Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν


Πέθανε ο Πέτρος ΦυσσούνΈφυγε σήμερα από την ζωή ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Πέτρος Φυσσούν. Ο Πέτρος Φυσσούν νοσηλευόταν από τις 20 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία με λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933 και ήταν γιος πρόσφυγα απο τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση. Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Είχε ασχοληθεί και με την πολιτική.
Ο Πέτρος Φυσσούν, είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες του χρυσού ελληνικού κινηματογράφου όπως οι «Οι γενναίοι του Βορρά», «Μαντώ Μαυρογένους», «Η οργή του αδικημένου». Τηλεοπτικά, ο σπουδαίος ηθοποιός είχε συμμετέχει σε σημαντικές δουλειές της ιδιωτικής και δημόσιας τηλεόρασης, όπως το «Άγγιγμα ψυχής», «Για μία θέση στον ήλιο», «Τα ψάθινα καπέλα», «Ο κίτρινος φάκελος» και σε αυτοτελή επεισόδια της σειράς «Τμήμα Ηθών». Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν σε αυτοτελές επεισόδιο της σειράς του 2007 «Αληθινοί Έρωτες».
Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και μιλούσε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά.
Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα που ο κωμικός είχε αποκτήσει από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρία Νικολαΐδου 
Ο Χατζηχρήστος αρχικά είχε αντιρρήσεις για τον γάμο καθώς δεν ήθελε η κόρη του να σμίξει με ηθοποιό.... 

Η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού ήταν επίσης ένα «αγκάθι» για το οικογενειακό τους περιβάλλον μιας και ο Φυσσούν ήταν περίπου είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την Τέτα. Παρά τις αντιρρήσεις, παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί αγαπημένοι μέχρι τον θάνατο της Τέτας Χατζηχρήστου τον Ιούνιο του 2015. Η απώλειά της στοίχισε πολύ στον ηθοποιό. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη την Άννια η οποία μεγαλώνοντας ακολούθησε για λίγο καιρό τα χνάρια του πατέρα της και έπαιξε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Το 2007 όμως αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και έγινε μοναχή με το όνομα Πορφυρία.  Αδερφός του, ο επίσης ηθοποιός Κώστας Φυσσούν. 
Ο Πέτρος Φυσσούν πριν από τον γάμο του με την Τέτα Χατζηχρήστου, είχε παντρευτεί τη Σουηδή ηθοποιό Μοντ Χόνσον. Ο πρώτος γάμος του όμως δεν είχε διάρκεια και έληξε άδοξα.