Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας


              
                                                                                                           Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στις δυνατότητες να δημιουργηθεί «κλίμα συναντίληψης πάνω σε όλα τα θέματα, ακόμα και όπου υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης κατά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του κ. Jan Hamacek, σήμερα στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας βρίσκεται στη χώρα μας σε επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από πολυμελή διακομματική αντιπροσωπεία του Τσεχικού Κοινοβουλίου.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο  Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τσεχίας κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος. 
Κατά τη συνάντησή τους, οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων δήλωσαν:

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας και την αντιπροσωπεία των βουλευτών της φίλης χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας και μεταξύ των κοινοβουλίων μας είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολύ στενές και ζεστές. Είναι μεγάλη ευκαιρία η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου και οι συναντήσεις που έκανε στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο ώστε να δημιουργηθεί κλίμα συναντίληψης πάνω σε όλα τα θέματα, ακόμα και όπου υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα. Είναι μεγάλη η ευκαιρία και είμαστε πολύ ευτυχείς που θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση». 

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή μου για τη δυνατότητα που μας δώσατε να συναντηθούμε. Η συνεργασία μας ξεκίνησε με τη συνάντηση της Ομάδας Φίλιας Ελλάδας Τσεχίας. Ήδη είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην αντιπροσωπεία μας παρίστανται εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων κι έτσι θα μπορέσετε να ακούσετε τις απόψεις όλου του κοινοβουλευτικού φάσματος της χώρας μας. Ιδιαίτερα και εξαιρετικά εκτιμούμε τις πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Χαιρόμαστε για την ευκαιρία που έχουμε να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και σας εκφράζουμε την επιθυμία μας σύντομα να σας συναντήσουμε στη χώρα μας».