Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία – 7,3 Ρίχτερ έθεσαν τη χώρα σε συναγερμό

Σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία – 7,3 Ρίχτερ έθεσαν τη χώρα σε συναγερμό
Τόκιο, Ιαπωνία
Πέρασε ο κίνδυνος τσουνάμι στις περιοχές της Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Η Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων να πλήξουν κατά τόπους τις βόρειες ακτές της χώρας. Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.


Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία.
 Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί για δύο περιοχές (Φουκουσίμα και Μιγιάγκι) και μια προειδοποίηση κινδύνου για διάφορες άλλες τοποθεσίες
Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα.Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά που κατασβέστηκε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία το μέγεθος υποβαθμίστηκε σε 6,9 βαθμούς.

Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή
Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας).
Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Στις 11 Μαρτίου του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός των 9 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και προκάλεσε τον μεγαλύτερο πυρηνικό εφιάλτη παγκοσμίως μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.


Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων. Το NHK διέκοψε αμέσως μετά τον σεισμό την κανονική ροή του προγράμματός του και μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης συγκεντρώνει πληροφορίες και δίνει οδηγίες στα σωστικά συνεργασία, στους δήμους και στους κατοίκους.