Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Κι όμως, ο Σόιμπλε… καθαρίζει το “ματσάκι” για χάρη της Ελλάδας

screen-shot-2016-12-02-at-3-30-54-pm
Για εκείνους τους “αφελείς” που είχαν τις αμφιβολίες τους… Το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για άμεση δρομολόγηση και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, στα οποία έχουν δεσμευτεί από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ήταν εκκωφαντικό.

Βασικά όμως, επιβεβαίωσε μια διαπίστωση διαχρονική και επίμονη, που ωστόσο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος και φιλικό ακροατήριο στη χώρα μας: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε, όταν ο… λάθος Παπανδρέου έσπευσε στο Καστελόριζο, με φόντο την πράσινη βάρκα που αρμένιζε, για να μας πείσει ότι… μας σώζει.
Ο σκληρός και άτεγκτος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο άνθρωπος που εγγυάται έναντι του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου τη βιωσιμότητα της… επιλογής να μην καταστραφεί η Ελλάδα. Και όχι μόνο έναντι των παραπάνω. Τον Σόιμπλε σέβονται και μελετούν προσεκτικά, οι Αμερικανοί και οι αγορές. Οι αγορές στις οποίες θα πρέπει… κάποια στιγμή να επιστρέψουμε, και να αρχίσουμε να δανειζόμαστε και πάλι, ώστε να μην έχουμε ανάγκη τους μηχανισμούς στήριξης των Μνημονίων.
Βεβαίως, αν έχει μελετήσει κανείς προσεκτικά την ιστορική πολιτική διαδρομή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέκεται με δέος μπροστά σε μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της Ενωμένης Ευρώπης, τις τελευταίες δεκαετίες. Έναν από τους λίγους πολιτικούς της ηπείρου μας που, κατάλαβαν εγκαίρως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί πολιτικά. Ή, ότι μέχρι να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, θα πρέπει να υπάρξει το μαξιλαράκι της οικονομικής ενοποίησης, όπως συνέβη με τη ζώνη του ευρώ.
Ο Σόιμπλε είναι η απόλυτη μηχανή πολιτικής αξιοπιστίας. Δεν βλέπει μπροστά του κόμματα και πρόσωπα. Βλέπει πέρα και μακριά, στον ορίζοντα του μέλλοντος. Γι’ αυτό και η απομείωση του ελληνικού χρέους, που ξεκινάει από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, έχει τη δική του, βαριά και ασήκωτη πολιτική υπογραφή.
Μαρίκα Λυσιάνθη / ysterografa.gr