Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

η Αρχαία Αιγείρα


Η Υπερησία ήταν αρχαία πόλη στην Αχαΐα κοντά στη σημερινή Αιγείρα Αχαΐας. Η πόλη αναφέρεται από τον Όμηρο. Αργότερα το όνομα της πόλης άλλαξε σε Αιγείρα.

Ιστορία

Ιδρύθηκε από αυτόχθονες Πελασγούς, αργότερα στην πόλη αλλά και σε όλη την Αχαΐα εγκαταστάθηκαν Ίωνες και μετά ήρθαν οι Αχαιοί του Τισαμενού.
Σύμφωνα με τον Όμηρο συμμετείχε με πλοία της στον Τρωικό πόλεμο[1].
Επίσης ήταν μέλος της Ιωνικής δωδεκάπολης στην πόλη λατρευόταν η Αγροτέρα Αρτέμιδα και υπήρχε ιερό της στον αρχαίο δρόμο για την Πελλήνη. Υπήρχε επίσης άγαλμα του Δία φτιαγμένο από μάρμαρο Πεντέλης, άγαλμα της Αθηνάς, ναός της Αρτέμιδος, με αρχαία αγάλματα του Αγαμέμνονα και της Ιφιγένειας, αγάλματα του Ασκληπιού, του Σεράπιδος και της Ίσιδος και ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.
Σε άγνωστο χρόνο, την εποχή που κατοικούσαν στην πόλη Ίωνες, άλλαξε το όνομα της σε Αιγείρα. Ο μύθος λέει πως όταν οι Σικυώνιοι επιτέθηκαν στην Υπερησία οι κάτοικοί της μάζεψαν όσο περισσότερα πρόβατα (αιγές) μπόρεσαν και βάζοντας δάδες στα κερατά τους τα έστειλαν νύχτα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Οι Σικυώνιοι βλέποντάς τα, τα πέρασαν για στρατιώτες και υποχώρησαν. Από τότε η πόλη ονομάστηκε Αιγείρα προς τιμήν του γεγονότος[2].
Από την Υπερησία ήταν ο Ίκαρος ολυμπιονίκης στην 23η Ολυμπιάδα το 688 π.Χ. στο Στάδιο και ο Κρατίνος στην 126η Ολυμπιάδα 272 π.Χ. στο αγώνισμα της Πάλης παίδων.
Σήμερα η αρχαία πόλη έχει βρεθεί και ανασκαφεί σε μεγάλο μέρος της. Έχει ανασκαφεί το αρχαίο θέατρο και χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις, η ακρόπολη και λείψανα κτιρίων.

Αναφορές & Σημειώσεις

"Η Γυναίκα της Ζάκυθος"-Θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας


 Μετά από 25 αιώνες “σιωπής”, το Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας θα φιλοξενήσει στο χώρο του τη θεατρική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη “Η Γυναίκα της Ζάκυθος”, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Σωματείου “Διάζωμα” που θα παρουσιαστεί σε 30 επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τοπικούς φορείς.
Θεατρική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου. Ερμηνεύει η Όλια Λαζαρίδου. Άγγελος: Δανάη Ρούσσου. Φάσμα Ελευθερίας: Κατερίνα Χαρμάνη.
Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ.. Το έργο που θα παρουσιαστεί, αποτελεί μεταφορά επί σκηνής του γνωστού ομώνυμου ποιήματος του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, με τη συνοδεία μουσικής και θεατρικού λόγου. Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο είχαν επισκεφθεί το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας, ο πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη, την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργο Λούκο, όπου και έγινε η επιλογή του χώρου έμπροσθεν του Αρχαίου Θεάτρου, ώστε να μην προκληθούν φθορές στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.  
 Η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας υλοποιείται με την ευγενική συνεργασία της ΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Αιγιαλείας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ο Φιλοπροοδευτικός & Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς «Η Ομόνοια», ο Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών Βλωβοκάς «Ο Βράχος», ο Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού από το Αίγιο, που επιθυμεί να μεταβεί στην Αιγείρα για να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση, θα δρομολογηθεί λεωφορείο στην ακόλουθη γραμμή:
*Τρίγωνη Πλατεία, Αίγιο – Θέατρο αρχαίας Αιγείρας: ώρα αναχώρησης 6.15 μ.μ.
*Θέατρο αρχαίας Αιγείρας – Τρίγωνη Πλατεία: ώρα αναχώρησης 9 μ.μ., μετά τη λήξη της παράστασης.
Ο αριθμός των λεωφορείων που θα δρομολογηθούν θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις θέσεων που θα συγκεντρωθούν έως 26 Ιουνίου. Για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε κράτηση θέσης, πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά το αντίτιμο του εισιτηρίου (5 € το άτομο με επιστροφή), ενώ σε περίπτωση μη εκτέλεσης του δρομολογίου επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου. Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταξιδιωτικό γραφείο: ΣΓΟΥΡΑΔΙΤΗΣ TOURS, Μητροπόλεως 75-Αίγιο και στο τηλέφωνο 26910-61100.
Εισιτήρια προπωλούνται στα βιβλιοπωλεία “Σύγχρονη Σκέψη” (Αίγιο) και “Νόημα” (Ακράτα). Τιμή εισιτηρίου 15 €.
 http://aigialeianews.gr/v1/images/stories/arxaio%20theatro%20aigiras.jpg
 Λίγα λόγια για το θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας
 Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, αν και δεν αναφέρεται από τον Παυσανία το 2ο αι. μ.Χ., είναι το αρχαίο θέατρο. Έχει πεταλόσχημο κοίλο με θέα το Κορινθιακό κόλπο , το Δερβένι και τα βουνά της Ρούμελης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, βόρεια της ακρόπολης της Αρχαίας Αιγείρας , στο λόφο "Παλιόκαστρο" , στα όρια της Αχαΐας με την Κορινθία. Είναι το μοναδικό αρχαίο Θέατρο στην Ελλάδα και το δεύτερο στο κόσμο με θέα την θάλασσα ( Το άλλο στην Ιμέρα της Σικελίας) .

Η κατασκευή του χρονολογείται στο α? μισό του 3ου αι. π.Χ., γύρω στα 280-250 π.Χ., όταν ιδρύεται το Β? Κοινό των Αχαιών- η Αχαϊκή Συμπολιτεία- και οι αχαϊκές πόλεις αναδιοργανώνονται. Το κοίλο λαξεύθηκε στο φυσικό βράχο και, όπου αυτός δεν υπήρχε, διαμορφώθηκε κατάλληλα το έδαφος και τοποθετήθηκαν λίθινα εδώλια. Στο φυσικό βράχο λαξεύθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος και η ορχήστρα, στα κράσπεδα της οποίας κατασκευάστηκε αυλάκι για την απορροή των όμβριων υδάτων. Το σκηνικό οικοδόμημα της ελληνιστικής περιόδου ήταν διώροφο. Ένα διάζωμα διαιρεί το κοίλο σε δύο τμήματα και η συνολική χωρητικότητα του ανέρχεται σε 3000 θεατές, ενώ το μήκος του φθάνει τα 30,70 μ.

Η μοιρολατρία της Γερμανίας


Άρθρο :
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης


Εμφάνιση DSC00008.JPGΗ κρίση χρέους που μαστίζει εδώ και 7 σχεδόν χρόνια μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως του Νότου, και ο κίνδυνος εξάπλωσης της εις τις υπόλοιπες, ως αναπόφευκτη συνέπεια της αυξανόμενης ύφεσης και  ανεργίας, αρχίζει πλέον να ανησυχεί όλους, αλλά και  τους πρωταγωνιστές της εφαρμογής μίας άτεγκτης πολιτικής λιτότητας. Η συνέχιση της οποίας οδηγεί, κατά ομολογία πολλών διεθνών και ευρωπαϊκών παραγόντων και αναλυτών, εις την διάλυση της Ευρωζώνης π.χ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και εις τον θάνατο του ευρωπαϊκού ονείρου. Ενός ονείρου που οραματίστηκαν οι  Jean Monnet, Robert Schuman, Alcide Casperi, Conrad Adenauer κ.α. για να σώσουν τους λαούς της Ευρώπης από πολεμικές συγκρούσεις, μετά τις οδυνηρές συνέπειες των 2 καταστρεπτικών παγκοσμίων πολέμων που ξεκίνησαν από τις έριδες και τους ανταγωνισμούς ευρωπαϊκών δυνάμεων.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΑ Μηδέν εις το πηλίκον...


Αν πριν την έναρξη των αγώνων του τέταρτου ομίλου του Μουντιάλ έλεγε κάποιος πως η Κόστα Ρίκα του Τζόελ Κάμπελ θα κατακτούσε την πρώτη θέση του ομίλου, ίσως και να τον περνούσαν για… τρελό! Κόντρα σε Αγγλία, Ουρουγουάη και Ιταλία, οι Κοσταρικανοί ήταν μάλλον το... φαβορί για την τελευταία θέση. Όμως στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι τόσο... απλά!
Η Κόστα Ρίκα εξασφάλισε την πρώτη θέση του 4ου ομίλου του Μουντιάλ αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Αγγλία, που αποχαιρέτησε την διοργάνωση χωρίς νίκη.
Πλέον η ομάδα της Λατινικής Αμερικής αναμένει τον αντίπαλο της την... Ελλάδα, εφόσον περάσει στην επόμενη φάση!
 Τα «λιοντάρια» από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πάρουν τον πικρό δρόμο της επιστροφής, έχοντας καταφέρει μία μεγάλη… τρύπα στο νερό. Η αποτυχία είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως η Αγγλία δεν παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης από τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1958.
 Ο Φρανκ Λάμπαρντ θα ήλπιζε να έχει ένα καλύτερο φινάλε με το εθνόσημο στο στήθος, το οποίο φόρεσε στην πλούσια καριέρα του για 106 φορές.
Η μοναδική ουσιαστικά μεγάλη φάση του πρώτου 45λεπτου, ωστόσο, ανήκε στους Κοσταρικανούς, οι οποίοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 23'. Ο Μπόρχες εκτέλεσε απευθείας φάουλ από τον άξονα, ο Φόστερ ακούμπησε λίγο τη μπάλα, όμως της άλλαξε πορεία όσο χρειαζόταν ώστε αυτή να βρει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήξει κόρνερ.
Ο Στάριτζ ήταν ο εκφραστής των επιθετικών ενεργειών των Άγγλων, όμως σε όσες ευκαιρίες του δόθηκαν, ο επιθετικός της Λίβερπουλ δεν μπόρεσε στην ουσία να απειλήσει τον Κέιλορ Νάβας.
Οι Άγγλοι με το ξεκίνημα της επανάληψης πίεσαν και δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Νάβας, στην πράξη, όμως, ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα ελάχιστες φορές χρειάστηκε να επέμβει. Όπως στο 49', όταν με έγκαιρη έξοδο πρόλαβε τον Στάριτζ.
Στο 65' ο επιθετικός της Λίβερπουλ βρέθηκε «φάτσα» με το γκολ έπειτα από την εξαιρετική πάσα του Γουυίλσιρ, όμως η μπάλα πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι του Νάβας.
Ο Χόντσον έριξε στο ματς του Στέρλινγκ, Τζέραρντ και Ρούνεϊ, και πάλι, όμως, οι Άγγλοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ιδιαίτερα τον Κέιλορ Νάβας, ο οποίος επενέβη καλού - κακού στο 80' στη «λόμπα» που επιχείρησε ο Ρούνεϊ.
Οι Κοσταρικανοί, από την πλευρά τους, δεν απειλούσαν και στην ουσία έκαναν μόλις μία καλή φάση στο 62' με τον Μπολάνιος να σουτάρει από μακριά και τον Φόστερ να μπλοκάρει. Μάλιστα ο Πίντο είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει και παίκτες όπως ο Τζόελ Κάμπελ, τον οποίον απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο στο 65'.
Πλέον η Κόστα Ρίκα περιμένει. Περιμένει την ολοκλήρωση των αγώνων του ομίλου της Εθνικής μας, προκειμένου να μάθει με ποιά ομάδα θα παίξει στους «16»...

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χόρχε Λουίς Πίντο): Νάβας, Γκονζάλες, Μπόρχες (78' Μπαράνες), Ντουάρτε, Κάμπελ (65' Ουρένια), Ρουίς, Μπρένες (59' Μπολάνιος), Ντίας, Γκαμπόα, Τζεχέδα, Μίλερ
ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χόντσον): Φόστερ, Κέιχιλ, Γουίλσιρ (73' Τζέραρντ), Λάμπαρντ, Στάριτζ, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Μίλνερ (76' Ρούνεϊ), Λαλάνα (62' Στέρλινγκ), Μπάρκλεϊ, Σο

Η Ουρουγουάη «δάγκωσε» την Ιταλία και πήγε στους «16»

«Δάγκωσε» την Ιταλία και πήγε στους «16»
Ο Σουάρες δάγκωσε κυριολεκτικά τον Κιελίνι στο 79', η Ουρουγουάη μεταφορικά» δύο λεπτά αργότερα την Ιταλία, την έστειλε σπίτι της και αντί αυτής συνεχίζει εκείνη στους «16» του Mundial! Η «σέλέστε» πήρε τη σπουδαία πρόκριση με τον Ντιέγκο Γοδίν της Ατλέτικο Μαδρίτης, να… ντύνεται Σουάρες και με γκολ με την πλάτη από κόρνερ του Ραμίρες να δίνει τη νίκη στην ομάδα του. Το μόνο αποτέλεσμα που χρειάζονταν οι Ουρουγουανοί για να προκριθούν στην επόμενη φάση του Mundial της Βραζιλίας, αφού η ισοπαλία… βόλευε την «σκουάντρα ατζούρα». Κι αυτό ήρθε, όπως αναφέραμε στο 81΄' από τον 28χρονο στόπερ Ντιέγκο Γοδίν, ο οποίος την τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα είχε δώσει με δικιά του κεφαλιά στο Καμπ Νου, από στημένη φάση τον τίτλο στην Ατλέτικο. Ένα λεπτό πριν το γκολ, ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε τον Κιελίνι, αλλά γλίτωσε την αποβολή, όχι όπως δηλαδή ο Κλάουντιο Μαρκίζιο που αποβλήθηκε στο 59' με απευθείας κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Εχίδιο Αρέβαλο Ρίος.
Πλέον περιμένει να δει ποια ομάδα θα τερματίσει στην πρώτη θέση του 3ου ομίλου, του δικού μας, δηλαδή, για να μάθει τον αντίπαλό της στους «16». Πιθανότατα αυτός θα είναι η Κολομβία.
 ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντε Σίλιο, Μαρκίζιο, Βεράτι (75' Τιάγκο Μότα), Πίρλο, Νταρμιάν, Μπαλοτέλι (46' Παρόλο), Ιμόμπιλε (71 Κασάνο).  
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γοδίν, Αλβάρο Περέιρα (63' Στουάνι), Γκονζάλες, Αρεβάλο Ρίος, Ροντρίγκες (78' Ραμίρες), Λοδέιρο (46' Μάξι Περέιρα), Καβάνι, Σουάρες

Γεύση από τον πλούτο και τη μαγεία της Κορινθίας



Του Χρήστου Δημητρόπουλου

Επιμένω ότι η Κορινθία είναι ένας ευλογημένος Τόπος με ωραίους ανθρώπους. Για να την γνωρίσει κανείς, πρέπει να επισκεφτεί τόσο τις ορεινές όσο τις πεδινές και παραθαλλάσιες περιοχές.
 Πρέπει ταυτόχρονα & όλοι μαζί από θέσεις παρέμβασης και ευθύνης να την ενισχύσουμε και να καθοδηγησουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους να επενδύσουν μένοντας στον Τόπο μας αλλά και να στηριχθούν αποτελεσματικά μέσω των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ή της νέας ΚΑΠ. Σε ένα video απο γνωστή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ´´Mega μπορεί ο καθένας μας να πάρει μια ...μικρή γεύση από τον πλούτο και τη μαγεία της Κορινθίας μας. 

To video εδώ

Ματσάρα για γερά νεύρα η μάχη της Ιταλίας με την Ουρουγουάη

Ιταλία - Ουρουγουάη: «Τρομοκρατεί» ο Σουάρες
Μόνο ένας θα μείνει ζωντανός στη μάχη της Ιταλίας με την Ουρουγουάη (19:00), που ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση του τέταρτου ομίλου με τρεις βαθμούς. Οι δύο ομάδες θα ανοίξουν την αυλαία της τρίτης αγωνιστικής, δίνοντας μεγάλη μάχη για την πρόκριση στους «16», αφού η μία θέση έχει εξασφαλιστεί απ’ την Κόστα Ρίκα. Θεωρητικά μπορούν να πάρουν ακόμη και την πρώτη θέση, αλλά εκτός από νίκη, θα χρειαστούν ήττα της Κόστα Ρίκα και να έχουν στο τέλος καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων.
Η πορεία τους μέχρι τώρα στον όμιλο είναι κοινή. Δεν κατάφεραν να σταματήσουν την Κόστα Ρίκα, που έχει τσεκάρει ήδη το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ενώ ξεπέρασαν το εμπόδιο της Αγγλίας με 2-1 έκαστη. Προβάδισμα για την πρόκριση πάντως διατηρούν οι Ιταλοί, αφού η διαφορά τερμάτων την ευνοεί, ώστε να θέλει μόνο την ισοπαλία στο σημερινό παιχνίδι. Στην προσπάθεια αυτή θα απουσιάσει ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι, λόγω τραυματισμού, ενώ τη θέση του θα πάρει ο Μάρκο Βεράτι. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στο σχήμα που θα παρατάξει ο Πραντέλι, ο οποίος δοκίμασε τον Ιμόμπιλε δίπλα στον Μπαλοτέλι σε σχηματισμό 3-5-2, προκειμένου να περιορίσει το όπλο της Ουρουγουάης, τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός άσος απουσίασε απ’ την πρεμιέρα με την Κόστα Ρίκα, όμως στο ματς κόντρα στην Αγγλία έδειξε έτοιμος να το πάρει πάνω του και να οδηγήσει την ομάδα του στους «16» καλύτερους του κόσμου. Εκτός δράσης για την «Σελέστε» θα μείνει ο Ντιέγκο Λουγκάνο, ο οποίος έμεινε εκτός και στο ματς με την Αγγλία, ενώ επιστρέφει απ’ την τιμωρία του ο Μάξι Περέιρα. Ιταλία και Ουρουγουάη έχουν συναντηθεί 9 φορές στο παρελθόν, με την «Σελέστε» να κρατάει το προβάδισμα στις νίκες με τρεις, έναντι δύο των Ιταλών, ενώ το κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, που έχει έρθει τέσσερις φορές.
Πιθανές συνθέσεις
 Ιταλία (Πραντέλι): Μπουφόν - Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Μπονούτσι - Ντε Σίλιο, Πίρλο, Βεράτι, Μαρκίζιο, Καντρέβα - Μπαλοτέλι, Ιμόμπιλε.
 Ουρουγουάη (Ταμπάρες): Μουσλέρα - Μ.Περέιρα, Χιμένεθ, Γκοντίν, Κάσερες - Λοδέιρο, Γκαργκάνο, Αρέβαλο Ρίος, Ροντρίγκες - Καβάνι, Σουάρες.

 Βαθμολογία
1. Κόστα Ρίκα 6 (4-1)
2. Ιταλία 3 (2-2)
3. Ουρουγουάη 3 (3-4)
4. Αγγλία 0 (2-4)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ - ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 - ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
Το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης, ιδρύθηκε το 2010, με Αριθμό Απόφασης του ΥΠ.ΠΟ.Τ. 75681/30-7-2010, ΦΕΚ 1597/Β/4-10-2010 και έδρα το Δερβένι Κορινθίας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής από την ίδρυση του ως σήμερα είναι ο Στέλιος Γκόλγκαρης. Στα επίσημα εγκαίνια του Ωδείου τον Οκτώβριο του 2010, διοργανώθηκε συναυλία με το έργο Canto General, των Πάμπλο Νερούδα και Μίκη Θεοδωράκη, όπου παραβρέθηκε ο ίδιος, ο Μίκης Θεοδωράκης και με την παρουσία του, τίμησε το Ωδείο και τον Δήμο μας γενικότερα.
Το Δ.Ω.Ε., είναι το μοναδικό Δημοτικό Ωδείο από την Πάτρα ως την Αθήνα, και το μόνο τμήμα πολιτισμού του Δήμου μας, που μπορεί να δώσει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών (Πτυχία και Διπλώματα) μουσικής, για επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών του. Στο Ωδείο λειτουργούν τα τμήματα: Πιάνου, Αρμονίου, Κλασικής Κιθάρας, Ηλεκτρικής Κιθάρας, Βυζαντινής Μουσικής, Παραδοσιακής Μουσικής, Μονωδίας, Φωνητικής, Χορωδίας, Μουσικοκινητικής Αγωγής (Orff) και Θεωρητικών Μαθημάτων. Τα μαθήματα γίνονται από διεθνώς καταξιωμένους καθηγητές και τα δίδακτρα είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΡΓΑ
ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. Γλυνιάς Θοδωρής: Minuetto in Sol Minor J. S. BACH
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
2. Αναγνωστοπούλου Αγγελική: Minuetto J. S. BACH
Τάξη Κλασικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
3. Γλυνιά Καλλιόπη: Romance “Λίμνη των Κύκνων” P. I. TCHAIKOFSKY
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
4. Μελισσαρόπουλος Γιάννης: Study No10 F. CARULLI
Τάξη Κλασικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
5. Γλυνιά Καλλιόπη – Γεωργακόπουλος Γιώργος: ‘’Αλιείς Μαργαριταριών ‘’
G. BIZZET
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
6. Φειδάκης Παύλος: Study No7 Μ. CARCASSI
Τάξη Κλασικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
7. Κουρτέση Γεωργία: Preludio in Do Minor J. S. BACH
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
8. Παπασταμοπούλου Μελίνα: Feste Lariane L. MOZZANI
Τάξη Κλασικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
9. Ψαρρού Έλενα: Nocturne in Do# Minor F. CHOPIN
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
10. Καίτσας Γιάννης: Un dia de Noviembre L. BROUWER
Τάξη Κλασικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
11. Γεωργακόπουλος Γιώργος: Etude Op.25 No1 F. CHOPIN
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
12. Γεωργακόπουλος Γιώργος - Γκόλγκαρη Μαρία:
‘’ Η μάνα μου η χήνα ‘’ - ‘’ Ο κήπος με τις νεράιδες ‘’ M. RAVEL
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
13. Γκόλγκαρη Μαρία – Καλλιόπη: ‘’Humoresque‘’ P. SEDRIN
Τάξη Πιάνου Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
14. Tσαγκάρη Παναγιώτα: ‘’Ave Maria‘’ F. SCHUBERT
Τάξη Μονωδίας Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
15. Γκόλγκαρη Κατερίνα: ΄Etude op. 25 No.2 F. CHOPIN
΄Etude op. 25 No.12 -‘’ Ωκεανός ‘’ F. CHOPIN
Καθηγήτρια Πιάνου Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης
16. Ψαρρού Έλενα: “Ξημερώνει“ Μ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ
Τάξη Τραγουδιού Καθηγήτριας: Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗ
17. Δαλαβήρας Θανάσης – Καίτσας Βασίλης: ‘’Λιωμένο Παγωτό‘’
ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ
Τάξη Ηλεκτρικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
18. Καίτσας Παναγιώτης: ‘’Smoke on the water‘’ DEEP PURPLE
Τάξη Ηλεκτρικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
19. Τσεκούρας Νίκος – Σακελλαρόπουλος Αργύρης:
‘’Hello I love you‘’ THE DOORS
Τάξη Ηλεκτρικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
20. Γεωργαντόπουλος Απόστολος: ‘’Smell like teen spirit‘’ NIRVANA
Τάξη Ηλεκτρικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
21. Ψαρρός Ανδρέας: ‘’Hey Joe‘’ J. HENDRIX
Τάξη Ηλεκτρικής Κιθάρας Καθηγητή: Κου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΑΒΑΡΙΤΗ
22. Κραβαρίτης Άγγελος: ‘’Roadhouse Blues‘’ THE DOORS
‘’Light my fire‘’ THE DOORS
Καθηγητής Κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης
23. Σύνολο Μουσικής Ανατολικής Μεσογείου:
‘’Τζιβαέρι‘’ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
‘’Όσο βαρούν τα σίδερα‘’ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
‘’Όλα τα πουλάκια‘’ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Τάξη Παραδοσιακής Μουσικής Καθηγητή: Κου ΑΝΔΡΕΑ ΓΛΥΝΙΑ

Η Ρόδη Κράτσα πρόεδρος στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"

Rodi-Kratsa
Επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία των προηγούμενων ημερών, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταλήγει στην απόφαση να επιλέξει τη Ρόδη Κράτσα ως διάδοχο του Κωνσταντίνου Τασούλα, στην προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.
Η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε ένα μάλλον άσχημο αποτελέσμα στις ευρωεκλογές του Μαϊου, καθώς κινήθηκε χαμηλά και δεν κατάφερε να διεδικήσει την επανεκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνει τα ηνία της δεξαμενής σκέψης της Κεντροδεξιάς, που έχει επιδείξει στο παρελθόν σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών.
Η Ρόδη Κράτσα διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, ενώ μένει να φανεί αν θα παραμείνει στη θέση της η μέχρι σήμερα Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Μαριάνα Πυργιώτη.

υστερογραφα

ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΑΤΟΥΛΗΣ

 Εμφάνιση dias2.JPG
Χαρίζεται γατούλης δύο μηνών, υγιέστατος, ζωηρός,  μεγαλωμένος στο σπίτι, με το κρεβάτι και την τροφή του, το μεταφορέα και την άμμο του. τηλ. 2106528041, 6949010046.
 Εμφάνιση dias3.JPGΕμφάνιση dias1.JPG

Η καλύτερη είδηση ήλθε από τον Δίσκο της Φαιστού

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν έχει, νομίζω, νόημα να ασχοληθεί κανείς με τη μίζερη αντιμετώπιση της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας.
Άλλωστε, αν ρίξει κανείς μια ματιά σ’ αυτά που είπαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει από ποιον από τους δύο εκπορεύτηκαν.
«Ούτε μία θέση εργασίας» οι μεν, «ούτε μια θέση εργασίας» οι δε.
Για «συγκριτικό πλεονέκτημα της θέσης του λιμανιού», που χαρίστηκε σε τρίτους οι μεν,  για συγκριτικά πλεονεκτήματα των λιμένων» που «χαρίζονται στον ξένο παράγοντα», οι δε.
Για «ατζέντηδες εφοπλιστικών συμφερόντων» οι μεν, για το εφοπλιστικό κεφάλαιο που ευνοείται, οι δε.
Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.

Πρώτη φορά αριστερά και τώρα φουλ δεξιά!


tsipras-lafazanis-syriza
Το κόμμα που έχει «ταβανιάσει» τα ποσοστά του και παραπάνω δεν πάει, προσπαθεί να αλιεύσει πρόθυμους ..σε εκείνους τους πολιτικούς διαδρόμους, όπου βρίσκονται μόνο ποντικοί και αράχνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας γίνει κόμμα ..από ένα τσούρμο επαναστατικών συνιστωσών του 4%, αγκομαχά να αρθρώσει κυβερνητικό λόγο αφού ταλαντεύεται μεταξύ υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τρομοκρατών της 17Ν και του WhiteHouse..

Η περίπτωση Λαφαζάνη, μόνιμα υπενθυμίζει πως η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά στην επαναστατική αριστερά, και πως ο Αλέξης δύσκολα θα καταφέρει να συσπειρώσει τα πολιτικά ρετάλια της κοινωνίας, αυτά που έχουν «καταχωνιάσει» οι ψηφοφόροι. Αλλά τι άλλο να κάνει;

Ο δρόμος του Αλέξη για την λεγόμενη κεντροδεξιά φαίνεται μονόδρομος (με αγκάθια). Ο μόνος τρόπος για να αυξήσει τα ποσοστά του, είναι να το «φωνάξει» πως μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεξιά φωνή της αριστεράς! Και αυτό ήδη κάνει. Το προσκλητήριό του είναι γενικό και αόριστο. Αρκεί να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει αυτός Πρωθυπουργός, έστω και για μία ημέρα. Έστω και με δραχμή.

Σύντομα θα δούμε τον Αλέξη και στα Ζάππεια, όπως τον Σαμαρά του 2010 να παρουσιάζει σε powerpoint την έξοδο της χώρας από την κρίση..

Επαμεινώνδας Στεργιόπουλος
www.tokentro.gr

Η ανάγκη για 7.000 απολύσεις βάζει στο στόχαστρο τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία κατάφεραν να πάρουν μια «ανάσα» λόγω εκλογών (ξανα)μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην χώρα μας τον Ιούλιο. Κι αυτό γιατί αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές για την τήρηση της δέσμευσης των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση «λουκέτου» ή συγχώνευσης με κατάργηση οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που τις κατέχουν δεν τίθενται καν σε διαθεσιμότητα αλλά απολύονται απευθείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της απογραφής και στη συνέχεια την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ των υπουργείων αλλά και των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα 500 από τα συνολικά 1.400 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα παρότι η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι στα 900 που έχουν απογραφεί υπηρετούνπερί τους 32.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, λόγω και εκλογών δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί διάταξη που προβλέπει ότι για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν θα προχωρήσει η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

aftodioikisi.gr

Παραιτείται ο Βαρτζόπουλος ενόψει βουλευτικών εκλογών

Dimitris-Vartzopoulos
Την οδό της παραίτησης από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο “Βηματοδότης”, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Θεσσαλονίκης, και η παραίτησή του από το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζεται για τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τον “Βηματοδότη”, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος δεν απάντησε για το τι θα κάνει στην περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές νωρίτερα το φθινόπωρο, λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας της σημερινής Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
ysterografa.gr

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για την Εθνική - Ώρα νίκης, ώρα πρόκρισης!

megaliora

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει στο «Καστελάο» την Ακτή Ελεφαντοστού όπου θέλει το τρίποντο της νίκης που είναι αρκετά πιθανό να φέρει και την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η μεγάλη ώρα, είναι τώρα για την Ελλάδα. Στα δύο πρώτα της παιχνίδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν κατάφερε να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη ή το γκολ, με αποτέλεσμα ύστερα από αυτά τα παιχνίδια να έχει ένα βαθμό.
Πλέον, στόχος της είναι η μία νίκη που ίσως αποδειχθεί και αρκετή για να της δώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να διατηρηθεί ζωντανό σε αυτή τη «μάχη» διεκδικώντας την πρώτη του πρόκριση στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης του κόσμου.
Ο Φερνάντο Σάντος δούλεψε αρκετά στη ψυχολογία το τελευταίο διάστημα. Η αρκετή κούραση από τα δύο παιχνίδια επηρέασε τη δουλειά των τελευταίων ημερών με τον Πορτογάλο τεχνικό να ποντάρει στο πάθος και τη ψυχή που διαθέτουν οι Έλληνες παίκτες.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι πως η Ακτή Ελεφαντοστού, θα παίξει για δύο αποτελέσματα. Αρκετές φορές, η συγκεκριμένη συγκυρία έχει αποδειχθεί… αχίλλειος πτέρνα αρκετών ομάδων που παίζουν για την ισοπαλία και στο τέλος γνωρίζουν την ήττα.
Για να έρθει η πρόκριση όμως, εκτός από τη δική μας νίκη, θα πρέπει και η Κολομβία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην ηττηθεί ταυτόχρονα από την Ιαπωνία.
Ο τεχνικός της Εθνικής ετοιμάζεται να… ανακατέψει την τράπουλα έτσι ώστε να δώσει περισσότερη ώθηση στη μεσαία γραμμή της ομάδας, να καταφέρει να ελέγξει τον ρυθμό και να βάλει… φρένο στους γρήγορους Αφρικανούς, έτσι ώστε να έρθει η νίκη και παράλληλα η πρόκριση στην επόμενη φάση στου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι αυτή που θα γίνει στη μεσαία γραμμή, με τον Γιώργο Καραγκούνη να ξεκινά από την αρχή αντί του τιμωρημένου Κώστα Κατσουράνη. Δίπλα του στα χαφ θα παραμείνουν οι Κονέ και Μανιάτης, με τον τελευταίο να έχει πιο ανασταλτικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος φαίνεται να κερδίζει μια θέση στα αριστερά της επίθεσης, με τον Γιώργο Σαμαρά να πηγαίνει στην κορυφή και τον Σαλπιγγίδη στο δεξί άκορ.
Όσο για την άμυνα, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως κι ο Καρνέζης που παραμένει κάτω από τα δοκάρια. Έτσι, στα μετόπισθεν της Ελλάδας στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού στη Φορταλέζε, θα είναι οι Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Τοροσίδης από αριστερά προς τα δεξιά.

Σκληρή επίθεση Αμβρόσιου κατά Βαρθολομαίου

Amvrosios
Πηγή: www.romfea.gr
Του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

Με το σημείωμά μας αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε δημόσια μια θερμή, θερμότατη, παράκληση προς τον πολυσέβαστό μας Πατριάρχη του Γένους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Απευθυνόμεθα δημόσια προς τον Ανώτατο αυτόν εκκλησιαστικό Άρχοντα, επειδή στη ζωή μας εφαρμόζουμε την παλαιά αρχή, σύμφωνα με την οποία «τα δημοσίως πραττόμενα, δημοσίως και ελέγχονται»!
Η ελαχιστότης μου, ένας ασήμαντος και ανάξιος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, τολμά να απευθύνει συμβουλές και υποδείξεις προς τον υπ΄ αριθμόν ΕΝΑ της Ορθοδοξίας, όχι βέβαια από έλλειψη σεβασμού προς το σεπτό Πρόσωπό Του, αλλά από αγάπη προς την Εκκλησία μας και προς την αλήθεια!
Παρακαλούμε, λοιπόν, τους αναγνώστες μας να μας συγχωρήσουν την «παρρησία».

Πρετεντέρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τον πολεμούν το σύστημα, η διαπλοκή και… η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Giannis-Pretenteris
Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει με σημερινό άρθρο του στα “Νέα” ο Γιάννης Πρετεντέρης, εστιάζοντας στη ρητορική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι αποτελεί στόχο του συστήματος.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε, και ούτε πρόκειται να κερδίσει στο ορατό μέλλον, επειδή γύρω του έχει δημιουργηθεί μια ανθεκτική “υγειονομική ζώνη”. Κοινωνική και πολιτική. Εντός και εκτός Ελλάδας. Μια “υγειονομική ζώνη” που του επιβάλλει ένα πολιτικό και εκλογικό ταβάνι, και η οποία δεν του επιτρέπει να αναπτύξει καμία δυναμική.
Αν κατάλαβα καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τον πολεμούν το “σύστημα”, η “ακροδεξιά κυβέρνηση”, η “μονταζιέρα”, τα “μέσα της διαπλοκής”, ενδεχομένως και η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, μαζί με τη FIFA”, σημειώνει μεταξύ άλλων με το άρθρο του στα “Νέα” ο Γιάννης Πρετεντέρης.

ysterografa.gr

Έρχονται προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στους παιδικούς σταθμούς – Αλλιώς μπαίνει «λουκέτο»

Μόνο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς θα μπορέσουν αυτοί να λειτουργήσουν κανονικά. Αυτό υποστήριξε κατά τη διάρκεια σημερινής άτυπης συνάντησης με τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
Αιτιολόγησε ,δε, την πρότασή του, λέγοντας ότι περίπου το 70% της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), η οποία θα συρρικνωθεί δραματικά από το 2015, αφορά μισθολογικό κόστος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει ο εξής προγραμματισμός προσλήψεων: 1.152 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου από τους ΚΑΠ, 4.000- 4.500 εργαζόμενοι από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και 799 μόνιμες θέσεις αορίστου χρόνου για το υπουργείο Εσωτερικών, το 2014. Αντίστοιχο αριθμό μόνιμων θέσεων- περίπου 700- θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών και τα επόμενα χρόνια.
Ήδη έχουν εγκριθεί ή κατανεμηθεί 245 θέσεις και ο υφυπουργός Εσωτερικών προτείνει για τις υπόλοιπες θέσεις να δοθεί προτεραιότητα στο επιστημονικό προσωπικό των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Παράλληλα, ο κ. Ντόλιος επανάλαβε ότι έχουν εξασφαλιστεί  122- 130 εκατ. ευρώ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και αναζητούνται τα υπόλοιπα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για τα 72.000 περίπου παιδιά που εξυπηρετήθηκαν τη σχολική χρονιά 2013- 2014.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες προτεραιότητες του ΥΠΕΣ, είπε ότι αφορούν:
-Τη θέρμανση των σχολείων: Στόχος είναι η έγκαιρη εξασφάλιση των 21 εκατ. ευρώ από τουςΚΑΠ, προκειμένου να κατανεμηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια καυσίμων και
-Η μεταφορά των μαθητών: Πρόκειται άμεσα να κοινοποιηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξυπηρετούνται οι Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχουν ακόμη αναδείξει αναδόχους. Όπως είπε ο κ. Ντόλιος, από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας περίπου δέκα δεν έχουν ξεκινήσει διαγωνισμούς. Επιπλέον, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι όσοι δεν ξεκινήσουν- στα χρονικά όρια που θέτει η ρύθμιση- τη διαπραγμάτευση για την ανάθεση της μεταφοράς μαθητών μέχρι την ανάδειξη αναδόχου, δεν θα πάρουν τελικά, χρήματα. Από τους υπολοίπους, όσοι δεν έχουν αναδείξει ακόμη αναδόχους- κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων- θα εξυπηρετηθούν μέχρι την ανάδειξη αναδόχου.

aftodioikisi.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΑΣ

Στην Ελλάδα του 2014, του Μνημονίου και της Aνάπτυξης, 75% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ. Ορδές νέων αναζητούν μία αξιοπρεπή εργασία που πολλές φορές ανταμείβεται με 300 ευρώ το μήνα. 

Στην ίδια Ελλάδα μία ξαπλώστρα στις ακτές της χώρας αποτιμάται στα 300 ευρώ ημερησίως και οι τιμές των διανυκτερεύσεων στα νησιά είναι εξωπραγματικές για τους περισσότερους Έλληνες. 

Σε ποια Ελλάδα τελικά ζούμε. Σε ποια πραγματικότητα.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 1-4 Νεϊμάρ, ο ηγέτης με το Νο 10!

Νεϊμάρ, ο ηγέτης με το Νο 10!

Είναι ο μεγάλος αστέρας της «σελεσάο». Αυτός από τον οποίο όλοι στη Βραζιλία περιμένουν να την πάρει από το… χέρι και να την οδηγήσει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και μέχρι τώρα, μπορεί η ομάδα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι να μην πείθει, αλλά αυτό ακριβώς κάνει ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα. Ο γεννηθείς στις 5 Φεβρουαρίου επιθετικός πέτυχε δύο γκολ στο σημερινό 3-1 επί του Καμερούν, «ξεμπλόκαρε» με το δεύτερο τέρμα του τη Βραζιλία όταν αυτή φαινόταν να έχει μπλοκάρει κόντρα στους Αφρικανούς και όντας ο κορυφαίος παίκτης της την έφερε στην 1η θέση του ομίλου και αντιμέτωπη με τη Χιλή στη φάση των «16». Ο Νεϊμάρ, λοιπόν, έφτασε τα τέσσερα γκολ στη διοργάνωση και οδηγεί την κούρσα των, ενώ έφτασε και τα 35 γκολ σε μόλις 52 συμμετοχές με τη «σελεσάο», ξεπερνώντας τον μεγάλο Ριβάλντο, που έχει 34!
Η Βραζιλία, λοιπόν, τερμάτισε στην πρώτη θέση του 1ου ομίλου, όπως στόχευε. Έστω και αν αυτή κατακτήθηκε στην ισοβαθμία με το Μεξικό και με κριτήριο τα περισσότερα γκολ συνολικά στον όμιλο (7-2, έναντι 4-1 του Μεξικού).
Μια κατάσταση που πήγε να περιπλεχτεί όταν η Βραζιλία ήταν στο 3-1 με το Καμερούν και το Μεξικό προηγούταν 3-0 των Κροατών.
Ο Ραμίρες, όμως, στο 84' ύστερα από πολύ ωραίο συνδυασμό Φρεντ – Όσκαρ μπήκε στην περιοχή «εκτέλεσε» τον Ιτάνζ και ξεκαθάρισε την κατάσταση (μάλιστα, λίγο πιο μετά μείωσαν και οι Κροάτες στο ματς με το Μεξικό).Το 3-1 είχε κάνει ο Φρεντ! Ναι, καλά διαβάσατε ο Φρεντ, ο οποίος το μόνο που είχε καταφέρει στα δύο προηγούμενα ματς ήταν να πάρει ανύπαρκτο πέναλντι κόντρα στους Κροάτες.
Κι εντάξει μην φανταστείτε. Σήμερα σκόραρε από το ένα μέτρο ύστερα από πάσα πάρε – βάλε που πήρε από τον Νταβίντ Λουίζ. Μάλιστα ήταν σε θέση οφσάιντ. Πάντως ο Φρεντ έγινε ο πρώτος παίκτης της Βραζιλίας που σκοράρει με κενό οχτώ χρόνων σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

ΚΑΜΕΡΟΥΝ (Φόλκερ Φίνκε): Ιτάνζ, Ν' Κουλού, Ν' Γκουέμο, Μουκάντζο (59' Σαλί), Αμπουμπακάρ (72' Γουεμπό), Μπεντίμο, Τσούπο-Μότινγκ (81' Μακούν), Μ' Μπιά, Ενόχ, Ματίπ, Νιόμ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ζούλιο Σέζαρ, Ντάνι Αλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μαρτσέλο, Χουλκ (63' Ραμίρες), Παουλίνιο (46' Φερναντίνιο), Φρεντ, Νεϊμάρ (71' Γουΐλιαν), Οσκαρ, Λουίς Γκουστάβο.

Viva Mexico! ΚΡΟΑΤΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ 1-3

Viva Mexico!

Και τώρα οι... δυό τους! Δύο από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες του φετινού Μουντιάλ, η Ολλανδία και το Μεξικό, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Οι μεξικάνοι έκαναν το τέλειο παιχνίδι απέναντι στους Κροάτες και έφτασαν στο επιβλητικό 3-1, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ όπως εξελίσσονταν τα πράγματα στον όμιλο, λίγο έλειψε να έβγαιναν και πρώτοι!
Οι Κροάτες μπήκαν… φουριόζοι και προσπάθησαν να κλείσουν τους αντιπάλους τους στην περιοχή τους. όμως, το Μεξικό «άγγιξε» το γκολ στο 16', όταν η μπάλα έφτασε έξω από την περιοχή και λίγο αριστερά στον Ερέρα, αυτός έπιασε ένα από τα γνωστά δυνατά σουτ του, όμως η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Πλετίκοσα.
Οι Μεξικανοί δικαίως ζήτησαν πέναλτι στο 64', όταν ο Ερέρα σούταρε και ο Σρνα δίκην τερματοφύλακα απέκρουσε τη μπάλα με τα χέρια. Όμως ο Ουζμπέκος διαιτητής που ήταν πολύ κοντά παραδόξως δεν είδε την παράβαση και είπε «παίζετε». Και στο επόμενο λεπτό ο Ερέρα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στέλνει τη μπάλα προς την εστία, ο Πλετίκοσα έκανε άστοχη έξοδο, όμως ο Τσόρλουκα έδιωξε πάνω στη γραμμή. Όσο περνούσε η ώρα οι Μεξικάνοι ανέβαζαν στροφές και στο 72' ήρθε το γκολ. Ο Ερέρα εκτέλεσε το κόρνερ, η άμυνα της Κροατίας έμεινε… καρφωμένη και ο Μάρκες με κεφαλιά έκανε το 1-0. Οι Κροάτες προσπάθησαν να αντιδράσουν, ο Κόβατς έβαλε και τον Γέλαβιτς αντί του Πράνιτς, έπαιξε με τρεις στην άμυνα και το πλήρωσε δύο λεπτά αργότερα. Ο Τσιτσαρίτο άφησε τη μπάλα δεξιά στον Περάλτα, αυτός γύρισε τη μπάλα για τον επερχόμενο Γουαρδάδο κι ο τελευταίος με σουτ από τον άξονα έκανε το 2-0. Στο 78' ο Ρέμπιτς έφτασε κοντά στο γκολ, καθώς πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, πλάσαρε τον εξερχόμενο Οτσόα, όμως ο Μορένο λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή την απομάκρυνε. Με την κροατική άμυνα να παραπαίει, οι Μεξικανοί έκαναν ό,τι ήθελαν και στο 82' έφτασαν στο 3-0, με τον Τσιτσαρίτο να εκμεταλλεύεται την κεφαλιά-πάσα του Μάρκες έπειτα από το κόρνερ του Γουαρδάδο και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Το 3-0 όχι μόνο «σφράγιζε» την –ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη- πρόκριση του Μεξικού στους «16», αλλά άνοιγε την... όρεξη στους Μεξικάνους, οι οποίοι έβλεπαν πως πλέον μπορούσαν να διεκδικήσουν στη διαφορά των τερμάτων ακόμα και την πρωτιά του ομίλου από τη Βραζιλία. Οι Κοράτες δεν τα παράτησαν και στο 87' κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ, με τον Ράκιτιτς να βρίσκει εντός περιοχής τον Πέρισιτς, ο οποίος από κοντά μείωσε σε 3-1. Ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκαν οι Μεξικανοί στο φετινό Μουντιάλ. Οι Κροάτες ολοκλήρωσαν το ματς με δέκα παίκτες, καθώς στο 89' ο Ρέμπιτς πήγε με τις τάπες στο καλάμι του Πένια κι ο διαιτητής του έδειξε απευθείας την κόκκινη κάρτα. Όμως είχαν την ευκαιρία να πετύχουν κι άλλο γκολ, και πάλι με τον Πέρισιτς στο 91', όμως ο Οτσόα εντυπωσιακά απέκρουσε τη μπάλα.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκο Κόβατς): Πλετίκοσα, Βρσάλικο (58' Κόβασιτς), Πράνιτς (74' Γέλαβιτς), Πέρισιτς, Τσόρλουκα, Λόβερν, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Σρνα, Μάντζουκιτς, Όλιτς (69' Ρέμπιτς)
ΜΕΞΙΚΟ (Μιγκέλ Ερέρα): Οτσόα, Ροντρίγκες, Μάρκες, Ερέρα, Λαγιούν, Ντος Σάντος (62' Ερνάντες), Μορένο, Γουαρδάδο (84' Φαμπιάν), Περάλτα (79' Πένια), Αγιλάρ, Βάσκες