Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Το μοναστήρι που βρίσκεται ανάμεσα σε γη και ουρανό

pelekiti5
Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων σε μια απόκρημνη βουνοπλαγιά, με τη Λίμνη Πλαστήρα «στην ποδιά της», το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής αποτελεί ένα πανέμορφο μεταβυζαντινό μνημείο.
shutterstock_241049188Βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καρίτσα στη Νεβρόπολη Αγράφων και, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της γιατί για την κατασκευή της χρειάστηκε, έπειτα από υπόδειξη της Παναγίας, να πελεκηθεί ο σχεδόν κατακόρυφος βράχος πάνω στον οποίο στέκει επιβλητική.
pelekiti9Η Μονή αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αποτελείται από δύο ναούς, έναν της Αναλήψεως του Σωτήρος, με τοιχογραφίες του 1654 και έναν αφιερωμένο στην Παναγία Φανερωμένη, με τοιχογραφίες του 1666.
Τη δεκαετία του ’20 εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς και πέρασε πολλές δύσκολες δεκαετίες καταστροφών και κλοπών. Τη δεκαετία του 1990 όμως έγιναν εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
pelekiti1Θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα και φιλοξενεί πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια και χειρόγραφα.
Στην πλούσια ιστορία και τους θησαυρούς της προστίθεται η εξαιρετική τοποθεσία της, μέσα στην πλαγιά των Αγράφων, και η εκθαμβωτική θέα στο ανάγλυφο της λίμνης Πλαστήρα.

Arouraios.gr