Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Στην κυκλοφορία τον Οκτώβριο η τοξωτή γέφυρα στην Τσακώνα στην Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας

ΤΣΑΚΩΝΑ ΓΕΦΥΡΑ
Τον Οκτώβριο αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η μεγάλη τοξωτή γέφυρα στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα του εθνικού αυτοκινητόδρομου Τρίπολης-Καλαμάτας, στο σημείο των συχνών κατολισθήσεων, όπου σήμερα λειτουργεί προσωρινή παράκαμψη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών Διονύσης Μακρής διευκρίνισε πως «η συμβατική προθεσμία της αναδόχου εταιρείας για την ολοκλήρωση του έργου είναι το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή ενδέχεται να παραταθεί έως και το τέλος Οκτωβρίου, καθώς το υπουργείο δεν συναινεί στην πρόταση της εταιρείας για 10ήμερη εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παλιό δρόμο, ώστε να πέσει ο ασφαλτοτάπητας στη γέφυρα».
«Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και θα προβούμε σε εναλλάξ κλείσιμο του ενός ρεύματος της παρακαμπτηρίου, με αποτέλεσμα η παράδοση της γέφυρας να καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή γίνεται η σκυρόδεση και η όποια κυκλοφοριακή αλλαγή θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου» τόνισε ο κ. Μακρής
Χθες, εξάλλου, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στα Παραδείσια, όπου συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, της εταιρείας «Μορέας» (που ανέλαβε τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη), αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας της τοξωτής γέφυρας στην Τσακώνα, επισημάνθηκε ότι το εργοτάξιο είναι το μοναδικό της χώρας που εργάζεται με τέτοιους ρυθμούς, και δεν πρόκειται να σταματήσει για διακοπές ούτε το Δεκαπενταύγουστο, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να παραδοθεί το έργο εντός των συμβατικών προθεσμιών.

Πού πηγαίνετε κάθε μέρα καταγράφει το Ιστορικό Τοποθεσίας της Google

Πού πηγαίνετε κάθε μέρα καταγράφει το Ιστορικό Τοποθεσίας της Google 
Το ιστορικό των διαδρομών που διανύουν οι χρήστες των υπηρεσιών της Google, τις τοποθεσίες που επισκέπτονται αλλά και τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει στην πορεία του χρόνου εμφανίζεται στο νεότευκτο Timeline των Google Maps, ή αλλιώς, Ιστορικό Τοποθεσίας.

Ίσως εκπλαγείτε με το πλήθος της πληροφορίας που εμπεριέχεται στο Ιστορικό της τοποθεσίας σας. Εσείς, και όποιος έχει πρόσβαση στον Λογαριασμό Google που διατηρείτε, μπορείτε να δείτε σε ποιες τοποθεσίες έχετε πάει τις περισσότερες φορές και για πόσο. Εμφανίζονται μάλιστα και οι διαδρομές. Ίσως, προτιμήσετε να απενεργοποιήσετε το Ιστορικό Τοποθεσίας.

Ηχηρή απουσία Απόντες Πρόεδρος και αρχηγοί από εκδήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Απόντες Πρόεδρος και αρχηγοί από εκδήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου 
Με την ηχηρή απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βουλής εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την οποία οργάνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την απόφασή της να διοργανώσει την εκδήλωση, με ομιλητές τους Μανώλη Γλέζο, Κώστα Μανταίο, Πέπη Ρηγοπούλου και Σπύρο Χαλβατζή, είχε ανακοινώσει η κ. Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής λέγοντας:

«Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ χρέος ιστορικό της Βουλής, αυτή η επέτειος να τιμάται και να μην παρασιωπάται υπό το πρόσχημα της εξοικονόμησης που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια επί μνημονίων».

Σύμφωνα με το Mega, η «απόφαση» για την συνολική απουσία από την εκδήλωση φαίνεται πως ελήφθη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο όπου γευμάτισαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν οι αρχηγοί εξέφρασαν ο ένας μετά τον άλλον τα παράπονά τους στον πρωθυπουργό για την πρόεδρο της Βουλής και υπογράμμισαν ότι δεν θα παραστούν στην εκδήλωση, ο Προκόπης Παυλόπουλος αποκάλυψε πως και ο ίδιος είναι προσκεκλημένος όμως δεν προτίθεται να πάει.

19 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη Γιάννης Παπαμιχαήλ: Αλίκη, μάνα, σ' αγαπώ...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Αλίκη, μάνα, σ' αγαπώ...
Δεκαεννιά χρόνια πέρασαν από το θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης και η σύντροφός του, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, πήγαν στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, αφήνοντας λίγα λουλούδια στη μνήμη της.

Ο γιος της αείμνηστης ηθοποιού «ανέβασε» φωτογραφίες στη σελίδα του στο Facebook και έγραψε:

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου "θάβει" την επιστροφή του υπόλοιπου 50% στους στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας! Τι προβλέπει

ImageΠάει να χαθεί οριστικά το 50% της αποκατάστασης μισθών και συντάξεων στρατιωτικών αλλά και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Μία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ' αριθμ. 4707/2015) την οποία γνωστοποιεί ο Αθανάσιος Γεωργακάκης Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω & Συμβουλίω Επικρατείας Πρώην Πρόεδρος Στρατιωτικού Δικαστηρίου,προβληματίζει ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό του σημείωμα η απόφαση δεν ασχολήθηκε καν με την επιστροφή του υπόλοιπου 50%!

Διαβάστε τι γράφει:

Νέα δημοσκόπηση έκπληξη! Μπροστά αλλά "πεσμένος" ο ΣΥΡΙΖΑ - Μπαίνει στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης - Εκτός οι ΑΝ.ΕΛ

Νέα δημοσκόπηση έκπληξη! Μπροστά αλλά `πεσμένος` ο ΣΥΡΙΖΑ - Μπαίνει στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης - Εκτός οι ΑΝ.ΕΛ 
 Συνεχίζεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Παραπολιτικά.
Αν και στη δημοσκόπηση φαίνεται πως καταγράφεται πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και προηγείται με ποσοστό 33,6% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 17,8%.
Ακολουθεί το Ποτάμι που φαίνεται πως αυξάνει τα ποσοστά του στο 6,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3%.
Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 3,6%. Η έκπληξη της δημοσκόπησης είναι πως το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 3,3%. Εκτός Βουλής όμως μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2,8%.
Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φτάνει στο 1,1%. 

Η Πρόεδρος της Βουλής στην τελετή μνήμης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών

http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2015/02/06/553214/main/zoi-konst-parliament22.jpg
Την ανάγκη «να αποδώσουμε στις επόμενες γενιές μιαν ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από τις τράπεζες και τις αγορές», επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της τελετής μνήμης για τα 41 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), χθες το βράδυ, στο Πάρκο Ελευθερίας, στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Βουλής, έχει ως εξής: «Ήταν μία πολύ ευχάριστη, πολύ συγκινητική, πολλαπλώς συμβολική, εμψυχωτική και αισιόδοξη εκδήλωση, όχι μόνο μνήμης, αλλά και αγωνιστικής  στάσης. Τιμώντας εκείνους που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, κατά της τυραννίας, της απολυταρχίας, της ανελευθερίας, τιμώντας εκείνους που έχασαν τη ζωή, την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, εκείνους που έδωσαν την ψυχή τους και την ελευθερία τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, κινητοποιούμαστε και διακινούμαστε, προκειμένου και με το παράδειγμά μας να αποδώσουμε τιμή, αλλά και να αποδώσουμε στις επόμενες γενιές μιαν ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από τις τράπεζες και τις αγορές».  

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



http://radio-net.gr/v1/wp-content/uploads/2015/01/papamimikos.jpgΚύριε Πρόεδρε,
πρώην Πρωθυπουργοί,
μέλη  της ΠΕ,
νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες.

Η Νέα Δημοκρατία είχε την τύχη να έχει πάντοτε στην ηγεσία της δυναμικές προσωπικότητες. Προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην εθνική προσπάθεια, αφήνοντας το στίγμα τους στη χώρα. Πριν οτιδήποτε άλλο λοιπόν, θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά. Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά. Ένα ευχαριστώ, το οποίο αισθάνομαι ότι εκφράζει όλους, για την προσπάθεια που έκανε από το 2009, όταν βρέθηκε στο τιμόνι της Παράταξης, αλλά κυρίως για τα όσα πέτυχε τα 2.5 χρόνια, που οι τύχες της Πατρίδας ήταν στα χέρια του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΟΡΤΣΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ



http://metarithmisi.gr/wp-content/uploads/2015/01/FORTSAKIS.jpgΟ Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, κύριο Γιάννη Βαφειαδάκη και κύριο Σπύρο Κετζετζή, με αντικείμενο συζήτησης τη φροντιστηριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των φροντιστών του εξέθεσαν, μεταξύ άλλων, την πλήρη διαφωνία τους στην πρόσφατη επιβολή ΦΠΑ σε ποσοστό 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, τις οποίες παρέχουν. Πρόκειται για μέτρο που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης και καταργεί την πλήρη απαλλαγή αυτών των υπηρεσιών από το ΦΠΑ, που ίσχυε μέχρι σήμερα, εξαιτίας ακριβώς του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους.
Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με εξαιρετική ευαισθησία και προβληματισμό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι από νομική, παιδαγωγική και οικονομική άποψη άκρως προβληματική. Από νομική άποψη, θα προβληθούν σοβαρές ενστάσεις μη συμβατότητας αυτής με το ενωσιακό δίκαιο. Από παιδαγωγική άποψη, θα πληγούν οι μαθητές μας, ιδίως οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι μεσαίες τάξεις, που θα αδυνατούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Από οικονομική άποψη, θα οδηγηθούν στο να κλείσουν εκατοντάδες φροντιστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους σε αυτά. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 2.600 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα οποία απασχολούνται περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί.
Στόχος μας πρέπει να είναι, λοιπόν, η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους, το ταχύτερο δυνατό.

Αφιερωμένο στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics το doodle της Google

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2015
H Google έφτιαξε ένα πολύ επιτυχημένο doodle την 24η Ιουλίου το οποίο είναι αφιερωμένο στους 14ους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics.

Η Τελετή Έναρξης της διοργάνωσης θα λάβει χώρα την 25η Ιουλίου, στο θρυλικό Λος Άντζελες Μεμόριαλ Κολισέουμ, στο στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και του 1984.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή που αναχώρησε για τις ΗΠΑ αριθμεί 160 μελη.

zougla.gr

Πόσοι υπάλληλοι στελεχώνουν το Δημόσιο – Μικρή μείωση προσωπικού το Μάιο – Όλη η κατανομή ανά υπουργείο

Επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατανομή του προσωπικού που στελεχώνει την ελληνική Δημόσια Διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναρτώντας στην «Απογραφή» την κατανομή των υπαλλήλων που απασχολούνται στις δημόσιες υπηρεσίες και μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Τριπλή μείωση στις συντάξεις Σεπτεμβρίου για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Τριπλή εισφορά υπέρ του κλάδου ασθενείας θα παρακρατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του μηνός Σεπτεμβρίου, που θα καταβάλουν σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους στα τέλη Αυγούστου. Η τριπλή μείωση των συντάξεων -με 6% τον μήνα για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο- προκύπτει λόγω της αναδρομικής επιβολής των νέων εισφορών και της πρακτικής αδυναμίας των Ταμείων να αρχίσουν να τις παρακρατούν από αυτό τον μήνα.

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Δάσκαλοι και καθηγητές που θα προσληφθούν ως αναπληρωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος αλλάζουν (και πάλι) τα πάντα σε ό,τι αφορά στα κριτήρια. Το υπουργείο Παιδείας ξεκινάει μέσα στον Αύγουστο αγώνα δρόμου για να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και να κλείσουν τα κενά στα σχολεία. Πλέον για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα “μετράει” η προϋπηρεσία μόνο από το 2012 και μετά. Για εκείνους που πήραν πτυχίο την ίδια περίοδο θα έχουν προβάδισμα όσοι έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Η διάταξη που προβλέπει τον αποκλεισμό δύο ετών εκείνων που αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία εξακολουθεί να ισχύει. Να σημειωθεί, ότι αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν όλα στον αέρα όσον αφορά στις προσλήψεις, ενώ πάνω από 60.000 αναπληρωτές περιμένουν με αγωνία τα «νέα» από το υπουργείο Παιδείας.
Εν τω μεταξύ, νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας από αναπληρωτές ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα κενά στην εκπαίδευση. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη, χωρίς οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν σαφείς απαντήσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, δεν υπήρξαν απαντήσεις για τον αριθμό διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών, ενώ σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, προέκυψε πως το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην απόδοση οργανικής θέσης σε εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όχι όμως στο σύνολο αυτής της κατηγορίας.

aftodioikisi.gr

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ ακολουθεί το μεσαίο δρόμο, του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου Είμαστε η παράταξη που υπηρετεί την εθνική ενότητα

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ ακολουθεί το μεσαίο δρόμο, του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου
 
Κύριοι πρώην Πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
φίλες και φίλοι της Πολιτικής μας Επιτροπής,

Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μένα. Είναι πάρα πολύ συγκινητική μέρα. Αλλά είναι και μια ιστορική μέρα, γιατί σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, η Πατρίδα μας βίωνε ιστορικές στιγμές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ερχόταν ξαναφέρνοντας τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε. Η επτάχρονη δικτατορία κατέρρεε, μέσα από μια τραγωδία στην Κύπρο. Γι’ αυτό και επιτρέψτε μου σήμερα ξεκινώντας να πω ότι η Νέα Δημοκρατία τιμά τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τους ήρωες της Κυπριακής τραγωδίας. Και ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, τιμούμε και όλους εκείνους που μετείχαν στους αγώνες για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Τιμούμε ιδιαίτερα -και είμαστε υπερήφανοι- τον πρωταγωνιστή εκείνης της ιστορικής μέρας, τον Εθνάρχη και Ιδρυτή της Παράταξής μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τιμούμε τον πολιτικό που ηγήθηκε της μεταπολίτευσης και έγραψε, όπως αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, το νεότερο ελληνικό θαύμα. Τιμούμε τον Ηγέτη που οραματίστηκε και έκανε πραγματικότητα την ισότιμη ένταξη της Πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Που έδωσε στην Ελλάδα φωνή, δύναμη και κύρος, βγάζοντάς την από μια περιπέτεια. Που έδωσε στη χώρα τη δυνατότητα να αντλήσει τεράστιους κοινοτικούς πόρους. Να δημιουργήσει σύγχρονες υποδομές. Να ξεκινήσει  δυναμικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Έρχεται "καυτή" εβδομάδα και θερμοκρασίες μέχρι 42 βαθμούς Κελσίου!

http://www.agrinioculture.gr/wp-content/uploads/2012/06/%CE%9A%CE%B1%CF%8D%CF%83%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82.jpgΉταν έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο καλοκαίρι, εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας. Και τώρα που ο πολιτικο-οικονομικός "καύσωνας" δείχνει να υποχωρεί έρχεται ένας άλλος, ο... κανονικός!
Από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού μας επιφυλάσσει... "καυτή" έξοδο! Σύμφωνα με το weather-in-greece.gr, την επόμενη εβδομάδα θα μας "επισκεφτεί" το πρώτο κλασσικό κύμα καύσωνα.
Η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές θα φτάσει τους 38 με 40οC ενώ σε περιοχές όπου πάντα οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου!
Το κύμα καύσωνα φαίνεται πως θα κρατήσει μέρες, αφού θα ξεκινήσει από τις 28-29 Ιουλίου και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες 2-3 μέρες του Αυγούστου. Δεν θα είναι όμως το μοναδικό, αφού στις αρχές Αυγούστου αναμένεται και νέο κύμα καύσωνα!

Δείτε στον παρακάτω χάρτη ενδεικτικά τις θερμοκρασίες κατά μέσο όρο:
 Σήμερα Παρασκευή πάντως, στην Πελοπόννησο αναμένεται καλοκαιρία με λίγες νεφώσεις. Τα θερμόμετρα θα δείξουν έως 35 βαθμούς.
Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 36 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 37 βαθμούς Κελσίου.

Με αφορμή την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Προεδρικό Μέγαρο: Άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προεδρικό Μέγαρο: Άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Γεύμα προς τιμήν των Πολιτικών Αρχηγών, παραθέτει στις 2.00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Η πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο απευθύνθηκε μόνο στους πολιτικούς αρχηγούς. Αφορμή η συμπλήρωση 41 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και... ευκαιρία για να ένα άτυπο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
41 χρόνια μετά την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών και την επιστροφή Καραμανλή. Ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που δεν προσκλήθηκε ήταν ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως από το γεύμα που παραθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος απουσιάζει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο άνθρωπος δηλαδή που κατέχει το τρίτο πολιτειακό αξίωμα
Στο γεύμα θα παρακαθήσουν : o Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, λόγω απουσίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Αθανάσιος Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κα Φώφη Γεννηματά.
 Από τους πρώτους στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε με καθυστέρηση λίγων λεπτών και ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά.
Για... 10 λεπτά έστησε τους συνδαιτυμόνες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έφτασε στο Προεδρικό στις 14:10. Ένα λεπτό αφού μπήκε στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας, μπήκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
 Το κλίμα πριν ξεκινήσει το γεύμα ήταν καλό και αυτό φαίνεται από τους διαλόγους που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αστειευτεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. "Σταύρο, δε βλέπω μαυρισμένο" είπε ο κ. Τσίπρας για να του απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης πως "είναι γιατί ήρθα με το σκούτερ". "Άρα είναι το μαύρισμα του οικοδόμου", συνέχισε ο πρωθυπουργός. Μπαίνοντας, ο Πάνος Καμμένος αποθέωσε τον άλλοτε "σύντροφό" του (στα χρόνια του προέδρου των ΑΝΕΛ στη ΝΔ). "Αισθάνομαι καλύτερα με εσένα και υπάρχει καλύτερο επίπεδο συνεννόησης πια", είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, ρίχνοντας το... καρφί του για τον Αντώνη Σαμαρά.
Αν και θεωρείται πως το γεύμα κάθε άλλο παρά τυπικό είναι, ο Θανάσης Παφίλης έσπευσε να διευκρινίσει πως το ΚΚΕ δεν το αντιμετωπίζει ως άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο είπε πως το ΚΚΕ συμμετέχει μόνο και μόνο για τη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. "Εμείς δεν υπογράψαμε, δεν ψηφίσαμε και δεν συμμετέχουμε σε άλλη σύσκεψη", τόνισε.
"Ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει ο ελληνικός λαός" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι "αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου, αυτή την δύσκολη πορεία" και πρόσθεσε ότι "αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό".
Κλείνοντας, ο κ. Παυλόπουλο ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά για την ημέρα και τόνισε ότι "αυτή η συνάντησή μας τιμά και την ημέρα, αλλά έχει και τον συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας".
 Το μενού στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών θα είναι: χταπόδι ξυδάτο, λαβράκι, σαλάτα, λευκό κρασί και επιδόρπιο τούρτα παγωτό!
 "Ό,τι διαφορές και αν υπάρχουν αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει ο ελληνικός λαός" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι "αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου, αυτή την δύσκολη πορεία" και πρόσθεσε ότι "αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό".
Κλείνοντας, ο κ. Παυλόπουλο ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά για την ημέρα και τόνισε ότι "αυτή η συνάντησή μας τιμά και την ημέρα, αλλά έχει και τον συμβολισμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας".

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κω και Νίσυρο - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ηράκλειο και Λασίθι!

Δωδεκάνησα: Σεισμός 5 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κω και Νίσυρο - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ηράκλειο και Λασίθι!Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα λίγα λεπτά πριν τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Μετά την περιοχή Ραφήνας - Νέας Μάκρης και τη Σαμοθράκη, σεισμική δόνηση σημειώθηκε και στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Νισύρου.
H σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12:58 στην Κω έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.
Η δόνηση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προκαταρκτικής εκτίμησης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (αυτόματη λύση), ήταν εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 52,2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κω και 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό του βάθος φθάνει τα 129 χιλιόμετρα.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Το χρονικό της μεταπολίτευσης του 1974. (VIDEO)

Σαν σήμερα το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεφε από το Παρίσι στην Ελλάδα. Με το αεροσκάφος του Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν προσγειώθηκε στο Ελληνικό όπου τον περίμενε λαοθάλασσα. Εκείνο το ξημέρωμα άρχιζε η μεταπολίτευση.

Όλα όσα έγιναν  εκείνες τις κρίσιμες ώρες στο VIDEO που ακολουθεί

24 Ιουλίου 1974: η νύχτα που ήρθε ο Καραμανλής - Όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν

Η νύχτα που ήρθε ο Καραμανλής 
 Γράφει ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Ιουλίου, η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης, όπως είχε αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, το Υπουργικό Συμβούλιο:

Σεισμός 3,5 ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

Ασθενής σεισμική δόνηση ανοικτά της Νέας Μάκρης 
Και ξαφνικά, τα νότια προάστια  και το κέντρο της Αθήνας... ταρακουνήθηκαν! Ήταν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Αιτία; Ένας σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Ραφήνας, 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 Ρίχτερ (αναθεωρημένος προς τα πάνω, αφού αρχικά ανακοινώθηκε ότι ήταν 3,3R), με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ραφήνας και εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Δεν ήταν ο μοναδικός σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Από το πρωί στο ρυθμό των Ρίχτερ "χορεύει" η Σαμοθράκη, όπου έχουν σημειωθεί τρεις σεισμικές δονήσεις.

Η τελευταία έγινε στις 09:54 το πρωί και ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 70 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης.. Λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 04.26 τα ξημερώματα, είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 65 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιονατολικά της Σαμοθράκης, και 333 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.
 
 Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:40 τα ξημερώματα της Παρασκευής με το επίκεντρο του να εντοπίζεται σε απόσταση 65χλμ ανατολικά και νότια της Σαμοθράκης.


Συναυλία συμφωνικής μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, το Σάββατο 1η Αυγούστου

Μια σπάνια μουσική μυσταγωγία στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, παρουσιάζουν η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το “Ελληνικόν Ειδύλλιον” του Ανδρέα Ντρέκη, το Σάββατο 1η Αυγούστου στις 7.15 μ.μ.. Ο θαυμάσιος χώρος του θεάτρου θα φιλοξενήσει την πολυμελή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων από την πόλη Böblingen της Γερμανίας, σε μια συναυλία υπό το φως της ημέρας, με ελεύθερη είσοδο.
Για την εξυπηρέτηση του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας, θα δρομολογηθεί λεωφορείο στην ακόλουθη γραμμή:

  • Τρίγωνη Πλατεία, Αίγιο – Θέατρο αρχαίας Αιγείρας, ώρα αναχώρησης: 6.00 μ.μ..
  • Θέατρο αρχαίας Αιγείρας – Τρίγωνη Πλατεία, ώρα αναχώρησης: 9.00 μ.μ., μετά τη λήξη της παράστασης.
Τιμή εισιτηρίου ανά άτομο: 5 ευρώ με επιστροφή.

Ο αριθμός των λεωφορείων που θα δρομολογηθούν θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις θέσεων που θα συγκεντρωθούν έως 30 Ιουλίου. Πληροφορίες – κρατήσεις: ΣΓΟΥΡΑΔΙΤΗΣ TOURS, τηλέφωνο 26910-61100.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Υποστηρικτές Εκδήλωσης: Δήμος Αιγιαλείας-ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Φιλοπροοδευτικός & Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς «Η Ομόνοια», Τοπική Κοινότητα Αιγών, Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών Βλωβοκάς «Ο Βράχος».

Νέα προθεσμία για αναγνώριση του εκτός υπηρεσίας χρόνου εργασίας (εγκύκλιος)

Οι συμβασιούχοι που επαναπροσελήφθησαν σε δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιους Οργανισμούς έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον εκτός υπηρεσίας χρόνο ως συντάξιμο στους ασφαλιστικούς φορείς τους οποίους υπάγοντας πριν την απόλυση τους. Αυτό προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του ΙΚΑ. Η νέα διορία που δόθηκε είναι ένας χρόνος μετά την επαναπρόσληψη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι να μην έχει υπάρξει άλλη ασφάλιση σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα το διάστημα αυτό. Να θυμίσουμε ότι η αρχική προθεσμία ήταν στους έξι μήνες.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 
aftodioikisi.gr

Άλλο πράγμα η Δημοκρατία και άλλο μια δανειακή σύμβαση

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Το έχω ξαναγράψει εκατό φορές: Η Δημοκρατία, την αποκατάσταση της οποίας γιορτάζουμε σήμερα – έστω και υπό οδυνηρές συνθήκες – είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της Μεταπολίτευσης. Και άξιζε κάθε κόπο και κάθε κόστοε.
Είναι λάθος (που μπορεί να αποδειχθεί ιστορικά μοιραίο) να συγχέουμε τη Δημοκρατία με τις πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες.
Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο, τίποτε πιο διχαστικό, τίποτε πιο εθνοκτόνο, από το να συνδέεις τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό με αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο μιας δανειακής σύμβασης.
Μια δανειακή σύμβαση έχει όρους. Αλλά δεν πρόκειται για όρους που μπαίνουν στη Δημοκρατία. Ούτε την αφορούν. Αφορούν τη διασφάλιση των δανειστών ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Και επιτέλους, γιατί είναι Δημοκρατία να χρωστάς και να μην πληρώνεις;
Γιατί είναι πραξικόπημα κάθε ενέργεια  που αποσκοπεί στην τήρηση των συμφωνιών;
Και γιατί αυτοί που θέλουν να τηρούν τις συμφωνίες είναι «εχθροί της Δημοκρατίας» και αυτοί που θέλουν να μην τηρούνται οι συμφωνίες είναι υπέρμαχοί της;
Υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός και σοβαρότερη απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας από το συνειδητό ψεύδος και την προπαγάνδισή του, με  στόχο τη διαμόρφωση μιας στρεβλής «κυρίαρχης άποψης» στον λαό, ώστε να εξασφαλίζεται η εύνοιά του;
Υπάρχει μεγαλύτερος τυχοδιωκτισμός από το να ταυτίζεις τη Δημοκρατία με τις δικές σου απόψεις και τη διαφορετική  άποψη με τη χούντα και το πραξικόπημα;
Συγγνώμη, αλλά θα το ξαναπώ και φέτος: Άλλο πράγμα η Δημοκρατία και άλλο μια δανειακή σύμβαση.

elzoni.gr

Έμφραγμα στον ΙΦΕΤ

της Μάριον Κοντογιάννη

Εξαφανίζονται φάρμακα το ένα μετά το άλλο από την ελληνική αγορά  με την προμήθειά τους να είναι αδύνατη ακόμα και από τον ΙΦΕΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια του φαρμάκου KAYEXALATE PWD, που αφορά ασθενείς νεφροπαθείς και η κυκλοφορία του γίνεται μέσω του ΙΦΕΤ.
Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας και μόνη εναλλακτική αντιμετώπισή της είναι η νοσηλεία σε Νεφρολογική ή Παθολογική Κλινική, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή την διενέργεια αιμοκάθαρσης.

Στο Europa League Η ΑΪΚ αντίπαλος του Ατρομήτου, η Σπαρτάκ του ΠΑΟΚ, «πέρασαν» και οι Κύπριοι

Η ΑΪΚ αντίπαλος του Ατρομήτου, η Σπαρτάκ του ΠΑΟΚ, «πέρασαν» και οι Κύπριοι
Η ΑΪΚ Στοκχόλμης θα είναι οριστικά η αντίπαλος του Ατρομήτου στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Η σουηδική ομάδα νίκησε στην Αρμενία 2-0 την Σιράκ, στον αγώνα ρεβάνς του 2ου προκριματικού, και «σφράγισε» το εισιτήριο για την επόμενη φάση, καθώς είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ και στο πρώτο παιχνίδι. Τα γκολ της ΑΪΚ πέτυχαν οι Γκόιτομ (14΄) και Ισιζάκι (25΄).
Η πρώτη αναμέτρηση της ΑΪΚ με τον Ατρόμητο θα γίνει στις 30 Ιουλίου στη Στοκχόλμη και η ρεβάνς στις 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου.


Τη Σπαρτάκ Τρνάβα θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον δρόμο για τους ομίλους του Europa. Οι Θεσσαλονικείς θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους απ’ την Τούμπα κόντρα στους Σλοβάκους που απέκλεισαν την Λίνφιλντ.Οι Σλοβάκοι νίκησαν στο Μπέλφαστ με σκορ 3-1 και με τέρματα 5-2 πήραν το εισιτήριο της επόμενης φάσης. Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 34ο λεπτό (Λόρι), οι παίκτες του Γιαράμπεκ γύρισαν το παιχνίδι με γκολ των Σαμπό (54’, 84’) και Βοϊτούς (60’).
Ετσι, η Σπαρτάκ επιστρέφει στην Τούμπα μετά το 1996, όταν ενώ είχε προηγηθεί του ΠΑΟΚ με 3-0 στο ημίχρονο, τελικά ηττήθηκε με 5-3 από έναν εκπληκτικό «Δικέφαλο» στο β' μέρος.



Δύσκολη πρόκριση στον 3ο γύρο πανηγύρισε η Ομόνοια, η οποία μετά το 0-0 στην Πολωνία νίκησε 1-0 στο «ΓΣΠ» την Γιαγκελόνια. Οι «πράσινοι» έψαχναν την πρόκριση στην έδρα τους και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 8ο λεπτό με τον Σέρινταν, το οποίο έμεινε μέχρι τέλους κι έτσι πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ωστόσο, πριν από την έναρξη υπήρξαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των φιλοξενούμενων και τους ανθρώπους της ασφάλειας του γηπέδου.
Η έτερη κυπριακή ομάδα, ο Απόλλων Λεμεσού, υπερασπίστηκε το 4-0 της Κύπρου και στη Λιθουανία έφερε «λευκή ισοπαλία» 0-0 με την Τρακάι, παίρνοντας το εισιτήριο.