Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Παραδόθηκε στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων η διοίκηση του λιμανιού της Κορίνθου

 Ολοκληρώθηκε με μια λαμπρή τελετή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η παράδοση της διοίκησης του λιμανιού της Κορίνθου στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων.
Στην συνάντηση αυτή  παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας   κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και όλοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ώστε να λυθούν χρονίζοντα θέματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.
Σε δηλώσεις του για το λιμάνι της Κορίνθου ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Γίνεται σε μια εξαιρετικά ιστορική περιοχή όπως είναι η περιοχή της Κορίνθου  και όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Υπουργός γιατί εντρυφεί στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που εν πολλοίς άλλαξε τα δεδομένα της αρχαίας Ελλάδας. 
Η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που ουσιαστικά καθοδήγησε την ιστορία της Μακεδονίας και βέβαια εδώ έχουμε τη χαρά να βρίσκεται και να συναντιέται με την Κορινθία η Αρχαία Σικυώνα, το άντρο της Πελοποννήσου εκεί που θεμελιώθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτιστική ποιότητα, εκεί όπου δημιουργήθηκε όλος ο προβληματισμός της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.
Θα ήθελα με την παρουσία εδώ του κ. Υφυπουργού να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο μια χώρα με 135.000 χλμ ακτογραμμής εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχει λιμενική πολιτική.
Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους η οποία είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπου σήμερα δεν συζητάμε για μια λογική ιδιοτελούς προσέγγισης του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για μια συγκεκριμένη πολιτική στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό μας.
Είμαι γνώστης επειδή για πολλά χρόνια θήτευσα στην κεντρική πολιτική σκηνή και των μεγάλων ζητημάτων και των μεγάλων προβλημάτων πάνω στην άσκηση λιμενικής πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα  κ. Υφυπουργέ, θα αναλάβετε την ευθύνη για να διατυπώσετε την λιμενική πολιτική όπως αυτή θα αποφασιστεί  και θα εισηγηθεί μέσα από την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχετε αναθέσει όπως είναι η Morgan Stanley, ο Όμιλος Πειραιώς και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες προκειμένου να έχουμε μια άρτια, δυναμική και επεκτατική λιμενική πολιτική.
Σε αυτή τη λογική θεωρώ ότι χρειάζονται νέες σύγχρονες προσεγγίσεις.
Είναι ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νησί της Πελοποννήσου, να στερείται από την ικανότητα και την δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη λιμενική πολιτική.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνορεύει, γειτνιάζει με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τον Πειραιά και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας για την λιμενική πολιτική η οποία θα ασκηθεί.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή, σε άριστη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα με τους παρευρισκομένους σήμερα Δημάρχους, τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Σικυωνίων διαμορφώνει μία στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των λιμένων.  Ήδη αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα λιμάνια έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τέσσερα σημαντικά αλιευτικά καταφύγια – το ένα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίων – το οποίο απεγκλωβίζεται από μία δικαστική αντιδικία και θα πάρει την κατεύθυνση της πραγμάτωσης και της υλοποίησης. 
Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα και δημόσια θέλω να το πω γιατί μου έχετε ήδη δηλώσει το απεριόριστο ενδιαφέρον σας για να προχωρήσουμε και σε εντάξεις άλλων έργων τα οποία πολύ γρήγορα ωριμάζουνε, είτε στο θέμα των αλιευτικών καταφυγίων – είτε στο θέμα των τουριστικών αγκυροβολίων, ή στο καινούριο μέτρο που η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος της Ελλάδος  Κα Δαμανάκη, σκέφτεται να διαμορφώσει ως πολιτικές το λεγόμενο LEADER των ψαροχωριών μας που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο γιατί θα δημιουργήσει  ένα θεματικό τουριστικό προϊόν που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί θα αναδείξει την παράδοσή μας πάνω στο σημαντικότερο θέμα, γιατί η Πελοπόννησος ήταν μια αγροτική περιοχή, ήταν μια περιοχή που ζούσε από την αγροτική οικονομία και ζούσε από την ικανότητα των ανθρώπων της να έχουν τον τρόπο τους μέσα στις θάλασσες και να εμπλουτίζονται και να εμπλουτίζουν  μέσα από την διαδικασία των προϊόντων της θάλασσας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι πεπεισμένος ότι μόλις έρθει στα χέρια σας αυτή η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εσείς έχετε ορίσει, πλέον θα μιλάμε για μια συγκροτημένη λιμενική πολιτική κάτι που εξ’ αρχής θεωρώ ότι θα είναι μια ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, μιας κατάστασης που άβουλα εμείς οι πολιτικοί δεν λειτουργήσαμε ποτέ με κύριο γνώμονα το να μοχλεύσουμε την ικανότητα και την δυνατότητα που έχουν οι Περιφέρειές μας, που έχουν οι άνθρωποί μας για να βρούμε εμείς την λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας.
Γι’ αυτό λοιπόν εγώ σας καλωσορίζω όχι στον Δήμο Κορινθίων, αλλά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ωθούν στην εξαθλίωση τα νέα τεκμήρια – Φορολογούνται και τα μηδενικά εισοδήματα

Ωθούν στην εξαθλίωση τα νέα τεκμήρια – Φορολογούνται και τα μηδενικά εισοδήματα. Εφιαλτικό σκηνικό σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ

Εφιαλτικό προβλέπεται το 2012 για τους φορολογούμενους στην Ελλάδα και ειδικότερα, για άλλη μια φορά, για το μικρό και μεσαίο κεφάλαιο. Το υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο με την οποία ενεργοποιούνται τα νέα τεκμήρια, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο εγκληματικά, καθώς ωθούν πολλούς φορολογούμενους στην εξαθλίωση. Για άλλη μια φορά, στο στόχαστρο βρίσκονται οι κατέχοντες λίγα, που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορτίο, αλλά ακόμη και οι μη έχοντες.
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, κρύβουν μια σειρά από παγίδες με αυστηρά τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς. Η εφορία θα συγκρίνει κάθε φορά τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου με αυτά που προκύπτουν από τα νέα τεκμήρια και όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο αυτό και θα φορολογείται.
Σκοπός είναι να εισπραχθεί ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, τα τεκμήρια αυξάνονται σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, δημιουργεί ένα άκρως εφιαλτικό σκηνικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, ακόμη και αυτοί που θα δηλώσουν μηδενικό εισόδημα, εφόσον έχουν στην κατοχή τους σπίτι ή αυτοκίνητο.

Εγκύκλιος για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους 18-25 ετών

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους 18-25 ετών. Αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας τα οποία ειδικά μεταξύ των νέων είναι σε τραγικά επίπεδα, αλλά και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία οι νέοι 18-25 ετών, το υπουργείο Εργασίας, εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία εργοδότες επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και λοιπών εργασιών του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με νέους ηλικίας 18-25 ετών (που διανύουν το 18ο έτος μέχρι το 25ο συμπληρωμένο). Οι συμβάσεις αυτές θα είναι ορισμένου χρόνου και, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, δεν θα αφορούν νέους που θα αλλάξουν ειδικότητα όντας στην ίδια επιχείρηση, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής της διάταξης.
Αναλυτικότερα, η διάρκεια της σύμβασης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 24 μηνών στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη. Δύναται όμως να είναι μικρότερης διάρκειας χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Για την συμπλήρωση των 24 μηνών που απαιτεί η διάταξη λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία που έχει διανυθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου και αφορά νέους ηλικίας 18-25 ετών, εφόσον συνάγεται ότι αυτή ήταν προϋπηρεσία για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ή ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι το ήθελαν. Αυτό κρίνεται αναγκαίο ώστε να περιληφθούν περιπτώσεις νέων που είχαν συνάψει συμβάσεις επαγγελματικής εμπειρίας.
Έτσι αν νέος 18-25 ετών, πριν την έναρξη εφαρμογής της διάταξης (1/7/2011) έχει διανύσει 5 μήνες σε εργοδότη ως π.χ. βοηθός λογιστή με σύμβαση επαγγελματικής εμπειρίας, μπορεί μετά την 1/7/2011 να προσληφθεί από νέο εργοδότη με την ίδια ειδικότητα (δηλ. ως βοηθός λογιστή) με τους όρους του άρθρου 43 για τον υπολειπόμενο όμως χρόνο δηλ. μέχρι τη συμπλήρωση της 24 μηνών ήτοι για 19 μήνες. Τα ανωτέρω ισχύουν φυσικά για τις περιπτώσεις που ο νέος συνεχίζει στην ίδια ειδικότητα προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικό όμως εργοδότη. Αν όμως η ειδικότητα είναι διαφορετική από εκείνη για την οποία αποκτήθηκε η εργασιακή εμπειρία πριν την 1/7/2011 τότε ο νέος μπορεί να προσληφθεί με τους όρους του άρθρου 43 για διάστημα συνολικά ως 24 μήνες.
Η σύμβαση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας καταρτίζεται εγγράφως και υποβάλλεται το αργότερο εντός της επόμενης της σύναψής της, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) της έδρας του εργοδότη. Στη σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για εργασία απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, πρέπει δε να συμπληρώνεται και να συνυποβάλλεται σχετικό έντυπο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η καταστρατήγηση αλλά και η καταχρηστική εφαρμογή της διάταξης, επιτρέποντας τον ακριβή έλεγχο των στοιχείων από το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμβαλλόμενα μέρη.
Οι συμβάσεις αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι νέοι μπορούν να απασχολούνται πλήρως ή μερικώς στην επιχείρηση. Κατά την κατάρτιση και μόνο των ως άνω συμβάσεων μπορεί να συμφωνείται απασχόληση με πλήρες ημερήσιο ωράριο αλλά για λιγότερες ημέρες. Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας διέπονται από τις γενικές διατάξεις περί συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Για την κατάρτιση συμβάσεων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας δεν απαιτείται προηγούμενη συμφωνία του εργοδότη με τη συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης.
Οι νέοι που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας δεν πρέπει να έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στην ειδικότητα που προσλαμβάνονται, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική). π.χ. νεοπροσλαμβανόμενος σε επιχείρηση με την ειδικότητα του «βοηθού λογιστή» δεν πρέπει να έχει προϋπηρεσία, ως βοηθός λογιστή, μεγαλύτερη των 24 μηνών
Οι εργοδότες που συνάπτουν αυτές τις συμβάσεις εργασίας υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύναψη συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν. Επίσης, δεν μπορούν να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας. Στο προσωπικό το οποίο υποχρεούται η επιχείρηση να διατηρήσει σταθερό περιλαμβάνεται το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας του.
Στο προσωπικό το οποίο υποχρεούται η επιχείρηση να διατηρήσει σταθερό δεν περιλαμβάνονται: οι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς, οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, οι συμβάσεις δανεισμού κατά τη λήξη τους, οι συμβάσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν εξ αιτίας κατάργησης υφιστάμενης θέσης εργασίας ή κύριου και αποκλειστικού αντικειμένου εργασίας, οι συμβάσεις γενικά που λύονται με υπαιτιότητα του εργαζόμενου καθώς και οι συμβάσεις που λύονται μονομερώς ή με κοινή συναίνεση λόγω συνταξιοδότησης.
Η διατήρηση των θέσεων του προσωπικού της επιχείρησης θα αποδεικνύεται από την κατάσταση προσωπικού και τους συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού, ως προς τις επελθούσες μεταβολές, που έχουν κατατεθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

eklogika.gr

Απόφαση: 9,2% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012!

Απόφαση 9,2% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012
Μέση αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και ανακοίνωσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Μετά την τριπλή αύξηση του ΦΠΑ στα ίδια τιμολόγια κατά το τρέχον έτος, η νέα αύξηση μετατρέπει το ρεύμα σε είδος πολυτελείας!... Με βάση την παραπάνω Υπουργική Απόφαση η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κ.λπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη ΔΕΗ οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες...
περισσότερα στο eklogika.gr

Απανωτά ρίχτερ "χώρεψαν" την Αιγιάλεια μέσα σε ένα τέταρτο.

Τα ρίχτερ έχουν στήσει χορό στην Αιγιάλεια καθώς απανωτές σεισμικές δονήσεις έχουν αναστατώσει από το απόγευμα τους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα:
Σε μικρή απόσταση από τις Καμάρες  προσδιορίζεται το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 17:19 με ένταση 3,9 Ρίχτερ.  Η δόνηση,  έγινε αισθητή στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βοριοανατολικά των Καμαρών, 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου και 26 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Πατρών. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα.
Tώρα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει μικρή απόκλιση προς τα πάνω  ως προς την ένταση, του σεισμού ενώ αρχικά είχε προσδιορίσει την δόνηση στα 3,9 Ρίχτερ, με βάση νεώτερα δεδομένα, την ανεβάζει πλέον στα 4 Ρίχτερ. Ως προς το επίκεντρο το δίνει 5 χιλιόμετρα βόρια των Καμαρών ενώ και το εστιακό βάθος το κατεβάζει στα 9 χιλιόμετρα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τον σεισμό των 4 Ρίχτερ τον ακολούθησαν δύο μικρότεροι σεισμοί , λίγα λεπτά αργότερα. Ένας εντάσεως 2,8 Ρίχτερ στις 17:30 με το ίδιο επίκεντρο και ο άλλος (με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα βοριοδυτικά των Σελιανιτίκων) 2 Ρίχτερ στις 17:35.

Πάνος Μπεγλίτης: Πρόβλημα η πολιτική μας φυσιογνωμία

Την άποψη ότι την επόμενη περίοδο θα κριθούν πολλά για τη χώρα καθώς και για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου, κατέθεσε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει σταθερό στη στρατηγική υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Επεσήμανε ότι οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι από πλευράς διαπραγμάτευσης, γι' αυτό και εκτιμά ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι το πρόβλημά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η προσωπικότητα που θα αναλάβει την ηγεσία, αλλά η πολιτική του φυσιογνωμία, ενώ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τον κ. Παπανδρέου από το να θέσει ξανά υποψηφιότητα. «Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.
Συνέντευξη στην εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς» με τον Άγγελο Κωβαίο και τον Βασίλη Μπεσκένη.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Θα κριθούν πολλά την επόμενη περίοδο για τη χώρα μας, για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου, εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί στη στρατηγική μας υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και ο καθένας βεβαίως αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, μιλώ από την πλευρά της διαπραγμάτευσης, δεν θα είναι εύκολη η χρονική περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας. Άρα η ημερομηνία των εκλογών, κατά την άποψή μου, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουμε και πού θα καταλήξουμε. Το πρόβλημά μας δεν είναι το πρόβλημα της προσωπικότητας που θα αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημά μας είναι η πολιτική μας φυσιογνωμία, η πολιτική και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η δημοκρατική παράταξη ενόψει των εκλογών, αλλά και πέρα των εκλογών. Πώς δηλαδή αναπροσαρμόζουμε την όλη μας στρατηγική έχοντας αυτή την επώδυνη εμπειρία που βιώσαμε την τελευταία διετία. Μακάρι το πρόβλημα να εξαντλείτο σε μια διαδικασία εσωτερική, αλλαγής ή επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του κόμματός μας. Θα ήταν η πιο εύκολη διαδικασία. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τον κο Παπανδρέου από το να θέσει ξανά υποψηφιότητα, νομίζω όλοι το αναγνωρίσανε και στο Πολιτικό Συμβούλιο, αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά μας είναι όλες οι εξελίξεις. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω.»

ert.gr

Κ. Τζαβάρας:Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν όλοι οι πολίτες ποια “οργανωμένα συμφέροντα” και ποιοι “ποικιλώνυμοι εκφραστές τους” κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, κ. Κ. Τζαβάρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε -όπως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει η ΝΔ- τη διενέργεια έρευνας για τις συγκλονιστικές καταγγελίες που περιέχονται στις παραιτήσεις των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη.
Είναι επιτακτική ανάγκη –ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία- να μάθουν όλοι οι πολίτες ποια “οργανωμένα συμφέροντα” και ποιοι “ποικιλώνυμοι εκφραστές τους” κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι ανάγκη να δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι δύο Εισαγγελείς, παρά το φόρτο και την κρισιμότητα του έργου που επιτελούσαν και παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους, στερούνταν της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και γραμματειακής υποστήριξης.
Αλλά, ακόμη πιο σοβαρά είναι τα ερωτήματα που αφορούν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, ο οποίος με την πρόφαση της δήθεν αναβάθμισης του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, μεθόδευε την αντικατάσταση των δύο συγκεκριμένων Εισαγγελέων. Και αυτό, τη στιγμή που ασχολούνταν με ύποπτες υποθέσεις, που αγγίζουν ακόμη και δράσεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Πιστεύουμε ότι ο κ. Τέντες αξίζει να συμπεριλάβει στην έρευνά του και τα ερωτήματα αυτά. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας». 

Νίκος Νικολόπουλος: “ναι” στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των Επικουρικών Ταμείων ...“όχι” σε αποσπασματικές ρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο χρόνια αδράνειας για την  επικουρική ασφάλιση συσσώρευσαν προβλήματα και αρρυθμίες, προερχόμενες από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, που ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν με λογική, δουλειά και στοχευμένο πρόγραμμα.
Ο κ. Κουτρουμάνης παρουσιάζει στο παρά πέντε αναλογιστικές μελέτες και ζητά έγκριση για να φτιάξει νομοσχέδιο που θα περικόπτει οριζόντια τις επικουρικές συντάξεις και θα ενοποιεί πέντε ταμεία στο ανύπαρκτο διοικητικά και οργανωτικά ΕΤΕΑΜ, χωρίς μελέτη και χωρίς σχέδιο.
Η ευθύνη για την ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής, από κάποια ταμεία συντάξεων, αδυναμία που επισείει ο κ. Κουτρουμάνης, μετά από δύο χρόνια εποπτείας και διαχείρισης, βαραίνει τον ίδιο.
Η Ν.Δ. λέει “ναι” στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των Επικουρικών Ταμείων.
Λέει, όμως, “όχι” σε αποσπασματικές ρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων που δύο χρόνια τώρα, δεν φέρνουν αποτέλεσμα».

Εξυπηρέτηση φορολογικών συναλλαγών στο ΚΕΠ Δερβενίου

Την Τετάρτη 28-12-2011 η Βουλευτής κ. Αικατερίνη Φαρμάκη, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Αντώνης Κλαδούχος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δερβενίου κ. Βασίλειος Ζιοζώκος και ο συμπολίτης μας λογιστής κ. Ανδρέας Κουσουλός, επισκέφτηκαν το Υπουργείο Οικονομικών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν το αίτημα εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας στη Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης, όσον αφορά τις φορολογικές συναλλαγές τους, μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Δερβενίου.
Ο συνεργάτης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών μας ενημέρωσε για την εγκύκλιο – οδηγία του υπουργείου προς τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. υποδοχής (στην περίπτωση μας προς τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Ξυλοκάστρου).
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «παρακαλούνται οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποδοχής (Δ.Ο.Υ. Ξυλοκάστρου) και εφόσον η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη και επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών εντός της Δ.Ο.Υ. να ορίζουν κατά περιστάσεις έναν ή δύο υπαλλήλους, οι οποίοι θα παρέχουν σε χώρο που θα διατεθεί χωρίς μίσθωμα από τον οικείο δήμο, για να εξυπηρετούν το κοινό σε διάφορες συναλλαγές, όπως διάθεση παραβόλων, παραλαβή κάποιων δηλώσεων που δεν μπορεί μέχρι σήμερα να υποβληθούν μηχανογραφικά, εξυπηρέτηση λειτουργίας δικαστηρίων κ.λ.π.»
Η δημοτική αρχή παραχωρεί δωρεάν χώρο στο ΚΕΠ Δερβενίου, γι’ αυτό άμεσα θα συνεργαστεί με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Ξυλοκάστρου που πρέπει να ορίσει έναν ή δύο υπαλλήλους ώστε να εξυπηρετούνται οι συμπολίτες μας στην Δημοτική Ενότητα Δερβενίου.
Ευχαριστούμε θερμά την Βουλευτή κ. Αικ. Φαρμάκη και τους κ. Βασίλειο Ζιοζώκο & κ. Ανδρέα Κουσουλό για την συνεργασία και την συμπαράσταση τους.

Κατάργηση του τέλους αγροτικής οδοποιίας προτείνει ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Αντώνης Κλαδούχος

Σε δήλωσή ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Αντώνης Κλαδούχος ανφέρει:
Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες μας βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται. Η οικονομική κρίση τους έχει φέρει σε απόγνωση. Πληρώνουν τις συνέπειες χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της κεντρικής διοίκησης έχουν επίσης στραγγαλίσει τα οικονομικά των Δήμων όλης της χώρας.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας.
Η Δημοτική Αρχή, θέλοντας να υποστηρίξει έμπρακτα τους αγρότες μας, πρότεινε την κατάργηση του τέλους αγροτικής οδοποιίας


Μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αφαίμαξης των οικογενειακών εισοδημάτων με εισήγηση του Δημάρχου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Αντώνη Κλαδούχου αποφασίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο η επιβολή χαμηλότερων τροφείων για τα παιδιά των παιδικών σταθμών Ξυλοκάστρου & Δερβενίου.
Η μεγάλη μείωση των τροφείων αφορά κυρίως τον παιδικό σταθμό Ξυλοκάστρου που ήταν πολύ υψηλότερα από τα τροφεία του παιδικού σταθμού Δερβενίου.
 Με την απόφαση αυτή τα τροφεία που καταβάλλονται και στους δύο παιδικούς σταθμούς (Ξυλοκάστρου & Δερβενίου) είναι πλέον τα ίδια και πολύ χαμηλότερα (κυρίως του Ξυλοκάστρου) για τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.



Ευρωπαίοι Εθελοντές


Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης  κ. Κλαδούχος Αντώνης και η αντιδήμαρχος κ. Κόρκα Αλεξάνδρα ευχαρίστησαν και αποχαιρέτησαν τους 4 εθελοντές  από την Γαλλία που ήρθαν για ένα μήνα, με σκοπό να υποστηρίξουν την λειτουργία και την οργάνωση του τμήματος περιβάλλοντος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου μας.
Οι εθελοντές προσέφεραν την βοήθεια τους στην καθαριότητα του δάσους και της ακτής του Πευκιά Ξυλοκάστρου, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με την αναδάσωση, την μετακίνηση των πεσμένων δέντρων σε συνεργασία με το προσωπικό του δήμου, την συντήρηση της περίφραξης αλλά και των ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων του δάσους.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης φιλοξενεί επίσης Ευρωπαίους εθελοντές σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη του Παιδικού Σταθμού Ξυλοκάστρου, του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Γραφείου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση μαζί με το «Γραφείο Πληροφόρησης Νέων Δ. Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης» προωθεί τα προγράμματα που αφορούν στην υποδοχή νέων εθελοντών από χώρες της Ε.Ε., με σκοπό την υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους.
Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα σε νέους του Δήμου από 16 έως 30 ετών να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 3 εβδομάδες έως 6 μήνες.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και η αναπτυξιακή επιχείρησή του (ΔΗΚΕΞΕ), καλούν όλους τους νέους από 16 έως 30 ετών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από το «Γραφείο Πληροφόρησης  Νέων» του Δήμου.
Το “Γραφείο Πληροφόρησης Νέων” στεγάζεται στο Κ.Ε.Π. Ξυλοκάστρου Π. Τσαλδάρη 33. Το γραφείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι ώρες επισκέψεων είναι από 9.30 έως 13.30.
Τηλ. Επικοινωνίας 2743360307, 6934293191.
Το Γραφείο Πληροφόρησης Νέων λειτουργεί και απογεύματα κατόπιν ραντεβού.

«”…Ταΐστε τον κόσμο. Αφήστε τον να νιώσει ότι είναι Χριστούγεννα..”

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Δρ Τέτα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα στοιχεία για την παιδική φτώχεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«”…Ταΐστε τον κόσμο. Αφήστε τον να νιώσει  ότι είναι Χριστούγεννα..” τραγουδούσαν οι Band Aid to 1984 σε δίσκο που ηχογράφησαν με σκοπό να συγκεντρώσουν  χρήματα από τις πωλήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στο λιμό της Αιθιοπίας – όπως και έγινε.

Πέρασαν 28 χρόνια από τότε και οι στίχοι του τραγουδιού είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef σήμερα 1.000.000.000 παιδιά στον πλανήτη στερούνται κατοικίας, φροντίδας υγείας, τροφής και άλλων αγαθών που χρειάζονται μόνο για την επιβίωσή τους.

Η εκμετάλλευση, η βία, ο πόνος και η εμπορία οργάνων είναι μερικά από τα δεινά που υφίστανται τα παιδιά στον πλανήτη. Ο αριθμός των αστέγων παιδιών στις ΗΠΑ φτάνει τα 1,6 εκ. Στην Ευρώπη, που θεωρείται μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, 1 στα 5 παιδιά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας.
Ευχόμαστε στην Ελλάδα να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, μολονότι τα δείγματα γραφής ως τώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στη Ελλάδα ανέρχεται στο 23%. Βασική διαπίστωση είναι ότι η τάση του κινδύνου φτώχειας για τα άτομα ηλικίας 0 έως 17 ετών είναι αυξητική στη χώρα μας.


Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης προετοιμάζει Σχέδιο Δράσης με προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Ευχόμαστε με τη νέα χρονιά να περιοριστούν τα φαινόμενα της παιδικής φτώχειας  σε όλο τον κόσμο και κυρίως στη χώρα μας, όπου έχει διαμορφωθεί μια νέα ανησυχητική κοινωνική πραγματικότητα που είναι πρωτόγνωρη για τον τόπο μας και  η οποία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μπεγλίτης: Παίζει με ανοιχτά χαρτιά ο Γ. Παπανδρέου





Την υποβάθμιση του ζητήματος της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ συγκριτικά με τα μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως η εφαρμογή του PSI, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.


Όπως τόνισε ο κ. Μπεγλίτης ο κ. Παπανδρέου «δεν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν παίζει πόκερ, και δεν παίζει με το χρόνο. Παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας για να μπορέσουν να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ «ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει το ευρύτερο πλαίσιο για την έναρξη της διαδικασίας για το θέμα της ηγεσίας στις 4 Ιανουαρίου», ενώ τόνισε πως «όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο το λέω να μη βιαζόμαστε, να υπάρχει ψυχραιμία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Στάη-Μπεγλίτης: Διάλογος κωφών... Άλλα τον ρώταγε εκείνη, άλλα απαντούσε αυτός. Και μέσα σ' αυτόν τον διάλογο κωφών, η Στάη εκνευρισμένη όπως ήταν, δεν έπιασε την είδηση. Ότι η δήλωση του Βενιζέλου (εκλογές σε δύο εβδομάδες) δεν...

ήταν ακριβώς έτσι. Κατασκευάστηκε από τους δημοσιογράφους.
Κατά τον Μπεγλίτη, "η μετάδοση αποσπασματικά μέρους των τοποθετήσεων των στελεχών μας, δεν αποδίδουν την πραγματικότητα" .
Κι αυτή ακριβώς ήταν η απάντησή του στην παρατήρηση της Στάη ότι ο Βενιζέλος θέλει εκλογές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Να δούμε τώρα πως ο ίδιος ο Μπενύτο θα ερμηνεύσει τον εαυτό του...

Πηγή: nonews-news.blogspot.com
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ MΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ:

Η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν επιτυγχάνει αποτελέσματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
 «Ενώ η δημιουργία του νέου φορολογικού συστήματος, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι πιο λειτουργικό, μετατίθεται στις καλένδες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη νομοθέτηση νέων τεκμηρίων και στην επιβολή νέων και άδικων φόρων.Όσο όμως, το υπουργείο Οικονομικών, αδυνατεί να συγκρουστεί με τη φοροδιαφυγή και τους εσωτερικούς του μηχανισμούς διαφθοράς που την καλύπτουν, εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται.Η πολιτική της υπερφορολόγησης δεν επιτυγχάνει αποτελέσματα. Οδηγεί στο στραγγαλισμό της αγοράς και στη μεγέθυνση της ύφεσης. Η κυβέρνηση, οφείλει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής και την άμεση υλοποίηση νέας πιο δίκαιης και απλής φορολογικής νομοθεσίας».

Οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι εξωπραγματικές  
 
Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
Οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι εξωπραγματικές. Στρέφονται εναντίον των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σηκώνουν όλα τα βάρη. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει συντεχνιακά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη ΔΕΗ.  Τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, αντί να συμφωνήσουν στην εύκολη λύση της επιβάρυνσης ακόμη περισσότερο των καταναλωτών,  πρέπει να προωθήσουν άμεσα την αποκρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και τη μείωση των δαπανών της εταιρίας, παρακάμπτοντας τις γνωστές κρατικοδίαιτες αντιδράσεις.

Eνημερωτική συνάντηση Αντώνη Σαμαρά - Σταύρου Δήμα στο Υπουργείο Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δήμα και τους συνεργάτες του για την πλήρη ενημέρωση που είχα. Χαίρομαι γιατί υπάρχει στενή παρακολούθηση και σωστοί χειρισμοί, σωστές επιλογές στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον Τόπο, σε σχέση με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Θα πω μόνο ένα πράγμα: Με απασχολεί πάρα πολύ το τεράστιο πρόβλημα του προϋπολογισμού του Υπουργείου, ο οποίος έχει φτάσει στο απίστευτο ποσοστό του 0,17% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας. Θεωρώ ότι σε ένα υπουργείο τέτοιας καταλυτικής σημασίας, πολυσήμαντης για τα ζητήματα του Έθνους, του Ελληνισμού, της Πατρίδας μας, αυτό το 0,17% πρέπει να ανατραπεί τώρα. Και είναι πάνω από λιτότητες και πέρα και πάνω από την αναγκαστικά δύσκολη, δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και η Οικονομία της. Μιλάμε για ελάχιστα χρήματα τα οποία δεν θα ρίξουν έξω κανέναν προϋπολογισμό, αλλά μπορούν να ρίξουν έξω βασικές επιδιώξεις που έχει η χώρα μας. Μένω, λοιπόν σε αυτό. Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον υπουργό και τους υπουργούς και όλο το δυναμικό του υπουργείου για αυτή την πλήρη και λεπτομερέστατη ενημέρωση που είχα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις Γιλμάζ, θα  μας κάνετε κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Με έχει καλύψει πλήρως η θέση που έχει πάρει το υπουργείο Εξωτερικών».

Κώστας Κόλλιας: «Αοριστολογίες του Υπουργείου για την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς από την ενιαία ενίσχυση»

Απάντηση στην ερώτηση που είχε συνυπογράψει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με την παρακράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ από τις αγροτικές επιδοτήσεις έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις είναι γεμάτη αοριστολογίες. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του νέου συστήματος ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, όπως ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, με σαθρά επιχειρήματα.
Ως προς το θέμα της νομιμότητας, το Υπουργείο λέει μόνο ότι δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να εξουσιοδοτήσουν την Αγροτική Τράπεζα και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να τους παρακρατηθεί η εισφορά από την κοινοτική ενίσχυση. Αυτή η απάντηση δεν λαμβάνει υπόψη της τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγροτικές ενισχύσεις, ο οποίος προβλέπει ρητά ότι αυτές πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο.
Πιθανολογώ ότι η Κυβέρνηση θα ελιχθεί χρησιμοποιώντας κάποιο διαδικαστικό επιχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να περίμενε το Υπουργείο την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δούμε εάν νομιμοποιείται η Αγροτική, ο ΕΛΓΑ ή οποιοσδήποτε άλλος να ζητά εξουσιοδότηση. Διότι αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια για να εισπράξει χρήματα και να βουλώσει τις μαύρες τρύπες των κρατικών ταμείων.
Το Υπουργείο βέβαια ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό, το ποσό που καταβάλει ο αγρότης πάει στα ταμεία του ΕΛΓΑ και επιστρέφει σε αυτόν ως αποζημίωση. Αυτό βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει πλέον με το νέο σύστημα ασφάλισης. Ο αγρότης πληρώνει προκαταβολικά και, εάν ο ΕΛΓΑ έχει χρήματα, δίνει ό,τι μπορεί. Επομένως οι αποζημιώσεις όχι μόνο δεν είναι εγγυημένες, αλλά, με βάση οικονομικά στοιχεία που έχω ήδη δώσει στη δημοσιότητα, ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν φτάνει ούτε κατ’ ελάχιστον για να καλύψει όλες τις ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Άλλωστε αυτό το βλέπουμε να γίνεται στην Κορινθία εδώ και δύο χρόνια.
Το άλλο επιχείρημα που φέρει το Υπουργείο είναι ότι με την παρακράτηση αυτή αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της υπεξαίρεσης χρημάτων των αγροτών από τρίτους. Λέει μάλιστα ότι οι μεσάζοντες  υπεξαιρούσαν 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους αγρότες. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε οι αγρότες τα έκλεβαν από τον ΕΛΓΑ, ούτε οι μεσάζοντες τα υπεξαιρούσαν από τους αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι οι μεσάζοντες τα υπεξαιρούσαν από τον ΕΛΓΑ και το κράτος. Και επειδή το Υπουργείο ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε ποτέ να τα βάλει με τους μεσάζοντες, κατέφυγε σε αυτόν τον αμφίβολης νομιμότητας τρόπο για να είναι βέβαιο ότι το κράτος θα βάλει τα χρήματα στο ταμείο. Το πιο κωμικοτραγικό είναι ότι, εάν η Κυβέρνηση φρόντιζε να πατάξει την εισφοροδιαφυγή των μεσαζόντων, και οι αγρότες θα πλήρωναν δίκαιη εισφορά, βάσει τιμολογίων πώλησης, και το κράτος θα είχε μεγαλύτερα έσοδα.
Το κράτος πρέπει να μάθει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν μπορεί κάθε φορά που η πολιτεία αδυνατεί να εισπράξει από εκεί που πρέπει να εισπράξει, να την πληρώνουν οι αγρότες. Θα έρθω σε επαφή με τους συναδέλφους που συνυπογράψαμε την ερώτηση και, έπειτα και από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επαναφέρουμε το θέμα μέσω του Τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας

Τεκμήρια - τιμωρία για όσους έχουν σπίτι και αυτοκίνητο – Μπαίνει “φωτιά” στο εισόδημα

- Από 60% ως και 200% οι αυξήσεις των τεκμηρίων
- Αβάσταχτος ο φόρος για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο
- "Φωτιά" το αυτοκίνητο πάνω από 1.200 κυβικά
- Στα τεκμήρια και οι βοηθητικοί χώροι στα σπίτια, αποθήκες, γκαράζ και λεβητοστάσια
- ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Με τα τεκμήρια που “πέρασαν” το καλοκαίρι θα φορολογηθούμε φέτος. Η νέα εγκύκλιος στις εφορίες για τα εισοδήματα του 2011 βάζει πάλι φωτιά στην τσέπη μας.

Νέοι φόροι; Όχι! Οι παλιοί είναι που άρχισαν να ισχύουν και έτσι θα βρεθούν ... κατηγορούμενοι όσοι έχουν αυτοκίνητο πάνω από 1.200 κυβικά καθώς θα υπολογίζεται εισόδημα επιπλέον 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά πάνω από τα 1.200, δηλαδή το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο των 1.400 κυβικών φέτος είναι 5.200 ευρώ, ενώ ως τώρα ήταν 3.600 ευρώ.

Όσοι έχουν σπίτι πάνω από 81 τετραγωνικά θα φορολογηθούν με 65 ευρώ το τετραγωνικό και έτσι ένας πολίτης με σπίτι 100 τετραγωνικών θα έχει τεκμήριο 4.500 ευρώ φέτος αντί των 3.400 ευρώ φέτος.

Περίπου 3.000.000 πολίτες θα βρεθούν να πληρώνουν πολύ παραπάνω φόρο εφέτος με βάσει τα νέα τεκμήρια. Το κράτος υπολογίζει επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ και φυσικά αυτά τα χρήματα δεν θα προέλθουν μόνο από τους φοροφυγάδες, αλλά από όλους.

Για παράδειγμα το τεκμήριο για ένα σπίτι ένα σπίτι 120 τ.μ. Εφέτος θα είναι 5.800 ευρώ αντί των 4.400 πέρυσι, ενώ για ένα μεγάλο σπίτι των 150 τ.μ. το τεκμήριο καθορίζεται στα 12.740 από 9.520 πέρυσι.

Ταυτόχρονα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.600 κ.ε. πέρυσι είχε τεκμήριο 4.200 ευρώ, ενώ φέτος θα φορολογηθεί για 6.400 ευρώ και αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.800 ευρώ για 7.600 ευρώ αντί 4.800 ευρώ πέρυσι. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων 2.000 εκτός από αυτξημένα τέλη, έκτακτη εισφορά κλπ θα φορολογηθούν και με 8.800 ευρώ φέτος αντί των 5.400 ευρώ που ήταν το τεκμήριο πέρυσι.

Με το αφορολόγητο πλέον μόλις στα 5.000 ευρώ θα βρεθούν να πληρώσουν μεγάλο φόρο ακόμη και όσοι έχουν μικρά εισοδήματα και πέρυσι δεν πλήρωσαν φόρο, μόνο και μόνο γιατί έχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο.

Ειδικότερα για το τεκμήριο ακινήτων: Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

- μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και

- από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Για τα αυτοκίνητα, τα νέα αυξημένα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται ως εξής:

- για τα αυτοκίνητα μέχρι 1200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

newsit.gr

Σφυγμομέτρηση ετοιμάζει η ΝΔ στην Κορινθία


DIAPRISIOS.GR - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σε σφυγμομέτρηση φαίνεται να καταλήγει η ΝΔ σχετικά με την προετοιμασία του ψηφοδελτίου της στην Κορινθία.
Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη μιας και πάντα γίνονται τέτοιου είδους μετρήσεις πριν την τελική κατάρτιση ψηφοδελτίων.
Έκπληξη αποτελεί η εξέλιξη των πραγμάτων και το πλήθος των ονομάτων που θα μπουν στη σφυγμομέτρηση.
Η μοναδική θέση που είναι δεδομένη αυτή τη στιγμή είναι του Κόλλια. Όλα τα άλλα είναι ανοιχτά, ενώ θα διατηρείται μέχρι τελευταία ώρα στο προσκήνιο το θέμα της συμμετοχής του υιού Δήμα καθώς εξαρτάται άμεσα από την τελική απόφαση που θα λάβει ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο του Επικρατείας. Στην περίπτωση όμως που ο Σ.Δήμας θα βρίσκεται στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, ο υιός μάλλον θα οδηγηθεί σε ευρωπαϊκή προοπτική.
Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά και η ΝΔ προσανατολίζεται σε σφυγμομέτρηση που θα περιλαμβάνει περίπου 15-17 ονόματα (!!!!!!) τα οποία μάλιστα θα τεθούν και σε ερωτήματα ανά δυάδες !
Το ζήτημα από την αρχή ήταν ότι πολλοί είχαν "εξασφαλίσει" τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο και από τη στιγμή που στη ΝΔ βλέπουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα έχουν αποφασίσει να επιλέξουν ψηφοδέλτιο που θα δώσει τη μέγιστη αποδοτικότητα σε ψήφους και όχι σε ισορροπίες.

 

Σοκ από την κατάργηση των... «Φρανκεστάιν»! Έκθετοι για τους οικονομικούς εισαγγελείς

Σύσκεψη σε υψηλότατο επίπεδο για τις «δράσεις κοινωνικής προστασίας» οργανώθηκε χθες την ώρα που η παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων, με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο τους, έπεφτε σαν βόμβα. Η κυβέρνηση, όμως, παραμένει έκθετη και οφείλει εξηγήσεις…
 
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σοκ και δέος προκαλεί η παταγώδης παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων πριν κλείσει χρόνος από την μετά πολλών επαίνων δημιουργία του θεσμού, τον οποίο σε υπουργικό συμβούλιο του Φεβρουαρίου του 2010, ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Άμυνας, είχε αποκαλέσει… «θεσμό Φρανκεστάιν», μιλώντας για «μια ανεξέλεγκτη και αδιαφανή υπερεξουσία» και προσθέτοντας ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια του Συντάγματος και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου».

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την επομένη μιας δωδεκάωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα».

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ασχολούνταν με υποθέσεις που αγγίζουν το στενό οικογενειακό και φιλικό-υπουργικό περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, όπως η υπόθεση της ανάμιξης του αδελφού του σε εταιρία που επένδυσε σε cds και οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, με τα βέλη να στρέφονται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπανδρέου να ζητά «εγγυήσεις» προκειμένου να αποχωρήσει. Η αλληλουχία των γεγονότων οδηγεί στη σκέψη πως οι «εγγυήσεις» αφορούν σε μια σειρά από τέτοιες σοβαρές υποθέσεις.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης παραιτήθηκαν με επιστολή τους στον αρμόδιο αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, καταγγέλλοντας σαφώς παρεμβάσεις στο έργο τους και δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν δέχονται να είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση».

Δηλώνουν δε ότι η επικείμενη (δια τροπολογίας) ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί ουσιαστικά απόπειρα αντικατάστασή τους, με σκοπό την «απαλλαγή από την παρουσία μας».

Όπως γράφουν, «δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Η απάντηση που έδωσαν με κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μ. Παπαϊωάννου, κάθε άλλο παρά πειστική είναι – και οπωσδήποτε δεν απαντά στο μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει και το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δύο εισαγγελείς ουσιαστικά καταργούνται, αφού η αρμοδιότητα πηγαίνει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι σε αντεισαγγελέα εφετών, όπως είναι ο κ. Πεπόνης.

Παραδέχονται, όμως, ότι υπήρχε διαδικασία ανάθεσης των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου – χωρίς να εξηγούν για ποιον λόγο χρειάστηκε αυτή η αλλαγή – και ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία από τους παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η συγκεκριμένη αλλαγή αποφασίστηκε «με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο» - χωρίς να κάνουν αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη «δυσλειτουργία».

Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι το θέμα είχε τεθεί κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών.

Όπως λένε, ετέθη (σ.σ. από ποιον;) τότε το ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς, να τοποθετηθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Οικονομικός Εισαγγελέας - δηλαδή να αντικατασταθεί ο κ. Πεπόνης.

Και συνεχίζουν: «Το ερώτημα αυτό απετέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει».

Παραδέχονται δηλαδή πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι - και μάλιστα ο ίδιος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου - θεωρούσαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά. Αλλά παρ’ όλα αυτά η πολιτική ηγεσία επέμενε να παρέμβει.

Στο μεταξύ χθες, πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους κατήγγειλαν και οι εφοριακοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη 48ωρη απεργία τους, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Χ. Νικολακόπουλο να κατονομάζει μάλιστα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη.

Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού ακυρώθηκε η συγχώνευση των ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, ο κ. Ροντούλης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει η συγχώνευση των συγκεκριμένων ΔΟΥ, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος πραγματοποιούσε σύσκεψη για τις «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και Θ. Πάγκαλο, τους υπουργούς Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο, Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργος Καμίνη.

Ουδέν από όσα αποφασίστηκαν αποτελεί κάτι το καινούργιο – όλα είναι δράσεις στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όφειλαν να λειτουργούν και να εξελίσσονται χωρίς προπαγανδιστικές συσκέψεις.

Το σοβαρό θέμα, αυτό της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται με μια νεφελώδη κοινή υπουργική δήλωση…

ezoni.gr

Να σταματήσει τώρα το προδοτικό ροκάνισμα του χρόνου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπορεί να μας πει κανείς αν βγήκε κάποιο συμπέρασμα από την καινούργια ολονυχτία στην οποία ο κ. Παπανδρέου υποχρέωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, αυτή τη φορά;

Την προηγούμενη φορά σε ξενύχτι είχε υποχρεώσει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να πείσει περί της ορθότητας του δημοψηφίσματος – για να μην θυμηθούμε και τον ανασχηματισμό του 2010, που επίσης έγινε ξημερώματα.

Πάντως,  μετά από μια δωδεκάωρη συνεδρίαση, η μόνη είδηση ήταν η… ίδια η δωδεκάωρη συνεδρίαση.

Προκύπτει επομένως ότι όχι μόνο (όπως έγραφα χθες) ο πρωθυπουργός «έφαγε» μιάμιση ολόκληρη ώρα για να κουβεντιάζει με τον κ. Παπανδρέου (και πάλι χωρίς να βγει κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό), αλλά πως και το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης έχασαν άλλες δώδεκα ώρες, χωρίς να καταλήξουν πουθενά – ούτε για το ίδιο τους το κόμμα!

Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στο Κιάτο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
HELLENIC CANCER SOCIETY MEMBER OF THE U.I.C.C
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΙ: ΦΕΝΕΟΥ-ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΕΔΡΑ: ΜΕΣΙΝΟ ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτά θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από μία γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου. Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Σικυωνίων και την Ευγενική Υποστήριξη της AVON.
Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στη Πλατεία Ελευθερίας από 10 έως 11 Ιανουαρίου 2012. Τηλέφωνο για ραντεβού: 27420/25994 (9:00-3:00μ.μ)
Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ: ΚΟΥΤΣΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Για ένα βήμα προς τα εμπρός, έναν τολμηρό θεσμό, μια σημαντική ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας στις τοπικές κοινωνίες, κάνουν λόγο με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι περιφερειάρχες, οι «13 μικροί πρωθυπουργοί» της χώρας, στα πρώτα γενέθλια του «Καλλικράτη». Ένα βήμα που μάλλον όμως είναι κουτσό, καθώς από την άλλη πλευρά επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας του θεσμού, τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.
Πρώτα στη «λίστα» αυτό της εξάρτησής τους από την κεντρική εξουσία, το αθηνοκεντρικό κράτος, και της συναρμοδιότητας στο ΕΣΠΑ, το εργαλείο ανάπτυξης των περιφερειών δηλαδή, από το οποίο το κράτος παίρνει χρήματα και αποφάσεις ερήμην των περιφερειών. Μάλιστα, όπως λέει ο ένας εξ αυτών, ελλείψει πόρων «από μικροί πρωθυπουργοί» έχουν γίνει «ξυπόλητοι πρίγκιπες».
Οι δηλώσεις των 13 περιφερειαρχών στην aftodioikisi.gr για την επέτειο του ενός χρόνου από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είναι οι εξής:

Ειδικό αφιέρωμα: Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Α. Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία της Βασιλόπιτας κλικ εδώ
Β. Αν θεωρείτε ότι είναι άλλο πράγμα ο Santa Claus της Coca Cola κι άλλο ο Άι Βασίλης της Ορθοδοξίας κλικ εδώ
Γ. Για να μάθετε τις παραδόσεις σχετικά με το εθιμικό ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς κλικ εδώ
Δ. Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη Ιανουάριος κλικ εδώ
Ε. Ειδικό αφιέρωμα στην Πρωτοχρονιά ήθη και έθιμα στο Ιράν, Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά στους Κινέζους, Ινδούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, στην Ισπανία, Ολλανδία, Σκωτία, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία… κλικ εδώ

Οι συντάκτες του 24grammata.com σας εύχονται

                 ΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2012

και σας προτρέπουν να στηρίξετε ηθικά και οικονομικά τα 130 παιδάκια και τους εργαζόμενους του Πηνελόπειου Ιδρύματος που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης
για πληροφορίες κλικ εδώ

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης Πρόσκληση - Πρόγραμμα Πρωτοχρονιά 2012

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η - Π  Ρ  Ο  Γ  Ρ  Α  Μ  Μ  Α

 Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α   2012

1-1-2012   ώρα   10:00      
Επίσημη  δοξολογία  για  τον  καινούργιο  χρόνο στον  Ιερό  Ναό  Αγίου  Βλασίου. Παρακαλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να προσέλθουν έγκαιρα στον προ της κεντρικής εισόδου του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου χώρο.
1-1-2012   ώρα  από 11:00 έως 12:00  
Ο Δήμαρχος θα δεχθεί στο Δημαρχείο τις αρχές του τόπου, τους εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων, φορέων και τους πολίτες για την ανταλλαγή ευχών για το Νέο Έτος.
Παρακαλούνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να προσέλθουν στις 11.00 στο Δημαρχείο.
Τελετάρχες ορίζονται οι υπάλληλοι του Δήμου κ. κ. Φόρτης Ιωάννης και Παρίδης Βασίλειος.


Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ  ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ

Τα εν Δήμω

Με 44 θέματα στην ημερησία διάταξη συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όπου κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου το όποιο καταψήφισε η «Δημοτική Αναγέννηση» του Δημήτρη Σκούρα και ο Τάκης Ψαράκης ενώ από τη Συμπολιτεία, λευκό ψήφισαν ο Ανδρέας Ζάρρος και ο Βλάσης Σούρλος.

Εκτός ημερησίας από το Δημοτικό Συμβούλιο εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα στη Μνήμη του συνδημότη και λογοτέχνη Αργύρη Χιόνη που έφυγε σε ηλικία 68 ετών ανήμερα τα Χριστούγεννα και κηδεύετε σήμερα στις μιάμιση το μεσημέρι στο Θροφαρί.

Ψήφισμα έκφρασης συλλυπητηρίων για το θάνατο του Αργύρη Χιόνη
Ομόφωνα Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια  για το θάνατο του αξιόλογου συμπολίτη μας  Αργύρη Χιόνη. Τιμά  την αξιόλογη  παρουσία του στο χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος όπου διακρίθηκε  τόσο σε Πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Ευρώπη με την  πολυετή παρουσία του ως εργαζόμενου στις Βρυξέλες. Δηλώνουμε  δε ότι θα παραστεί εκπρόσωπος του Δήμου μας στην νεκρώσιμη ακολουθία.

 Ο Αργυρής Χιόνης, ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης και σπούδασε Ιταλική φιλολογία στο Άμστερνταμ. Από το 1982 μέχρι το 1992 εργάστηκε ως μεταφραστής στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις Βρυξέλλες. Το 1992 εγκαταστάθηκε στο χωριό Θροφαρί της Κορινθίας, Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων
Στις 28 Οκτωβρίου 2011 στο θέατρο Άγγελος Σικελιανός βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Αργύρης Χιόνης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και σε όλα τα παιδιά έδωσαν ένα βιβλίο του. Ήταν η τελευταία του ομιλία…

Δημοτική Κοινότητα Ξυλοκάστρου
Συνεδρίασε χθες , στο γραφείο της Δημοτικής κοινότητας στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου υπό την προεδρεία της Παρασκευής Σαμιώτη η Δημοτική Κοινότητα Ξυλοκάστρου για λήψη αποφάσεων στo παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ.3του Ν. 3852/2010
1.Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ»  

Α.Ν.Α.ΔΗ.ΞΕ
Συνεδριάζει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 και ώρα 11.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Ξυλοκάστρου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Αντώνη Κλαδούχου το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης , που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 234 και 240 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα :
1. ΄Εγκριση πρακτικού δημοπρασίας πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ (Ν.Π.Δ.Δ. Α.Ν.Α.ΔΗ.Ξ.Ε.)