Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Άκυρες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές!


Άκυρες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές! Αιτία η αργοπορία της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει τα στοιχεία της απογραφής του 2011
Στον αέρα βρίσκονται οι επικείμενες επαναληπτικές εκλογές, που κινδυνεύουν να κηρυχθούν άκυρες, λόγω της αδυναμίας της ΕΛΣΤΑΤ να παραδώσει έγκαιρα τα στοιχεία της απογραφής του 2011!
Συγκεκριμένα,

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



H 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η «Ημέρα της Ευρώπης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μ' αυτό τον τρόπο τιμάται η Δήλωση του Robert Schuman, του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, στις 9 Μαΐου 1950 που αποτελεί την εκκίνηση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. (άρχισαν από χθες), που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. με τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία, είτε με εξειδικευμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είτε μέσω της Αυτοδιοίκησης και του Δικτύου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» (δήμοι και περιφέρειες), οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων/δράσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κομοτηνή και Λαμία.

H επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς τους ευρωπαίους ηγέτες

Η επιστολή του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα προς τους Ζ.Μ. Μπαρόζο, Χ.Β. Ρομπάι, Μ. Σουλτς, Μ. Ντράγκι και Ζ.Κ. Γιούνκερ:


"Αθήνα, Πέμπτη 10 Μαϊου 2012
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

H Μαρία Θελερίτη ευχαρίστησε τους Κορίνθιους που την στήριξαν με την ψήφο τους

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης τα στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας παρουσία της νεοεκλεγείσας βουλευτή Μαρίας Θελερίτη. Τα στελέχη ευχαρίστησαν  όλους τους πολίτες που στήριξαν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο τους  στο νομό και υπέρ-τριπλασίασαν τα ποσοστά του, σε σχέση με τις εκλογές του 2009.  Και δήλωσαν  αποφασισμένοι να συμπράξουν  με όλους αυτούς τους ανθρώπους και να αναδείξουν τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας με μεγαλύτερη πλέον συνέπεια, εφόσον για πρώτη φορά αριστερός βουλευτής, η Μαρία Θελερίτη, αντιπροσωπεύει το νομό μας στο κοινοβούλιο. Η κ. Θελερίτη με τη σειρά της ευχαρίστησε τους Κορίνθιους  και αναφέρθηκε στην διαδικασία που έχει αναλάβει ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής να σχηματίσει Κυβέρνηση κάνοντας αναφορά στους 5 άξονες που έχει βάλει ώστε να μπορέσει να είναι εποικοδομητικός ο διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα…

Νίκος Ταγαράς:Τώρα είναι η ώρα των πράξεων και αποφάσεων.

Φίλες και φίλοι

Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο, το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου αποτελεί ένα μήνυμα αμφισβήτησης και ανατροπής, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη. Με αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, το αποτέλεσμα της κάλπης, αποτελεί μια κραυγή οργής και αγωνίας του λαού μας, που έχει υπερβεί τις αντοχές του. Αυτή όμως η οργή, δεν αναιρεί και δεν διαγράφει την αγάπη των πολιτών για την πατρίδα μας. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων και αποφάσεων. Αυτό που προέχει, είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας. Είναι το συμφέρον του Ελληνικού λαού και όχι το πολιτικό κόστος του καθένα από εμάς. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, όλους εσάς που για μια ακόμη φορά με εμπιστευθήκατε, με στηρίξατε και με τιμήσατε με την ψήφο σας.
Η ευθύνη είναι μεγάλη απέναντι σε όλους τους πολίτες της Κορινθίας και κυρίως στα νέα παιδιά, που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην κάλπη. Τη δύσκολη αυτή περίοδο, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης αξίζει να προσπαθήσουμε μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές και να αλλάξουμε την πορεία της πατρίδας μας.





Με Εκτίμηση
Νίκος Ταγαράς
Βουλευτής Ν.Δ Κορινθίας

Bloomberg: Θα τραβήξουν την Ελλάδα από την πρίζα;



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ενώπιον σκληρών αποφάσεων αναμένεται να βρεθεί η Ευρωζώνη σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «τον χειρότερο μαθητή της τάξης» που όμως θέτει τη Γερμανία προ των ευθυνών της για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.
Το οικονομικό πρακτορείο επισημαίνει πως η Γερμανία θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και πως σ’ αυτήν πλέον εναπόκειται αν «θα τραβήξει την πρίζα της Ελλάδας».
Ο συντάκτης υπογραμμίζει ωστόσο το γεγονός ότι η αντίδραση των αγορών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης: το να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ θα ήταν μια απερίσκεπτη κίνηση για το μέλλον του ευρώ, που θα οδηγούσε σε πολιτική αναταραχή με άγνωστες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πηγή : Politis-gr.com

Σκληρή επίθεση Κουβέλη σε Τσίπρα:"Μπορούσες να φτιάξεις κυβέρνηση και δεν την έφτιαξες"

Όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι στον χώρο που κινούνται διεκδικούν ενόψει των εκλογών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης επιτέθηκε σήμερα με σκληρά λόγια εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος που πριν από 2 ημέρες του είπε "προχώρα αλέξη σε στηρίζω" σήμερα του ρίχνει την ευθυνη για το ναυάγιο της διερευνητικής εντολής.

Επαναληπτικές εκλογές «βλέπει» η Goldman Sachs

Προς το σενάριο επαναληπτικών εκλογών κλίνει η Goldman Sachs στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι νέες κάλπες θα αναδείξουν είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.
Στην πρώτη περίπτωση, οι πιέσεις προς τις μνημονιακές παρατάξεις θα είναι τόσο ισχυρές και η πτώση της δημοτικότητάς τους τόσο δραστική, που αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά εκλογών, οι οποίες θα επαναφέρουν την αντιμνημονιακή ατζέντα.
Δεν αποκλείεται, όμως, να επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.
Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας, εάν η νέα κυβέρνηση θέσει τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας. Το ενδεχόμενο να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση της χώρας κρίνεται απίθανο, ενώ πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο να «παγώσει» η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά να συνεχιστεί ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Λιγότερες πιθανότητες δίνει η GS και στο σενάριο οριστικής διακοπής κάθε μορφής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις τράπεζες. Όπως αναφέρει η έκθεση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σφοδρές για τις αγορές.
Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι πόσο σημαντικές θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την GS, οι αποφάσεις των ίδιων των Ελλήνων θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την άποψη που επικρατεί στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση.
«Όσο περισσότερο απομακρύνονται οι ελληνικές αρχές από το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης και στρέφονται προς ένα εναλλακτικό οικονομικό καθεστώς, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση», καταλήγουν οι αναλυτές της GS.

"Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα γίνει πραξικόπημα"

"Αν αφήσουμε τους έλληνες μόνους τους, τότε κινδυνεύουν με στρατιωτικό πραξικόπημα". Η φράση αυτή ανήκει στον επικεφαλής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.'Όλοι οι πολιτικοί χώροι στην Ελλάδα έχουν κατερρεύσει", δήλωσε στην Le Monde.
Αν βγουν οι έλληνες από το ευρώ, αν τους αφήσουμε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ένα πραξικόπημα", είπε ο γάλλος πολιτικός.
"Η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα είναι ακόμα πιο τραγική. Κανείς δεν γνωρίζει πως αυτή η χώρα θα μπορέσει να λειτουργήσει με την δραχμή."
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνενόησης μεταξύ των κομμάτων της αριστρράς, ακόμα και εκείνων που είναι στα άκρα. Πρέπει να δεσμευθούν ότι θα εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της και έτσι να μπορεί να μείνει στη ζώνη του ευρώ.

newsit.gr

Επόμενη στάση συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Βενιζέλος:"Δεν είμαι αισιόδοξος" - Τσίπρας: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψάχνουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη"


Το θέατρο του (πολιτικού) παραλόγου και της ακυβερνησίας στην Ελλάδα συνεχίζεται για τέταρτη μέρα. Η εντολή που δόθηκε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης έπεσε στο κενό, όπως κι εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Και γυρνάμε στο μηδέν.

ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! 
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Σε λίγες ώρες η ιστοσελίδα μας θα λειτουργεί και πάλι στο XAgr.net

Ο κύριος Τσίπρας επιδίδεται σε τηλεοπτικά σόου αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι μία σοβαρή θεσμική διαδικασία και αποσκοπεί στο διάλογο των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να κυβερνηθεί η χώρα.
          Ο κύριος Τσίπρας επιδίδεται σε τηλεοπτικά σόου αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα προβλήματα της χώρας όμως δεν λύνονται στις τηλεοπτικές κάμερες».   

Παίζουν τη χώρα στα ζάρια

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Μπορούμε να πληροφορηθούμε ποιος θα λάβει μέρος στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών που, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου;

Υπάρχει χώρα που οφείλει, περισσότερο από κάθε άλλη, να έχει εκεί μια ισχυρή εκπροσώπηση – και μάλιστα προερχόμενη από νωπή λαϊκή εντολή;

Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Παπαδήμο, ενώ η χώρα θα βρίσκεται ξανά σε προεκλογική περίοδο.

Το σενάριο μοιάζει πλέον με εφιάλτη.

Η χώρα υπερψηφίζει λάθος ανθρώπους στη λάθος στιγμή και όταν αυτοί (οι λάθος άνθρωποι) την οδηγούν στην καταστροφή, υπερψηφίζει και πάλι άλλους λάθος ανθρώπους στην ακόμη πιο λάθος στιγμή, ενώ τιμωρεί καταψηφίζοντας τους πάντες.

Ο Ανδρέας στα… γαλλικά

Το 1981, ήταν η χρονιά της Αλλαγής. Για την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Φρανσουά Μιτεράν αναλάμβαναν τα ηνία της εξουσίας, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει από τότε πόσο καθοριστικά θα επηρέαζαν την εθνική διαδρομή των χωρών τους.
Πολλοί διέκριναν ακόμη και φυσιογνωμικές ομοιότητες ανάμεσα στους δυο πολιτικούς ηγέτες. Σίγουρα, ήταν το ίδιο χαρισματικοί. Με τον Μιτεράν να προηγείται, καθώς κέρδισε το εισιτήριο για τη διάβαση της εισόδου του Ελιζέ ως… οικοδεσπότης, σαν σήμερα στις 10 Μαϊου του 1981.
Τότε που κατάφερε να επικρατήσει του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν με ποσοστό 51,76% έναντι 48,24%. Μια διαφορά 3,52%, σχεδόν… καρμπόν με την προ ολίγων ημερών επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ έναντι του Νικολά Σαρκοζί. Όσο για τη διαφορά σε ψήφους, καταγράφηκε στο ένα εκατομμύριο… και κάτι.
Η προσωπικότητα του Μιτεράν ήταν χαρισματική. Επιβλητική. Πνευματώδης. Ήταν όμως και γεμάτος αδυναμίες. Μικρές, «σκοτεινές» στιγμές. Που έδειχναν ότι και εκείνος, όπως ο Ανδρέας, θεωρούσαν εαυτούς υπέρτερους της χώρας τους. Θεωρούσαν ότι, η Γαλλία και η Ελλάδα αντίστοιχα «ήταν εκείνοι». Δεν ήταν…
statesmen.gr

Ο “περίεργος” ρόλος του Μόντι κατά της Ελλάδας

Κανείς δεν πιστεύει φυσικά σοβαρά ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για μάχη… μέχρις εσχάτων με την Άνγκελα Μέρκελ, για την ουσιαστική αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο έχει γονατίσει την ευρωζώνη, επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση.
Ο δεύτερος ή… λάθος Φρανσουά που έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προερχόμενος από τους Σοσιαλιστές, μετά τον Μιτεράν, θα διαχειριστεί επικοινωνιακά τις μερικές επόμενες εβδομάδες. Θα προσπαθήσει να δείξει ότι… πάλεψε με την Άνγκελα Μέρκελ, για να συμβιβαστεί στο τέλος. Χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει εξασφαλίσει τις ελάχιστες έστω αλλαγές στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που επέβαλε το Βερολίνο.
Ανεξαρτήτως ωστόσο του ποια θα είναι τα δείγματα γραφής τα οποία θα δώσει ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ μοιάζει να έχει ήδη αντικαταστήσει στην… καρδιά της, και φυσικά στην άσκηση μονοπρόσωπης πολιτικής εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Νικολά Σαρκοζί με τον Μάριο Μόντι.
Ο βετεράνος τεχνοκράτης, που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Ιταλία, αποτελούσε εξαρχής επιλογή της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Το τελευταίο διάστημα κράτησε αποστάσεις από το Βερολίνο, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης ως αυτονόητου ισοδύναμου της λιτότητας.
Στην ουσία ωστόσο, περισσότερο ακουγόταν ως… ηχώ της Άνγκελα Μέρκελ, ως η απενοχοποίηση του αδιάλλακτου προσώπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Χθες, στη συνεδρίαση του EFSF, που αφορούσε στην εκταμίευση της δόσης των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, τρεις ήταν οι χώρες που επεδίωκαν να μπλοκάρει το σύνολο του ποσού. Η Γερμανία, λογικό…, η Ολλανδία, επίσης λογικό… και η Ιταλία. Του Μάριο Μόντι.
Καλωσορίσαμε λοιπόν στη νέα πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης. Με τον διάδοχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποδεικνύει ότι η Γερμανία έχει κάνει σοβαρή δουλειά στο παρασκήνιο. Και εις βάθος. Ώστε να ανακυκλώνει τους συμμάχους της. Και να παραμένει η ίδια στον αφρό.

MAPIKA ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr

Οι Βρυξέλλες ορκίζουν κυβέρνηση

Διαβλέποντας την… αφόρητη προδιάθεση του πολιτικού συστήματος να μην βρει κοινές συνισταμένες και να καταλήξει σε συνθέσεις που θα αποτρέψουν τη διολίσθηση της χώρας στην πλήρη ακυβερνησία, μέσω νέων εκλογών, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Να παρέμβουν. Άγαρμπα, άτσαλα και απροκάλυπτα, όπως άλλωστε έχουν κάνει και τόσες άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, στα χρόνια του Μνημονίου. Σημασία ωστόσο έχει η παρέμβαση. Και η στόχευσή της, που δεν είναι άλλη από την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου και τον τερματισμό της περιόδου ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που διέρχεται σήμερα ο τόπος.
Μετά τις δηλώσεις σειράς ηγετών και αξιωματούχων, ήρθε η… διακεκομμένη εκταμίευση της δόσης των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως έμπρακτη προειδοποίηση του… τι ακολουθεί. Της οδυνηρής πραγματικότητας την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα, στην περίπτωση που οι δανειστές αποφασίσουν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ή, ακόμη χειρότερα ενδεχομένως, να επιτρέψουν τη ροή ενισχύσεων προς την Ελλάδα, μονάχα για να αποπληρώνει η χώρα τις ταμειακές εκκρεμότητές της προς… τους δανειστές.
Κάτι που θα συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αναζητηθούν μέθοδοι και διαδικασίες, για να προκύψουν άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, μέσω των οποίων θα καταστεί εφικτή η συνέχιση της εσωτερικής λειτουργίας του κράτους. Δηλαδή, η πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και η αποζημίωση όσων ιδιωτών συνδιαλέγονται με το κράτος. Μια Δημοκρατία με… αστερίσκους. Και σίγουρα με προειδοποιητικές βολές.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων

Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων διαπιστώνει η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τον απολογισμό της ετήσιας έκθεσης της για το 2011, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) συμπεραίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κομμάτων και καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλισtεί η διαφάνεια.
Οι πηγές εσόδων των πολιτικών κομμάτων παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες σπανίως ασχολούνται με την νομιμότητα της χορήγησης δανείων στα κόμματα και τις αμοιβές των κομματικών στελεχών, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -τονίζεταi- εξακολουθούν τα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν ανώνυμες δωρεές, ενώ από τον νομοθετικό έλεγχο εξαιρούνται οι φορείς των πολιτικών κομμάτων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στις προεκλογικές εκστρατείες.
Πληροφορίες για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων δε δημοσιεύονται, ένας μεγάλος αριθμός κρατών δεν έχει καν δημιουργήσει ανεξάρτητη εποπτική Aρχή, η οποία να ελέγχει το δούναι και λαβείν των πολιτικών κομμάτων, ενώ όπου υπάρχουν και λειτουργούν τέτοιες ανεξάρτητες αρχές, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι από ανύπαρκτες έως ανεπαρκείς, καταλήγει η έκθεση της GRECO.
Σ' ό,τι αφορά την έκταση της δωροδοκίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη, η έκθεση διαπιστώνει ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και ενιαία νομοθεσία για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Ακόμη και στις χώρες όπου το αδίκημα της δωροδοκίας έχει ποινικοποιηθεί, οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι σπάνιες και δεν οδηγούν στην τιμωρία των εμπλεκομένων.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΥΠΕΣ: Νωρίτερα η αποστολή μεταβολών δημοτολογίων λόγω... νέων εκλογών

Με κατεπείγον έγγραφό του προς τους δήμους της χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι η σχετική προθεσμία αποστολής της Β' Αναθεώρησης 2012, στην οποία περιλαμβάνονται οι μεταβολές που έγιναν στα δημοτολόγια των δήμων κ.λπ., μεταφέρεται από τις 25 Μαΐου στις 18 Μαΐου αυστηρά.
Όπως αναφέρεται, αυτή η μεταφορά της προθεσμίας οφείλεται λόγω της διαμορφωθείσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου πολιτικής κατάστασης. Το υπουργείο θεωρεί ότι -σε ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών σύντομα- γνώμονας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών στους οποίους προέκυψαν προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους κατά την ψηφοφορία.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η αναθεώρηση αυτή θα περιλαμβάνει τις μεταβολές που έγιναν στα δημοτολόγια των δήμων μέχρι τις 30/4/2012, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριληφθούν όλοι οι «παραληφθέντες» των εκλογών της 6ης Μαΐου, καθώς και όλες οι διορθώσεις (ταυτοπροσωπίες, παραλήψεις εγγράφων, αλλαγές στοιχείων, λανθασμένες διαγραφές, λανθασμένες μεταδημοτεύσεις κ.λπ.) που διαπιστώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ωχριούν μπροστά στο “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου!!!».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

            «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ωχριούν μπροστά στο “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου!!!».

Η Κεντροαριστερά χορεύει… τανγκό

Στη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο… Μισό λεπτό… Ποια είναι η σειρά; Ακριβώς αυτή… Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επειδή πολύ απλά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ πρόσφατη νωπή λαϊκή εντολή. Όχι για να κυβερνήσει. Τουλάχιστον όχι αυτονόητα. Αλλά για να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη της Κεντροαριστεράς. Να καταστήσει το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, φτωχό συγγενή της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν το κρύβει: Θέλει να καρφιτσωθεί στο υποσυνείδητο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς ως ο «νέος Ανδρέας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη ιστορική καμπή του. Δημοσκοπικά, οι εκτιμήσεις το εμφάνιζαν επί Γιώργου Παπανδρέου σε μονοψήφια επίπεδα. Μόνο που αυτή είναι μια διαπίστωση την οποία δεν θα μάθουμε ποτέ. Οι αριθμοί, οι πραγματικοί αριθμοί προκύπτουν από την κάλπη. Και δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έφτασε μόλις και μετά βίας στο 13%. Στα όρια της πολιτικής κατάθλιψης.
Τσίπρας και Βενιζέλος χορεύουν τανγκό. Πολιτικό τανγκό. Με φόντο το παρελθόν και προβολή στο μέλλον. Εκεί που είσαι ήμουν, και εδώ που είμαι θα’ ρθεις, θα μπορούσαν να λένε. Το πολιτικό στοίχημα για το μέλλον της Κεντροαριστεράς βέβαια, αφορά το ποιος από τους δυο θα βρεθεί… εκεί που δεν θέλει ο άλλος.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr