Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες

REUTERS/Jose Manuel Ribeiro/File Photo
Ήταν μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Πορτογαλίας στη μεταδικτατορική περίοδο. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες.

Ήταν μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα στην Πορτογαλία, ερχόμενος στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας Σαλαζάρ, το 1974.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Σοάρες είχε ιδρύσει το Σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας ενώ βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Γερμανία. Υποστηρίχθηκε από τον τότε Σοσιαλδημοκράτη γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, ο οποίος φοβόταν ότι η κομμουνιστική αριστερά θα επικρατούσε στο μεταδικτατορικό σκηνικό.

Παράλληλα, ο κ. Σοάρες συμμετείχε στην αποχώρηση της Πορτογαλίας από τις αποικίες της, αν και δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο για το γεγονός ότι διαπραγματευόταν με φιλο-σοβιετικά κινήματα όσο και για την απώλεια περιουσιών Πορτογάλων που επέστρεφαν στη χώρα από την Αφρική.

Εξελέγη πρωθυπουργός το 1976 και το 1983, όντας μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και την ενωμένη Ευρώπη.

Το 1986 εξελέγη στην προεδρία της Πορτογαλίας, όπου υπηρέτησε επί μία δεκαετία.

Ο Σοάρες είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Λισσαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια έπεσε σε βαθύ κώμα, από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ.

Πηγή: skai.gr