Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Σεισμός 7,9 βαθμών ανοιχτά της Νέας Γουινέας, Φοβούνται τσουνάμι 3 μέτρων άμεσα!

Σεισμός στη Νέα Γουϊνέα: Φοβούνται τσουνάμι 3 μέτρων άμεσα!

Σεισμός 7,9 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας, σε απόσταση 157 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ραμπουάλ.
Αρχικά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν 8 βαθμών.
Το κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι για τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση στην οποία αναφέρει ότι είναι πιθανή η εκδήλωση ενός ευρέως καταστροφικού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 73 χιλιομέτρων.


Έχουν παρατηρηθεί κύματα τσουνάμι,” δηλώνει το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού (PTWC) προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο θαλάσσιων κυμάτων με ύψος από ένα έως τρία μέτρα πάνω από επίπεδο ύψους της παλίρροιας, σε μερικές περιοχές των ακτών της Παπούα Νέα Γουινέα.
Η ίδια προειδοποίηση αναφέρει  ότι είναι πιθανό να σημειωθεί τσουνάμι μέσα στις επόμενες τρεις ώρες στις ακτές όχι μόνο της Παπούα Νέας Γουινέας, αλλά και της Ινδονησίας, των Νήσων του Σολομώντα και των νησιών Πονπέι, Τσούουκ, Ναουρού, Κοσράι και Βανουάτου.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση. Στη φάση αυτή συμβουλεύουμε όλους τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας, να παραμείνουν μακριά από τις ακτές, μακριά από τη θάλασσα και να ακούνε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στη φάση αυτή, η προειδοποίηση αφορά σε όλη την επικράτεια της Νέας Ζηλανδίας» τόνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.