Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Επέλαση του χιονιά σε πολλές περιοχές της χώρας - Έρχεται δεύτερο κύμα χιονιά από το βράδυ

Καιρός Live: Η Αθήνα στην κατάψυξη - Ο χιονιάς ήρθε για να μείνει - Εικόνα από όλη τη χώρα
Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας την Πέμπτη,αλλά η επέλαση του χιονιά δεν θα σταματήσει.
Τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι σφοδρές χιονοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός.
Στα λευκά ντύθηκαν η  Κορινθία όπως και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου έχουν ντυθεί από νωρίς το πρωί στα λευκά. Το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και περιοχές που βρίσκονται στα πεδινά.





Χιονισμένη η Αθήνα, ακόμη και το κέντρο της πόλης, την Πέμπτη. Σε πολλά προάστια της Αττικής το έχει «στρώσει», ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε και στον
Πειραιά. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου. Κανονικά λειτουργούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική. Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Πού υπάρχουν προβλήματα.
Την Πέμπτη, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε:
  • Λ.Πάρνηθας: Από το ύψος της ταβέρνας Ζυγός.
  • Περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης: από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.
  • Επαρχιακή Οδός Αγίου Μερκουρίου-Βαρυμπόμπης.
    Στους άλλους δρόμους της Αττικής η κυκλοφορία διεξάγεται με μικροπροβλήματα, ενώ οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, λόγω της ολισθηρότητας από τη χιονόπτωση.

    Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον Υμηττό, από τη θέση Καλοπούλα προς Υμηττό.

    Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδα για τα υπόλοιπα οχήματα.
    Κανονικά λειτουργούν πλέον όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.
    Στα λευκά ντύθηκαν Βοιωτία και Ήπειρος, χιόνισε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα.
     
    Χιόνια πέφτουν και σε όλο το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο έχει χιονίσει στα ορεινά, ενώ χιονόνερο ρίχνει μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. 

    Χιόνια και στη Χίο, όπου γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, όπως και στα ορεινά της Σάμου. 

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο, με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την περιφέρεια.

    Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, εκτός από το πυκνό χιόνι και τον παγετό, αναμένονται βοριάδες που θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει ως και 6 βαθμούς υπό το μηδέν. 

    Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, με σταδιακή βελτίωση απο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.



    Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κατάσταση το πρωί της Πέμπτης στο οδικό δίκτυο έχει ως εξής:

    Διακοπή κυκλοφορίας:
    • Αχαΐα: 
       Διαδημοτική οδός Τ.Κ. Περιστέρας-Χ/Κ Καλαβρύτων. 
    • Λακωνία: Επ.Ο. Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής από 13ο έως 14ο χλμ.
    • Εύβοια: Ε.Ο Λεπούρων-Καρύστου από το 40ο (Κάψαλα) έως το 63ο(Καλύβια) χλμ, Ε.Ο. Χαλκίδας-Αιδηψού από 16ο έως 48ο χλμ και Ε.Ο. Χαλκίδας-Αιδηψού από 136ο (Αγιόκαμπος) έως 143ο χλμ (Αιδηψός): απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.


    Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων
    • Κορινθία: Επ. Ο. Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 18ο χλμ, Επ. Ο. Τρικάλων-Καρυάς από το 1ο χλμ, Επ. Ο. Δερβενίου-Γκούρας από το 16οχλμ, Επ. Ο. Γκούρας-Κιάτου από το 9ο χλμ έως 16ο χλμ, Επ. Ο. Γκούρας-Δερβενίου από το 10ο χλμ έως 18ο χλμ, Επ. Ο. Γκούρας-Λυκουριάς από το 10ο χλμ έως 18ο χλμ, Επ. Ο. Περαχώρας-Σχοίνου από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
    • Λακωνία: Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης από το 24ο έως το 45ο χλμ, Ε.Ο. Καρυών-Βρεσθένων.
    • Αχαϊα: Ε. Ο. Πούντας-Καλαβρύτων από 7ο  έως 16ο χλμ. Ε.Ο. Καλαβρύτων Διακοπτού (μέσω Ι.Μ. Μ. Σπηλαίου), Ε.Ο. Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Επ. Ο. Κλειτορίας-Καλαβρύτων (μέσω Λουσών), Επ. Ο. Κλειτορίας-Καλαβρύτων (μέσω Πριολίθου), Επ. Ο. Κλειτορίας-Γκούρας (μέσω Λοικουριάς), Επ. Ο. Καλαβρύτων-Χιον. Κέντρου, Επ. Ο. Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Πτέρης), Π.Ε.Ο. Κλειτορίας-Αροανίας έως και Ψωφίδα (μέσω Αυχαίνα Πριολίθου).
    • Αργολίδα: Ε.Ο. Ναυπλίου-Λυγουριού-Κρανιδίου από το 32 ο έως το 70ο χλμ, Ε.Ο. Ενοτήτων Αχλαδόκαμπου, Καρυάς και Λιμνών.
    • Αρκαδία: Ε. Ο. Τρίπολης-Πάτρας (111) από το 37ο χιλιόμετρο έως όρια με Νομό Αχαΐας, Ε. Ο. Λεβιδίου-Νεμέας, Ε.Ο. Άστρους-Αγίου Πέτρου, Ε.Ο. Άστρους-Καστάνιτσας, Ε.Ο. από το 10ο χλμ έως το 24 ο χλμ της Π.Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης, Δ.Ο Άνω Οστρακίνας (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.
    • Μεσσηνία: Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης από το 25ο έως το 42ο χλμ

    • Εύβοια: Ε.Ο. Χαλκίδας-Αιδηψού από 35ο έως 48ο χλμ και από 136ο έως 143ο χλμ, Ε.Ο. Γυμνού-Σέττας δήμου Ερέτριας, Ε.Ο. Χαλκίδας-Αιδηψού από το 16ο χλμ (διασταύρωση Καστέλλας) μέχρι το 48ο χλμ (Νέος Παγώντας), Ε.Ο. Δημ. οδ. Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Ε.Ο. Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας, Ε.Ο. Στενής-Στροπώνων.
    • Βοιωτία: Επικρατεί χιονόπτωση. Στην Π.Α.Θ.Ε. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
      • Ευρυτανία: Επ. Οδός Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίστας από 12ο έως 24ο χλμ, Επ. Οδός Καρπενησίου-Φουρνάς-Καρδίτσας από 12ο έως 48o χλμ, Επ. Οδός Καρπενησίου-Χ/Κ από 5ο έως 13ο χλμ, Επ. Οδός Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο (6ο έως 13ο χλμ), Επ. Οδός Καρπενησίου-Φιδάκια (8ο έως 33ο χλμ), Επ. Οδός Καρπενησίου-Στενώματα (3ο-35ο χλμ), Επ. Οδός Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, Π.Ε.Ο.  Καρπενησίου-Λαμίας (θέσεις Ράχες Τυμφρηστού και Τούνελ), Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Αγρινίου (θέση Μπαγασάκι).
        • Φθιώτιδα: Στην Π.Α.Θ.Ε. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
        • Φωκίδα: Ε.Ο. Άνω Πολύδροσο-Χ.Κ Παρνασσού, Ε.Ο. Επτάλοφος-Χ.Κ Παρνασσού, Ε.Ο. Γραβιά-Καλοσκοπή-Πυρά-Μαυρολιθάρι-Καστριώτισσα, Ε.Ο. Καλοσκοπή-Πανουργιά-Στρόμη, Ε.Ο. Γραβιά-Καστέλια-Οινοχώρι, Ε.Ο. Γραβιάς-Βαργιανής.
        Απαγορευτικό στα λιμάνια
        Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 9 και 10 μποφόρ.
        Απαγορευτικό απόπλου ισχύει από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για το βορειανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

        Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ για τη Σαλαμίνα λειτουργεί κανονικά η γραμμή από τον Πειραιά και την Πάχη Μεγάρων.

        Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγίας Μαρίνας-Νέων Στύρων, Καβάλας-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου, Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης.

        Στη Ζάκυνθο, στον λιμενοβραχίονα προσέκρουσε στις 09.35 το επιβατηγό-οχηματαγωγό Ζάκυνθος Ι, στη διάρκεια του απόπλου του, υπό 7 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο πλοίαρχος διαπίστωσε ότι δεν προκλήθηκε εισροή υδάτων και συνέχισε το δρομολόγιο για Κυλλήνη, όπου αποβιβάστηκαν οι 124 επιβάτες. Στο πλοίο απαγορεύτηκε ο απόπλους έως ότου επιθεωρηθεί.