Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΣΠΑΡΤΗ: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Μελέτης και Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Μελέτης και Πρόληψης Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η διημερίδα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη την 1η και 2α Δεκεμβρίου 2016 συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό   Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Πελοπόννησο ΑΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Στη διάρκεια της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις και παρουσιάσεις για τα  νοσήματα που μεταδίδονται από έντομα-διαβιβαστές σε ανθρώπους, αλλά και σε ζώα, για τα επιβεβλημένα προγράμματα διαχείρισης, την επιδημιολογία  και τα μέτρα εντομολογικής επιτήρησης. Τονίστηκε η συνεργασία όλων των φορέων προς την επιτυχία των προγραμμάτων, που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πρωτοπόρα δημιουργήσει τόσο στη εφαρμογή όσο και στην επιστημονική τεκμηρίωση (προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, πρόγραμμα καταπολέμησης της ελονοσίας, πρόγραμμα καταπολέμησης του καταρροϊκού πυρετού, πιλοτικά πρόγραμμα για τη λεϊσμανίαση κ.α.).

Χαιρετισμό στην συνάντηση απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε τη σημασία των εξειδικευμένων προγραμμάτων ελέγχου - καταπολέμησης που υιοθετήθηκαν καινοτόμα από την Περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με απόλυτη επιτυχία προκλήσεις, όπως η επανεμφάνιση της ελονοσίας και η επανεμφάνιση ξεχασμένων μεταδοτικών ασθενειών.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πελοπόννησος είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία θα λειτουργήσει «κέντρο παρακολούθησης - οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές», προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πιθανόν νέοι κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία  που δύναται  να εμφανιστούν στο μέλλον.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου