Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας και ο ήρωας Στέλιος Κυριακίδης. Καιρός να τον τιμήσει αναλόγως η Πολιτεία


Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου η Αθήνα θα φιλοξενήσει για μία φορά ακόμη τον 30ο Κλασσικό Μαραθώνιο αγώνα, έναν αγώνα που πλέον χαίρει διεθνούς προβολής και κάθε χρονιά προσελκύει ολοένα και περισσότερες συμμετοχές.

Στο πλαίσιο αυτής της αξιοθαύμαστης προσπάθειας, όλων των συντελεστών της, που συγκεντρώνει τους προβολείς των διεθνών ΜΜΕ στη χώρα μας, ιδίως σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όσο αυτή που διάγουμε, ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην μεταπολεμική Ελλάδα ένας αφανής εθνικός ήρωας: ο Στέλιος Κυριακίδης.

Ένας άνθρωπος με το όνομα του οποίου θα έπρεπε να συσχετισθεί ο Μαραθώνιος των Αθηνών.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, ένας σπουδαίος πρωταθλητής αλλά πάνω απ’ όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος, κατάφερε από το πουθενά, το 1946, να βοηθήσει έναν ολόκληρο λαό, τον χειμαζόμενο τότε από το λιμό ελληνικό λαό.

Με το μοναδικό του κατόρθωμα, να κερδίσει στον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, έστρεψε πάνω του τα φώτα των αμερικανικών ΜΜΕ, έγινε δεκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τρούμαν για να τιμηθεί και ζήτησε βοήθεια για την λιμοκτονούσα Ελλάδα. Όπερ και εγένετο, με το «πακέτο Κυριακίδη» όπως είναι γνωστό.  
Το ηρωικό κατόρθωμα του Στέλιου Κυριακίδη, που ουσιαστικά έσωσε τον ελληνικό λαό, έτυχε της απόλυτης αναγνώρισης στις ΗΠΑ (!), όπου έχουν γράψει σχετικά βιβλία, έχουν γυρίσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ (NBC), ενώ ετοιμάζουν και μια ταινία από την Disney με παραγωγούς τους Mark Ciardi και Gordon Gray, αλλά δυστυχώς στην πατρίδα μας ουδέποτε έτυχε της ανάλογης προβολής.

Ακόμα και σήμερα αυτός ο ήρωας παραμένει άγνωστος στους περισσοτέρους από εμάς και κυρίως στα παιδιά.
Με την ευκαιρία λοιπόν της διοργάνωσης του 30ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, οι αρμόδιοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ιστορία αυτού του μοναδικού Έλληνα και έστω και αργά να τον τιμήσουν αναλόγως. Ταυτίζοντας τον Μαραθώνιο της πρωτεύουσας της Ελλάδας με τον Ήρωα του αγωνίσματος …



Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννηθηκε στις 4 Μαΐου 1910  στο χωριό Στάτος στην Πάφο της Κύπρου, πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα και τάφηκε στον Πύργο Κορινθίας, όπου είχε το εξοχικό του. Κάθε χρόνο , εδώ και 24 χρόνια η τοπική Κοινότητα Πύργου , ο Δήμος Ευρωστίνης διοργανώνουν προς τιμήν του αγώνες δρόμου τα   "Κυριακίδεια " που γίνονται στην περιοχή με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών αλλά και μικρών παιδιών από όλη την Ελλάδα. Το VIDEO που παραπάνω είδαμε είναι από την φετεινή διοργάνωση "Κυριακίδεια 2012"που έγινε στις 13 Μαϊου στον Πύργο.

Ήταν γιος των αγροτών Γιάννη και Ελένης Κυριακίδη. Με την παραμικρή αφορμή πήγαινε με τα πόδια στο απέναντι χωριό που απείχε 15 με 20 χιλιόμετρα. Έβγαλε το Γυμνάσιο στην Πάφο κι από την εφηβική του ηλικία άρχισε να παίρνει μέρος σε αγροτικούς αγώνες εκπροσωπώντας το χωριό του. Το 1930 γράφτηκε στον Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια Λεμεσού τον οποίο δεν εγκατέλειψε, μέχρι και το τέλος της αθλητικής του σταδιοδρομίας (παρόλο που αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα). Για ένα διάστημα εργάστηκε ως υπάλληλος του Δήμου Λεμεσού.
Το 1934 μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου από το 1936 εργάστηκε ως εισπράκτορας της Δ.Ε.Η. χωρίς να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Διακρίθηκε αρκετές φορές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με την εθνική ομάδα, ενώ κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο (επίδοση τεσσάρων περίπου δεκαετιών). Ο Λούης φέρεται να τον υποδέχθηκε στο σπίτι του στο Μαρούσι λέγοντάς του: «Παιδί μου Στέλιο, να τρέχεις πάντα, γιατί εμείς οι Έλληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε. Μόνο έτσι καταφέραμε να ζήσουμε τόσους αιώνες».
Το 1941, μετά την είσοδο ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων στην Αθήνα παντρεύτηκε την Ιφιγένεια με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά: την Ελένη, την Μαίρη και τον Δημήτρη. Για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο ίδιος δήλωσε πως το γαμήλιο δώρο του ήταν ένα ψωμί (κι αυτό μισό). Το 1943 στο Χαλάνδρι, συνελήφθη από Γερμανούς με άλλα 49 άτομα (τα οποία εκτελέστηκαν) εξαιτίας ενός φόνου Γερμανού στρατιώτη. Ο Γερμανός αξιωματικός υπηρεσίας ήταν μαραθωνοδρόμος και τον άφησε ελεύθερο, όταν βρήκε στο πορτοφόλι του την ταυτότητά του και την κάρτα διαπίστευσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο. Ο γιος του Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε: «Μια άλλη φορά, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο σπίτι μας, βρήκαν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Στην πρώτη σελίδα ήταν ο Χίτλερ.“Χάιλ Χίτλερ!” είπαν και εξαφανίστηκαν. Έτσι εδόθη εντολή να μην πηγαίνει κανείς στο σπίτι του Κυριακίδη. Από τότε ο πατέρας μου έκρυβε στο υπόγειό μας τους συμμάχους που έπεφταν με τα αλεξίπτωτα και έφευγαν αργότερα στην Αίγυπτο».
Το 1946, μετά τη λήξη της γερμανικής Κατοχής το 1944 και του Εμφυλίου Πολέμου, ο Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον 50ο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης στις Η.Π.Α.. Μετά από αρκετές δυσκολίες κατάφερε να αγωνιστεί και να νικήσει, ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, στέλνοντας έτσι οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα που μαστιζόταν από φτώχεια κι ανέχεια.
Μέχρι το τέλος της ζωής του, αφιερώθηκε στον αθλητισμό (προπονητής, διοικητικός παράγοντας), σε φιλανθρωπικά έργα, στον προσκοπισμό ενώ προέτρεπε τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, δημιουργώντας το γυμναστήριο "Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης".
 

Δύο βoυλγαρικά χωριά θέλουν να γίνουν ελληνικά! Δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro»

Το χωριό Tsrantcha          
«Το ελληνικό όνειρο δύο βουλγαρικών χωριών». Mε αυτόν τον τίτλο η γαλλική, «Le Figaro», σε δημοσίευμά της κάνει λόγο για τη «μεγάλη επιθυμία» για των δύο χωριών της Βουλγαρίας, Tsrantcha και Brashten, να προσαρτηθούν στην Ελλάδα.

Κάπου στο βάθος της οροσειράς της Ροδόπης που χωρίζει Ελλάδα -Βουλγαρία, τα δύο χωριά, που αριθμούν λίγους κατοίκους, το πρώτο 600 και το δεύτερο 800, ζήτησαν σε σχετικό τους σημείωμα να «διοικούνται είτε από τη Δράμα, είτε από την Καβάλα» γιατί «έχουμε χάσει κάθε ελπίδα στη Βουλγαρία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ξεχασμένοι από τον Θεό, οι Βούλγαροι κάτοικοι των χωριών, δουλεύουν τη γη τους, αλλά ανήμποροι να αποδείξουν ότι εδώ και γενιές το χώμα τους ανήκει, πέφτουν πολύ συχνά θύματα κερδοσκόπων.
«Στην Ελλάδα σέβονται αυτούς που δουλεύουν τη γη. Εδώ είναι το βασίλειο της απάτης και της διαφθοράς» υποστηρίζει η Ιλέν Ντολάπτσιεβ, δημόσιος υπάλληλος του χωριού Tsrantcha
                                                           To χωριό Brashten
 
 protothema.gr                                                        



Ποιές λέξεις ακούγονται συχνότερα στους διαδρόμους της βουλής



Αν περπατήσει κανείς στους διαδρόμους της βουλής ,  ισως τις μόνες λέξεις που θα ακούσει συχνότερα είναι  "μπαμπά". "μαμά", "γιέ μου", "κόρη μου", "θείε ", "θεία", "ξαδέλφη" , "ξάδελφε" ,  "κουμπάρε", "κουμπάρα", "νονέ", "νονά", "συμπέθερε", "συμπεθέρα", "κουνιάδα", "κουνιάδε", "μπατζανάκη", "συννυφάδα" κλπ.

Δοκιμασίες γιά Α.Ο Λουτράκι , Ατρόμητο Χιλιομοδόυ και Αστέρα Δερβενίου στην Α1 Κορινθίας

Με τους αγώνες της 9ης αγωνιστικής συνεχίζεται αύριο , Σάββατο , στις 3 το απόγευμα, το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας Κορινθίας. Ο πρωτοπόρος Α. Ο. Λουτρακίου αγωνίζεται , έκτός έδρας , στο γύπεδο της Ξυλκέριζας , με τον Σαρωνικό Γαλατακίου, ενώ ο Ατρόμητος Χιλιομοδίου , την ίδια ώρα στο Σοφικό μάχεται με τον τοπικό Πανσολυγειακό. Στο Βέλο η τοπική Ελλάς αντιμετοπίζει τον Α.Ο. Σπαθοβουνίου, ενώ  στο Σολομό αντιμετωπίζει τον Παννεμεατικό Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας στους Αγίους Θεοδώρους ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον Αστέρα Δερβενίου , ενώ ο Πανκαμαριακός , στο Ξυλόκαστρο στοχεύει την νίκη επί της Θύελλας Πετρίου. Την ίδια ώρα στο "Θώδειο" Στάδιο ο Ολυμπιακός Λουτρακίου αγωνίζεται με τον Εθνικό Ξυλοκέριζας, ένώ τέλος ο Ηρακλής Λεχαίου στα "χαρτιά" παίρνει τον εκτός έδρας αγώνα του από την συντοπήτησσα του Προοδευτική Περιγιαλίου , η οποία έχει αποχωρήσει του πρωταθλήματος .

Η 9η αγωνιστική
ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ - ΑΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ 0-3(α.α.)
ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ -  ΑΣΤΗΡ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
ΣΦΛ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ
ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ - ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ


Η Α2 Κορινθίας
Με 3 αγώνες αρχίζει αύριο στις 3 το απόγευμα  και η 8η αγωνστική στο πρωτάθλημα της Α2 Κορινθίας. Στην Αρχαία Κόρινθο ο τοπικός Άρης αντιμετωπίζει τον Πανευρωστινιακό , στο Λέχαιο ο τοπικός Α.Ο. στο ντερμπι της ημέρας  αγωνίζεται με  την Θύελλα Κάτω Διμηνιού, ενώ στο Κρυονέρι ο τοπικός Αετός υποδέχεται τους Γαλάζιους Νέους. Στο Συνοικισμό ο Άρης Κορίνθου αντιμετωπίζει τον Τενεάτη Αθικίων
Η αγωνιστική σύνεχιζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους αγώνες της Αναγέννησης Κιάτου με τον Αετό Αγγελοκάστρου , του Ηρακλή Ξυλοκάστρου με την Αλμυρή, του Ισθμιακού με τον Άρη Βοχαϊκού και του ΑΟ Σολομού με τον Κύψελο Κορίνθου

Η 8η αγωνιστική
10 -11-2012
ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ
ΑΟ ΛΕΧΑΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ Κ. ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ - ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΝΕΟΙ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΤΕΝΕΑΤΗΣ
11-11-2012
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΙΑΤΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΑΟ ΑΛΜΥΡΗΣ
ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΒΟΧΑΙΚΟΥ
ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ - ΠΑΣ ΚΥΨΕΛΟΣ ΣΟΛΟΜΟΥ

Οι Έλληνες που στάθηκαν στο πλευρό του Ομπάμα


Το ελληνικό στοιχείο ήταν και θα είναι δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.
Ομογενείς, επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας, πολιτικοί, συνεργάτες του, όλοι στάθηκαν ή στέκονται στο πλευρό του για τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην εξουσία.
Ένα λιθαράκι στη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, λένε με ένα στόμα οι ομογενείς, έβαλε το γεγονός ότι υπερασπίστηκε πολλές φορές τα ελληνικά συμφέροντα, ειδικά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα.
Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, είχαν επαφές μαζί του όλους τους τελευταίους μήνες και τον ενημέρωναν για την κατάσταση τόσο στην διεθνή ναυτιλία, όσο και για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.
Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στις ΗΠΑ, το ελληνικό στοιχείο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί εθνικά θέματα δεν χωρίζεται σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανους.

Αυτό συνέβη μόνο για λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες.
Ποιοί στήριξαν τον Ομπάμα

Η Ντίνα Τάιτους, η οποία επιστρέφει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από διετή απουσία, εκπροσωπώντας την 1η περιφέρεια της Νεβάδα που συγκαταλέγεται και περιοχή του Λας Βέγκας.
Ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, η Νίκη Τσόνγκα από τη Μασαχουσέτη, η Σέλι Μπέρκλεϊ (ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη). Ο Τζον Αρβανίτης και ο Τζέιμς Κάργας. Και η λίστα είναι ατελείωτη.

Επαφές με τον Ομπάμα είχαν και όλο αυτό το διάστημα έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Τον Ομπάμα συνάντησε ο Ρέστης!
restisΣυνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είχε ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης!
Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών, που συναντήθηκαν στη Φιλαδέλφεια, ήταν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.
Ο Βίκτωρ Ρέστης ανέπτυξε επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα τις απόψεις του για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Και επίσημα νέος πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος

skyllakos
Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου – Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αντώνης Σκυλλάκος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου.
Με την ίδια απόφαση, η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με αριθμό 513/5.11.2012, αντικαθίσταται επίσης το μέλος του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαρίνα Ζακυνθινάκη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπαρκούρα.

Καθυστέρηση (;) εκταμίευσης για να έρθει… δόση-μαμούθ!

Stournaras_Eurogroup
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και τον Ιανουάριο, προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση για το ελληνικό πρόβλημα και ειδικότερα τη βιωσιμότητα του χρέους, μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε παρασκηνιακό επίπεδο στην Ευρώπη, αφορά στο να δοθεί στην Ελλάδα “μια και έξω” η δόση των περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (31,5 δισ.+ η δόση που δεν δόθηκε τον Σεπτέμβριο) τον Ιανουάριο, και αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των Κοινοβουλιών των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα καλυφθούν μέσω της κυκλοφορίας εντόκων γραμματίων, με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ysterografa.gr

Η δόση αργεί, αλλά θα έρθει…

Giorgos-Zanias
Την ανάγκη να αναγνωρίσουν οι δανειστές και η τρόικα τα θετικά βήματα που έχει κάνει η χώρα και ταυτόχρονα να προβληθούν στα διεθνή μέσα για να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε συνέδριο του Economist. «Έχουμε πραγματοποιήσει τα 2/3 όσον αφορά σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Ζανιάς.

Εκτίμησε πως τελικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ, αλλά έδειξε ότι η χώρα επείγεται λέγοντας « Το συντομότερο που θα έρθει ,το καλύτερο».

Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος είπε ότι «έχουμε συνηθίσει στις καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων, που τελικά όμως έρχονται».

Πάντως σημείωσε πως «εάν καθυστερήσει μια φορά η δόση σε χρονική περίοδο που πρέπει το κράτος να πληρώσει υποχρεώσεις, οι πολίτες θα καταλάβουν την αναγκαιότητα των χρημάτων που λαμβάνουμε από τους δανειστές μας ».

Υπογράμμισε ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες παρά την κρίση δεν κατέρρευσαν και ανταποκρίνονται στις βασικές λειτουργίες τους με κυρίαρχη την εγγύηση των καταθέσεων. Όμως προέβλεψε ακόμα πως τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» θα αυξηθούν και οι πολίτες θα συνεχίσουν να καθυστερούν τις δόσεις τους ή να μην τα αποπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2013 , οπότε και αναμένεται να αρχίσει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Θωμόπουλος, επισήμανε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά είναι τα θύματα της κρίσης και δεν πρέπει να τιμωρηθούν.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν αναμένεται , από τους ελέγχους επί της ευρωστίας των τραπεζών τίποτα το συνταρακτικό, που θα δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πραγματοποιήσει πολλά λάθη.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, που θα τις οδηγήσει σταδιακά ξανά στην διατραπεζική αγορά και μαζί με την επιστροφή καταθέσεων θα αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

ΧΡΥΣΑ ΦΩΣΚΟΛΟΥ / ysterografa.gr

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ;;


Γράφει ο Λάκης Γιαννιδάκης

Μόλις πριν τρεις μέρες σε σχετικό άρθρο μας (ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ Ο ΛΑΟΣ ! ) είχαμε μιλήσει ότι η τρόικα της Κυβέρνησης προστατεύει τους προκλητικά ευεργετημένους υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων δηλαδή τα παιδιά τους , τους συγγενείς τους και τους δικούς τους ανθρώπους.

Γράφαμε επί λέξη:

“Είδατε να αγγίξει κανείς τους υπαλλήλους της Βουλής -που φυσικά οι περισσότεροι είναι συγγενικά πρόσωπα πολιτικών- και οι οποίοι έχουν προκλητικότατους μισθούς και εφάπαξ μετά από 25 χρόνια εργασίας που αγγίζει τις 400.000 ευρώ;!! “

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις δικαιωθήκαμε … αλλά από αντίθετη κατεύθυνση…

O ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΨΙΜΕΣ...ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Το ΔΝΤ εκφράζει τώρα την…αγωνία του για τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στις ευρωπαϊκές χώρες! Προφανέστατα, πάνω απ’ όλα, εννοεί την Ελλάδα.
Έναν χαρτογιακά ονόματι Πολ Τόμσεν τον ξέρει το ΔΝΤ; Είναι ο δικός τους άνθρωπος, σε μία συμμορία τριών, που ανέλαβε και εκτέλεσε το συμβόλαιο της οικονομικής δολοφονίας της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Ας αφήσει λοιπόν το σύστημα Λαγκάρντ και όλη η παρέα της εκεί στην Washington, τα κροκοδείλια δάκρυα και τις υπέρμετρες ανησυχίες. Οι οικονομικοί τους εκτελεστές, με τη βοήθεια των εδώ πρακτόρων τους, έκαναν αυτό που τους υπαγορεύει η λογική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, των τοκογλύφων και του 4ου Οικονομικού Ράιχ.
Δηλώνω για μία ακόμα φορά ως Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι ο Πωλ Τόμσεν είναι persona non grata. Ανεπιθύμητος να διαβεί ξανά το κατώφλι της πατρίδας μου.
Και του γνωστοποιώ δημόσια ότι το νομικό επιτελείο του γραφείου μου, με επικεφαλής τον Δικηγόρο και Πολιτευτή Α' Αθηνών του Κινήματός μας Βαγγέλη Παπαγεωργίου, συντάσσει μήνυση για να τον παραπέμψω στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα για εγκλήματα κατά της ελληνικής κοινωνίας».

 

Τι κάνουν οι Χρυσαυγίτες τις βουλευτικές αποζημιώσεις ( VIDEO)

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου




Τοποθέτηση του εκπρoσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζονται οι βουλευτές του Kινήματος.

Το τραπέζι του Αστέρα Δερβενίου

Κουκουλοφόροι στο Πιτσά μπήκαν τη νύχτα σε οικία και λήστεψαν με όπλα και μαχαίρια 2 ηλικιωμένους!


Aναστάτωση και φόβος επικρατεί στη Δυτική Κορινθία μετά τη νυχτερινή εισβολή και ένοπλη ληστέια που σημειώθηκε λίγο μετά τις 02.00 τη νύχτα  σε σπίτι στο Πιτσά.
Τρεις άγνωστοι δράστες, που φορούσαν κουκούλες για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβίασαν την εξώπορτα σε οικία όπου διαμένει ζευγάρι  ηλικιωμένων (ελληνικής υπηκοότητας- 67 χρονών ο άντρας και 64 χρονών η γυναίκα) και μπήκαν μέσα αθόρυβα. Έξω παρέμειναν δύο συνεργοί τους, που κρατούσαν τσίλιες.
Οι 3 δράστες προχώρησαν και ξύπνησαν το ζευγάρι των ηλικιωμένων. Παρόλου που ο ηλικιωμένος είχε κάτω από το κρεβάτι του ένα όπλο, δεν πρόλαβε να το πιάσει στα χέρια του... οι δράστες τους ακινητοποίησαν με τα όπλα και τα μαχαίρια που κρατούσαν , πολύ γρήγορα βούτηξαν χρηματικό ποσό (5.000 ευρώ, 1.500 δολάρια)  που υπήρχε στο σπίτι , χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ, καθώς  επίσης  δύο κινητά τηλέφωνα και  3 κυνηγετικά όπλα.
Οι 3 δράστες και οι 2 συνεργοί τους απομακρύνθηκαν από το σπίτι πριν φτάσει η αστυνομία και οι έρευνες που ακολούθησαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, δεν απέφεραν καρπούς...
Την προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Ξυλοκάστρου 

Παπούλιας: Θα ξεπεράσουμε την κρίση, έχουμε περάσει και χειρότερα


Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα όχι μόνο θα ξεπεράσει την κρίση, αλλά θα βγει και πιο δυνατή.
«Η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, με την ελπίδα ότι θα την ξεπεράσουμε, μια και στο παρελθόν έχουμε περάσει μεγαλύτερες. Και έτσι, ελπίζω, ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί, για να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος - πρέπει να σας πω - ότι υποφέρει πάρα πολύ» είπε ο Κάρολος Παπούλιας στον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. «Ο ελληνικός λαός είναι ικανός, έχει μάθει να κάνει θυσίες και θα βγει από την κατάσταση αυτή», είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα και πως ξέρει πως είναι να βρίσκεται κανείς σε αυτή την κατάσταση, γιατί η χώρα του αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οικονομική κρίση.

Κε Τατούλη και κε Δέδε τι γίνεται με τα έργα της διάβρωσης στο Δερβένι;



Η παρακάτω φωτογραφία σας θυμίζει τίποτα κε Τατούλη και κε Δέδε;


Είναι από τη διάβρωση στο Δερβένι πέρυσι το χειμώνα. Η χειμερινή περίοδος πλησιάζει. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό! Οι εργασίες σε ποιο σημείο βρίσκονται; Υποτίθεται ότι η περιοχή είχε …. κηρυχτεί πέρυσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!
ΣΣ. 1.Κε Τατούλη και κε Δέδε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν κινδυνεύουν και φέτος το χειμώνα άλλες περιουσίες στην περιοχή;

2.Μήπως ξεχάσαμε να βάλουμε στις φωτο παραπάνω και τον Λάκη Παπαφωτίου ο οποίος έχει τη συνήθεια τελευταία να πηγαίνει να φωτογραφίζεται σε έργα που γίνονται στην Κορινθία!!! (πχ έργα διάβρωσης στο Κ. Διμηνιό… κτλ).
Κε Παπαφωτίου ξέρουμε ότι θέλετε να φαίνεστε στο φακό αλλά υπάρχει και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας για να επιβλέπει τα έργα στο νομό… δε νομίζετε; Καλό είναι να …προσέχετε γιατί έχουμε την αίσθηση ότι εκτίθεστε!

korinthiannews.gr

N.Y.Times: “Οι Έλληνες πίνουν το κώνειο”

agnostos-stratiotis
Έτσι τιτλοφορείται το editorial των Ν.Y. Times, που περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, αλλά και αποδίδει σημαντικές ευθύνες στην Γερμανία για την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε όσα έπρεπε την Πέμπτη. Παρά κάποιες αποσκιρτήσεις από τον κεντροαριστερό συνασπισμό, οι βουλευτές ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία πακέτο λιτότητας 23 δισ.$, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περικοπών σε κοινωνικές υπηρεσίες, συντάξεις και μισθούς του δημοσίου, καθώς επίσης και φορολογικών αυξήσεων που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας.
Σε αντάλλαγμα, η τρόικα των επίσημων πιστωτών – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – υποσχέθηκαν να σκεφτούν, αλλά δεν εγγυώνται, την μείωση των επιτοκίων με τα οποία χρεώνουν την Ελλάδα για δάνεια διάσωσης, καθώς και το ξεκλείδωμα βοήθειας 40 δισ.$ που χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Κανένας Έλληνας βουλευτής με αίσθημα ευθύνης δεν θα μπορούσε να είχε αγνοήσει τις τρομερές συνέπειες μιας αρνητικής ψήφου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και την απειλή που δημιουργούν αυτές οι περικοπές. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πάλεψε σκληρά για την ψήφιση του πακέτου από το Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τις περικοπές που επιβλήθηκαν ως «άδικες».
Το γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα περιέχονται σε αυτό το πακέτο έχουν δοκιμασθεί στο παρελθόν και έχουν αποτύχει με καταστροφικό τρόπο. Αυτά τα δυσκολοχώνευτα βήματα δεν θα συμβάλλουν στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην εξισορρόπηση των ισολογισμών, ούτε θα βοηθήσουν τις απαραίτητες για την Ελλάδα δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναζωογονήσει την οικονομία της. Αντ’ αυτού, θα συρρικνώσουν σχεδόν σίγουρα την οικονομία ακόμη περισσότερο, μια οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί με το φοβερό ποσοστό του 25% τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας την δημοσιονομική βελτίωση σχεδόν αδύνατη.
Η προσέγγιση μέσω των μέτρων λιτότητας υποτίθεται ότι θα μείωνε την αναλογία του χρέους με το ΑΕΠ. Αλλά αυτή η αναλογία μεγάλωσε, παρά την διαγραφή χρεών και τις διασώσεις, επειδή η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά πολύ. Το νέο πακέτο αναμένεται να την συρρικνώσει κατά 9 μονάδες παραπάνω.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα δάνειά της, ενώ η οικονομία της κατεβάζει ρολά. Χρειάζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους της να ξαναβρούν δουλειά. Ο μόνος δρόμος προς τα μπροστά περνάει από περισσότερες διαγραφές χρεών και ακόμα μικρότερα επιτόκια στα ευρωπαϊκά δάνεια, καθώς επίσης και από το άνοιγμα των «κλειστών» αγορών εργασίας.
Αλλά τα μέτρα που επεκτείνουν και βαθαίνουν την βαθιά ύφεση της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα εντείνουν την κοινωνική αντίσταση σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αυξήσουν τον δείκτη ανεργίας πάνω από το 25%. Και η επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα, καθώς και χρεώσεις στην ιατρική φροντίδα, θα πλήξουν τους απλούς ανθρώπους και θα κάνουν ένα σκανδαλωδώς άδικο φορολογικό σύστημα, ακόμα περισσότερο άδικο.
Οι απλοί Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που αισθάνονται ότι απέτυχε από το να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή. Οι Έλληνες βουλευτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά αναγκάζονται να πράξουν όσα τους ζητούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Και, υποπτευόμαστε, ότι πολλοί από αυτούς τους πιστωτές γνωρίζουν επίσης ότι την λύση δεν θα φέρει περισσότερη λιτότητα. Αλλά, ως τώρα, υπήρξαν απρόθυμοι στο να τα βάλουν με τον ηγέτη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Καγκελάριο Angela Merkel της Γερμανίας, η οποία επιμένει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα αναγκάσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί αυτή να είναι νικητήρια συνταγή στην Γερμανία, όπου η κυρία Merkel διεκδικεί την επανεκλογή την επόμενη χρονιά. Αλλά αποτελεί βαθιά και βαθιά αχρείαστη τραγωδία για την Ελλάδα».

ANΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / ysterografa.gr

Διαλύοντας τους μύθους των λαϊκιστών


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Επειδή σ’ αυτή τη χώρα έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί διάφοροι μύθοι, επιτρέψτε μου να σημειώσω δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις, από την επαύριο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα επώδυνα μέτρα, αλλά και με σοβαρές αλλαγές που θεραπεύουν απίστευτες παθογένειες – ένα κεφάλαιο με το οποίο δεν ασχολείται κανείς.

Μιλώντας χθες ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο χάος που επικρατεί επί μήνες και χρόνια στην Ελλάδα με τις συνεχείς απεργίες (που αποθαρρύνουν κάθε μελλοντικό επενδυτή), με τις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις (που δανείζονται επί χρόνια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού), με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, με την έκρηξη της φοροδιαφυγής.

Όλα αυτά είναι έτσι. Και αντί να κοκκινίζουμε από ντροπή που χρειάζεται να μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά ένας ξένος ηγέτης, βλέπουμε διάφορες πολιτικές δυνάμεις και διάφορους πολιτικούς που συστηματικά έκλειναν τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά επί χρόνια, τα εκμεταλλεύτηκαν εκλογικά και πελατειακά και στήριξαν σ’ αυτές τις παθογένειες την πολιτική τους ύπαρξη, να σηκώνουν και πάλι το λάβαρο του λαϊκισμού.

Η Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφράγματος

Greece-collapse
Μερικά άρθρα σου αρέσουν και δεν θέλεις να τα «πειράξεις». Απλά προσπαθείς να μεταφέρεις τις σκέψεις του συγγραφέα όσο πιο πιστά γίνεται και ελπίζεις τα λόγια να αγγίξουν και τον αναγνώστη ή έστω να βρει κι αυτός ένα ενδιαφέρον.
Το παρακάτω σχολιαστικό άρθρο ανήκει στην Christiane Schlötzer και δημοσιεύθηκε απόψε το βράδυ στην ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung.

“Στα πρόθυρα του εμφράγματος”

Τα πολλά πικρά χάπια που πρέπει να καταπιεί η Ελλάδα δεν θα θεραπεύσουν την χώρα. Αντ’ αυτού όλες αυτές οι περικοπές στο επίδομα τέκνων, στις συντάξεις και στους μισθούς απειλούν την Ελλάδα με κοινωνικό έμφραγμα. Η Αθήνα, μια κάποτε ζωντανή ευρωπαϊκή μητρόπολη, είναι στα πρόθυρα του να μετατραπεί, σε μεγάλο της μέρος, σε μια νεκρή πόλη. Με άδεια καταστήματα, άδεια διαμερίσματα, ανέργους χωρίς ιατρική ασφάλιση, με νέους, που το μόνο σκέφτονται είναι η μετανάστευση.
Δεν είναι καιρός που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποίησε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τις μεγαλύτερες σταθεροποιητικές προσπάθειες εντός της ευρωζώνης. Αν αυτό ισχύει, γιατί τότε διστάζουν οι δανειστές των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου να εκταμιεύσουν το πακέτο βοήθειας; Στην Ελλάδα πολλοί δεν κατανοούν πια αυτήν την καθυστέρηση. Θα εκλάβουν αυτήν την καθυστέρηση ως απόδειξη, ότι οι Γερμανοί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.
Η ανασφάλεια γύρω από την μοίρα της χώρας είναι καταστροφική. Γιατί φοβίζει τους επενδυτές και καταστρέφει κάθε ελπίδα για καλύτερες ημέρες. Η Ελλάδα, με το πακέτο λιτότητας που αποφάσισε μόλις, εκπλήρωσε τις περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών. Αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών εφαρμόζονται ταχύτατα. Αν αυτό ισχύει για όλες τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, είναι αμφίβολο. Γιατί, για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητη και η ελπίδα. Αλλά την ελπίδα δεν μπορούν οι Έλληνες να τη δημιουργήσουν από μόνοι τους».

ysterografa.gr

Της επέστρεψε τη... χορηγία


Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παναγιωτόπουλος, τελικά, δεν έκανε αποδεκτή τη χορηγία της «Σούλας» και της επέστρεψε τα «χρήματα» που έδωσε για να αγοράσει φωτοτυπικό σχολείο του Δήμου Πατρέων, επειδή δεν είχε λεφτά.
Βέβαια, επειδή η χορηγία είχε χρησιμοποιηθεί και είχε αγοραστεί το φωτοτυπικό, και επειδή το ταμείο είναι μείον, της το επέστρεψε σε... είδος, δηλαδή σε φωτοτυπικό.
«Κανένας δε νομιμοποιείται να εκθέτει το θεσμό του σχολείου και να αποκομίζει κέρδη εις βάρος των μαθητών... Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ' ανάγκη και ηθικό», σημειώνει σε δήλωσή του, δικαιολογώντας την επιστροφή του φωτοτυπικού.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «ΚΟΜΜΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ» ΜΕΣΩ ΥΠΕΣ



Μέσω υπουργείου Εσωτερικών και του «κόμματος των πράσινων δημάρχων» θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να αναγεννήσει το ευρισκόμενο «στην εντατική» ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρωτή υπουργό τον πιο στενό του συνεργάτη και βαθύ γνώστη του χώρου της Αυτοδιοίκησης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Σε απεργία πείνας κατεβαίνει το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου


Σε μια σειρά αγωνιστικών διεκδικήσεων κατεβαίνει ο Δήμος Μεσολογγίου, κατόπιν αποφάσης του δημοτικού συμβουλίου, αντιδρώντας στο «μνημόνιο» 3. Κυρίαρχη δράση - αντίδραση των δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου Μεσολογγίου η απεργία πείνας στην οποία θα κατέβουν ως έσχατο μέσο διεκδίκησης.
Πέραν αυτού, αποφάσισαν τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου, την επόμενη εβδομάδα και τη συμβολική κατάληψη χώρων που διεκδικεί ο δήμος, καθώς και κρατικών κτηρίων.
Πέραν αυτού, ο δήμος αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και της ακίνητης κρατικής περιουσίας.

Κατσούλης: Δε θα δώσω λίστα με τους υπαλλήλους για απόλυση
«Δεν είμαστε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης και της τρόικας. Δεν είμαστε επαίτες ενός μίζερου κρατικού προϋπολογισμού, αλλά δεν θα γίνουμε και φορομπήχτες. Δεν θα προβούμε σε απολύσεις προσωπικού ούτε και σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μας. Είμαστε εκλεγμένοι από το λαό και θα αγωνιστούμε μαζί του για ένα δήμο με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης, καλώντας παράλληλα την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ:
«Να λάβουν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις. Η απαξίωση, η κοροϊδία, καθώς και τα "μπαλώματα" που αναστέλλουν προσωρινά τον επικείμενο και σχεδιαζόμενο θεσμικό μας θάνατο, έχουν τέλειωσαν. Η ώρα της Αυτοδιοίκησης αν δεν είναι τώρα δεν θα υπάρξει ποτέ».

Δ. Πατρέων: Δε θα «δώσει» υπαλλήλους ΔΕ ή ΥΕ για απόλυση


Υπό κατάληψη παραμένει από το πρωί το δημαρχείο Πατρέων, με το δήμαρχο Γιάννη Δημαρά να τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων. Όπως τους είπε,
μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητηθεί από το Δήμο Πατρέων να αποστείλει κατάλογο με ονόματα εργαζομένων στο υπουργείο και σε καμία περίπτωση η δημοτική Αρχή δε θα αποστείλει κανένα τέτοιο κατάλογο με ονόματα προς απόλυση υπαλλήλων εάν του ζητηθεί από την κυβέρνηση.
Ο Γ. Δημαράς επανέλαβε στους εργαζόμενους ότι ο ίδιος ήδη έχει αντιδράσει για το γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λόγω του μειωμένου, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσωπικού του δήμου, το οποίο πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, μετά και τις συνταξιοδοτήσεις και παρά τον διπλασιασμό του Δήμου Πατρέων με τον «Καλλικράτη».
Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, και σε ψήφισμά τους το οποίο παρέδωσαν στο δήμαρχο, σημειώνουν την αντίθεσή τους στο «μνημόνιο 3», αλλά και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το ότι ο δήμαρχος -στη συνάντηση που είχαν μαζί τους- τους ζήτησε να σταματήσουν και να μαζέψουν τα σκουπίδια.


aftodioikisi.gr

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι Πρόεδροι (των ΗΠΑ) το 2016;

the-Oval-Office

Φυσικά, η όποια σχετική συζήτηση είναι πρόωρη. Φυσικά, θυμίζει πολύ… Ελλάδα, όπου την επομένη κάθε εκλογικής αναμέτρησης οι ηττημένοι ζητούν νέες εκλογές. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί σε τέσσερα χρόνια, ή μάλλον… σε τρία, τότε που θα ξεκινήσει η μάχη των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς.
Μισό λεπτό, όμως. Για την Αμερική μιλάμε. Δηλαδή, για την τελευταία εναπομείνασα, έστω και “τσαλακωμένη” υπερδύναμη του πλανήτη. Μάλλον λοιπόν είναι εύλογο το “σύστημα” να προετοιμάζεται για την μετά-Ομπάμα εποχή από τώρα. Ο re-elected Πρόεδρος άλλωστε, δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, μάλλον ο Μπιλ Κλίντον δεν θα είχε φύγει ποτέ από το Οβάλ Γραφείο.
Δεν συμβαίνει βέβαια αυτό. Και έτσι, στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν να αναμετρηθούν στις εκλογές του 2016, με δεδομένη και την αποστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Οι δυο προφανείς αντίπαλοι είναι οι υποψήφιοι Αντιπρόεδροι των δυο ψηφοδελτίων. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Πολ Ράιαν. Ο Μπάιντεν κέρδισε πόντους από την καθοριστική συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία. Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η δική του νίκη στο debate των αντιπροέδρων απέναντι στον Πολ Ράιαν “φρέναρε” το ρεύμα που είχε αρχίσει να διαφαίνεται σε παναμερικανικό επίπεδο υπέρ του Μιτ Ρόμνεϊ. Μετά το πρώτο “καταραμένο” debate με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ντένβερ. Εκεί όπου ο Πρόεδρος που τελικά επανεξελέγη, έμοιαζε με… στρογγυλό και απονευρωμένο πολιτικό, αντί για τον δυναμικό και ανατρεπτικό ηγέτη που μας είχε συνηθίσει. Ο Πολ Ράιαν από την πλευρά του, έχασε ακόμη και εντός έδρας, στο Γουισκόνσιν. Δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό στον Ρόμνεϊ, και δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει την ετικέτα του “χαμένου”.
Ένα άλλο πιθανό ζευγάρι είναι οι Κυβερνήτες του… τυφώνα Sandy, όπως θα περάσουν στην ιστορία ο Δημοκρατικός Άντι Κουόμο της Νέας Υόρκης και ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι του Νιού Τζέρσεϊ. Ο γιος του Μάριο Κουόμο και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της “Πόλης που δεν κοιμάται ποτέ”, θα πλησιάζει τα 60 το 2016. Η δημοφιλία του μεταξύ των Δημοκρατικών όμως είναι μεγάλη, όπως και η διείσδυσή του στον μεσαίο χώρο, που κρίνει και τις εκλογές. Ο Κρις Κρίστι απ’ την άλλη, είναι το “πρόσωπο του κακού” για την ομάδα Ρόμνεϊ, καθώς του χρεώνουν τα καλά λόγια που αφιέρωσε στον Πρόεδρο Ομπάμα για τη διαχείριση της καταστροφής από τον τυφώνα Sandy, μερικά μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. Θεωρείται χαρισματικός ρήτορας, αλλά είναι… κομματάκι ευτραφής.
Το τρίτο δίδυμο, είναι βγαλμένο από τα όνειρά μας. Τζούλιαν Κάστρο εναντίον Μάρκο Ρούμπιο. Ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικανός από την επόμενη γενιά, τη γενιά που έρχεται να διορθώσει όσα χάλασαν οι προηγούμενες. Ο Κάστρο προλόγησε τον Ομπάμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ακριβώς όπως ο Ομπάμα είχε προλογήσει τον Τζον Κέρι στο Συνέδριο του 2004. Ο Ρούμπιο, μοιάζει να είναι ο Ρεπουμπλικανός… Ομπάμα, έστω και λευκός, μιας και έχει μεγάλη διείσδυση στις γυναίκες, τους Λατίνους και τους νέους. Δηλαδή, τα τρία εκλογικά σώματα πάνω στα οποία το δίδυμο Πλαφ-Άξελροντ οικοδόμησαν τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, τόσο το 2008 όσο και προχθές.
Για το τέλος, αφήσαμε το πιο… hot ζευγάρι, αυτό που κάνει τη φαντασία της “διαπλοκής” των ΗΠΑ να οργιάζει ήδη. Μια Κλίντον, απέναντι σε έναν Μπους. Δηλαδή, η Χίλαρι απέναντι στον Τζεμπ.
Η απερχόμενη Υπουργός Εξωτερικών και επί οκτώ χρόνια Πρώτη Κυρία, δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει πως έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008. Όσο για τη… βιασύνη αλλά και το πείσμα της να αποχωρήσει από το State Department, βάζει τους πάντες σε σκέψεις. Είναι σαν να κάνει μισό βήμα πίσω, για να πάρει καλύτερη φόρα για το άλμα μπροστά. Κάτι που απαραιτήτως απαιτεί μια στοιχειώδη αποτοξίνωση της αμερικανικής κοινωνίας από την παρουσία της.
Ο Τζεμπ Μπους από την άλλη, είναι ο… σωστός γιος του πρεσβύτερου Μπους που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού πρώτα είχε διατελέσει διοικητής της CIA. Το 2000, ως Κυβερνήτης της Φλόριντα, δεν θα επέτρεπε ποτέ να χαθούν οι 29 εκλέκτορες που έδωσαν τελικά τη νίκη στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων για τον αδελφό του, Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, και μαζί τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, παρά την επικράτηση του Αλ Γκορ στη λαϊκή ψήφο. Το 2008, δεν μπορούσε να διαδεχθεί έναν άλλο Μπους, ενώ το 2012 δίστασε.
Το βέβαιο είναι ότι το ζευγάρι Κλίντον-Μπους είναι το πιο “σκοτεινό” από όλα. Αποπνέει πολιτική καμαρίλα, εξασφαλίζει ωστόσο εκ των προτέρων την αμέριστη στήριξη της γραφειοκρατίας των κομμάτων τους, καθώς και χιλιάδων… χορηγών, που με ένα νεύμα των δυο υποψηφίων θα σπεύσουν να τους στηρίξουν.
Η συζήτηση λοιπόν ξεκίνησε. Το που θα καταλήξει, είναι απολύτως πρόωρο να επιχειρήσουμε να το προδικάσουμε. Κανείς άλλωστε δεν ξέρει αν ο Ντέιβιντ Άξελροντ ο “Μπόμπι Κένεντι” του Μπαράκ Ομπάμα θα θελήσει να αποστρατευτεί μαζί με τον πολιτικό που μεταμόρφωσε σε ηγέτη, ή θα επιλέξει να συνεχίσει τις… μεταμορφώσεις με κάποιον άλλο Δημοκρατικό υποψήφιο.
Όπως κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ακόρεστη δίψα του Καρλ Ρόουβ, του “πιο σκοτεινού ανθρώπου” που πέρασε ποτέ από το παρασκήνιο του Λευκού Οίκου, να πάρει τη ρεβάνς από όσους τον κακομεταχειρίστηκαν πολιτικά στον επίλογο της οκταετίας του… δεύτερου Μπους. Ένα μυαλό που παράγει… τραγωδίες, και δεν θα διστάσει να βουτήξει στα πιο βρώμικα απόνερα του Tea Party για να βρει εκείνον που θα ξαναβάλει στον Λευκό Οίκο τους Ρεπουμπλικανούς. Και φυσικά, τον ίδιο.

MΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr