Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Δραματικός ο Παπαδήμος: "Ψηφίζετε τα μέτρα ή πάμε σε άτακτη χρεοκοπία" - Διαβάστε τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας όπως το εξήγησε ο πρωθυπουργός



-Αυστηρό μήνυμα Παπαδήμου: Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα φύγει από την κυβέρνηση.             
-Από Δευτέρα αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφου ψηφιστούν τα μέτρα
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα αλλάζουν ώρα με την ώρα. Ο κ. Παπαδήμος μιλώντας στο υπουργικό δήλωσε πως δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης και πως γίνεται σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Για το λόγο αυτό δήλωσε πως είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε, καθώς δήλωσε πως τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι με τη νέα δανειακή συμφωνία θα επιτραπεί η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ:
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό εξήγησε πως πλανώνται οικτρά οσοι υποστηρίζουν πως από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία και εξήγησε πως στη δεύτερη περίπτωση "το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων. Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.  Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

Μετά την ψήφιση των μέτρων θα έρθει ο ανασχηματισμός

Μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει άλλο δρόμο από τον ανασχηματισμό, τον οποίο όμως θα κάνει σίγουρα από τη Δευτέρα και αφού έχουν ψηφιστεί (εάν τελικά ψηφιστούν) τα νέα μέτρα.

newsit.gr