Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Σε ανταλλαγη πυροβολισμων με αστυνομικους Νεκρός στο Μιλάνο ο ύποπτος της επίθεσης στο Βερολίνο

Νεκρός ο μακελάρης στην Ιταλία: Άπειρος αλλά γενναίος ο αστυνομικός που τον σκότωσε
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως ο Τυνήσιος ύποπτος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Η La Repubblica μεταδίδει ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο Μιλάνο το πρωί της Παρασκευής σκοτώθηκαν δύο Ισλαμιστές, ένας εκ των οποίων προτού πεθάνει φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» και εικάζεται πως είναι ο 24χρονος Τυνήσιος. Στο περιστατικό τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Σημειώνεται πως ο ύποπτος Τυνήσιος είχε περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια σε ιταλική φυλακή, και είχε ζήσει στη χώρα. Θεωρείται επομένως πιθανό να προσπαθούσε να αναζητήσει καταφύγιο σε γνώριμα γι’ αυτόν εδάφη και ίσως παλιούς φίλους.
 Όπως μεταδίδει το BBC, καραμπινέρι στο Μιλάνο σταμάτησαν δύο άντρες για τυχαίο έλεγχο, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο ύποπτος άντρας φώναξε «Αλλαχου Ακμπαρ», πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό ενώ αμέσως μετά δέχθηκε τα πυρά των Ιταλών καραμπινιέρων και έπεσε νεκρός.
 Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίζ Αμρί ήταν καταζητούμενος από την γερμανική αστυνομία και είχε επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα σκότωσε 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, οδηγώντας ένα φορτηγό κατά πάνω τους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εθεάθη για τελευταία φορά σε τζαμί της πόλης τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.
Μετά από ανθρωποκυνηγητό ωρών, οι ιταλικές αρχές σκότωσαν τον Τυνήσιο μακελάρη του Βερολίνου στο Μιλάνο σε  ανταλλαγή πυρών τα ξημερώματα. Η ιταλική αστυνομία τον σταμάτησε για έλεγχο και εκείνος άνοιξε πυρ τραυματίζοντας σοβαρά έναν αστυνομικό, πριν πέσει νεκρός.
Όλα έγιναν στις τρεις τα ξημερώματα στην πλατεία της Πρώτης Μαΐου. Το πλήρωμα ενός περιπολικού είδε έναν νεαρό βορειοαφρικανό να κινείται μόνος στο δρόμο και αποφάσισε να κάνει έλεγχο. Όταν οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να σταματήσει και να τους δείξει τα έγγραφά του εκείνος έβγαλε ένα όπλο από το σακίδιό του και πυροβόλησε τον έναν από τους δύο αστυνομικούς στον ώμο. Ο δεύτερος αστυνομικός αντέδρασε άμεσα. Ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε τον νεαρό.
Ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Άνις Άμρι είχε αρχίσει να εργάζεται μόλις πριν από εννέα μήνες και ακόμη δεν είχε τελειώσει η λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδος», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ονομάζεται Λούκα Σκατά, είναι είκοσι εννέα ετών και κατάγεται από τη νότια Ιταλία.
Ο συνάδελφός του, τον οποίο τραυμάτισε στον ώμο ο 'Αμρι πριν πυροβοληθεί θανάσιμα, λέγεται Κρίστιαν Μόβιο, είναι τριάντα έξι ετών και εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. Πολλά μέσα ενημέρωσης, στη φάση αυτή, τονίζουν ότι από εδώ και στο εξής αυξάνεται ο κίνδυνος να μπει και η Ιταλία στο στόχαστρο των ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να «εκδικηθούν» για τον θάνατο του Τυνήσιου τρομοκράτη. 
Η γερμανική αστυνομία ευχαρίστησε την ιταλική ευχόμενη καλή ανάρρωση στον τραυματισμένο συνάδελφό τους και μάλιστα στα ιταλικά, αλλά νέα ερωτήματα προκύπτουν.
Πώς μπόρεσε ο Ανίς Αμρί να ταξιδέψει εντός Γερμανίας χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς και γιατί δεν εντοπίστηκε τουλάχιστον στα σύνορα με τη Γαλλία, παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας; Η απάντηση η οποία δίνεται από τις αρχές είναι ότι είχε επικεντρώσει τις έρευνες στο Βερολίνο και στην Γερμανία.
 Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το όπλο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης στο ΜΙλάνο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού. Αργότερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.
Εξάλλου, εκφράζονται και αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του προσώπου το οποίο μπήκε στο τζαμί της συνοικίας Μοαμπίτ του Βερολίνου την προηγούμενη μέρα του εγκλήματος, αλλά και μετά τη διάπραξή του, το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού ο οποίος προκάλεσε των θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος του Βερολίνου το αμφισβητεί πλέον επισήμως δια στόματος του επικεφαλής της Κρίσταιν Στέιοφ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ