Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Νέα επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση: «Πλειοψηφικό το αίτημα για πολιτική αλλαγή»

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού»

Η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα έδρανα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τα οποία σήμερα καταλαμβάνουμε εμείς, τίμησε για πολλά χρόνια, ο αείμνηστος Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, Κωστής Στεφανόπουλος.
Ήταν ένας πολιτικός, που με το κύρος του αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το κοινό συμφέρον – πρωτίστως το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν υπήρξε ποτέ λαϊκιστής. Απεχθανόταν τη δημαγωγία. Αναζητούσε την αλήθεια. Έκανε τη σεμνότητα στην άσκηση της εξουσίας τρόπο ζωής.
Ήταν ένας γνήσιος δημοκράτης, που πίστευε στην αξία της ευνομίας και της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων.
Όπως εύστοχα έγραψε ένας αρθρογράφος, υπήρξε ένας πατριώτης που δεν θυσίασε ούτε γραμμάριο της Δημοκρατίας στο όνομα του πατριωτισμού.
Κέρδισε κάτι σπουδαίο, κάτι ανεκτίμητο:  Την αγάπη και το σεβασμό όλων των Ελλήνων. Κέρδισε με τον πολιτικό του βίο την καρδιά της Ελλάδας.
Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτελεί μέρος της ιστορίας της μεγάλης μας Παράταξης.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, με ευγνωμοσύνη και με υπερηφάνεια.
  
  
«Διανύουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «μια περίοδο πυκνής διεθνούς κινητικότητας, η οποία εύλογα προκαλεί ανησυχία … Η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να διαχειριστεί το Brexit ... Στη γειτονιά μας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εντατικοποιηθεί … 

Η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη. Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα … Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας. Σχέδιο Β δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική … Και όπως φαίνεται και από την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα του χρέους την Παρασκευή στο Βερολίνο, στην οποία δεν προσκλήθηκε η ελληνική Κυβέρνηση, κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι πολύ κρίμα. Διότι, αν δεν είχαμε σήμερα την θλιβερή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης η οποία δεν θα έκανε απλά περήφανους τους πολίτες της αλλά θα δικαίωνε και όλους όσους μας έχουν στηρίξει … Για το λόγο αυτό, δεν είναι μόνον η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, είναι και οι διεθνείς εξελίξεις … Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας». 

Αναφερόμενος στην έξαρση του λαϊκισμού που «σαρώνει το σύνολο του δυτικού κόσμου», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: το να υιοθετείς δημαγωγικές λαϊκίστικες υπεραπλουστεύσεις, επενδύοντας στην απελπισία των απογοητευμένων πολιτών, είναι ασυγχώρητο λάθος. Το λάθος αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Έχουμε διδαχθεί και από την κρίση και από τα λάθη του πολιτικού συστήματος συνολικά. Και αυτά τα λάθη δεν πρόκειται να τα επαναλάβουμε. Δεν θα αγνοήσουμε κανέναν, γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Αλλά, πάντως, δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες. Δεν θα αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού, υιοθετώντας τον. Ούτε θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί. Θα ακούσουμε την τραυματισμένη κοινωνία και θα χτίσουμε βήμα - βήμα σχέσεις εμπιστοσύνης. Πρώτα απ’ όλα, όμως, εξηγώντας στους πολίτες γιατί οι πολιτικές μας ωφελούν τους πολλούς. Ωφελούν τους πάρα πολλούς Έλληνες, που σήμερα αισθάνονται ξεχασμένοι. Η μείωση των φόρων θα ανακουφίσει την μέση ελληνική οικογένεια ... Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσουν δουλειές για να αποκτήσουν προοπτική αυτοί που σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας. Η πολιτική μας για την Παιδεία αποσκοπεί να φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία και δημόσια Πανεπιστήμια, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε παιδί που θέλει και μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δώσει όχι τη λύση, αλλά μια ανακούφιση στο πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που ακουμπάει σήμερα τους 1.500.000 πολίτες. Όλα όσα θα κάνουμε δεν αφορούν μόνο νούμερα, αφορούν πολλούς ανθρώπους. Αφορούν οικογένειες, δουλειές, εκπαίδευση, τα όνειρα της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο λαϊκισμό, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι μας μπροστά στην πρόκληση μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Και αυτήν τη στιγμή  στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και απέναντι στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό της σημερινής Κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα. Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων. Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην ίδια την Ιστορία. Το έχω πολύ πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά. Το ζητούμενο είναι να μη μας υπερβεί και όλους συλλογικά. Γιατί αυτό θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή. Και τότε κανείς, ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε η Ιστορία, θα συγχωρήσουν είτε την άρνηση είτε την ουδετερότητα. Το ξέρουμε καλά, το εισπράττουμε κάθε μέρα ότι στη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει ο κλήρος να εκφράσει αυτό το ισχυρό ρεύμα πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Με δραστική μείωση φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Με ενίσχυση της ρευστότητας, με σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Έτσι, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για 4% ετήσια αύξηση του Α.Ε.Π. και 120.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για μια πενταετία. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι αναμφισβήτητα σημαντικές για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να τις χάσουμε για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να περιμένει».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» και τόνισε: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μια Κυβέρνηση που υπερφορολογεί τους πολίτες σε κάθε ευκαιρία. Μια Κυβέρνηση που επενδύει στον κοινωνικό διχασμό για να κρύψει τις δικές τις αδυναμίες. Μια Κυβέρνηση που ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει συνειδητά τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, αδυνατεί να δώσει λύσεις και να βάλει τη χώρα σε ένα δρόμο… Ο πλούτος που χάθηκε από την αναίτια παράταση της ύφεσης τα τελευταία δύο χρόνια υπολογίζεται σε 26 δις ευρώ. Κάτι παραπάνω από 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Στην αγορά εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται προς όφελος της μερικής απασχόλησης … Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 23 δις, παρά τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παράλογη υπερφορολόγηση. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται. Το 2016 έκλεισαν 3.000 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών μειώθηκαν κατά 37 δις ευρώ στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% που περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2017 δεν είναι ρεαλιστική. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να “στραγγαλίζεται” από την υπερφορολόγηση, που αποτελεί συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, τη “στάση πληρωμών” και την έλλειψη ρευστότητας. Η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών προσκρούει στην αναβλητικότητα και τις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων».

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση … Σήμερα, το χρέος έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα για να κρυφτεί η κυβερνητική ανικανότητα. Ας το πούμε, λοιπόν, ξεκάθαρα. Η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ικανή συνθήκη εξόδου από την κρίση. Πρέπει να γίνει, τη θέλουμε, τη διεκδικούμε. Αλλά μαζί με αυτήν χρειάζονται τολμηρές αλλαγές στην οικονομία, στο Κράτος, στη δημόσια διοίκηση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα φέρουν επενδύσεις. Αν συμβούν αυτά, τότε θα μπορέσουμε πράγματι να επαναδιαπραγματευτούμε στην απλή βάση που πάντα αποτελούσε τον πυρήνα της πολιτικής μας: Πάρτε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερα πλεονάσματα. Αυτή ήταν η δική μας φιλοσοφία. Θυμίζω ότι εμείς πρώτοι προτείναμε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 σε 2%. Αλλά, ταυτόχρονα, αναλάβαμε και μια σειρά από δεσμεύσεις για πολιτικές που μπορούν να πετύχουν μια σημαντική ανάπτυξη της τάξης 4%».

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Το μητρώο πολιτικών στελεχών εξελίσσεται δυναμικά και αναδεικνύει ικανούς νέους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Οργανωνόμαστε εσωτερικά. Με πιο ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες στην άσκηση του αντιπολιτευτικού μας έργου. Και αιχμή του δόρατος εσάς, την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα … Σε μια χώρα που ο λαός υποφέρει και αγωνιά για το αύριο, για το μέλλον των παιδιών του που στενάζουν από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής, δεν έχουν καμία θέση φαινόμενα αλαζονείας. Τέτοια φαινόμενα δεν θα τα ανεχθώ ούτε σήμερα στην Αντιπολίτευση, ούτε αύριο στην Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ επειδή ο λαός μας εμπιστεύθηκε ό,τι ιερότερο διαθέτει στη Δημοκρατία: Την ψήφο του. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν. Για αυτό αναδιοργανώσαμε τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσής μας με ένα στενό προσωπικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της Κυβέρνησης ... Πολλοί έσπευσαν να ονομάσουν τον νέο τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης “σκιώδη Κυβέρνηση”. Εγώ, μάλλον, δεν θα υιοθετούσα αυτόν το χαρακτηρισμό. Δεν θα τον υιοθετούσα για έναν απλό λόγο. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός».