Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Απάντηση Νικολάκου και Στρατηγάκου στο ψήφισμα – διαμαρτυρία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τη δακοκτονία

Αναφορικά με το ψήφισμα – διαμαρτυρία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τη δακοκτονία οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου και Στρατηγάκος απάντησαν τα εξής:
"Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας τόσο σε ότι αφορά έργα υποδομής, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξή της, όσο και σε ότι αφορά την προστασία της αγροτικής παραγωγής από καιρικές συνθήκες ή άλλες απειλές, χωρίς πάντα τα θέματα αυτά να άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη δακοκτονία, το οποίο αφενός επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, αφετέρου παραδέχεται ότι αυτές δεν μας αναλογούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας δεν γίνεται "κατά βούλησιν" της Περιφέρειας, αλλά υπακούει στις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα προβλήματα στην έναρξη του προγράμματος, στην εξεύρεση των πόρων και στη διαγωνιστική διαδικασία που συνεπάγεται η πρακτική αυτή είναι γνωστά και διαχρονικά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο και έχει αποστείλει τις προτάσεις της ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας.

Σε ότι αφορά την εισφορά του 2% και την υποχρέωση καταβολής της, οφείλουμε να μην υποκύπτουμε στον λαϊκισμό και να μην παραπλανούμε τους πολίτες. Είναι γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς και σε όλους τους θεσμικούς φορείς ότι όπου δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα δακοκτονίας δεν υπάρχει η υποχρέωση καταβολής εισφοράς δακοκτονίας. Είναι συνεπώς άστοχη η όποια αναφορά σε αυτή διεκδίκηση, εφόσον αποτελεί συμβατική υποχρέωση του προγράμματος δακοκτονίας.