Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΕΙΣΒΟΛΗ ΛΑΘΡΟΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ



Προς                                                                25-08-14
Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
Πειραιά,
                                                    ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε  Αρχηγέ,
                            Θέμα: Εισβολή  Λαθρομεταναστών
                            ----------------------------------------------
Νυχθημερόν παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις εικόνες
από την εισβολή στη πατρίδα μας, χιλιάδων Ισλαμιστών λαθρομεταναστών.
Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, να διασώσουν και περιθάλψουν ανθρώπινες ψυχές.
Ως εδώ όλα καλά σχετικά με το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.
Όμως εγείρονται θέματα εθνικής ασφαλείας.
Μήπως η Ελληνική Ακτοφυλακή, αγαθώς και φιλανθρώπως πράττουσα, χωρίς να το θέλει, εν αφελεία, παίζει το παιχνίδι των εχθρών της Ελλάδος;;;;;;;;;

ΒΟΜΒΑ απο την ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ο τάφος ενδεχομένως να ανήκει σε δυο σπουδαίες γυναίκες

Βήμα βήμα προχωρούν οι αρχαιολόγοι τις ανασκαφές στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ τα ερωτηματικά για τον μεγάλο αρχαίο τύμβο εξακολουθούν να πληθαίνουν...
Το crashonline.gr μίλησε με τον συγγραφέα Γιώργο Λεκάκη, ο οποίος και επιχειρεί να ρίξει φως στις πρόσφατες ανακαλύψεις, οι οποίες έχουν αφήσει άφωνη την παγκόσμια κοινότητα.
Ο ίδιος, ωστόσο, θέτει εξαρχής δύο θεμελιώδη ερωτήματα. Κατ΄ αρχήν, σημειώνει, "γιατί άργησε τόσο το υπουργείο Πολιτισμού να μπει στον τάφο ο οποίος είναι γνωστός από τη δεκαετία του ΄60; Γιατί τώρα;".
Και, δεύτερον, "γιατί οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες είχαν στρέψει το ενδιαφέρον στη Βεργίνα και όχι στην Αμφίπολη, όταν η τελευταία είχε δώσει εξίσου σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από παλιότερα;". Επισημαίνει, δε, πως "ένας τόσο μεγάλος τάφος μας παραπέμπει σε πολύ μεγάλο ηγέτη (βασιλιά ή αξιωματούχο), ο οποίος, βάσει του μεγέθους, είναι σπουδαιότερος και από τον βασιλιά Φίλιππο.
Και ποιος άλλος σπουδαιότερος υπάρχει εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο; Βάσει μεγέθους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον τάφο ή το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Ένα επιπρόσθετο επιχείρημα είναι – όπως σημειώνει ο Γ. Λεκάκης – ότι "στην περιοχή της Αμφίπολης δολοφονήθηκαν η σύζυγος του Αλεξάνδρου, η Ρωξάνη καθώς και ο γιος του Αλέξανδρος Δ΄ και τάφηκαν στην περιοχή.
Οι τάφοι τους δεν έχουν βρεθεί και είναι πιθανόν να είναι αυτός ο τάφος, στον οποίο να επέστρεψαν και τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να ταφεί μαζί με το γιο και τη σύζυγό του, κατά παραγγελία της μητέρας του Ολυμπιάδος". Όπως τονίζει, "οι γραπτές μαρτυρίες για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες, πράγμα λογικό, καθώς ήθελαν να προστατεύσουν τον τάφο από πιθανή σύληση".
Και υπογραμμίζει: "Το γεγονός ότι στον τάφο έχουμε δύο σφίγγες σημαίνει ότι εκεί έχουν ταφεί δύο σπουδαίες γυναίκες, ενώ η ύπαρξη ενός λέοντα, συμβολικά απεικονίζει τον τάφο ενός σπουδαίου άνδρα.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν εκτός από τη Ρωξάνη να έχει θαφτεί εκεί και η μητέρα του Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Άρα και συμβολικά, ο τάφος ανήκει σε έναν σπουδαίο άνδρα και δύο σημαντικές γυναίκες". Ο Γ. Λεκάκης, καλεί επίσης τους επιγραφολόγους να μελετήσουν τις γραφές – χαράγματα που υπάρχουν στη βάση των σφιγγών. Έντονα ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ή δεν έχει γίνει μία γεωφυσική έρευνα της εν λόγω περιοχής.
Αναφορικά με την περιοχή, υπογραμμίζει πως το κοινό πρέπει να έχει υπόψη του ότι το μνημείο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο χώρο (από την Ασπροβάλτα μέχρι την Καβάλα) γεμάτο με αρχαία μνημεία, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου...
Ο Γ. Λεκάκης, υπενθυμίζει ότι το 1940 όταν γίνονταν οι αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών κατακτητών, τα Κερδύλλια – χωριό της περιοχής – καταστράφηκε τελείως από τους Γερμανούς οι οποίοι έψαχναν τους θησαυρούς του Μ. Αλεξάνδρου στην περιοχή...
 loutrakiodusseas.blogspot.gr

ΑΛΛΟΥ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ!f

Στην γεμάτη από κόσμο πλατεία του Δημαρχείου Κυπαρισσίας ορκίστηκε χθες το απόγευμα ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τους προέδρους , τοπικούς συμβούλους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων.
Η ορκωμοσία έγινε από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας  Χρυσόστομο. Μηνύματα έστειλαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων  Θεόφιλος ,  υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος , ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης , ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο νυν δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας

“Τα προβλήματα είναι άλυτα όσο δεν ασχολείσαι με αυτά” τόνισε  στην ομιλία του ο κ. Κατσίβελας για να συμπληρώσει , “είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Καλός πολίτης καλός ηγέτης είπε δεν είναι αυτός που διαπιστώνει ότι το ποτάμι είναι βρώμικο αλλά μπαίνει σε αυτό και το καθαρίζει.”
Στο μεταξύ το πρωτοδικείο Κορίνθου δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να κάνει την ανακήρυξη σε κανένα απο τους 6 δήμους τους νομού Κορινθίας και η επόμενη πλέον προβλεπόμενη ημερομηνία είναι η Πέμπτη…!!!!
Αν λέμε αν….τελικά βγεί την Πέμπτη η απόφαση ανακήρυξης τότε υποχρεωτικά όλα τα δημοτικά συμβούλια θα ορκιστούν την Κυριακή…!

Πώς κατασκευάζεται μια Κερατέα

Αν το επόμενο διάστημα δεις στο Ξυλόκαστρο να βγαίνουν στο δρόμο μαύρες σημαίες, ντουντούκες να κραυγάζουν, να κλείνουν εθνικές οδοί και τοπικοί δρόμοι, να γίνονται μπλόκα σε βάρος δημοτικών αυτοκινήτων, να πραγματοποιούνται συλλήψεις και προσαγωγές, αν δεις ν’ ανάβουν φωτιές, να σκάνε δακρυγόνα, νοικοκυραίοι να επιτίθενται εναντίον απρόθυμων αστυνομικών, μην ξαφνιαστείς.
του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Εδώ και πολύ καιρό, κάποιοι έχουν στήσει έναν ωρολογιακό μηχανισμό προγραμματισμένο να εκραγεί σύντομα. Ο μηχανισμός δεν είναι τοπικός. Αν ψάξεις προσεχτικά, θα δεις τα δίχτυα του να απλώνονται ως την Αθήνα. Η έρευνα θα αποδώσει υπόγειες διαδικασίες που εξυφαίνονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι, μακριά από την περιοχή, γνώριζαν πολύ καλά τι παιζόταν. Στο Ξυλόκαστρο, ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα – ή σχεδόν.

Η Πελοπόννησος, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει σοβαρό θέμα με τα σκουπίδια. Κάθε λίγο και λιγάκι, μια φωτιά εκδηλώνεται στις υπερφορτωμένες χωματερές της – τις νόμιμες αλλά και τις παράνομες. Παρά τον τουριστικό και αγροτικό χαρακτήρα του τόπου τα σκουπίδια κάνουν παντού φανερή τη θλιβερή παρουσία τους, αλλά κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η άλλη απειλή, που φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρότερα υπόψη από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Κι αυτή καθυστερημένα, όμως.

Αυτές είναι οι τιμές που θα πληρώσετε στο φόρο ακινήτων – Δείτε τις αλλαγές που θα ισχύσουν

Αυτές είναι οι τιμές που θα πληρώσετε στο φόρο ακινήτων – Δείτε τις αλλαγές που θα ισχύσουν
Το τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να υπάρξουν τις επόμενες μέρες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 4000 περιοχές σε όλη την περιφέρεια. Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και της φετινές τιμές.

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ακόμα, στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά.

Θα απλουστευθούν επίσης οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ


Βλάσης ΤσιώτοςΑγαπητοί φίλοι σας ενημερώνω ότι σαν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πήρα την πρωτοβουλία να προκαλέσω μια συνάντηση με θέμα την ανάπλαση της δυτικής παραλίας του Ξυλοκάστρου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο την τετάρτη το πρωί και θα συμμετέχουν οι επικεφαλείς όλων των δημοτικών συνδυασμών, ο εμπορικός σύλλογος, ο σύλλογος επαγγελματιών εστίασης της παραλίας και ο σύλλογος ιδιοκτητών των παραλιακών μαγαζιών. Στη συνάντηση αυτή θα προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα της παραλίας σαν σύνολο από τον Αρίωνα μέχρι την Ρουβέρα, να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στην χρήση της παραλίας και να μελετήσουμε εφικτές αλλαγές στην υφιστάμενη μελέτη, έχοντας πάντα στόχο μια συνολική μελέτη του κέντρου της πόλης. Θεωρώ ότι η ειλικρινής συζήτηση είναι προαπαιτούμενο αν θέλουμε να αποκτήσει ο τόπος μας την δυναμική που του αξίζει.
ΤΣΙΩΤΟΣ.Χ.ΒΛΑΣΙΟΣ

«Μαχαίρι» στις συντάξεις έως 30%

«Η αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας των εισφορών και των παροχών που χορηγούν τα Ταμεία», ιδιαίτερα για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης λαμβάνοντας – ακόμη και σήμερα – έως και 30% μεγαλύτερη σύνταξη, τίθεται στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό που θα έχει στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόϊκας.
Την εξάλειψη των…επιδοτήσεων – «μπόνους» που προσαυξάνουν τις συντάξεις δημιουργώντας ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης (και όλες τις προϋποθέσεις για τη… συνέχιση της «μαύρης» εργασίας εφόσον εξασφαλίζονται τις καλύτερες παροχές με τα ελάχιστα έτη ασφάλισης) έχει ζητήσει επισήμως η τρόικα. Και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου έχοντας αναθέσει, ήδη, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εκδώσει έως τον Οκτώβριο ειδική μελέτη με τις «μη ανταποδοτικές» παροχές ανά Ταμείο.
Αποφάσεις
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Ασφαλιστικού και τον κίνδυνο «εκτροχιασμού» του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής στη διετία 2015 – 2016, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων.
Ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία – μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την παρατεταμένη ύφεση και την «κρίση» πληρωμών – είναι τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν ότι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, έχοντας απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου ? Ιουλίου το 81,3% και το 64%, αντίστοιχα, της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Μέσα σε αυτό το «ασφυκτικό» οικονομικά – και «φορτισμένο» κοινωνικά και πολιτικά – «περιβάλλον» και με δεδομένες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «δεν μπορεί να επιδοτούνται οι συντάξεις ορισμένων σε βάρος όλων των υπολοίπων».
Τα ίδια στελέχη αποκλείουν νέες ανατροπές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης τα οποία, άλλωστε, συγκλίνουν σταδιακά στο 62ο και στο 67ο για την πλειονότητα των ασφαλισμένων και αναζητούν κοινωνικοασφαλιστικές «λύσεις» που θα έχουν «άμεσο δημοσιονομικό αντίκρισμα» και «στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν στο Παρίσι, εκτός από την ήδη αποφασισμένη λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων, και τα σενάρια που προβλέπουν την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία) καθώς και των «μπόνους» σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) και του προβλεπόμενου στο σχετικό νόμο 3863/10 υποχρεωτικού διαχωρισμού των προνοιακών παροχών από τις κύριες συντάξεις.
Στην «ατζέντα» της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, ακόμη, ο νέος απεργιακός νόμος, η αξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων καθώς και η πρόβλεψη δεύτερου βαθμού κρίσης στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περιπτώσεις μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.
Τα «μπόνους» στις κατώτατες συντάξεις
Αποκαλυπτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζει στην «Η» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος, για τα «μπόνους» – προνοιακά και μη ανταποδοτικά «συμπληρώματα» – στις κατώτατες συντάξεις που χορηγούν τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ:
Στο ΙΚΑ για ασφαλιζόμενο με μισθό 900 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετίας) είναι 486 ευρώ ενώ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ (το 30% επιδοτείται). Με 4.800 ημέρες ασφάλισης η αναλογική σύνταξη που προκύπτει είναι 353 ευρώ και με 5.100 ημέρες ασφάλισης (17έτη) 362 ευρώ, ενώ για να λάβει την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει, θα έπρεπε να έχει ασφαλιστεί για πάνω από 8.400 ημέρες!
Στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, με ασφάλιση 15 ετών, για όσους συνταξιοδοτούνται με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ) ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ θα ήταν 488,65 ευρώ. Το ίδιο «μπόνους» ισχύει και για συνταξιοδοτούμενους με περισσότερα έτη (η σύνταξη ασφαλισμένου με 36 έτη που συνταξιοδοτείται με τις διατάξεις του ΤΕΒΕ είναι 1.609,84 ευρώ ενώ του ΟΑΕΕ 1. 184,02 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία

Προσλήψεις 19.500 αναπληρωτών στα σχολεία

«Κλείδωσαν» οι τοποθετήσεις 19.500 αναπληρωτών που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να βρίσκονται στις θέσεις τους μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
Το σχέδιο για τις προσλήψεις 19.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βάση τα κενά που καταγράφονται στα σχολεία σε ειδικότητες καθηγητών αλλά και στις περιφέρειες της χώρας παρουσιάζει το «Έθνος». Ο αριθμός των 19.500 αναπληρωτών έχει πλέον «κλειδώσει» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ στόχος είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θα προσληφθούν να τοποθετηθούν στα σχολεία έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Λόγω του «παγώματος» για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για μία ακόμη χρονιά, τα κενά στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας θα καλυφθούν από αναπληρωτές.Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά την πρόσληψη 19.500 αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα υπάρχουν περίπου 3.000 κενά.
Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, φαίνεται πως για κάθε μία αποχώρηση θα προσληφθούν τουλάχιστον τρεις αναπληρωτές (συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια συνταξιοδοτούνται 6.000 εκπαιδευτικοί).

Δημοτικοί υπάλληλοι: Τι αλλάζει για αξιολόγηση, μετατάξεις, εξαγορά συντάξιμων χρόνων (ΦΕΚ)

Τις αλλαγές που επιφέρει ο Ν.4281/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 160/8-8-2014), «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, Οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» για τους εργαζόμενους στους δήμους καταγράφει ενημερωτικό σημείωμα της ομοσπονδίας τους. Συγκεκριμένα:
Άρθρο 248:
«Το προσωπικό που, έως τη θέση σε ισχύ του Ν.4172/2013, υπηρετούσε σε θέσεις ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων, δικαιούται να αναγνωρίσει ως συντάξιμο, κατόπιν εξαγοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής του σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δυνάμει των διατάξεων της παρ.15 του άρθρου 20 του Ν.2639/1998.
Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου ως συντάξιμου και μέχρι πέντε έτη κατ΄ ανώτατο όριο, υποβάλλεται αίτηση στους αρμόδιους φορείς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του τελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Το ποσό της εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του εργαζόμενου μηνός Ιουνίου 2013, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς ποσοστά εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Το ποσό που προκύπτει από τον πιο πάνω υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται αντίστοιχα από τον εργαζόμενο ως ασφαλισμένο και τον οικείο Ο.Τ.Α. ως εργοδότη, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις ισάριθμες με τους μήνες που αναγνωρίζονται, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερος των εξήντα.
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή την προσαύξηση του ποσού της μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση του ποσού εξαγοράς, εκτός εάν υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση, οπότε οι υπολειπόμενες δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη.
Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου πριν την εξόφληση του οφειλομένου ποσού, το υπολειπόμενο ποσό καταβάλλεται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τα δικαιοδόχα πρόσωπα, στα οποία μεταβιβάζεται η σύνταξη.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑ, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.»
Με τη διάταξη αυτή (άρθρο 248) δίνεται η δυνατότητα στους Σχολικούς Φύλακες να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο, μετά από εξαγορά στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στους οικείους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης, το χρόνο απασχόλησής τους σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 250:
Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 του Ν. 4250/2014 και άλλες διατάξεις.
1.       Στο άρθρο 7 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 20 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν. 4250/2014 και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 7 του Ν.4275/2014, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Σε περίπτωση που το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης επιμερισμού, δεν άσκησε τα καθήκοντά του στην αντίστοιχη θέση κατά το έτος αξιολόγησης, η απόφαση επιμερισμού εκδίδεται από το όργανο που υπηρετεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης κατόπιν πρότασης των προϊσταμένων, οι οποίοι κατά το έτος αξιολόγησης ενεργούν ως αξιολογητές».
2.       Στο τέλος του άρθρου 10 του π.δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Τα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του αξιολογούμενου συνίστανται ενδεικτικά στα εξής:
α. Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ ή άλλου πιστοποιημένου φορέα επιμόρφωσης.
β. Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές δια βίου μάθησης.
γ. Ανάπτυξη ορισμένης δεξιότητας.
δ. Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.
ε. Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας».
3.       Στο άρθρο 18 του π.δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 25 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4250/2014 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί  εντός της προβλεπόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων, η περαιτέρω διαδικασία, της εισήγησης και αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν αναστέλλεται. Στην περίπτωση αυτή τα στοιχεία των αξιολογούμενων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης), καθώς και η περίοδος αξιολόγησης συμπληρώνονται επί του εντύπου αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού».
4.       Η παρ.5 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«5.α. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του Ν.4172/2013 ( Α΄ 167) και δεν θα επιφέρουν καμία άλλη δυσμενή έννομη συνέπεια, μισθολογικού, υπηρεσιακού ή άλλου χαρακτήρα για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους, β. Το σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων του π.δ. 318/1992, όπως ισχύει, εφαρμόζεται αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013. γ. Εφόσον η αξιολόγηση του έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης τους έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου».
5.       Οι προθεσμίες που τίθενται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 32 του Ν.4250/2014 επανακαθορίζονται ως εξής:
Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 εκδίδεται η απόφαση επιμερισμού ποσοστών. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου συντάσσεται η αυτοαξιολόγηση, μετά το πέρας του οποίου συντάσσονται εντός δεκαπέντε ημερών οι εισηγήσεις, εφόσον απαιτούνται και εντός μηνός από το πέρας της προθεσμίας συμπλήρωσης της αυτοαξιολόγησης ή της εισήγησης, εφόσον απαιτείται, συντάσσονται οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
6.       Στο δεύτερο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 8 του Ν.4275/2014 (Α΄ 149) απαλείφεται η φράση εντός της παρενθέσεως «(άρθρα 69 και 70 του Υ.Κ.)».
Με τις παρ.1 έως 5 τροποποιούνται διατάξεις του Ν.4250/2014 που αφορούν στην «συγκριτική αξιολόγηση».
Ενώ με την παρ.6 λύνεται οριστικά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πράξη 192/2013 του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρούσε ότι για τις μετατάξεις εντός του ίδιου ή ανώτερου κλάδου χρειάζεται έγκριση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει.

aftodioikisi.gr

Απαγορευτικό από Μαξίμου σε… κουστωδίες ενόψει ΔΕΘ

ANT.SAMARAS-DETH-2

Οδηγίες προς… ναυτιλομένους δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της παρουσίας υπουργών, υφυπουργών και κομματικών στελεχών στην ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα από το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενημέρωσαν τους υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και κομματικά στελέχη να αποφύγουν να ανέβουν στην ΔΕΘ για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, με… στρατό συμβούλων στο πλευρό τους.
Στο Μαξίμου δεν θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να δημιουργηθούν αλγεινές εντυπώσεις με πολυάριθμες κουστωδίες, ώστε να επισκιαστεί η ομιλία του Πρωθυπουργού.

Χαρδούβελης: Συνεπείς με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Έξι οι δόσεις

xardouvelis

Ο Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη με την παρουσία των Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνισε ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι σύμφωνες με όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι οι φοροελαφρύνσεις, το αντιρατσιστικό και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσαν» οι έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αποφασίστηκε να απαλλαγεί όλη η Κεφαλονιά για ένα χρόνο από τον φόρο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης των σχετικών με τον ΕΝΦΙΑ θεμάτων και ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για δεδομένες παρεμβάσεις. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν της Τετάρτη, στη Βουλή για να ψηφιστούν στις επόμενες ημέρες.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα κι’ αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.
Ακόμα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας. Από την άλλη πλευρά, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές της συγκυβέρνησης, για τη χορήγηση έκπτωσης 25%- 30% από τον ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τελικά ο περιορισμένος χρόνος για τις σχετικές προσαρμογές και το αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα οδήγησαν σε καθολική αναδίπλωση.
Στην ίδια βάση θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)

Κουβέλης: Δεν μου έγινε βολιδοσκόπηση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

kouvelis121

Το όνομα του Φώτη Κουβέλη μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο ίδιος ξεκαθαρίζει σε συνεργάτες του ότι δεν του έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι της ώρας τέτοιες συζητήσεις».
Σύμφωνα με τον Βηματοδότη την Πέμπτη, που συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν βουλευτές που θα προτάσσουν το θέμα του Κουβέλη, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μην… σέρνεται αυτή η υπόθεση.
 ysterografa.gr

Πολεμικό αεροσκάφος έπεσε στην Κομοτηνή

a_7_28

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου Α-7 έπεσε στην περιοχή της ορεινής Ροδόπης.
Ο χειριστής του κατάφερε να το εγκαταλείψει πριν την πρόσκρουση και τον περισυνέλεξε πεζοπόρο τμήμα. Το ευχάριστο είναι πως είναι καλά στην υγεία του.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη και ενώ έκανε τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναφοράς της λειτουργίας του αεροσκάφους δεν κατάφερε να το θέσει υπό έλεγχο.
Να σημειώσουμε ότι το αεροσκάφος συμμετείχε σε άσκηση σε συνεργασία με μονάδες του στρατού.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

http://www.airetos.gr

ananasa@otenet.gr

Η Νέα Ελλάδα και ο Υπαρκτός Πατριωτισμός



Του Πέτρου Τατούλη*

Ποια αλήθεια θέλουμε να είναι η Νέα Ελλάδα σε πέντε χρόνια από σήμερα; Αν και πολύς λόγος έγινε στις πρόσφατες εκλογές με γενικοποιήσεις και αφαιρετικές ιδέες για την Νέα Ελλάδα είναι αναγκαίο να θεωρήσουμε το όραμα της, χωρίς όμως την αλαζονεία της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εκεί όπου υβρίδια καλών προθέσεων και κακών επιλογών σαράντα χρόνια τώρα οδήγησαν στην παρακμή και την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Η ηθικολογία και η αναζήτηση απλοϊκών λύσεων στα σύνθετα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, δύο βασικές συνιστώσες του λαϊκισμού στον οποίο αναζητά αποκούμπι και άλλοθι το πολιτικό σύστημα προκειμένου να διασωθεί, δεν δίνουν προφανώς απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: «Ποια είναι η Νέα Ελλάδα» και περαιτέρω «Ποιοι θέλουν και μπορούν να την δημιουργήσουν». Οι παλιοί και γερασμένοι θεσμοί που παλεύουν ακόμη αδυσώπητα να βρουν τον ρόλο τους στην σημερινή σκληρή ελληνική πραγματικότητα; Οι επικοινωνιακές τακτικές που μάταια επιχειρούν να κρύψουν το διαχρονικό έλλειμμα στην παραγωγή συγκροτημένων πολιτικών και στην χάραξη εθνικής στρατηγικής; Ή μήπως οι κομματικοί μηχανισμοί – παλιοί και νέοι- που αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα την δική τους ευθύνη στην συνολικότερη απαξίωση της χώρας τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης των πολιτικών από τους πολίτες όσο και της αντιμετώπισης της χώρας από την διεθνή κοινότητα;
Έχω επισημάνει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι το κεντρικό Κράτος και οι κυβερνήσεις θα έχουν μπροστά τους έναν υπερδεκαετή αγώνα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Κύριο γνώρισμα αυτής της περιόδου είναι η βίαιη αποτύπωση της πολιτικής ανωριμότητας, με την έννοια της αδυναμίας ανάληψης ευθύνης αφενός για τα κακώς γινομένα στο παρελθόν και αφετέρου για τα δέοντα γενέσθαι στο παρόν και το μέλλον. Σύμφυτη με την πολιτική ανωριμότητα είναι και η πολιτική αστάθεια είτε ως αίτιο είτε ως αιτιατό.
Πολιτική ωριμότητα και πολιτική σταθερότητα είναι ωστόσο τα προαπαιτούμενα για τους πολίτες που αναζητούν ακόμη το φως στο βάθος ενός τούνελ, προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν ανάσα και να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό όσο διάστημα απαιτηθεί για να πιάσει η χώρα και πάλι ασφαλή στεριά. Πολιτική ωριμότητα χωρίς σταθερότητα δεν αποδίδει καρπούς. Και πολιτική σταθερότητα χωρίς υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες είναι κατ’ επίφαση δημοκρατία. Η συνύπαρξη των δύο αυτών συνιστωσών είναι το αίτιο και το αιτιατό της Νέας Ελλάδας, όπου υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και ρεαλισμού, απαλλαγμένου από τον ιδεαλισμό του λαϊκισμού εκείνων που ανησυχούν νυχθημερόν για το δικό τους αύριο, θα φροντίσουν το αύριο της χώρας και θα εμπνεύσουν αισιοδοξία στους πολίτες να κρατηθούν ζωντανοί και να συνδημιουργήσουν το μέλλον, στην υπηρεσία των αρχών ενός νέου «Υπαρκτού Πατριωτισμού».
Το βάρος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας και της διοικητικής της ανασυγκρότησης έχει ήδη πέσει στους ώμους ενός νέου ακόμη θεσμού, αυτού των αιρετών περιφερειών. Εκεί όπου η σταθερότητα μπορεί να αναζητήσει την πολιτική ωριμότητα προκειμένου να προσφέρει ένα νέο, αποτελεσματικό και ριζοσπαστικό μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης για το σύνολο του τόπου. Με αυτήν την λογική, οι 13 αιρετές περιφερειακές διοικήσεις της χώρας, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη, τριετή πιλοτική, εμβρυική τους λειτουργία και μπαίνοντας σε έναν κρίσιμο πενταετή κύκλο από την 1η Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια του οποίου θα κληθούν να διαχειριστούν 13 δις ευρώ, αποτελούν τα πρώτα κύτταρα της Νέας Ελλάδας. Υπό προϋποθέσεις και όρους:
-          Να συνεργαστούν με τις κεντρικές κυβερνήσεις στην επίλυση των γραφειοκρατικών δυσκολιών και να δημιουργήσουν ευέλικτες και σύγχρονες διοικητικές δομές, κοντά στον πολίτη και φιλικές με την επιχειρηματικότητα.
-          Να διεκδικήσουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απαρτίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό για την χάραξη του οποίου έχουν ήδη αρμοδιότητα.
-          Να δημιουργήσουν μοντέλα επίλυσης δύσκολων προβλημάτων με δάνεια εμπειρία, προσαρμοσμένη στις ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες.
-          Να μοχλεύσουν τους πόρους τους και να κινητοποιήσουν κάθε διαθέσιμο κονδύλι για την ισχυροποίηση της τοπικής τους οικονομίας, κυρίως των παραγωγικών της τομέων.
-          Να επενδύσουν στην δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας προκειμένου να συντείνουν στην αναγκαία όσο ποτέ συγκρότηση ενός ισχυρού ενωτικού κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης με όρους κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
-          Να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στην διεθνή απαξίωση της χώρας και να αναδειχθούν σε αξιόπιστους συνομιλητές των περιφερειών της Ευρώπης.
-          Να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να αποτελέσουν την μεταρρυθμιστική δύναμη που η χώρα έχει ανάγκη για να βγει από το τούνελ της δημοσιονομικής προσαρμογής και να μπει στον δρόμο της αναπτυξιακής προοπτικής.
-          Να δημιουργήσουν μια ισχυρή Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ), όχι στην λογική ενός συνδικαλιστικού οργάνου που διαπραγματεύεται με την εκάστοτε κεντρική εξουσία για την νομή της, αλλά στα πρότυπα ενός πολιτικού οργάνου που θα αναλάβει μέρος της ευθύνης για την έξοδο της χώρας από την κρίση είτε μέσα από συναινέσεις είτε μέσα από πολιτικές συγκρούσεις. Και αυτήν την ευθύνη να την αναλάβει όχι μεταξύ των μελών της, αλλά απέναντι στους πολίτες.
Η επόμενη πενταετία είναι εκείνη που θα κρίνει αν η Νέα Ελλάδα είναι εφικτή και με ποιους όρους. Για να συμβεί το «restart» στην οικονομία πρέπει να προηγηθεί η επανεκκίνηση της πολιτικής. Αυτή η επανεκκίνηση έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη σε περιφερειακό επίπεδο, όπου έχουν καταρρεύσει τα τείχη του κομματισμού, όπου η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια τελούν υπό την συνεχή κρίση του πολίτη, όπου η ευθύνη για την χάραξη του μέλλοντος βαραίνει πια τις τοπικές κοινωνίες. Μένει η υπέρβαση αυτή να εκφραστεί και να ισχυροποιηθεί στην συλλογική έκφραση του θεσμού, την Ένωση Περιφερειών. Θα είναι και ένα πρώτο βήμα για τον δημόσιο βίο στην μακρά διαδρομή προς την πολιτική του ωριμότητα. Κατά την άποψή μου, ωστόσο, είναι και το μόνο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολίτες στην βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η Νέα Ελλάδα.
*Ο Πέτρος Τατούλης επανεξελέγη περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης «ακυρώνει» την Καθημερινή


nikos dendias dhlwseis
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανεχτεί παραπληροφόρηση του κοινού, τη στιγμή που δίνεται μάχη για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ειδικά στα θέματα των κόκκινων δανείων και όσο γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για σειρά καυτών ζητημάτων.

Την «αγανάκτηση» του Νίκου Δένδια, πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή με τον τίτλο: “Αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη”.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ακύρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με μία δυναμική ανακοίνωση: “Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «Αυστηρότερος ο νόμος Κατσέλη» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τα αναφερόμενα σε προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι παντελώς ανυπόστατα.”

Φαίνεται πως ο νέος υπουργός Ανάπτυξης δεν πρόκειται να δεχθεί παιχνίδια παραπληροφόρησης που είναι ικανά να επιδεινώσουν την κοινωνική κρίση ειδικά τώρα που καταβάλλεται μία προσπάθεια για την εκτόνωσή της, φέρεται να υποστηρίζουν συνεργάτες του. "Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τις διαπραγματεύσεις" ...αναφέρουν.
Γράφει ο Τάκης Αναστασάκης
για το www.news4all.gr

«Ένστολοι-δημόσιοι υπάλληλοι»



Γράφει ο
Δημήτρης Κοκκινάκης
Αγαπητή «Ελεύθερη Ζώνη»,

Είμαι ο απόστρατος Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας (προελεύσεως ΣΜΑ) Δημήτριος Κοκκινάκης.

Στο σημείωμά μου αυτό, δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ με θέματα απτόμενα οικονομικών διεκδικήσεων (όπως, ασφαλέστατα, θα μπορούσα), αλλά με θέματα απτόμενα της ΗΘΙΚΗΣ υποστάσεως των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εδώ και λίγα χρόνια, ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ, ακούω να μας αποκαλούν «ενστόλους» και όχι Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι ο Συνταγματικώς Θεσμοθετημένος όρος, τον οποίο πρέπει ΟΛΟΙ να χρησιμοποιούν.

Και νέα «καμπάνα» για την Αργεντινή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Κλείνουν σήμερα δύο μήνες από την ημέρα που με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου «πάγωσε» η δυνατότητα της Αργεντινής να καταβάλει δόση ύψους 539 εκ. δολαρίων έναντι παλαιών χρεών της, μετά τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της (της 29ης Μαΐου) για ρύθμιση ανεξόφλητων χρεών 9,7 δις ευρώ σε μια πενταετία.

Ως γνωστόν, η εξέλιξη οφειλόταν στο γεγονός ότι οι ομολογιούχοι που δεν είχαν δεχθεί το «κούρεμα», είχαν έκτοτε στραφεί κατά της Αργεντινής ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, διεκδικώντας το σύνολο της οφειλής.

Έτσι, όταν το Μπουένος Άιρες αποφάσισε να σταματήσει τα «δεν πληρώνω» και συμφώνησε να ξεκινήσει την καταβολή δόσεων, οι κερδοσκόποι μπλόκαραν την υλοποίηση της συμφωνίας με μια δικαστική απόφαση που απαγορεύει στην Αργεντινή την καταβολή των δόσεων και σε αυτούς που είχαν συμφωνήσει με το «κούρεμα».

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον έφορο της ΔΟΥ Κορίνθου για την μείωση των τιμών των ακινήτων





Τον έφορο της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου κ. Βασίλη Ανδρικόπουλο επισκέφθηκε χθες Δευτέρα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την μείωση των τιμών ζώνης στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου η οποία βρίσκεται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Από όταν ανέλαβε καθήκοντα εφόρου στην Δ.Ο.Υ. Κορίνθου ο κ. Ανδρικόπουλος έχω συνεχή επικοινωνία και συνεργασία σχετικά με το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τις τιμές ζώνης ακινήτων εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου, προκειμένου να μειωθούν για να αντιστοιχούν στην πραγματική αξία και φοροδοτική ικανότητα των συμπολιτών μου.
Χθες ο κ. Ανδρικόπουλος με ενημέρωσε ότι απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητά την μείωση των τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή του πρώην Δήμου Άσσου- Λεχαίου στο επίπεδο των 69,85 €/ τ.μ., τιμή η οποία προκύπτει από συμβόλαιο που έχει γίνει το έτος 2010 και είναι μικρότερη από την καθορισθείσα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι το εν λόγω συμβόλαιο βρέθηκε κατόπιν επίμονης και εντατικής προσπάθειας των συμπολιτών μου κ. Γιώργου Ανδρικόπουλου και κ. Κωνσταντίνου Καραμπίνη, με τους οποίους βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία. Παράλληλα οφείλω να ευχαριστήσω τον έφορο της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου κ. Ανδρικόπουλο ο οποίος έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον και με αυτή την ξεκάθαρη επιστολή ζητά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Κορινθίας εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, επεσήμανα στον έφορο, ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο  να μην έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, για διαφόρους λόγους, οι χαμηλότερες τιμές βάσει συμβολαίων που είχαν συναφθεί, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον κ. Ανδρικόπουλο, ο οποίος καμία ευθύνη φέρει για τις ενδεχόμενες ελλείψεις στα βιβλία της Δ.Ο.Υ., να διατάξει ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να καταχωρηθούν όλες οι τιμές των συμβολαίων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μετά το 2008, γεγονός που θα οδηγήσει στην μείωση των τιμών και συνεκδοχικά και στην μείωση του φόρου.
Σε αυτή την προσπάθεια καλώ όλους του συμπολίτες μου, οι οποίοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν ή έχουν οι ίδιοι συνάψει συμβόλαια, ιδιαίτερα για το 2010 από τα οποία προκύπτουν τιμές χαμηλότερες από τις καθορισθείσες, να συμβάλλουν και να ενημερώσουν την Δ.Ο.Υ. Κορίνθου και εφόσον το επιθυμούν και εμένα προσωπικά.
Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα ώστε στο πλαίσιο αναθεώρησης του νόμου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, να υπάρχουν τα σωστά συγκριτικά στοιχεία και να αποδοθεί δίκαια ο φόρος που αναλογεί σε κάθε ακίνητο. Ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία για την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» και είμαι αισιόδοξος ότι θα αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος των ιδιοκτητών της Κορινθίας.»

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για την ενδεχόμενη μεταφορά στο Ξυλόκαστρο , απορριμμάτων από την Αργολίδα και Αρκαδία

 

Eρώτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων Δήμων της Αρκαδίας και της Αργολίδας στον Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Χρίστος Δήμας ζητά να πληροφορηθεί τη θέση του Υπουργείου για το πρόβλημα. Παράλληλα, θέτει ζήτημα νομιμότητας για μια τέτοια ενέργεια υπογραμμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος Χ.Υ.Τ.Α. σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη μπορεί να δεχθεί μέχρι 12.500 τόνους απορριμμάτων ετησίως τη στιγμή που ο όγκος των απορριμμάτων της Αρκαδίας και της Αργολίδας υπερβαίνει τους 150.000 τόνους.

Τέλος, υπογραμμίζει τις απειλές για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής ενώ ταυτόχρονα ρωτά για την ορθότητα και τη βιωσιμότητα μεταφοράς απορριμμάτων από ένα τουριστικό θέρετρο, όπως π.χ. την Ερμιονίδα σε ένα άλλο (Ξυλόκαστρο) αλλά και για το ποιος (Το Υπουργείο, η Περιφέρεια ή ο ΦΔΣΑ) θα λάβει την απόφαση και την ανάληψη της ευθύνης για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει

Ορεινή Κορινθία Η Ελληνική Ελβετία

Υπάρχει μια περιοχή της Ελλάδας που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μαγικές εικόνες ελατοσκέπαστων ορεινών όγκων και κοντινή απόσταση από την Αθήνα και αυτή δεν είναι άλλη από την ορεινή Κορινθία. Αυτή η ταπεινή γωνιά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μια εκπληκτική εναλλαγή παραστάσεων της γενναιόδωρης φύσης σε συνδυασμό με την επιβλητική παρουσία του όρους  Κυλλήνη (ή Ζήρεια), που συνιστά τον «φυσικό» πρωταγωνιστή του τοπικού οικοσυστήματος.
ADVERTISEMENT
Άλλωστε στην καταπράσινη αγκαλιά του, το όρος Ζήρεια φιλοξενεί αυθεντικούς μωραΐτικους οικισμούς, αρχαίους μύθους και μοναστικές παραδόσεις αιώνων. Το όνομα του όρους Κυλλήνη οφείλεται στους «κύλλους» χώρους, δηλαδή στις πολλές κοιλότητες και τα λακκώματα, που το χαρακτηρίζουν γεωμορφολογικά. Η ονομασία «Ζήρεια» πιθανότατα προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει βελανίδι.
Οι μοναδικές ομορφιές της Ζήρειας, σε όλες τις εποχές του χρόνου, συνέδεσαν τις «θεϊκές κορφές» της με μύθους και θεούς. Στη δυτική πλευρά της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο σε υψόμετρο 1.700μ, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής.
Ανάμεσα στα πρώτα του ανδραγαθήματα συγκαταλέγεται η κατασκευή της πρώτης λύρας από το καβούκι μιας χελώνας. Σήμερα μία από τις κορυφές της Κυλλήνης ονομάζεται Χελυδορέα, και ένα χωριό Χελυδόρι,  που σημαίνει εκδορά χελώνας, σε ανάμνηση του τρόπου κατασκευής του μουσικού οργάνου.


Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο για να γνωρίσει κανείς την ορεινή Κορινθία και να την απολαύσει. Οι διαδρομές στην ορεινή Κορινθία είναι πολλές και με ένα SUV οι επιλογές πολλαπλασιάζονται…Το Κιάτο αποτελεί συνήθως την αφετηρία μιας εξόρμησης, καθώς μόλις 35 χλμ. χωρίζουν την όμορφη παραλιακή πόλη από τη λίμνη Στυμφαλία.
Ο γεμάτος στροφές οδικός άξονας ακολουθεί μια ανηφορική πορεία μέχρι τα 800μ. υψόμετρο, ενώ σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης διαδρομής αποτελεί το χωριό Σούλι, ένας γραφικός ορεινός οικισμός. 23 χλμ. νότια του Σουλίου είναι το χωριό της Στυμφαλίας, γνωστό από τη μυθολογία και τη λίμνη της-υγροβιότοπος με τουλάχιστον 130 είδη ορνιθοπανίδας.
Συνεχίζοντας πάντα στον κεντρικό δρόμο, φτάνει κανείς στο χωριό Καρτέρι και από εκείν στο πετρόκτιστο χωριό Λαύκα, που είναι κτισμένο στους πρόποδες του δασωμένου Ολίγυρτου. Με αφετηρία το συγκεκριμένο χωριό είναι δυνατός ο γύρος της λίμνης ακολουθώντας τον δρόμο που διατρέχει τις νότιες όχθες της Στυμφαλίας.
Στη συνέχεια, τα πυκνά ελατοδάση της Ζήρειας αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπικού οικοσυστήματος. Ο ιδιαίτερα ελικοειδής και ανηφορικός δρόμος οδηγεί μετά από 10χλμ. στο χωριό Καστανιά. Κτισμένη σε υψόμετρο 920μ. μέσα σ’έναν παράδεισο από μαύρα έλατα, καστανιές και καρυδιές, η Καστανιά είναι ένα από τα γνωστότερα χειμερινά θέρετρα της περιοχής.
Έχοντας αγγίξει το διάσελο της Καστανιάς, μοιραία ξεκινά η κατάβαση προς τη μικρή κοιλάδα του Φενεού, που βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. και την οποία οριοθετούν οι ορεινοί όγκοι του Χελμού, της Ζήρειας και της Ντουρτουβάνας. Τα χωριά Μοσιά, Μεσινό, Γκούρα, Στενό και Φενεός, σκαρφαλωμένα στα υψώματα της Ζήρειας, βρίσκονται πάνω στην τροχιά της διαδρομής προς το παραλιακό Δερβένι, ενώ επιβάλλεται μια μικρή παράκαμψη προς τα χωριά Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Πανόραμα, καθώς επίσης την τεχνητή λίμνη της Δόξας και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου.
Η λίμνη Δόξας κατασκευάστηκε με σκοπό να συγκεντρώνονται τα νερά των χειμάρρων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αρδευτικές ανάγκες της γειτονικής κοιλάδας του Φενεού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και ανθρώπινο έργο, ταιριάζει απόλυτα με το τοπικό οικοσύστημα. Ένας δρόμος-άσφαλτος πλέον-συνολικού μήκους περίπου 10 χλμ. κινείται περιμετρικά της λίμνης, ενώ την παράσταση αναμφίβολα κλέβει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό κομμάτι γης-μέσα στα νερά της λίμνης-και προσεγγίζεται χάρη σε ένα στενό τεχνητό μονοπάτι…
Πριν την επιστροφή στην πορεία προς το Δερβένι, μπορεί κανείς να διατρέξει δύο ενδιαφέρουσες διαδρομές με αφετηρία τα Καλύβια: η μία ανηφορίζει προς τον οικισμό Λυκουριά (20 χλμ μακριά), απ’ όπου μετά 8 χλμ. φτάνει στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί αριστερά στην Τρίπολη και δεξιά στην Κλειτορία. Η άλλη διαδρομή, που στο σύνολό της είναι χωμάτινη(16 χλμ), καταλήγει μέσω Φενεού στη Ζαρούχλα, έχοντας προηγουμένως διατρέξει ένα δασικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Βασική προϋπόθεση είναι ένα όχημα 4χ4.
Επιστρέφοντας στο Μεσινό, η πορεία οδηγεί προς τα χωριά Γκούρα και Στενό, ενώ στη διασταύρωση (7 χλμ μετά το Στενό), αριστερά κατευθύνει στον οικισμό Κάτω Ταρσός, ένα από τα απομακρυσμένα χωριουδάκια της Ζήρειας. Εκεί αξίζει η εκκλησία της Παναγίας των Βράχων, η οποία είναι κτισμένη σε μια πρωτόγνωρα άγρια, όσο και γοητευτική τοποθεσία απόκρημνων και κατακόρυφων βράχων. Γυρνώντας και πάλι στον κεντρικό δρόμο, η συνέχεια της διαδρομής περνά από το χωριό Σαραντάπηχο και κατόπιν στο χωριό Εβροστίνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ.
Κακά τα ψέματα όμως, ο πιο δημοφιλής προορισμός στην ορεινή Κορινθία τα τελευταία χρόνια είναι τα Τρίκαλα. Τα πέτρινα σπίτια, οι βρύσες με τα κρύα νερά στην καρδιά των συνοικιών, η θέα στον Κορινθιακό κόλπο και η Ζήρεια, συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για διακοπές.
Οι περισσότεροι ξενώνες βρίσκονται στα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα, με την Άνω συνοικία να είναι σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100μ. και να αγναντεύει τον Κορινθιακό κόλπο. Εδώ αξίζει το ερειπωμένο σπίτι των Νοταραίων, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία. Σε υψόμετρο 850μ. βρίσκεται η Κάτω συνοικία, η…ανεξερεύνητη πλευρά των Τρικάλων.
Η καρδιά της κτυπά στην κεντρική πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια. Τα Τρίκαλα αποτελούν ιδανικό εφαλτήριο για εξορμήσεις στη Ζήρεια με το μίνι χιονοδρομικό, στη…γη της επαγγελίας όπως χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι την πεδιάδα του Φενεού και την Γκούρα. Στην ορεινή Κορινθία υπάρχει και μία τρίτη λίμνη η οποία μοιάζει με μαγική εικόνα, αφού κρυμμένη όπως είναι στη Ζήρεια εμφανίζεται μόνο τον χειμώνα που μαζεύει νερό από βροχοπτώσεις.
Η εξερεύνηση της λίμνης Δασιού σε υψόμετρο 1.480μ. αρχίζει από τα Μεσαία Τρίκαλα. Η διαδρομή είναι βατή, όμως καλό είναι να αποφεύγεται αν έχει βρέξει και βέβαια την περίοδο των έντονων χιονοπτώσεων, γιατί ο δρόμος κλείνει. Φυσικά εκτός από τις ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, υπάρχουν και πολυάριθμα μονοπάτια. Μάλιστα λέγεται πως σε όλο τον ορεινό όγκο της Ζήρειας υπάρχουν περίπου 52χλμ. μονοπατιών. Οι φυσιολάτρες και ορειβάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλές διαδρομές πεζοπορίας στην ορεινή Κορινθία. Μπορούν να κατακτήσουν τις κορυφές της Ζήρειας, να μαγευτούν από την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, να συναντήσουν σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, να περπατήσουν δίπλα σε σπάνια ορεινή βλάστηση και άφθονα νερά.
Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ζήρειας ευχαρίστως θα δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις διαδρομές και θα προφυλάξουν από κινδύνους. Οι δεκάδες ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ορεινή Κορινθία θα εξασφαλίσουν τη διαμονή ακόμα και σε περιόδους αιχμής, ενώ στις ταβέρνες της περιοχής περισσεύουν οι τοπικές νοστιμιές και οι παραδοσιακές γεύσεις και μάλιστα σε λογικές τιμές. Ενδεικτικά για τη διαμονή θα αναφέρουμε τους ξενώνες «Σεμέλη» και «Καλλιστά» στη Γκούρα, «Ευρωστίνη» στην Ευρωστίνη, «Πηγή Ταρλαμπά», «Μυσσαίον» και «Δρυάδες» στα Τρίκαλα, «Στέκι» και «Ξενία» στην Καστανιά, «Στου Δεκλερή» στα Άνω Τρίκαλα, «Τα τρία πλατάνια» στα μεσαία Τρίκαλα και «Τα λημέρια του Πάνα» και «Καταφύγιο Ερμής» στο Φενεό. Για φαγητό ενδεικτικά και πάλι θα αναφέρουμε την ταβέρνα «Κοραής» (Ευρωστίνη), «Το κουτούκι του Στάικου» (Αρχαία Φενεός), « Γιάννης Κουλούκας» (Μεσινό), «Ταβέρνα Κληματαριά» (Γκούρα), «Γόγολας Χρ.» (Καρυά), «Ο Τριαντάφυλλος» στη Στυμφαλία, «ο Λεωνίδας» στην Καστανιά, «Το Στέκι» στους Καλλιανούς.
Τη συγκεκριμένη διαδρομή, που ενδείκνυται για μια χαλαρωτική απόδραση το Σαββατοκύριακο, μπορεί να την επιχειρήσει και αντίστροφα, με αφετηρία το Δερβένι και κατάληξη το Κιάτο. Επίσης, στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας γίνεται προσέγγιση και από την νέα εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, χρησιμοποιώντας την έξοδο για Νεμέα (47ο χιλιόμετρο). Ανεξάρτητα όμως κατεύθυνσης ή πορείας, οι κρυφές ομορφιές της ορεινής Κορινθίας θα καρτερούν πάντα υπομονετικά για να ξεδιπλωθούν και να χορτάσουν με δέος το βλέμμα και το μυαλό.