Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αναδρομικό έλεγχο της περιουσίας Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών ζητάνε ο Χρίστος Δήμας και 20 βουλευτές της Ν.Δ.

Σε ερώτηση που συνυπογράφουν 21 βουλευτές της Ν.Δ. ζητάνε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επιβεβαιώσει ότι πέρα από την ετήσια υποβολή του «πόθεν έσχες» οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης δεν εξαιρούνται από το νόμο 4065/2012 αλλά ελέγχονται κατά τον ίδιο τρόπο αναδρομικά και υποχρεωτικά για την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στο κείμενο της ερώτησης την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, οι βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν ότι η σημασία ελέγχου από ειδικό σώμα του «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έχει επανειλημμένως τονιστεί από την κυβέρνηση και έγινε πράξη με το νόμο 4065/2012. Ωστόσο σημειώνουν πως ούτε στον εν λόγω νόμο αλλά ούτε και στη τροπολογία που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2014 δηλώνεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα, πρόβλεψη η οποία ωστόσο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Πέθανε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

xaralampopoulos g

Πέθανε το πρωί, σε ηλικία 95 ετών, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Μια από τις πιο μεγάλες εμβληματικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης, ένας κορυφαίος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ένας πραγματικός υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος έφυγε πλήρης ημερών από κοντά μας. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος στάθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ έχοντας πάντα μια έντονη αίσθηση αξιοπρέπειας. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έδωσε μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες και ως αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας χειρίστηκε κρίσιμα θέματα της εθνικής πολιτικής .
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της παράταξης και φεύγει έχοντας την πλήρη εκτίμηση όλου του ελληνικού λαού.
Στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στο γιο του Γιώργο, μέλος της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-12, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Μήνυμα στήριξης από την Κομισιόν στην Αθήνα

commision

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα στήριξης που περίμενε από τις Βρυξέλλες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές. Η ΕΕ “βλέπει” ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει το σημείο καμπής. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την μεριά του ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, ανακοίνωσε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος.
«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία.
Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.
Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.
Προς τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)».

Η αποκάλυψη που έκανε ο Σαμαράς στον Νικήτα… για το μέλλον

Antonis-Samaras-ekloges

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί στον Νικήτα Κακλαμάνη, στην πρόσφατη συνάντησή τους.
Τη σχετική αποκάλυψη κάνει ο “Βηματοδότης”, επισημαίνοντας ότι η οπτική του Πρωθυπουργού για το μέλλον εστιάζει στην κοινή προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τη σημερινή κρίση, και να καταφέρει να επιστρέψει σε… κανονικούς ρυθμούς.
Η συνομιλία των δυο πολιτικών έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης αποδέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των δύσκολων πολιτικών μαχών που έρχονται.

ysterografa.gr

Η Μαριέττα Γιαννάκου... μεταναστεύει στη Γαλλία

Marietta-Giannakou

Στη Γαλλία… μεταναστεύει η Μαριέττα Γιαννάκου, απογοητευμένη από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του “Βηματοδότη”.
Η έγκυρη στήλη του “Βήματος” αναφέρει ότι η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εκμυστηρεύτηκε στον Νικήτα Κακλαμάνη την απόφασή της να αλλάξει τόπο και χώρα κατοικίας.
“Δεν πάει άλλο. Τι να κάνω εδώ μέσα. Συμφωνήσαμε με κάποιος συμφοιτητές μου να πάμε να εγκατασταθούμε στην πόλη Menton, στη Νότια Γαλλία, στα σύνορα Γαλλίας- Ιταλίας, για να έχουμε την κοινωνική ασφάλιση των Γάλλων και την κουζίνα των Ιταλών”, αναφέρει ο “Βηματοδότης”

ysterografa.gr

Προσλήψεις 1.090 συμβασιούχων στους δήμους- Αναλυτικά όλες οι ειδικότητες (ΚΥΑ)

Τον δρόμο για την πρόσληψη 1.090 συμβασιούχων σε δήμους όλης της χώρας ανοίγει υπουργική απόφαση. Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν αφορούν σε διδασκαλία μουσικής, χορού, εικαστικών τεχνών και θεάτρου.
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος και Γιώργος Ντόλιος αντίστοιχα, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η σύναψη 101 συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 989 συμβάσεων μίσθωσης έργου.
Οι προσλήψεις θα γίνουν για τη στελέχωση των ΟΤΑ α” βαθμού και ΝΠΔΔ αυτών, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους, για έως 8-9 μήνες για τα ωδεία ή έως ένα έτος για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Δείτε αναλυτικά την υπουργική απόφαση με όλες τις ειδικότητες που ζητούνται εδώ.

Ο Κ. Αγοραστός νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ – Βλέποντας ότι θα ηττηθεί, δεν κατέβηκε η Ρ. Δούρου

Με ευρεία πλειοψηφία (15 ψήφους υπέρ), όπως είχε προβλέψει η aftodioikisi.gr,  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Ο κ. Αγοραστός, όπως φαίνεται, ψηφίστηκε όχι μόνο από τους 10 «γαλάζιους» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ αλλά και από τους τέσσερις του Πέτρου Τατούλη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πήρε και την ψήφο του Γιάννη Σγουρού, τον οποίο πρότεινε για α΄ αντιπρόεδρο της Ένωσης (εξελέγη με ψήφους 14 υπέρ, 9 λευκά και 2 αποχές-ο Π. Τατούλης και η περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας Ελένη Παναγιωτοπούλου η οποίοι διαφώνησαν με τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή). Στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής του Απόστολου Τζιτζικώστα Γιάννης Γιώργος (15 υπέρ, 8 λευκά και 2 αποχές), στη θέση του γενικού γραμματέα ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με 12 έναντι 11 ψήφων του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου και στη θέση του ταμία, αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι πέντε του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο του Θ. Καρυπίδη, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου (15 και 1 λευκο).
Για την εκλογή των τεσσάρων (4) μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ψήφισαν 16 και έλαβα 15 σταυρούς: Ο πρωήν περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Μιχαλάκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Δεν κατέβηκε  η Δούρου
Βλέποντας ότι θα ηττηθεί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν κατέβηκε απέναντι στον κ. Αγοραστό, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, πήρε εφτά ψήφους (τις πέντε του ΣΥΡΙΖΑ και τις δύο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη).Δεν έβαλε υποψηφιότητα η Δούρου
Υποψήφιος, από την πλευρά των «πράσινων» περιφερειαρχών κατέβηκε ο Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος πήρε τρεις ψήφους: τη δική του, του Σ. Αρναουτάκη και του Γ. Μαχαιρίδη αλλά όχι και του Γ. Σγουρού.
Ευρύτερη πολιτική σημασία
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα στην ΕΝΠΕ φαίνεται ότι έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία σε τουλάχιστον δύο σημεία:
-Στη σύμπλευση του Γ. Σγουρού με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για προσέγγιση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ
-Στην συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (και παραλίγο υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαΐου) περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, η οποία έρχεται την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προανήγγειλε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωση Αγοραστού
Σε δήλωσή του ο Κ. Αγοραστός τόνισε: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για την τιμή που μου έκαναν. Πιστεύω ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΝ.Π.Ε. θα κληθεί να παίξει ένα εθνικό ρόλο γιατί θα είναι ίσως η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος. Θα εργαστούμε όλοι μαζί με συνοχή και δυναμικό τρόπο, ώστε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που μας εξέλεξαν. Ζήτησα στις σημερινές εκλογικές διαδικασίες να υπάρξει διαπαραταξιακό Προεδρείο και Εκτελεστική αλλά δυστυχώς η πρόωρη αποχώρηση και η εμμονή ορισμένων για συγκεκριμένη θέση δεν το επέτρεψε. Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή. Όμως και πάλι απευθύνω πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε, να πορευθούμε για τα επόμενα πέντε χρόνια μαζί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον των συνανθρώπων μας. Δεν πρέπει να απολέσουμε το πολύτιμο απόθεμα της προσφοράς που έχουμε όλοι μέσα μας. Ξέρουμε να διεκδικούμε κι όταν χρειάζεται να συγκρουόμαστε πάντα προς όφελος των Περιφερειών».

Βλασης Τσιωτος:"Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει σκουπιδόκαστρο»

Δελτιο τυπου Ανανεωτικής συνεργασίας 
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Θέμα: Μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από άλλους Δήμους της Πελοποννήσου.

Η Ανανεωτική συνεργασία ως μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης εκφράζοντας το κοινό αίσθημα του συνόλου των δημοτών του τόπου μας αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει κάποια βασικά σημεία σχετικά με το φλέγον ζήτημα μεταφοράς απορριμμάτων από άλλους Δήμους στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις όλων εμάς που συγκροτούμε αυτή την Δημοτική παράταξη:
Οι πρώην Δήμοι Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού με υπευθυνότητα και αίσθημα περιβαλλοντολογικής συνείδησης από το 2000 τόλμησαν να βάλουν τις βάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τους, σχεδιάζοντας την κατασκευή ΧΥΤΑ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι επιλέχθηκε η καταλληλότερη θέση παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Ξυλοκάστρου. Αποδείξαμε έτσι ότι εγωισμοί και τοπικιστικές λογικές δεν μας αφορούν όταν πρόκειται για θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Έτσι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για έλλειψη κατανόησης και συνεργασίας. Δυστυχώς το πλεονέκτημα αυτό έχει πια εξελιχτεί σε μειονέκτημα και αντί να μας επαινούν, κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τον Δήμο μας από αγροτικό-τουριστικό σε σκουπιδο-υποδοχέα της Πελοποννήσου.
Η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ ορίζει ρητά ότι η ποσότητα την οποία μπορεί να διαχειριστεί είναι 12500 τόνοι το έτος. Η παραγόμενη ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας είναι περίπου 11000 τόνοι το έτος. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον απόθεση. Τυχόν υπέρβαση των προβλεπόμενων ποσοτήτων και απόθεση πολλαπλάσιων τόνων, έστω και προσωρινά, θα αποτελούσε τον δούρειο ίππο μετατροπής του ΧΥΤΑ από τοπικής σε ευρύτερης εμβέλειας, με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα, την στεριά και τη θάλασσά μας.
Το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε με χρήματα του κράτους δεν αποτελεί επιχείρημα για κοινόχρηστη λειτουργία του από όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Όλα τα σημαντικά έργα γίνονται με δημόσιες δαπάνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιεί το κράτος κατά το δοκούν. Άλλωστε στην περίπτωση μας το οικόπεδο κατασκευής του ΧΥΤΑ άνηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου, άρα έχουμε συνεισφέρει σοβαρότατα στο έργο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να μας καταστήσει αβασάνιστα σε Αμφίπολη των σκουπιδιών.
Η λογική της έκτακτης ανάγκης δεκάδων Δήμων λόγο μεγάλου όγκου απορριμμάτων είναι ένα ακόμα ανύπαρκτο επιχείρημα. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια, χωρίς η πλειοψηφία να κάνει τίποτα παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα απαιτούμενα κονδύλια. Το πολιτικό κόστος, αφού οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν σε κάθε προσπάθεια έπαιξε ανασταλτικό ρόλο. Εμείς όμως το ξεπεράσαμε και τώρα θέλουν να μας εξοντώσουν.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για ένα πράσινο σημείο στην Κορινθία το οποίο θα απορροφήσει 1500 τόνους απορριμμάτων της Τρίπολης. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ). Το ΚΔΑΥ λοιπόν αυτό θα ξεχωρίσει από τα σκουπίδια το ποσοστό των ανακυκλώσιμων, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα μικρό λόγο της παρατεταμένης έκθεσης των σκουπιδιών σε ανοικτούς χώρους. Που θα διοχετευθεί η σημαντική ποσότητα του άχρηστου υπολοίπου το οποίο θα επιστρέψει στην Τρίπολη από τη στιγμή που το ΚΔΑΥ δεν μπορεί να το διαχειριστεί; Μήπως σε κάποιον αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ της Κορινθίας;
Η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιταχτεί με όλους τους τρόπους σε οποιαδήποτε παράλογη μεθόδευση. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να αλλάξει την φυσιογνωμία του Δήμου μας θα υποστεί και τις ανάλογες συνέπειες. Έχουμε όλοι μας την διάθεση να χρησιμοποιήσουμε όλους τους νόμιμους τρόπους ώστε να υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία βέβαια ανήκουν στη Δημοτική Αρχή, αφού έχει νωπή ακόμα την λαϊκή εντολή. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, οι οποίες απαιτούν θαρραλέες και σαφείς αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον του Δήμου μας.
Η θέση της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Βλάσιου Τσιώτου είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψη οι πάντες. Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατασκευάστηκε για να διαχειριστεί τα απορρίμματα του Δήμου μας. Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, ούτε η πρόθεση να φιλοξενήσει απορρίμματα σε οποιαδήποτε μορφή και κατάσταση από άλλους Δήμους υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα στον Δήμαρχο προσφέροντας κάθε υπηρεσία κριθεί απαραίτητη. Το Ξυλόκαστρο δεν θα γίνει Σκουπιδόκαστρο.

Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι


Ένα ντοκιμαντέρ της ΠΟΕ ΟΤΑ ενάντια στην κατασκευή τεσσάρων φαραωνικών εργοστασίων που θα ακυρώσουν στην πράξη την ανακύκλωση. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και απόλυσης εργαζομένων από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Πέτρος Τατούλης & Πελοπίδας Καλλίρης θα επισκεφτούν το “φράγμα Ασωπού”




Tην Παρασκευή 17/10/2014 και ώρα 15:00 μ.μ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κορίνθιας κ. Πελοπίδας Καλλίρης μαζί με συμβούλους της Π.Ε Κορινθίας και τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου θα επισκεφτούν το “φράγμα Ασωπού” για να εξετάσουν τεχνικά και ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με τις εργασίες του αναφερομένου έργου.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν δίνουμε λευκή εξουσιοδότηση σε κανένα για απόθεση σκουπιδιών στο Δήμο Κορινθίων



Δελτίο τύπου Νο 6/15-10-2014
Δημοτικό Συμβούλιο της 14/10/2014
Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων της 14.10.14, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έθεσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικώτερα την, με ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. του ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στον οποίο είναι αντιπρόεδρος ο κύριος Πνευματικός, εν λευκώ εξουσιοδότηση  του δημάρχου Τρίπολης να διαχειρισθεί 1500 τοννους σύμμεικτων απορριμμάτων που συσσωρεύονται στους δρομους της πόλης του  και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε θα μεταφέρει σε πράσινο σημείο στην Κορινθία.
Η θέση μας είναι ότι δεν δίνουμε λευκή εξουσιοδότηση σε κανένα για απόθεση σκουπιδιών στο Δήμο Κορινθίων και κακώς ο κ. Πνευματικός συνυπέγραψε τέτοια απόφαση. Επισημάναμε ότι ακόμη και σήμερα καίγονται σκουπίδια στους ΧΑΔΑ με όλες τις επιπτώσεις που δημιουργούνται κυρίως στους δημότες του πρώην Δήμου Άσσου – Λεχαίου από την εισπνοή του άκρως τοξικού καπνού .
Θεωρούμε ότι αποφεύγει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες ενέργειες ο Δήμος Κορινθίων για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και διάθεση όπως προβλέπει η Ελληνική και Ευρωπαική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα τα οποία θα καταλογισθούν δυστυχώς στους δημότες.
Στο θέμα park n ride,  το  επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαική Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία, ζητήσαμε την απόσυρση του και νέα εισήγηση που να περιλαμβάνει εξεύρεση χώρων στάθμευσης, πρόβλεψη μετεπιβίβασης και μετακίνησης των επιβατών με σύγχρονα ποδήλατα ή μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά η ενημέρωση των πολιτών για διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.
Η εισήγηση που παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία αφορά τοποθέτηση ηλεκτρονικών ταμπελών για ενημέρωση του κοινού για θέσεις στάθμευσης που σήμερα είναι ανύπαρκτες. Ο ισχυρισμός τους ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση, αφού το θέμα το χειρίζεται η σημερινή δημοτική αρχή από το 2012. Θεωρούμε ότι κινδυνεύουμε να χαθεί μια σπάνια ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν 282.000 ευρω για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της πόλης της Κορίνθου το οποίο έχει γιγαντωθεί από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του σημερινού Δημάρχου και να σπαταληθούν τα χρήματα σε  προμήθειες συστημάτων τα οποία δεν θα προσφέρουν τίποτε. Καταδικάσαμε επίσης το μικρό χρονικό διάστημα εγγύησης του συστήματος αλλά και το μεγάλο μηνιαίο κόστος συντήρησης που προβλέπει η μελέτη.
Διαφωνήσαμε στην ανάθεση με διαπραγμάτευση της προμήθειας καυσίμων ύψους 700.000 ευρω, ζητώντας να γίνει άμεσα σχετική τροποποίηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του χειμώνα σε θέρμανση και κίνηση οχημάτων και μετά τον Μάρτιο του 2015 να ακολουθήσει σχετικός διαγωνισμός . Επισημάναμε το ότι κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να προμηθεύει καύσιμα το Δήμο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα φερεγγυότητας που πρέπει να επιλυθεί άμεσα .
Σαν συνδυασμός θεωρούμε αυτονόητο ότι το δημόσιο χρήμα πρέπει να χρησιμοποιείται με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες και ζητήσαμε απολογισμό για τα χρήματα με τα οποία επιδοτήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Κορίνθου πέρυσι ( 50.000 ευρω ).
Η απάντηση μας εξέπληξε αφού ενημερωθήκαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού πήγε σε οφειλέτη με αποτέλεσμα να κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ και να είναι προβληματική η άθληση της νεολαίας του Συνοικισμού.
Δεν το γνώριζε ο Δήμος πριν διαθέσει το τεράστιο αυτό ποσό;  Ή μήπως το γνώριζε;
Σε εισήγηση μας να βοηθήσει και πάλι ο Δήμος ώστε να λειτουργήσει το γήπεδο, ο Δήμαρχος των έργων και των γηπέδων είπε ότι δεν θα κάνει ΤΙΠΟΤΕ για το γήπεδο του Συνοικισμού γιατί δεν ακολούθησε η ομάδα την πολιτική που τους ζήτησε.!!!!!! 
Ξέχασε όμως να μας πει ότι τη διοίκηση της ομάδας την είχε ομάδα στενών του συνεργατών με το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Δεν έλλειψαν προμήθειες, με απευθείας ανάθεση Δημάρχου, σημαιών  ποσού 15.000 ευρω συνολικά για τη φετεινή χρονιά έναντι 3-4.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, επίσης από τον γνωστό προμηθευτή, άλλη απόδειξη έλλειψης σεβασμού στο δημόσιο χρήμα .
Ο συνδυασμός μας από όποια θέση και να βρίσκεται, θα μάχεται απέναντι στο σύστημα που κυβερνά τα τελευταία χρόνια και θα καταγγέλει κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας, ώστε οι δημότες να αποκτήσουν την πραγματική άποψη για τη σημερινή δημοτική αρχή και θα ενημερώνουμε για τις προτάσεις μας και τις   διαφωνίες μας στις επιτροπές που μετέχουμε με σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελιδα μας www.simmaxiapoliton.gr.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σε δίκη όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

xrisiavgi
Την παραπομπή στο εδώλιο του κατηγορούμενου σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Στην πρότασή του η οποία αριθμεί 700 σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη συνολικά 70 ατόμων από τους αρχικά 85 κατηγορουμένους για την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανήκαν στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ενώ η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε υπό τον μανδύα κόμματος.
Στην πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας απαριθμεί 10 υποθέσεις με κορυφαία αυτή της δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ αναφέρει ότι οι σοβαρές επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο εντάθηκαν μετά το 2012 .
Ήδη στις φυλακές κρατούνται προσωρινά συνολικά 26 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

arouraios.gr

Κώστας Κόλλιας: «Δεν υπάρχει νόμος για παρακράτηση της ενιαίας αγροτικής ενίσχυσης»



Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών με οφειλές τους προς τον ΟΓΑ. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πρόσφατο δημοσίευμα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας, αλλά και πολλοί ιστότοποι, αναπαράγουν από χθες την είδηση της εφαρμογής της παρακράτησης της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών για εξόφληση των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εργασίας έχει στείλει εντολές προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες υποτίθεται ότι βασίζονται στον νόμο 4254 που ψήφισε το Κοινοβούλιο. Παραδόξως, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την άποψη ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει τέτοια διάταξη περί παρακράτησης της ενίσχυσης.
Πλην όμως, στην υποπαράγραφο 1Α 2 του εν λόγω νόμου αναφέρεται ότι «οι παρακρατήσεις για εξόφληση οφειλών προς τα ταμεία, αφορούν πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις, δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και Α.Ε. του Δημοσίου».
Πρώτον, από πουθενά δεν προκύπτει ότι η διάταξη αφορά την ενιαία ενίσχυση. Δεν αναφέρεται καν η λέξη «ενίσχυση».  Δεύτερον, η ενιαία ενίσχυση δεν καταβάλλεται από το Δημόσιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μεσολαβητής, αφού σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο «σκοπός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι: η διαχείριση των πιστώσεων του ευρωπαϊκού γεωργικού ταμείου αγροτικής ανάπτυξης …» και «η πρόληψη και η πάταξη κάθε ατασθαλίας σε βάρος των παραπάνω πιστώσεων». Άρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χρέος να προστατεύσει τους αγρότες εφόσον κάποιος θέλει να παρακρατήσει χρήματα τα οποία, όπως λένε οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, πληρώνονται απευθείας και στο ακέραιο στους αγρότες.
Ο Κανονισμός 1782 του 2003 στο άρθρο 28, αλλά και ο Κανονισμός του 73/2009 στο άρθρο 29 αναφέρουν επί λέξει «οι ενισχύσεις στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους». Γι’ αυτό λέγονται άμεσες ενισχύσεις. Παλαιότερη απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων που επικαλούνται υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, ως επιχείρημα ότι και στο παρελθόν έχει παρακρατηθεί  ευρωπαϊκή επιδότηση έναντι οφειλών, δεν αφορούσε την ενιαία ενίσχυση. Αφορούσε αντισταθμιστικές πληρωμές που δίνονταν συγκεκριμένα ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, λόγω της εφαρμογής συγκεκριμένων αγροτικών πολιτικών της τότε ΕΟΚ.
Λυπάμαι, αλλά είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο που θα σώσουν το ταμείο του ΟΓΑ, προβαίνοντας σε αυθαίρετες ερμηνείες, τόσο του εθνικού, όσο και του κοινοτικού δικαίου. Ανεξάρτητα ωστόσο από το πώς θα ερμηνεύσουμε τους νόμους, σημασία έχει εάν έχουμε τη θέληση και τη βούληση να κρατήσουμε ζωντανό τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή. Μετά την εξόντωση των αγροτών, ο ΟΓΑ δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Θα καλέσω για άλλη μια φορά, εκ μέρους των 62 Βουλευτών που συνυπέγραψαν σχετική ερώτηση που κατέθεσα προ ενός μήνα, το Υπουργείο Εργασίας να αναθεωρήσει τις εντολές που έχει στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είμαι ήδη σε συνεννόηση με τους συναδέλφους και πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα νέα ερώτηση, διότι όλοι μας μένουμε αμετάκλητα στη θέση ότι ουδέποτε δώσαμε τη συγκατάθεσή μας στον συμψηφισμό της ενιαίας ενίσχυσης με οφειλές προς τον ΟΓΑ. Ελπίζω ότι το Υπουργείο θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάψει να ερμηνεύει κατά το δοκούν τη βούληση των Ελλήνων Βουλευτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σύλλογοι Εργαζομένων και Ερευνητών  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ


           16/10/2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν οι Εργαζόμενοι του Αγροκτήματος Λυκόβρυσης  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο   Δήμος  Λυκόβρυσης – Πεύκης και η
 η Επιτροπή φορέων του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ  στις  17 και 18 Οκτωβρίου  στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ της Λυκόβρυσης με αφορμή τις  εξελίξεις σχετικά  με  την  παραχώρηση  του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  στο ΤΑΙΠΕΔ και την πρόταση δημιουργίας Business Park (Εμπορικό Πάρκο). 
Το αγρόκτημα  έκτασης 98 στρεμμάτων  βρίσκεται στα  διοικητικά όρια του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και τα 23  στρεμ. είχαν παραχωρηθεί  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης.
Στο χώρο στεγάζονται τέσσερα  Ερευνητικά Ινστιτούτα: α. Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, β. Οίνου, γ. Αμπέλου και δ. Εδαφολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών,  Εργαστ. Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, Εδαφοϋδρολογικό, ΠΕΓΕΑΛ και  δύο Εργαστήρια Αναφοράς).
Σε έκταση περίπου 40 στρεμ. υπάρχει η αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας (Ι.Α.Α) στην οποία διατηρείται πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό περίπου 700 αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, η μεγαλύτερη στο χώρο των Βαλκανίων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο ( Σοφ. Βενιζέλου 1, Λυκόβρυση) εμβαδού 75 περίπου στρεμμάτων, μετά των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκε στη διαχείριση του ΥΠΑΑ&Τ.  Το ακίνητο της  Λυκόβρυσης παραχωρήθηκε για εκποίηση – πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κωδικό ΑΒΚ 218, σύμφωνα με την απόφαση 243/14.11.2013).
Η  απαράδεκτη  αυτή απόφαση πώλησης από  το ΤΑΙΠΕΔ,  πέρα από  την καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των υπηρεσιών – Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ, και για το μέλλον της ευρύτερης  περιοχής.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν είναι οι ακόλουθες:
·         Συνέντευξη τύπου στις 17.10.14 και ώρα 12:00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Αμπέλου στο αγρόκτημα από το Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης και εκπροσώπους - Δ/ντές των εργαζομένων των υπηρεσιών του κτήματος.
·         Επίσκεψη – ξενάγηση  πολιτών στα Ινστιτούτα – Εργαστήρια και στους λοιπούς χώρους του κτήματος, αμπελώνας και καλλιέργεια ιπποφαούς και θερμοκήπια, το Σάββατο 18.10.2014 και ώρα από 13:00μ.μ έως 17:00μ.μ. Επιπλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να  δοκιμάσουν  κρασιά του Οινοποιείου μας.
Οι  Εργαζομένων του   ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στο κτήμα της Λυκόβρυσης, εκφράζουν την οργή, αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποίησης του  πιο πάνω αγροκτήματος σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν το σχέδιο πιθανής απομάκρυνσης εργαζομένων μέσω της προσχηματικής εκποίησης.  Οι εν λόγω ενέργειες υποβαθμίζουν το εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, απαξιώνουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή και καταστρέφουν την πολύτιμη και μοναδική Εθνική Κληρονομιά συλλογής αμπέλου.  Οι εργαζόμενοι  και οι ερευνητές του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα υπερασπισθούν το επιστημονικό έργο τους, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την Εθνική Περιουσία του αγροκτήματος της Λυκόβρυσης.
Θα συντονίσουν τη δράση τους  με σκοπό  τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος, σε συνεργασία  με τη τοπική κοινωνία των πολιτών, το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, και την Επιτροπή φορέων  του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ (ΥΠΑΑ&Τ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), με στόχο την περιφρούρηση του συμφέροντος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή.
Απαιτούμε την άρση της εκποίησης-πώλησης του κτήματος Λυκόβρυσης από το ΤΑΙΠΕΔ και τη διασφάλιση του δημοσίου    χαρακτήρα του ακινήτου με  την ήπια αξιοποίηση  του σαν «Πρότυπο Αγροτικό Κέντρο». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις επικοινωνήστε  στο τηλ. 210 28 45 940.