Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Συνήθεια που έγινε λατρεία - Απίθανος Σπανούλης «Ερυθρόλευκη» νίκη Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 77-79

Συνήθεια που έγινε λατρεία
Τελευταία φάση σε «αιώνιο» ντέρμπι. Συνήθως χαμογελούσαν οι «πράσινοι». Εχει αλλάξει το χαρτί. Τώρα είναι η εποχή του Σπανούλη. Τρίτο σερί ματς στο ΟΑΚΑ. Τρίτο σερί στην τελευταία φάση. Τα δυο τελευταία με τρίποντο του μεγάλου αρχηγού, το τρίτο από ασίστ του στον Πρίντεζη. 
Καλάθι και φάουλ. Τρίποντο, δηλαδή. Οπως το έβαλε (κανονικό κι όχι έμμεσο) ο «Πρι» στον Πασκουάλ και κόντρα στη Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός στο φινάλε πήγε φαϊναλ φορ το 2015.
Στο ίδιο έργο θεατές. Εφιάλτης για τον Καταλανό κόουτς. Ετσι τα φέρνει η ζωή. Εκεί που ο Ολυμπιακός έχανε με κάθε τρόπο από τον ΠΑΟ, έχει γυρίσει το χαρτί και κερδίζει εκείνος με κάθε τρόπο. Παίζει ουσιαστικά χωρίς Γιανγκ και Μιλουτίνοφ, αλλά έχει Σπανούλη, Πρίντεζη, που την περασμένη εβδομάδα έφαγε τάπα σε τρίποντο στην Πόλη, αλλά τώρα το έβαλε στο φινάλε. Πήρε το αίμα του πίσω σε φάση που έχει λατρεμένη συνήθεια για τους Πειραιώτες.
Ο Παναθηναϊκός έχει πιάσει το ταβάνι του. Χωρίς Γκιστ και Τζεϊμς δεν μπορούσε παραπάνω. Γύρισε με διάφορα τεχνάσματα ένα ματς που ήταν στο μείον δέκα, πήγε να το πάρει, αλλά αυτή τη φορά δεν πανηγύρισε στο θρίλερ. Ολα τα του τα μεγάλα φετινά ματς είναι στο ένα σουτ. Το θετικό είναι ότι τα παλεύει όλα, αλλά το αρνητικό ότι δεν μπορεί κάθε φορά να παίζει κορώνα - γράμματα κάθε ματς.
Είναι σε μεταβατικό στάδιο, του λείπουν παίκτες, χρειάζεται υπομονή. Είναι κοντά, δυο παίκτες, και δουλειά θα τον κάνουν ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό. Με μια διαφορά. Αυτός έχει τον Σπανούλη. Ο Διαμαντίδης δεν μένει πια εδώ με αποτέλεσμα ο «Kill Bill» να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και ρυθμιστής τέτοιων αγώνων.
Με έναν μαγικό Σπανούλη ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαία νίκη με 77-79 κόντρα στον Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική της Euroleague, μέσα στο ΟΑΚΑ. 
Ο Πρίντεζης είχε πάρει οδηγία να χάσει τη βολή στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του ματς, αλλά ευστόχησε και τράβηξε τα μαλλιά του! Ωστόσο, ο Φώτσης αστόχησε στην τελευταία του προσπάθεια και ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής. Πρωταγωνιστής για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 22 πόντους και 8 ασίστ με άξιο "συμπαραστάτη" τον Πρίντεζη με 16 πόντους. 
Απο το "τριφύλλι" ξεχώρισαν οι Καλάθης (16 πόντους, 9 ασίστ) και Σίνγκλετον (14πόντους, 9 ριμπάουντ). 
 Μάλιστα, η τελευταία ασίστ του Σπανούλη απεδείχθη και πιο σημαντική, καθώς πέτυχε το γκολ φάουλ ο Πρίντεζης, έκανε το 77-78 και... ευστόχησε στη βολή για το τελικό 77-79 αν και είχε οδηγία από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να αστοχήσει. 
 Στην αμέσως προηγούμενη φάση ο κόουτς ζήτησε από την ομάδα του να προβεί σε πέμπτο φάουλ πάνω στον Καλάθη... λέγοντας ότι αστοχεί, έτσι ώστε να διακόψει το χρονόμετρο. Ο Καλάθης έβαλε τη μία από τις δύο βολές κάνοντας το 77-76 υπέρ του Παναθηναϊκού και ο Ολυμπιακός πήγε με ψυχραιμία στην τελευταία επίθεση και... εγκέφαλό της τον Σπανούλη. 
 Ο Ολυμπιακός ναι μεν μπήκε δυνατά στο ματς, αλλά γρήγορα ο Παναθηναϊκός ροκάνισε τη διαφορά και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο 23-23. Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ο Ολυμπιακός υποχρέωσε σε λάθη τους «πράσινους» και με τον Χάκετ να δίνει το έναυσμα οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν σερί 0-9 και στο 12΄ προηγήθηκαν με 23-32. Ο Σπανούλης εκτελούσε από τα 6.75 (3/3) και εκτόξευσε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +10 (35-45 στο 18΄) και έπειτα πήρε χωρίς άγχος το δρόμο προς τα αποδυτήρια (39-47). 
 Ο Παναθηναϊκός με βελτιωμένη άμυνα είχε άλλο πρόσωπο στην τρίτη περίοδο. Ο Κέι Σι Ρίβερς έδωσε λύσεις από τα 6.75 (2/2) και οι «πράσινοι» με επιμέρους σκορ 14-4 μείωσαν αρχικά σε 48-51 στο 24΄ , σε 53-55 στο 25΄ και 55-58 στο 27' και δια χειρός Παππά στην εκπνοή της τρίτης περιόδου προσπέρασε μετά με 63-61. 
 Στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακό προηγήθηκε και πάλι με 63-67 στο 32΄, αλλά ο Ρίβερς ήταν ασυγκράτητος από τα 6.75 (2/2) και χάρισε και πάλι το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό 73-71 στο 37΄, ενώ ο Φώτσης εκτέλεσε πίσω από τη γραμμή του τρίποντου για το 76-72 στο 38΄! Η ευστοχία του Σπανούλη στις βολές και μία καλή άμυνα από τον Πρίντεζη (κλέψιμο) που... καθάρισε στι δύο τελευταίες επιθέσεις, με αποκορύφωμα το νικητήριο καλάθι και φάουλ, το οποίο κέρδισε από τον Φελντέιν ήρθε η νίκη για τους Πειραιώτες. 
 Τα δεκάλεπτα: 23-23, 39-47, 63-61, 77-79 
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (2), Νίκολς, Ρίβερς 14 (4), Μποχωρίδης, Φώτσης 13 (2), Παππάς 9, Φελντέιν 3 (1), Μπουρούσης 8 (1), Καλάθης Ν. 16 (1) 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 4, Μπερτς 8, Γιανγκ, Παπαπέτρου 7 (1), Σπανούλης 22 (4), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 16 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3 (1), Χάκετ 11 (2), Λοτζέσκι 6 (2)