Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

H Συνέντευξη του Πάνου Μπεγλίτη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ» στο Δημοσιογράφο Ευτύχη Παλήκαρη


Ερώτηση 1
Οι  ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται όλο και πιο αδιάλλακτοι. Το Eurogroup αναβάλλεται, ο Β. Σόιμπλε δηλώνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα. Τι φταίει για την επιδείνωση της κατάστασης;

Απάντηση

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ευρωζώνη βρίσκονται, σε αδιέξοδο, γιατί προσπαθούν να διαχειρισθούν τις αντιφάσεις της κυρίαρχης γερμανικής δημοσιονομικής στρατηγικής, σε συνθήκες ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους.
Για αυτό το λόγο αλλάζουν, συνεχώς, προσεγγίσεις και για το ελληνικό πρόβλημα, παρά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει. Κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη απάντηση για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος. Ούτε ασφαλώς η Γερμανία.
Η άποψή μου είναι, τουλάχιστον, με τα σημερινά δεδομένα, ότι δεν έχουν επιλέξει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όχι γιατί δεν μπορούν από τις Συνθήκες, αλλά γιατί δεν είναι στρατηγική τους επιλογή, όπως έδειξε και η συναίνεσή τους στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.
Από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι μας αντιμετωπίζουν με αυξημένη δυσπιστία.
Οι σχέσεις εμπιστοσύνης έχουν διαρραγεί, γιατί δεν υλοποιούμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στις δικές μας καθυστερήσεις και αδυναμίες. Μην τα ρίχνουμε όλα στους ευρωπαίους για να απαλλαγούμε από τις δικές μας ευθύνες.

Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες και κανείς άλλος στην Ευρώπη

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στις γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung
Με τίτλο «Οι Έλληνες νοιώθουν ταπεινωμένοι» οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την οποία ζητά από την Γερμανία περισσότερο σεβασμό προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Κυρία Μπακογιάννη, προσέβαλε τους Έλληνες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών;
Κατανοούμε πως η Ελλάδα έχει δουλειά να κάνει. Αυτό είναι θεμιτή ανησυχία από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων μας. Κατανοούμε την κριτική πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε καμιά μεταρρύθμιση. Στο μεσοδιάστημα όμως οι Έλληνες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί ως αναξιόπιστο έναν ολόκληρο λαό.
Η γερμανική κυβέρνηση σας επιπλήττει συνεχώς, εμμένοντας στο δεσμευτικό χαρακτήρα των δηλώσεων, πριν δοθούν τα χρήματα. Δεν είναι δίκαιο αυτό;
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εν τω μεταξύ έχει ψηφίσει το ιδιαιτέρως αυστηρό πακέτο διάσωσης, και μάλιστα δυο φορές. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπέγραψαν τις δηλώσεις που απαίτησαν οι εταίροι μας. Τα 325 εκ. ευρώ, που πρέπει να εξοικονομηθούν, βρέθηκαν. Οταν μετά από όλα αυτά ο λαός ακούει ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, τότε καταλαβαίνετε ότι θα πούμε φτάνει! Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες και κανείς άλλος στην Ευρώπη.
Ο Schäuble προτείνει στους Έλληνες αναβολή των εκλογών, γιατί μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε νη μην δεσμευτεί από τις υποχρεώσεις της προηγούμενης.Ένας ξένος πολιτικός δεν επιτρέπεται να υπαγορεύει στο λαό και στα κόμματα μιας άλλης χώρας πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εμείς είμαστε μια δημοκρατική χώρα, η οποία μόνη της θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ίσως ο ίδιος να είχε καλή πρόθεση, τέτοιες δηλώσεις όμως εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως υποτιμητικές. 
Μιλούμε όμως για πολλά χρήματα και για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Δεν είναι δικαιολογημένη η έλλειψη εμπιστοσύνης;
Τις ανησυχίες των Γερμανών μπορώ να τις καταλάβω. Και εγώ η ίδια κατακρίνω το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Από την άλλη όμως, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει υποχρεώσεις που είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με ό,τι ζητήθηκε από οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τον Πόλεμο. Η οικονομία βρίσκεται για πέμπτη χρονιά σε ύφεση. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι άνεργοι. Το εισόδημα πολλών Ελλήνων μειώθηκε στο μισό. Μειώσαμε τον κατώτερο μισθό στα 480 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να αρνείστε το σεβασμό σε ένα ολόκληρο λαό.
Οι Γερμανοί φοβούνται πως ρίχνουν λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα μπορέσει ποτέ η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της;Η Ελλάδα έχει δυναμικό. Η ναυτιλία μας είναι ισχυρή. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, στη φαρμακοβιομηχανία και σε πολλούς άλλους τομείς. Πέραν του προγράμματος  διάσωσης χρειαζόμαστε όμως και ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ, ώστε με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.
Ακούμε συχνά από την Ελλάδα πως αυξάνεται η εχθρότητα προς τη Γερμανία. Πώς θα περιγράφατε τις διαθέσεις στη χώρα σας; 
Η χώρα μας έχει στενούς δεσμούς με τη Γερμανία. Πολλοί από όσους μετανάστευσαν τη δεκαετία του '60 στη Γερμανία ζουν και πάλι εδώ. Είναι όμως δύσκολο να ανεχθούμε και τα όσα ακούμε εμείς από τη Γερμανία και από τα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί έκαναν πολύ αυστηρή αυτοκριτική και πλήρωσαν υψηλό πολιτικό κόστος για την επιλογή τους να στηρίξουν το πρόγραμμα διάσωσης. Περιμένουν λοιπόν υποστήριξη από την Ευρώπη και όχι προσβολές.
Η κριτική όμως απ' ότι φαίνεται επικεντρώνεται στη Γερμανία. Γιατί; Η Γερμανία κυριαρχεί στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Ίσως και οι ίδιοι οι Γερμανοί να μην έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα πόσο μεγάλη πολιτική ευθύνη έχουν. Κριτική ακούστηκε και από άλλες χώρες, η πιο έντονη και αυστηρή κριτική όμως ήταν κυρίως από τη Γερμανία. Η δική μου αίσθηση είναι πως αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γερμανικού λαού. Υπάρχουν όμως πολιτικοί κύκλοι που θέλουν να κερδίσουν με αυτές τις δηλώσεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Τι ρόλο παίζει το παρελθόν της Γερμανίας στην οργή που διαφαίνεται στην Ελλάδα;
Κοιτάξτε: Ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πενήντα χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κoλ ήθελε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Αυτό δεν το είχαν δεχτεί πολλές χώρες. Ο πατέρας μου όμως, τον οποίο οι Γερμανοί καταδίκασαν δις εις θάνατο, προσκάλεσε τον Κoλ. Και οι Κρητικοί τον επευφημούσαν. Η Ευρώπη ενώνει τους λαούς, εάν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά.
Μέχρι το 2009 ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών. Τί ρόλο έπαιξε το θέμα του χρέους στις συζητήσεις σας στο Βερολίνο;
Δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης. Το γνωρίζει αυτό και η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι γερμανοί πολιτικοί. Κανένας συνομιλητής μου, είτε στο Βερολίνο, είτε στις Βρυξέλλες, δεν μου είπε ποτέ, τα δημοσιονομικά σας δεν πάνε καλά.

Τόσο χρειάστηκε, τόσο έπαιξε...ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, που στερήθηκε σε δημιουργικότητα όχι όμως και σε αποτελεσματικότητα, διατήρησε την παράδοση που τον θέλει να νικάει άνετα τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη (17η σερί νίκη εντός), καθώς επιβλήθηκε των «κυανέρυθρων» με 2-0 και πάει με καλή ψυχολογία στη ρεβάνς με την Ρούμπιν.
Σκόρερ με πανομοιότυπο τρόπο (κεφαλιά στο οριζόντιο και μέσα) οι Μακούν (41'), Ντιόγκο (51') με τον Χολέμπας να φτιάχνει και τα δυο γκολ. Μέτριοι οι «ερυθρόλευκοι» που δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί στο δημιουργικό κομμάτι, το πάλεψε όσο μπορούσε ο Πανιώνιος που έδειξε καλά στοιχεία σε δυο-τρεις κόντρες που έβγαλε.
Λίγο η κούραση, λίγο οι απουσίες των Μιραλάς, Ιμπαγάσα και Τζιμπούρ και λίγο η καλή αμυντική τακτική του Πανιώνιου μέχρι τη στιγμή του γκολ, κράτησαν τον Ολυμπιακό σε ρηχά νερά στο πρώτο ημίχρονο.
Οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να προηγηθούν με την κεφαλιά του Μακούν λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου (41') έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Χολέμπας από δεξιά, όμως μέχρι εκείνο το σημείο δεν μπορούσαν να πατήσουν με αξιώσεις στην περιοχή του Σιδεράκη.
Αντίθετα ο Πανιώνιος κρατούσε καλά πίσω κι έβγαλε μια καλή κόντρα με τον Μαρκάνο να κόβει την τελευταία στιγμή τον Σιδεράκη.
Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βγει μπροστά από τα άκρα, καθώς το κέντρο δεν δούλευε σωστά και η απουσία του Ιμπαγάσα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη κάθετη πέρασε στον Ντιόγκο -που ανέβηκε από το 25' και μετά- στο 26ο λεπτό.
Σ' εκείνο το σημείο ο Βαλβέρδε έφερε από δεξιά τον Αμπντούν, που ξεκίνησε αριστερά κι έστειλε τον Καζίμ στην άλλη πλευρά κι ο Αλγερινός έκανε άνω-κάτω την άμυνα του Πανιώνιου δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα.
Στο 41' λοιπόν κέρδισε το φάουλ από το οποίο προηγήθηκαν οι Πειραιώτες με τον Μακούν, που έκανε δεύτερο διαδοχικό καλό ματς μετά απ' αυτό στη Μόσχα να παίρνει κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Χολέμπας και να τη στέλνει πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και μετά στο βάθος της εστίας του Σιδεράκη.
Ο Μάντζιος, που τα έβαλε με τους παίκτες του για την αδράνεια που επέδειξαν στη φάση του γκολ, με την έναρξη της επανάληψης έριξε στο ματς τον Αυλωνίτη αντί του Κουλουχέρη, ο οποίος υπέστη μια ελαφρά διάσειση έπειτα από σύγκρουση με τον Αντούνιες.
Ο Πανιώνιος μπήκε καλά στην επανάληψη, όμως στο 51' και πάλι… κοιμήθηκε κι ο Ολυμπιακός ξαναχτύπησε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο! Ο Χολέμπας αυτή τη φορά δεν εκτέλεσε φάουλ, αλλά έκανε επέλαση από αριστερά, μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Ντιόγκο κι ο Βραζιλιάνος με κοντινή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι του Σιδεράκη και μετά να καταλήξει στο βάθος της εστίας του για να γίνει το 2-0.
Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα κι ο Μάντζιος στο 62' έριξε στο ματς τον Ντιμπαλά αντί του Αντούνιες για να τονώσει τη γραμμή κρούσης του Πανιώνιου. Ο υψηλόσωμος φορ μάλιστα είχε μεγάλη ευκαιρία να χριστεί σκόρερ στο 76', όμως ο Μέγερι έκανε την απόκρουση του αγώνα!
Στην εξέλιξη της φάσης ο Ολυμπιακός βγήκε στην κόντρα και ήταν η σειρά του Σιδεράκη να πει «όχι» στον Φουστέρ με εντυπωσιακή απόκρουση. Στο 80' ο Βαλβέρδε έβγαλε τον Ντιόγκο κι έριξε στο ματς τον Τζιμπούρ.
Το ματς ουσιαστικά είχε τελειώσει από το 2-0 και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι «ερυθρόλευκοι» σκέφτονταν το ματς με την Ρούμπιν Καζάν. Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο τελικό σφύριγμα του Δελφάκη, που βρήκε τον Ολυμπιακό να νικά, να μειώνει (-2) την απόσταση από την κορυφή και να πηγαίνει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο ματς με τους Ρώσους για τους «32» του Europa League.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Μανιάτης (71' Φούστερ), Καζίμ, Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Τοροσίδης, Μακούν, Ντιόγκο (80' Τζιμπούρ), Αμπντούν (84' Φετφατζίδης).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Σιδεράκης, Κούρντι, Αντούνιες (63' Ντιμπαλά), Πιερ, Ρόκας, Ρόβας, Ομο, Κουλουχέρης (46' λ.τ. Αυλωνίτης), Σάμαρης, Γουνδουλάκης (78' Ντούνης), Σκέμπρι.

sentragoal.gr

Αιφνιδίασε τους πάντες ο Λ.Παπαδήμος - Γιατί πήγε εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Το απόγευμα της Κυριακής ''πέταξε'' αιφνιδιαστικά για τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π.Καψή και τον συνεργάτη του στα οικονομικά θέματα Γ.Χαρδούβελη, ενώ το ίδιο δρομολόγιο θα κάνει μετά από αρκετές ώρες, το πρωί της Δευτέρας και ο Ε.Βενιζέλος.

Τόσο η ξαφνική αναχώρηση Παπαδήμου, όσο και το ότι πηγαίνει νωρίτερα και χωριστά από τον Ε.Βενιζέλο ήταν ικανά για να τροφοδοτήσουν πολλά περιθώρια ερμηνειών.

Όπως διαρρέεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει στο Βέλγιο λόγω της κρισιμότητας του αυριανού Eurogroup και μάλιστα θα συναντηθεί απόψε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Aπό το Σάββατο άρχισε να φαίνεται μια μεταστροφή στη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας. Ακόμη και απο τον Σόιμπλε που είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για τμηματική παροχή του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας  ενώ και η αυτριακή υπουργός οικονομικών Μαρία Φέκτερ είπε οτι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη αν αύριο θα επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, είπε: "Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι. Αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου".
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πολλά, πάρα πολλά χρήματα", είπε η Φέκτερ.

Αφήστε τα λόγια και πιάστε δουλειά
Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους στο εξωτερικό για τα προβλήματά της και να εργάζεται σκληρότερα ώστε να μπορέσει να εξέλθει από την κατάσταση της οικονομικής καταστροφής στην οποία έχει περιέλθει, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ.

"Εύχομαι οι Ελληνες να επικεντρωθούν στο να ξαναχτίσουν το κράτος τους από το να κατηγορούν αποδιοπομπαίους τράγους εκτός Ελλάδος για τη δεινή τους κατάσταση", είπε η Ρέντινγκ, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

"Είναι κατανοητό το ότι οι υπουργοί Οικονομικών (της ΕΕ) δεν επιθυμούν πλέον να κάθονται και να παρακολουθούν όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις", είπε η ίδια.

"Η αλληλεγγύη δεν είναι δωρεάν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει αυτήν τη βοήθεια", δήλωσε η Ρέντινγκ στη συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύτηκε στα γερμανικά.

"Θεωρώ ότι (οι υπουργοί Οικονομικών) θα εγκρίνουν το πακέτο, αλλά υπό όρους. Τα χρήματα δεν μπορεί να ρέουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο", είπε η Ρέντινγκ απηχώντας τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Η Γερμανία έχει ήδη πληρώσει αρκετά την Ελλάδα. Τώρα απαιτείται μια ανάλογη χειρονομία ως αντάλλαγμα, διαφορετικά η αλληλεγγύη θα στερέψει", είπε η Ρέντινγκ απευθυνόμενη στην Αθήνα.

Τι θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα

Για να εγκριθεί όμως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι, μας ζητούν να υπογράψουμε μέσα σε 10 μέρες 79 υπουργικές αποφάσεις ενώ αύριο με κατ' επείγον νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, κόβονται μισθοί και συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα οι δανειστές μας απαιτούν να υπογραφούν 79 υπουργικές αποφάσεις, να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος για τις νέες μειώσεις μσιθών και συντάξεων και να κατατεθεί στη βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2012.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι πλέον χαρακτηριστικές αποφάσεις είναι:
- η δια νόμου κατάργηση της μονιμότητας σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και όπου αλλού υφίσταται και των συλλογικών συμβάσεων
- η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους με την κατάργηση των οργανισμών εργατικής κατοικίας και εστίας και των πολυτεκνικών επιδομάτων και των κουπονιών των φοιτητών
- η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατρικές εξετάσεις και στη φαρμακευτική περίθαλψη

Διαβάστε την είδηση για τις απαιτήσεις και το στεκούρι σε μισθούς και συντάξεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, μετά το αυριανό Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, θα ανακοινώσει την ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα και πλέον τα έσοδα, οι δαπάνες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των "κομισαρίων".

Το δημοσίευμα αναφέρει οτι πρόθεση της Επιτροπής είναι αυτοί οι εμπειρογνώμονες να παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά επισημαίνεται ότι τελικά "δεν θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το έργο τους"

newsit.gr

Στις Βρυξέλλες, για να τελειώνει

Μια ανάσα από το οριστικό «πράσινο φως» για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τον λόγο αυτό, ο Λουκάς Παπαδήμος ταξίδεψε απόψε το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.
Εκεί, στην καρδιά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με σημαντικούς ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε., ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παρακολουθήσει και τις εργασίες του αυριανού Συμβουλίου Eurogroup, το οποίο αναμένεται να άρει τις επιφυλάξεις του για την Ελλάδα, και να εγκρίνει τη δρομολόγηση του Μνημονίου ΙΙ.
Η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου, πέρα από εκείνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να «κλείσει» το θέμα, και να μην παραταθεί μια εκκρεμότητα η οποία στοιχίζει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στους δανειστές της χώρας.
Έχει δε την πρόσθετη σημειολογία της μελλοντικής ανάληψης και του υπουργείου Οικονομικών από τον Λουκά Παπαδήμο, μετά την επικείμενη αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την κυβέρνηση, προκειμένου να αφοσιωθεί στη μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ/ statewmen.gr

Εκλογές και… 9 Επίτροποι


Η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, και να επισημοποιηθεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Μαρτίου, και αφού μεσολαβήσει η συνεδρίαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου για να εγκριθεί το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα συνοδεύεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και από αυστηρή επιτροπεία.
Η σχετική πρόθεση των Γερμανών και των πολιτικών δορυφόρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Task Force, με πιθανή αναβάθμιση του Χορστ Ράιχενμπαχ σε ρόλο υπερ-Επιτρόπου, σε συνδυασμό με άλλους οκτώ Επιτρόπους, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, Επίτροποι θα τοποθετηθούν στα υπουργεία Οικονομικών (δυο), Ανάπτυξης, Υγείας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Από τις Βρυξέλλες προκύπτει κλίμα δυσπιστίας για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τις τρέχουσες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και για τον λόγο αυτό, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ο Χορστ Ράιχενμπαχ έχει στείλει επιστολή στον Όλι Ρεν, με την οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, «ώστε να αρχίσουν οι Έλληνες πολιτικοί να δουλεύουν, αφού απαλλαγούν από το άγχος».

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ/ statesmen.gr

Ξέφυγε και πάλι ο Παναιγιάλειος


Με τα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής συνεχίστηκε την Κυριακή το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Kατηγορίας.
Ο Παναιγιάλειος μετά την εκτός έδρας νίκη του με 2-0 επί της Θύελλας, εκμεταλλεύτηκε τη "λευκή" ισοπαλία ανάμεσα στο Πανόπουλο και τον Αστέρα Αμαλιάδας, και αποσπάστηκε 5 βαθμούς απο τη δεύτερη θέση. Νίκη και για Αχαϊκή, 2-0 τον Ολυμπιακό Γυθείου.
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 14ης αγωνιστικής:

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Θύελλα Πατρών - Παναιγιάλειος  0-2
Βρασιές  - Εικοσιμία  2-0
Πάμισος Mεσσήνης - Διαγόρας Βραχνέικων  2-0
ΠΦΟ Πανόπουλου - Αστέρας Αμαλιάδας  0-0
Αχαϊκή - Ολυμπιακός Γυθείου  2-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 14 αγώνες)
Παναιγιάλειος   13-0-1     29-7       39
————————————————–———
Πανόπουλο      10-4-0     25-4       34
Ατρόμητος        8-2-5     20-11     26
Αχαϊκή              7-5-2     17-8       26
Διαγόρας           8-1-5     23-14     25

Εράνη               6-5-3     20-11     23
Πάμισος            7-1-6     23-14     22
————————————–——————–
Αστέρας            5-4-5     18-19     19
Ολυμπιακός       5-3-6     19-18     18
Βρασιές             5-2-7     21-21     17
Θύελλα             5-0-9     14-17     15

ΑΟ Εικοσιμίας    2-0-12   10-35      6
Τσιλιβή             0-2-11    1-30       2
Τριταιϊκός         1-3-9     4-26        0
*Ο Τριταιϊκός και το Τσιλιβή έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα
sportfmpatras.gr

H "Μπάρτσα" 2 - 0 τον Πόρο και έφυγε με +6 για την επιστροφή της στη Γ' Εθνική

Ο καλπασμός της «Μπάρτσα» στον 7ο όμιλο συνεχίζεται και η επιστροφή της στη Γ’ κατηγορία θεωρείται πλέον ζήτημα χρόνου. Πριν λίγη ώρα η ομάδα του Ισθμού, στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής ( πρεμιέρα 2ου γύρου) . στο γήπεδο του Συνοικισμού παρουσία 500 φιλάθλων , επικράτησε με 2 – 0 του Α. Ο. Πόρου και αύξησε στο +6 την διαφορά της από τον Μανδραϊκό μετά το ισόπαλο 1 – 1 που απέσπασε εκτός έδρας με αντίπαλο την Δάφνη Ερυθρών.
Η Κόρινθος άνοιξε το σκορ στο 9΄ όταν ο Δημητριάδης «κρέμασε» τον Γεωργούση, μετά από πανέμορφη μπαλιά του Σιώκου. Η επιθετική πρωτοβουλία της Κορίνθου συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες όταν σουτ του Νιάρου έξω απ' την περιοχή πέρασε αρκετά άουτ στο 13' , ενώ ένα δίλεπτο αργότερα μετά από κοντινή πασά του Δημητριάδη πλασέ του Μπαλτζή μέσα απ' την περιοχή, πήγε πάνω στον Γιουργουση . Στο 43’ δυνατό σουτ για τους νησιώτες απ' τον Παπαπέσιο κατέληξε ελάχιστα άουτ, ενώ ένα δίλεπτο αργότερα σε σέντρα του Λαμπρογιωργου ο Σιωκος με πολύ άσχημο σουτ έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.
Στην επανάληψη στο 53', ψηλοκρεμαστό σουτ του Λαμπρογιωργου με δυσκολία ο Γιουργουσης έδιωξε σε κόρνερ ενώ στο 56' .η ομάδα του Πόρου είχε δοκάρι, με σουτ του Κιοσέ μέσα απ' την περιοχή , ενώ στο 72΄ επικίνδυνο σουτ του ίδιου έξω απ' την περιοχή, πέρασε ελάχιστα άουτ από την εστία του Δημαράκη. Στο επόμενο δίλεπτο σέντρα του Παπακωνσταντίνου στο Λαμπρογιωργο που με κεφαλιά πάσαρε στον Μπαλτζη που με πλασέ έκανε το 2-0 . Τέλος στο 90' διπλή εύκαιρα για την Κόρινθο , όταν σουτ του Λαμπρογιωργου δύσκολα έδιωξε ο Γιουργουσης, και στην επαναφορά σουτ του Σαγανά βγηκε άουτ. ·
 Π.Α.Σ Κόρινθος: Δημαράκης, Παπακωνσταντίνου, Τσούκης, Παπαευθυμίου, Νιάρος (66΄ Βαγκελι) , Σπυρόπουλος, Σιώκος, Λουμπαρδέας, Μπαλτζής ( 80΄Σαγανας) , Δημητριάδης ( 66΄Χατζοπουλος) , Λαμπρογιώργος.
Α.Ο Πόρος: Γιουργούσης, Ευαγγελόπουλος, Κουρκουλάς, Βλάχος ( 66΄Δρουσκας) , Παπαπέσιος, Κιοσές, Μήλιος, Ζώρας, Νίνης, Μετσάνι, Σιδηρόπουλος.

Στα άλλα ματς της 14ης αγωνιστικής στη  Χαλκίδα η τοπική ομάδα επικράτησε με 1 – 0 του Παναργειακού, ενώ στη Κύμη η τοπική ομάδα επεβλήθηκε με 3 - 1 του Ατρόμητου Χιλιομοδίου. Στα Λουκίσια η τοπική ομάδα νίκησε με 2 – 0 την Ένωση Ερμιονίδας, ενώ ο Παναυπλιακός στο Ναύπλιο επικράτησε με 1 - 0 της Ένωσης Ασπρα Σπίτια - Αντίκυρας. Τέλος ο Ασπρόπυργος πήρε το πρώτο του  άκοπο "τρίποντο" στο πρωτάθλημα εις βάρος της Θήβας που έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Η 14η αγωνιστική
ΑΟ ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ-ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ         2 - 0
ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 2011-ΕΝΩΣΗ ΑΣΑ          1 - 0
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΟΡΟΣ                                            2 - 0
ΑΟ ΚΥΜΗΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ  3 – 1
ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ-ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ                 1 - 1
ΑΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ                  1 - 0
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ-ΘΗΒΑ                                    3 - 0

Η βαθμολογία

14
35
11-2-1
21-3
14
29
8-5-1
25-5
14
28
8-4-2
26-8
14
22
6-4-4
27-18
14
22
6-4-4
20-11
14
22
7-1-6
17-18
14
20
6-2-6
29-21
14
20
6-2-6
21-17
14
19
5-4-5
29-20
13
16
4-4-5
15-9
14
13
4-1-9
13-24
14
12
3-3-8
12-18
13
11
3-2-8
14-27
14
1
1-0-13
4-74

Επιτέλους νίκη με το ζόρι ο Αστέρας Δερβενίου 1 - 0 τον Σαρωνικό

Μετά από έξι αγωνιστικές, ο Αστέρας επέστρεψε στις νίκες μιας και νίκησε στο Δερβένι τον Σαρωνικό Γαλατακίου με σκορ 1 – 0. Η νίκη ήρθε πολύ δύσκολα, γιατί ο Σαρωνικός ήταν αξιόλογος αντίπαλος και δυσκόλεψε, με την αγωνιστικότητα των παικτών του, τον Αστέρα που οι δικοί του παίκτες δεν έπιασαν ικανοποιητική απόδοση.
Ο Αστέρας όμως είχε, όπως και τον αγώνα του α’ γύρου, σε μεγάλη μέρα τον Κολιμάδη που σταμάτησε τους επιθετικούς του Σαρωνικού και ευτύχησε προς το τέλος του αγώνα να κερδίσει πέναλτι, με το οποίο ο Δημόπουλος πέτυχε το νικητήριο τέρμα.
Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Σαρωνικό, βοηθούντος και του αέρα, να έχει την κατοχή της μπάλας και να περιορίζει τον Αστέρα σε παθητικό ρόλο. Οι παίκτες του Σαρωνικού κέρδιζαν τις προσωπικές μονομαχίες στο χώρο του κέντρου και άρχιζαν να πιέζουν την άμυνα του Αστέρα. Η μετακίνηση του Νιάνγκ στην άμυνα και κακή ημέρα των Φωλιά και Παπαδημητρίου, που έπαιζαν στα χαφ, δεν επέτρεπαν στον Αστέρα να περάσει μπάλες στους επιθετικούς του για να εξισορροπήσει τον αγώνα. Έτσι ο Σαρωνικός είχε τις ευκαιρίες με τον Αμπαδιωτάκη που σούταρε στο 17’ ελάχιστα πάνω από το δοκάρια του Κολιμάδη και τον Βορινιώτη που ανενόχλητος στο 28΄ από το ύψος της περιοχής, έπιασε κεραυνό και ανάγκασε τον Κολιμάδη σε εξαιρετική απόκρουση σε κόρνερ. Ο Μπόρσης στο 35’ πάλι με μακρινό σουτ προσπάθησε να πετύχει τέρμα και ο Κολιμάδης του το αρνήθηκε με άλλη μια εξαιρετική απόκρουση. Γενικά ο αγώνας κυλούσε με την μπάλα να βρίσκεται στο μισό του γηπέδου, προς την εστία του Αστέρα, με τους παίκτες του οποίου να μην μπορούν να συνδυαστούν, αφού τα κοντρόλ τους και οι πάσες τους ήταν κάκιστα. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να μην δημιουργήσουν καμιά αξιόλογη φάση στην περιοχή του Σαρωνικού.
Στο β’ μέρος ο Σαρωνικός εξακολούθησε να είναι καλύτερος και στο 58’ έχασε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία με τον Μπόρση να σουτάρει, με τον Κολιμάδη εξουδετερωμένο, από το ύψος του πέναλτι άουτ. Ο Αστέρας άρχισε μετά το 60’, κυρίως με τον Πεθαίνο που πέρασε σαν αλλαγή και τον Δημόπουλο, να μεταφέρει την μπάλα προς την περιοχή του Σαρωνικού και ο αγώνας “κρεμόταν σε μια κλωστή”. Φαινόταν ότι όποια ομάδα πετύχαινε τέρμα, αυτή θα έπαιρνε και τους βαθμούς της νίκης. Τότε ο τερματοφύλακας Ζήμος του Σαρωνικού απέκρουσε με γροθιές ένα πλάγιο φάουλ του Δημόπουλου και στο 78’ ο Στεφανάκος σούταρε τεχνικά αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 85’ σε κόρνερ του Μετεβελή, ο Δάνης κέρδισε την κεφαλιά στο πίσω δοκάρι και ο Φωλιάς με νέα κεφαλιά προσπάθησε να σκοράρει (βλέπε φωτο την αρχή της φάσης της επίτευξης του τέρματος). Όμως ο Κωνστανταράκης, που βρισκόταν σχεδόν πάνω στη γραμμή του τέρματος, απέκρουσε την μπάλα με το μπράτσο του. Ο διαιτητής κ. Αστερής σφύριξε πέναλτι και απέβαλε τον Κωνστανταράκη, μέσα σε διαμαρτυρίες από πλευράς Σαρωνικού. Το πέναλτι το κτύπησε ο Δημόπουλος και πέτυχε το 1 – 0. Ακολούθησαν δύο τρεις φάσεις από πλευράς Σαρωνικού, στις οποίες ο Κολιμάδης απέδειξε τη μεγάλη του κλάση διαβάζοντάς τες και καθαρίζοντάς τες (βλέπε φωτο δίπλα). Στο δε 89’ ο βοηθός κ. Γκουρβέλος ανακάλυψε οφσάιντ στον Δημόπουλο που ξεχύθηκε μόνος του – ήταν ο Πεθαίνος εκτεθειμένος που τον ακολουθούσε – και έτσι ο Αστέρας απώλεσε την ευκαιρία για δεύτερο τέρμα.
Συμπερασματικά ο Αστέρας κέρδισε έναν αγώνα, που από την απόδοση των δύο ομάδων, μάλλον δεν τον δικαιούταν. Η νίκη αυτή τον εξασφαλίζει οριστικά από οποιαδήποτε εμπλοκή σε βαθμολογικές περιπέτειες. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Ο διαιτητής κ. Αστερής ήταν αρκετά καλός και οι όποιες διαμαρτυρίες από πλευράς Σαρωνικού στο τέλος του αγώνα, για τον καταλογισμό του πέναλτι, ήταν κυρίως λόγω του ότι δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν την ήττα τους, σ’ έναν αγώνα που ήταν καλύτεροι.  Οι βοηθοί του κ. Γκουρβέλος και Βασιλείου ήταν και αυτοί αρκετά καλοί.
 ΑΣΤΕΡΑΣ : Κολιμάδης, Μερκούρης (46’ Μασούρης), Μετεβελής, Γιαννακόπουλος, Νιάνγκ, Φωλιάς, Δημόπουλος, Παπαδημητρίου (60’ Πεθαίνος), Κουτρούλης, Δάνης, Καΐτσας (68’ Στεφανάκος).

asterasderveniou.gr

Εκδήλωση "Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά – συμπληρωματικές Καλλιέργειες"

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Κανελλόπουλο, με θέμα "Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά – Συμπληρωματικές Καλλιέργειες". Στην ημερίδα έγινε αναφορά στα χαρακτηριστικά των φυτών αυτών, τους τρόπους καλλιέργειας τους, τους τρόπους διάθεσης και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατουλης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην γενικότερη αγροτική πολιτική της Περιφέρειας σημειώνοντας ότι "η αγροτική οικονομία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας. Πρέπει οι συμπληρωματικές καλλιέργειες τέτοιων φυτών να είναι δίπλα στις υπάρχουσες παραδοσιακές καλλιέργειες".
Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας  Ευάγγελος Γιαννακούρας ανέφερε ότι   η κρίση απαιτεί καινοτόμες ιδέες και αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες. Πρέπει να καλλιεργήσουμε περισσότερα σημείωσε χαρακτηριστικά και να παράγουμε προϊόντα με ζήτηση στις Ελληνικές και  Διεθνείς αγορές .
Ζητήθηκε επίσης από όσους επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα να απευθύνονται  στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακούρα Ευάγγελου καθώς και στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προκειμένου να καταγραφούν και να ενημερωθούν.

Πι. Ες. Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Γενεές επί γενεών μεγάλωσαν με το θυμοσοφικό ρητό ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το πιστέψαμε ως υπέροχο κοινωνικό παρηγορητικό ευφημισμό, κάτι σαν τη μαύρη κατάμαυρη θάλασσα που προαιώνια τη λέμε Εύξεινο πόντο για να μη φοβόμαστε το σκυλοπνίξιμο στα νερά της. Το ρητό άντε να ισχύσει στα προσωπικά, να καταλάβει κανείς έγκαιρα το κέρατο, την προδοσία ενός φίλου, την αλλαγή δομής μιας σχέσης. Στα δημόσια πράγματα όμως, τα οργανωμένα, αυτά που λέμε πολιτική σκέψη, δράση, πράξη, το ψέμα όχι μόνο δεν έχει κοντά αλλά εξαιρετικά μακρύκαννα ποδάρια, αλλά πάει και πολύ μακριά και βαθιά μέσα στο χρόνο, όπισθεν και πρόσω ολοταχώς. Εχει μετεξελιχθεί σε επιστήμη, με πολλαπλούς κλάδους και αντικείμενα. Αρχίζει από την επικοινωνία και την εικόνα και καταλήγει στη διπλωματία, την αφόρητη, σχεδόν σε επίπεδο πλύσης εγκεφάλου, επαναληπτικότητα, κι εν τέλει την αυξανόμενη θηριώδη παγίδευση μαζών σε επιλογές που περιβάλλονται τη λεοντή της δημοκρατίας.
Η χειραγώγηση των μαζών περιλαμβάνει και το ρητό αυτό. Ετσι ώστε ο παραπλανητής και ψευδόμενος να φαίνεται ότι λέει την αλήθεια ακριβώς επειδή ξέρει και φοβάται ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί το ψέμα του αν το πει. Το πολιτικό ψέμα που εκμαυλίζει συνειδήσεις και διαστρεβλώνει, διαμορφώνοντάς τες, καθοριστικές επιλογές, είναι τέχνη πανάρχαια και αιματοβαμμένη. Τον δε 20ό αιώνα εξελίχθηκε σε γραμμή βασικής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, διαλεκτικής τεχνικής και δημαγωγικής καλλιέργειας. Αμείβεται πλουσιοπάροχα από τις μάζες και νομιμοποιείται από είδωλα της πραγματικότητας με τις ίδιες διαδικασίες και, συχνότατα, με το ίδιο τιμολόγιο που διακινείται και αθροίζει πλούτο και ισχύ το εμπόριο ναρκωτικών. Οταν δε από τη φύση της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας αυτής καθαυτής, το ψέμα αποκαλυφθεί, γεννάει σχεδόν αμέσως μια λαμπερή σκοπιμότητα που βαφτίζεται «αλήθεια που λάμπει» και ενισχύει όσα πολιτικά ψέματα προηγήθηκαν κι όσα σχεδιασμένα έπονται.
Τρανό πρόσφατο διεθνές παράδειγμα είναι το περί πυρηνικών όπλων του Ιράκ πολιτικό ψέμα. Διέλυσε μια χώρα και μια τεράστια περιοχή του κόσμου. Τίναξε προσωρινά την εικόνα των ιμπεριαλιστών σωτήρων και τη φύτεψε στη γλάστρα των ύπουλων και συνάμα κυνικών ιδιοτελών αλητών. Πήγε δε τόσο μακριά και ξεχάστηκε τόσο γρήγορα ως ψεύδος φονικής υφής, που τώρα επαναχρησιμοποιείται για το Ιράν και πάει λέγοντας. Η Λιβύη καταστράφηκε. Η αραβική άνοιξη έγινε αυτό που σχεδιάστηκε, μια βαρυχειμωνιά στις ωραίες ζεστές περιοχές του κόσμου. Το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε νόμιμη ναρκω-δημοκρατία, και η Ελλάδα από φάρος του πολιτισμού σε στίγμα πάνω στο χάρτη, ενός τόπου που γέννησε από Αριστοτέλη και Δημόκριτο, από Σοφοκλή κι Ελύτη, από Σεφέρη και Ρίτσο, από Καραθεοδωρή και Παπανικολάου σε μια κάτι σα χώρα που χρειάζεται μάσκες ανώνυμων στο διαδίκτυο να την προστατεύουν απ' τη λούμπεν φύση της.
Τώρα που έγινε της μόδας να ξαναγράφουν ανασκολοπιστικά την Ιστορία μας οι νεοταξίτες πάσης μορφής και κινήτρων, έτσι ώστε η φύση του καπιταλισμού και η ιμπεριαλιστική του απόληξη να μοιάζουν καινούρια πράγματα, υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο ιστορικό γεγονός, που αν και παρουσιάστηκε ως το μεγαλύτερο σωτήριο βήμα της περαιτέρω αιματοχυσίας, παραμένει ο άξονας κάθε μορφής σύγχρονου πολιτικού ψέματος. Μέγας οδηγός για να μην παγιδεύεται κανείς στα σκοτάδια. Τα πιο μακριά ποδάρια πολιτικού ψέματος τα έχει δυστυχώς άκοπα και στη θέση τους ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με πυρηνικές βόμβες αμερικάνικες, κατασκευασμένες με τη βοήθεια Ευρωπαίων επιστημόνων. Είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα γενοκτονικό, της παγκόσμιας Ιστορίας. Εκαψε γυναικόπαιδα κι όχι στρατιωτικούς στόχους, νύχτα μες στον ύπνο τους. Ανυποψίαστους. Για το ...καλό των υπολοίπων... Και αυτοί οι θύτες τόσα χρόνια μετά εξάγουν αυτή τη δημοκρατία, όπου έχουν συμφέροντα επί Γης, σωτηριολογούν ασύστολα και προβάλλουν την είδηση ότι 10.000 Ιάπωνες προ ημερών τραγούδησαν όλοι μαζί απ' την ενάτη του Μπετόβεν την ωδή της χαράς...!!!
Οσο δεν θυμόμαστε και δεν ερμηνεύουμε τη Χιροσίμα εκτός επετείων, ως αυτό που είναι, δηλαδή ένα Εγκλημα κατά Καπιταλιστικήν Οικονομία, τόσο το ψέμα θα πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να πείθεται η Ελληνίδα γιαγιά ότι αν δώσει 50 ευρώ απ' τα 300 της σύνταξής της στα καλά αυτά σωτήρια παιδιά, θα σώσει τα επόμενα απ' τη δικιά τους Χιροσίμα, με καβάντζα και σημαία το Πι.Ες.Αϊ σιχτίρ και στα τσακίδια...!


ARISV