Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Λακωνία: Τέλος εποχής για τον Ελλάδα FM

 Προς οριστική αποχώρηση από τα ερτζιανά φαίνεται ότι οδηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός Ελλάδα FM της Λακωνίας με έδρα στην Σπάρτη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός έχει σταματήσει να μεταδίδει πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2016. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λακωνία η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού διεκόπη μετά από συσσωρευμένα χρέη, ενώ συνεχίζει τη λειτουργία χωρίς πρόγραμμα ο αναμεταδότης του στους Βουτιάνους, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να σιγήσει σύντομα.

Ο Ελλάδα FM υπήρξε ο ραδιοφωνικός αδελφός του Ελλάδα TV, του μοναδικού τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Σπάρτης για πολλές δεκαετίες. Η καθοδική πορεία του ομίλου άρχισε να σημειώνεται το φθινόπωρο του 2015, όταν το Ελλάδα TV δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στα υψηλά κόστη της αναμετάδοσης μέσω Digea, αλλά και την οικονομική κρίση, και διέκοψε την λειτουργία του. Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε δεχθεί τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική για την υποστήριξη που πρόσφερε στην Χρυσή Αυγή, μέσα από τις ενημερωτικές εκπομπές του ιδιοκτήτη του, Αντώνη Φελούρη. Μετά το κλείσιμο της τηλεόρασης, το ραδιόφωνο συνέχισε για περίπου ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο σημαντικό πρόγραμμα. Από τον όμιλο έχει αποχωρήσει το σύνολο του προσωπικού ενώ παραμείνει σε λειτουργία μέχρι σήμερα η ενημερωτική ιστοσελίδα, η οποία ανανεώνεται με ειδήσεις και βίντεο για την τοπική επικαιρότητα.
Ο ραδιοσταθμός του Ελλάδα μεσουράνησε την δεκαετία του '90, όντας ένα από τα τρία ενημερωτικά ραδιόφωνα της Λακωνίας. Διέθετε δημοσιογραφικό δυναμικό, αναμεταδότη προς τη Νότια Λακωνία, καθώς και στούντιο στην κεντρική πλατεία του Γυθείου. Για ένα χρονικό διάστημα, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε τοπικός συνεργάτης του Alpha Radio της Αθήνας, αναμεταδίδοντας τα δελτία ειδήσεών του.
Ο Ελλάδα FM προστίθεται σε μια σχετικά μακριά λίστα ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού που διέκοψαν τη λειτουργία τους την τελευταία δεκαετία, μεταξύ των οποίων οι Muzik (Ράδιο Λακωνία) 91.3, Ραδιοφωνία Νότιας Λακωνίας 935 και Ράδιο Σπάρτη/Χριστιανισμός 95.8. Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών μειώθηκε συνολικά κατά 20%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους μικρότερους υπάρχοντες ραδιοφωνικούς σταθμούς, την ίδια περίοδο άλλαξαν χέρια και ενισχύθηκαν με εμβέλεια και πρόγραμμα, όπως οι Νότος (πρώην Fantasy) 94.9, Μελωδία 98.3, Μουσικός Παλμός 94.5, Planet 102.1 και Τσιρίγω 105.6.

radiofono.gr