Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Νέα προσέγγιση στο ΕΣΠΑ για αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα χωρίς φαραωνικά έργα

Αυστηρή εντολή προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διαχειριστική Αρχής αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών έδωσε στη σημερινή σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σ’ ότι αφορά το θέμα της παραλαβής των έργων. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι κανένα έργο δεν θα θεωρείται τελειωμένο και δεν θα παραλαμβάνεται αν δεν έχει ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο φυσικό αντικείμενο στο σύνολό του, με συνεπαγόμενη την κίνηση των νομικών διαδικασιών για προστασία του δημοσίου συμφέροντος σε κάθε άλλη περίπτωση.

«Υιοθετούμε νέα προσέγγιση πλέον σε ότι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, διαφορετική από  τη διαχειριστική λογική που είχε υιοθετηθεί για το πρόγραμμα σε εξέλιξη από τις προηγούμενες αρμόδιες αρχές από τις οποίες το παραλάβαμε. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα με εντατικοποίηση της προσπάθειας και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και στο συντομότερο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι υπηρεσίες τάχιστα τις διαδικασίες δημοπράτησης και σύνταξης των συμβολαίων όλων των ενταγμένων έργων, προκειμένου να ξεκινήσει παράλληλα και η διαδικασία υλοποίησής τους. Ζήτησε επίσης να αποσταλεί έγγραφο προς όλους τους δικαιούχους των συμβασιοποιημένων έργων, ούτως ώστε να διαπιστωθούν όλα τα πιθανά προβλήματα και να δοθούν έγκαιρα οι ενδεδειγμένες λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της αναλυτικής εξέτασης  όλων των έργων, μεγάλος αριθμός των οποίων θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2012, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την εντολή του να δοθεί τέλος στο σχεδιασμό και υλοποίηση φαραωνικών και πολυέξοδων έργων χωρίς ανταπόκριση στις ρεαλιστικές ανάγκες της κοινωνίας.   

Ν. Δ. : H φαρσοκωμωδία των σχολικών βιβλίων δεν έχει τέλος

Από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει σε 159 δήμους το συνολικό ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών, λόγω της έλλειψης των σχολικών βιβλίων, φανερώνει ακράδαντα ότι  η φαρσοκωμωδία των σχολικών βιβλίων δεν έχει τέλος.
Από τη μια τα βιβλία που δεν πήγαν ποτέ στα σχολεία, από την άλλη τα cd που δεν έφθασαν ποτέ στα χέρια των μαθητών, και τέλος οι δεκάδες χιλιάδες φωτοτυπίες που πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό ως αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων, έχουν δημιουργήσει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων που πρέπει κάποτε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει υπεύθυνα.
Παράλληλα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες και απαραίτητες ενέργειες, για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων για την σχολική χρονιά 2012-2013.

Βασικά σημεία τοποθέτησης Γιάννη Βρούτση, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Βασικά σημεία τοποθέτησης του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων:

31.341 προσλήψεις με 625 ευρώ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Με... άρωμα εκλογών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που προσφέρουν σε ανέργους πεντάμηνη εργασία με 625 ευρώ τον μήνα. Πατώντας στην ανάγκη για εργασία, προωθούνται προγράμματα περιορισμένης διάρκειας στις τοπικές κοινωνίες, που προσφέρουν εργασία κοινωφελούς χαρακτήρα, για παράδειγμα φροντίδα πάρκων ή δασοπροστασία. Οπως έγινε γνωστό, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιλογή των δικαιούχων φορέων στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, και Δυτικής Μακεδονίας - Θράκης για την πρόσληψη 31.341 ανέργων, με προϋπολογισμό 100.161.088 ευρώ. Οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.

Πρόκειται για τα προγράμματα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα οποία είχαν προκαλέσει σάλο το περασμένο καλοκαίρι για τον κίνδυνο προσλήψεων σε δήμους με αδιαφανείς διαδικασίες. Το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να ορίσει το ΑΣΕΠ επόπτη της διαδικασίας μαζί με μια ειδική ελεγκτική πενταμελή επιτροπή από ανώτατους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς. Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στα νομικά τους πρόσωπα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχει υπογραφεί με τους φορείς απασχόλησης σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Στις παραμέτρους του προγράμματος υπάρχει η διαδικασία μοριοδότησης, με βάση την οποία ευελπιστεί το υπουργείο Εργασίας ότι θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις. Στη λογική αυτή, προτεραιότητα για να καταλάβουν τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας έχουν οι γυναίκες, οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι άνεργοι που προέρχονται από ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Τα έργα στα οποία θα αξιοποιηθούν οι εν λόγω άνεργοι είναι τα ακόλουθα:

* Διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία, φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών.
* Δράσεις σχετικές με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
* Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών.
* Δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.

Οπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Περιφέρεια Αττικής. Συνολικά το πρόγραμμα στοχεύει να βρουν εργασία 57.400 άνεργοι και έχει συνολικό προϋπολογισμό 188.000.000 ευρώ.
Εντός της επομένης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για την Περιφέρεια Αττικής και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

H KATANOMH TΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 

Περιοχή           Θέσεις που ζητήθηκαν   Θέσεις που εγκρίθηκαν

ΚΟΡΙΝΘΙΑ        2.722                                1.000
ΑΡΓΟΛΙΔΑ       1.916                                   800
ΑΡΚΑΔΙΑ          2.220                                   800
ΛΑΚΩΝΙΑ         1.188                                   500
ΜΕΣΣΗΝΙΑ       2.857                                1.100
ΗΛΕΙΑ               2.638                                1.320
ΑΧΑΙΑ               5.164                                2.300

Συνάντήση Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους φορέων Υγείας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα, μετά από αίτημα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη, με εκπροσώπους Ιατρικών Συλλόγων, κλαδικών φορέων γιατρών του ΙΚΑ και Νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και των Ομοσπονδιών των Οδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Τομεάρχης Υγείας και οι αναπληρωτές Τομεάρχες κ.κ. Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Π. Μελάς και Μ. Αγγελάκας.    
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Στην παρούσα χρονική στιγμή, που η Πατρίδα μας και οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητο η λειτουργία του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας να διέπεται από σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα. Ο ΕΟΠΥΥ, εδώ και μερικές ημέρες, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πρόχειρό τρόπο, χωρίς να διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και χωρίς να εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως σύμφωνη με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οποίος θα στηρίζεται:
  • Στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
  • Στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού από τον ασθενή.
  • Στον ουσιαστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των δαπανών.
  • Στη διασφάλιση του δικαιώματος του ιατρικού προσωπικού, που θα συμμετέχει στον ενιαίο φορέα, να ασκεί το λειτούργημά του με τρόπο που θα σέβεται την επιστημονική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια. 

Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται ένα σύγχρονο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που δεν θα είναι σπάταλο, αλλά θα λειτουργεί με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες και ελέγχους.
Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει στον πολίτη την ελεύθερη επιλογή γιατρού και θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς - συμβεβλημένους και μη - με αξιοπρεπή αμοιβή για την ιατρική επίσκεψη και κατά πράξη. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για το νέο σύστημα, που θα ενοποιήσει τους φορείς Υγείας.  Και τα στοιχεία αυτά, δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα.
Είναι, επίσης, αδιανόητο τα Νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, και η αρμόδια πολιτική ηγεσία να μην αξιοποιεί ούτε καν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.  Οι ευθύνες της είναι τεράστιες.
Ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πλήρη ενημέρωση, θα καλέσει τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν για όλα αυτά, όπως και για την προχειρότητα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Αναγνωρίζω το δίκαιο των αιτημάτων που μου ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων. Τους προέτρεψα όμως – ιδίως μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία - να θέσουν υπεράνω όλων, το συμφέρον των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που σήμερα δεν έχουν γιατρούς, δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες».

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Μέτρα για την Ανταγωνιστικότητα

Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια απέτυχε παταγωδώς. Η εμμονή σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων αποδείχθηκε ότι δεν οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, αλλά σε μεγαλύτερη ύφεση και σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων:
·         Το έλλειμμα το 2011 διαμορφώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ, υψηλότερα από το 2010.
·         Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2011 έφθασε στο 18,2%, έναντι 13,5% τον Οκτώβριο του 2010 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής ομολογείται πλέον και από όσους, ασμένως έως πρόσφατα, την εφάρμοζαν, όπως η πλειάδα των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ. Η συνέχιση, επομένως, παρόμοιων πολιτικών δεν συνιστά λύση αλλά, αντιθέτως, θα επιτείνει την κρίση.      
Αναντίρρητα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπισή του, όμως, είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη, εφόσον γίνει με αποσπασματικά μέτρα.
Η ανταγωνιστικότητα διαμορφώνεται από πολλές προϋποθέσεις, και δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, όπως εύκολα διαπιστώνεται από τη θέση που κατέχουν στο σχετικό πίνακα αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπως η Σουηδία ή η Γερμανία, όπου αυτό είναι υψηλό.  Το φορολογικό και το ενεργειακό κόστος  είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και υπέρογκο στη χώρα μας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει επιμείνει σε σειρά μέτρων, τα οποία, ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη οικονομική πολιτική, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, όπως:
·         Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, και ιδιαίτερα η μείωση τόσο των εργοδοτικών όσο και των εισφορών των εργαζομένων (καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη) με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για όσους δεν τις καταβάλουν.
·         Η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Αντιθέτως, η περαιτέρω συμπίεση των μισθών θα έχει πολλές αρνητικές παρενέργειες όπως:
·         η κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης,
·         η μείωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων,
·         η μείωση του κύκλου εργασιών στο μεγαλύτερο μέρος, κυρίως, των μη εξαγωγικών επιχειρήσεων,
·         η αύξηση της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας
Άλλωστε, η Ελλάδα, ανάμεσα στα 17 κράτη της Ευρωζώνης, έχει την 6η θέση ως προς το φθηνότερο ωριαίο κόστος εργασίας. Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει:
·         μειωθεί το κόστος απόλυσης κατά 50% λόγω της διεύρυνσης του χρόνου προειδοποίησης,
·         μειωθεί κατά 20% το κόστος των υπερωριών,
·         αυξηθεί το ανώτατο ποσοστό απόλυσης από 2% σε 5%,
·         μειωθεί η προσαύξηση των αμοιβών σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση όταν δουλεύουν παραπάνω.
Η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής που θα βάλει επιτέλους μια τελεία στον ασταμάτητο κατήφορο της ελληνικής οικονομίας και θα σημάνει την επανεκκίνησή της είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία

Απάντηση Κουτρουμάνη στον Άγγελο Μανωλάκη ...ταχύτερη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Τη λήψη μέτρων, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος, «στο πλαίσιο και των οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου» μελετά το υπουργείο Εργασίας.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Κορινθίας, Αγγελου Μανωλάκη.
Ο κ. Μανωλάκης είχε καλέσει το υπουργείο να τον ενημερώσει αν σχεδιάζεται η χορήγηση προκαταβολής μέρους του εφάπαξ, που δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται.
Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Κουτρουμάνης διευκρινίζει πάντως ότι «επί του παρόντος δεν έχει υποβληθεί από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόταση για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος τμηματικά, προκειμένου να προβούμε σε νομοθετική ρύθμιση».

Υποψήφιος για πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ ο Στ. Τζουμάκας

Την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Στέφανος Τζουμάκας, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.

Περίεργα πράγματα που ίσως δεν ξέρεις


* Το αρχαιότερο γνωστό λαχανικό είναι ο αρακάς
.

* Για να μπορέσει κάποιος να δει το ουράνιο τόξο, θα πρέπει να έχει γυρισμένη την πλάτη του στον ήλιο.


* Οι άντρες της φυλής Walibri στην κεντρική Αυστραλία χαιρετιούνται μεταξύ τους ...πιάνοντας ο ένας …το πέος του άλλου και όχι με την κλασσική χειραψία.

* Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν οι γυναίκες κάνουν και για τους θηλυκούς γορίλες.

* Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

* Τα ιγκουάνα μπορούν να αυτοκτονήσουν.

* Το νερό που πίνουμε έχει ηλικία 3 δις ετών.

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την ανεργία – Έφτασε στο 18,2% τον Οκτώβριο

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την ανεργία – Έφτασε στο 18,2% τον Οκτώβριο. Κατά 219.478 άτομα αυξήθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 οι άνεργοι

Κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες εκτινάχθηκε μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σοκάρουν και καταδεικνύουν με τον πιο πειστικό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
Το ποσοστό της ανεργίας, διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο εκκωφαντικό 18,2%, από 13,5% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και τα χειρότερα έπονται. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2011, η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (ήταν στο 17,5%), κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει το τέλος της τουριστικής περιόδου με την οποία χάθηκαν αρκετές εποχιακές θέσεις εργασίας.
Σε απόλυτους αριθμούς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 5,3%) και διαμορφώθηκαν σε 903.525 άτομα.
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.065.775 άτομα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 303.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (μείωση 7,0%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.382.356 άτομα. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 118.605 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 2,8%) και μειώθηκαν κατά 57.694 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (μείωση 1,3%).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες και στους νέους ηλικίας 15-24 ετών.
Ειδικότερα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 21,3% από 17,6% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 15,9% από 10,6%. Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 45,5% από 34,6%, ενώ στα άτομα 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 25,3% από 18,3%.

eklogika.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να γίνει Μυθολογικό πάρκο μεταξύ Στυμφαλίας και Νεμέας


 
Του Γ. Ρουμελιώτη

Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο μεγάλων αλλαγών, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, όπου η κάθε περιοχή, ο κάθε τόπος, η κάθε Περιφέρεια και ο κάθε νομός, αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης κάθε μορφής. Ευκαιρίες για να προσελκύσει επισκέπτες, -άρα και χρήματα- και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μελετώντας για αρκετό καιρό και διαπιστώνοντας ότι άλλες περιοχές της χώρας, -ίσως και με μικρότερη ιστορία από τη δική μας- έχουν οργανώσει διάφορες επιχειρηματικές δράσεις με σκοπό να φέρουν κόσμο στον τόπο τους, κάνω την ΠΡΟΤΑΣΗ προς κάθε αρμόδιο φορέα για τη δημιουργία Μυθολογικού πάρκου μεταξύ των περιοχών Στυμφαλίας και Νεμέας.

Οι δύο αυτές περιοχές, όχι απλά ενδείκνυται για κάτι τέτοιο, αλλά είναι ίσως από τις ελάχιστες ανά την επικράτεια που μπορούν και πρέπει λόγω της μεγάλης ιστορίας τους και της μυθολογίας που τις «διακοσμεί» τόσο όμορφα, να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο όσο γίνεται συντομότερα.
Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.
Στην ελληνική μυθολογία, ο λέων της Νεμέας ήταν ένα λιοντάρι που ζούσε στην περιοχή της Νεμέας και σκόρπιζε το φόβο. Ήταν απόγονος του Τυφώνος και της Έχιδνας ή του Όρθρου και της Χίμαιρας. Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι έπεσε από τη Σελήνη και ήταν απόγονος του Δία και της Σελήνης. Το θηρίο αυτό σκοτώθηκε τελικά από τον Ηρακλή. Η θανάτωση του Λέοντος και η εκδορά του ήταν ο πρώτος άθλος που ανατέθηκε στον Ηρακλή από τον Ευρυσθέα. Ο Λέων είχε πολύ σκληρό δέρμα, το οποίο δεν μπορούσε να τρυπηθεί από όπλο. Η Ηρακλής χρησιμοποίησε στην αρχή το τόξο και το σπαθί του, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά πάλεψε ο ίδιος με γυμνά χέρια με το θηρίο και το έπνιξε. Στη συνέχεια προσπάθησε να το γδάρει, αλλά και αυτό στάθηκε αδύνατο. Η Θεά Αθηνά του συνέστησε να χρησιμοποιήσει τα δόντια του ίδιου του ζώου, όπως και έκανε ο Ηρακλής, καταφέρνοντας τελικά να του πάρει το δέρμα. Ο ήρωας φόρεσε την «λεοντή» (δέρμα, τομάρι λέοντος) και πήγε στον Ευρυσθέα να του πει ότι εκτέλεσε την πρώτη αποστολή του. Μόλις τον είδε να μπαίνει ο Ευρυσθέας τρομοκρατήθηκε, νομίζοντας ότι επρόκειτο για το ίδιο το Λιοντάρι, και κρύφτηκε σε ένα πιθάρι. Ο Ηρακλής κράτησε την λεοντή και τη φορούσε πάντα στο εξής σαν πανοπλία.
Θεωρώ ότι τέτοια μυθολογία, τέτοια ιστορία, τέτοια γεγονότα, μπορούν, με έναν καλό σχεδιασμό και μια εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικών, να αναπαρασταθούν σε μια μεγάλη έκταση ανάμεσα στις δύο περιοχές. Η επισκεψιμότητα θαρρώ πως θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όχι μόνο από μαθητές της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τουριστών που θα ήθελαν σίγουρα να μείνουν μερικές μέρες σε μια τέτοια περιοχή. Ας μην γελιόμαστε… Οι αγροτικές επιδοτήσεις θα αποτελούν σε λίγο παρελθόν. Είναι καιρός να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας προς άλλες προοπτικές που θα δώσουν ώθηση στις τοπικές οικονομίες, θα δημιουργήσουν επιχειρήσεις με καταλύματα, νέα καταστήματα, θέσεις εργασίας, ζωή στον ευλογημένο αυτό τόπο… 
 
korinthianews.blogspot.com

Στέλνει πίσω ο στρατός χιλιάδες στολές. Είχαν... άλλο χρώμα!

 
Χιλιάδες στολές απέρριψε ο στρατός γιατί είχαν... άλλο χρώμα.
Σύμφωνα με το «πρωτόκολλο απόρριψης υλικού» της δευτεροβάθμιας επιτροπής παραλαβής οι στολές «παρουσιάζουν διαφορά στο χρωματισμό (διχρωμία) μεταξύ παντελονιού και χιτωνίου, καθώς και διαφορά από αυτό του επίσημου δείγματος» και πρότεινε από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι
«το απορριφθέν υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία».

Η προμηθεύτρια εταιρεία ζήτησε να ελεγχθεί εκ νέου ο χρωματισμός με νέα εξέταση στο χημείο.

Βρεθηκε ότι «παρουσιάζουν αποκλίσεις στις χρωματικές απαιτήσεις του υφάσματος κατασκευής των χιτωνίων – παντελονιών μετά από τον έλεγχο του χρωματισμού (με L*a*b*, με τη μέθοδο CMC 2:1)».

Η εταιρεία πρότεινε τότε να παραλάβει από την επιτροπή το επίσημα δείγμα και το εξετάσει  «με αντιδείγμα». Σύμφωνα με το στρατό, η εταιρεία δεν διαφωνεί ότι οι στολές έχουν διαφορετικό χρωματισμό, αλλά θέλει να κάνει δικές της μετρήσεις για να διαπιστώσει πόσο διαφορετικός είναι...

Με αυτά και μ' αυτά, ο στρατός απέρριψε 2.520 σετ στολών παραλλαγής, καθώς και 2.160 χιτωνίων και 1.180 παντελονιών στολής εργασίας.

Ωστόσο, ο χρωματισμός της στολής μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει κάποια στιγμή σοβαρά τον ελληνικό στρατό. Από ποια σκοπιά; Ως γνωστόν ο στρατός μας φοράει τις ίδιες στολές με τους γείτονες και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους Τούρκους. Μήπως, για προφανείς λόγους, θα πρέπει να φοράμε διαφορετικές; Εκτός κι αν στον πόλεμο το πρώτο που κοιτάει κανείς είναι το εθνόσημο και μετά ρίχνει...
onalert.gr

Στο Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση του Κώστα Κόλλια το θέμα του Στρατοπέδου Κορίνθου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου της Κορίνθου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στα τέλη Νοεμβρίου είχα καταθέσει ερώτηση προς τον νέο Υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου.  Επρόκειτο για το δεύτερο έγγραφο που απηύθυνα στο Υπουργείο, καθώς είχε προηγηθεί ερώτηση προς τον τέως Υπουργό κ. Μπεγλίτη. Στα έγγραφα αυτά, η ερώτηση που έθετα ήταν εάν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο από την ηγεσία του Υπουργείου που να ικανοποιεί τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Αν δηλαδή υπάρχει πρόταση που να διασφαλίζει την αναπλήρωση της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί η πόλη από το κλείσιμο της μονάδας, αλλά και που να μεριμνά για άλλες διοικητικές και κοινωνικές ανάγκες της πόλης. Ζητούσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση έναρξη υλοποίησής του.
Πλην όμως, από τις επαφές που είχα πρόσφατα με παράγοντες του Υπουργείου, αλλά και από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, διαπιστώνω ότι καμία διαδικασία παραχώρησης του Στρατοπέδου δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση των χώρων, καμία μελέτη για τα αντισταθμιστικά οφέλη, καμία εναλλακτική λύση. Στο μεταξύ ο χρόνος κυλά και ο κίνδυνος το στρατόπεδο να παραδοθεί στη λεηλασία, να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ή άσυλο έκνομων στοιχείων, είναι ορατός. Αυτό το είχα επισημάνει στο Υπουργείο, τονίζοντας ότι η όποια λύση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Αυτά τα νέα δεδομένα με υποχρεώνουν να επανέλθω στο θέμα, καθότι θεωρώ πως επιβάλλεται να διεκδικήσουμε την άμεση επαναλειτουργία του στρατοπέδου. Άλλωστε, σε αυτό επέμεναν εξαρχής και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Κορινθίας, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι η τοπική αγορά έβγαζε 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη λειτουργία του.
Και επειδή υπήρξαν κάποιες αιτιάσεις σχετικά με παρωχημένες αντιλήψεις περί ανάπτυξης, θεωρώ ότι τέτοια κατηγορία εις βάρος του Επιμελητηρίου και των εκπροσώπων του επαγγελματικού κόσμου της Κορινθίας δεν ευσταθεί. Κατ’ αρχήν το Επιμελητήριο και ο κ. Νανόπουλος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι βρίσκονται στην αιχμή της πρωτοβουλίας και της ενημέρωσης και γνωρίζουν πολύ καλά και τις ανάγκες και τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Κατά δεύτερον, η πρόταση για επαναλειτουργία του στρατοπέδου δεν αποκλείει την αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου για άλλες χρήσεις, ώστε και η οικονομική ζωή της πόλης να είναι βιώσιμη και να εξυπηρετηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολίτες.
Υπό το φως των νέων δεδομένων το ερώτημα που θέτω στον νέο Υπουργό με επίκαιρη ερώτηση είναι η άμεση επαναλειτουργία του Στρατοπέδου και στη συνέχεια συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την πλήρη αξιοποίηση του Στρατοπέδου Κορίνθου. Για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο Κοινοβούλιο θα ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του Νομού, ώστε από κοινού να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα, μέχρι την επίτευξη της βέλτιστης λύσης για την κοινωνία και την οικονομία της Κορίνθου.»

Ο Σημίτης και οι “σκελετοί στη ντουλάπα”

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Όλι Ρεν στο BBC, δυσκολεύτηκαν να εστιάσουν την προσοχή τους στο πραγματικά σημαίνον μήνυμα της «ανάκρισης».
Οι επιθετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου… Η προσπάθεια ενός Φινλανδού τεχνοκράτη, που προφανώς δεν είναι γεννημένος πολιτικός, να ξεγλιστρήσει… Η επιμονή των ΜΜΕ να πληροφορηθούν από αρμόδια χείλη, πόσο πιθανή είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη…
Μάλλον όμως περισσότερο από όλα τα παραπάνω μαζί, εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο βαρύ υπονοούμενο που άφησε ο Όλι Ρεν για τα «πλαστά στοιχεία» με τα οποία υποστήριξε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης, ότι μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, το 2001.
Εκεί βρίσκεται η ταμπακιέρα, και όχι φυσικά στις ευπρόσδεκτες αλλά και εξίσου αναμενόμενες διαβεβαιώσεις του Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και… θα παραμείνει μέλος του κοινού νομίσματος.
Επειδή ο Όλι Ρεν άνοιξε τη ντουλάπα με τους σκελετούς. Που αφορούν μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας: Όσα ακολούθησαν της συζητήσιμης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000, και της ανανέωσης της θητείας του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία.
Τότε που, μετά το εθνικό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ατιμώρητο, μπήκαν στη ζωή μας όροι όπως… Goldman Sachs… swap… δημιουργική λογιστική.
Άθελά του, ο Όλι Ρεν φέρνει στο προσκήνιο ένα παρελθόν που ο Κώστας Σημίτης και η ομάδα των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «εκσυγχρονιστών», έχουν πασχίσει να ξεχάσουμε. Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι… δεν τους έχουν ξεχάσει.

statesmen.gr

Γιάννης Μιχελάκης... Αμετανόητοι και συνυπεύθηνοι

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με σημερινές δηλώσεις του, εμφανίζεται αμετανόητος για όσα διέπραξαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου.
Ενώ όλες οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν, ενώ οι ίδιοι ομολογούν πως ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν, ενώ επιβεβαιώνεται πως ήταν λάθος η συνταγή που ακολούθησαν, ο ίδιος επιμένει στο λάθος. Και  περιορίζεται σε υπονοούμενα για την αναποτελεσματικότητα συναδέλφων του.
Την ίδια ώρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμμέτοχος σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου και συνυπεύθυνος για την αναποτελεσματικότητά της, ομολογεί ευθέως  ότι οι πολιτικές τους οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε κάτω από το βάρος της αποτυχίας της, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του, επικρίνοντας άλλους.
Οι πολίτες βλέπουν, ακούν και κρίνουν».   


Επίσης ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αμέσως μόλις συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου, περιφρονώντας σοβαρούς, ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους, προχώρησε στην κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 
Ασφαλώς, η εξυγίανση και η αναδόμηση του σπάταλου κράτους είναι επιτακτικά αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εάν όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους θεσμούς που αφορούν τη Μακεδονία και το Αιγαίο, τότε το πρόβλημα είναι οι ίδιοι.
Ας προσέξουν, τουλάχιστον, τα μηνύματα που στέλνουν προς τα έξω και ας σεβαστούν τους εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, που επιβάλλουν την άμεση εγκατάλειψη των συγκεκριμένων προθέσεών τους».    

Νίκος Νικολόπουλος...Εθνικό ποσοστό ανεργίας 18,2 %, 903.000 άνεργοι . Τα εφιαλτικά στοιχεία της ανεργίας για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν, προειδοποιούν, ακυρώνουν.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό της ανεργίας το μήνα Οκτώβριο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Εθνικό ποσοστό ανεργίας 18,2 %
903.000 άνεργοι .
Τα εφιαλτικά στοιχεία της ανεργίας για τον Οκτώβριο επιβεβαιώνουν, προειδοποιούν, ακυρώνουν.
Επιβεβαιώνουν την πολιτική πρόταση της ΝΔ για την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας.
Προειδοποιούν ότι η κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη δεν έρχονται με τέτοια ποσοστά ανεργίας.
Ακυρώνουν τις προτάσεις για μειώσεις των κατώτατων μισθών.
Η κατάσταση έχει φτάσει εδώ από μια παρατεταμένη λάθος συνταγή, που πρώτος επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και σήμερα αναγνωρίζουν όλοι. Συνταγή, που όσο συνεχίζεται, θα επιδεινώνει το πρόβλημα, θα βαθαίνει την ύφεση, θα αυξάνει την ανεργία, θα αποτρέπει την ανάπτυξη.
Απαιτείται άμεσα αλλαγή πορείας.
Πρέπει να μπουν επειγόντως στην ατζέντα σχέδια επενδύσεων, στήριξης της ανάπτυξης, αναθέρμανσης της οικονομίας.
Οι άνεργοι συμπολίτες μας και κυρίως οι νέοι δεν αντέχουν άλλη μιζέρια και αβεβαιότητα.
Αναζητούν ελπίδα, προοπτική, μέλλον.
Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010...11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος

Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Σ’ ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά.
Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων.
Καλούμε τον αρμόδιο να προβεί άμεσα σε επίσημη και υπεύθυνη διόρθωση».

Χρήστος Σταϊκούρας ...δεν προχώρησε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι το 2011 δεν προχώρησε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών.
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,6 δισ. ευρώ το 2011, υψηλότερα από το 2010 και πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (19,8 δισ. ευρώ).
Ενδεικτικά, χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα του Προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 17% το 2011 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Αυτή η μεγάλη απόκλιση στους στόχους οφείλεται κυρίως στη τεράστια υστέρηση στα έσοδα,παρά τις πρόσθετες έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν τους 3 τελευταίους μήνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έσοδα τα οποία διαμορφώθηκαν στα 50 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 1,7% σε σχέση με το 2010 και αισθητά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (54 δισ. ευρώ).
Αποδεικνύεται έτσι ότι συγκεκριμένες πολιτικές - οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει, είτε λόγω έμπνευσης είτε λόγω ανεπάρκειας της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου - πρέπει να τροποποιηθούν.
Και να εμπλουτισθούν με πολιτικές που θα αντιστρέψουν την πτωτική πορεία της Οικονομίας, θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πραγματικής Οικονομίας και θα της προσδώσουν δυναμική μεγέθυνσης

Γιώργος Κοντογιάννης...το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η κρίση είναι η ανεργία

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η άνοδος του ποσοστού της ανεργίας κατά το μήνα Οκτώβριο στο 18,2% έναντι 17,5% το Σεπτέμβριο του 2001 και 13,5% του Οκτωβρίου του 2010, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η κρίση είναι η ανεργία.Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκύπτει ότι κάθε ημέρα κατά το μήνα Οκτώβριο 1.480 Έλληνες και Ελληνίδες έχαναν τη δουλειά τους.
Τα στοιχεία αυτά και ιδιαίτερα ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης της ανεργίας, δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς κανένα μέτρο και καμία πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του φαινομένου. Αντίθετα παραμένουν ενεργές αποφάσεις που αποδείχθηκαν καταστροφικές, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης, έχει συμβάλει σε μείωση κατά 40% του τζίρου από το Σεπτέμβρη έως σήμερα, γεγονός που- όπως εκτιμούν- θα οδηγήσει σε 100.000 επί πλέον απολύσεις στο χώρο.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι μόνο με την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης μπορεί πρόσκαιρα οι δείκτες της ανεργίας να περιορίζονται έως και 4%, όπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός Εργασίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του.Δεν είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να εμμένει στη διατήρηση της φορομπηχτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην πτώση του τζίρου και σε απολύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, από τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να εξασφαλισθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μέσα από επενδύσεις με άρση αντικινήτρων, πάταξη της γραφειοκρατίας και μείωση της φορολογίας».

«Η ΒΟΛΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»

Του Πάνου Μπεγλίτη
Βουλευτή Ν. Κορινθίας -
Πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Μπροστά στη δομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία 2 χρόνια, αρκετοί αναλυτές (δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, οικονομικοί / κοινωνικοί φορείς κ.ά.) σε μια προσπάθεια ερμηνείας της, την «χρέωσαν» συλλήβδην και χωρίς τις απαιτούμενες διαφοροποιήσεις, στους οικονομικούς σχεδιασμούς και τις επιλογές των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών των 30 – 40 τελευταίων ετών.
          Έτσι, η οικονομική κρίση ταυτίσθηκε με το «πολιτικό σύστημα» όπως αυτό εμφανίσθηκε, κυρίως, μετά τη δεκαετία του ’80.  
          «Ποιο ήταν το μοντέλο ανάπτυξης που οικοδομήσαμε την μεταπολιτευτική περίοδο; […]
          Τι παράγει σήμερα η Ελλάδα; […]
          Δημιουργήσαμε έναν υδροκέφαλο, αντιαναπτυξιακό δημόσιο τομέα, με στόχο την αναπαραγωγή των κομματικών, πελατειακών σχέσεων. […]
          Η ανάπτυξη στην επαρχία ήταν εικονική αφού δεν δημιούργησε τις βάσεις για μια βιώσιμη, αναπτυξιακή προοπτική. […]» 
          Αυτό είναι, γενικά, το πλαίσιο της κριτικής που αναπτύχθηκε αυτήν την περίοδο, και που έλαβε, τελικά, τη μορφή μιας κυρίαρχης κοινωνικής, πολιτικής αντίληψης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚ​Ο ΣΤΑΘΜΟ "ΡΑΔΙΟ 9"

Για την επικαιρότητα, στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας   

Αν γίνεται αγώνας να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη για να μην καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη:
«Απολύτως. Είναι βέβαιο ότι η μάχη η οποία  θα δοθεί το επόμενο τρίμηνο, θα είναι μάχη για την επιβίωση της Ελλάδας, των Ελλήνων στις επόμενες γενιές.  Το αποτέλεσμα της δικής μας μάχης θα είναι καθοριστικό και για την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό». 

 Αν ο Μόντι έβαλε κόκκινες γραμμές στην Ευρώπη:
«Ούτε ο Μόντι ούτε κανένας Μόντι δεν έβαλε κόκκινες γραμμές. Όλοι δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μία διαπραγμάτευση η οποία να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία και το λαό. Για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία και λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις της Ελλάδος. Εκεί καταθέσαμε μία σειρά προτάσεων».

Για τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας:

Βασικά σημεία της μιλίας του εισηγητή της Ν. Δ., βουλευτή, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Βασικά σημεία τοποθέτησης του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων:

Το νομοσχέδιο αυτό, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του, είναι πολυθεματικό. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με υποχρεώσεις απέναντι στην Τρόικα και σε κάποιες άλλες συνδέονται με την καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις είναι φανερή η σχέση με εσφαλμένες επιλογές της τελευταίας διετίας. Επιλογές των οποίων οι αρνητικές συνέπειες επιχειρείται να απαλυνθούν.

Κάτω από την πίεση, λοιπόν, έκτακτων συνθηκών για τη χώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα μέτρων της τελευταίας διετίας με τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έρχονταν για ψήφιση, δεν συμφωνούσαμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφωνία μας σε πολιτικές για την αποτυχία των οποίων είχαμε προειδοποιήσει, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ενδεχομένως μια προσέγγιση του τύπου “έτσι όπως τα κάνατε, διαχειριστείτε τα τώρα”.

Προπαγάνδα με το… κυνήγι της κελεμπίας. Οι επενδύσεις που δεν έρχονται

Την ώρα που όλες οι προσπάθειες έπρεπε να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη (που είναι και ο βασικός δανειστής μας) συνεχίζεται το κυνήγι της κελεμπίας. Οι Γερμανοί περιμένουν να αγοράσουν τον ήλιο μας και εμείς κουβεντιάζουμε για πετρέλαια με τους… πετρελαιάδες!
 
Της Σοφίας Βούλτεψη
 
Το νεφελώδες τοπίο γύρω από την πορεία του PSI και οι επίμονες συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ολοφάνερη αδυναμία να αναληφθεί ριζοσπαστική δράση για επίλυση του προβλήματος, έχουν στην ουσία παραλύσει τη χώρα και τρομοκρατήσει τον λαό, ο οποίος καλείται συνεχώς να περιμένει και να αποδεχθεί τα χειρότερα.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, όπως έγραψε χθες και η ηλεκτρονική έκδοση του «Σπήγκελ», κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μια σπέκουλα των Hedgefunds εις βάρος της Ελλάδας, που «επενδύουν μαζικά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε αντίστοιχα ασφάλιστρα κινδύνου, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη».

Την ίδια ώρα, κατεβαίνει συνεχώς ο πήχης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα», αν και χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων».

Οι λαλίστατοι έδωσαν τη θέση τους στον κ. Παπαδήμο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Σε μια παλιά, γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή κατέφυγε προχθές ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς συντάκτες για μια συνάντηση που ονομάστηκε «συνάντηση γνωριμίας».

Προειδοποίησε για μια ακόμη φορά πως το 2012 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά» (όπως και το 2011 και το 2010 και το 2009). Και είπε πως αν εργαστούμε όλοι μαζί και συστηματικά θα δημιουργήσουμε συνθήκες εξόδου από την κρίση – οπότε και ελπίζουμε σε ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου και αύξηση της απασχόλησης.

Μετά από αυτά τα προκαταρκτικά, ήλθε και ο… λογαριασμός:

Η χώρα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της: Συγγνώμη, αλλά ποιες ακριβώς είναι αυτές οι δεσμεύσεις και ποιος τις ανέλαβε και αφού τις ανέλαβε αυτός που τις ανέλαβε, γιατί τώρα πάει βόλτα με την Σοσιαλιστική Διεθνή;