Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλεύτριας Μ. Θελερίτη για τα Κέντρα Κοινότητας Πελοποννήσου και την απάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού, Θεανώς Φωτίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας κ. Μ. Θελερίτη, για τα Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Θ. Φωτίου ενημέρωσε πως το Υπουργείο Εργασίας διασφάλισε τους αναγκαίους πόρους για την σύσταση και λειτουργία Κέντρων Κοινότητας σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με πληθυσμό από 10.000 κατοίκους και άνω, με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Η επίκαιρη ερώτηση της Μ. Θελερίτη κατατέθηκε λόγω του ότι η
Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις αντιρρήσεις και διαφωνίες 18 δημάρχων της Πελοποννήσου -  οι οποίοι έχουν ενημερώσει το Υπουργείο με σχετική επιστολή τους, επέλεξε να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του Υπουργείου, αλλάζοντας όχι μόνο τον συνολικότερο σχεδιασμού του Υπουργείου, αλλά και το ύψος των πόρων που διατίθενται ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και τον αριθμό εργαζομένων ανά δομή. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με απόφασή της, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην σύσταση μίας (1) επιτελικής δομής και πέντε (5) Κέντρων Κοινότητας αποκλειστικά στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, με ισάριθμες Κινητές Μονάδες, καλώντας τους δήμους της Περιφέρειας να υπογράψουν σχετική Προγραμματική Σύμβαση. Η απόφαση αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κινήθηκε κατά παρέκκλιση των συνολικότερων πολιτικών του Υπουργείου για την κοινωνική ένταξη και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα Κέντρα Κοινότητας και τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής (Ν. 4445/2016), αποδυναμώνοντας παράλληλα την δυνατότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει τα Κέντρα Κοινότητας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων και στερώντας σημαντικούς πόρους που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση των Κοινωνικών Υπηρεσιών τους σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τους πολίτες που βιώνουν φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός, κ. Θ. Φωτίου ανέφερε στη βουλή  πως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Τατούλης έστειλε εξώδικο στο Υπουργείο, καταγγέλλοντας τον σχετικό νόμο για τα Κέντρα Κοινότητας ως παράνομο!
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Θ. Φωτίου, σε στενή συνεργασία Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Α. Χαρίτση, λαμβάνοντας μέτρα για να υποστηρίξουν ενεργά τους δήμους της χώρας, αλλά και της Πελοποννήσου, κατέληξε σε έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δύο βασικούς στόχους:
Ø  αφενός την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (με το σκέλος που αφορά την κεντρική διοίκηση) για την σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας και στους 21 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με πληθυσμό από 10.000 κατοίκους και άνω (και όχι μόνο στους 5 δήμους που είναι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπως αποφάσισε η Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου), τα οποία θα ανταποκρίνονται και θα καλύπτουν τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε Περιφερειακής Ενότητας
Ø  και αφετέρου τη διασφάλιση πως και η Πελοπόννησος θα ενταχθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου για την κοινωνική ένταξη.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των δήμων σε πόρους για κοινωνικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, κ. Θ. Φωτίου «κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από το συμφέρον των πολιτών και πάνω το συμφέρον των δήμων».


Γραφείο Τύπου Ν.Ε.
Κόρινθος, 10 Ιανουαρίου 2017