Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


Στο δρόμο της Ηλεκτρονικής, της SOFTEX, της ΣΕΛΜΑΝκαι αμέτρητων άλλων ελληνικών εταιρειών που κάποτε μεσουρανούσαν στην αγορά αλλά σταδιακά και συμπτωματικά με παρόμοιο τρόπο οδηγήθηκαν στον επιχειρηματικό θάνατο, βρίσκεται πλέον η Μαρινόπουλος Α.Ε. Η εταιρεία που ξεκίνησε στη δεκαετία του ‘60, εδραιώθηκε στη δεκαετία του ‘80 και γνώρισε το γαλλικό ναπολεοντισμό μέσω της Carrefour 50-50 στη δεκαετία του ’90, πλέον διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Η εταιρεία με τα 500 υποκαταστήματα στην επικράτεια, με εκτόπισμα που φτάνει στο 1,5% του ΑΕΠ, με ιστορία δεκαετιών στο λιανεμπόριο, με οικογενειακές ελληνικές ρίζες, με μεγάλες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, βρίσκεται πλέον να επαιτεί στα σκαλιά του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το καλοκαιρινό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η άλλοτε δημοφιλής αλυσίδα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του "λαϊκού μπακάλικου", σύμφωνα με το αριστερό πρότυπο α λα Βενεζουέλα, υπόεπιλεγμένη προστασία, δείχνει διάτρητο στις παρούσες συνθήκες.
 
Η αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου 2016 στο προσωπικό της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ ενέτεινε περαιτέρω την αβεβαιότητα γύρω από το σχέδιο διάσωσής της. Και αυτό γιατί σηματοδότησε το τέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συνεννόησης που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο 2016 μεταξύ της Μαρινόπουλος, της Σκλαβενίτης και των τραπεζών για τη διάσωση της πρώτης. Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι όλα τα σενάρια σχετικά με το παρόν και το μέλλον των 11.000 άμεσα και των 50.000 έμμεσα εργαζομένων που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη αλυσίδα καθώς και με τις δυνατότητες διαχείρισης του ανοίγματός της προς προμηθευτές, τράπεζες και Δημόσιο που κυμαίνεται μεταξύ 1 – 1,8 δις. ευρώ. 


Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, η δικαστική απόφαση για το αίτημα υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 βθ, που θα άνοιγε τον δρόμο στη νέα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ, θα υπήρχε στα χέρια των ενδιαφερομένων μέχρι τα φετινά Χριστούγεννα, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. Οι 62.000 σελίδες αυτής της υπόθεσης δεν είναι τελικά τόσο εύκολο να διαβαστούν με συνοπτικές διαδικασίες, όπως αρχικά πίστευαν κάποιοι που μοίρασαν και αφειδώς τις αντίστοιχες υποσχέσεις, όταν άλλες υποθέσεις, πολύ πιο απλές από τη Μαρινόπουλος, χρειάστηκαν πολύ μεγάλο διάστημα, πολύ περισσότερο των δύο μηνών, για να εξεταστούν και να ολοκληρωθούν δικαστικώς. Συνεπώς η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος, μέχρι  τις δύο κρίσιμες ημερομηνίες, 16/1/2017 και 14/2/2017, οπότε και λήγει η περίοδος αναμονής των εμπλεκόμενων στο σχέδιο σωτηρίας της Μαρινόπουλος, καθίσταται επισφαλής, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, την αγορά και την ελληνική οικονομία.

Η εταιρεία αριθμεί 500 καταστήματα σε όλη την επικράτεια (μαζί με εκείνα που λειτουργούν με τα θεσμό της δικαιόχρησης) εκ των οποίων τα 100 τροφοδοτούνται κανονικά και τα υπόλοιπα σχεδόν υπολειτουργούν. Ήδη ο τζίρος των καταστημάτων έχει πέσει σχεδόν κατά 50% και η φυγή των πελατών της Μαρινόπουλος προς άλλες αλυσίδες έχει παγιωθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες άλλες μεσαίες αλυσίδες του χώρου έχουν ξεκινήσει τη διερεύνηση να εντάξουν στο δικό τους δίκτυο υπάρχοντα καταστήματα της Μαρινόπουλος, αξιοποιώντας στην καλύτερη των περιπτώσεων και μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος αντιμετώπιζε από την αρχή του σημαντικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζουν τα ποσά που απαιτούνται είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί. Κάνουν λόγο για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ξεπερνούν κατά πολύ τα 480 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης σωτηρίας και αφορούν την προμήθεια των καταστημάτων, την ανακαίνιση και ενσωμάτωση τους στο δίκτυο της Σκλαβενίτης, την συνέχιση της πολιτικής των προσφορών όπως είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν οι πελάτες της Μαρινόπουλος και την προσέλκυση εκείνων που έχουν εγκαταλείψει την αλυσίδα. Όπως επισημαίνουν ο κίνδυνος να μεγεθυνθεί το φέσι στην αγορά της λιανικής φτάνοντας σε δυσθεώρητο ύψος σε βάθος διετίας καθίσταται κάτι παραπάνω από ορατός.
                    
Τα προβλήματαστη Μαρινόπουλος ήταν εμφανή τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, με τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς προμηθευτές της αλυσίδας να λαμβάνουν τα μέτρα τους προκειμένου να περιορίσουν την έκθεση απέναντι στο ενδεχόμενο της πλήρους κατάρρευσης του μέχρι πρότινος πολύ καλού τους πελάτη. Η εποχή των Γάλλων με την Carrefour δεν είχε αποδώσει τα αναμενόμενα, οι επενδύσεις που είχαν γίνει δεν καλύφθηκαν στο χρόνο που έπρεπε και η διοίκηση δεν έδειξε τα αναμενόμενα αντανακλαστικά ως όφειλε, ειδικά στην εποχή της συρρίκνωσης της αγοράς. Χιλιάδες εργαζόμενοι, αρκετοίεκ των οποίων έχουν περιέλθει σε ολιγόρωη εργασία με την ελαχιστότατη μηνιαία αμοιβή των 240 ευρώ, αλλά και πλήθος μικρομεσαίων προμηθευτών έχουν εγκλωβιστεί σεένα αδιέξοδο οικονομικό σκηνικό, με υποσχετικές και ακάλυπτες επιταγές. 


Στο εθνικό βέρτιγκο της κοινωνικής κατάθλιψης και της εθνικής απαλλοτρίωσης που βρισκόμαστε είναι λυπηρό να συντηρούνται φρούδες ελπίδες σε απελπισμένους εργαζόμενους, αποκρύβοντας την πραγματική εικόνα και τις αιτίες της καταστροφής μας. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα θα βρεθεί μία επιχειρηματική λύση για τη Μαρινόπουλος Α.Ε., όχι φυσικά στις πλάτες των φορολογουμένων, για μία νέα αρχή, αναλογιζόμενοι τα εθνικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ιθύνοντες νόες πίσω από την οικονομική μας υποδούλωση.

Thedayaftergr