Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν τα εξαδέλφια Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

Ως υπόπτους - οιωνεί κατηγορουμένους - καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης τα εξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τους Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ροσσώνη σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου, Μαρίνας.

Και οι τρεις ύποπτοι, είχαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC και τα ονόματά τους περιέχονταν στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ. Είναι τα τρία πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων, σύμφωνα και με το κατηγορητήριο της Βουλής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, θα κληθούν εκ νέου, ως ύποπτοι αυτή τη φορά, και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης καθώς και συνεργάτες του γραφείου του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα οι: Παύλος Αμανατίδης, εφοριακός και πρώην διευθυντής τους γραφείου Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, συνεργάτης του πρώην υπουργού, Μόνα Παπαδάκου, επιστημονικός συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου και πρώην μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, Τάσος Μπάνος, νομικός.

Ποιές είναι οι εξαδέλφες του Γ. Παπακωνσταντίνου

Χειροπέδες σε εγκέφαλο συμμορίας Αλβανών ληστών στο Κιάτο!

Εξιχνιάστηκαν από το αστυνομικό τμήμα Κιάτου, υπόθεση ληστείας και υπόθεση κλοπής σε σπίτια, στο Σούλι και το Βραχάτι Κορινθίας.

Για τις δύο υποθέσεις συνελήφθη στο Κιάτο, με την κατηγορία της ληστείας, 24χρονος Αλβανός, έπειτα από ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Κορίνθου, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τέσσερις συνεργούς του.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι πέντε δράστες, το βράδυ της 4ης Ιουνίου, στο Σούλι Κορινθίας, αφού μπήκαν σε οικία ιδιοκτησίας Έλληνα, με την απειλή όπλου και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επιπλέον, το πρωί της 11ης Αυγούστου, στο Βραχάτι Κορινθίας, αφού διέρρηξαν σπίτι στο οποίο διέμενε μια γυναίκα, αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο 24χρονος οδηγήθηκε στον ανακριτή Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες πράξεις.

Κόρινθος: Οπαδοί της Ορίτζιναλ εναντίον Χρυσής Αυγής - Καταγγέλλουν τον βουλευτή Κορινθίας Ευστ. Μπούκουρα για επίθεση!

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν επίθεση από βουλευτή και μέλη της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων και ρούχων...

Όλα σύμφωνα με την καταγγελία της Ορίτζιναλ έγιναν την περασμένη Πέμπτη (27-12-2012). Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρώσει τρόφιμα και ρούχα, άρχισαν να τα διανέμουν χωρίς διακρίσεις. Όπως υποστηρίζουν τα έδωσαν σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην πόλη, σε άπορους Έλληνες ακόμα και σε κρατούμενους των φυλακών.

Όπως καταγγέλλουν κατά τη διάρκεια της διανομής, δέχτηκαν επίθεση με γκλομπ από ομάδα 5 ατόμων που είχαν επικεφαλής τον βουλευτή Κορινθίας της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα. Όπως υποστηρίζει η Ορίτζιναλ 21 ακολούθησε συμπλοκή και τελικά οι οπαδοί και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, τράπηκαν σε φυγή.

Για τα όσα έγιναν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τρία κλαμπ της Ορίτζιναλ (Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας) στην οποία αναφέρουν:

''Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση από φασιστοειδή σιχάματα, που δέχθηκαν αδέρφια μας ΑΕΚτσηδες απ΄την Κόρινθο την ώρα που έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς άπορους συνανθρώπους μας στην περιοχή τους.

Σαν clubs της Original21 ,πιστά στη διακήρυξη της μαμάς Original, ενεργοποιούμε τη "συμμετοχή" σε ευρύτερη κοινωνική κλίμακα. Η κουλτούρα μας φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους που είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το ποιοι είμαστε, βλέπε ΟΑΚΑ, είτε επιτίθενται άνανδρα σε δράσεις μας, βλέπε Κόρινθος. Η επίθεση εναντίων ΑΕΚτσήδων μόνο ατιμώρητη δεν θα μείνει και θα μας βρει απέναντι τους μαζικά''

newsit.gr

ΑΝ.ΕΛ: Τροπολογία για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τροπολογία για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα καταθέσουν οι ΑΝ.ΕΛ., γνωστοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς
Τη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν το 2010 θα ζητήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τροπολογία που θα καταθέσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως γνωστοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς. Επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία...
περισσότερα eklogika.gr

Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο πρωτογενές ισοζύγιο για το ενδεκάμηνο του 2012

Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο πρωτογενές ισοζύγιο για το ενδεκάμηνο του 2012. Για θετικές εξελίξεις στην πορεία του προϋπολογισμού κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας
Πλεόνασμα της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο, για το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ενώ...
περισσότερα eklogika.gr

Μεγάλες ανατροπές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Μεγάλες ανατροπές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα από την εφαρμογή της βάσης του 10 και τις συγχωνεύσεις

«Λουκέτο» σε πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της βάσης του 10. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν σε πολλά τμήματα, αλλάζουν ριζικά το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι αλλαγές υπολογίζεται ότι θα επηρεάσουν περισσότερους από 100.000 υποψηφίους που θα συµµετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η βουλή αποφασίζει για Παπακωνστα​ντίνου με δύο προτάσεις

Διαδικασίες – εξπρές για την προκαταρκτική επιτροπή κατά του Παπακωνσταντίνου. Με τρόπο ώστε να επιτρέπει την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη ακόμη και στην περίπτωση παραγραφής, είναι γραμμένο το κείμενο
Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παραπομπή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τη διαγραφή από αυτή των ονομάτων τριών συγγενικών του προσώπων. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα μήνυμα ότι η περίοδος ατιμωρησίας των πολιτικών έχει τελειώσει. Στο μεταξύ, την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέρφη του πρώην υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου και θυγατέρα του αποβιώσαντος υπουργού Μιχ. Παπακωνσταντίνου, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την αλλοίωσή της. Παρά την παραίτηση της, ο Ν. Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ. ζητά και την παραίτηση του Γ. Στουρνάρα. Πάντως, η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να συζητηθεί στο διάστημα από 14 έως 18 Ιανουαρίου στη Βουλή και τα ενδεχόμενα είναι....
περισσότερα eklogika.gr

Η Apple ετοιμάζει μεγαλύτερο (!) iPhone

Tim-Cook-iPhone
Φαίνεται ότι ο Tim Cook θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στην μετά τον Steve Jobs εποχή για την Apple, και ήδη έχει δώσει εντολή να σχεδιαστεί ένα καινούριο iPhone. Το οποίο, θα κατακλύσει την αγορά τους επόμενους μήνες, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θα έχει μεγαλύτερο σχήμα.
Ο σχεδιασμός της Apple θέλει το καινούριο iPhone να κυκλοφορεί Μάιο-Ιούνιο, και εκτός από το μεγαλύτερο σχήμα που θα έχει, θα κυκλοφορήσει και σε ποικιλία χρωματισμός, στα πρότυπα του iPod.

ysterografa.gr

Έκπληξη: Το Χρηματιστήριο Αθηνών καλύτερο στην Ευρώπη για το 2012!

Athens-stock-exchange
Ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του CNN που υπογράφουν το σχετικό ρεπορτάζ, δηλώνουν δημοσίως την έκπληξή τους: Σε πείσμα λοπόν της γενικότερης εικόνας που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και την άνοδο της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη σε απόδοση αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά ακόμη και από το DAX της Γερμανίας!
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να καταγράψει κέρδη 33% για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών το  2012, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, όπως σημειώνει με νόημα το CNN.
Και αποδίδει την έκπληξη στο γεγονός ότι μετά την καθοριστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Eurogroup, και την πολιτική στήριξη της Γερμανίας στη διασφάλιση της παραμονής στην Ελλάδα στην ευρωζώνη, οι αγορές απέσυραν την πίεση που ασκούσαν. Και πλέον, αναζητούν αλλού… θύματα.

ysterografa.gr

Παιδιά δεν είμαστε ακόμη;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλο μας, αυτές τις ημέρες οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κάτσουμε και να «λιώσουμε» στο σπίτι. Άλλωστε είναι κάτι που το κάναμε από μικρά παιδιά. Όταν καταλάγιαζε ο ενθουσιασμός από τα δώρα, που λίγο πριν είχαμε ανοίξει κάνοντας κομματάκια τα όμορφα και παιχνιδιάρικα περιτυλίγματα για να «ξεγυμνώσουμε» τα δώρα που ονειρευόμασταν, τα παίρναμε στην αγκαλιά μας και έχοντας στο πλάι μας ζαχαρωτά και γάλα -και φυσικά τα αδέρφια μας, τα ξαδέρφια μας ή άλλους φίλους, βλέπαμε κινούμενα σχέδια... Έτσι για την ημέρα βρήκαμε ανασύραμε κάποια από αυτά...τι λέτε θα μπείτε στον πειρασμό να τα δείτε; Άλλωστε παιδιά δεν είμαστε ακόμη;
Περισσότερα στο pinakio.blogspot.gr

Συνέντευξη τύπου και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη


Συνέντευξη τύπου  θα παραχωρήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013, στις 12:00 μμ, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Μετά το πέρας της συνέντευξης θα ακολουθήσει κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους της Περιφέρειάς μας.

Χρυσή Αυγή - Να λογοδοτήσο​υν άμεσα οι Παπακωνστα​ντίνου, Βενιζέλος και Παπανδρέου

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου

Πρέπει άμεσα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου και όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη "μαύρου" χρήματος. Δυστυχώς, οι επιτροπές της Βουλής απλά καλύπτουν τη διαφθορά δεκαετιών και ρίχνουν στάχτη στα μάτια του Λαού. Πολιτική κάθαρση θα επέλθει μόνο όταν δούμε τους κλέφτες στη φυλακή και τα κλεμμένα να επιστρέφουν στο Δημόσιο.

Η Κωνσταντοπούλου έδειξε… αυτοσυγκράτηση

Zoi-Konstantopoulou
Μαθήματα… αυτοσυγκράτησης παρέδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την εμφάνισή της στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου “ΣΚΑΪ Τώρα”, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Με τηλεφωνική παρέμβασή της, χαρακτήρισε ανακριβή και παραπλανητικά όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα για τον ρόλο, την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Τάσος Νεράντζης, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής στη διαδικασία διερεύνησης του θέματος της λίστας Λαγκάρντ.
Ενώ λοιπόν, ο Τάσος Νεράντζης μίλησε μειωτικά για εκείνη, σχολιάζοντας ότι “η κα Κωνσταντοπούλου έχει το ακαταλόγιστο”, και συνέχισε με επιθετικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, η κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου δεν έπεσε στην… παγίδα να απαντήσει στους ίδιους τόνους.

ysterografa.gr

Τι είπε ο Σαμαράς με Μεϊμαράκη, Αβραμόπουλο και Όλγα

Antonis-Samaras-Olga-Kefalogianni
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν χθες, μετά την καθιερωμένη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Πρωτοχρονιά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών και η Υπουργός Τουρισμού είχαν ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου, σύμφωνα με τον “Μικροπολιτικό” των “Νέων”… είχαν “ψιλή κουβέντα”.
Αξίζει βέβαια να επισημανθούν οι σημειολογίες της συνάντησης: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή ο τρίτος σε ιεραρχία πολιτειακός παράγοντας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, και έχει μπροστά του τον… μαραθώνιο για την Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι του πρώην “τσάρου” της οικονομίας σε Ειδικό Δικαστήριο.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε μια εποχή κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να ρίξει το πολιτικό βάρος του στην ανάδειξη της διεθνούς θέσης και σπουδαιότητας της Ελλάδας, παίρνοντας πάνω του το rebranding της χώρας.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η πολιτική υπεύθυνη του τουρισμού, του πλέον κρίσιμου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τομέα, που έχει αναλάβει να… τρέξει τις διαδικασίες για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει ο τουρισμός περισσότερο ευέλικτος και σύγχρονος.
Απ’ την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στο τραπέζι της κουβέντας να έπεσε και το θέμα του ΕΟΤ, και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με την αποκάλυψη σκανδαλώδους διαχείρισης στον Οργανισμό που κρατά στα χέρια του το κλειδί για την ανάκαμψη του τουρισμού.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπήρξε υπουργός Τουρισμού αμέσως μετά το 2004, και πιστώθηκε την πιο πετυχημένη μέχρι τότε διαφημιστική καμπάνια, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι πολιτικός φίλος του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος παραιτήθηκε προ ημερών, μετά από διαφωνίες του με την Όλγα Κεφαλογιάννη, και προχώρησε εν συνεχεία σε βαριές καταγγελίες.

ysterografa.gr

Έτσι λιβάνιζαν και τον Παπακωνσταντίνου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κανείς ή καλύφθηκε από τον σεισμό περί την Λίστα Λαγκάρντ, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε μετά από απουσία δώδεκα ημερών σε Βραζιλία και Αργεντινή, αλλά ακόμη δεν μας έχει μιλήσει για τις λατινοαμερικάνικες εμπειρίες του.

Θα περίμενε κανείς να δώσει μια συνέντευξη Τύπου, να ενημερώσει για όσα θαυμαστά είδε εκεί, να πει μια λέξη, βρε αδελφέ.

Αλλά ούτε κουβέντα!

Κάτι χλιαρά πρωτοχρονιάτικα μηνύματα μόνο και πάντως περί Αργεντινής ούτε λόγος.

Για μια χούφτα πετροδολάρια

Της Αλεξάνδρας Τράγκα

Υπάρχουν δύο τρόποι να σκλαβώσεις ένα έθνος. Ο ένας είναι με τη βία. Και ο άλλος με το χρέος. 

 Δύο χρόνια και οκτώ μήνες πέρασαν από την ημέρα που ο τέως πρωθυπουργός και νυν καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, αψηφώντας τη βούληση του ελληνικού λαού...
ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

 Δύο χρόνια και οκτώ μήνες ύφεση, ανεργία, πόνος, κατάθλιψη και αυτοκτονίες. Το πείραμα πέτυχε, το πειραματόζωο ψυχορραγεί.

ΟΝΝΕΔ - Απολογισμός 2012




Image


Και τώρα, ο Ομπάμα… επιστρέφει στη Χαβάη (video)

Barack-Obama-White-HouseΜετά τη μεγάλη πολιτική νίκη που πέτυχε ο Λευκός Οίκος, καταφέρνοντας να διασπάσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και έτσι να περάσει και από το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου τη συμφωνία αποφυγής του “δημοσιονομικού γκρεμού” που ψήφισε προχθές με σαρωτική πλειοψηφία η Γερουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει… στη Χαβάη, για να συνεχίσει τις διακοπές του.
Πριν από αυτό όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε δηλώσεις, με τις οποίες ευχαρίστησε και συνεχάρη το Κογκρέσο για τη θετική στάση που κράτησε, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς να μην επιχειρήσουν να δημιουργήσουν και πάλι πρόβλημα με το όριο δανεισμού των ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος, όπως συνέβη τον Αύγουστο του 2011, τότε που η υπερδύναμη απειλήθηκε ευθέως με στάση πληρωμών.
“Θέλω να ευχαριστήσω το Κογκρέσο που με την ψήφο του στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων απέτρεψε μια κρίση την οποία δεν θα άντεχε η μεσαία τάξη, και θα έστελνε την οικονομία μας πίσω στην ύφεση. Το μήνυμα που στέλνει η συμφωνία είναι ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί με τρόπο ισοσκελισμένο και ισορροπημένο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά. Η συμφωνία στο Κογκρέσο αποτελεί το πρώτο βήμα”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς να μην δοκιμάσουν και πάλι τις αντοχές του, αναφορικά με το ύψος του χρέους και το όριο δανεισμού, μια μάχη που θα δοθεί την άνοιξη. “Δεν θα ανεχτώ ακόμη μια συζήτηση με το Κογκρέσο αναφορικά με το αν θα εγκρίνουν την πληρωμή των προϋπολογισμών για τους οποίους έχουν ήδη συμφωνήσει. Αν το Κογκρέσο αρνηθεί να δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα να εξοφλήσει στην ώρα τους αυτούς τους προϋπολογισμούς και τις υποχρεώσεις μας, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικές. Πολύ χειρότερες από έναν δημοσιονομικό γκρεμό”, σχολίασε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ξέχασε να αποδώσει τα εύσημα και στον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για να υπάρξει συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα… αρχίζουν τα όργανα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς ο επικεφαλής του στη Βουλή Έρικ  Κάντορ υπέστη δεινή προσωπική πολιτική ήττα. Ο ίδιος άλλωστε, ψήφισε κατά της συμφωνίας.

Video




ysterografa.gr

Οι Ρεπουμπλικ​ανοί ζητούν τροποποίησ​η της συμφωνίας

Eric-Cantor
Στην Ιστορία της αμερικανικής πολιτικής, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταγραφεί ως το Grand Old Party. Με σημαντική συμβολή στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό των δομών της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, παρόλο που είναι εκ φύσεως και ιδεολογίας συντηρητικοί.
Το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βέβαια… δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ούτε καν του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Είναι ένα κόμμα χειρότερο και από εκείνο που στήριξε και… φόρτωσε στον σβέρκο του πλανήτη για οκτώ χρόνια τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Και το αποδεικνύει με τη στάση που κρατά στο θέμα της οικονομίας.
Παραδομένοι σχεδόν ολοκληρωτικά στα χέρια του ακραίου Tea Party, τον Αύγουστο του 2011 κόντεψαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε στάση πληρωμών, όταν αρνούνταν επί πολλές εβδομάδες να συναινέσουν σε αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας.
Χθες, τους… ξέφυγε η κατάσταση στη Γερουσία, εκεί όπου υπάρχει το πιο “σοβαρό” τμήμα του κόμματος, το οποίο και συμφώνησε με τους Δημοκρατικούς για να αποφευχθεί ο “δημοσιονομικές γκρεμός”. Σήμερα ωστόσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βγάζουν και πάλι τον χειρότερο εαυτό τους.
Ο επικεφαλής τους, Έρικ Κάντορ, εκπρόσωπος του Tea Party, που ουσιαστικά κρατά όμηρο τον Τζον Μπένερ, Ρεπουμπλικανό και επικεφαλής της Βουλής, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη συμφωνία της Γερουσίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται διαιρεμένοι, καθώς υπάρχει μια ομάδα βουλευτών, περισσότερο φιλελεύθερων, που δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία.
Αν οι Ρεπουμπλικανοί “σπάσουν” στα δυο, πιθανότατα η συμφωνία θα εγκριθεί, με τις ψήφους των… ανταρτών και φυσικά των Δημοκρατικών. Θα είναι ωστόσο μια πρωτόγνωρη εξέλιξη για τη σύγχρονη πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ. Και θα δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση σε ένα Κογκρέσο το οποίο ήδη βρίσκεται σε σύγχυση.
Ο επικεφαλής της Βουλής Τζον Μπένερ από την πλευρά του, επίσης Ρεπουμπλικανός, άφησε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης να εννοηθεί ότι δεν είναι υπέρ της συμφωνίας, δεν έδειξε ωστόσο και διατεθειμένος να τη μπλοκάρει, αφήνοντας τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αποφασίσουν μόνοι τους.
Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν ψηφίσει καν, ή ψηφίσει αρνητικά, η χθεσινή συμφωνία στη Γερουσία θα χάσει την ισχύ της μέσα στις επόμενες 48 ώρες, όταν και θα λήξει η θητεία του συγκεκριμένου Κογκρέσου.
Με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαιρεμένο, το κλειδί της νίκης για τον Λευκό Οίκο βρίσκεται στο πόσους “αντάρτες” θα καταφέρει να αποσπάσει, ώστε να προστεθούν στη μειοψηφία των Δημοκρατικών.

ysterografa.gr

Τι φέρνει το 2013 για Δημόσιο, ΟΤΑ

2013 -- Κατέβα Χριστέ μου από ψηλά και πιάσε το φραγγέλιο !




" Άσπρο μου περιστέρι πέτα..."
Άραγε, τί θά έχει μέσα ο φάκελός μας γιά το 2013 ;









Πολλές ευχές είπαμε και ακούσαμε αυτές τις μέρες, και εκ καρδίας πολύ ευχαριστηθήκαμε, ακόμη και εάν οί ευχές αυτές ήταν δοσμένες τυπικά και ξώφαλτσα…


Είδαμε βρέ παιδί μου και λίγα χαρούμενα πρόσωπα, μεταμορφωμένα θα λέγαμε από το κλίμα των εορτών!

Μετά λοιπόν τα «Καλά Χριστούγεννα», και τά «Χρόνια Πολλά» πού είπαμε ( ίσως και τά «πολλά κοκά » για μερικές - μερικούς) αποκορύφωμά  τους σημερινό  είναι ασφαλώς η «Καλή Χρονιά», τά «Έτη Πολλά», και άλλα φληναφήματα και λιβανίσματα, ενώ σπανίως ακούμε το όνομα του Θεού και την ευχή «Χρόνια πολλά και από Θεού ευλογημένα…».

 
Πάει κι΄ αυτή η παλαιά Παράδοση των συγκινητικών ευχών με αναφορά πρώτα στον Θεό, μείναμε τώρα στα ξερά, στα στερεότυπα και στα τυπικά, στα αγκάθια και στις τσουκνίδες του περιγύρου μας όπως άλλωστε έχει καταντήσει και η ίδια η  μεταμνημονιακή ζωή μας…

Μόνο οί Εκκλησιές μας, κράτησαν το ήθος και την αρχαία Παράδοση να μας θυμίζουν λίγο παλιές καλές εποχές ειρήνης, εσωτερικής γαλήνης, και μιάς σταθερής κοινωνίας ελπίδας, μια και όλα τα άλλα έχουν πιά διαταραχθεί τριγύρω μας σε βαθμό αγνώριστο, μέσα από ένα καταιγισμό αλλαγών πού κανείς  και ποτέ του δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε…

 
=============
Από άνωθεν μάλλον θά πέσει ράβδος καί φραγγέλιο γιά κάθαρση τού πολιτικού βίου τής Ελλάδος καί τής κόπρου τού Αυγείου πού από δεκαετίες έχει συσωρευτεί, μιά καί ανθρωπίνως δεν καθαρίζεται μέ τίποτα σήμερα... =============


Έτσι λοιπόν ψάχνοντας τώρα για να στηλιτεύσουμε την ρίζα του κακού, ένα κείμενο πού βρήκαμε γραμμένο από τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Πασαλάρη μας έκανε  εντύπωση και είπαμε σήμερα να το μοιραστούμε μαζί σας ( με ελάχιστες εντός παρενθέσεων προσθέσεις…)

Διαβάστε περισσότερα »

Ο Ρουμπινί εύχεται ναυάγιο για τον “δημοσιονομικό γκρεμό”

Nouriel-RoubiniΟ Νουριέλ Ρουμπινί κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό του “προφήτη της κρίσης”, όταν προέβλεψε νωρίτερα από κάθε άλλον οικονομολόγο την κατάρρευση της Lehman Brothers και όσα θα ακολουθούσαν. Στη συνέχεια βέβαια, με τη στάση που τήρησε και συνεχίζει να κρατά, μάλλον έδειξε να γνωρίζει από μέσα, και φυσικά να μην… ενοχλείται διόλου.
Ο Ρουμπινί υπήρξε σταθερός υπέρμαχος της χρεοκοπίας της Ελλάδας, και δι’ αυτής της χρεοκοπίας της ευρωζώνης. Σήμερα, φαίνεται να… μην ενοχλείται επίσης από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, καθώς με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, προέτρεψε ουσιαστικά τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα δυο κόμματα στη Γερουσίοα.
“Αν η Βουλή δεν απορρίψει τη συμφωνία της Γερουσίας, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν από τον δημοσιονομικό γκρεμό σε έναν γκρεμό χρέους”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, που προκάλεσε αντιδράσεις.

ysterografa.gr

Ακολουθείστε την Αμερική

US-SenateΟλος ο κόσμος υποδέχθηκε τόν καινούργιο χρόνο μέ ευχές καί πολλές ελπίδες,νάναι καλύτερος από τό 2012,μέ πρώτους καί καλύτερους τούς ηγέτες τών χωρών τού πλανήτη.
Ιδιαίτερα στήν Ευρώπη πού τά τελευταία χρόνια έχει δοκιμασθεί η εύθραστη οικονομική συνοχή τής ευρωζώνης καί γενικώτερα τής Ε.Ε.,μάς μπούχτισαν πάλι μέ τίς δηλώσεις  τους γιά ανάκαμψη,μείωση τής ανεργίας καί όλα τά γνωστά καί κοινότοπα  λοιπά..Από πλευράς ευχών στήν ίδια γραμμή καί οί δικοί μας ηγέτες.
Τό ζητούμενο όμως είναι άν,οί προσδοκίες τών απλών ανθρώπων  γιά ένα καλύτερο αύριο, μέσα απ’ όλο αυτόν τόν ορυμαγδό ευχών μπορούν νά πραγματοποιηθούν.Θά βρεθούν οί «μαγικές» συνταγές –πού δέν είναι καί τόσο μαγικές- οί οποίες θά ξαναφέρουν μιά στοιχειώδη ευημερία ;
Τό μεγάλο καί πολυεθνικό κεφάλαιο μέσα στήν άμετρη απληστία του γιά μεγιστοποίηση τών κερδών του,έχει ακολουθήσει στά πλαίσια τής παγκοσμιοποίησης πού έχει εφεύρει,συνταγές οί οποίες τελικά τό έχουν βάλει νά τρώει τίς σάρκες του.Αραγε πότε θ’αρχίσει νά τό καταλαβαίνει ;
Ρήμαξε τή μεσαία τάξη –στή χώρα μας τήν αφάνισε- καί τώρα δέν έχει πού νά πουλήσει τά προιόντα του αφού εξόντωσε τούς έν δυνάμει καταναλωτές.Σέ μιά κοινωνία όσα κι άν αγοράσει καί όσο κι άν τά πληρώσει η οικονομική ελίτ,τό εμπορικό κέρδος είναι ελαχιστώτατο.Μόνον άν αγοράζουν οί πολλοί,από μιά…καρφίτσα έως ένα αυτοκινητάκι,θά κινηθεί η αγορά.
Κάποιοι θά πούν πώς αυτά αποτελούν απλοικές σκέψεις.Ομως,τό πιστεύω βαθύτατα,η ζωή δέν είναι αλγεβρική εξίσωση α+β+γ κλπ,είναι απλή,απλούστατη αριθμητική, 2+2=4.
Οί ηγέτες τής Ε.Ε. άν θέλουν πραγματικά ανάκαμψη καί ανάπτυξη,πού συνεχώς διαλαλούν,άν θέλουν νά μειώσουν τήν ανεργία,νά φροντίσουν νά επιστρέψουν στή γηραιά ήπειρο όλα τά εργοστάσια,όλες οί βιομηχανίες πού χρόνια τώρα έχουν μεταφερθεί στήν Κίνα καί σ’ ένα σωρό άλλες χώρες τού τρίτου κόσμου,όπου τό μεροκάματο αντιστοιχεί σ’ ένα πιάτο ρύζι.
Τό ίδιο καί γιά τήν Ελλάδα.Ας φροντίσουν οί κυβερνώντες -καί μέ τό καλό καί μέ τό αυστηρό- νά επαναπατρίσουν όλες αυτές τίς δουλειές πού έχουν μεταφερθεί δύο βήματα από τά σύνορα μας,σέ Αλβανία,Βουλγαρία,Σκόπια κι έχουν αποστερήσει από τήν Αγορά τόσες θέσεις εργασίας.
Μόνον έτσι θά υπάρξει άνοιξη στήν οικονομία καί θά έλθει η  πολυσυζητημένη ανάπτυξη.Τό μεγάλο κεφάλαιο έχει καταφέρει,μετά τή νομοτελειακή  πτώση τού υπαρκτού σοσιαλισμού,νά πάρει πίσω τά περισσότερα απ’ όσα είχε δώσει στούς εργαζομένους –γιά νά τούς γλυκαίνει απέναντι στόν κομμουνισμό- μετά τόν β’ παγκόσμιο πόλεμο.Τώρα ξανάλθε η ώρα νά οικοδομήσει πάλι μέ ραχοκοκαλιά τή μεσαία τάξη.
Οι Αμερικανοί πού αποδεικνύονται στά οικονομικά πολύ πιό πρακτικοί άνθρωποι από τούς Ευρωπαίους,αποφάσισαν τελικά,ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, προκειμένου ν’ αποτρέψουν τήν ύφεση πού θά έπληττε κι αυτούς κι όλο τόν πλανήτη,ν’ αυξήσουν τούς φόρους γιά τούς πλουσιώτερους καί νά επενδύσουν στή μεσαία τάξη,δηλαδή νά τήν στηρίξουν μέ δουλειές κι οχι νέους φόρους.
Οί δικοί μας μπορούν νά τούς ακολουθήσουν ;

(Κι όμως…) η Βόρεια Κορέα προτείνει ειρήνη στη Νότια

kim-Jong-Un
Υπό προϋποθέσεις, και ανάλογα με το πως θα εξελιχτεί η υπόθεση, θα μπορούσε και να είναι η είδηση της χρονιάς, από την πρώτη κιόλας μέρα του 2013. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του λοιπόν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίστηκε για πρώτη φορά να… κλείνει το μάτι στη Νότια Κορέα, μιλώντας για δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να εμπεδωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και ειρήνης ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκεται… τεχνητά ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης μετά την πολεμική αναμέτρηση του 1950-53, και το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν προκάλεσε αίσθηση και ευχάριστη έκπληξη, μιας και δεν υπήρχαν ενδείξεις πως σκόπευε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
“Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι αυτή η διαίρεση δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε πολέμους. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις διαφορές μας”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή στο μήνυμα του Κιμ Γιονγκ-Ουν, το οποίο ήδη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων. Και κυρίως των ΗΠΑ.

ysterografa.gr

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: «ΤΟ 2013 ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ​. ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜ​Ε ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΩ​Ν»


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, από τη Χίο όπου βρίσκεται, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Δοξολογίας και της κοπής της Βασιλόπιτας στην Αντιπεριφέρεια, έκανε την εξής δήλωση:

«Το 2013 κληρονόμησε λίστες. Πολλές λίστες.

Τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Χριστοφοράκου που κανένα κόμμα της συγκυβέρνησης δεν τολμά να αξιώσει την παράδοσή της από τη Μέρκελ στην ελληνική Δικαιοσύνη, τη λίστα των εμπλεκομένων στο μεγάλο σκάνδαλο της Proton Bank, τις λίστες των πιράνχας των CDS που πολεμάει μόνος του ο Πάνος Καμμένος και τη λίστα όλων εκείνων που εμπλέκονται στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας με αποκορύφωμα το ΦΕΚ 240.

Αυτή τη νέα χρονιά πρέπει να τελειώνουμε με τις μαφίες των συγκαλύψεων. Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας ζητούν κάθαρση ενός πολιτικού συστήματος με πολλές σάπιες ρίζες. Ζητούν να αποδοθεί επιτέλους, με όνομα και επίθετο, η Δικαιοσύνη.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που ορκιστήκαμε στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη και έχουμε σαν οδηγό μας την Εθνική Αντιπρόταση, η οποία γίνεται εις το ακέραιον η Εθνική μας Πρόταση με ενωμένους Έλληνες στην πορεία μας για το ιδρυτικό μας Συνέδριο και στον αγώνα μας για να πάρουμε πίσω την Ελλάδα, ζητάμε να γίνουν πράξη τα όσα στηρίζουμε:

*Αλλαγή όλων των συνταγματικών διατάξεων και των Κανονισμών της Βουλής ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους ασυλία για Βουλευτές και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

*Να μπει τέλος στις μαϊμού Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και όλα τα πολιτικά πρόσωπα να αποδίδουν λογαριασμό στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα ισχύει γι αυτά η οποιαδήποτε περίοδος παραγραφής και θα διώκονται μέχρι το τέλος του βίου τους.

*Η ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην διορίζεται από τους πολιτικούς, αλλά να εκλέγεται εκ των έσω, σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί όσο γίνεται περισσότερο η πλήρης αυτονομία και ελευθερία της.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με επικεφαλής τον Πάνο Καμμένο προχωράμε ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο ασυμβίβαστα και ακόμα πιο αποφασιστικά.

Περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, με εντολή του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, διαβεβαιώνω ότι το Κίνημά μας παντού έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερες ταχύτητες δράσης, συσπείρωσης και υποδοχής νέων μελών.

Εύχομαι χρόνια πολλά και μακροημέρευση σε όλους και εκ των πραγμάτων εύχομαι ολιγοημέρευση στη συγκυβέρνηση που για λογαριασμό του διεθνούς τραπεζικού συστήματος έχει καθυποτάξει την Ελλάδα».

Τούρκος δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

umit
Ο Ümit Enginsoy, ένας 50χρονος Τούρκος δημοσιογράφος ο οποίος δούλεψε επί 11 χρόνια ως ο ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον για το NTV, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Άγκυρα το βράδυ της Δευτέρας, καθώς φαίνεται ότι γλίστρησε στο μπάνιο και χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι του.
Ο Enginsoy είχε πολυετή εμπειρία στο διπλωματικό και στρατιωτικό ρεπορτάζ, και είχε εργαστεί μεταξύ άλλων στη  Milliyet, στη  Defence News και στη Hürriyet Daily News.

Απολογισμός 2012: Από εφεδρεία σε… διαθεσιμότητα


Ξεκίνησε με το λυκόφως της εφεδρείας και τελειώνει με το λυκαυγές της περίφημης διαθεσιμότητας: το 2012 που φεύγει είχε πολύ… μνημόνιο στο Δημόσιο αλλά και στους ΟΤΑ με προεξάρχοντες του δήμους που ελέω Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016, εκτός από τη διαθεσιμότητα, είχαν να αντιμετωπίσουν και κάτι ακόμη: τα «λουκέτα» λόγω δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Το χορό τον έσυρε ο Δήμος Αχαρνών.
Ο «παλιός ο χρόνος», ωστόσο, είχε «Καλλικράτη 2», είχε Μέρκελ και Ελληνογερμανική Συνεργασία σε τομείς της Αυτοδιοίκησης, με τους εργαζομένους να αντιδρούν σθεναρά και να κάνουν προγραφές, είχε ένα τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (τον Ιανουάριο) και δύο έκτακτα (ένα τον Αύγουστο και ένα το Δεκέμβριο) για τα οικονομικά, πολύ ΕΣΠΑ και… παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες τελικά δημιουργήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση και η εσωτερική «τρόικα».
Είχε όμως και κάτι πρωτόλειο για τα χρονικά της Αυτοδιοίκησης: το πρώτο γκάλοπ που έχει γίνει ποτέ για δήμους και περιφέρειες. Διενεργήθηκε από την εταιρεία για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης: Τα αποτελέσματα; Αρνητικά για τους αιρετούς, καθώς οι ερωτηθέντες θεωρούν ως «ζώνη της διαφθοράς» τους ΟΤΑ.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

aftodioikisi.gr/

Το χθες που υπάρχει σε κάθε γενιά

sunrise
Η περίοδος προσφέρεται για στοχαστικό επαναπροσδιορισμό: Κοιτάζοντας μέσα μας αλλά και πίσω είναι η πιο χρήσιμη πιθανότατα άσκηση δημιουργίας για να μπορέσουμε να δούμε μακριά και μπροστά. Πέρα από την κρίση, την εθνική, ηθική αλλά και απολύτως εξατομικευμένη.
Η Ελλάδα μετά την κρίση λοιπόν, είναι το φυσικό sequel της χρονιάς της μεγάλης και σύνθετης εθνικής μελαγχολίας που πέρασε. Μόνο που, η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Δεν είναι μόνο η πολιτική ηγεσία που πάσχει… Δεν είναι μόνο η έλλειψη ηγεσίας και έμπνευσης σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου. Το βασικό πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Όχι μοιρολατρικά ή με διάθεση ενδοσκόπησης. Αλλά επειδή από εμάς ξεκινούν και σε εμάς καταλήγουν όλα.
Η δική μας απογοήτευση συνέβαλε στο να μπολιαστούν τα ενεργά κύτταρα του έθνους με συλλογική μελαγχολία.
Η δική μας ανοχή οδήγησε σε μια πολιτική ηγεσία πολύ πιο ανώριμη, αλλά διόλου αθώα, σε σχέση με εκείνη της σύγχρονης Ευρώπης, την οποία η “Monde” περιέγραψε ως… παιδική χαρά.
Η δική μας αδυναμία να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και να θέσουμε στις σωστές βάσεις και πλαίσια τις προσωπικές αναζητήσεις, τα “θέλω” που παραμένουν δυνατά και βαθιά εγωιστικά, είχε ως αποτέλεσμα ακυρωμένες προσδοκίες και απογοητεύσεις.
Σε… εμάς καταλήγουμε λοιπόν. Επομένως, και από… εμάς ξεκινάμε.
Η επόμενη Ελλάδα θα χρειαστεί εξαιρέσεις. Σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε γενιά. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να αναζητήσουμε αυτές τις εξαιρέσεις. Και να γίνουμε και οι ίδιοι μια τέτοια εξαίρεση.
Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να αφήσουμε πίσω μας το χθες. Το χθες όμως, που υπάρχει σε κάθε γενιά. Να διεκδικήσουμε ένα πολιτικό προσωπικό με ιδέες και όχι… μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Να φτιάξουμε από την αρχή μια νέα εθνική ατζέντα. Επικαιροποιημένη και σύγχρονη. Κυρίως όμως, δεκτική στον διαφορετικό… επίλογο που μπορεί να έχει κάποιος, στην αναζήτηση της κοινής προόδου. Γιατί οι αφετηρίες, είναι κοινές.
Να αποκτήσουμε μια εθνική αφήγηση με γωνίες. Όχι απολιτίκ και “στρογγυλά” λόγια, δήθεν καθωσπρεπισμού και ακόμη πιο δήθεν κατευνασμού των παθών.
Να αρχίσουμε να “γεννάμε” ιδέες. Ο καθένας για τον εαυτό του και στη ζωή του. Ώστε μετά να μπορούμε να τις προσθέσουμε, και να βγάλουμε το σενάριο της “επόμενης Ελλάδας”.
Είναι σχετικά απλό, αλλά και γι’ αυτό δύσκολο: Να πάμε από το “γιατί”, στο “γιατί όχι”. Ώστε να πάμε την Ελλάδα πιο μακριά. Χωρίς κανείς να μένει πίσω. Παρά μόνο το χθες…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa,gr