Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Αν αποτύχει η κυβέρνηση μου, μας περιμένει χάος!»

Πόσο μπορεί ακόμη να αντέξει η Ελλάδα χωρίς τη... δόση της; «Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα το ταμείο αδειάζει» είναι η απάντηση του πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην Handelsblatt και επί της ουσίας απάντησε στις ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας.

«Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Θα αποπληρώσει ποτέ η Ελλάδα τα δάνειά της; Γιατί δεν επιβάλλετε φόρο πλουσίων;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής κοινωνίας σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις. «Η ελληνική δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκλησή της. Η συνοχή της κοινωνίας κινδυνεύει από την αυξανόμενη ανεργία», λέει, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία στο σύνολό της απειλείται και από την άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων.

«Εάν αποτύχει η κυβέρνησή μου, μας περιμένει το χάος», λέει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες στηρίζουν την πολιτική του γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Η πολιτική του συνεπάγεται, όπως εξηγεί, νέες βαθιές περικοπές, «είναι όμως οι τελευταίες και μετά θα υπάρξει φως στο τούνελ» γιατί οι πολίτες βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.
Ο κ. Σαμαράς μιλά επίσης για την καλή σχέση που έχει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και την προσκαλεί να επισκεφτείτην Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς για τον υπ. Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ λέει ότι «προφανώς δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Ερωτηθείς εάν η χώρα χρειάζεται δεύτερο κούρεμα του χρέους, ο κ. Σαμαράς λέει ότι «δεν το έχουμε ζητήσει, δεν το συνυπολογίζουμε στους λογαριασμούς μας και δεν το βάζουμε στην ημερήσια διάταξη. (…) Ζητούμε περισσότερο χρόνο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, αλλά όχι απαραίτητα περισσότερα δάνεια», όπως λέει, καθώς τα όποια κενά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και από τη σωστή αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και η ΕΚΤ, αποδεχόμενη μια μείωση των επιτοκίων ή μια παράταση στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Μια λύση θα ήταν και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
newsit.gr