Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Xιόνια, παγετός και θυελλώδεις άνεμοι - Αναλυτική πρόγνωση από τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο

Καιρός - Πρωτοχρονιά: Έρχεται πολικό ψύχος! Έκτακτο δελτίο - Χιόνια και στην Αθήνα
Με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο θα αποχαιρετήσει το 2016 την Ελλάδα, η οποία θα υποδεχθεί το νέο έτος ντυμένη στα λευκά.
Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από αύριο Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές, κατά τόπους, χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από την Τετάρτη με χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, των Σποράδων, της Εύβοιας και της ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου. 

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

1. Αύριο Τετάρτη (28-12-2014)
Α. Χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σιγά σιγά σε πεδινές περιοχές στην Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Ευβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και βόρεια).
Β. Τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7-8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο και από το βράδυ σταδιακά και στο Αιγαίο.
Δ. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια
2. Από την Πέμπτη (29-12-2016) έως και το Σάββατο (31-12-2016)
Α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Το Σάββατο βαθμιαια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο με βαθμιαία εξασθένηση την Παρασκευή (30-12-2016).
Γ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδια και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ολικός παγετός στα κεντρικά και βόρεια.

"Για πιο ισχυρό χιονιά σε σχέση με την κακοκαιρία των προηγούμενων εβδομάδων" κάνει λόγο μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, ενώ θα χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας: "Στην Αττική, στα βόρεια του νομού και κατά περιόδους μέσα στην Αθήνα, θα χιονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι του Σαββάτου".
Αναλυτικά η πρόγνωση, σύμφωνα με τον κ. Λάλο, είναι ως εξής: "Από αύριο, τα χιόνια θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σιγά-σιγά από τις πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας - όπου θα είναι πρόσκαιρες οι χιονοπτώσεις και μικρότερης διάρκειας - προς την Αττικοβοιωτία και μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, τα χιόνια θα έχουν φτάσει γύρω-γύρω από την Αττική, στα ορεινά βόρεια προάστια. Την Πέμπτη, η ανατολική Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά - συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος ( Κορινθία) καθώς και η Κρήτη θα έχουν χιονοπτώσεις και στα πεδινά. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, κυρίως σε Αθήνα, Κυκλάδες και Κρήτη, καθώς η βελτίωση θα αρχίσει πρώτα από τα βόρεια".
Προβλήματα θα υπάρχουν στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τους ανέμους, από το πρωί της Πέμπτης, κυρίως στο Αιγαίο, να φτάνουν στα 9 με 10 μποφόρ, ενώ η έντασή τους θα αρχίσει να μειώνεται από το βράδυ της Παρασκευής και κυρίως, το Σάββατο.
Τέλος ο κ. Λάλος είπε ότι "τσουχτερό κρύο και παγετός αναμένεται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Στα βόρεια δεν αποκλείεται ο ολικός παγετός, δηλαδή να μην ανεβαίνει ο υδράργυρος πάνω από το μηδέν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας".

Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων