι η αναδιάρθρωση των επικουρικών ήταν μέσα στο Μνημόνιο και εξειδικεύεται στο Μεσοπρόθεσμο. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται και το ποσοστό που πρέπει να περικοπεί.

Και εδώ ήταν που έριξε την βόμβα: "Σήμερα", είπε, "συζητούμε την πρόταση του υπουργείου. Δεν θα καταλήξουμε σε απόφαση. Υπήρχε βούληση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου αλλά δεν υπάρχει σχετική πίεση. Σε αυτό το διάστημα είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και προτάσεις."

  Mόνο προτάσεις και συζητήσεις για ένα νομοσχέδιο το οποίο αν πάει όπως όλα δείχνουν ακόμα και μετά τον Ιανουάριο μπορεί και να μην ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε σήμερα στο Νίκο Ευαγγελάτο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. Ο κ. Καραταζφέρης είπε ότι αν δεν γίνει ανασχηματισμός και αν δεν σχηματισθεί μια κυβέρνηση το πολύ 10 υπουργών και 3 αντιπροέδρων τότε πρέπει να πάμε αύριο σε εκλογές.


Newsit.gr

Απόφαση - βόμβα! Ναυαγεί η εφεδρεία; Το διοικητικό εφετείο εξαίρεσε εργαζόμενο από προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα

Μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας απειλεί να τινάξει στον αέρα το μέτρο της εφεδρείας το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει εφαρμοστεί όπως είχε εξαγγελθεί.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δικαιώνει υπάλληλο που υπηρετούσε σε Υπηρεσία Δημοσιονομικών Ελέγχων και ο οποίος ετέθη σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Στην αίτηση ακύρωσης της απόφασης που κατετέθη στο δικαστήριο, ο υπάλληλος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του να εξελιχθεί μισθολογικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του μέχρι τη νόμιμη συνταξιοδότησή του, το 2013. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν διασφαλίστηκε η ίση μεταχείρισή του σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της υπηρεσίας, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων τους με αντικειμενικά κριτήρια.
Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η αιφνίδια απόφαση ανέτρεψε τον οικογενειακό του προγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μη δύναται πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να γίνουν και άλλες προσφυγές από εργαζόμενους που θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από το καθεστώς της εφεδρείας.

Κάποιοι δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι μόλις τη Τρίτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετος στο μέτρο των απολύσεων.

Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης εμφανίστηκε  επιφυλακτικός κατά πόσο η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις. «Δεν νομίζω ότι βγαίνει μόνο με συνταξιοδοτήσεις», υποστήριξε με δηλώσεις του χθες στη ΝΕΤ, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή του και με την εφεδρεία, την οποία χαρακτήρισε ως «υποκατάστατο για τις απολύσεις, προκειμένου να αποφύγουμε ένα πιο σκληρό μέτρο».

newsit.gr

«Δαιμονισμένο» γαιδούρι τρελλαίνει ένα χωριό της Ελλάδας

Μία απίστευτη φάρσα σε ένα χωριό της Ελλάδας που θας κάνει να λιώσετε απο τα γέλια.
Είναι απο τα ωραιότερα βίντεο και τις πιο έξυπνες ιδέες που έχουμε δεί…
Το δαιμονισμένο γαΙδούρι…κάνει άνω κάτω την ζωή σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας..
Κυριολεκτικά απολαύστε το βίντεο αυτό που θα σας βγάλει έστω και λίγο απο την μιζέρια της καθημερινότητας…
Μην το χάσετε…


moriasnews.gr

Οι λέξεις της εβδομάδας: “Λέξεις των Χριστουγέννων”


Α. Αν θέλετε να μάθετε πoιο είναι το σωστό Χρίστος ή Χρήστος; Καθώς και τι σημαίνει η λ. Χριστός κλικ εδώ
Β. Αν θεωρείτε ότι τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο μακαρίτης δεν έχουν καμία ετυμολογική σχέση κλικ εδώ
Γ. Για να μάθετε τι σημαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα Ονόματα: Μαρία, Ιωσήφ, Χρίστος, Μανώλης κλικ εδώ
Δ. Αλήθεια, γιατί αποκαλούμε "σπαθιά" τα τραπουλόχαρτα με τα τριφύλλια; κλικ εδώ
Ε. Πότε στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα; και γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου; κλικ εδώ


Οι συντάκτες του 24grammata.com σας εύχονται

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

και σας προτρέπουν να στηρίξετε ηθικά και οικονομικά τα 130 παιδάκια και τους εργαζόμενους του Πηνελόπειου Ιδρύματος που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης για πληροφορίες κλικ εδώ

Κώστας Κόλλιας: «Καμία συναίνεση στην περικοπή επικουρικών συντάξεων»

Με αφορμή την αναγγελία από τον Υπουργό Εργασίας νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστά από 20 έως και 50%, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:     
«Η στάση του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την πρόθεσή του να περικόψει για τρίτη φορά τις επικουρικές συντάξεις, αποτελεί απόδειξη ότι κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να καταλάβουν την αποστολή της μεταβατικής Κυβέρνησης. Εκτός και εάν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να φθείρουν τη Νέα Δημοκρατία, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι συμφωνούμε και συναινούμε σε όλα. Η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό διότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για βαθύτερη εξαθλίωση του συνταξιούχου.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουμε ψηφίσει ήδη τις περικοπές, στα πλαίσια του Προϋπολογισμού του 2012. Στην πραγματικότητα τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε στον Προϋπολογισμό, αλλά ούτε και στο μεσοπρόθεσμο. Πουθενά δεν αναφέρεται υποχρέωση συνένωσης των επικουρικών ταμείων, ούτε ανάγκη τρίτης κατά σειρά μείωσης των επικουρικών. Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και το Υπουργείο Εργασίας έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Ο κύριος Κουτρουμάνης, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανένα σχέδιο και, βεβαίως, χωρίς καμία αναφορά στο πώς και γιατί οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ροκάνισαν τα αποθεματικά, προκρίνει μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Αντίθετα, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι απαιτείται αναπτυξιακή τακτική, και κυρίως διαφάνεια και σεβασμός στα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών που όλα αυτά τα χρόνια σχημάτισαν τα αποθεματικά.
Και επειδή καμία μελλοντική πολιτική δεν μπορεί να χαραχθεί εν κενώ, πρέπει να ξέρουμε τι δυσλειτουργίες προκάλεσε η πολιτική ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο χρόνια, που έφεραν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε ότι η απραξία και τα λάθη της Κυβέρνησης Παπανδρέου αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εισφοροδιαφυγή να φτάνει μόνο στο ΙΚΑ τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, σημαίνει απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε συρρίκνωση μισθών έχει αντίκτυπο στα ασφαλιστικά ταμεία. Και πρέπει να μάθουμε ποιο κομμάτι του ελλείμματος των Επικουρικών Ταμείων οφείλεται στην κατοχή ή στην πρόσφατη αγορά ομολόγων.
Είναι βέβαιο ότι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα προβλήματα των ταμείων είναι οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι. Και ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας θέλει να βάλει τους συνταξιούχους να πληρώσουν ξανά το κόστος της ανικανότητας της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Είναι φανερό ότι τα Ταμεία υποφέρουν εξαιτίας μιας συνολικά αποτυχημένης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Είναι επομένως και αυτονόητο ότι δεν μπορείς να θεραπεύσεις το πρόβλημα με την ίδια συνταγή που δημιούργησε το πρόβλημα.
Ο κύριος Κουτρουμάνης ξέρει πολύ καλά ότι η τρίτη περικοπή των επικουρικών δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ταμείων. Γιατί λοιπόν επιμένει σε αυτήν την τακτική; Τα κίνητρα των Υπουργών του ΠΑΣΟΚ είναι ανεξιχνίαστα, αφού πλέον οι πολιτικές τους θέσεις αναμιγνύονται με προσωπικές φιλοδοξίες διαδοχής και στρατηγικά παιχνίδια για την επιβίωση των ίδιων και της παράταξής τους. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν κανέναν και πολύ λιγότερο τον χαμηλοσυνταξιούχο που θα λιμοκτονεί για να πληρώνει γιατρούς και φάρμακα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξει περικοπή των επικουρικών, γιατί διαφωνούμε πολιτικά και οικονομικά, αλλά και γιατί έχουμε άλλη άποψη για το τι σημαίνει κοινωνικό κράτος

Ρεσιτάλ ανεπάρκειας και οικονομική πολιτική με νέα… «Αν». Φρίκη από τις ομολογίες υπουργών

Ομολογίες ανικανότητας και ανεπάρκειας από υπουργούς που δεν έλειψαν ποτέ από κοντά μας, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος επανήλθε, μιλώντας στην ΟΚΕ, στην προσφιλή του μέθοδο παράθεσης σειράς «αν» - που βέβαια δεν εκπληρώνονται ποτέ!
 
Της Σοφίας Βούλτεψη
 
Περισσότερο σοβαρά ακόμη και από το αλαλούμ που φαίνεται, είναι τα προβλήματα της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς όσο ο καιρός περνά τόσο η αναγκαστική συγκατοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα, σε οικονομικό, εσωκομματικό και διακομματικό επίπεδο. Χρειάσθηκε να υπάρξει πρωθυπουργική παρέμβαση για να γίνει αντιληπτό πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προηγείται της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – με αποτέλεσμα το τελευταίο να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τους «δελφίνους» να συνεχίζουν το ρεσιτάλ κριτικής προς την κυβέρνηση που αδιαλείπτως υπηρέτησαν  επί δύο χρόνια και το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει πού πατάει.

Τα στοιχεία της οικονομίας, όπως προκύπτουν και από την χθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ, προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον, καθώς οι διαπιστώσεις περί ανεπάρκειας, ανικανότητας και εφαρμογής μιας αδιέξοδης πολιτικής δεν αφήνουν περιθώρια για κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Από την έκθεση προκύπτει πως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ουδέν απέφεραν, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει σημαντική απόκλιση από τους στόχους του.

Την ίδια ώρα, φρίκη προκαλεί η άνεση με την οποία ένας υπουργός (ο κ. Χρυσοχοΐδης) ασκεί δημόσια κριτική στην κυβέρνηση από την οποία δεν έλειψε λεπτό, ομολογώντας πως «δεν έπρεπε να πάμε στο μνημόνιο», αλλά και αυτή με την οποία ένας άλλος (ο κ. Σαχινίδης), που επίσης δεν έλειψε στιγμή από το οικονομικό επιτελείο, δηλώνει πως το συγκεκριμένο οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης!

Μετά από τις αλλεπάλληλες ομολογίες λαθών και ανεπαρκειών, έρχεται και ο «τσάρος» της Οικονομίας και παρατάσσει νέα σειρά από… «αν»!

Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με γενικό και… ιδεατό τίτλο «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ο κ. Βενιζέλος, αφού επανέλαβε ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα και αφού παραδέχθηκε πως με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», κατέφυγε και πάλι στα γνωστά «αν»:

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα είπε, ΑΝ είχαμε προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και ΑΝ το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή. Και συνέχισε:

«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή ΑΝ η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή ΑΝ η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή».

Όσο για την προσφιλή μέθοδο παράθεσης «αναγκαίων βημάτων», αυτή τη φορά έκανε μια… έκπτωση και «έπεσε» από τα δέκα στα τέσσερα:

Να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Να μείνουμε στην Ελλάδα. Να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει». Να πειστεί και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».

Σχετικά με την πορεία του PSI, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», ΑΝ οι εταίροι μας σεβαστούν την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Πάντως, απάντηση στο πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος ΑΝ η ΔΕΗ αυξήσει, όπως έχει προαναγγείλει, τα τιμολόγιά της κατά 15%, δεν είχε πρόχειρη για να δώσει ο υπουργός των Οικονομικών.
 
elzoni.gr
 

Έφαγαν τα λεφτά του Κτηματολογίου και τώρα… επιταχύνουν!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η είδηση είναι της περασμένης εβδομάδας και πέρασε στα ψιλά – αν πέρασε κάπου, δηλαδή.

Την ξαναδημοσιεύω, γιατί κάτι τέτοια στην χώρα όπου εκτός από την φαιδρά πορτοκαλέα ανθούν και η υποκρισία και η παραπληροφόρηση και οι εντυπωσιασμοί, καλό είναι να τα γνωρίζουμε:

«Η επιτάχυνση των διαδικασιών κτηματογράφησης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου με την διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε., με αφορμή και την πρόσφατη απεμπλοκή της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην δεύτερη φάση της κτηματογράφησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα γενικής λειτουργίας της κτηματογραφικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα οριστικά κτηματογραφικά γραφεία, όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

Ντόρα Μπακογιάννη ...υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:


«Ο ελληνικός λαός σήμερα επιβαρύνεται βάναυσα και δεν αντέχει άλλο να παρακολουθεί μια πολιτική ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων.
Οι διαπραγματεύσεις οι οποίες συντελούνται, δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό.
Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί και η ευθύνη είναι μεγάλη και για τις πολιτικές ηγεσίες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Παπαδήμο ο οποίος έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να απαιτήσει από όλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα».


Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Η καταδίκη της εταιρείας Ferostaal από τη γερμανική δικαιοσύνη και η παραδοχή της ότι δωροδόκησε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι το κερασάκι στην τούρτα της διαφθοράς που χαρακτηρίζει την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πληρώσει 3 δις € και έχει πάρει "μισό" υποβρύχιο αντί των εννιά που προβλέπουν οι συμβάσεις!
Η Δημοκρατική Συμμαχία ζητάει την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης και την επιστροφή των χρημάτων στην χώρα μας με παράλληλη τιμωρία των ενόχων!»
                        

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜ​ΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟ​ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ






ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δημοκρατική Συμμαχία

ΕΡΩΤΗΣΗ
               
         Αθήνα, 21/12/2011

                           Προς τους Υπουργούς:   -    Μεταφορών & Υποδομών
-          Οικονομικών
-          Προστασίας του Πολίτη

Θέμα:  ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
Ενώ το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών επιβεβαίωσε ουσιαστικώς την ανυπαρξία προόδου και την σύγχυση αρμοδιοτήτων σχετικά με τα «παγωμένα» έργα στους 4 από τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες, τουλάχιστον το θέμα αυτό έχει τεθεί σε δημόσια συζήτηση, τόσο εντός της χώρας όσο και με τους Κοινοτικούς εταίρους. Ελπίζουμε ότι η πίεση-και κυρίως η μεσολάβηση-αυτών των τελευταίων για την εξεύρεση λύσης θα συντελέσει, αν μη τι άλλο, στην απεμπλοκή του θέματος και στην επανεκκίνηση των εργασιών.
Σχετικά με τα σιδηροδρομικά έργα όμως εκπλήσσει η απόλυτη σιγή που επικρατεί. Αναμφιβόλως, αυτό εμμέσως προδίδει και την χαμηλή προτεραιότητα που κατέχει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, υποβάθμιση που αντανακλάται, άλλωστε, και στην διαρκή του υποβάθμιση στην χώρα μας, σε εποχή μάλιστα που διεθνώς αποδίδεται μεγίστη σημασία στη δημιουργία γραμμών υψηλών ταχυτήτων και στην εν γένει αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων. Εδώ ολόκληρα δίκτυα περικόπηκαν, αφού πρώτα απαξιώθηκαν, η χώρα απομονώθηκε σιδηροδρομικώς από την υπόλοιπη Ευρώπη(!), ενώ σε άλλα δίκτυα (π.χ. Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλίας κλπ) η κυκλοφορία επιβατικών συρμών είναι υποτυπώδης. Εκπλήσσει ότι γραμμές προσφάτως ανακαινισμένες, όπως εκείνη προς Ναύπλιο (αλλά και όλο το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου)-που θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον τουριστική χρήση-έχουν εγκαταλειφθεί.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1)  Πότε προβλέπεται να παραδοθεί το κρίσιμο τμήμα Τιθορέας - Δομοκού τού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης; Η καθυστέρηση στο καίριο αυτό τμήμα είναι μεγάλη και ζημιογόνος. Είναι άλλωστε προφανές ότι άλλη αξία θα προσδώσει και στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ύπαρξη γραμμής που καθιστά την χρονική απόσταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας τρίωρη (λόγω και της ολοκλήρωσης της ηλεκτροκίνησης στο σύνολό της) αντί της σημερινής των 5.30’ περίπου ωρών. Η γραμμή αυτή αναμένεται να είναι και ανταποδοτική λόγω και του υψηλού κόστους καυσίμων και διοδίων της οδικής μετάβασης, κάτι που, βεβαίως, ισχύει και για άλλα τμήματα όταν ολοκληρωθούν, π.χ. το τμήμα Αθηνών-Πατρών.
2)  Γιατί χρειάζονται σήμερα τα τραίνα 30 με 40 λεπτά περισσότερο απ’ ό,τι προ δεκαετίας για την κάλυψη της διαδρομής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παρά την πρόσφατη ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Δομοκού Θεσσαλονίκης;
3)  Πού βρίσκεται το θέμα της επαναλειτουργίας της γραμμής προς Δυτική Μακεδονία; Πρόκειται για γραμμή στρατηγικής σημασίας το κλείσιμο της οποίας μόνον προσωρινώς μπορεί να γίνει ανεκτό.
4)  Πότε προβλέπεται να παραδοθεί η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα και άρα η ηλεκτροκίνητη σύνδεση με Βουλγαρία-Ρουμανία και μεγάλο τμήμα της λοιπής Ανατολικής Ευρώπης;
5)  Επειδή η κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορεί να είναι διαρκής (γιατί αυτό-μεταξύ-άλλων αντίκειται και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα για την διασύνδεση των πρωτευουσών και των λοιπών μεγάλων πόλεων της ΝΑ Ευρώπης σιδηροδρομικώς, αλλά και στο καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας), τι σχεδιασμοί υπάρχουν για την άρση της σιδηροδρομικής απομόνωσης της χώρας από την υπόλοιπη Ευρώπη προσεχώς;
6)  Πότε ολοκληρώνεται η νέα, διπλή και ηλεκτροκίνητη, γραμμή των Πατρών, που και αυτή καθυστερεί απαράδεκτα, και ποιά λύση έχει βρεθεί για το σημαντικό θέμα του σταθμού της πόλεως, ώστε αυτός να είναι (όπως ο παλιός) κεντρικός και λειτουργικός;
7)  Εξετάζεται η προοπτική σύνδεσης και του Πύργου, πρωτεύουσας μεγάλης και εύφορης περιοχής, με γραμμή (μονή έστω) διεθνούς πλάτους (1.44μ.), δεδομένου και του πεδινού εδάφους της περιοχής, που δεν παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες κατασκευής, καθώς και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κατακώλου-Πύργου-Ολυμπίας, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων υψηλού εισοδήματος επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την Ολυμπία και για την, συνακόλουθη, αύξηση των εσόδων του ΟΣΕ;
8)   Εξετάζεται η επαναλειτουργία της γραμμής Κορίνθου-¶ργους-Ναυπλίου, η οποία-και τουριστικά έστω-θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, καθώς και η επαναλειτουργία και άλλων τμημάτων μετρικής γραμμής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Το θέμα των μετεπιβιβάσεων, που αποτρέπει τους επιβάτες από την χρήση του τραίνου, μπορεί να λυθεί με την τοποθέτηση τρίτης σιδηροτροχιάς μεταξύ Πειραιώς-Αθηνών-Κορίνθου, επί του νέου διπλού διαδρόμου της διαδρομής αυτής, για την παράλληλη και ταχεία κυκλοφορία και μετρικών συρμών.
9)  Σκέπτεστε την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του σταθμού Αθηνών, που η σημερινή του κατάσταση αποτελεί ντροπή για την πρωτεύουσα και την χώρα-και στον οποίον τα στοιχειώδη νέα έργα (πλατφόρμες κλπ) προχωρούν με ρυθμό χελώνας-μέσω συμβάσεως παραχώρησης, που θα ωφελήσει τόσο την οικονομία γενικά όσο και-ειδικότερα-τα έσοδα του ΟΣΕ;
10)  Εν όψει και της δημιουργίας του παν-Αττικού δικτύου λιμένων,  πού βρίσκεται το θέμα της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου προς Ραφήνα-και ιδίως προς Λαύριο;
11)  Τι προβλέπεται για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην Θεσσαλία; Το σχετικώς πρόσφατα ανακαινισμένο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα υπολειτουργεί, το δε τμήμα Λάρισα-Βόλος δεν έχει ηλεκτροκινηθεί, ενώ το όφελος από την σύνδεση με ηλεκτροκίνητα τραίνα της πόλεως και του λιμένα του Βόλου είναι προφανές.
12)  Τι γίνεται με το τροχαίο και το λοιπό υλικό του ΟΣΕ το οποίο, εγκαταλελειμμένο, λεηλατείται; Τι θα γίνει το τροχαίο υλικό (μεγάλο μέρος του οποίου είναι σε πολύ καλή κατάσταση) των μετρικών γραμμών που θα κλείσουν οριστικά; Τα θέματα αυτά, ως γνωστόν, συνδέονται με μεγάλα σκάνδαλα στο παρελθόν. Επίσης: επιθυμούμε ενημέρωση για το κόστος των συνεχών κλοπών χαλκού των καλωδίων ηλεκτροκίνησης (μεταξύ Τιθορέας και Αθηνών δεν υφίστανται πλέον) και για το τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να αποτραπούν αλλά και για να γίνει δυσχερής η διάθεσή τους μετά την κλοπή.
- Τέλος, παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας σχετικά με το μέγα θέμα της καθυστέρησης εφαρμογής των προβλεπομένων στο ψηφισθέν πέρυσι νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ-και ιδιαιτέρως σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ντόρα Μπακογιάννη

Χρήστος  Μαρκογιαννάκης

Λευτέρης Αυγενάκης

Γιώργος  Κοντογιάννης

EYΧΕΣ



Καλές γιορτές, υγεία, ευτυχία !
Βασίλειος Μπαλάφας