Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Πόλη-«φάντασμα» αύριο η Αθήνα λόγω Ομπάμα – Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις

Ένα καλά φυλασσόμενο φρούριο θα θυμίζει την Τρίτη και την Τετάρτη η Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι πρωτοφανή τόσο στο κέντρο όσο και στον Αστέρα Βουλιαγμένης που θα μείνει. Το ξενοδοχείο θα είναι περικυκλωμένο τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα.
Απίστευτα τα μέτρα ασφάλειας

Στραμμένα στην Αθήνα θα είναι αύριο και μεθαύριο τα βλέμματα όλου του κόσμου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φτάνει αύριο στην Ελλάδα με την Κυβέρνηση να προσδοκά πολλά από αυτήν την επίσκεψη ενώ ολόκληρη η ήδη από σήμερα θυμίζει ένα απόρθητο φρούριο.
Η «διαβολοβδομάδα»που περιμένει την ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 48 ώρες αργότερα ξεκινά από σήμερα με την φύλαξη των σημείων «στόχων» από το αεροδρόμιο μέχρι, το ξενοδοχείο που θα καταλύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, από τις διαδρομές που θα ακολουθήσει αλλά και από τα σημεία όπου θα απευθύνει ομιλία.
Μέχρι αυτήν την στιγμή η ώρα άφιξης του Αμερικανού προέδρου δεν έχει γίνει γνωστή. Η μόνη έως τώρα γνωστή πληροφορία που υπάρχει είναι ότι μόλις φθάσει θα κατευθυνθεί προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ ακολούθως θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις και το βράδυ δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», [Διαβάστε εδώ σχετικά] είναι πιθανό να κάνει και μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Ιερό Βράχο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Την ίδια ημέρα θα δώσει την ομιλία του, η οποία θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο από σήμερα έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Επί ποδός 4.500 αστυνομικοί
Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα.
Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ’ όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλαδή, κάθε σημείο απ’ όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.
Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων ενώ στις ταράτσες των κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.
Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο Αστέρας, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο. Ο χώρος θα φυλάσσεται και από τη θάλασσα.
Μέρος της αποστολής του Αμερικανού προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δεκάδες φιάλες αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν. Φουσκωτά με ένστολους κομάντο θα περιπολούν στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το πολυτελές ξενοδοχείο και δεν θα αφήνουν να πλησιάσει κανείς.
Στην Αθήνα ήδη 300 πράκτορες και το «Κτήνος»
ην Παρασκευή έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου (ανάμεσά τους και το περίφημο «The Beast», γνωστό και ως «Θηρίο» ή «Κτήνος»), καθώς και ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ενώ όπως ανέφεραν στο EleftherosTypos.gr αυτόπτες μάρτυρες, η εικόνα του αεροπλάνου και μόνο προκάλεσε δέος. Το ελικόπτερο ήταν αποσυναρμολογημένο κατά την μεταφορά του μέσα στο μεταγωγικό C-17 που το μετέφερε και ακολούθως συναρμολογήθηκε μέσα σε ένα υπόστεγο του αεροδρομίου. Επίσης στην Αθήνα έφτασε και στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.
Όλα αυτά μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας την Παρασκευή, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα.
«Κατεβάζει ρολά» το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Την ίδια ώρα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από σήμερα και έως την Πέμπτη«κατεβάζει ρολά» και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο, καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι προσωπικές προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα έχουν δοθεί ι από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα.
Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις
Απαγορευτικό σε όλες τις συγκεντρώσεις στα σημεία στα οποία θα κινηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα το διήμερο της Τρίτης και της Τετάρτης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία.
Για το χρονικό διάστημα των 30 ωρών της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ αποφάσισε ότι «δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» στους δρόμους από τους οποίους θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα το πρωί της Τρίτης έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα με απόφαση της ΕΛΑΣ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις:
α. Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς:
Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
β. Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:
Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου– συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού –δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχριτη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
γ. Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:
Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π.Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100-μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
δ. Aπό 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους:
Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).
Διευκρινίζεται ότι η Απόφαση αυτή αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές και ώρες, ενώ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εκδοθεί άλλη Ανακοίνωση.
Το γεύμα και το dress code της δεξίωσης προς τιμήν του Ομπάμα
Δείπνο με έντονη παρουσία γεύσεων από τις Ελληνικές θάλασσες, θα είναι που θα παρατεθεί προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δείπνο θα περιλαμβάνει:
Πρώτο πιάτο: Γαρίδες με ρύζι
Κυρίως πιάτο: Σφυρίδα με βραστά λαχανικά
Επιδόρπιο: Γλυκό με κάστανα
Λευκό κρασί
Επιπλέον στο τέλος του δείπνου, θα προσφερθεί καφές φίλτρου και τσάι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το dress code της δεξίωσης, η γραβάτα είναι προαιρετική, ενώ στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του απερχόμενου αμερικανού προέδρου θα παρακαθίσουν περίπου 100 άτομα, άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, καθώς η Μισέλ Ομπάμα δεν θα συνοδεύσει τον κ. Ομπάμα στο ταξίδι.