Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Δίολκος για 1500 χρόνια ( video)


Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:

Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)


πηγή: http://www.naftemporiki.gr

----------------------------------------

­-
Δίολκος ναυπηγική μηχανική αρχαία ελληνική τεχνολογία Κόρινθος Ισθμός λιμένας Λέχαιον Κεγχρεαί Σχίνος Σχοινούς Κορινθιακός κόλπος Σαρωνικός Κόλπος παιχνίδι κότσια αστράγαλοι σκαρί πέτσωμα νομείς μηκίδες αποβάθρα ανυψωτικός μονόκολος γερανός μπούμα αντίβαρα ισορροπίας βαρούλκα τροχαλίες χελώνες κασσιτέρου κρατέρωμα μπρούντζος χαλκός Ίσθμιος Ποσειδώνας καπηλείον κεκραμένος οίνος ύδραυλις εμβολοφόρος αντλία κώδων πνιγέας συμπιεστήρας αέρα αυλοί δρομέας πλήκτρο έλασμα ανέλκυση επίκλινος βάζο οκτάτροχος ολκός σφήνες κρήνη καθέλκυση κορινθιακοί αμφορείς Σούνιο

ΠΤΩΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΕΚΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ...

Πτώμα άνδρα ηλικίας περίπου 40-45 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων βρέθηκε από διερχόμενο περί ώρα 18.00 στη θαλάσσια περιοχή του Φαναριού του Μόρνου κοντά στα Μαλάματα Δωρίδος.

Το πτώμα βρέθηκε πλησίον του σημείου που είχε βρεθεί, πριν μερικές μέρες και  η 45χρονη γυναίκα.
Ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Ευπαλίου και ο Λ.Σ. Ναυπάκτου ενώ το πτώμα μεταφέρθηκε αρχικά στο Κ.Υ. Ναυπάκτου και μετά στο Νοσοκομείο του Ρίου για νεκροψία.....

Τα δύο αυτά περιστατικά των πνιγμών αλλά και ο πυροβολισμός ηλικιωμένου από αστυνομικό στην περιοχή των Παζαριών στη Ναύπακτο, μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ των, ωστόσο θα πρέπει να μας ανησυχούν και οι υποθέσεις τους θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος από τις διωκτικές αρχές μιας και συνέβησαν σε μικρό χρονικό διάστημα.....

Κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά για την περιοχή ....
Καιρός είναι να δραστηριοποιηθούν οι τοπικές αρχές Δωρίδας και Ναυπακτίας, αστυνομικές και πολιτικές,  ώστε να περιοριστούν μερικά φαινόμενα παρανομίας για να μην ανησυχούν οι κάτοικοι της περιοχής....


astronafpaktos-news.blogspot.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑ



Αντώνης Σαμαράς: Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ΕλλάδαςΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Ρίγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

Συζητήσαμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την Ανατολική συνεργασία, όπου διαπιστώσαμε τη θέληση και την αγωνία διαφόρων χωρών - Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία - να συνδεθούν κι εκείνες με την Ευρώπη. Να αποκτήσουν, δηλαδή, όλα εκείνα τα αγαθά της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας, που στην Ελλάδα τα θεωρούμε εδώ και πολλά χρόνια δεδομένα. Κι αυτά τα αγαθά, που άλλοι λαοί τα επιζητούν κι εμείς τα έχουμε, δεν πρέπει να τα θέσουμε πια σε κίνδυνο.
Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει, και που δε θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Απονομή βραβείου Γιάννη Βαρβέρη της Εταιρείας Συγγραφέων


 
 Κοδριγκτώνος 8, 112 57 Αθήνα Τηλέφωνο 210 823 1890, Fax 210 823 2543www.dedalus.gr, e-mail grwrisoc@otenet.gr



Εμφάνιση giannis-varveris.jpg
Στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη απονέμει εφέτος η Εταιρεία Συγγραφέων το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, και ώρα 20.00, στο Θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69, Αθήνα).
Το ετήσιο αυτό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή, το οποίο απονέμεται για τρίτη χρονιά εφέτος, θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. 
Η τριμελής επιτροπή που έχει συστήσει η Εταιρεία Συγγραφέων για το συγκεκριμένο βραβείο, και η οποία αποτελείται από τον  ποιητή και πεζογράφο  Νίκο Δαββέτα, τον ποιητή και κριτικό Νίκο Λάζαρη και τον ποιητή και μεταφραστή  Ερρίκο Μπελιέ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει φέτος  το βραβείο στην ποιήτρια Ειρήνη Μαργαρίτη για την ποιητική συλλογή της  Φλαμίνγκο, εκδόσεις Μελάνι.    
Στη βραβευμένη ποιήτρια θα δοθεί ένας ζωγραφικός πίνακας, προσφορά της ποιήτριας, ζωγράφου και μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων Παυλίνας Παμπούδη, ενώ τόσο στη βραβευμένη ποιήτρια όσο και στα άλλα μέλη της βραχείας λίστας θα δοθεί από ένα  αντίτυπο της δίτομης συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του Γιάννη Βαρβέρη (εκδόσεις Κέδρος).
Στην εκδήλωση, η βραβευθείσα Ειρήνη Μαργαρίτη και μέλη της βραχείας λίστας θα διαβάσουν ποιήματά τους. Η Αννίτα Δεκαβάλλα και ο Τάκης Βουτέρης θα διαβάσουν ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη. 

Τεχνών Προώθηση

Πέτρος Τατούλης "Υποστηρίζω τη χώρα και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αν και έχω διαφορετική ιδεολογία"

Εμφάνιση 20150521_113520.jpg


"Υποστηρίζω την κυβέρνηση και τη χώρα μας στη διαπραγμάτευση και στις πολιτικές της, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις που έχω σε καίρια πολιτικά ζητήματα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και αυτό κάνω" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Corina Creţu και τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015.   
Την προάσπιση του "Ευρωπαϊκού Κεκτημένου", αλλά και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των λοιπών Περιφερειών της χώρας πρόταξε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στην Ευρωπαία Επίτροπο και σημείωσε ότι "δεν θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανεχτεί αντιρρήσεις που αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Οι Περιφέρειες είναι παρούσες για να υποστηρίξουν ότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αποτελούν εμπειρία για την Ευρώπη είναι κεκτημένο και για τη χώρας μας".
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε την ανάγκη άμεσων διορθωτικών κινήσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, σε ότι αφορά ζητήματα διοίκησης του προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα κατά το κλείσιμο του προγράμματος, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Εν όψει του νέου προγράμματος της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, ο κ. Τατούλης, αφού επεσήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού και αναπροσαρμογής των στόχων του στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, σημείωσε ότι αν συνεχίσει η καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων "fazing", αυτό συνεπάγεται απώλεια πόρων στα περιφερειακά προγράμματα και υπογράμμισε την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να είναι συνεπής στη χρηματοδότηση των έργων, γεγονός το οποίο δημιουργεί σειρά σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι εμφανές στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο συνεργασίας των Περιφερειακών αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε την αυστηρή τήρηση του κανονισμού ένθεν κακείθεν "για να μην εισέρχονται διάφορες ιδεοληψίες, διάφορες απόψεις οι οποίες ουσιαστικά το εποικοδόμημα αυτό της συνεργασίας προσπαθούν είτε να το παραβιάζουν, με την ανοχή της μίας ή της άλλης πλευράς και από την άλλη πλευρά να δημιουργούν ένα σημαντικό έλλειμμα στις σχέσεις". 

Δύο αιώνες πίσω ο Δήμος Κορινθίων - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συμμαχία Πολιτών - Β.Νανόπουλος
Εμφάνιση skotos.jpeg

Δελτίο τύπου ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  για το Δημοτικό Συμβούλιο της 20.5.15

Στην εποχή του ρεβανσισμού και των διώξεων των πολιτικών αντιπάλων οδηγεί ο κ Πνευματικός και η παράταξη της πλειοψηφίας το Δήμο Κορινθίων.

Με μια απίστευτη απόφαση και αρνητική γνωμοδότηση περιβαλλοντικής μελέτης της επιχείρησης "Ιχθυοτροφεία Σοφικού" του εκλεγμένου υποψήφιου της μειοψηφίας στο Σοφικό, προσπαθεί να κλείσει την επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα για 21 χρόνια και ζήτησε ανανέωση της αδείας της και επέκταση 20% όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Για ακριβώς όμοια περίπτωση της επιχείρησης "Ιχθυοτροφεία Αυλάκι ΕΠΕ" η ίδια παράταξη του κου Πνευματικού πέρυσι ψήφισε θετικά και σωστά έκανε τότε.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή του Δήμου Κορινθίων - είσαι ψηφοφόρος και πολιτικός φίλος έχεις τη στήριξη, είσαι πολιτικά αντίπαλος θα διωχθείς. 

Αν αυτό δεν είναι εκδικητική μανία, διχασμός, μίσος και εμπάθεια  τότε τι είναι ; 

Σε ό,τι μας άφορα δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι αδικίες, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην αδικούνται από κατάχρηση εξουσίας συμπολίτες μας. Ευτυχώς για μας και δυστυχώς για άλλους η πατρίδα μας κυβερνάται από νόμους που κρατούν την κοινωνία ενωμένη αρμονικά. Δεν θα παρασυρθούμε όμως στην τακτική "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" γιατί δεν είμαστε ίδιοι με εκείνους που κατηγορούμε. Θα επαναφέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους συμβούλους προ των ευθυνών τους .

Ένα άλλο θέμα που η μειοψηφία έφερε προ ημερησίας διατάξεως για συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από το όποιο αρχικά απουσίαζε για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Παναχαϊκής στο γήπεδο ο κ Πνευματικός, ήταν το θέμα της Παναχαϊκής και της αυθαιρεσίας και έλλειψης νομιμότητας στις σχετικές αποφάσεις.

Εμείς ως μείζον μειοψηφία κάνουμε το καθήκον μας για να προστατεύουμε τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των δημοτών καθώς και τα χρήματα του δήμου για τον αθλητισμό που πρέπει να δίνονται για την άθληση της νεολαίας και όχι χορηγίες σε επαγγελματικές ποδοσφαιρικές εταιρίες.

Επαναλάβαμε τη θέση που είχαμε από την αρχή, ναι στην διεξαγωγή αγώνων από επαγγελματικές ομάδες με δυο προϋποθέσεις : τη νόμιμη παραχώρηση από αρμόδια όργανα του δήμου και τουλάχιστον πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων χρήσης του γηπέδου.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα ανόδου της Παναχαϊκής στην πρώτη εθνική κατηγορία  ποδοσφαίρου Super League, ποτέ δεν συζητήθηκε συγχώνευση της ομάδας της Κορίνθου με την Παναχαϊκή, ποτέ δεν συζητήθηκε χορηγία του Δήμου Κορινθίων στην ομάδα της Παναχαϊκής !!!! 

Όσοι πιστεύουν ή άκουσαν κάτι ανάλογο προφανώς κάνουν λάθος, ό,τι είπαν τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις θα μηνυθούν για το θέμα και όσοι αναφέρονται σε αυτά !!!

Για το αν υπάρχει εγγυητική επιστολή όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης  του ΚΕΠΑΠ με την Παναχαϊκή, απάντηση δεν πήραμε. Μήπως πρέπει να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει ; Μιλάμε για τη δεύτερη σύμβαση γιατί η πρώτη δεν έκανε στον Κούγια και την αλλάξαμε όπως είπε ο κ Λαμπρινός πρόεδρος  του ΚΕΠΑΠ. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει το συντομότερο κανονισμός στο ΚΕΠΑΠ που δεν υπάρχει και το ίδιο να γίνει στη ΔΕΥΑΚ για όλο το Δήμο που επίσης δεν υπάρχει και όπου υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις να εφαρμόζονται γιατί δεν εφαρμόζονται. 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Βασίλης Νανόπουλος 

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Κορινθίων και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ