Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

«Μάνα, Μητέρα, Μαμά» σε σκηνοθεσία Κώστα Αγγελίδη, απόψε στο Δερβένι

mana.mitera.mama
Απόψε στις 9:00 το βράδυ στο Θεατράκι Γυμνασίου Δερβενίου, η Θεατρική ομάδα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης θα παρουσιάσει το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Μάνα, Μητέρα, Μαμά» σε σκηνοθεσία Κώστα Αγγελίδη. Είσοδος Ελεύθερη.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΑ…



Η θεατρική ομάδα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ξεκινά τις δραστηριότητες της για το καλοκαίρι 2012 με την παράσταση «ΜΑΝΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΜΑ» του Γιώργου Διαλεγμένου. Η επιλογή του έργου έγινε με βάση τις δυο κύριες πλευρές του θεάτρου, αρχικά να ψυχαγωγήσει τον θεατή και στη συνέχεια να βάλει τη σκέψη του σε κίνηση και την καρδιά του να καλπάσει.

Διαλέγοντας το συγκεκριμένο έργο ήταν βέβαιο ότι ο δρόμος θα ήταν μακρύς και δύσβατος, αφού η κωμωδία σαν είδος είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως «η διαδρομή προς την Ιθάκη» είχε σημασία και οι συμμετέχοντες κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες. Μέλη της ομάδας, δημότες του Ξυλοκάστρου και όχι μόνο, που τους ένωσε ο προβληματισμός , η ανάγκη έκφρασης μέσω της θεατρικής πράξης και η αναζήτηση μιας δημιουργικής ενασχόλησης

Δημιουργός της ομάδας και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης, γνωστός από τις θεατρικές του δραστηριότητες στη θεατρική ομάδα του Δήμου αλλά και στο Κ.Α.Π.Η., όπου απασχολήθηκε ως επιμορφωτής της ΝΕΛΕ Κορινθίας εδώ και αρκετά χρόνια. Σεμνός και αθόρυβος υπηρέτης της τέχνης, δούλεψε σκληρά μαζί με όλη την ομάδα, για να παραχθεί πολιτισμός στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
«Μάνα .. . μητέρα . . . μαμά» , ο τίτλος σε μια κωμωδία πικρή και αληθινή σαν την πικρή και αληθινή κωμωδία της ζωής μας, σ’ αυτόν τον τόπο, όπου η μάνα, η μητέρα, ή, η μαμά τσιγκουνεύεται την αγάπη από τον γιο που στάθηκε στο πλάι της να τη φροντίσει, για να την χαρίσει απλόχερα στον άσωτο. Πόσο της μοιάζει η Ελλάδα μας ; Απόλυτα θα έλεγε κανείς. Για τον λόγο αυτό ο σκηνοθέτης Κ. Αγγελίδης επέλεξε αυτό το έργο. Γιατί με τη σάτιρα και το γέλιο που προσφέρει, δίνει ευκαιρίες να ξορκίσουμε τις ομοιότητες της μάνας μητέρας με τη χώρα μητέρα. Μας δίνει τις ευκαιρίες να τις ξορκίσουμε γελώντας !
Το έργο εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου το φαινόμενο της αντιπαροχής αλλάζει το τοπίο της Αθήνας ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην αθηναϊκή κοινωνία. Μια ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από το γιο της και δίνει το σπίτι της αντιπαροχή. Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της, παρόλο που η ίδια νοιώθει να μετατρέπεται σε φορτίο, σε βάρος για τους οικείους της, παραδίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.
Η μάνα στο έργο του Διαλεγμένου είναι αποκομμένη από το γνώριμο της περιβάλλον, από το τοπίο των αναμνήσεων της. Αναγκάζεται να παραμείνει σ’ ένα χώρο ουδέτερο και ανοίκειο, γίνεται περιττή, νοιώθει πως αποκόπτεται από τις ρίζες της. Έχει απωλέσει ακόμη και το θάνατο της αφού δεν ελπίζει ούτε στην ανάπαυση του τάφου της. Χωρίς σπίτι, χωρίς τάφο, άστεγη και στη ζωή και στο θάνατο, γίνεται πράγμα, μια αξία άχρηστη. Ένα κεφάλαιο που εξαντλήθηκε, ένας μύθος που κηρύχτηκε σε πτώχευση αφού προηγουμένως ο τόκος του στήριξε και ανάστησε τους άλλους.
Ο συγγραφέας με τρόπο συνταρακτικό, με γλώσσα καίρια και οικεία αλλά όχι γραφική, κατορθώνει να περιγράψει τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταβαίνοντας από το τραγικό στο κωμικό εκπλήσσοντας μας συγκινητικά. Το «Μάνα, μητέρα, μαμά» παραμένει ένα έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο, όσο επίκαιρα παραμένουν τα ανθρώπινα αδιέξοδα.
«Ο Γιώργος Διαλεγμένος έπεσε σαν μετεωρίτης στη θεατρική μας αγορά. και αποδείχτηκε πάμφωτος γαλαξίας που απλώς υποδύθηκε τον κομήτη για να μας παραπλανήσει. Ο Γιώργος Διαλεγμένος έγραψε μόνο αριστουργήματα. Δεν υπάρχει αδιάφορο, μέτριο ή αμφιλεγόμενο έργο του. Σπάνιο φαινόμενο στο παγκόσμιο θέατρο». (Από σημείωμα του Κώστα Γεωργουσόπουλου).

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
ΜΑΝΑ Λένα Μαγγούτου
Βαρβάρα Τζένη Μπαρλαούρα
Μεμάς Αλέκος Σφακιανός
Γύφτισσα Μαρίνα Κουτσαγγέλη
Σωτηράκης Ξενοφών Κοκιόπουλος
Μπέμπα Άννα Ρουσινού

Σκηνοθεσία-Σκηνικά
-Μουσική Επιμέλεια Κώστας Αγγελίδης
Επιμέλεια Κοστουμιών Ομαδική
Μακιγιάζ Λίζα Αναγνωστοπούλου
Επιμέλεια προγράμματος – αφίσας Έφη Ναστάτου

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ