Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Υπερσκελίστηκαν 10 αντιστράτηγοι για να ξηλώσουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!


Με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να αναθερμαίνονται στο έπακρον, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες «παρεμβάσεις» Σόιμπλε, αλλά και με το «εθνικό ζήτημα» του Κυπριακού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας προέβη αιφνιδιαστικά, όπως επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, σε αλλαγή ολόκληρης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Κατά πληροφορίες, ακόμα και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, φαίνεται να ήταν ανενημέρωτος για αυτή την κίνηση του Πάνου Καμμένου, λίγες ημέρες προτού αυτός αναχωρήσει για ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπως διαρρέει το περιβάλλον του. Η Ν.Δ., διά του αντιπροέδρου της και τομεάρχη Αμυνας, προειδοποιεί ότι τέτοιες αλλαγές που συνοδεύονται από μαζικές αποστρατείες επηρεάζουν την πειθαρχία και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της τοποθέτησης του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπου για την ανάδειξή του χρειάστηκε να «υπερσκελιστούν» δέκα αντιστράτηγοι (!). Να σημειωθεί πως πρόκειται για τον έβδομο αρχηγό το 2011, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. είχε δεσμευθεί ότι δεν θα προβαίνει σε συνεχείς αιφνιδιαστικές αλλαγές στο στράτευμα, προκειμένου έτσι να διατηρηθεί η συνοχή των Ε.Δ.
Ωστόσο, τώρα αλλάζουν οι ηγεσίες που είχαν τοποθετηθεί μόλις το 2015, με αποτέλεσμα να γεννώνται πολλά ερωτηματικά -όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση- γύρω από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν αυτές οι κρίσεις, αλλά και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στις Ε.Δ. Εξαίρεση αποτελεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος διατηρείται στη θέση του.
Σοβαρό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Χρήστος Βαΐτσης, αποστρατεύτηκε ενώ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αντικατάστασή του κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ξένη χώρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας. Με τις τελευταίες κρίσεις, στη θέση του Βασίλη Τελλίδη νέος αρχηγός στο ΓΕΣ αναλαμβάνει ο έως τώρα διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, στη θέση του Γιώργου Γιακουμάκη, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο Νικόλαος Τσιούνης, μέχρι τώρα διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας, και στο ΓΕΑ ο έως σήμερα διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Χρήστος Χριστοδούλου.
Από τη μεριά της Ν.Δ., ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν και ευχήθηκε στη νέα ηγεσία «καλή επιτυχία», εξέφρασε την έκπληξή του γι’ αυτές τις εξελίξεις. Ειδικότερα, ο ίδιος υπογράμμισε: «Προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει και τους τρεις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να προχωρήσει σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών μειζόνων σχηματισμών και μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), με προφανή επίπτωση στην πειθαρχία και στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις, γιατί οι αλλαγές αυτού του εύρους έπρεπε να γίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή».
Εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παντελώς ανενημέρωτος για τις κρίσεις ήταν ο Δ. Βίτσας. Μάλιστα, ήταν εμφανής ο αιφνιδιασμός του, όταν ευρισκόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το πρωί ερωτήθη σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ. Πολύ περισσότερο, ο ίδιος έδειχνε να μην έχει αντιληφθεί πως επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το πρωί το ΚΥΣΕΑ για να κάνει κρίσεις. Οι κρίσεις έγιναν λίγες ημέρες προτού αναχωρήσει ο κ. Καμμένος, όπως διαρρέει το περιβάλλον του, για τις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντηθεί με Ελληνοαμερικανούς – στελέχη του επιτελείου Τραμπ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ / eleftherostypos.gr