Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ο Ερμής και τα Χελυδορέα Όρη

Φωτογραφία του χρήστη Basilis Lalos. Φωτογραφία του χρήστη Basilis Lalos.
Δεν υπάρχει πέτρα στην Ελλάδα, που να μην κατέχει μια θέση στη συναρπαστική μυθολογία της. Πάνω από τα χωριά Κούτος (Χελυδόρι ) , Ζάχολη και Πύργος δεσπόζει το Μαύρο όρος ο κοινός Μαυριόρος που δεν είναι άλλος από τα Χελυδορέα Όρη των αρχαίων Ελλήνων. Έχει υψόμετρο 1757 μ. ενώ κατά την αρχαιότητα αποτελούσε «τριεθνές» σημείο ανάμεσα στην τότε Αχαΐα , την Σικυωνία και την Αρκαδία που τότε περιελάμβανε και την περιοχή του Φενεού.
Τα Χελυδορέα όρη σχετίζονται με τη μυθολογία με τον θεό Ερμή και την Ιώ.

Επίθεση υποψήφιου Περιφερειάρχη Nίκου Γόντικα σε Οδυσσέα Βουδούρη και Ντίνα Νικολάκου

Σχόλιο του Νίκου Γόντικα, υποψήφιου Περιφερειάρχη με την Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ για την ανοιχτή επιστολή  του κ. Βουδούρη . 

 Η ανοιχτή επιστολή προς τον κόσμο του ΚΚΕ του κ. Βουδούρη, υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφεται σαν απαράδεκτη! Είναι πρόκληση και αποτελεί θράσος από τον κ. Βουδούρη, ο οποίος ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, στήριξε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, άλλαξε 3 κόμματα μέσα σε ένα χρόνο, στηρίζει τα ΣΔΙΤ και την επιχειρηματική δράση σε τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και ο ποιοτικός τουρισμός, να κάνει παρατηρήσεις στο ΚΚΕ. 

Δέχτηκε επίθεση στην Πάτρα ο Πάσχος Μανδραβέλης

Pasxos-Mandravelis
Μέσω των λογαριασμών του στο Facebook και το Twitter, το Free Thinking Zone ενημέρωσε για την επίθεση που δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πάτρα ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.
Ο τελευταίος βρέθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τα τέσσερα χρόνια της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
Η σχετική ανάρητη του Free Thinking Zone έχει ως εξής:
“Με λύπη μας μαθαίνουμε ότι ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάτρα.Ο ίδιος είναι καλά αλλά το αυτοκίνητό του έχει σοβαρές ζημιές, ως εκ τούτου ενδέχεται να μην τα καταφέρει να είναι στην εκδήλωσή μας το απόγευμα, αν και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει.
Αφήνουμε σε εσάς τα σχόλια για το συμβάν!

Free Thinking Zone's photo. 
 
ysterografa.gr

Δήλωση της Περιφερειακής συμβούλου Πελοποννήσου Γιούλας Λαπαθιώτη προς την ομάδα των "4": "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια..."

Γιούλα Λαπαθιώτη Από την Περιφερειακή σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με τη "Νέα Πελοπόννησο" κ. Γιούλα Λαπαθιώτη λάβαμε την παρακάτω δήλωση:

 Δήλωση της Γιούλα Λαπαθιώτη
"Με τεράστια έκπληξη αλλά και απογοήτευση διάβασα την ανακοίνωση των τριών Αντιπεριφερειαρχών και του Προέδρου του Περιφερειακού συμβούλου η οποία αποτελεί μνημείο παραπλάνησης των πολιτών. Η ομάδα των τεσσάρων συμβούλων που είχαν απόλυτη πολιτική εξουσία καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας τους και θέσεις ΕΜΜΙΣΘΕΣ προφανώς εξέλαβαν την ανοχή και την σιωπή μας ως αδυναμία και γι αυτό προκαλούν πλέον. Οι τέσσερεις έμμισθοι και διορισμένοι σύμβουλοι ( Αντιπεριφερειάρχες και Πρόεδρος) δηλώνουν  ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Πέτρος Τατούλης αφού από  τους 23 που προσκλήθηκαν στη σύσκεψη του συνδυασμού, μόνο οι 15 ανταποκρίθηκαν με την φυσική τους παρουσία!!! Συγχαρητήρια κύριοι. Αν και τα ανθρώπινα προβλήματα έχουν μπεί στα επικοινωνιακά σας παιχνίδια τότε θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν γνωρίζατε άραγε ότι την ημέρα της συνεδρίασης είχα και το παιδί μου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία  Σοφία και τον σύζυγό μου στο Νοσοκομείο Αττικό; Σχεδόν απίθανο αφού ο ένας από τους υπογράφοντες είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για όλα.
Αλλά αν την προσωπική μου περιπέτεια την χρησιμοποιήσατε με έμμεσο τρόπο για να αποδείξετε επικοινωνιακά ότι ο Πέτρος Τατούλης έχει χάσει την πλειοψηφία στους συμβούλους του μήπως είναι η ώρα να αναλογισθείτε εσείς ποια πλειοψηφία εκπροσωπείτε και πώς έτυχε να ανακαλύψετε ότι είστε εργαλεία ενός καθεστώτος, που όπως υποστηρίζετε έχει ευτελίσει κάθε δημοκρατική διαδικασία, μόλις τρείς μήνες ,πριν τις εκλογές; Και αφού σιωπήσατε όλα αυτά τα χρόνια πώς γίνετε να συνεχίσετε να κρατάτε τις θέσεις σας και να μην παραιτείστε ;;; Η αναφορά που κάνετε στο πρόσωπο του κου Χρήστου Μαλαπάνη προφανώς σκοπίμως είναι ελλιπής για ευνόητους λόγους.  Δεν αναφέρατε μία σημαντική λεπτομέρεια: Οταν ο κος Μαλαπάνης ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κο Τατούλη δεν παρέμεινε στη θέση του αλλά είχε την εντιμότητα να παραιτηθεί και φυσικά αυτό δεν ταιριάζει με τις πρακτικές που έχετε υιοθετήσει. Υπάρχει όμως και κάτι πιο σοβαρό και δυσάρεστο κύριοι που σιωπήσατε τρία χρόνια, ασκώντας εξουσία και αποφασίσατε την τελευταία στιγμή ρήξεις. Το δυσάρεστο είναι ότι όλα αυτά με τα οποία ασχολείστε τις τελευταίες μέρες στην πραγματικότητα εκτός από τον μικρόκοσμο της πολιτικής δεν απασχολούν την κοινωνία που έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα από τα δικά σας. Δυστυχώς με την συμπεριφορά σας αποδεικνύεται ότι η κρίση που περνάει ο τόπος όλα αυτά τα χρόνια δεν μας έκανε σοφότερους αλλά κυρίως σεμνότερους.

Ναύπλιο 18/3/2014

Γιούλα Λαπαθιώτη
Περιφερειακή σύμβουλος
Περ. ενότητα Αργολίδας
Νέα Πελοπόννησος"

ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ ΓΙΟΥΛΑ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ACTION24, 22-03 ΕΩΣ 04-04






Σάββατο 22 Μαρτίου
17.00: Κράσνονταρ-Σπαρτάκ (πρωτ. Ρωσίας) Live
19.45: Χρόνιγκεν-Φίτεσε (πρωτ. Ολλανδίας – 29η αγων.) Live
21.30: Λόκερεν-Ζούλτε Βάρεγκεμ (τελικός κυπέλλου Βελγίου) Live
Κυριακή 23 Μαρτίου
13.30: Τσέλσι-Αρσεναλ (πρωτ. Αγγλίας) – Rec
15.30: Σαχτάρ-Ντνίπρο (πρωτ. Ουκρανίας) Rec  
18.00: Κοπεγχάγη-Ράντερς (πρωτ. Δανίας – 23η αγων.) Live
Δευτέρα 24 Μαρτίου
15.00: Αϊντχόφεν-Ρόντα (πρωτ. Ολλανδίας – 29η αγων.) – Rec
Τρίτη 25 Μαρτίου
15.00: Γιουγκ Μπόϊς-Γκρασχόπερς (πρωτ. Ελβετίας – 26η αγων.) – Rec
Τετάρτη 26 Μαρτίου
15.00: Μάϊντζ-Μπάγερν (πρωτ. Γερμανίας) – Rec
00.00: Τσβόλε-Ναϊμέγκεν (ημιτελικός κυπέλλου Ολλανδίας) – Rec
Πέμπτη 27 Μαρτίου
19.00: Ανζί-ΤΣΣΚΑ (πρωτ. Ρωσίας) – Rec
21.45: Αλκμαάρ-Αγιαξ (ημιτελικός κυπέλλου Ολλανδίας) Live
Σάββατο 29 Μαρτίου
17.00: Κλαμπ Μπριζ-Λόκερεν (πλέϊ οφ Βελγίου) – Rec
19.45: Φίτεσε-Χερενφέϊν (πρωτ. Ολλανδίας – 30η αγων.) Live
21.45: Αϊντχόφεν-Χρόνιγκεν (πρωτ. Ολλανδίας – 30η αγων.) Live
23.30: Γκενκ-Ζούλτε Βάρεγκεμ (πλέϊ οφ Βελγίου) – Rec
Κυριακή 30 Μαρτίου
13.30: Κρίσταλ Πάλας-Τσέλσι (πρωτ. Αγγλίας) – Rec
15.30: Αγιαξ-Τβέντε (πρωτ. Ολλανδίας – 30η αγων.) Live
Παράλληλη σύνδεση
17.00: Λουκέρνη-Βασιλεία (πρωτ. Ελβετίας – 27η αγων.) Live
19.00: Σταντάρ Λιέγης-Αντερλεχτ (πλέϊ οφ Βελγίου) - Live
Δευτέρα 31 Μαρτίου
15.00: Μαλίν-Σαρλερουά (πλεϊ οφ Βελγίου) – Rec
19.00: Λοκομοτίβ-Σπαρτάκ (πρωτ. Ρωσίας) – Rec
Τρίτη 1 Απριλίου
15.00: Κούμπαν-Κράσνονταρ (πρωτ. Ρωσίας) – Rec
Τετάρτη 2 Απριλίου
11.00: Μπάγερν-Χοφενχάϊμ (πρωτ. Γερμανίας) – Rec
15.00: Βίμποργκ-Μπρόντμπι (πρωτ. Δανίας – 24η αγων.) – Rec
Πέμπτη 3 Απριλίου
19.00: Βααλβάϊκ-Αγιαξ (πρωτ. Ολλανδίας – 29η αγων.) – Rec
Παρασκευή 4 Απριλίου
15.00: Μπάγερν τσάμπιονς λιγκ – Rec

 

Γραφείο Τύπου ACTION24

Το “respect” του Σαμαρά για τις θυσίες των Ελλήνων

samaras
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
«Στην Ελλάδα βγαίνουμε τώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του λαού και τη στήριξη των εταίρων μας» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κρίσιμη συμφωνία που επετεύχθη για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «ορόσημο» και για «σημαντικό βήμα μπροστά».
 «Δεν γίνεται ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα» τόνισε και υποστήριξε ότι βασική προτεραιότητα είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα και στον τραπεζικό τομέα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Προσβλέπουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, λογοδοσίας και διαφάνειας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά βραχυπρόθεσμα θα μειώσουν την ανεργία. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τους νέους αποκλεισμένους».

Μανιφέστο Δασκαλόπουλου για το "ανέτοιμο" πολιτικό σύστημα της Ελλάδας

Dimitris-Daskalopoulos
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE ­κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος συμμετείχε σήμερα (Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014) στις Βρυξέλλες, στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.  Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε τα εξής:

Διοργάνωση Διακρατικού Σεμιναρίου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος GuardEn, στις 17-18 Μαρτίου 2014, στη Τρίπολη

Εμφάνιση photo1.jpeg


Τη Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, στο πλαίσιο του  Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας «GuardEn: θεματοφύλακες του Περιβάλλοντος», το σεμινάριο κατάρτισης εκπαιδευτών σε θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Κινδύνων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στόχος του σχετικού σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστεί η μεθοδολογία και οι βασικές αρχές του εκπαιδευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί από τους εταίρους του προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης περιφερειακού/τοπικού χαρακτήρα, για την πρόληψη και τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, ειδικότερα δε κινδύνων που σχετίζονται με τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες. Επιπλέον στις εργασίες του σεμιναρίου συμμετείχαν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Π.Τ.Α Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Ελένη Μανωλοπούλου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού κ. Αθανάσιος Μπουζαλάς και η Προϊσταμένη του τμήματος Ποιότητας και Φυτογενετικού Ελέγχου Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κα Μπέσσα Σπυριδούλα. Από τους διακρατικούς εταίρους του έργου παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία καθώς και οι υπόλοιποι έλληνες εταίροι (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας BIC of Attica).

Εμφάνιση photo1.jpgΤο σεμινάριο ξεκίνησε με το Δρ. Σάκη Γκέρτση, Υπεύθυνο Τμήματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Συστημάτων, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ο οποίος παρουσίασε τη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί για το καθορισμό των πακέτων εκπαίδευσης ανά ομάδα στόχο του αγροδιατροφικού του τομέα στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και των υδάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον καθορισμό των ομάδων στόχου και των ρόλων του καθενός από αυτούς στην αγροτική παραγωγή, καθώς και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, τις πιθανές απειλές ή πηγές μόλυνσης τόσο του εδάφους όσο και των υδάτων. Ο Δρ. Γκέρτσης υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη προστασία του περιβάλλοντος είναι η συνεχής καταγραφή δεδομένων και στοιχείων των αγροτικών δραστηριοτήτων. Τέλος, παρουσίασε αναλυτικά τη θεματολογία και το σύνολο της πληροφορίας  που θα περιέχεται σε καθένα από τα εκπαιδευτικά πακέτα.   
Στη συνέχεια, ο κος Norbert Kohlheb, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Περιβάλλοντος το Πανεπιστήμιο Szent Istvan της Ουγγαρίας παρουσίασε το Πρότυπο (Standard) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του GuardEn για τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και των υδάτων, τους στόχους που καλείται να επιτύχει, τη δομή του, τον τρόπο λειτουργίας του και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τέλος, ο κος Γιώργος Μπαζούλης, Οικονομολόγος, μέλος της Ομάδας Έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρθηκε στα πρότυπα εδαφικής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα στο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Δικτύου GuardEn  και των προβλεπόμενων θερμοκοιτίδων και τις διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης.
Οι εργασίες έκλεισαν με επιτυχία το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αναμένεται στα τέλη Μαρτίου το πλήρες πακέτο του εκπαιδευτικού υλικού για να ξεκινήσουν οι επιμέρους εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις σε αγρότες, ενώσεις αγροτών, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα κλπ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 85% και από Εθνικούς Πόρους κατά 15% και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.

Πρόσκληση στην παρουσίαση του Προγράμματος Ανάπτυξης της Αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Σε απόσταση αναπνοής είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκκίνηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος για την κτηνοτροφία, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος του προγράμματος η «Ανάπτυξη της σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» και συγκεκριμένα η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις.

Ο Β.Νανόπουλος σήμερα στις 3 στο AXION

Δείτε σήμερα στις 3 το μεσημέρι την εκπομπή "ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ", της Νίνας Κασιμάτη, στον τηλεοπτικό σταθμό AXION.
Καλεσμένος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ



http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2014/02/Dimosthenis-Davvetas1.jpg
 άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα στον Ελεύθερο Τύπο

Η σημερινή κρίση, Ελληνική και Ευρωπαϊκή ταυτόχρονα, στη σκληρή διάρκεια της, μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα βασικό ερώτημα: μπορούμε να ζητάμε χρήματα για κατανάλωση, δίχως να έχουμε ήδη προτείνει στην αγορά προϊόντα ελκυστικά και ανταγωνιστικά; Όσοι λένε ναι το κάνουν γιατί θεωρούν ότι είναι «εξ ορισμού» υποχρέωση του κράτους και του Δημοσίου να στηρίζει την Ανάπτυξη ρίχνοντας στην αγορά χρήματα. Η παγκόσμια όμως κατάσταση δεν το επιτρέπει πια γιατί στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό παιχνίδι μπήκαν νέοι ισχυροί ανταγωνιστές: οι αναπτυσσόμενες  χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, μερίδιο από την διεθνή οικονομία. Η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά αυτού του παιχνιδιού: διότι έχει παράδοση μεν δημόσιου «προστατευτισμού», όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, γιατί, θα μείνει στο περιθώριο δίχως να προτείνει νέα, ελκυστικά προϊόντα.
Συνεπώς γίνεται λόγος για καινοτομία. Δεν θα υπάρχει με απλά λόγια στο εξής Ανάπτυξη δίχως καινοτομία. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αγγίζει την ίδια την υπαρξιακή ταυτότητα της Ευρώπης. Ποια  είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που εδώ ονομάζουμε Καινοτομία; Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μία σφαιρική στάση ζωής που στηρίζεται αποκλειστικά στην αναζήτηση του καινούργιου, ως ζωτικό στοιχείο προόδου και εξέλιξης. Ο Καινοτόμος ξεκινά συνεπώς από το εξής σημείο: πρέπει να αποστασιωποιηθεί από παραδοσιακούς δογματισμούς. Δεν σημαίνει αυτό ρήξη με το παρελθόν. Μπορεί να είναι και εκσυγχρονισμός του. Αλλά αν χρειαστεί όλα παίζονται. Στόχος είναι η γόνιμη μετάβαση από το παραδοσιακό στο νέο. Κι ακόμη: αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνική και μορφολογική. Πρέπει να είναι ουσιαστική. Μιλάμε δηλαδή για σταθερό μετασχηματισμό. Οικονομικά πάει να πει: μετασχηματισμός του κόσμου της διανόησης σε πολεμική  αντικαπιταλιστική μηχανή. Διότι η φιλελεύθερη οικονομία όπως την είχε καταλάβει ο Max Weber, χαρακτηρίζεται πάνω από όλα, όχι από την επιθυμία της με κάθε μέσο ωφέλειας(π.χ. κλοπή, αισχροκέρδεια, πορνεία, κτλ.) αλλά από την ορθολογική συνείδηση του οφέλους.
 Σε αντίθεση με την λαϊκίστικη και μικροπολιτική εξήγηση των μαρξιστών, η φιλελεύθερη οικονομία, θέλει να εξορθολογήσει ασταμάτητα την παραγωγή, να την οργανώσει καλύτερα, να την κάνει πιο αποδοτική, πιο οικονομική. Κι αυτός είναι ο λόγος που για να γίνει αυτό δυνατό χρειάζεται διαρκής έρευνα στις ωφέλιμες καινοτομίες. Αυτή η αντίληψη γεννά μία διανόηση με κριτική δύναμη, που μέσα από την διαρκή της γόνιμη άρνηση είναι ωφέλιμη και δημιουργική. Η Καινοτομία γκρεμίζει συνεχώς τα καπιταλιστικά δόγματα στην υπηρεσία της προόδου. Στόχος της είναι η ανάπτυξη. Καινοτομώντας οδηγούμαστε σε νέα ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προκαλέσουν ζήτηση στην αγορά, νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας. Πρέπει γρήγορα να γίνει κατανοητό ότι σήμερα για Ευρώπη και Ελλάδα η Ανάπτυξη περνά μέσα από την Καινοτομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε  να μετατρέψουμε την κρίση σε γόνιμο όπλο, σε δημιουργική θεραπεία για μας τους Ίδιους και για την χώρα μας.

Δημοσθένης Δαββέτας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - "Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟΝ VIVALDI" ΣΤΟ ΑΣΤΡΟΣ - ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

logo ΠΑΡΝΩΝΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (στις 29 και 30 Μαρτίου 2014) παίρνει την "πολιτιστική σκυτάλη" της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την Τρίπολη και συνεχίζει το μαραθώνιο της τέχνης και του πολιτισμού, που ξεκίνησε στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2013 από την αρκαδική πρωτεύουσα. O κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 διασχίζοντας όλες τις γειτονιές της Πελοποννήσου. 
Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2013 όταν στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης ο διεθνούς φήμης Ελληνογάλλος μαέστρος Διονύσιος Δερβιτσιώτης – Μπουρνιάς διεύθυνε την Αγγλική μουσική ομάδα της "Ορχήστρας της Εποχής του Διαφωτισμού" σε έργα Μότσαρτ, Στράους και άλλων κλασικών δημιουργών. Το ίδιο διάστημα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εκτέλεσε τρία μικρά κοντσέρτα δρόμου σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης πλημμυρίζοντας για πρώτη φορά τους δρόμους της Τρίπολης με νότες και μελωδίες υψηλής μουσικής ποιότητας. 
Αυτός ο "πολιτιστικός μαραθώνιος" εντάσσεται σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας (συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ) που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των Δημοτικών Φιλαρμονικών και των Χορωδιών μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου για την προμήθεια μουσικών οργάνων, στολών και ηχητικών συστημάτων.
Παράλληλα με τη γενναία ενίσχυση όλων αυτών των δομών του τοπικού πολιτισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σχεδιάσει μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ με τη συμμετοχή όλων των μουσικών σχημάτων της Πελοποννήσου.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας θα βρεθεί η όμορφη πόλη του Άστρους η οποία για δύο μέρες θα "γεμίσει" με νότες και μελωδίες.
- Την πρώτη μέρα (Σάββατο 29/3/14) στην κεντρική πλατεία του Άστρους θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή συναυλία με τίτλο: "ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi". Πρόκειται για μια μουσική συνύπαρξη του κουιντέτου της Μαντολινάτας "Νικόλαος Λάβδας" και της γνωστής σοπράνο Ιωάννας Φόρτη που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ.
- Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 30/3/14) και πάλι στην κεντρική πλατεία του Άστρους αρχικά (στις 6 μ.μ.) θα απολαύσουμε τις χορωδίες της Τρίπολης (γυναικείο τμήμα " La Vita ") και της Μεγαλόπολης (δημοτική χορωδία "Πυλάδης") ενώ στη συνέχεια (8 μ.μ.) θα ακολουθήσουν οι φιλαρμονικές των Δήμων Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας σε ξεχωριστά μουσικά προγράμματα.
Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση αυτού του  "πολιτιστικού μαραθωνίου" της Πελοποννήσου φέρει τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη, κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος με αφορμή το διήμερο των εκδηλώσεων στη Βόρεια Κυνουρία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να επενδύει στον πολιτισμό πιστεύοντας ότι αυτός ο ευαίσθητος τομέας είναι ένα από τα ισχυρά αντίδοτα για να ξεπεραστεί η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας.
Την ευθύνη διοργάνωσης του "πολιτιστικού διημέρου" του Άστρους έχει αναλάβει η "Αναπτυξιακή Πάρνωνα" η οποία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στηρίζει έμπρακτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εξασφαλίζοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις του "πολιτιστικού διημέρου" θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Ιδρύματος "Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη".


Πάρνωνας ΑΕ

Δ/νση: Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300
Τηλ: 27570-22807, Fax: 27570-23230
Κεντρικό e-mail: info@parnonas.gr
     Ιστοσελίδα: www.parnonas.gr