Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Σαμαράς: Η «Νέα Ελλάδα» αποτελεί σχέδιο για την χώρα κι όχι για την ΝΔ

samarassinbryxelles
Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ανοίγει τα χαρτιά του μετά τον ανασχηματισμό, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας τις πρόωρες εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης από το φθινόπωρο και υποστήριξε ότι  θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών.
Ξεκαθάρισε ότι «η τρόικα σύντομα θα αποτελεί ανάμνηση από το παρελθόν», ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Επίσης ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας την στάση του ως «οργισμένου εφήβου».

ysterografa.gr

Κόκκαλης και Μαρινάκης στο Συνέδριο της Θύρας 7

marinakhs_-_kokalhs
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Θύρας 7 μίλησε για τη νέα σεζόν, αλλά και για τους Φινμπόγκασον, Κασάμι, Πουλίδο και Ριέρα.

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Θύρας 7 πραγματοποιήθηκε στο "V' Ammos" του "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το παρών έδωσε και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος και τιμήθηκε από την Θύρα 7 μέσω του προέδρου του Ερασιτέχνη, Μιχάλη Κουντούρη για την τεράστια προσφορά του στον σύλλογο. «Μακάρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης να με ξεπεράσει σε πρωταθλήματα» σχολίασε ο Σωκράτης Κόκκαλης.
«Υπάρχει κρίση, αλλά θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Θα μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις τιμές» τόνισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης που θέλει το «Γ. Καραϊσκάκης» κατάμεστο τη νέα σεζόν.
Ο ισχυρός άνδρας τους Ολυμπιακού στάθηκε και στο μεταγραφικό κομμάτι επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του Gazzetta.gr για τον Οριόλ. «Ο προπονητής και το τεχνικό τιμ έχουν κάνει εισηγήσεις και μεις τις εξετάζουμε. Το ρόστερ θα έχει πιθανόν έναν - δυο παίκτες περισσότερους από αυτούς που ζήτησε ο προπονητής. Το βάρος έχει πέσει στον σέντερ, στον εξτρέμ και στον χαφ . Η ομάδα έχει ασχοληθεί σοβαρά με τους Φινμπόγκασον, Κασάμι, Πουλίδο και Ριέρα. Με τον Πουλίδο έχουμε συμφωνήσει. Στο Μεξικό, βέβαια, γίνονται διάφορα. Πολύ δύσκολα, όμως, ο Πουλίδο θα παίξει σε άλλη ομάδα πλην του Ολυμπιακού» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

gazzetta.gr

Ο διεθνής Τύπος για την ήττα της Εθνικής

Ο διεθνής Τύπος για την ήττα της Εθνικής
 Δείτε πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη νίκη της Κολομβίας επί της Ελλάδας με 3-0 στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου στο Μουντιάλ.
Αναλυτικά:

El Heraldo (Κολομβία):

Πατήσατε αχινό; Να τι να κάνετε!

Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που
φέρουν αγκάθια τα οποία συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο αχινός όμως αποτελεί πρόβλημα για τους λουόμενους αφού αν κάποιος τον πατήσει εκτός του ότι πονάει είναι και δύσκολο να αφαιρεθούν τα αγκάθια.
Το είδος του αχινού που ζει στις ελληνικές θάλασσες
Ονομάζεται Paracentrotus lividus. Είναι ο γνωστός ελληνικός μωβ αχινός. Ζει στη Μεσόγειο θάλασσα και στον ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό και η διάμετρός του φτάνει έως και 7 εκατοστά.

Αν πατήσετε λοιπόν αχινό:

Κολο... πρεμιέρα με ήττα για την Εθνική, 3-0 από την Κολομβία!


Με ήττα ξεκίνησε και η 3η Μουντιαλική πρεμιέρα για την Ελλάδα, που δεν ήταν χειρότερη στο μεγαλύτερο διάστημα από την Κολομβία όμως δεν είχε το… κάτι παραπάνω και το βαρύ 3-0 έκανε… Γολγοθά την συνέχεια!
Το σύνολο του Σάντος είχε τις ευκαιρίες του, τόσο στο πρώτο ημίχρονο (45' Κονέ), όσο και στο δεύτερο (64' Γκέκας, οριζόντιο) να μπει στο ματς, αλλά η τύχη κι ο Οσπίνα του γύρισαν την πλάτη.  Την πρόδωσε ωστόσο η στιγμιαία αδράνεια στα δυο πρώτα (φθηνά) γκολ και πλέον καλείται να πάρει βαθμούς και στα δυο ματς με Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Ελλάδα μπήκε νωθρά στο ματς και το πλήρωσε. Όλα ξεκίνησαν… στραβά, με τους Κολομβιανούς να προηγούνται μόλις στο 6ο λεπτό, με τον Αρμέρο, εκμεταλλευόμενοι σύγχυση στην ελληνική άμυνα.  Οι Κολομβιανοί βγήκαν από αριστερά, έβγαλαν παράλληλη πάσα μέσα στην περιοχή, εκεί δεν υπήρχε ούτε χαφ, ούτε στόπερ κι ο Αρμέρο ανενόχλητος έπιασε ένα απλό σουτ με τη μπάλα να περνάει κάτω από τα πόδια του Μανωλά και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Καρνέζη.
Η «γαλανόλευκη», παρά το σοκ έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση με τη σέντρα, όμως το σουτ του Κονέ από κοντά πέρασε ελάχιστα άουτ!
Οι Κολομβιανοί έδωσαν στην συνέχεια χώρο στην Εθνική κι έψαχναν την κόντρα, όμως η Ελλάδα ήταν πολύ στατική και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά.
Η άμυνα με την επίθεση ήταν αποκομμένη, ο Κατσουράνης γύριζε στην άμυνα για να πάρει μπάλα, όμως δεν είχε παίκτη σε απόσταση κοντινότερη των 20 μέτρων για να αλλάξει μπάλα. Ο άξονας δεν λειτουργούσε και οι προσπάθειες γίνονταν από τα δυο άκρα με τα δυο πλάγια μπακ να ανεβαίνουν ψηλά.Οι Κολομβιανοί συνέχισαν να παίζουν παθητικά και η Ελλάδα προσπάθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, όμως δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους για την περιοχή του Οσπίνα.
Ο Μανωλάς έκοβε πίσω ό,τι φάση πήγαινε να βγει και η Εθνική συνέχισε να προσπαθεί. Λίγο έλειψε τελικά να έρθει η ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, όμως ο Οσπίνα έκανε εκπληκτική απόκρουση σε σουτ του Κονέ από το ύψος της περιοχής και το ημίχρονο έκλεισε στο 1-0 για τους Κολομβιανούς.
Η Ελλάδα μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο κι έκλεισε τους Κολομβιανούς στην περιοχή τους. Ωστόσο, μια αδράνεια σε ένα στημένο (σ.σ.: κόρνερ) έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των Κολομβιανών. Το κόρνερ εκτελέστηκε στο πρώτο δοκάρι, ο Αγκιλάρ πετάχτηκε μπροστά από τον Σαμαρά στο πρώτο δοκάρι, σήκωσε τη μπάλα κι ο Γκουτιέρεζ από κοντά έκανε το 2-0.
Η «γαλανόλευκη» πάλι όμως είχε την ευκαιρία της να μπει στο ματς, όμως ο Γκέκας με κεφαλιά από το ένα μέτρο έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Οσπίνα έπειτα από γύρισμα «πάρε-βάλε» του Τοροσίδη!
Ο Σάντος έπαιξε τα τελευταία του χαρτιά, ρίχνοντας στο ματς τους Μήτρογλου, Φετφατζίδη, Καραγκούνη, ωστόσο, δεν άλλαξε κάτι στην εικόνα της Εθνικής και μοιραία ήρθε η πρώτη ήττα, με τη νίκη των Κολομβιανών να παίρνει διαστάσεις θριάμβου στο 90+3' με το γκολ του Ροντρίγκεζ...
Ετσι λοιπόν, η Εθνική καλείται να αλλάξει καταρχήν εικόνα και να κυνηγήσει βαθμούς κόντρα σε Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Οσπίνα, Σαπάτα, Γιέπες, Σάντσεζ, Αρμέρο (74' Αρίας), Αγκιλάρ (69' Μεχία), Γκουτιέρεζ (76' Μαρτίνεζ), Ροντρίγκεζ, Κουαδράδο, Ιμπάργκο, Ζουνίγκα
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Κονέ (78' Καραγκούνης), Μανιάτης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (57' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Γκέκας (64' Μήτρογλου)
-

Κολομβία – Ελλάδα . Το ταξίδι της "Γαλανόλευκης" ξεκινά. Καλή τύχη Ελλάδα !!!

LIVE: Κολομβία – Ελλάδα 

Η περιπέτεια της Εθνικής Ελλάδος  στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ξεκινάει απ΄το Μπέλο Οριζόντε
Πρώτος αντίπαλος το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου,  η Κολομβία, στο ματς που ανοίγει την αυλαία του 3ου ομίλου
Περισσότεροι από 500 Έλληνες θα βρίσκονται στο πλευρό της "Γαλανόλευκης"

 "Θα παλέψουμε για να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους. Η ομάδα μας δεν θα χάσει, αν κερδίσουμε θα είναι ότι καλύτερο", είπε από την Βραζιλία ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΡΙΤ.

Ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11αδα, που θα αποτελείται πιθανότατα από τους Καρνέζη, Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Χολέβα, Μανιάτης, Κατσουράνη, Κονέ, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά και Μήτρογλου.




Κικίλιας: Να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή

Vassilis-Kikilias-ypourgos

Στη “Real News” παραχώρησε ο Βασίλης Κικίλιας την πρώτη συνέντευξή του, μετά την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να του αναθέσει το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, και ο νεαρός πολιτικός στέκεται μεταξύ άλλων στην προοπτική ανάδειξης του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
“Πιστεύω ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Οι ώρες δεν είναι κομματικές”", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας.

ysterografa.gr

Το μήνυμα του Γκάλη για το 1987

Nikos-Galis-panigiria
O Nίκος Γκάλης δεν ξέχασε την επέτειο του Ευρωμπάσκετ και έστειλε το δικό του μήνυμα για τον άθλο του 1987.
 Το μήνυμα του Γκάλη για το 1987
Tο μήνυμα του Νίκου Γκάλη:
«27 χρόνια πέρασαν από μια από τις μεγαλύτερες βραδιές του Ελληνικού μπάσκετ και του Ελληνικού αθλητισμού. Είμαι περήφανος και ευτυχής που υπήρξα μέλος εκείνης της ομάδας που χάρισε στην Ελλάδα ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά το κυριότερο ένωσε έναν ολόκληρο λαό. Δεν ξεχνώ εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές που έζησα με την λήξη του τελικού στο ΣΕΦ αρχικά και μετά στο ξενοδοχείο που είχε περικυκλωθεί από χιλιάδες Έλληνες. Εκείνο το βράδυ καταφέραμε να βγάλουμε όλους τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την νίκη μας. Και τις επόμενες μέρες κάναμε χιλιάδες παιδιά να πάρουν μια μπάλα του μπάσκετ και να ξεχυθούν στα γήπεδα. Και αυτή πιστεύω ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας».

Στο σφυρί οι ακτές της Ηλείας

αιγιαλός

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ από apokalypseis.com

Δεκαπέντε ακίνητα του Δημοσίου σε περιοχές «φιλέτα», ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται μέσα στην Α” Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς, εκχωρήθηκαν πρόσφατα στο «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουληθούν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Τοπικοί παράγοντες του νομού και Οικολογικές Οργανώσεις κάνουν λόγο για πρωτοφανές σκάνδαλο και καλούν τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας, με μεθοδευμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις να αντιδράσουν ώστε να αποτρέψουν το σκάνδαλο.

Μπράβο!!! Η Μαρία αντί για δώρο ζητά να στηρίξουμε την 11χρονη Δέσποινα


«Αγαπημένοι μου φίλοι! Με αφορμή τα γενέθλιά μου, θέλω να βοηθήσω την 11χρονη Δέσποινα, ένα γλυκύτατο πλάσμα και άριστη μαθήτρια, από πολύ φτωχή οικογένεια, να συνεχίσει το φροντιστήριο για 1χρόνο και να πάρει το Lower...


Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Νικόλαος Ρεμαντάς-Η Αλήθεια για το Καζίνο Λουτρακίου-14-06-2014 (video)

CHCL_logo-Gold 
Αναγκαία η Εργασιακή Ειρήνη-Η απεργία δεν πρέπει να τιμωρεί την κοινωνία Λουτρακίου και Κορίνθου.


Ioannis Vrachatis
Corporate Communications & Public Relations Manager
Club Hotel Loutraki S.A.
11 Voukourestiou Str.
GR-106-71
Athens - Greece

Η ώρα της Εθνικής!

ethnkh-ellados
 Αντιμέτωπη με την Κολομβία αλλά και με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της χώρας (σε έναν αγώνα που διεξάγεται στη 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα) θα βρεθεί η Εθνική μας ομάδα στις 7 το απόγευμα (14/06), στον πρώτο της αγώνα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
 Μόνο η νίκη είναι στο μυαλό του Φερνάντο Σάντος ενόψει της πρεμιέρας της Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ με αντίπαλο την Κολομβία, κάτι που εύχονται όλοι οι Έλληνες.
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMfW3jgghcG9v4_4eiQgwxtHakFpWbSigrBm-ojqiqWeTx-x-1oNWNAqYFuXxjMzgOz01e7oZhy-2A9wRjaRB30Q5MdfzRMvoZuX_5-fLj9L2seMFONGWfMugJ02F1gnruc1mdX4s0xRk/s1600/tromaktiko13435.jpg
 Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Όλοι οι Έλληνες είναι μαζί σας σε αυτό το ταξίδι...

Η Εθνική Ομάδα στην τρίτη παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ψάχνει το παραπάνω βήμα που θα της ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Επομένως είναι σημαντικό να αρχίσει τις υποχρεώσεις της με ένα θετικό αποτελέσμα απέναντι στο θεωρητικά φαβορί του ομίλου της.
Ο Φερνάντος Σάντος έχει στο μυαλό του το 4-3-3 και δείχνει να έχει καταλήξει στην ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Στόχος του είναι να περιορίσει το γρήγορο και επιθετικό παιχνίδι των Κολομβιανών και να χτυπήσει στην αντεπίθεση με τα όπλα που διαθέτει.
Από την άλλη ο Χοσέ Πέκερμαν θα παίξει με 4-4-2 έχοντας στα χέρια του μια από τις πιο ταλαντούχες φουρνιές, ικανή να φτάσει μακριά την Κολομβία στη διοργάνωση, παρότι το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Ραδαμέλ Φαλκάο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του.

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Χοσέ Πέκερμαν): Οσπίνα, Γέπες, Ζαπάτα, Ζουνίγκα, Αρμέρο, Αγκιλάρ, Σάντσες, Κουαδράδο, Ροντρίγκες, Ιμπάρμπο, Γκουτιέρες,

Ο αγώνας της Εθνικής μας είναι σήμερα το απόγευμα στις 19:00 και θα προβληθεί από τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης: N ENA, N SPORTS και N HD.
Το σημερινό πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

19:00 – 20:45 ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Ν ΕΝΑ, Ν SPORTS και Ν HD)
22:00 – 23:45 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Ν SPORTS και Ν HD)
01:00 – 02:45 ΑΓΓΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ (Ν ΕΝΑ και Ν HD)
04:00 – 05:45 ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΙΑΠΩΝΙΑ (Ν SPORTS και Ν HD)

Κολομβία-Ελλάδα: Επίθεση εναντίον άμυνας

Κολομβία-Ελλάδα: Επίθεση εναντίον άμυνας
 Οι Κολομβιανοί σουτάρουν, αλλά εμείς ξέρουμε να αμυνόμαστε. Αυτό είναι το συμπέρασμα όποιου παρατηρήσει τα στατιστικά στοιχεία για τον αποψινό αγώνα της Εθνικής με την Κολομβία στο Μπέλο Οριζόντε.
Μπορεί η Κολομβία να μην έχει στη διάθεσή της τον Ρανταμέλ Φαλκάο, όμως κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία ήταν η ομάδα με τα περισσότερα σουτ στην αντίπαλη εστία από τη ζώνη της Λατινικής Αμερικής.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ελλάδας μπορεί υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι έχει την καλύτερη ευρωπαϊκή άμυνα, κάτι που από μόνο του καθιστά το δυνατό όπλο της «γαλανόλευκης» για το αποψινό ματς. 
Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει αναλυτικά τα στατιστικά που αφορούν τις δύο αντιπάλους

Επαιξε με την φωτιά, αλλά δεν κάηκε η Χίλη, 3-1 την Αυστραλία


Η Χιλή νίκησε 3-1 την Αυστραλία και ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις της στον Β' Ομιλο...
Ωστόσο, όταν ξεκινάς με δυο γκολ στο τέταρτο, αρχίζεις τις πασούλες παρασυρόμενος από τα «όλε, όλε» στην εξέδρα και επαναπαύεσαι στο προβάδισμά σου, είναι πολύ πιθανό να την... πατήσεις!
Οι Χιλιανοί μπήκαν δυνατά, προηγήθηκαν με 2-0 στο 14', όμως η Αυστραλία δεν το έβαλε κάτω και κυνήγησε το ματς ως το φινάλε. Αρχικά μείωσε σε 2-1 στο 35', στο δεύτερο ημίχρονο έκανε ευκαιρίες, αλλά τελικά οι Νοτιοαμερικάνοι, που έπαιξαν με την φωτιά δεν κάηκαν και έκαναν σεφτέ στον όμιλο μετά το τελικό 3-1.

Η Ελλάδα που ξεχάσαμε. Και πρέπει να ξαναβρούμε…

Nikos-Galis-Ethniki-Omada
Twitter@EmOikonomidis
Το συναίσθημα προηγείται της λογικής. Το συμπέρασμα είναι διαχρονικό και πολλάκις επιβεβαιωμένο, ανεξαρτήτως του αν το συγκεκριμένο ισοζύγιο σχέσης βγαίνει πάντα, ή έστω τις περισσότερες φορές, σε καλό. Γι’ αυτό και κάθε μεγάλη “επανάσταση”, κάθε ανατροπή, ρήξη με το κατεστημένο, φυγή από το σήμερα που είναι χθες χωρίς να το συνειδητοποιούμε πλήρως, “εντυπώνεται” στο συναίσθημα. Τον ψυχισμό. Την καρδιά. Και από εκεί, στη μνήμη.
Κάπως έτσι, η Ιστορία των λαών, που είναι η Ιστορία των κοινωνιών και των γενεών τους, είναι έμπλεη από tipping points. Σημεία αναφοράς δηλαδή, κομβικής αξίας και χρηστικότητας, που στάθηκαν σαν τον βράχο απέναντι στα κύμματα. Είναι εκεί. Είναι ακόμη εκεί. Για να φλερτάρουν με τη μνήμη, να την παροτρύνουν να ανοίξει εκείνο το παράθυρο σε όσα προηγήθηκαν, να δείξουν ότι το νήμα που κόπηκε είχε κάποτε μια αρχή.
Στις 14 Ιουνίου του 1987, η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου. Κλισέ η φράση, όχι όμως το ιστορικό περιστατικό, και πολύ περισσότερο η εκκωφαντική επίδρασή του στο μέλλον που άρχισε από τότε να τρέχει. Η μπασκετική Ελλάδα, του Νίκου Γκάλη και των υπολοίπων, στην Αθήνα την πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κέρδιζε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τη Σοβιετική Ένωση, και επέτρεπε σε έναν λαό μαθημένο να άγεται από τον ψυχισμό του, να αφήνεται. Έτσι απλά. Και να βιώνει βαθιά μέσα του, ένα tipping point εθνικής επανεκκίνησης.
Γιατί, αυτό ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ, εκείνο το απέραντο ελληνικό καλοκαίρι του 1987, που εν μέρει επαναλήφτηκε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου: Η Ελλάδα ψήλωσε. Κοίταξε γύρω της και διαπίστωσε ότι η σκιά της ήταν πιο “βαριά” από όσο φαντάζονταν οι περισσότεροι.
Ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, προπονητής τότε της “αρκούδας”, είχε μιλήσει για “νίκη της Μαυριτανίας”, προσπαθώντας να υποτιμήσει το επίτευγμα, και να αποδομήσει τον εθνικό θρίαμβο. Χωρίς να το ξέρει, έγινε με αυτή τη φράση μέρος της Ιστορίας που ξεκίνησε με το χαμένο τρίποντο του Γιοβάισα. Γιατί η ανάγνωση ήταν ελαφρώς διαφορετική: Και η… Μαυριτανία μπορεί να νικήσει.
Ένας λαός μαθημένος να ψαχουλεύει μέσα του στιγμές περηφάνειας, προσωπικής και εθνικής, κατάλαβε ότι δεν υπάρχουν πληθυσμιακά και γεωγραφικά μικρά έθνη. Μόνο ιστορικά. Πολιτισμικά. Αξιακά και ηθικά. Και φυσικά, σε επίπεδο ηγεσίας, πολιτικής και πνευματικής. Και αυτή η συνειδητοποίηση, που έχει την οπτική υπογραφή του Νίκου Γκάλη με υψωμένες γροθιές, στα χέρια συν-Ελλήνων, ήταν μια στιγμή απελευθέρωσης. Που επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά που βίωνε. Και να γίνει μια Ελλάδα δημιουργική και πρωταγωνίστρια. Όχι μόνο στον αθλητισμό. Παντού.
Η Ελλάδα που “γεννήθηκε” το 1987, και έκανε… ανανέωση όρκων το 2004, ήταν μια Ελλάδα που άγγιξε σχεδόν τα όρια της ευδαιμονίας. Μια Ελλάδα βέβαια που έζησε πάνω από τις δυνατότητές της. Επειδή έχασε το μέτρο. Επειδή… παρα-ενθουσιάστηκε. Επειδή, τρέχοντας προς το μέλλον, σταμάτησε να κοντοστέκεται, να κοιτάζει πίσω, και κυρίως να μετράει το “βάρος” της σκιάς της. Και η σκιά αυτή γινόταν… φτερό στον άνεμο, αντί να είναι βαριά και ασήκωτη.
Τη συνέχεια, ή μάλλον τον επίλογο, τα ζούμε ως εθνική πραγματικότητα. Μια χώρα που πασχίζει με μάχες χαρακωμάτων να αφήσει πίσω τη ντουλάπα με τους σκελετούς της χρεοκοπίας, και να διαμορφώσει το πλαίσιο για την εθνική επανεκκίνηση.
Το έπος του 1987 ωστόσο, επανέρχεται στην εθνική μνήμη, για να μας ταρακουνήσει. Να θυμίσει ότι η αναζήτηση μιας τέτοιας εθνικής αφετηρίας οφείλει να είναι διαχρονική. Διαρκής και συνεπής. Με μια… μικρή διαφορά αυτή τη φορά. Όταν ξαναβρούμε το δικό μας “1987″, εμείς, η Γενιά που περιμένει τον καιρό της (ο οποίος δεν αργεί), να θυμόμαστε την κατάληξη εκείνης της διαδρομής: Την εθνική χρεοκοπία.
Για την οποία φυσικά δεν έφταιγε η “αρχή”. Αλλά η απώλεια της επαφής με την εθνική και προσωπική πραγματικότητα.  Και να φροντίσουμε ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη των στρεβλώσεων που επιτάχυναν το… εξπρές προς τον τοίχο. Να μην ξεχνάμε να κοντοστεκόμαστε. Να κοιτάζουμε πίσω μας. Και κυρίως, τη σκιά μας. Για να παραμένει βαριά, αντί να μικραίνει.

υστερόγραφα

Άδωνις: Δεν βγαίνω στα ΜΜΕ επειδή… δεν έχω τι να κάνω

Adonis-Georgiadis
Την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου συνεχίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, και με τη νέα ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην υπουργός Υγείας μίλησε στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ με τον Γιώργο Αυτιά, και σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες συνολικά οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της διαθεσιμότητας, με αφορμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχολιάζοντας ότι θα ήταν “παντελώς αδιανόητο” να υπάρξει υποχώρηση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει τα επιχειρήματά της για το θέμα των καθαριστριών, ώστε να μην ακούγονται μόνο οι φωνές των τελευταίων, ενώ εξήγησε ότι οι συχνές παρουσίες του στα ΜΜΕ δεν γίνονται επειδή “δεν έχω τι να κάνω”, ή “επειδή είμαι γλάστρα”, αλλά για να υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης.

υστερογραφα

Ο Λοβέρδος ήταν μόνο η αρχή – Το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο (light) ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα επανεξέτασης των απολύσεων στο Δημόσιο

Η υιοθέτηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο της πρότασης του Κ. Αρβανιτόπουλου για πρόσληψη 883 από τους 1.136 «διαθέσιμους» διοικητικούς υπαλλήλους Πανεπιστημίων που προκάλεσε κόντρα με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν μόνο η αρχή. Σε συνέχεια αυτής, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, o νέος υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει, προς το παρόν όχι δημόσια, πρόταση για την επαναπρόσληψη όλων των σχολικών φυλάκων που δεν μετακινήθηκαν σε άλλη θέση του Δημοσίου μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι το «κυρίως πιάτο» στο θέμα της διαθεσιμότητας-απολύσεων.
Κι αυτό γατί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο ΔΗΜΑΡ ή, όπως λένε ορισμένοι «light ΣΥΡΙΖΑ», μέσω του προέδρου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Α. Λοβέρδο, πρόκειται το επόμενο διάστημα να θέσει συνολικό θέμα επανεξέτασης των απολύσεων.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 11.000 απολύσεις το 2014, και προφανώς θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα.
Πάντως, όπως λένε οι επαΐοντες, ο μόνος τρόπος για να μην γίνουν ή να μειωθεί ο αριθμός των  απολύσεις «διαθέσιμων» που αποτελούν και τη βασική «δεξαμενή» των 11.000 απολύσεων αλλά και των επιπλέον 2.000 που ζητά η τρόικα για το 2015, είναι να βρεθεί μεγάλος αριθμός πλαστών πτυχίων από τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των45 έως 50.000 συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσω των ΠΔ Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου.

UEF Greece -invitation «Η Ευρώπη μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
 
Την κεντρική εκδήλωσή της ενόψει ευρωεκλογών πραγματοποιεί σήμερα η Ελληνική Κίνηση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, με θέμα: «Η Ευρώπη μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές».
 
Στην εκδήλωση θα συζητηθούν η πορεία προς τις ευρωεκλογές, οι προτεραιότητες της χώρας μας, ο ευρωπαϊκός διάλογος στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η πρόταση των Φεντεραλιστών για μία Ομόσπονδη Ευρώπη.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι  υποψήφιοι ευρωβουλευτές
 
Μαν.Κεφαλογιάννης (ΝΔ),
 
Παντ.Καψής (Ελιά)
 
Ανδρ.Παπαδόπουλος (Δημ.Αρ.),
 
και ο Αντιπρόεδρος της Union of European Federalists Europe, Φίλιππος Αγάθωνος
 
Θα συντονίσει ο Πρόεδρος της ΕΚΕΦ Γιάννης Σμυρλής.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5μμ στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Πάντου, Καλλιθέα).

Μουντιάλ 2014: Το σύνθημα της Εθνικής σε ... νέα έκδοση!

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της Εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το... ελληνικό σύνθημα απέκτησε πιο χορευτικό ρυθμό. Δείτε το βίντεο που ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της Εθνικής ομάδας στο youtube:

newsit.gr

«Για ένα ακόμα όνειρο...»

«Για ένα ακόμα όνειρο...» (audio)

Ο Φερνάντο Σάντος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στις σκέψεις του για την 11άδα του αγώνα με την Κολομβία, ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας τόνισε ότι η «γαλανόλευκη» θα παλέψει για να ζήσει ένα ακόμα όνειρο, ανάλογο μ' εκείνο του έπους της Πορτογαλίας το 2004, αναφέρθηκε στον Κώστα Μήτρογλου και ξεκαθάρισε ότι με την άμυνα δεν βάζεις γκολ, επισημαίνοντας πως η «γαλανόλευκη» θα κυνηγήσει το γκολ της νίκης.
«Ο πρώτος αγώνας συγκεντρώνει πολλές προσδοκίες. Σημαίνει πολύ άγχος. Είναι ένα πολύ σημαντικό ματς με δύσκολο αντίπαλο που θέλει να συνεχίσει στην επόμενη φάση. Με σεβασμό προς τον αντίπαλο θα πάμε για τη νίκη. Είμαστε μια ομάδα με επιμονή και θα πάμε για τη νίκη. Πιστεύω ότι η Κολομβία έχει καλούς παίκτες. Είναι σημαντικός ο Φαλκάο και κάθε προπονητής θα τον ήθελε, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει το παιχνίδι τους. Ο Γκουτιέρες, ο Σαπάτα, ο Πέρες, ο Μπάκα είναι δυνατοί παίκτες. Ο προπονητής επιλέγει τους καλύτερους από όσους έχει στη διάθεση τους» είπε αρχικά.
«Αυτά έγιναν το 2004. Το 2004 το θυμόμαστε όλοι, όπως θυμόμαστε την πρώτη φορά που κέρδισε η Βραζιλία, τον Πελέ, την Ουρουγουάη. Το 2004 ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Λίγες χώρες με το μέγεθος της Ελλάδας έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Όταν πετυχαίνεις ένα όνειρο θες να το ξανακάνεις πραγματικότητα. Ήρθαμε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα όνειρο».
Για τον Κώστα Μήτρογλου: «Ο Μήτρογλου έπαιξε δύο μήνες μέσα στο 2014. Είχα την ευκαιρία να τον δω εν δράσει για κάποια λεπτά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Είναι παίκτης με σημαντικά προσόντα που είναι σημαντικά για την Εθνική. Ο Κώστας έπρεπε να ήταν εδώ. Βελτιώθηκε πολύ. Δεν έχει ακόμη το 100% του ρυθμού, αλλά μέρα με τη μέρα θα είναι κοντά στο 100%».
Για το μέλλον του: «Δεν είναι ερώτηση για τώρα το μέλλον μου. Δεν το σκέφτομαι τώρα. Το αφήνουμε...»
Για τον τραυματισμό του Μανωλά: «Ο Μανωλάς δεν έχει κάτι σημαντικό. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ήταν ένα πολύ μικρό χτύπημα. Δεν ήταν κάτι σημαντικό».
Για το ματς με την Κολομβία: «Αν παίξουμε μόνο άμυνα θα χάσουμε. Θα παίξουμε σε όλο το γήπεδο. Έτσι παίζουμε πάντα. Χρειαζόμαστε μέσους και επιθετικούς και πρέπει να παίξουμε σαν ομάδα».
Για την απουσία του Φαλκάο: «Δεν άλλαξαν τα πλάνα μας. Η Κολομβία έπαιξε αγώνες χωρίς τον Φαλκάο. Δεν θεωρώ ότι άλλαξαν πολύ τα πράγματα». Για τις κλιματολογικές συνθήκες: «Παίζουμε σε μια χώρα με διαφορετικό κλίμα. Δεν ανησυχούμε. Στην Ελλάδα έχει πιο πολύ ζέστη σήμερα. Η ζέστη βέβαια στην Ελλάδα είναι ξηρή.
Στο Μπέλο Οριζόντε τα πράγματα δεν είναι άσχημα, όπως στη Φορταλέζα και το Νατάλ που παίζουμε τους άλλους δύο αγώνες. Θέλουμε να μην υπάρχει αλλαγή για αυτό προπονούμαστε σε τέτοιες συνθήκες».
Για το αν υπάρχουν μυστικά: «Δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά εγώ δεν θα πω τίποτα για την ενδεκάδα!» Για την Βραζιλία: «Γνωρίζω καλά τη Βραζιλία. Ο γιος μου έμεινε εδώ τρία χρόνια. Είναι φανταστική χώρα για να μένεις και να ζεις. Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Έχουμε τρεις Πορτογάλους προπονητές, αλλά το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ. Θέλω να πάρω μαζί μου το καθήκον που έχω έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».
 Για τους Πορτογάλους προπονητές: «Δεν ξέρω αν υπάρχει σχολή Πορτογάλων προπονητών. Ξέρω ότι υπάρχουν 180 Πορτογάλοι προπονητές που δουλεύουν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει κάτι…» Για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα: «Περιμένετε και θα δείτε. Εμείς θα παίξουμε για να κερδίσουμε. Το ίδιο και η Κολομβία». Για το αν έχει αυτοπεποίθηση: «Από τη στιγμή που είσαι παρόν στις μεγάλες διοργανώσεις νιώθεις αυτοπεποίθηση. Διαθέτουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχουμε τις ικανότητες. Με σεβασμό στον αντίπαλο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χωρίς αυτοπεποίθηση δεν μπορείς να κάνεις κάτι».

Καραγκούνης
«Το Euro ήταν 10 χρόνια πριν. Έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα. Είμαστε μόνο δύο παίκτες στην ομάδα. Εκείνη η επιτυχία μας γέμισε αυτοπεποίθηση, όπως και οι επιτυχίες που ακολούθησαν με συνεχόμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις. Στο προηγούμενο Euro περάσαμε στις 8 καλύτερες ομάδες». Για την απουσία του Φαλκάο: «Εγώ θέλω σε αυτή τη διοργάνωση να είναι όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ο Φαλκάο είναι τεράστιος παίκτης και είναι κρίμα που δεν είναι εδώ. Υποκλίνομαι στη νοοτροπία που είχε όλο αυτό τον καιρό. Έκανε τα πάντα για να είναι εδώ. Χάνει αίγλη το τουρνουά».

 Σαμαράς
«Δεν αλλάζει κάτι με το ότι γίνεται στη Βραζιλία. Θα είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης και παιχνιδιού. Όλα τα παιδιά έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση και ελπίζω για το καλύτερο». Για τον Φαλκάο: «Δεν θα ήταν ωραίο να μιλήσω για μια απουσία της Κολομβίας. Ο Φαλκάο είναι πολύτιμος, αλλά εμείς έχουμε τον ίδιο στόχο και τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού».

Σκόνη και θρύψαλα! ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1 - 5

Τη σκόρπισε στους... 5 ανέμους!
Μοναδική παράσταση από την Ολλανδία! Η ομάδα του Φαν Χάαλ με ηγέτες τους Ρόμπεν και Φαν Πέρσι έκανε... σκόνη και θρύψαλα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία επικρατώντας με το εμφατικό 5-1.
 Και δεν είναι μόνο τα πέντε γκολ των Ολλανδών αλλά η εικόνα της απόλυτης κυριαρχίας που έβγαλαν στο γήπεδο, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι σε μία ομάδα που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη... γνωστή Ισπανία.

Μελιτζάzz 2014, 3-6 Ιουλίου στο Λεωνίδιο!



μελιτζάzz, το [ουσ.]: [1] είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι, [3] ethno-jazz φεστιβάλ της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς του κόσμου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους, [4] το πιο φευγάτο οπωροχορευτικό και μουσικοκηπευτικό φεστιβάλ!