Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Νέο τριήμερο θρίλερ, ενόψει άλλης μιας «συννεφιασμένης Κυριακής» Βουλευτές σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Τα φώτα και οι κάμερες συνεχίζουν να πέφτουν και να στρέφονται προς την κατασυκοφαντημένη Ελλάδα. Το ολέθριο αποτέλεσμα μιας συστηματικής και επίμονης κατασυκοφάντησης της χώρας, που την υποχρέωσαν να βρίσκεται συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο και να υποκύπτει συνεχώς σε εκβιασμούς.

 Σοφία Βούλτεψη

Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων και στη συμπεριφορά τους κατά την ψηφοφορία της Κυριακής συνεχίζονται οι κραδασμοί που επέφερε η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επί της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου μετά από πολυήμερη διελκυστίνδα.

Με δεδομένο ότι τα κόμματα ενδέχεται να θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές κινούνται μεταξύ προβληματισμού, δηλώσεων ότι δεν θα ψηφίσουν και… φιλεύσπλαχνων πρωτοβουλιών, ενώ ήδη ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μετρούν δύο ηρωικές εξόδους, μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας και πρώην συνδικαλιστή, βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου και του επίσης πρώην συνδικαλιστή, πρώην βουλευτή Αργολίδας, γραμματέα συνδικαλιστικού της Ν.Δ. μέχρι χθες, Γιάννη Μανώλη.

Στην πραγματικότητα – εκτός από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που φαίνεται να έχουν μεθύσει με το (αθάνατο) κρασί της εξουσίας και δεν έχουν καμιά διάθεση να την αποχωριστούν – τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εφησύχασαν για πολύ καιρό πίσω από τις πάγιες θέσεις των κομμάτων τους, χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τους ότι στην πολιτική (εγχώρια και ευρωπαϊκή) όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καθίσει πάνω στην προπαγάνδα περί σωτηρίας της χώρας - εγχείρημα που τους επέτρεπε να ψηφίζουν ελαφρά τη καρδία και με μικρούς και πρόσκαιρους ενδοιασμούς, δίνοντάς τους άφεση αμαρτιών μετά από κάθε «σωτηρία».

Οι δε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν κι’ αυτοί καθίσει πάνω στην αντιμνημονιακή κεντρική θέση του κόμματος, πιστεύοντας πως έτσι θα κυλούσαν τα πράγματα μέχρι της… τελικής νίκης.

Και ο μεν κ. Παπανδρέου, αφού έσωσε καμιά εκατοστή φορές τη χώρα, φόρεσε το κόκκινο κασκόλ του και έφυγε, ο κ. Σαμαράς όμως συνέχισε να σηκώνει το βάρος της ευθύνης και βρέθηκε μπροστά σε ένα εξαιρετικά εκβιαστικό δίλημμα – αποτέλεσμα της επί δύο χρόνια συνεχούς κατρακύλας της χώρας.

Απόδειξη ότι ακόμη και τώρα που οι αρχηγοί κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία, οι δανειστές συνεχίζουν να φέρονται σκαιά και απαξιωτικά, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους – με πρώτον και καλύτερο τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε – πως δεν μας πιστεύουν.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ», είπε χθες ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούν να εκτελέσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν», δήλωσε εξίσου δύσπιστος και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είχε ήδη εκδοθεί η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατά την προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό ήλθε σε σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδήμος να τον αποπέμψει ευγενικά από την αίθουσα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δυσπιστίας, με τη Γερμανία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία να πρέπει να περάσουν τη νέα συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους, ξεκινά άλλο ένα δραματικό τριήμερο, με κατάληξη μια ακόμη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο – με το πιστόλι στον κρόταφο και αυτή.

Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στην επιστολή παραίτησής του, «καρφώνει» την τρόικα κατηγορώντας ευθέως τους εκπροσώπους της για εκβιαστική, ανοίκεια και ιταμή συμπεριφορά, με τελική κατάληξη την κατεδάφιση του οικοδομήματος των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι προχθές άφηναν να εννοηθεί πως θα ζητούσαν παράταση του βίου της παρούσας κυβέρνησης, το γύρισαν το τροπάρι, ζητώντας με επιστολή τους μέτρα κοινωνικής προστασίας (μετά, βεβαίως, από την υπερψήφιση του νέου μνημονίου την προσεχή Κυριακή, περίπου αφήνοντας να εννοηθεί πως τα κοινωνικά μέτρα αποτελούν ένα είδος προϋπόθεσης για να ψηφίσουν).

Πάντως, όποιο κι’ αν είναι το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτό προέκυψε σαφώς από την χθεσινή δήλωση Σαμαρά, που σημειώνει από την αρχή πως αποδείχθηκε ότι αν είχε υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση τα τελευταία δύο χρόνια, σήμερα η χώρα δεν θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ένα προς ένα τα σημεία τριβής:

«Αποτρέψαμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα αυτό δεν είχε «κλείσει από μέρες», όπως διαδίδουν κάποιοι.
Μόλις χθες το απόγευμα, μας στάλθηκε κείμενο συμφωνίας που περιείχε ακόμα την κατάργηση των δύο μισθών! Τελικά το ματαιώσαμε. Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επέμεινα να εξαιρεθούν από κάθε νέα μείωση οι χαμηλότερες επικουρικές και οι κύριες συντάξεις. Και έτσι έγινε.
Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να «διαλέξουμε» αν τάχα θα περισώσουμε τις κύριες ή τις επικουρικές. Η Τρόικα επέμενε να γίνουν περικοπές και σε κύρια και σε επικουρικά ταμεία. Υπήρξε ολονύχτια διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό. Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες. Μετά από μεγάλη επιμονή δέχθηκαν οι συνολικές περικοπές να είναι οι μισές απ' αυτές που ζητούσαν, ώστε να παραμείνουν άθικτες οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων. Απορρίψαμε τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων. Δώσαμε ακόμα τη μάχη, ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς. Κι αυτό έγινε. Με δύο λόγια, παλέψαμε για να αποτρέψουμε πρόσθετη ύφεση, πρόσθετη ανεργία, πρόσθετα λουκέτα.
Σήμερα διαχειριζόμαστε τη ζημιά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Διότι το χρέος μας τώρα έγινε μη βιώσιμο».

Όσο για τον κ. Καρατζαφέρη, αν και προχθές διαφώνησε με… καβαφικό τρόπο, απειλώντας να μην συμφωνήσει αν δεν λάβει έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδας, χθες κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, υπερθεματίζοντας – αν και δεν έλαβε καμιά διαβεβαίωση.

«Ό,τι επιτεύχθηκε ήταν δουλειά όλων μας» δήλωσε, προσθέτοντας πως «άλλος υπερασπίστηκε το ένα, άλλος το άλλο. Άλλος πρότεινε το "α" άλλος το "β"» και πως «η διαπραγμάτευση δεν ήταν αγώνας ταχύτητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά «σκυταλοδρομία 4 Χ 100», εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα έχει σημασία και όχι ποιος δρομέας έτρεξε πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος!

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, προτίμησε να σχολιάσει τις εξελίξεις σε… τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρο της Ομάδας των Οικολόγων - Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, με τον Κον Μπεντίτ να ασκεί κριτική για την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι επί της Ελλάδας.

Και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση επαφών και ευρύτερου διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος των Οικολόγων - Πρασίνων «για τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της».

Μέχρι τότε πάντως, τα μόνα βέβαια είναι η 48ωρη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα και αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η επερχόμενη ψηφοφορία της Κυριακής…
elzoni.gr