Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το ΑΕΠ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η προπαγάνδα των αριθμών


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σα να μην έφθαναν όλες οι άλλες κυβερνητικές προπαγανδιστικές εκστρατείες, εσχάτως αποκτήσαμε και την «προπαγάνδα του ΑΕΠ».
Έτσι, στις 14 Νοεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφόρησε ότι το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,5% το γ΄ τρίμηνο φέτος, άρχισαν οι χαρές και τα πανηγύρια. Μέχρι και στον πρόεδρο Ομπάμα φαίνεται ότι το είπαν για να τον πείσουν πως… ήλθε η ανάπτυξη!
Η σύγκριση έγινε φυσικά με το γ΄ τρίμηνο του 2015 – ξέρετε το γνωστό και καταστροφικό με τα capital controls και τις άλλες μεγάλες «επιτυχίες» της «περήφανης διαπραγμάτευσης».
Τότε, το ΑΕΠ είχε καταγράψει πτώση της τάξης του 2,2% (σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2014).
Δηλαδή, αυτό που κατάφεραν να ανακτήσουν (και για το οποίο πανηγυρίζουν), είναι 1,5% από το χαμένο 2,2%.
Δηλαδή το 2016 βρίσκονται πίσω κατά 0,7% σε σχέση με το 2014!

Απλά μαθηματικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος! Την πράξη της αφαίρεσης αρκεί να γνωρίζει!
Πολύ περισσότερο που οι προβλέψεις του 2014 ήταν πως έπρεπε ήδη να είχαμε ανάπτυξη 3,5% αν δεν είχε ενσκήψει η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Και για τη διετία 2015-2016 η πρόβλεψη ήταν για 6%.
Και όμως! Η κυβέρνηση όχι μόνο επιδόθηκε σε μια ακόμη προπαγάνδα των αριθμών, αλλά και περνά και στην αντεπίθεση!
Λένε στους Έλληνες πως πρέπει να είναι ευχαριστημένοι επειδή, χάρη στη «σοφή» διακυβέρνησή τους είδαν το ΑΕΠ της χώρας να κατακρημνίζεται και να μην μπορεί να αναλάβει ούτε μέσα στο λεγόμενο «τουριστικό» τρίμηνο.
Υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα τώρα, με μειωμένο κατά 0,7% σε σχέση με το 2014.
Θέλουν να μας πείσουν πως είναι καλύτερα τώρα που το ΑΕΠ εμφανίζει την χειρότερη επίδοσή του από το 1999.
Και όταν τους το λες, οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» μοιράζουν «non papers», σύμφωνα με τα οποία δεν πανηγυρίζουν, αλλά απλά σημειώνουν (όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ότι «η σελίδα αλλάζει».
Βέβαια, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Τζανακόπουλος μια χαρά πανηγύρισε όταν είπε:
«Τα προχθεσινά, εξάλλου, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008».
Δηλαδή είχαμε την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ από το 1999 και ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέτυχε τα θετικότερα αποτελέσματα από το 2008!
Και το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο, που παραδέχονται μεν ότι «η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη του 2014 μετά από 4 χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του 25%, επειδή η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εν όψει της πιθανότητας εκλογών, σταμάτησε να εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει το 2012 και δεν πήρε άλλα υφεσιακά μέτρα. Γι’ αυτό και δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014».
Τι λένε δηλαδή; Ότι υπήρξε μεν ανάπτυξη, αλλά αυτή έγινε επειδή η τότε κυβέρνηση… δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε και αποκαλεί καταστροφικό και ζητούσε επιμόνως να σταματήσει). Επομένως, ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα το οποίο μετά μανίας κατήγγελλε!
Λένε επίσης πως αν η τότε κυβέρνηση τολμούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, τότε θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους 10 δις ευρώ για την διετία 2015-2016 – τα οποία, ως γνωστόν, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το 2014 είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά (και πάντως υψηλότερο από το 2015), μειώθηκε κατά δέκα μονάδες ο ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατά 5% οι ασφαλιστικές εισφορές.
Τώρα, όλα αυτά έχουν αυξηθεί ξανά και ακόμη παραπάνω.
Επίσης: Το 2014 το κοινωνικό μέρισμα που χορηγήθηκε ήταν 450 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσό 4 φορές υψηλότερο από τα διάφορα «παράλληλα προγράμματα» της κυβέρνησης.
Επίσης: Το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 δις ευρώ. Σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 60%.
Επίσης: Το 2014 βγήκαμε στις αγορές με επιτόκια που είχαμε να δούμε από το 2008.
Κατόπιν όλων αυτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο…

elzoni.gr