Την ανάγκη να μην είναι το ζήτημα της ονομασίας αυτό που κρίνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΜΔ τόνισε για μια ακόμη φορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο σταθμό των Σκοπίων Κάναλ 5, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Είχαμε μιλήσει από την αρχή για την ανάγκη εξεύρεσης, στα πλαίσια του ΟΗΕ, κοινά αποδεκτής λύσης ως προς την ονομασία. Μιλήσαμε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των γειτόνων…μας στον αυτοπροσδιορισμό τους.
Θεωρούμε όμως ότι για να μπορέσει να υπάρξει μια νέα αρχή στη συνεργασία των δύο χωρών και να αρθούν εκατέρωθεν καχυποψίες, αυτό μπορεί να προχωρήσει με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι η πρωτοβουλία Νίμιτς βαλτώνει.
Περνάνε τα χρόνια, δεν υπάρχει λύση και είναι κρίμα διότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία των δύο βαλκανικών χωρών, σε πολιτικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε εμπορικές σχέσεις.
Αυτό το αγκάθι δυστυχώς για πολλά χρόνια διατηρεί αυτές τις σχέσεις παγωμένες“, είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση σχετικά με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αν πιστεύει ότι ο λαός της ΠΓΔΜ είναι «Μακεδόνες», ο κ. Τσίπρας αναφέρει:
Πιστεύουμε ότι είναι ένα σλαβικό φύλο το οποίο στο πέρασμα του χρόνου εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που λέγεται Μακεδονία, συνεπώς έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ονόματος αυτού στη βάση όμως μιας διαφοροποίησης που θα καθιστά διακριτούς τους Έλληνες Μακεδόνες από τους Σλάβους οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.