Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αφεντικό ο Ολυμπιακός, πρώτος και με... διαφορά! ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 72-67

 

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε τη διαφορά (+5), ο Ολυμπιακός την... πήρε (72-67) και με δύο νίκες στην κανονική περίοδο πήρε αβαντάζ για το πρωτάθλημα και ψυχολογικό πλεονέκτημα για το Κύπελλο.
Ούτε +4, ούτε -4, ούτε διαφορές… Ο Ολυμπιακός επέβαλλε τον νόμο του ΣΕΦ, «καθάρισε» για δεύτερη φορά φέτος τον Παναθηναϊκό (72-67) και πάει με πλεονέκτημα έδρας στη μάχη για τον τίτλο! Οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύτηκαν για κάτι περισσότερο από ένα ημίχρονο, αλλά από την στιγμή που πήραν «αέρα» έξι έως 10 πόντων, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός είχε τον χαρακτήρα που είχε μέχρι και πέρυσι ο Παναθηναϊκός, βάζοντας όλα τα μεγάλα σουτ, είχε περισσότερες λύσεις στην επίθεση και από την στιγμή που πήγε το ματς στον δικό του ρυθμό δεν αντιμετώπισε πρόβλημα…
Ο Ολυμπιακός είχε περισσότερη ενέργεια, περισσότερες λύσεις στην επίθεση και έφτασε στη νίκη πιο εύκολα από όσο θα περίμενε. Ο Παναθηναϊκός άντεξε μόνο όσο ο Διαμαντίδης και ο Σχορτσανίτης κουβαλούσαν την ομάδα στις πλάτες τους αλλά τέτοια ματς δεν μπορεί να τα κερδίσει κάποιους έχοντας μόνο δύο παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος στο ματς, είχε στα πρώτα λεπτά εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και βρέθηκε να προηγείται με 4-11, την ώρα που ο Ολυμπιακός ήταν εγκλωβισμένος στην επίθεσή του.
Οι ερυθρόλευκοι απάντησαν άμεσα, ανοίγοντας το ρυθμό και με επί μέρους 13-3 βρέθηκαν μπροστά με 17-14. Η είσοδος του Σχορτσανίτη άλλαξε τις ισορροπίες. Ο Σερμαντίνι έκανε δύο γρήγορα φάουλ, ο Χάινς αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τον Big Sofo και έτσι οι πράσινοι έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +2 (20-22).
Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να “ταΐζει” τον Σχορτσανίτη και διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ. Ο Σπανούλης που ήταν άστοχος επιδίωξε τις επαφές, κέρδισε φάουλ και από τη γραμμή των ελευθέρων βολών έδωσε λύσεις στην ομάδα του.
Ο Ολυμπιακός που βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει με παγίδες τον Σχορτσανίτη, πήρε δύο καλάθια από τον Λο και προηγήθηκε με 5 πόντους στη λήξη του ημιχρόνου (38-33). Ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε δικαιολογημένα για φάουλ πάνω στον Γκιστ στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά οι διαιτητές αν και το είδαν θεώρησαν, λανθασμένα, ότι ήταν εκπρόθεσμο.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι βρήκαν το δρόμο έξω από τα 6.75 με τους Σπανούλη, Παπανικολάου και Περπέρογλου, στέλνοντας τη διαφορά στους 10 πόντους (56-46). Ο Διαμαντίδης κράτησε τον Παναθηναϊκός, μείωσε στους 6 (58-52).
Ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες λύσεις και αυτό φάνηκε στην τελευταία περίοδο. Ο Περπέρογλου και ο Λο ανέλαβαν δράση, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να αντιδράσει αφού έχασε πάρα πολλά αμυντικά ριμπάουντ και το ματς τελείωσε νωρίς. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 11 πόντους (71-60) και το μόνο που έμενε ήταν να μάθουμε το τελικό σκορ.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης “καπάρωσαν” την πρωτιά της κανονικής περιόδου αφού νίκησαν για δεύτερη φορά τους αντιπάλους τους.
Ο Σπανούλης ήταν άστοχος αλλά οι γηπεδούχοι βρήκαν πολύτιμες λύσεις από τους Λο και Περπέρογλου ενώ Παπανικολάου και Πρίντεζης βοήθησαν και στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τους Διαμαντίδη και Σχορτσανίτη ενώ ο Λάσμε έβαλε καλάθια στο τέλος όταν όλα είχαν κριθεί. Μπανκς, Μπράμος και Καπόνο ήταν σαν να μην πήγαν στο ΣΕΦ και ο Πεδουλάκης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει για αρκετή ώρα τον Ξανθόπουλο.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 38-33, 58-52, 72-67

Ολυμπιακός: Χάινς 6 (3/6 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Λο 12 (4/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3 ασίστ), Άντιτς 2, Σπανούλης 11 (2/11 σουτ, 7 ασίστ, 6 λάθη), Περπέρογλου 10 (1/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 4 (4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Πάουελ 5 (2/4 δίποντα, 3 ριμπάουντ), Πρίντεζης 11 (3/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 9 (1/1 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2 ασίστ, 3 ριμπάουντ).

Παναθηναϊκός: Σχορτσανίτης 14 (5/5 δίποντα, 4/7 βολές), Μπράμος (0/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Μασιούλις 4 (1/5 σουτ), Καπόνο 3 (1/3 τρίποντα), Λάσμε 11 (4/5 δίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 5 (1/4 τρίποντα), Διαμαντίδης 17 (3/4 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Γκιστ 3 (1/1 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Μπανκς 2 (1/6 σουτ), Ξανθόπουλος 4 (2/6 σουτ, 2 λάθη).

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ & ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ. ΝΤΙΜΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛ​ΟΥ ΝΑ "ΦΥΤΕΨΟΥΝ" ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ​Ν


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την πρωτοφανή παρότρυνση του υποψηφίου βουλευτή και στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ντίμη Αργυρόπουλου, να «φυτέψουν» σφαίρες στον υπουργό Οικονομικών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο υποψήφιος βουλευτής και στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. Ντίμης Αργυρόπουλος με μια πρωτοφανή και ποινικά κολάσιμη ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, καλεί ανοιχτά τρομοκράτες να “φυτέψουν” σφαίρες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Καλούμε τον κ. Καμμένο να καταδικάσει ξεκάθαρα, άμεσα και εμπράκτως την απαράδεκτη “παρότρυνση” του συνεργάτη του, αλλιώς θα είναι ο ίδιος ηθικός αυτουργός.
Επίσης, καλούμε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να κινήσει τις διαδικασίες εναντίον του στελέχους των ΑΝ.ΕΛ.».

Πάνος Μπεγλίτης: "Aπόλυτα αναγκαίος o εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και κυρίως της φορολογίας των ακινήτων"


Συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Αlpha «Κατά Ριπάς» με τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση εδωσε ο Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και μέλος της Π.Γ. ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης. 
Ο Κορίνθιος πολιτικός δήλωσε:
Για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και στην κριτική που ασκείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
Θεωρώ πολιτικά άστοχο να σχολιάζονται, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, φημολογίες και σενάρια, χωρίς να έχουμε την ακριβή εικόνα για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι πολιτικά ορθό να βγάζει ο καθένας τα πολιτικά του άγχη ασκώντας κριτική.
Επί της αρχής, θεωρώ απόλυτα αναγκαίο τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και κυρίως του συστήματος της φορολογίας των ακινήτων. Όλος αυτός ο φορολογικός κατακερματισμός επί των ακινήτων δημιουργεί στρεβλώσεις ,αρνητικές συνέπειες και έντονες παρενέργειες. Χρειάζεται, λοιπόν, μια κοστολογική πολιτική που θα ενσωματώνει όλους αυτούς τους διάσπαρτους φόρους σε έναν ενιαίο φόρο επί των ακινήτων. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούμε προσθετικά, αυξάνοντας την φορολόγηση των ακινήτων.
Άκουσα, όμως, τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και κατάλαβα πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.  Αυτή την στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικού και φορολογικού εξορθολογισμού. Αυτό επί της αρχής  είναι θετικό και πρέπει να το υποστηρίξουμε .
Το ζητούμενο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι να υπάρξει αναλογική επιβάρυνση, να υπάρξει δικαιοσύνη . Να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών.
Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Μέσα στον γενικό προβληματισμό για τη νέα φορολογία επί των ακινήτων, πρέπει να δούμε πώς θα προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες, έτσι ώστε να ταυτίζονται με τις εμπορικές αξίες. Έγινε ένα μεγάλο παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε όλοι την ευθύνη γι αυτό το παιχνίδι φοροδιαφυγής.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να δει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων . Περιμένω κι ελπίζω,  η ηγεσία του Υπουργείου να οδηγηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή. Γιατί μια αύξηση του φόρου μεταβίβασης θα έχει αρνητικές παρενέργειες.

H Ένωση αποστράτων αστυνομικών Κορινθίας έκανε το χορό της.

apostratoi
Τιμώντας τον επίτιμο πρόεδρό της Γιάννη Σανδραβέλλη η Ένωση αποστράτων αστυνομικών Κορινθίας πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό της με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών. Απονεμήθηκαν πλακέτες αναμνηστικές σε μέλη που έχουν προσφέρει στον κλάδο.


networkedblogs.com

Πρόεδρος Π.Σ. και Αντιπεριφερειάρχες: “Καταγγέλουμε τους συκοφάντες του Τατούλη”


Κοινή δήλωση-ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Αντιπεριφερειαρχών Πελοποννήσου, για το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”:

Για μία ακόμα φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια να πληγεί ηθικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από συγκεκριμένους κύκλους που επενδύουν στην διάλυση των δυνάμεων της πλειοψηφικής παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου.
Η διασπορά αμφιβολιών για το έργο που παράγεται με συνέπεια στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ως ξεκάθαρο στόχο την αποσύνθεση των δυνάμεων που συγκροτούν την «Νέα Πελοπόννησο» και στηρίζουν το πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο σχέδιο  του Πέτρου Τατούλη για την έξοδο της Πελοποννήσου από την κρίση και την φτώχεια.
Οι αποφάσεις μας για  κρίσιμα προβλήματα που επί δεκαετίες κρατούν δέσμια της υπανάπτυξης την Πελοπόννησο, μας φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπους με οργανωμένα συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά, τα οποία αντιστέκονται σε κάθε μεταρρύθμιση.
Μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις πλέον χυδαίες μορφές του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. Φτάσαμε ακόμα και στο σημείο να κινδυνεύσει η ζωή όλων μας στα γνωστά επεισόδια που οργάνωσαν γνωστές πλέον πολιτικές δυνάμεις για το βιο-αέριο στην Τρίπολη. Οι πολίτες της Πελοποννήσου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μας τρομοκρατούν  οι τυφλές επιθέσεις. Η πολιτική βία δεν έχει σχέση με τους Πελοποννήσιους και την καταγγέλλουμε με κάθε τρόπο.
Διαχειριζόμαστε τις περιφερειακές υποθέσεις με απόλυτη διαφάνεια και με τις πλέον σκληρές διαδικασίες ελέγχου. Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι με μικροπολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια θα ανακόψουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες. Όσοι θεωρούν ότι με προσωπικές επιθέσεις στον Πέτρο Τατούλη θα καταφέρουν να σταματήσουν τον διεθνή διαγωνισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων  στην Πελοπόννησο έχουν κάνει τραγικό λάθος.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοίγει νέους δρόμους στην χώρα και το ολοκληρωμένο σχέδιο Τατούλη πλέον αρχίζει να υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα, ως το μόνο αξιόπιστο για την έξοδο από την κρίση. Στηρίζουμε τον Περιφερειάρχη με γνώση και ευθύνη της θέσης μας αυτής  και καλούμε τους Πελοποννήσιους να στηρίξουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Πελοπόννησο.
Η Πελοπόννησος αλλάζει κάθε μέρα.
Καταγγέλλουμε τους συκοφάντες οι οποίοι ενώ γνωρίζουν ότι στην περιφέρεια Πελοποννήσου τηρείται στο ακέραιο η νομιμότητα όσο αφορά τα έργα (ουδεμία ανάθεση έργου έχει γίνει στην περιφέρεια και για όλα τα έργα τηρείται διαγωνιστική διαδικασία) παραποιούν εν γνώση τους και σκόπιμα την αλήθεια. Παραπλανούν τους πολίτες αναφέροντας ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναθέτει έργα και μάλιστα σε ημέτερους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ  αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ  αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
ΝΤΙΑ ΤΖΑΝΕΤΕΑ  αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ αντιπεριφερειάρχης αρκαδίας
ΤΑΣΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ  αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας
ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ  Θεματική αντιπεριφερειάρχης
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ Θεματικός αντιπεριφερειάρχης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ  Θεματικός αντιπεριφερειάρχης
ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Πρόεδρος Περ. Συμβουλίου     Πελοποννήσου
 

Πέτρος Τατούλης : «Σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας ο Πολιτισμός»



Πρωτόγνωρο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το έργο του πολιτισμού που συντελείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε ότι «δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη του πολιτιστικού υποβάθρου μας, γιατί αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας για την Πελοπόννησο».

Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Παπαφωτίου, το σύνολο των αρχαιολογικών και τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν η εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης των έργων που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η προώθηση των παρεμβάσεων στο χώρο του πολιτισμού, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στα έργα αυτά.
«Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα χωρίς προοπτικές, αλλά με τη γνώση μας για τον πολιτισμό και το επίπεδο συνεργασίας μας πετύχαμε αύξηση της ταχύτητάς του, αλλά και εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ακόμα υπερδέσμευση πόρων με σκοπό την απόκτηση σημαντικών υποδομών στον τομέα του πολιτισμού» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης κατέστησε επίσης σαφή την πολιτική της Περιφέρειας για προετοιμασία όλων των έργων και ωρίμανση των μελετών προκειμένου να υπάρχουν ώριμα έργα για ακόμα μεγαλύτερη υπερδέσμευση πόρων στο παρόν πρόγραμμα, καθώς στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 θα είναι δύσκολη η ένταξη έργων στον τομέα των υποδομών.
Η κα Μενδώνη με τη σειρά της χαρακτήρισε την Πελοπόννησο τόπο κατεξοχήν πρόσφορο για επένδυση στον πολιτισμό και συνυπέγραψε την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης έργων, ποιοτικών όπως τα χαρακτήρισε, αλλά και της απορρόφησης των πόρων. «Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 60, περίπου, έργα με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ προσφέροντας σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» δήλωσε η κα Μενδώνη.
Γενική διαπίστωση αποτέλεσε η πρόοδος υλοποίησης των έργων χωρίς σημαντικά προβλήματα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ για τα όποια προβλήματα χρήζουν άμεσης παρέμβασης, όπως το κάστρο της Κορώνης, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων.      

Ο...καλύτερος Ολυμπιακός του Μίτσελ και η προειδοποίηση του Μαρινάκη!


Προπονητής του Ολυμπιακού είναι και επίσημα ο Μίτσελ Γκονζάλεθ, που παρουσιάστηκε και υποσχέθηκε καλύτερο θέαμα από τους “ερυθρόλευκους”. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα σε κάποιους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, που... σέρνονται. “Μπορεί να αναλάβει το μεγαλείο του Ολυμπιακού”, τόνισε για τον Ισπανό τεχνικό.
Κατά την παρουσίαση του από την ΠΑΕ Ολυμπιακός ο Μίτσελ Γκονζάλεθ τόνισε πως είναι λάτρης του επιθετικού αλλά και του έξυπνου ποδοσφαίρου, επισήμανε πως θέλει να παρουσιάσει ένα καλύτερο Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη και τόνισε πως ελπίζει να γίνει λίγο καλύτερος από τον Ερνέστο Βαλβέρδε!

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, που καλωσόρισε τον Μίτσελ, ανέλυσε το σκεπτικό της πρόσληψής του, ενώ έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στους παίκτες λέγοντας πως κάποιοι θα πρέπει να σταματήσουν να... σέρνονται μέσα στο γήπεδο.

Κανονικά στην ΕΤ1 το ντέρμπι των «αιωνίων» για την πρωτιά

derby1
Κανονικά θα μεταδοθεί το ντέρμπι της Α1 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού από την κρατική τηλεόραση.
Η ΕΤ1 εξασφάλισε άδεια παρά την απεργία που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ στα δημόσια ΜΜΕ και έτσι θα υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση του ντέρμπι (19:00).
Οι Πειραιώτες υποδέχονται σήμερα  στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής, σε μία αναμέτρηση που θα κρίνει κατά μεγάλο ποσοστό την ομάδα που θα κατακτήσει την πρωτιά στην κανονική διάρκεια, συνεπώς και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.
Μετά την ήττα στο κλειστό της Πυλαίας από τον ΠΑΟΚ, μία εβδομάδα πριν, έβαλε “φωτιά” στην κορυφή, αφού ο Παναθηναϊκός με νίκη και κάλυψη της διαφοράς με την οποία είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ (τέσσερις πόντοι, 60-64) μπαίνει αυτομάτως στη θέση του οδηγού. Μπαρτζώκας και οι παίκτες του.

Το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει το αβαντάζ της έδρας, από την άλλη όμως ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που είχε γνωρίσει την ήττα στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον αγώνα του πρώτου γύρου.

Ο τεχνικός των “ερυθρολεύκων” δεν υπολογίζει στον μεγάλο άτυχο Βαγγέλη Μάντζαρη, που χάνει το υπόλοιπο της περιόδου. Απ’ την μεριά του, ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό αγωνιστικό πρόβλημα κι έχει εστιάσει στην προετοιμασία της ομάδας του και σε ψυχολογικό επίπεδο. Την αποστολή της “πράσινης” ΚΑΕ στο ΣΕΦ θα ηγηθεί ο πρόεδρος της, Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Πέραν του βαθμολογικού κέρδους, ο αγώνας στο ΣΕΦ θα αποτελέσει και το καλύτερο ψυχολογικό ντοπάρισμα για τις δυο ομάδες, εν όψει της σύγκρουσης τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Κυριακή στο κλειστό του Ελληνικού.

Βουλή: από τα... γομάρια στα... τσόκαρα


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Από το «Είστε ψεύτες, απατεώνες και γομάρια» του Αστ. Ροντούλη τον Σεπτέμβριο του 2011, φθάσαμε «αισίως» στο «Κάτσε κάτω μωρή, πάλι πιωμένη είσαι;» του Ηλ. Κασιδιάρη τον Ιανουάριο του 2013: Το ελληνικό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό έχει δει το κύρος του να δέχεται σημαντικά πλήγματα, κυρίως για το περιεχόμενο της πολιτικής που παράγει, στην παρούσα συγκυρία πια απλώς παρατηρεί -αμήχανο ή αδύναμο να αντιστρέψει την κατάσταση- την πλήρη καταρράκωση, μέσω της συμπεριφοράς των λειτουργών του, όσων συμβολίζει και υποτίθεται πως πρέπει να εκπροσωπεί.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για τελικό!

cup_600_339
Η κληρωτίδα δεν έβγαλε ντέρμπι Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ, ούτε στα προημιτελικά, ούτε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συνθέτουν το πιθανότερο ζευγάρι για τον τελικό.

Συγκεκριμένα τα ζευγάρια στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου είναι:
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός
Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός
Βέροια - Πανθρακικός

Οι διασταυρώσεις στα ημιτελικάΠΑΟΚ - Λεβαδειακός με Πλατανιάς - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός με Βέροια - Πανθρακικός

Αν και το Κύπελλο είναι όπως συνηθίζουμε να λέμε ο θεσμός των εκπλήξεων, ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει θεωρητικά εύκολο έργο στο δρόμο για τον τελικό.
Πιο δύσκολο έργο έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος αρχικά θα συναντήσει τον Λεβαδειακό και στη συνέχεια θα δώσει μάχη στα ημιτελικά με έναν εκ των Πλατανιά και Αστέρα Τρίπολης. Ιδιαίτερα, αν περάσει ο Αστέρας, τότε σίγουρα στα ημιτελικά θα δούμε πολύ δυνατή μάχη για μία θέση στον τελικό.

Οι πρώτοι αγώνες των προημιτελικών θα γίνουν 27 και 28 Φεβρουαρίου και οι επαναληπτικοί 6, 7, 13 και 14 Μαρτίου.
Οι πρώτες αναμετρήσεις των ημιτελικών θα διεξαχθούν 17 και 18 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 27 και 28 του μήνα.
Ο τελικός θα γίνει στις 11 Μαΐου του 2013.


 

Εξώδικο της Χρυσής Αυγής στο ΕΣΡ!

Η Χρυσή Αυγή ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι κατέθεσε εξώδικο στο ΕΣΡ επειδή δεν έτυχε προβολής από τα κανάλια η συγκέντρωση που διοργάνωσε για τους πεσόντες στα Ίμια.
Επίσης τονίζει η Χρυσή Αυγή ότι μόνο ο ΑΝΤ-1 έδειξε πλάνα στο μεσημεριανό δελτίο της Κυριακής.

“Ύποπτα” ματς σε Champions League, Μουντιάλ και Εuro! (video)

stimena1
Σοβαρές αποκαλύψεις από τη Europol, η οποία αποκάλυψε κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων, σε Champions League, Euro και Μουντιάλ!
Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτή τη φορά δεν μιλάμε για “ύποπτα” παιχνίδια σε εθνικά πρωταθλήματα, αλλά για την ελίτ του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Στους 380 στημένους αγώνες που έχουν εντοπίσει οι Αρχές, συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο Champions League (ένας φέρεται να έγινε σε αγγλικό έδαφος), αλλά και παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διεξάγει η Europol σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους 18 μήνες σε όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε περισσότερα στο sport.gr

Video


Σύσκεψη αρχηγών για τα «ακανθώδη»

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για αγρότες, φόρο πρώτης κατοικίας, ναυτεργάτες
Τα κρίσιμα θέματα που καλείται να διευθετήσει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, αλλά και το μπαράζ κινητοποιήσεων, όπως των αγροτών και των ναυτεργατών, οδηγούν τον Ευ. Βενιζέλο και τον
Φ. Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου
εντός της εβδομάδας. Ιδιαίτερους ενδοκυβερνητικούς αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς, προκαλεί η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας. Και ο Γ. Μιχελάκης κατά του Γ. Στουρνάρα για την «κοινωνικά άδικη» φορολογία των ακινήτων. Την εξαίρεση της από τις ρυθμίσεις για τη φορολογία των ακινήτων τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα μέχρι 100 τ.μ. που βαρύνονται με ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια ή ιδιοκατοικούνται ως α' κατοικία, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει να καλέσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή γραμμή απέναντι στις κινητοποιήσεις, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για θέματα όπως η φορολογία των ακινήτων, αλλά και το αγροτικό. Προκειμένου...

“Τσουνάμι” μεταναστών στην Ελλάδα, λόγω Αραβικής Άνοιξης, εν μέσω της κρίσης

Arrested refugees - Fylakio Detetntion Center, Thrace, Evros, Greece.
Ένα “τσουνάμι” μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική και τη Νότια Ασία χτύπησε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μεγάλων αλλαγών που προκάλεσε η Αραβική Άνοιξη, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα “Washington Times”, επικαλούμενη και δηλώσεις του πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρήστου Παναγόπουλου.
“Για μια χώρα με πληθυσμό 10,11 εκατομμύρια κατοίκους, το να έχει 1 εκατομμύριο μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παράνομοι, σε μια περίοδο κατά την οποία τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης, προφανώς και έχει εκκωφαντικές συνέπειες”, δηλώνει ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο οποίος προσδιορίζει ως χώρες-αφετηρία για αυτό το κύμα μετανάστευσης, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και πιο πρόσφατα τη Λιβύη και τη Συρία.
Οι περισσότεροι εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παναγόπουλος, οι αρχές της Άγκυρας δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας πάνω σε αυτό το θέμα. “Θα έλεγα ότι δεν βλέπουν την Ελλάδα ως τον τελικό προορισμό τους, λόγω και της κρίσης, αλλά ως μια ενδιάμεση στάση για να συνεχίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον.
“Δυστυχώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει μόνη αυτό το βάρος, και να καλύψει τις ανάγκες των μεταναστών. Ακούμε από παντού καλά λόγια και δεχόμαστε συγχαρητήρια, όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο πρακτικό κομμάτι της, η Ελλάδα παραμένει μόνη”, ήταν τα λόγια του Χρήστου Παναγόπουλου.
Στο σχετικό ρεπορτάζ τους, οι “Washington Times” σχολιάζουν ότι η Ελλάδα ταλαιπωρείται από τις επώδυνες συνέπειες μιας οδυνηρής κρίσης, που έχει οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία σε επίπεδα άνω του 25%, και την κοινωνική ένταση στα ύψη, λόγω των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μνημονίου με την τρόικα.

ysterografa.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

2013-xriso-poiotitos.jpg
 
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2008 και βράβευσε για 4 συνεχόμενους διαγωνισμούς τα καλύτερα ελαιόλαδα από κάθε μέρος της Ελλάδας. Αυτήν την χρονιά (1-3 Μαρτίου 2013) θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου. Στην 5η επανάληψή του αποφασίσαμε να διεθνοποιήσουμε τον διαγωνισμό-Χρυσό Αριστείον .

ARISTION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με πολλές επιχειρήσεις από το εξωτερικό, ώστε να στείλουν προϊόντα τους-τυποποιημένες φιάλες ελαιολάδου-και μαζί με τις Ελληνικές συμμετοχές να διαγωνιστούν στο
5ο Χρυσό Αριστείον Διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κατά τις μέρες λειτουργίας της 5ης Ελαιοτεχνία, έκθεση ελιάς και ελαιολάδου.
Το λογότυπο του διεθνή διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου θα δεικνύει από τώρα και στο εξής τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα.
banner muzy30a.jpg
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στην προσπάθειά μας για αξιόπιστο διαγωνισμό, αποφασίσαμε την δημιουργία 8μελούς οργανοληπτικής επιτροπής εμπείρων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών με επικεφαλής τις:

Κα Έφη Χριστοπούλου και Κα Μαρία Λαζαράκη.

Χημικοί - διεθνείς γευσιγνώστριες ελαιολάδου, αναγνωρισμένες εκπαιδεύτριες από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Περιμένουμε και την δική σας συμμετοχή. Στείλτε πίσω συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στο www.Eleotexnia.gr    Για λεπτομέρειες 2107568888   info@eleotexnia.gr
banner muzy25.jpg

G. Kouvelis, Compass Expo Ltd
 

Δ.Τ.ΠΑΡΑΣΤ​ΑΣΗ CAVEMAN-AΛ​ΕΞΑΝΔΡΕΙΟ (Λουτράκι)

Caveman-.jpg
H κωμωδία για την αιώνια μάχη των φύλων που προσφέρει άφθονη ευθυμία, γέλιο, ταπεινότητα αλλά και ανθρώπινη διορατικότητα, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου! Το θέατρο CORONET παρουσιάζει για έκτη χρονιά την παράσταση φαινόμενο, «CAVEMAN» του Rob Becker, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, στις 20 & 21/2/2013. Ο «άνθρωπος των σπηλαίων» είναι δημιούργημα του Αμερικανού Rob Becker. Ξεκινώντας από εμβόλιμη πρόζα στο μουσικό του νούμερο, σιγά-σιγά ανέπτυξε τον ήρωα των σπηλαίων, ο οποίος έμελλε να συναρπάσει πάνω από 7.000.000 θεατές, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Παίζεται σε 30 χώρες και σε 15 γλώσσες και θεωρείται η μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Broadway, κάτι που έκανε τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να αποκαλεί την 18η Ιουλίου ημέρα του Caveman και να μετονομάσει την οδό 44 West σε Caveman way. Όλα άρχισαν χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο άντρας ήταν κυνηγός και η γυναίκα συλλέκτρια. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε... Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την προσκόλληση των ανδρών σε ένα κανάλι στην τηλεόραση; Μα φυσικά σχετίζεται με την εστίαση σε έναν και μοναδικό στόχο. Στον αντίποδα βρίσκονται φυσικά οι γυναίκες, οι οποίες έχουν βαλθεί να συλλέξουν, ως συλλέκτριες που είναι, πληροφορίες από όλα τα κανάλια.
Caveman-Vladimiros-Kyriakidis.3.jpgΤο zapping, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα αγαπημένα τους «αθλήματα»... Γεμάτος ενέργεια, ετοιμολογία στο «φλερτ» με το κοινό του, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τραβάει το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Η συμμετοχή του κοινού, που είναι καθοριστική σε όλη αυτή την διαδρομή, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με ανατροπές, εκπλήξεις και απογειωτικές εκρήξεις γέλιου. Η αλήθεια του «Caveman» έγκειται στο να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι οποίες ίσως τελικά να καθιστούν λιγότερο βαρετή τη ζωή μας. Μόνο μην πέσετε στην παγίδα της προσπάθειας να κατανοήσετε το αντίθετο φύλο. Ένας μονόλογος... προϊστορικός με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη να ενσαρκώνει το ρόλο του ανθρώπου των σπηλαίων σε μια παράσταση, που ξεχώρισε και αγαπήθηκε όσο λίγες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά – κοστούμια : Ειρήνη Παγώνη
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Παραγωγή : Θέατρο Coronet & Mogul Theater
Στο ρόλο του Caveman ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη 20/2/2013 και Πέμπτη 21/2/2013 στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : 21.15 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες με το διάλειμμα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος : 20 ευρώ (προπώληση 18 ευρώ*) Φοιτητές – Άνεργοι – Άνω 65 : 15 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 0,5 χλμ. Ε.Ο. Ισθμού – Λουτρακίου Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27440 21124 Ώρες Λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2: 00 μ.μ.

Γραφείο Τύπου
Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

ΕΚΤΑΚΤΟ : Επιστολή με απειλητικό σημείωμα και σφαίρα στον Στουρνάρα!

Giannis-Stournaras
Επιστολή με απειλητικό σημείωμα και σφαίρα, εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια, προκειμένου να ασχοληθεί με την υπόθεση, διεξάγοντας τις σχετικές έρευνες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κείμενο φέρνει την υπογραφή «Κρητική Επανάσταση». Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι αυτή που είχε στείλει ανάλογο φάκελο σε εφορίες στην Κρήτη.

REPORTER

Η συγγραφέας που τα παιδιά λατρεύουν είναι η Μαριλένα Παππά











Γυρίζει όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να γνωρίσει τους λιλιπούτιους αναγνώστες της και να παίξει μαζί τους θεατρικά παιχνίδια
Ο μικρός Γιώργος από την Αλίαρτο ξέσπασε σε κλάματα κατά την διάρκεια του θεατρικού και εκείνη τον αγκάλιασε και έκλαψε μαζί του. Στιγμή δυνατή, στιγμή συγκινιτική
 
Αν όλοι οι συγγραφείς που απευθύνονται στα παιδιά μας είχαν την αμεσότητα και την αγάπη της Μαριλένας Παππά τότε ο κόσμος που έρχεται να λάβει την σκυτάλη από εμάς θα ήταν πολύ πιο όμορφος και πιο αληθινός

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πολλές είναι οι φορές που έχω αναρωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ενός συγγραφέα παιδικών βιβλίων...Και η απορία μου αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος με την ιδιότητα του φέρει ευθύνη στην «δόμηση» των χαρακτήρων που θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να λάβουν τη ζωή στα χέρια τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς γράφουν ένα βιβλίο και στην συνέχεια αναθέτουν στον εκδοτικό τους οίκο μια ή δύο παρουσιάσεις και αυτό ήταν...το περιτύλιγμα πουλήθηκε και οι συγγραφείς αποσύρονται ξανά στα σκοτεινά γραφεία τους για να γράψουν τις επόμενες περιπέτειες τους, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει με τα παιδιά εκεί έξω....
Ωστόσο πριν από λίγο καιρό το «Πινάκιο» είχε φιλοξενήσει μια ανερχόμενη και ταλαντούχα συγγραφέα, η οποία φαίνεται πως διαφέρει πολύ από τους «φθασμένους» συναδέλφους της. Ο λόγος, για την 25χρονη Μαριλένα που παίρνει τη βαλίτσα της και γυρίζει τις γωνιές της χώρας (με δικά της έξοδα τις περισσότερες φορές) και δεν στέκεται απλώς στην παρουσίαση των δύο παιδικών της βιβλίων –τις Φεγγαροκουταλιές και τον Πλανήτη που Χαμογελά- αλλά στήνει διαδραστικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν οι λιλιπούτιοι θεατές της.
Η τελευταία της στάση ήταν η Αλίαρτος, όπου και την «αγκάλιασαν» τα παιδιά αλλά και οι γονείς. Εμείς της ζητήσαμε να μας περιγράψει καρέ-καρέ το ταξίδι της.
Αλίαρτος λοιπόν, μια ώρα και κάτι μακριά από την Αθήνα αλλά όμως και εκεί η Πολιτεία έχει επιδείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο αυτό της απάθειας και της αδιαφορίας όπως και άλλοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων αγνοούν τις συντεταγμένες του τόπου...Ας ταξιδέψουμε με συνοδοιπόρο τη Μαριλένα Παππά και φυσικά με τις «Φεγγαροκουταλιές» της και τον «Πλανήτη που Χαμογελά έως την Αλίαρτο....Όμως λίγο πριν «ακολουθήσετε» τη Μαριλένα στο ταξίδι της στην Αλίαρτο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τόσο η ίδια όσο και ο μικρός Γιώργος (θεατής και μάλλον θαυμαστής) ξέσπασαν σε κλάματα λόγω ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης κατά την διάρκεια του θεατρικού. Αν όλοι οι συγγραφείς που απευθύνονται στα παιδιά μας είχαν την αμεσότητα και την αγάπη της Μαριλένας τότε ο κόσμος που έρχεται να λάβει την σκυτάλη από εμάς θα ήταν πολύ πιο όμορφος και πιο αληθινός. Χαρακτηριστικό του γεγονότος αυτού είναι ότι στο τέλος της εκδήλωσης η Μαριλένα Παππά συμβούλευσε τους μικρούς της φίλους πώς να συμπεριφέρονται στον αχανή κόσμο του διαδικτύου, ενώ στους γονείς απηύθυνε συμβουλές για την επίβλεψη των παιδιών τους, όπως αυτές τις έχουν ορίσει οι ειδικοί επιστήμονες του φορέα πρόληψης κατά του ηλεκτρονικού εθισμού ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ.
Για να επικοινωνήσετε με τη Μαριλένα Παππά και να έρθει κοντά σας σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν είστε προκειμένου να παρουσιάσει σε εσάς και στα παιδιά σας το διαδραστικό έργο της επί σκηνής δεν έχετε απο το να της στείλετε email στο
 
Περισσότερα στο pinakio.blogspot.gr

Η ανάδυση του παγόβουνου

Ειδική Επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και το Ξέπλυμα Χρήματος (CRIM) 2012-2013
Θεματικό Έγγραφο για τη Διαφθορά
Τομείς συστημικής διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση των Κρατών Μελών και μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η αρνητική της επίδραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εισηγητής: Θ. Σκυλακάκης (ALDE)
Noέμβριος 2012
Πόσο εκτεταμένη είναι η συστημική διαφθορά;
Στην ΕΕ καταγράφονται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δωροδοκίες κάθε χρόνο (υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς)
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσουμε τη διαφθορά. Τα δεδομένα που στηρίζονται στην αντίληψη της διαφθοράς, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εκτεταμένο, καθώς και ότι οι επιπτώσεις του επηρεάζουν έντονα τους Ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2012 (ειδικό ευρωβαρόμετρο υπ’ αριθ. 374), το 74% των Ευρωπαίων πολιτών δήλωσαν ότι η διαφθορά συνιστά μείζον πρόβλημα εντός των χωρών τους.
Οι καταγεγραμμένες υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς (είτε αφορούν σε πρόσωπα είτε σε οικογένειες) σε 18 κράτη μέλη αποκαλύπτουν μια εικόνα συστημικής διαφθοράς σε σημαντικό αριθμό κρατών. Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας 2010/2011, τα πορίσματα του οποίου βασίζονται σε πραγματικές συμπεριφορές έτσι όπως τις ομολογούν οι ίδιοι οι ερωτώμενοι, καταγράφει το ποσοστό των πολιτών που απάντησαν θετικά στην ερώτηση εάν οι ίδιοι (ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού τους), έχουν δωροδοκήσει κάποιον φορέα της δημόσιας διοίκησης Κράτους Μέλους.
Οι αριθμοί αυτοί καταγράφουν υπαρκτές (υποεκτιμημένες ωστόσο[1]) εμπειρίες διαφθοράς και θα έπρεπε να ερμηνευθούν ως το απόλυτα ελάχιστο επίπεδο καταγεγραμμένης διαφθοράς σε χώρες μέλη (καλύπτονται 18 Κράτη Μέλη και το 90% του πληθυσμού της ΕΕ). Συνολικά, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς λαμβάνουν χώρα ετησίως στα 18 υπό έρευνα Κράτη Μέλη.
Τα πεδία στα οποία αναφέρονται οι περισσότερες, με αριθμητικούς όρους, υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς είναι οι ιατρικές υπηρεσίες (8,1 εκ. υποθέσεις), επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (2,8 εκ.), εκπαιδευτικό σύστημα (1,9 εκ), υπηρεσίες μητρώου και αδειοδοτήσεων (1,8 εκ), εφορίες (1,8 εκ), αστυνομία (1,5 εκ), πολεοδομίες (1,4 εκ), δικαιοσύνη (0,8 εκ) και τελωνεία (0,6 εκ).
Τα πεδία στα οποία είναι περισσότερες οι υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς, με όρους ποσοστιαίας αναλογίας δωροδοκιών ανά επαφή είναι: Ιατρικές υπηρεσίες 6,2 %, πολεοδομίες 5 %, τελωνεία 4,8 %, δικαιοσύνη 4,2%, αστυνομία 3,8 %, υπηρεσίες μητρώου και αδειοδοτήσεων 3,8 %, εκπαιδευτικό σύστημα 2,5 %, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας 2,5 %, εφορίες 1,9%.
Επί τη βάσει αυτών των δεδομένων, είναι εμφανές ότι υπάρχει σε μεγάλη έκταση συστημική «μικρή» διαφθορά σε έναν μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών. Είναι εξίσου σημαντική η παρατήρηση ότι υφίστανται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Η εικόνα ποικίλει, από τη σχεδόν μηδενική διαφθορά σε ορισμένους τομείς, σε επιλεγμένα Κράτη Μέλη, έως τη μαζική συστημική διαφθορά (όπου το 15-35% των νοικοκυριών που έρχονται σε επαφή με έναν δημόσιο φορέα, καταλήγουν στη δωροδοκία), σε συγκεκριμένους τομείς άλλων Κρατών-Μελών. Υπάρχουν επίσης τομείς με σχετικά χαμηλά ποσοστά αναφερόμενης δωροδοκίας, σε Κράτη-Μέλη που βρίσκονται ψηλά στη λίστα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και το αντίθετο.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία περί διαφθοράς, η «μικρή» διαφθορά σχετίζεται άμεσα με τη μεσαία και μεγάλη διαφθορά, καθώς και με τις διαφορετικές μορφές «νομότυπης διαφθοράς» (χρήση «μέσου», αδύναμη εποπτεία, αναποτελεσματικοί κανονισμοί, χρήση της επιρροής σε κρατικούς λειτουργούς για τη διαμόρφωση ευνοϊκών κανονισμών κλπ.). Πρόκειται για συναφείς πτυχές του ιδίου ευρύτερου φαινομένου. Γι΄ αυτόν τον λόγο, ενώ δεν μπορούμε να μετρήσουμε απευθείας τη «μεσαία» και τη «μεγάλη» διαφθορά, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι είναι τουλάχιστον τόσο ευρείες όσο η «μικρή» διαφθορά, καθώς και ότι διαμορφώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά ένα παρόμοιο γεωγραφικό και θεσμικό πρότυπο.
Τα ανωτέρω συμπεράσματα συμφωνούν με τα αντίστοιχα της πιο πρόσφατης εκτίμησης κινδύνου για την ΕΕ, που διενεργήθηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια[2]. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, «καμιά χώρα δεν παίρνει απολύτως καθαρό υγειονομικό πιστοποιητικό, μετά από αυτόν τον έλεγχο ακεραιότητας». Επιπροσθέτως, σε κάποιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης “έχει υπάρξει μια ανάσχεση της θετικής προόδου που είχε σημειωθεί στα μέτρα εναντίον της διαφθοράς, μετά την είσοδό τους στην ΕΕ ”, ενώ στη Νότια Ευρώπη, ένας αριθμός χωρών έχουν “βαθειά ριζωμένα προβλήματα αναποτελεσματικότητας, κακής πρακτικής και διαφθοράς, τα οποία ούτε ελέγχονται ούτε τιμωρούνται επαρκώς. Οι δεσμοί ανάμεσα στη διαφθορά και την τρέχουσα πιστωτική και οικονομική κρίση σ’ αυτές τις χώρες δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί”.
Ο αντίκτυπος της συστημικής διαφθοράς στα Κράτη Μέλη και στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ, η διαφθορά εκτιμάται ότι στοιχίζει 120 δις ευρώ τον χρόνο ή το ένα τοις εκατό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και "προκαλεί οικονομική ζημία μειώνοντας τα επίπεδα των επενδύσεων, παρεμποδίζοντας τη δίκαιη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και μειώνοντας τα δημόσια έσοδα. Προκαλεί επίσης κοινωνική βλάβη, καθώς οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν τη διαφθορά για να διαπράξουν άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή ανθρώπων".
Δεν υφίσταται ασφαλής τρόπος μέτρησης των επιπτώσεων της διαφθοράς στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, με βάση τα δεδομένα υποθέσεων «μικρής» διαφθοράς που έχουμε στη διάθεσή μας. Από τη φύση τους, δεν μπορούν να καλύψουν πεδία όπως οι προμήθειες και η διαχείριση προγραμμάτων και projects της ΕΕ, τα οποία και επηρεάζονται κυρίως από τη μεσαία και μεγάλη διαφθορά. Ούτε μπορούν να καλύψουν το πεδίο της απάτης που σχετίζεται με τη μικρή διαφθορά, ειδικά στον αγροτικό τομέα, τα κοινωνικά ταμεία της ΕΕ κλπ.
Μολαταύτα, όταν υπάρχουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς στον δημόσιο τομέα εντός της ΕΕ, είναι προφανές ότι το φαινόμενο διαχέεται και στους τομείς της δημόσιας διοίκησης των Κρατών Μελών (καθώς και στα αντίστοιχα πολιτικά πρόσωπα), που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και των λοιπών οικονομικών της συμφερόντων. Αυτοί οι αριθμοί (που ούτε έχουν συγκεντρωθεί με έναν συστηματικό και εναρμονισμένο τρόπο στην ΕΕ ούτε έχουν συζητηθεί και αναλυθεί επαρκώς), όχι μόνο αποδεικνύουν την ύπαρξη συστημικής διαφθοράς σε μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών, αλλά αποκαλύπτουν την εγγενή αδυναμία των διοικήσεών τους να καταπολεμήσουν τη συστημική διαφθορά εν γένει, περιλαμβανομένων φυσικά της απάτης και της διαφθοράς στη χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και σε άλλα πεδία ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός ότι στα τελωνεία, όπου υφίσταται ευθύ και σημαντικό ευρωπαϊκό οικονομικό συμφέρον, η ανάλυση των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας περί δωροδοκιών δείχνει μια εξαιρετικά εκτεταμένη διαφθορά (αναφέρονται 600,000 υποθέσεις «μικρής» διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι είναι μικρός ο αριθμός των πολιτών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συναλλαγές).
Τα Κράτη Μέλη που είναι οι μεγαλύτεροι λήπτες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων είναι αυτά με τα υψηλότερα νούμερα υποθέσεων διαφθοράς και με την χαμηλότερη βαθμολογία στον πίνακα ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας. Συνεπώς, τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ είναι πιο ευάλωτα απ’ όσο δείχνουν οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι που αναφέρονται εδώ.
Πόσο αποτελεσματικά καταπολεμούν τη συστημική διαφθορά τα Κράτη Μέλη;
Είμαστε μόνο μερικώς ικανοί να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση. Όπως ειλικρινά παραδέχεται η Επιτροπή: “Δεν υφίσταται μέχρι τώρα ένας μηχανισμός που να ελέγχει την ύπαρξη και να μετρά με έναν συνεκτικό τρόπο, σε διατομεακό επίπεδο, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών εναντίον της διαφθοράς στην ΕΕ και τα Κράτη Μέλη[3]. Σε διεθνές επίπεδο, οι βασικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης είναι η Ομάδα Κρατών εναντίον της Διαφθοράς (GRECO) στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ομάδα Εργασίας για τη Δωροδοκία του ΟΟΣΑ και ο μηχανισμός αναθεώρησης της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της διαφθοράς (UNCAC). “Δεδομένης της περιορισμένης ορατότητας της διακυβερνητικής GRECO η διαδικασία αξιολόγησης και ο μηχανισμός παρακολούθησης της, δεν έχουν, ως τώρα, κινητοποιήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση των Κρατών Μελών για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την διαφθορά[4]
Ωστόσο, μόνο 4 Κράτη Μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν ενεργά τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας των Αλλοδαπών Αξιωματούχων στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές του ΟΟΣΑ (Anti-Bribery Convention) ενώ καθόλου ή ελάχιστης εφαρμογής τυγχάνει σε 12 Κράτη Μέλη,[5]
Διάφορα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα διεθνή κείμενα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ωστόσο, τρία Κράτη Μέλη δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Ποινικό Δίκαιο της Διαφθοράς, δώδεκα δεν έχουν επικυρώσει το συμπληρωματικό της Πρωτόκολλο και επτά τη Σύμβαση για το Αστικό Δίκαιο της Διαφθοράς. Τρία δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την UNCAC. Πέντε δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ εναντίον της Δωροδοκίας.[6]
Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενεργοί μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Αναφορικά με την εφαρμογή του μέρους της σύμβασης εναντίον της δωροδοκίας που αναφέρεται στη δωροδοκία ξένων αξιωματούχων, οι αναφορές του ΟΟΣΑ για ένα μεγάλο Κράτος Μέλος της ΕΕ που έχει μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στον σχετικό δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας (6ο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το 2011), καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα οι πράξεις διαφθοράς των ξένων αξιωματούχων (συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων άλλων Κρατών Μελών).
Σε αυτό το Κράτος Μέλος, από το 2005 έως το τέλος του 2010, 69 άτομα τιμωρήθηκαν, εκ των οποίων οι 30 τιμωρήθηκαν ποινικά και οι 35 τιμωρήθηκαν με την καταβολή προστίμου. Εκ των 30 τιμωρηθέντων ποινικά, οι 23 τιμωρήθηκαν με φυλάκιση σε αναστολή και οι 4 φυλακίσθηκαν κανονικά. Μεταξύ των τιμωρηθέντων με φυλάκιση σε αναστολή, οι 4 καταδικάσθηκαν για ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις δωροδοκίας ξένων δημόσιων αξιωματούχων (διασυνοριακή διάσταση της διαφθοράς).
Όταν εξετάζουμε αυτές τις χώρες τις ΕΕ που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη, διότι τα εργαλεία διόρθωσης του προβλήματος είναι αυτά καθ’ αυτά ατελή. Έχουμε ήδη αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο συστημικής «μικρής» διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση πολλών Κρατών Μελών. Όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια, η κατάσταση είναι το ίδιο κακή στο πολιτικό επίπεδο, όπως και στην περιοχή της ΕΕ ως σύνολο. “...μια άσχημη εικόνα αναδύεται από τους κεντρικούς θεσμούς διακυβέρνησης, όπως τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις. Αποδεικνύονται εξαιρετικά αδύνατοι όταν πρόκειται να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ασφαλιστικές δικλείδες εναντίον της διαφθοράς....” και “υφίσταται ένα ξεκάθαρο κενό ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και σ’ αυτό που συμβαίνει στην πράξη, στην εν γένει λειτουργία των διαφόρων θεσμών. Η έμπρακτη εφαρμογή υστερεί σημαντικά έναντι του θεσμικού πλαισίου, σε όλη την περιοχή. ”[7]
Ακόμα και στις πιο εξειδικευμένες προσπάθειες εναντίον της διαφθοράς, όπως η προστασία των πληροφοριοδοτών και η τιμωρία των εμπλεκομένων δημόσιων αξιωματούχων, η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια,[8] μόνο δύο χώρες στην ΕΕ παρέχουν επαρκή προστασία έναντι των αντιποίνων εις βάρος των πληροφοριοδοτών, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα Κράτη Μέλη όπου μόνο ένα μικρό ποσοστό των υποθέσεων διαφθοράς που σχετίζονται με τις διαδικασίες για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα καταλήγουν σε καταδίκη[9]. Και φυσικά αυτό αφορά μόνο τη «μικρή» διαφθορά. Σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, πολιτικοί και πολιτικά κόμματα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Σε υποθέσεις όπου αυτοί που δωροδόκησαν δημόσιους αξιωματούχους σε ένα κράτος μέλος και τιμωρήθηκαν ελαφρά και περιορισμένα, όπως προαναφέρθηκε, οι δωρολήπτες στο άλλο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των πολιτικών κομμάτων, ακόμα περιμένουν την εις βάρος τους άσκηση δίωξης.
Πόσο αποτελεσματικά προστατεύει η ΕΕ τα δικά της οικονομικά συμφέροντα από τη διαφθορά και την απάτη;
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής του 2010 για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, το κόστος της απάτης εκτιμάται σε περίπου 600 εκ. ευρώ ετησίως από πλευράς εσόδων και δαπανών, παρά το θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο. Η Επιτροπή πιστεύει ότι το πραγματικό ποσό είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς και ότι δεν διερευνώνται και αναφέρονται όλες οι υποθέσεις[10].
Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τα ποσοστά των υποθέσεων διαφθοράς και απάτης που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και διώχθηκαν επιτυχώς από τα Κράτη Μέλη. Όσον αφορά τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF), σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Algirdas Semeta, από το 2000, 281 από τις συνολικά 647 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν από την OLAF στις εθνικές δικαστικές αρχές απερρίφθησαν” και έτσι “δεν δόθηκε περαιτέρω συνέχεια σε αυτές τις υποθέσεις από τις εσωτερικές δικαστικές αρχές”. Στις υπόλοιπες εξ αυτών το ποσοστό καταδίκης ήταν επίσης χαμηλό “με έναν ευρωπαϊκό μέσο όρο 41%”.
Παρ’ όλα αυτά, σ έναν τομέα που αφορά άμεσα τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα (τελωνεία), έχουμε ενδείξεις ενός ελάχιστου αριθμού 600,000 υποθέσεων «μικρής» διαφθοράς. Είναι λοιπόν εμφανές ότι οι υπάρχουσες προσπάθειες της ΕΕ εναντίον της διαφθοράς, με όρους άσκησης δίωξης σε υποθέσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά της συμφέροντα, είναι, σε ορισμένα πεδία τουλάχιστον, εντελώς αναποτελεσματικές.
Δεν είναι δύσκολη η εξήγηση αυτού του φαινομένου. Έως τώρα οι περισσότερες από τις προσπάθειές της βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε προληπτικά μέτρα, σε διατάξεις και κανονισμούς, οι οποίοι είναι συνήθως αντίστοιχης αποτελεσματικότητας με τις διοικήσεις που τους εφαρμόζουν. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές εστίες συστημικής διαφθοράς εντός αυτών των διοικήσεων, με συνέπεια να μην υφίστανται επαρκή πολιτικά κίνητρα για την αποκάλυψη τυχόν απάτης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή μάλιστα που πλήττονται και τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους μέλους (εάν μια υπόθεση αποκαλυφθεί, πλήττεται το εθνικό κύρος και επιστρέφονται χρηματοδοτήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, οι οποίες έχουν πληρωθεί από τον φορολογούμενο της κάθε χώρας). Επιπροσθέτως, η ΕΕ έχει έναν πολύ αδύναμο ίδιο μηχανισμό έρευνας.
Η ίδια η Επιτροπή και ο διευθυντής της OLAF, που έχει και την ευθύνη για αυτές τις προσπάθειες εναντίον της απάτης, περιγράφουν την πραγματικότητα με τα δικά τους λόγια:
· “Οι διαφορές στο νομικό πλαίσιο των Κρατών Μελών και τα επιχειρησιακά και οργανωτικά εμπόδια που προκύπτουν στην διασυνοριακή έρευνα εντός της ΕΕ σημαίνουν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ δεν προστατεύονται ισοδύναμα σε όλη την ΕΕ[11].”
· Giovanni Kessler, Διευθυντής ΟLAF: “Έχουμε ήδη 1300 εισερχόμενες πληροφορίες τον χρόνο. Δεν είμαι σε θέση, με τις περικοπές προσωπικού κλπ., να επιδιώξω την άντληση περαιτέρω πληροφοριών … Η OLAF δεν έχει τη θεσμική βάση, το προσωπικό και την ισχύ να διεξαγάγει έρευνες με δική της πρωτοβουλία. Εάν μου ζητήσετε να το κάνω, θα είμαι ευτυχής. Πώς μπορώ να το κάνω όμως; Δεν μπορώ. Δεν μπορώ ούτε να πάω και να ψάξω τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός υπό έρευνα προσώπου.”
Νέες προκλήσεις
Όσο προχωράμε προς μια στενότερη οικονομική, τραπεζική και χρηματοπιστωτική ένωση, οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της διαφθοράς είναι περισσότερο σημαντικές για την Ένωση ως όλον και ακόμα περισσότερο για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Ο βασικός εχθρός της Ευρωζώνης είναι το χάσμα παραγωγικότητας ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αυτό προκαλεί, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, χάσμα ανταγωνιστικότητας, που δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπισθεί με νομισματική υποτίμηση και οδηγεί σε πολιτικά μη διατηρήσιμα προγράμματα λιτότητας, που στοχεύουν στην εσωτερική υποτίμηση. Η συστημική διαφθορά στον δημόσιο τομέα, η οποία δρα ως μεγάλη τροχοπέδη της αποτελεσματικότητας, των άμεσων ξένων επενδύσεων και της καινοτομίας, εμποδίζει συνεπώς την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Aυτό, όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια, έχει ήδη συμβεί. (“Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη διαφθορά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ακόμα και στις λεγόμενες πλούσιες χώρες. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στους παγκόσμιους δείκτες μέτρησης του «ελέγχου της διαφθοράς», έχουν ταυτόχρονα και τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα[12]), και θα συμβαίνει συνέχεια εφόσον τα κράτη μέλη δεν συγκλίνουν προς χαμηλότερους δείκτες διαφθοράς, βελτιώνοντας παράλληλα και τους οικονομικούς τους δείκτες. Μια νομισματική ένωση ανάμεσα σε κάποια μέλη που έχουν χαμηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και άλλα στα οποία η συστημική διαφθορά είναι κρατούσα, είναι μια νομισματική ένωση που δεν πρόκειται να λειτουργήσει ομαλά. Είναι μια παγιδευμένη Ένωση.
Η διαφθορά, ειδικά όταν αφορά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, υπονομεύει επίσης την πολιτική θέληση για μεταβιβάσεις πόρων εντός της Ένωσης. Γι’ αυτό και παρατηρούνται ισχυρές αντιστάσεις στο αίτημα για μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμα και σε χώρες που το υποστηρίζουν ξεκάθαρα. Και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, εφόσον ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για μια πιο συνεκτική και λειτουργική οικονομική και πιστωτική ένωση.
Στις χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα προσαρμογής, η συστημική διαφθορά υπονομεύει την πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων, καθώς εκλαμβάνεται ως μέσο άνισης κατανομής των θυσιών, τις οποίες καλούνται να κάνουν οι απλοί πολίτες.
Οι τεράστιες διαφορές στα επίπεδα διαφθοράς (ειδικά στα τελωνεία και τις εφορίες) υπονομεύουν επίσης την προοπτική σημαντικής αύξησης των αμιγώς ευρωπαϊκών πόρων, εφόσον αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ανισότητα των εισφορών μεταξύ των κρατών μελών (εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της απώλειας τελωνειακών εσόδων).
Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και χρηματοπιστωτική Ένωση χωρίς Ένωση εναντίον της διαφθοράς
Υπάρχουν νομικά εργαλεία για να επιταχύνουμε την προσπάθεια εναντίον της διαφθοράς στη ΕΕ
Σύμφωνα με το άρθρο 3(2) Συνθ. ΕΕ, η Ένωση παρέχει στους πολίτες της μια περιοχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης..σε συνδυασμό με τα κατάλληλα μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Η διαμόρφωση αυτής της περιοχής ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί κοινή αρμοδιότητα της Ένωσης και των κρατών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το άρθρο 6 Συνθ. ΛΕΕ, η Ένωση έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των Κρατών Μελών. Υπάρχει λοιπόν έδαφος συνεργασίας ανάμεσα στα δύο επίπεδα διακυβέρνησης.
Η Συνθήκη παρέχει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να επιτευχθεί η επιτάχυνση των ενεργειών εναντίον της διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά πρώτον, η Συνθήκη ΕΕ προβλέπει ειδικά τη δυνατότητα για ευρωπαϊκή νομοθεσία εναντίον της διαφθοράς, καθόσον η διαφθορά συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ιδιαιτέρως σοβαρών αδικημάτων, για τα οποία η Συνθήκη θεωρεί ότι έχουν "διασυνοριακή διάσταση, η οποία απορρέει ιδίως από τη φύση ή τις επιπτώσεις των αδικημάτων αυτών ή λόγω ειδικής ανάγκης να κ
...

[Κομμένο μήνυμα] Προβολή ολόκληρου του μηνύματος

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Αναμφίβολα, ο πανελλαδικός χάρτης των ΑΕΙ και ΤΕΙ χρειάζεται εξορθολογισμό. Το φθαρμένο πολιτικό σύστημα, για ψηφοθηρικούς λόγους, σκορπούσε σε κάθε χωριό και από ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή από ένα ΤΕΙ.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «Αθηνά» που δόθηκε για διαβούλευση στη δημοσιότητα, θα καταστρέψει αντί να χτίσει την εκπαιδευτική εξωστρέφεια την οποία δικαιούνται νησιά, αλλά και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν δεν θέλουμε να τα παραδώσουμε οριστικά στη παρακμή.
Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου «Αθηνά» δείχνει ότι σε πολλά σημεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν όχι απλά γκρίζες, αλλά μαύρες ζώνες, οι οποίες δικαίως έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες.
Το χειρότερο είναι ότι επί της ουσίας, η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δημιουργεί έναν νέο κανιβαλισμό.
Πριν λίγο καιρό είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι είναι μεθοδευμένος κανιβαλισμός η μνημονιακή πολιτική να στρέφει τη μία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.
Τώρα, παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς στρέφει τη μία πόλη εναντίον της άλλης. Αυτό, εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα το επιτρέψουμε.
Στα πλαίσια του διαλόγου που ανοίγει για τις επόμενες 40 μέρες, θα ξεκαθαρίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποδυναμώνει την ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή ενός νησιού ή μιας πόλης, επειδή η Τρόικα έχει κόψει τα κονδύλια για την Παιδεία προκειμένου να αφανίσει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.
Όπως επίσης, σε άλλα σημεία της χώρας, είναι σαφής υποχρέωση η ενίσχυση των υποδομών εκείνων, ΤΕΙ και ΑΕΙ που ηθελημένα, μνημονιακά ή από ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων, έχουν αφεθεί μέχρι τώρα στην τύχη τους.

Και κάτι ακόμα:
Φυσικά, δεν συζητάμε για συγχωνεύσεις ανομοιογενών σχολών. Και φυσικά, δεν συζητάμε μεσούσης της περιόδου των ολοκληρωμένων σπουδών τους, να έχουμε μετακινούμενα καραβάνια φοιτητών και σπουδαστών με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τις οικονομίες των ίδιων των οικογενειών τους.
Τέλος, καλό θα είναι το σχέδιο «Αθηνά» να πείσει ότι οι προτεινόμενες για συζήτηση αλλαγές, γίνονται πράγματι για την αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας και όχι για τα ψηφαλάκια συγκυβερνητικών Βουλευτών ή Υπουργών. Τέτοια εικόνα είναι άδικη για τα νησιά και τις πόλεις που θέλουν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και όχι στα γινάτια των κομματικών τους παραγόντων».

 

10.000 μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων

Σαρωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και μεταξύ των δήμων αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στα οργανογράμματα των δήμων και των περιφερειών της χώρας, μέσω της αξιολόγησης, προκειμένου να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα τους κατά 40%. Με την αξιολόγηση, πάνω από 10.000 υπάλληλοι θα μπουν σε… κινητικότητα. Αναλυτικότερα:
Ο βασικός προσανατολισμός των νέων οργανογραμμάτων στους ΟΤΑ είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών, οι υποστηρικτές δομές (σε αντίθεση με την αξιολόγηση των υπουργείων, όπου το βάρος έπεσε στην ενδυνάμωση των επιτελικών αρμοδιοτήτων).
Πιλοτικά, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών θα αρχίσει από δέκα δήμους (Αθήνα, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αμφιλοχία), τρεις περιφέρειες (Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το τελικό, δε, σχέδιο θα έχει την έγκριση του γερμανικού ΥΠΕΣ (που έχει αναλάβει τη συνεργασία – αξιολόγηση για τους ΟΤΑ· υπενθυμίζεται πως για το στενό δημόσιο τομέα την αξιολόγηση την έχουν αναλάβει οι Γάλλοι).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 10.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και μέσω της διαθεσιμότητας θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα της μετακίνησης υπαλλήλων εντός των δήμων, με «διευθυντικό» δικαίωμα των δημάρχων, για να καλύπτονται άμεσα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.
Τι θα σημάνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση; Απλοποίηση των εσωτερικών μετακινήσεων των υπαλλήλων, αφού με απόφαση του δημάρχου θα καλύπτονται άμεσα τα κενά που παρατηρούνται σε ένα δήμο, με εντολή μετακίνησης ενός «πλεονάζοντος» υπαλλήλου. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθούν κυρίως τα ΚΕΠ, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα προσωπικού μετά τη λήξη των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων και την απαγόρευση των προσλήψεων στους ΟΤΑ.
Αναφορικά τώρα με την μετακίνησή τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εάν δε μετακινηθούν σε γειτονικούς δήμους, θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες που παρατηρούνται σημαντικά κενά, όπως της Υγείας, των διοικητικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, των ασφαλιστικών ταμείων κλπ. Όλα αυτά, βέβαια, αφού προηγηθεί μετεκπαίδευσή τους.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητα – μετάταξη των υπαλλήλων πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 12 μηνών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να απολυθούν όσοι δεν καταλάβουν θέσεις.

Για ένα δίκαιο κράτος χωρίς αγκυλώσεις

Γράφει η Αντωνία Μπούζα
 
Η πατρίδα μας από πολιτικές πελατειακού τύπου, έλλειψης οράματος και διαπιστωθείσας κατασπατάλησης του εθνικού μας πλούτου, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς, από πολιτικές επιλογές που καταδικάστηκαν στη συνείδηση του λαού, εισήλθε η Χώρα μας στην εποχή των μνημονίων.

Στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται από τότε μέχρι σήμερα για την επανάκαμψη, διαφαίνεται πως θεωρήθηκαν αδίκως, ως επιβαρυντικοί παράγοντες της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης της Χώρας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στοχεύθηκαν ως υπαίτιοι των ελλειμματικών προϋπολογισμών και άρχισε από το 2010, ένα γαϊτανάκι περικοπών και μειώσεων.

Έτσι ξεκίνησε μία ανηλεής περικοπή μισθών και συντάξεων, σε σημείο που άρχισαν να στενάζουν υπό το βάρος των δυσκολιών διαβίωσης, οι άλλοτε εκπρόσωποι ενός μεγάλου τμήματος της πολυσυζητημένης πάλαι ποτέ, μεσαίας τάξης.

Έκτοτε οι διάδοχες κυβερνήσεις, ακολουθώντας την πεπατημένη της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ελάμβαναν τη μία απόφαση μετά την άλλη, εξανεμίζοντας σιγά-σιγά τον μόχθο και τις απολαβές τους.

Μέτρα επί μέτρων μπλοκάρισαν ως φαίνεται ακόμη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λογιστηρίου του Κράτους, που κάνουν τη μία παρακράτηση πάνω στην άλλη, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν και ίχνος ευθύνης σε περιπτώσεις λάθους.

Έτσι διαπιστώθηκε, πως στους συνταξιούχους του δημοσίου γίνεται επιπλέον παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι κάποιοι υπάλληλοι αδιαφόρησαν να κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Δημόσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής; Μα η ντροπή είναι ανθρώπινο συναίσθημα!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η κατάσταση που επικρατεί στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν διαφέρει πολύ από την κατάσταση που επικρατεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όσον αφορά στην ποιότητα αυτού του «νέου και ελπιδοφόρου» πολιτικού προσωπικού που ο ελληνικός λαός έστειλε στο κοινοβούλιο.

Η μόνη διαφορά είναι πως στο κοινοβούλιο καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμόζεται – κάπως – ένας Κανονισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε ακριβώς για να περιορίζει όλους εκείνους τους «πολιτικούς»… ναρκισσο-εισαγγελείς, που ηδονίζονται να ακούνε τη φωνή τους καταχρώμενοι του κοινοβουλευτικού χρόνου, τσιρίζουν, χοροπηδούν σαν αρκούδια, καταγγέλλουν (χωρίς ποτέ να κοιτούν την καμπούρα τους), παραφέρονται και σπάνε τα χέρια τους, επιτίθενται σε προσωπικό επίπεδο, βρίζουν τις οικογένειες των συναδέλφων τους, προσβάλλουν μνήμη νεκρών και συλλαβίζουν κείμενα που τους έχουν γράψει οι επιστημονικοί τους συνεργάτες (τους οποίους μετά επιπλήττουν στους διαδρόμους επειδή δεν ήξεραν – οι επιστημονικοί συνεργάτες! – τη διαδικασία και τους έγραψαν μεγαλύτερα κείμενα και πώς να τα κόψουν αυτοί – οι άσχετοι)!

Η Λυκοποριά 1 - 0 τον Απέσσα Χαλκίου



Με τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής ημέρας συνεχίστηκε χθες, Κυριακή , το πρωτάθλημα των δύο ομίλων της Β' Κορινθίας.
 
Στο Β1΄ όμιλο   η πρωτοπόρος  Κόρινθος '06 νίκησε με 3 - 1 τον Ποσειδώνα Κ.Βρύσης και η Πρόοδος Αγίου Βασιλείου συνέτριψε με 5-0 το Σοφικό '05. Στο Μαψό  η τοπική ομάδα λύγισε με 3-2 τον Αίαντα Αγιονορίου, ενώ στο πλέον χορταστικό ματς της αγωνιστικής, ο Αγιάννης επικράτησε 6-3 της Δάφνης Εξαμιλίων. Με το ίδιο σκορ η Περαχώρα νίκησε , στις Αρχαίες Κλεωνές , τον τοπικό Φωκά, ενώ στο Λουτράκι, Νέα Αστέρια και Άγιος Γεώργιος έμειναν στο 1 - 1. Μέ σκορ 1 - 0 επικράτησε η ομάδα του Κουταλά επί του Αστέρα Κορίνθου. Τέλος τρίποντο στα "χαρτιά" πήρε ο ΑΣ. Λουτρακίου επί του ΠΓΣ.

17η αγωνιστική
ΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ- ΠΓΣ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ 3 - 0 α.α.
ΑΠΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ 6 - 3
ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΟΥΤΡ.- ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ   1 - 1
ΚΟΡΙΝΘΟΣ ‘06 - ΠΟΣΕΙΔΩΝ Κ.ΒΡΥΣΗΣ   3 - 1
ΑΟ ΜΑΨΟΥ - ΑΙΑΣ ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ   3 - 2
ΠΑΟ ΚΟΥΤΑΛΑ- ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 1 - 0
ΦΩΚΑΣ ΑΡΧ.ΚΛ.- ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ 2 - 3
ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓ.ΒΑΣ.- ΣΟΦΙΚΟ ‘05 5 - 0

Η Βαθμολογία
( Επί 17 αγώνων)
1
ΚΟΡΙΝΘΟΣ΄06
63-12
47
2
ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓ. ΒΑΣ.
46-14
40
3
Α.Ο ΜΑΨΟΥ
46-19
39
4
ΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
41-19
34
5
ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
49-28
31
6
ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ
40-25
30
7
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
29-28
30
8
ΑΠΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ
40-35
24
9
ΣΟΦΙΚΟ '05
29-43
23
10
ΑΙΑΣ ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ
36-39
22
11
ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
34-42
21
12
ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΚΥΡΑ ΒΡΥΣΗΣ
30-34
20
13
ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
27-52
12
14
ΠΑΟ ΚΟΥΤΑΛΑΣ
19-42
11
15
ΦΩΚΑΣ ΑΡΧ. ΚΛ.
26-62
7
16
ΠΓΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
5-66
-10

Στο Β2΄ όμιλο ο  Α.Ο. Λυκοποριάς επικράτησε με 1 - 0 επί του Απέσσα και μείωσε την διαφορά της από τον πρωτοπόρο , του ομίλου Ολυμπιακό Άσσου ,  που είχε ρεπό , στους 2 βαθμούς, ενώ νίκη με σκορ 3-1 πέτυχε και ο ΑΟ Ζευγολατιού, επί του Παμφενεατικού. Στο 0-0 έμειναν Νέοι Στιμάγκας και Ταρσινά '97, ενώ ο Άρατος επιβλήθηκε με 4-0 της Λαύκας. Τέλος νίκες στα "χαρτιά" πήραν Δάφνη Πουλίτσας (εντός), Θύελλα Λεοντίου (εντός) και ΑΟ. Ασπροκάμπου (εκτός) επί Παμβοχαϊκού, Κεραυνού Μεγάλου Βάλτου και Ατρόμητου Μποζικών, αντίστοιχα.

17η αγωνιστική
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΜΠΟΖΙΚΩΝ - ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ 0 - 3. α α.
ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ- ΤΑΡΣΙΝΑ ‘97 0 - 0
ΔΑΦΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ - ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ 3 - 0 α.α.
ΑΟ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ - ΑΠΕΣΣΑΣ 1 - 0
ΑΡΑΤΟΣ - ΑΟ ΛΑΥΚΑΣ   4 - 0
ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Μ.ΒΑΛΤΟΥ 3 - 0 α.α.
ΑΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ - ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ 3 - 1
ΡΕΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
 
Η Βαθμολογία
 
1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
15
45-12
39
2
Α.Ο. ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ
16
53-17
37
3
Α.Ο. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ
16
36-12
35
4
ΔΑΦΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ
16
32-16
29
5
ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ
16
34-23
29
6
ΤΑΡΣΙΝΑ '97
16
32-24
28
7
ΑΠΕΣΣΑΣ ΧΑΛΚΙΟΥ
16
44-18
27
8
ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ
15
30-27
21
9
ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ
16
36-25
19
10
ΑΡΑΤΟΣ
16
37-34
18
11
ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ
16
35-47
17
12
Α.Ο. ΛΑΥΚΑΣ
15
18-54
9
13
Γ.Α.Σ. ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ
15
10-41
0
14
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΜΠΟΖΙΚΩΝ
15
16-63
-2
15
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Μ. ΒΑΛΤΟΥ
15
9-54
-8