Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ο χάρτης που εντοπίζει on line τα πλοία στη θάλασσα


Με ένα απλό κλιπ στον υπολογιστή ο ναυτικός κόσμος εμφανίζεται στην οθόνη και μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στη θάλασσα.
Με ένα κλικ www.marinetraffic.com ο επισκέπτης μπορεί γράφοντας απλώς το όνομα του πλοίου να το εντοπίσει στο χάρτη, να δει την πορεία του, ενώ κάνοντας κλικ πάνω στην κουκκίδα εμφανίζονται φωτογραφία του πλοίου και τα χαρακτηριστικά του.

Οι Έλληνες της Μελβούρνης γλέντησαν με την ψυχή τους, μεσα σε καύσωνα... (video)

 
Μπορεί το θερμόμετρο να έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς όμως οι Έλληνες της Μελβούρνης βρέθηκαν όπως κάνουν κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και γλέντησαν με την ψυχή τους.
Το γλέντι έγινε στο Lonsdale, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους στην καρδιά της μεγαλούπολης και οι συμμετέχοντες είχαν τον υπό ανέγερση ουρανοξύστη της ελληνικής κοινότητας να τους κάνει σκια...


Στο διήμερο αυτό μπορούσε κανείς να αγοράσει προϊόντα από την πατρίδα, τα πιτσιρίκια να παίξουν αλλά και οι έλληνες της Μελβούρνης να ανταμώσουν και να θυμηθούν τα παλιά.

Στο γλέντι "βοήθησε" ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας, ενώ χαιρετισμούς απήυθυναν οι:

- Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
- Dr Denis Napthine Πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώρια,
-Τόνι Άμποτ, πρωθυπουργός Αυστραλίας
- Lord Mayor Robert Doyle, Δήμαρχος Μελβούρνης
- Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκήλ (εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
-Bill Shorten, Επικεφαλής Ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης και η
- Χριστίνα Σημαντηράκη Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη


“Ρελάνς” Νικήτα μετά την ανακοίνωση του Άρη για το δήμο της Αθήνας

aris_spiliotopoulos_omiliaÄÇÌÏÓ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÐÅÐÑÁÃÌÅÍÁ ÊÁÊËÁÌÁÍÇÓ Í
Την απόφαση να στηρίξει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στη μάχη για το δήμο της Αθήνας, πήρε σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία.
Η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου “κλείδωσε” και στη σχετική δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:
“Δηλώνω παρών στην πρόσκληση/πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής, για μια Αθήνα, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα αισθάνονται ασφάλεια, μια Αθήνα ικανή να τροφοδοτήσει τις δημιουργικές δυνάμεις όλων μας. Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει”.
Χθες, το Μέγαρο Μαξίμου παρέλαβε δημοσκόπηση, που είχε παραγγείλει και η οποία «μετρά» τον κ. Σπηλιωτόπουλο σε σχέση με τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, κ.κ. Σακελλαρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Σοφιανό από το ΚΚΕ και Κασιδιάρη από τη Χρυσή Αυγή.

Λίγα μόλις λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης να κατέβει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη της ΝΔ, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε και τη δική του υποψηφιότητα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κ. Κακλαμάνης είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Ανακοίνωση υποψηφιότητας Νικήτα Κακλαμάνη για το Δήμο Αθηναίων
«Καταθέτω επίσημα, στις Αθηναίες και στους Αθηναίους, την υποψηφιότητά μου για το δήμο της πόλεως των Αθηναίων.
Το πρόγραμμα της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθώ, θα παρουσιαστεί δημόσια, σε ανοιχτή εκδήλωση, στο προσεχές μέλλον.
Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι Πρώτα, η Αθήνα»

ysterografa.gr

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Εάν είχαμε τώρα δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ποιός πιστεύετε θα έβγαινε Δήμαρχος;

http://www.philenews.com/data/2013/10/11/isodynamia-nd-syriza-se-nea-dimoskopisi-me-tin-cha-stin-triti-thesi.jpg 

Οι  δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης έχουν ανακοινώση την υποψηφιότητά τους για τον δημαρχιακό θώκο: 

1) O  58αρχονος γεωπόνος, Διευθυντής της Γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑ Βέλου και τ. Αντινομάρχης Κορινθίας, Ηλίας Ανδρικόπουλος που θα ηγηθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης   της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» , καθώς ο άλλοτε και επί χρόνια Δήμαρχος Ξυλοκάστρου και αρχηγός του Συνδυασμού  Δημήτρης Σκούρας δεν πολιτεύεται. 

2) Ο εκπαιδευτικός Βλάσης Τσιώτος ως υποψήφιος  του Συνδυασμού  "Νέα Δημοτική Κίνηση".

3) Ο Ανδρέα Ζάρρος ως υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής των δυνάμεων της Συμπολιτείας, κλπ  πολιτών ενώ

4) ο νυν Δήμαρχος  Αντώνης Κλαδούχος δεν έχει ανακοινώση ακόμα την εκ νέου κάθοδό του στις εκλογές , επικεφαλής του Συνδυασμού "Κίνηση Πολιτών Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης".

Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές το Μάιο στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης οι "ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" πραγματοποιούν Δημοσκοπηκή έρευνα με ερώτηση  .

ΕΡΩΤΗΣΗ :Εάν είχαμε τώρα δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ποιός πιστεύετε θα έβγαινε Δήμαρχος;

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μία εβδομάδα και γίνεται στην άνω δεξιά θέση της ιστοσελίδας μας

ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ



Με θρησκευτική λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους πιστών, ο λαός του Ξυλοκάστρου τίμησε στον εορτάζοντα καθεδρικό ναό της πόλεως τον Πολιούχο και Προστάτη του Άγιο Μεγαλομάρτυρα Βλάσιο. Σήμερα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο και με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου . Η συμμετοχή του πιστού κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την μνήμη του προστάτη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου αλλά και να ωφεληθεί από τα όσα εποικοδομητικά και επίκαιρα ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του με αφορμή το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, ήταν μεγάλη. Μετά το τέλος της Ι. Λιτανείας της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Ξυλοκάστρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε και ευλόγησε όλους τους παρευρισκομένους, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και πιστό Λαό. Το παρών στη τελετή έδωσε και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας.











Στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγ. Βλασίου στα Άνω Τρίκαλα, στην οποία λειτούργησε και μίλησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ασωμάτων -Πετράκη. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αφού προσκύνησε την Ι. Εικόνα του Αγ. Βλασίου, μίλησε με την αδελφότητα της Ι. Μονής και τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Ξυλόκαστρο, για την ευλογία της τιμητικής παρουσίας του και τους μεστούς περιεχομένου λόγους του, οι οποίοι υπήρξαν στηρικτικοί και πλήρεις ελπίδων για την Αδελφότητα, που για πρώτη φορά εορτάζει χωρίς την μακαριστή Γερόντισσα Ευφροσύνη, και για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αποστολικής Μητρόπολής μας.
 













Χθές Την Δευτέρα 10 - 2 - 2014, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, τελέσθηκε στο Ξυλόκαστρο με ιδιαίτερη Εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Πολιούχου Αγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου ως και του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Ανθίμου Παπαλεξοπούλου, ο οποίος και μίλησε επίκαιρα. 

Η Emma Marcegaglia στα "Υστερόγραφα": Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για βιώσιμη ανάπτυξη

Emma Marcegaglia (2)-1
Twitter@EmOikonomidis
Άρωμα γυναίκας αποπνέει το πιο δραστήριο κύτταρο του επιχειρείν στη σημερινή Ευρώπη, σε θεσμικό επίπεδο, καθώς η προεδρία της BUSINESSEUROPE, δηλαδή της Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της ηπείρου μας βρίσκεται στα χέρια της Ιταλίδας Emma Marcegaglia.
Με βαρύ βιογραφικό και σημαντική διαδρομή στη χώρα η οικονομία της οποίας αποτελεί μια ενθουσιώδη μικρογραφία εκείνης της Γερμανίας, η Emma Marcegaglia βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και αντιπρόεδρο της BUSINESSEUROPE Δημήτρη Δασκαλόπουλο ανέπτυξαν στον Αντώνη Σαμαρά τις θέσεις των Ευρωπαίων βιομηχάνων για την προώθηση δράσεων καινοτομίας και εξωστρέφειας, απαραίτητων για να καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερβεί τις αρρυθμίες από τη διαρκή κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν η σειρά του Αντώνη Σαμαρά να βρεθεί στις Βρυξέλλες και να αναπτύξει το δικό του όραμα στο πλαίσιο εκδήλωσης της BUSINESSEUROPE, με την Emma Marcegaglia να διατηρεί κεντρικό ρόλο στη στρατηγική συμπόρευσης της πολιτικής με την επιχειρηματικότητα, σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνίες αφήνουν πίσω τους… μύθους με τους οποίους χειραγωγήθηκαν επί δεκαετίες.
Η πρόεδρος της BUSINESSEUROPE παραχωρεί σήμερα αποκλειστική συνέντευξη στα “Υστερόγραφα”, μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό ΜΜΕ, και καταθέτει την πλατφόρμα των ιδεών της για το πως διαγράφονται οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με προχωρημένα χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης.

Ο επόμενος (στρατηγικός) αιφνιδιασμός από τον Σαμαρά

Antonis-Samaras-Kostas-Karamanlis
Twitter@EmOikonomidis
Σε πολιτεύματα σαν το ελληνικό, όπως τουλάχιστον προέκυψε μετά την Αναθεώρηση του 1985, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει συσσωρευμένες εξουσίες στα χέρια του. Επομένως και “δικαιώματα”, που του παρέχουν την ευχέρεια να τα ασκεί κατά περιστάσεις, και να διαμορφώνει την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους και υπερβαίνοντας, όχι μόνο τη συγκυρία της στιγμής, αλλά και την παθογένεια-υστέρηση του κυβερνητικού σχήματος του οποίου ηγείται.
Αυτό το “πρωθυπουργικό δικαίωμα” ασκεί πλέον πολύ πιο στοχευμένα και στρατηγικά ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε de jure προεκλογική περίοδο για τις αναμετρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σε… de facto προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών, στον απόηχο του εύθραυστου κλίματος που διαμορφώνεται.
Ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε με την απόφασή να παραπέμψει στην κοινωνία την επιλογή εκείνων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη έως οριακή για τη χώρα, η οποία θα κάνει τα πρώτα… μπουσουλήματα πέρα και μακριά από τη βαθιά και σύνθεση κρίση που την ταλαιπώρησε.
Αξιοποιώντας τις εφεδρείες εμπιστοσύνης που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διατηρεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει πλέον να προχωρήσει και σε έναν δομικό ανασχηματισμό, πιθανότατα… σε δόσεις, ώστε το κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει στις εκλογές να αποπνέει φρέσκο αέρα, και να έχει απαλλαγεί από πρόσωπα τα οποία συνοδεύονται από αρνητικές φορτίσεις.
H πρόσφατη εμπειρία άλλωστε έδειξε ότι στο διαρκές προσκλητήριο αφύπνισης και εγρήγορσης από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν εκείνοι που δεν είναι και τόσο… πρόθυμοι, ή διατηρούν μειωμένα αντανακλαστικά, είτε πρόκειται για την προβολή και υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, είτε για την παραταξιακή συνείδηση, μπροστά στη δύσκολη μάχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

υστερογραφα.γρ

Δασκαλόπουλος-Τσίπρας σε εκδήλωση του Κούλογλου

Dimitris-Daskalopoulos-Alexis-Tsipras
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», που πραγματοποιείται μεθαύριο, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, Ριζάρη 2 & Βασ. Σοφίας.
Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.
Θα προηγηθεί συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι, την οποία συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου και στην οποία συμμετέχουν οι κκ. Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Προκόπης Παυλόπουλος Βουλευτής ΝΔ, Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής – Πρόεδρος του Κόμματος «ΔΡΑΣΗ» και Γιώργος Σταθάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Την εκδήλωση διοργανώνει το TVXS (TV Χωρίς Σύνορα).

Στα «χνάρια» του Παπανδρέου και ο Άδωνις Γεωργιάδης –Ξεκινά διαλέξεις στο Χάρβαρντ

Ένας νέος ρόλος ξεκινά από τις επόμενες μέρες για τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που φαίνεται άμεσα να εγκαταλείπει τα πάτρια εδάφη για να ξεκινήσει μία νέα, λαμπρή – καριέρα στο εξωτερικό.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Βηματοδότη, «ο κ Γεωργιάδης πιθανώς να ζήλεψε τη δόξα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και είπε αμέσως «οk» στην πρόσκληση που του απηύθυνε η έδρα John F. Kennedy του ξακουστού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για μια σειρά από διαλέξεις σε Αμερικανούς φοιτητές».
Έτσι και αφού έδωσαν τα χέρια ο Έλληνας υπουργός Υγείας αναχωρεί την Τετάρτη για τις ΗΠΑ, όπου θα δώσει δύο διαλέξεις για σημαντικά θέματα.
Ποια όμως είναι η διαφορά του υπουργού Υγείας με τον κ Παπανδρέου; Μία και πολύ σημαντική! Για τις διαλέξεις του στο Χάρβαρντ ο κ. Γεωργιάδης δεν θα αμειφθεί - ούτε με ένα δολάριο. Θα της δώσει δωρεάν.
 koolnews.gr

Βλέπουν... λεφτά οι δικαιούχοι επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης


Mε ποσό που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 19 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν τηνΠέμπτη 13 τρέχοντος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 165 χιλιάδων δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Σχετική ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook - Twitter) έκανε πριν λίγες ώρες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
 
 7news.gr

ΛΑΪΚΗ ΣYΣΠEIΡΩΣΗ: «Να δοθούν χρήματα από το λιγνιτόσημο για να γίνει επιδημιολογική έρευνα».



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOm19aAyDABhN0NsPefyIWxlwJnn1mLazVWdqQxZ6CYuZoY2qnkro4Wu_4rom4qOtm0evgFBxFfL8uZEfkRrgIJQ8ti4aVTamdeKH2G8Lc2pa2Q7fTRyBbj9cTG4v3I-iP-l7OT8O0AjdQ/s1600/ls_logo.jpg

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Τρίπολη 10/02/2014

ΘΕΜΑ: «Να δοθούν χρήματα από το λιγνιτόσημο για να γίνει επιδημιολογική έρευνα».

Κύριε Περιφερειάρχη

 Από την θεσμοθέτηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου (Ε.Α.Π.) η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πρώην Νομαρχία Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, οι πρώην Δήμοι του λεκανοπέδιου διαχειρίστηκαν πάνω από 60.000.000 ευρώ.
Μεγάλο μέρος από αυτούς τους πόρους σπαταλήθηκε σε έργα μικρά, αποσπασματικά ρουσφετολογικά, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσό πήγε σε έργα που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από άλλους φορείς(π.χ. Εθνικοί δρόμοι από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων).
Τα διαθέσιμα  κεφάλαια του Ε.Α.Π. ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες  με το ευτελές επιτόκιο του 0.30%, όταν τα τρέχοντα επιτόκια ήταν 8% και 10%. Αυτό είχε ως συνέπεια να χαθούν τόκοι πάνω από 5.000.000 ευρώ. Μετά από παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και σχετική ερώτησή μας, από τις αρχές του 2013 το επιτόκιο αναπροσαρμόστηκε στο 5,5%. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ Δήμου Μεγαλόπολης και Περιφέρειας για το ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα του λιγνιτόσημου.
Ενώ σπαταλούνται τεράστια ποσά δεξιά και αριστερά, εσείς  αρνείστε τη διάθεση ενός μικρού ποσού 150 με 200 χιλιάδες ευρώ για να γίνει επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης όπως επανειλημμένα σας έχουμε ζητήσει οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων πρέπει να γίνεται ανά  τακτά διαστήματα για να υπάρχουν συγκρίσιμα και ασφαλή συμπεράσματα. Τα πορίσματα από την μοναδική έρευνα που έγινε πριν από χρόνια από το ΕΛΥΝΙΑΕ έμειναν αναξιοποίητα  αφού δεν ακολούθησε νεότερη έρευνα και δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.
Επανερχόμαστε και σας ρωτάμε, πέρα από την ιδιότητα του Περιφερειάρχη και με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης  του ειδικού αναπτυξιακού πόρου (Λιγνιτόσημου).
·        Θα διαθέσετε το αναγκαίο ποσό για μια αξιόπιστη επιστημονική επιδημιολογική έρευνα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους στο ευρύ πεδίο της Μεγαλόπολης;
·        Πότε θα ενημερώσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το ακριβές ποσό που χάθηκε από το ευτελές επιτόκιο του 0.30%;
·        Ποιοί έκαναν αυτή την επιζήμια διαχείριση και πια η ευθύνη του καθενός;
  

Ο ΕΠΕΡΩΤΩΝ
  
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Κώστας Κόλλιας: «Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει τέλος στη δικαστική διαμάχη για τις αγροτικές αποζημιώσεις του 2009»



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τις αποζημιώσεις του 2009, για τις οποίες αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφορικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στις αρχές Απριλίου πρόκειται να εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει 115 αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας κατά του ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2009. Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο του 2009, πολλές περιοχές της Κορινθίας, και ιδιαίτερα η Νεμέα, επλήγησαν από σφοδρές βροχές, χαλάζι και ανεμοθύελλα, φαινόμενα τα οποία προξένησαν τεράστιες καταστροφές στα αμπέλια.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η τότε Κυβέρνηση, στην αυγή της κρίσης, σκόπευε να εξοικονομήσει χρήματα εις βάρος των αμπελοκαλλιεργητών της Κορινθίας. Οι αυτοψίες σκοπίμως καθυστέρησαν αδικαιολόγητα – υπενθυμίζω ότι τα τελευταία πορίσματα βγήκαν τον Φεβρουάριο του 2010. Τα ποσοστά ζημιάς δεν ανταποκρίνονταν ούτε κατ’ ελάχιστο στις πραγματικές ζημιές και το χειρότερο ήταν ότι, αφού είχαν παρέλθει έξι μήνες και η μισή καλλιεργητική περίοδος, οι αγρότες που ήθελαν να καταθέσουν ενστάσεις στον ΕΛΓΑ, δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τις ζημιές τους διότι οι καταστροφές στα περισσότερα αμπέλια δεν ήταν πλέον ορατές κατά την επανεκτίμηση.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των αμπελοκαλλιεργητών μας και τις αλλεπάλληλες δικές μου παρεμβάσεις, η κ.Μπατζελή δεσμεύθηκε αρχικά για καταβολή οριζόντιων αποζημιώσεων, με πρόσχημα την αδυναμία εκτίμησης της ζημιάς. Στη συνέχεια υπαναχώρησε και δεσμεύθηκε για την καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης 6 εκατομμυρίων ευρώ. Καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε.
Ο επόμενος Υπουργός κ. Σκανδαλίδης, σε επερώτησή μου στη Βουλή αναγνώρισε την αδικία, πλην όμως η λύση που πρότεινε αποδείχθηκε ακόμα πιο ατελέσφορη. Έπειτα από ενάμιση χρόνο, 2.500 παραγωγοί είτε παρέμεναν απλήρωτοι, είτε είχαν εισπράξει ψίχουλα για ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τον Μάιο του 2011, 115 αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας, με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΑΣ, πήραν την απόφαση να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν όσα βάσει νόμου δικαιούνταν.
Από την πρώτη στιγμή στήριξα την πρωτοβουλία αυτή και παρότρυνα και άλλους παραγωγούς να προβούν σε ανάλογες ενέργειες διότι είχα και διατηρώ  την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την αδικία που υπέστησαν. Με την νέα ερώτηση που κατέθεσα ζήτησα να ενημερωθώ, αφενός για τον τρόπο υπολογισμού των καταβλητέων αποζημιώσεων προς τους 115 παραγωγούς που κατέθεσαν την αγωγή και, αφετέρου, για την πρόθεση του ΕΛΓΑ να συμβιβαστεί εξώδικα. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα επισπεύσει τις διαδικασίες και θα απαλλάξει τον ΕΛΓΑ από τόκους και δικαστικά έξοδα, πιστεύω επομένως ότι αυτή η λύση συμφέρει και την πολιτεία και τους αγρότες μας.
Βεβαίως, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αποζημιώσεις και των υπολοίπων παραγωγών που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου να δώσει, έπειτα από τόσα χρόνια λύση σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ασυνέπεια άλλων. Πλην όμως, το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Από το 2011 οι παραγωγοί μας καταβάλουν βαρύτατη εισφορά στον ΕΛΓΑ και περιμένουν δίκαιη μεταχείριση και ανάλογες αποζημιώσεις. Εξακολουθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία και θα ενημερώσω τους αγρότες συμπολίτες μου για όποια νεότερη εξέλιξη υπάρξει.»

Ο θαπολογισμός του κ. Καμίνη

image.ashx 

άρθρο του Γρηγόρη Λέων

Ο νεολογισμός του τίτλου αποτελεί την περίληψη όλων όσων ο κ. Καμίνης περιγράφει στον απολογισμό/προεκλογικό του φυλλάδιο. Ένα φυλλάδιο που αποκαλεί στρατηγικό σχέδιο, το οποίο παραδόξως παρουσιάζεται στο τέλος της θητείας του. Ίσως επειδή 3,5 χρόνια ήταν απλός παρατηρητής. Απολογισμός με “θα” και “όταν” αποτελεί πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία.
Ο κ. Καμίνης σε 64 σελίδες καταφέρνει να πει πολλά χωρίς να μας πει απολύτως τίποτα για το έργο του. Ένας “απολογισμός” που προδίδεται ακόμα και από τις ίδιες τις φωτογραφίες του, όταν μιλά για “αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου, για βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μια καθαρή και πράσινη πόλη. Μας λέει ακόμα ο κ. Δήμαρχος για συνέδρια που ήρθαν στην Αθήνα καθιστώντας την αυτόνομο τουριστικό προορισμό. Αλήθεια πώς ήρθαν τα Συνέδρια αυτά; με τις επιστολές του Δημάρχου ή μήπως με πρωτοβουλίες δραστήριων επιχειρηματιών, ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών, εκπροσώπων φορέων; Στην αγωνία του να παρουσιάσει έργο ο κ. Καμίνης καπηλεύεται τις επιτυχίες τρίτων…
Για τις χρηματοδοτήσεις και το έργο Αθήνα τα έχουμε γράψει ξανά, να σημειώσουμε μόνο ότι ακόμα και στον απολογισμό τριετίας, (που θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο αλλά δεν έχουμε κάθε χρόνο εκλογές) δεν υπάρχει αναλυτική παρουσίαση της απορρόφησης των έργων-και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ και των αποτελεσμάτων τους.
Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή για την παντελή απουσία της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή των δήμων/ΟΤΑ σε μια εποχή που όλοι μιλάνε για την πρωτεύουσα της κρίσης. Ούτε μια επίσκεψη του Δημάρχου στις Βρυξέλλες, ούτε μια πρόσκληση στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και ενώσεις ΟΤΑ, καμιά αξιοποίηση όλων αυτών των δημοσιογράφων/ανταποκριτών/απεσταλμένων των διεθνών ΜΜΕ καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.
Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν ακόμα για τον θαπολογισμό του κ. Καμίνη. Αλλά δεν αξίζει ο κόπος. Όταν ο εν ενεργεία δήμαρχος παρουσιάζει ως σημαντική στιγμή της θητείας του τα εγκαίνια ενός βυθιζόμενου κάδου απορριμμάτων ο καθένας καταλαβαίνει ότι η δημοτική αρχή έχει αποτύχει. Και βυθίζεται κι αυτή μετρώντας ήδη σήμερα 14 αποχωρήσεις δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων και μια σειρά από ερωτηματικά γύρω από την οικονομική και διοικητική διαχείριση του δήμου στον 9,84, το δημοτολόγιο, την οικονομική υπηρεσία. Για αυτά όμως θα επανέλθουμε…
Γρηγόρης Λέων
Ιατροδικαστής- Σύμβουλος 7ης Δ.Κ Δήμου Αθηναίων
Blog: grigorisleon.wordpress.com

Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ για τον Μιχελάκη – Ντόλιος: Διαφωνώ με την αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών

Σε κοινοβουλευτικό θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των μεταναστών και την αλλαγή στις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών που όριζε ο «Καλλικράτης». Ήδη, μετά τις «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για αποδόμηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησής του, το ΠΑΣΟΚ αναγκάσθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητά να γίνουν μόνον οι «απολύτως αναγκαίες αλλαγές».
Ωστόσο, κατά τα φαίνόμενα, στο συγκυβερνών κόμμα, δεν είναι, μόνο το θέμα των μεταναστών που προκαλεί αντιδράσεις. Είναι και η αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών που ταυτίζει το δεύτερο και όχι τον πρώτο γύρο με την ημερομηνία των ευρωεκλογών την 25η Μαΐου.
Ντόλιος: Δεν ξέρω τι θα κάνω με την τροπολογία
Ήδη με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr o πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και νυν τομέαρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Ντόλιος υπενθυμίζει ότι «έχει εκφράσει τη διαφωνία του» για το θέμα των εκλογών, ενώ όταν ερωτάται αν θα ψηφίσει την τροπολογία τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω τι θα κάνω». Μάλιστα, όπως τονίζει δεν έχει συνεδριάσει κανένα όργανο για να λάβει σχετική απόφαση υπέρ ή κατά αυτής της αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr αντίστοιχες ενστάσεις υπάρχουν και άπο άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόσο ως προς την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών όσο και ως προς την ψήφο των μεταναστών στις εκλογές ΟΤΑ.
Να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι 153 βουλευτές και κάθε ψήφος είναι πολύτιμη.
O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Ντόλιος

Πέτρος Τατούλης «Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην απρέπεια της πολιτικής σκηνής που θέλει να διχάσει τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Το διακύβευμα είναι η ανάγκη σχεδίου και η ανανέωση της ελπίδας και της προσδοκίας».



«Στην πολιτική δεν υπάρχουν φαβορί. Το μεγάλο της ζήτημα και το μεγάλο της πρόβλημα είναι η αλλοθική αντίληψη που δεν θέτει τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση. Εμφανίζονται ανεξάρτητα σχήματα, αλλά αφού έχουν λάβει στήριξη. Αυτό είναι πολιτικός αλληθωρισμός που έχει ως σκοπό να παγιδεύσει πολιτικά και να εγκλωβίσει σε στεγανά τον πολίτη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και τους δημοσιογράφους κ. Σωτήρη Ξενάκη και Μάκη Κουρή τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014.
Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «υπάρχει πλέον μια νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος εμφανίζει φυγόκεντρες τάσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, όσο οι πολιτικές σε αυτοδιοικητικό και περιφερειακό επίπεδο που έχουν άμεση συνάφεια με την καθημερινότητά τους».
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών «γιατί μετέφερε το επίπεδο της εξουσίας από το κέντρο στην περιφέρεια και απεγκλώβισε την Περιφερειακή διοίκηση από τον εναγκαλισμό των κεντρικών πολιτικών».
Στον αντίποδα της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία έχει επωμιστεί την ευθύνη της δημοσιονομικής προσαρμογής, έθεσε ο κ. Τατούλης τις Περιφέρειες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, σε συνάρτηση με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό, η ευθύνη του οποίου βρίσκεται εξολοκλήρου στις Περιφέρειες και όχι με ποσόστωση.
Το βασικό πρόβλημα της ανάπτυξης δεν είναι τόσο οι πόροι, αλλά ο σχεδιασμός, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανέφερε ότι «τόσα χρόνια που υπήρχαν οι πόροι, υπήρξε τεράστια διασπάθισή τους χωρίς αποτέλεσμα. Το διακύβευμα λοιπόν είναι ο σωστός σχεδιασμός».
Η χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα της κρίσης, ή της τρόικας, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, αλλά κυρίως τις παρενέργειες του κατάπτωσης της δημόσιας εικόνας της. Για να διορθωθεί αυτή στη διεθνή κοινότητα απαιτούνται τεράστια ποσά που η χώρα δεν έχει. Αντίθετα οι Περιφέρειες με την αξιοπιστία τους, τη συνέπειά τους και με λίγους πόρους μπορούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά το ΕΣΠΑ υλοποιείται όχι σε συνάρτηση με την απορροφητικότητα των πόρων, αλλά σε συνάρτηση με το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της κάθε Περιφέρειας, χωρίς την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών.
Παρατηρείται ωστόσο το φαινόμενο η διαχείριση του ΕΣΠΑ να αφορά υποδομές συγκεκριμένου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως τις υγειονομικές και τις εκπαιδευτικές δομές, χωρίς ωστόσο η Περιφέρεια να έχει την αρμοδιότητα. «Αρχικά στον Καλλικράτη υπήρχε η πρόβλεψη η αρμοδιότητα της υγείας να περάσει στις Περιφέρειες, αλλά εν μία νυκτί και μετά τα μεσάνυχτα η σχετική διάταξη τροποποιήθηκε».
Σχολιάζοντας το ζήτημα των διοδίων ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «το μοντέλο της παραχώρησης είναι ένα υγιές, σύγχρονο μοντέλο, αλλά υπάρχουν ατέλειες. Ως ΕΝΠΕ ήμασταν εξαρχής ενάντια σε οριζόντιες πολιτικές όπως η αύξηση των διοδίων. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε διόδια χωρίς χιλιομετρική κατανομή και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί. Η αύξησή τους θα έχει επίδραση στον τουρισμό εξαιρετικά σημαντική και η κυβέρνηση θα πρέπει να το σκεφτεί καλά. Στις παραχωρήσεις εξάλλου υπάρχουν ρήτρες, οι οποίες δεν θα πρέπει να ενεργοποιούνται μονομερώς».
Είναι απαραίτητη η συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή πολιτικών για τις απειλές κατά της ζωής δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης. «Εμείς απευθυνθήκαμε στην ΕΕ και έχω τη θετική πρόβλεψη ότι θα γίνουν δεκτές οι απόψεις μας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε κωδικούς στο νέο ΕΣΠΑ για τη σίτιση, την υγειονομική φροντίδα και τη θέρμανση».
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα ψηφίσει ο πολίτης ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη περίοδος, τα προβλήματα των πολιτών είναι τεράστια και οι αδύνατες κοινωνικές ομάδες πυκνώνουν. Το πρόβλημα της κάλπης είναι η κατεύθυνση της προσδοκίας του πολίτη. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην απρέπεια της πολιτικής σκηνής που θέλει να διχάσει τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Το διακύβευμα είναι η ανάγκη σχεδίου και η ανανέωση της ελπίδας και της προσδοκίας. Ο πολίτης είναι θυμωμένος γιατί είδε όλα αυτά τα χρόνια ένα κέλυφος χωρίς την πραγματικότητα. Ασφαλώς το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο θα κριθούν οι εκλογές είναι η δυνατότητα και η ικανότητα του πολιτικού να εμπνεύσει ελπίδα. Ο πολίτης πρέπει να πιστέψει ότι μόνη ελπίδα είναι ο ίδιος, ότι χωρίς αυτόν τίποτα δεν μπορεί να γίνει και ότι μεσσίες δεν υπάρχουν».