Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ = ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Συνεδριάζει την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2013 & ΩΡΑ 19:30’ σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβουλίο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Νεότητας Ξυλοκάστρου  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και του άρθρου 163 παρ. 4 του ν. 3463/2006 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έτους 2011.

                          

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης Ανακοίνωση για διάθεση τροφίμων σε άπορα άτομα

Α ν α κ ο ί ν ω σ η

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (ΔΗ.Κ.Ε.Ξ.Ε.) στα πλαίσια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή της, ως φορέας εκπροσώπησης, στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε. (σχετ. ΚΥΑ 279/23460/22-02-2013 ΦΕΚ Β’ 414), προσκαλεί: τους τελικούς δικαιούχους της πράξης, οι οποίοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και τα οποία έχουν φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σύμφωνα με τα κατωτέρω:
1. Για τα άπορα άτομα , ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200€
2. Για τις άπορες οικογένειες, οικογενειακό εισόδημα ως ακολούθως:
Ι. Για οικογένεια με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος): μέχρι και 10.700€
ΙΙ. Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ' ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δυο προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 11.520€
ΙΙΙ. Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με δυο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 14.400€
IV. Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη): μέχρι και 17.280€
V. Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880€
3. Στην περίπτωση άπορου ατόμου, που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600€. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό,
να υποβάλλουν την τυποποιημένη Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα υπογεγραμμένη με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, μέσω αποκλειστικά ενός μόνο επιλέξιμου φορέα εκπροσώπησης, μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
α) για τη Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου στο γραφείο της ΔΗ.Κ.Ε.Ξ.Ε. (ισόγειο Δημαρχείου Ξυλοκάστρου) καθημερινά από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00 Υπεύθυνος: κ. Δεκούσης Γεώργιος Τηλ. 2743360228 begin_of_the_skype_highlighting 2743360228 ΔΩΡΕΑΝ end_of_the_skype_highlighting
β) για τη Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης στο Δημαρχείο Δερβενίου καθημερινά από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00
Υπεύθυνη: κ. Ανεμογιάννη Γλυκερία Τηλ. 2743360118 begin_of_the_skype_highlighting 2743360118 ΔΩΡΕΑΝ end_of_the_skype_highlighting
συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Επικυρωμένο αντίγραφο Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο).
2. Επικυρωμένο αντίγραφο Άδειας Διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών).
3. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο.
5. Επικυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Εισοδήματος οικονομικού έτους 2012. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση απορίας από αρμόδια δημόσια αρχή.
6. Σε περίπτωση αναπηρίας 67% και άνω απόφαση υγειονομικής επιτροπής (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα) που να πιστοποιεί το ανωτέρω ποσοστό και να είναι σε ισχύ.
Ο Πρόεδρος
της ΔΗ.Κ.Ε.Ξ.Ε.
Νάτσιος Αντώνιος

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ - «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω» . Σήμερα και αύριο στο Δερβένι

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ - «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω»
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ»
Παρουσιάζει το έργο του
Ντάριο Φο
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
Διασκευή - Σκηνοθεσία : Τερέζα Λουίζου
Μετάφραση : Αγγελική Γκόνη
Μουσική επιμέλεια : Νίκος Σταύρου
Επιμέλεια σκηνικών : Ελένη Σταύρου
Ενδυματολογική επιμέλεια : «Πειραματιστές»
Μακιγιάζ : Αλέκα Σοκορέλου
Κατασκευή σκηνικών : Ηλίας Καραβάς
Φροντιστής σκηνής : Χρήστος Κουλαμάς
Διδασκαλία : Τερέζα Λουίζου – Γιώργος Κορδούλης
Λίγα λόγια για το έργο
Ιταλία. Ένα εργατικό σπίτι σε μια συνοικία του Μιλάνου.
Η Αντονια επιστρέφει από την αγορά φορτωμένη με πράγματα που δεν έχει πληρώσει στις «νόμιμες τιμές» αφού έπεσε πάνω στην εξέγερση των γυναικών που αρνήθηκαν να πληρώσουν βασικά προϊόντα σε αυξημένες τιμές.
Τώρα πρέπει κάπου να κρύψει τα «παράνομα» αγαθά πριν γυρίσει ο άντρας της …
Εξιλαστήριο θύμα η φίλη της Μαργαρίτα την οποία πείθει να μεταφέρει κάποια από αυτά κρύβοντας τα κάτω από την μπλούζα της παριστάνοντας την έγκυο.
Ένας κύκλος κωμικών παρεξηγήσεων ξεκινά όταν η αστυνομία φτάνει στο σπίτι για έρευνα και αποφασίζει να μεταφέρει την εγκυμονούσα Μαργαρίτα στο νοσοκομείο…..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2013 8μ.μ
& ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ 2013 8μ.μ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Χορηγοί
ΕΠΙΛΟΓΗ – ΓΙΩΤΑ ΦΕΙΔΑΚΗ
SUPER MARKET ΒΥΖΑΣ
ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΙΟΖΙΩΚΟΣ
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ

Σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου! - Ήθελαν να τον σκοτώσουν στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης!




Σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποκάλυψε η τουρκική αστυνομία αποκαλύπτει στο www.onalert.gr ο Μανώλης Κοστίδης και ηδη συνέλαβε ένα άτομο και αναζητούνται άλλοι δυο επίδοξοι δράστες. Σύμφωνα με το σχέδιο των δραστών η δολοφονία του Πατριάρχη θα πραγματοποιούνταν στις 29 Μαϊου την ημέρα της 560ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ηδη η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε προανάκριση για την υπόθεση.

Το νήμα των υποθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στην εισαγγελία της Καισάρειας έφτασε μια επιστολή που κατήγγειλε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στην επιστολή αναφέρονταν πως η δολοφονία του Πατριάρχη θα γίνονταν στις 29 Μαϊου και πως ηδη μια ομάδα των επίδοξων δολοφόνων είχε ξεκινήσει τις εργασίες στην Κωνσταντινούπολη.
Μόλις η αστυνομία έλαβε την επιστολή έκανε έρευνες για τα άτομα που καταγγέλθηκαν και όταν διαπιστώθηκε ότι πήγαν στην Κωνσταντινούπολη αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού τους.

Συνελήφθη ο Σερντάρ Α. ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως «πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί δίπλα στους συγγενείς του. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ούτε γνωρίζω που μένει. Τον έχω δει μόνο στην τηλεόραση και δεν έχω κανένα σχέδιο για τη δολοφονία του». Η αστυνομία αναζητεί άλλα δυο άτομα.

Η εισαγγελία της Καισάρειας έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης στην εισαγγελία της Άγκυρας ε την ονομασία « σχέδιο δολοφονίας Βαρθολομαίου» όπου ξεκίνησε μεγάλη έρευνα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι τουρκικές αρχές έχουν αποκαλύψει σχέδιο δολοφονίας κατα του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το σχέδιο για να σκοτώσουν το Βαρθολομαίο την πρώτη φορά, φαίρεται να ήταν μέρος του σχεδιου 'Cage' - το ανατρεπτικο σχέδιο φέρεται να επινοήθηκε από αξιωματικούς του στρατου που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την Τουρκική κυβέρνηση μέσω, μεταξύ άλλων, τις δολοφονίες μη μουσουλμάνων. Συγκεκριμένα έγγραφα του σχεδίου αναφέρουν την δολοφονία του Αρμενιου δημοσιογράφου Χράντ Ντιγκ, του καθολικού ιερέα Αντρέα Σαντόρο και τριών χριστιανών στην Μαλατία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2009, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «σκοτεινές δυνάμεις σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τις μειονότητες για την ανατροπή της κυβέρνησης», όπως αποκαλύψε αργότερα και η έρευνα για την παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον (καντε κλικ εδω για σχετικό δημόσιευμα του OnAlert). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ήταν στη «λίστα θανάτου» που είχε καταρτίσει η παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν που είχε σχεδιάσει να τον δολοφονήσει. Οι τουρκικές αρχές έχουν εξαρθρώσει μεγάλο μέρος της οργάνωσης αυτής όμως υπάρχουν φόβοι για τα μέλη όπου δεν έχουν συλληφθεί αλλά και τα παρακλάδια της οργάνωσης.

Το όνομα του Πατριάρχη είναι επίσης ενα απο τα ονόματα στη λίστα μελλοντικών δολοφονιών στο σχέδιο πραξικοπήματος Βαριοπούλα (Τι ηταν το σχέδιο Βαριόπουλα κάντε κλικ εδω)
 

Βαδίζουμε προς πόλεμο;

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟ;.jpg
Γραφεί ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις στη Συρία μετά και την εμπλοκή του Ισραήλ στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Ήδη η Συριακή κυβέρνηση διεμήνυσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ανοίγοντας έτσι τις πύλες της κολάσεως, αφού σαφώς υπαινισσόταν την έναρξη πολέμου μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, που δεν πρόκειται όμως να αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την ευρύτερη περιοχή ούτε τους παραδοσιακούς συμμάχους των δύο αντίπαλων μερών.
Ήδη τον γύρο του κόσμου κάνουν οι από κοινού δηλώσεις του Σύρου προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν παραμένει στο πλευρό της Συρίας και πως «ήλθε η στιγμή να αποτρέψουμε τον ισραηλινό κατακτητή να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής»[1]. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως στο χορό της Συριακής κρίσης μπαίνει το Ιράν, το οποίο θέλει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Επιπλέον η συγκεκριμένη δήλωση μοιάζει ουσιαστικά με διακήρυξη πολέμου από μέρους του Ιράν στο Ισραήλ με πρόσχημα τη βοήθεια προς την Συρία.
Εδώ όμως υπεισέρχεται ένας τρίτος παράγοντας, η διαμάχη των Η.Π.Α. με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πολλάκις έχουν απειλήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ για το θέμα αυτό αλλά χωρίς ανταπόκριση μέχρι τώρα.Και είναι αλήθεια πως πίσω από το προσωπείο για την προστασία της ανθρωπότητας από τον πυρηνικό όλεθρο – άραγε γιατί κινδυνεύουμε μόνο από το Ιράν και όχι και από τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία που έχουν αντίστοιχα πυρηνικά προγράμματα; - κρύβεται η επιθυμία της εκμετάλλευσης των περσικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Από την άλλη το Ισραήλ είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έτσι το οποιοδήποτε χτύπημα στο Ισραήλ ισοδυναμεί με χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προς το παρόν κατά δήλωση του προέδρου Ομπάμα δεν σκέφτονται να επέμβουν στη Συρία, αλλά δεν αποσύρουν και το ενδεχόμενο από το τραπέζι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αμερική περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επέμβει, αφήνοντας προς το παρόν τους Ισραηλινούς να ‘βγάλουν το φίδι από την τρύπα’, κατά τη λαϊκή ρήση.
Αν όμως εμπλακεί σε αυτή την κρίση το Ιράν , το Ισραήλ και οι ΗΠΑ τότε ποια θέση θα κρατήσει ο άλλος πόλος, η Ρωσία;Μέχρι τώρα άτυπα φαίνεται να παίρνει το μέρος της κυβέρνησης Άσαντ ή του Ιράν, αλλά οπωσδήποτε οι ακρότητες του Συριακού καθεστώτος και οι προκλητικές ενίοτε δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του Μουσουλμανικού τόξου στην περιοχή είναι πιθανόν να ενοχλήσουν κάποια στιγμή την Ρωσική Ομοσπονδία η οποία με τη σειρά της περιμένει και αυτή την κατάλληλη στιγμή για να θέσει υπό την ‘προστασία της’ τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Με μία τέτοια προοπτική η ανάφλεξη θα είναι γενικότερη και θα συμπαρασύρει πολλές χώρες στην περιοχή που έχουν συμφέροντα από αυτή την κρίση την οποία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν επ’ ωφελεία τους. Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο άρθρο μας, Μέση Ανατολή, μια επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη στη γειτονιά μας, με την ευχή ότι δεν θα επαληθευτούν, δυστυχώς όμως φαίνεται πως θα παιχτεί το χειρότερο σενάριο για όλους .

Πώς σας παρακολουθούν από την οθόνη του υπολογιστή σας – Η μέθοδος λέγεται ratting – Διαβάστε για να προφυλαχθείτε...


Στη μεγαλύτερη μάστιγα του Ίντερνετ εξελίσσεται η διαδικτυακή παρακολούθηση ή αλλιώς ratting.
Πρόκειται για την δυνατότητα που έχουν επιτήδειοι και κακόβουλοι χρήστες, μέσω «ειδικών εργαλείων», να αποκτούν πρόσβαση ακόμη και έλεγχο σε ένα συγκεκριμένο σύστημα που βρίσκεται online! Τα πράγματα που μπορεί να κάνει έναςratterείναι πολλά...Από το πείραγμα της οθόνης και των αρχείων και την εγγραφή βίντεο από την κάμερα του υπολογιστή. Ο κύριος στόχος τους είναι οι γυναίκες νεαρής ηλικίας, χωρίς αυτό να αποκλείει και τους άνδρες γιατί προσφέρουν πιο «πικάντικο»υλικό.
 
Οι τρόποι εγκατάστασης
Οι τρόποι εγκατάστασης ενός τέτοιου προγράμματος στον υπολογιστή είναι αρκετοί, με τους πιο συχνούς να είναι ή από κοντά, αν έχετε κάποιον «φίλο» που θέλει να σας κατασκοπεύσει, ή από μακριά μέσω συνδέσμου για κατέβασμα αρχείου που δεν κινεί καμία υποψία. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε τα μάτια σας 14 στον υπολογιστή σας.
 
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη συνήθεια έχει αρχίσει να διαδίδεται πολύ εύκολα καθώς η έλλειψη ηλεκτρονικής Παιδείας για τους νέους χρήστες, ιδίως τις γυναίκες είναι τεράστια. Συχνά η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδεια του χρήστη, κάτι που φυσικά είναι παράνομο και μπορεί να διωχθεί νομικά.
Διαβάστε και το άρθρο στο ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ

Φωτογραφίες από την Αίγινα...έναν τόσο κοντινό προορισμό στην Αθήνα κι όμως τόσο μαγευτικό

Η αναγνώστρια του Πινακίου Νάνση Γούναρη μας έστειλε φωτογραφίες από την Αίγινα...έναν τόσο κοντινό προορισμό στην Αθήνα κι όμως τόσο μαγευτικό. Ο Άγιος Νεκτάριος που δεσπόζει στο νησί δίνει μια ιδιαίτερη αίγλη και ο επισκέπτης αφήνεται σε μια άλλη Ελλάδα, αυτή της ξεγνοιασιάς, του ήλιου και της θάλασσας...
Πολλοί από εσάς δεν ξέρουν πως η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού ελεύθερου κράτους. Συγκεκριμένα το 1828 έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας με πρώτο
κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος στην συνέχεια μετονόμασε πρωτεύουσα το Ναύπλιο με αποτέλεσμα να αλλάξει το ρου της ζωής του μικρού νησιού. Δείτε τις φωτογραφίες ...από το
 
 

10 Μαΐου 1944. Όταν οι Ναζί εκτέλεσαν τον αδελφό μου

Γράφει ο Μανώλης Γλέζος
 
Τον προσεχή Σεπτέμβριο κλείνω τα 91. Αρχίζω να γράφω αυτό το κείμενο 72 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που είδα τους Γερμανούς, πάνοπλους, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, να μπαίνουν στην Αθήνα.

Ήταν 27 Απριλίου του 1941.

Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες της εφημερίδας ήταν τότε αγέννητοι.

Όμως εγώ ήμουν ήδη 19 χρόνων.

Δεν έχω καιρό, λοιπόν, ούτε για ψέματα ούτε για μισές αλήθειες.

Θα ήθελα να σας είχα κοντά μου, έναν-έναν, να σας μιλήσω γι’ αυτά που έζησα, που άκουσα, που είδα. Θα αρκεστώ, ωστόσο, να μοιραστώ από εδώ, μαζί σας, μόνο κάποια από αυτά.

Μετά, ίσως μπορούμε να κοιταχτούμε αναμεταξύ μας με διαφορετικό βλέμμα…

Α. Η Μάχη της Κρήτης. Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γράψει πολλοί.

Είναι εύκολο να βρείτε σε βιβλία Ιστορίας τι έγινε. Θα διαβάσετε για άντρες, γυναίκες και παιδιά που, με τσουγκράνες και ραβδιά για όπλα, υπερασπίστηκαν τη γη τους και τη γη των προγόνων τους.

Απέναντί τους είχαν τον καλύτερο στρατό του κόσμου, τη Βέρμαχτ.

Και ο ουρανός έβρεχε αδιάκοπα αλεξιπτωτιστές...

Όταν η Μάχη τέλειωσε, ο στρατός είχε νικήσει. Μα οι γυναίκες των ηττημένων που είχαν χάσει παιδιά, αδέρφια, πατεράδες ή συζύγους, κατέβηκαν στο γιαλό, σκαρφάλωσαν στα βουνά και, όπου βρήκαν νεκρό σώμα εχθρού, το τίμησαν: το έπλυναν και το έθαψαν, όπως του έπρεπε.

Ο νεκρός δεν ήταν πια εχθρός.

Ήταν ο άταφος αδελφός.

Κι αυτές ήταν οι εγγονές της Αντιγόνης, που έκαναν το χρέος τους απέναντι στους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι νικητές έμπαιναν στην Κάνδανο. Στην περιοχή γύρω από το χωριό είχαν χάσει 27 άντρες. Και τότε, ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, πήραν μια πρωτοφανή ‒ακόμα και για καιρό πολέμου‒ απόφαση: σκότωσαν όσους από τους κατοίκους βρήκαν και ξεθεμέλιωσαν το χωριό. Φεύγοντας, περήφανοι για το έργο τους, άφησαν και σχετικές πινακίδες! Αναζητήστε τις στο διαδίκτυο…

Β. Καισαριανή, 10 Μάη 1944. Οι Ναζί εκτελούν τον 19χρονο αδελφό μου.

Αν είχε ζήσει, θα γινόταν δάσκαλος. Μαζί του εκτελούν άλλους ογδόντα έναν άντρες και δέκα γυναίκες.

Στον ίδιο τόπο, εννιά μέρες νωρίτερα, τη μέρα της Πρωτομαγιάς, είχαν εκτελέσει διακόσιους ακόμα Έλληνες πατριώτες.

Γ. Αμέσως μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, ξεκίνησα αγώνα για να επιστρέψει η Γερμανία στην Ελλάδα όσα της όφειλε. Τα γνωρίζετε. Πρόκειται για το αναγκαστικό δάνειο, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Μάλιστα, το 1995, είχα την ευκαιρία να εκθέσω το όλο ζήτημα στο γερμανικό λαό, τόσο μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας DieZeit, όσο και σε μια αλησμόνητη εκδήλωση στο Ανόβερο.

Αν το πέρασμα των χρόνων ακύρωνε αρχές και αξίες, αν μετέβαλλε το ΗΘΟΣ των ανθρώπων, τότε οι τραγωδίες του Σοφοκλή, του Αισχύλου ή του Ευριπίδη δεν θα έλεγαν σήμερα τίποτα σε κανέναν.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που δεν μπαγιατεύουν, που δεν παραγράφονται, που δεν γερνούν καν.

Και το δίκαιο είναι ένα από αυτά.

Αν σήμερα, με όλο το βάρος των 90 χρόνων μου, συνεχίζω αυτόν τον αγώνα, είναι γιατί θεωρώ δίκαιο και για τη Γερμανία και για την Ελλάδα να επιστρέψει η πρώτη όσα οφείλει στη δεύτερη.

Και προσέξτε κάτι. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω για ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσος για τον γερμανικό λαό και δεν επιζητούμε εκδίκηση. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε.

Όσοι βγήκαμε ζωντανοί από τον πόλεμο, είχαμε χρέος να ζήσουμε και για λογαριασμό των νεκρών μας. Να αγαπήσουμε για κείνους, να χορέψουμε για κείνους, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα για κείνους.

Μάθαμε, έτσι, να εκτιμάμε και να αγαπάμε τη ζωή. Και το μίσος σε εμποδίζει να αγαπήσεις τη ζωή.

Στα χρόνια μετά τον πόλεμο, γνώρισα πολλούς Γερμανούς. Χαίρομαι βαθιά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να τους συναντήσω και οι συζητήσεις μαζί τους είναι πάντα καλή τροφή για σκέψη.

Όλοι αυτοί, αφού άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματά μου, συμφώνησαν για το δίκαιο των αιτημάτων της Ελλάδας. Έτσι, στάθηκαν επανειλημμένα στο πλευρό μου, βοηθώντας με να επικοινωνήσω με τον γερμανικό λαό. Αλλά δεν αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τη στάση τους. Αισθάνομαι φιλία για τους ίδιους.

Κι αυτό είναι πολύ πιο πολύτιμο, πολύ πιο ακατάλυτο, πολύ πιο ανθρώπινο, πολύ πιο ισότιμο.

Κάθε σπιθαμή ευρωπαϊκού εδάφους είναι ποτισμένη με αίμα.

Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις θεωρίες των ανωτέρων φυλών και των εθνικών κρατών.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αλληλοκατανόησης.

Και η αναγνώριση των όσων η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα εξυπηρετεί απολύτως αυτήν την Ευρώπη.

Αυτή η Ευρώπη, άλλωστε, θα άρεσε και στον Σίλερ και στον Γκαίτε και στον Μπρεχτ.

(Άρθρο στη Die Welt)

elzoni.gr

Τα σαΐνια βρίσκουν τώρα άπειρους τους Καναδούς!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν πως ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι και οι πιο επικριτικοί έχουν κάθε δίκιο να αισθάνονται έτσι.

Η βίαιη αναπροσαρμογή και η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση» (μοιραία έκφραση του νέου λεξιλογίου μας, για να αιτιολογηθεί τσάτρα – πάτρα το γεγονός ότι με σκληρό νόμισμα δεν υπάρχει κανονική υποτίμηση), αλλά και οι καθυστερήσεις και τα συνεχή πισωγυρίσματα και γενικά η πολιτική ανικανότητα, δικαιολογούν και την απαισιοδοξία και τις επικρίσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι και οι πιο επικριτικοί και αυτοί που έχουν πληγεί με αδυσώπητο τρόπο από την χρεοκοπία της χώρας, κατά βάθος κατανοούν πως δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά, πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε ένα πρωί με την αίσθηση πως εφιάλτης ήταν και πέρασε.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η οικονομία είναι ψυχικό μέγεθος, το να προσπαθείς μετά μανίας να βρεις οπωσδήποτε αρνητικές πλευρές ακόμη και στις θετικές εξελίξεις, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο εκτός από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο τέτοιες θετικές εξελίξεις:

H 7η Προσυνεδριακή στάση της Ν. Δ. στη Κρήτη


Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή Ηρακλείου, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, και με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕ.ΣΥ.Δ. κ. Φίλιππου Ταυρή, βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου, στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η 7η Προσυνεδριακή στάση του κόμματος. 

-Σήμερα, Παρασκευή, και αύριο Σάββατο, βουλευτές, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τοπικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου.

-Σήμερα, το απόγευμα, θα γίνει στα Χανιά εκδήλωση με θέμα συζήτησης: «Η πολιτική κατά των ναρκωτικών», με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από το χώρο της Υγείας. 
-Την Κυριακή, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Παλαιό Λιμάνι Ηρακλείου), η κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο της 7ης Προσυνεδριακής στάσης του κόμματος, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει μπροστά της η Κρήτη, θα κατατεθούν και θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις

Δευτεροβάθ​μια Εκπαίδευση Κορινθίας Πρόσκληση σε Ημερίδα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
 ΚΑΙ  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ
Με θέμα

« Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό το πρίσμα των προκλήσεων της νέας εποχής»
διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κορίνθου.
Η ημερίδα θα γίνει την Τρίτη 14 Μαΐου 2013 και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οδός Δαμασκηνού & Κολοκοτρώνη στην Κόρινθο.

Οι εισηγήσεις αναφέρονται στα εξής θέματα:

1. Παρουσίαση των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την κα. Κουτσονίκα Ελένη, Υπεύθυνη παροχής Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
2. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο και Τεχνολογίες Μάθησης, από τον κ. Τζιμογιάννη Αθανάσιο, καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
3. Ποιότητα στην Εκπαίδευση, από τον κ. Σαμαρά Βασίλειο, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας

Το Μαξίμου, η ΟΛΜΕ και η επιστράτευ​ση...

Megaro-Maximou
Τις οριστικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ αναμένει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πάντως σε όλους τους τόνους πως οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και όπως έχουν προγραμματιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν και δηλώνουν ότι αναμένουν μια υπεύθυνη και παιδαγωγική στάση από τους καθηγητές είναι σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθούν χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους να χρησιμοποιηθούν ως όμηροι.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση όταν επιστράτευσε τους απεργούς στα ΜΜΜ αλλά και στα λιμάνια δεν υπέστη πολιτική φθορά αντίθετα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δημιούργησαν μια θετική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας λύνοντας άμεσα σημαντικά προβλήματα που είχαν προκύψει.
Αν και είναι σαφές πως προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους καθώς δεν θέλουν να δυναμιτισουν το κλίμα.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως είναι αδιανόητο να βάζουν οι καθηγητές μπροστά τους μαθητές για να πετύχουν το στόχο τους.
Μάλιστα επισημαίνουν πως την ώρα που αλλάζει το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία δεν θα πρέπει να δημιουργούνται νέες εστίες αναταραχής και να διχάζεται η κοινωνία.
Προτεραιότητα για τον Αντώνη Σαμαρά εξάλλου παραμένει η κοινωνική ηρεμία και συνοχή και σε αυτή τη λογική η επιστράτευση των απεργών είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Παιδείας μονόδρομος σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ τραβήξει το σχοινί στα άκρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ /  ysterografa.gr

O Μιχελάκης ζήτησε χαρτονομίσματα 1 και 2 ευρώ

Giannis-Mixelakis-Antonis-Samaras
Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν χαρτονομίσματα του ενός και των δυο ευρώ, για να λειτουργήσουν μεταξύ άλλων και ως μέσο συγκράτησης της ακρίβειας στην ελληνική αγορά.
Αναλυτικά η ερώτηση του Γιάννη Μιχελάκη προς τον Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

Ο Νασράλα θέλει “ιερό πόλεμο” κατά του Ισραήλ

Hassan-Nasrallah
Ήταν θέμα χρόνου να παρέμβει. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σεϊχης Χασάν Νασράλα, προχώρησε στο διάγγελμα που όλοι περίμεναν μετά τη διπλή επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας που πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά της Συρίας, στοχεύοντας όπως υποστήριξε το Τελ Αβίβ προηγμένα όπλα που είχαν ως τελικό προορισμό τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά.
Ο Νασράλα, που αποτελεί “το πρόσωπο του κακού” για το Ισραήλ, και πρωταγωνίστησε στον προ ετών ατυχή για το Τελ Αβίβ πόλεμο στον Λίβανο, όπου δεν κατάφεραν να νικήσουν τη Χεζμπολάχ, προσέφερε σήμερα ψυχική στήριξη, λαϊκή ενίσχυση και υψηλό φρόνημα στον Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να αποκρούσει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, και να αποτρέψει έτσι την πτώση της Συρίας σε άλλα χέρια.
Ο Χασάν Νασράλα τόνισε ακόμη ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα προμηθεύσει την Χεζμπολάχ με όπλα που θα αλλάξουν τις ισορροπίες του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να κάμψει την αντίσταση των πολιτών του Λιβάνου με τέτοιου είδους επιθέσεις, και κάλεσε τη Δαμασκό να κηρύξει “ιερό πόλεμο” στο Γκολάν, ώστε το Ισραήλ να ηττηθεί.

ysterografa.gr

Απολύσεις: «Λίστα Σταμάτη» με 34 Οργανισμού​ς

Επικαιροποιημένη λίστα με 34 οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου από δέκα υπουργεία και τη Βουλή, στους οποίους εργάζονται πάνω από 2500 υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) έχει σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στα χέρια του ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης. Πρόκειται για την τελική (;) λίστα την οποία αναμένεται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές Ιουνίου, με βάση την οποία θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο εντός Ιουνίου περί τους 2000 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς οι απολύσεις υπαλλήλων από τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες του δημοσίου (ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ κλπ) δεν φαίνεται να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα η κυβέρνηση στρέφεται στην κατάργηση ΝΠΙΔ αλλά και στη μετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, προκειμένου να πετύχει μέσα στον επόμενο μήνα τις 2000 απολύσεις.
Τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» για την κυβέρνηση από τους 34 Οργανισμούς είναι η ΜΟΔ Α.Ε. του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία εργάζονται 1150 υπάλληλοι αλλά και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο με 280 υπαλλήλους. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να καταργηθούν (μέσω ιδιωτικοποίησης, καθώς θεωρείται ότι θα ενδιέφεραν επιχειρηματίες από την αγορά) άμεσα, τότε στη «λίστα Σταμάτη» θα ενταχθούν και άλλα, «εφεδρικά», ΝΠΙΔ (κυρίως) αλλά και ΝΠΔΔ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 2000 απολύσεων.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πραγματικό dead line σε όλη τη διαδικασία αποτελεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δηλαδή, λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στα τέλη Ιουνίου.

Η «ΛΙΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗ»

Το Ιράκ αρνείται να προσφέρει καταφύγιο στο ΡΚΚ

RKK
Η κυβέρνηση του Ιράκ αρνήθηκε σήμερα να προσφέρει καταφύγιο στα εδάφη της για τους μαχητές του ΡΚΚ, οι οποίοι αποχωρούν μαζί με τον οπλισμό τους από την Τουρκία, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που κατέληξαν οι ηγέτες των Κούρδων και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει ένα κομβικό σημείο της συμφωνίας του ΡΚΚ με την Τουρκία, που αφορά την παροχή καταφυγίου στα κουρδικά εδάφη του Ιράκ, από τη στιγμή ωστόσο που η επίσημη κυβέρνηση της Βαγδάτης αρνείται, δημιουργείται μείζον θέμα.

ysterografa.gr

Μέση Ανατολή μια επικίνδυνη πυριτιδαπο​θήκη στη γειτονιά μας

 
Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)*

Άφωνηάφησε την κοινή γνώμη προ ημερών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κύριος Νετανιάχου όταν μίλησε για μια ‘‘ανακουφιστική’’, τρόπον τινά, για τη Μέση Ανατολή επίθεση εναντίον Ιράν, με αφορμή ερώτηση που του έγινε σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.Παράλληλα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ έχουν φέρει αντιμέτωπο το Τελ Αβίβ με όλο σχεδόν το Μουσουλμανικό κόσμο. Στα καθ’ ημάς, η γειτονική μας Τουρκία ήδη έχει αποκηρύξει το κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς το «έθνος τρομοκρατών». Και παρότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει κανείς σε αυτές τις ενέργειες τον υφέρποντα απόηχο της Ισραηλινής επίθεσης στο πλοίο Μαβί Μαρμαρίς που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η πραγματικότητα αναδεικνύει δύο βασικές συνιστώσες: από τη μια την απομόνωση του Ισραήλ από τα όμορα σε αυτό κράτη και από την άλλη τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν οι εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου εναντίον των τυραννικών καθεστώτων γενικευτούν και απλωθούν πέρα από αυτόν.

"OYΡΑΝΟΠΕΤΡΑ" Παρουσίαση βιβλίου στο Μπολάτι