Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Το μέλλον δεν θα… απαλλαγεί τόσο εύκολα από τον Ματέο Ρέντσι

screen-shot-2016-12-04-at-10-14-44-am
Μάνος ΟικονομίδηςΘα μπορούσε να πει κανείς, ότι το μέλλον σεργιανίζει εσχάτως στη γειτονιά της Ενωμένης Ευρώπης σε… συσκευασία ενός ηγέτη 41 ετών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι το πιο ενδιαφέρον πολιτικό αφήγημα σε μορφή ηγέτη, που παρουσιάστηκε την τελευταία δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας “Ιταλός Ομπάμα”, όπως τον χαρακτήρισαν τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκτόξευσής του, από Δήμαρχος της πόλης της Αναγέννησης, της Φλωρεντίας, στην πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, χωρίς μάλιστα να έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές. Πού; Στη χώρα της απόλυτης πολιτικής μπαχαλοποίησης.

Με αφορμή το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που προκάλεσε ανατριχίλα στην υπόλοιπη Ευρώπη, για τις παρενέργειές του, αρκετοί επιχείρησαν να “μετρήσουν” τον Ματέο Ρέντσι και τις προοπτικές του μέλλοντός του. Εκτιμώντας ότι, μετά από μια ενδεχόμενη ήττα του, θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή.
Η προσέγγιση είναι προβληματική. Το μέλλον δεν θα… απαλλαγεί τόσο εύκολα από τον Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατάφερε να οικοδομήσει ένα προφίλ ουσίας και μεταρρυθιστικών ιδεών, που δεν εξαντλούνται σε ένα δημοψήφισμα. Αποτελούν την προσωπική πολιτική πλατφόρμα του για το μέλλον.
Και όχι μονάχα για την Ιταλία, όπου παίζει χωρίς αντίπαλο, σε επίπεδο προσωπικής δημοφιλίας και πολιτικού αποτυπώματος. Αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με τις δήθεν μερταρρυθμίσεις, που επικαλέστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τις εκλογές του 2009, ο Ματέο Ρέντσι προτείνει τομές. Και μα αφετηρία τις τομές αυτές, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για μια διαφορετική Ευρώπη.
Μια Ευρώπη πιο κοντά στο μέλλον. Με αέρα Αναγέννησης. Από τη Φλωρεντία. Εκεί από όπου ξεκίνησε ο “Ιταλός Ομπάμα”.
Μάνος Οικονομίδης / ysterografa.gr