Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Κρίσιμη, αλλά σταθερή η κατάσταση του Θάνου Πλεύρη - Τι είναι η σήψη

plevets.jpg
Σταθερή, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη εξακολουθεί να εκτιμάται η κατάσταση της υγείας του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ παραμένει νοσηλευόμενος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη.
Υπενθυμίζεται ότι εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Κυριακή το πρωί, με εικόνα σήψης, έπειτα από επέμβαση στο πόδι.
Η σήψη, αποκαλούμενη κοινώς και “σηψαιμία”, είναι μία επιπλοκή που
προκαλείται από την υπερβάλλουσα και απειλητική για τη ζωή απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις.
Παρά την πρόοδο της σύγχρονης Ιατρικής στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και την εντατική θεραπεία, η σήψη παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη, με τη νοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 30-60%.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η σήψη ευθύνεται για 60-80% των θανάτων ετησίως. Προσβάλλει περισσότερα από 6 εκατομμύρια νεογνά και παιδιά, ενώ πάνω από 100.000 γυναίκες προσβάλλονται από σήψη κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους άνω των 60 ετών, άτομα που πάσχουν από χρόνιες νόσους ή/και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και τις μητέρες τους και ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων, όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία.

Η κατάσταση που πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή άμεσα σε γιατρό περιλαμβάνει το συνδυασμό τριών συμπτωμάτων: πυρετός και μπερδεμένη ομιλία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ταχύπνια.

stogiatro.gr