Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΟΑΕΔ: Εντός του Φεβρουαρίου νέο πρόγραμμα για 15.000 ανέργους


Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με στόχο την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, προωθεί ο ΟΑΕΔ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, με συνέντευξη της, στην κρατική τηλεόραση.

Το πρόγραμμα θα έχει δύο σκέλη και στοχεύει στη δημιουργία συνολικά 15.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisis.gr, το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί το διάστημα 15 με 20 Φεβρουαρίου 2017.
«Στο νέο πρόγραμμα έχουμε εισαγάγει δύο βασικές αλλαγές: Δίνουμε τη δυνατότητα πρόσληψης σε ανέργους με 6 μήνες ανεργίας και άνω, προκειμένου να προληφθεί η μακροχρόνια ανεργία σ’ αυτές τις δύσκολες ηλικίες και ελαφρύνουμε τις προϋποθέσεις ένταξης αυξάνοντας τα κίνητρα των επιχειρήσεων, ώστε να προσλάβουν μεγαλύτερο αριθμό ανέργων αυτής της ηλικιακής ομάδας», ανέφερε η κ. Καραμεσίνη.
Πρώτο σκέλος: 5.000 θέσεις σε επιχειρήσεις με άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης
Το πρώτο σκέλος του προγράμματος αφορά επιχορήγηση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50.
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε. και γενικά εργοδότες που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων με πλήρη απασχόληση.
Για να υπαχθεί η επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της σε σχέση με τον μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής αίτησης. Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί.
Ωφελούμενοι είναι άνεργοι άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών. Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών.
Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
Διάρκεια επιχορήγησης:
Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση (μακροχρόνια άνεργοι), η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για 9 μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για επιπλέον 3 μήνες.
Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (ανεργία 6-12 μήνες), η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 9 μήνες χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους για 3 μήνες ακόμα.
Δεύτερο σκέλος: 10.000 θέσεις σε Επιχειρήσεις με έως 20 θέσεις πλήρους απασχόλησης
Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.
Το ποσό της επιχορήγησης είναι ίδιο με το προηγούμενο σκέλος και η διάρκεια είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για 9 μήνες για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένοι στο μητρώο πάνω από 12 μήνες). Σε περίπτωση επέκτασης η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες ακόμα.
Αντίθετα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα για χρονικό διάστημα 3-12 μηνών η επιχορήγηση διαρκεί 9 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 9 μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 6 μήνες ακόμα. Σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για άλλους 3 μήνες.
Προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και διαθέτουν κωδικό πρόσβασης, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Αν οι επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιημένοι ή εγγεγραμμένοι ηλεκτρονικοί χρήστες θα πρέπει να επισκεφθούν την υπηρεσία του ΟΑΕΔ για να αποκτήσουν κλειδάριθμο. Με στόχο τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η υπόδειξη των ανέργων στις δικαιούχους επιχειρήσεις θα γίνεται με συστατικό σημείωμα από τους εργασιακούς συμβούλους των υπηρεσιών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Στο πρόγραμμα θα δικαιούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το 12μηνο πριν τον μήνα υποβολής της αίτησής τους για την συμμετοχή στην δράση δεν θα έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, ενώ οι προσλήψεις ανέργων, μέσω του προγράμματος, πρέπει να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθμού εργαζομένων της επιχείρησης.
Επίσης οι εργοδότες δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας καθώς και το προϋπάρχον προσωπικό τους για το οποίο έχουν δεσμευθεί  τουλάχιστον για τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης, έστι ώστε να συμπληρώνεται ένα 12μηνο εργασίας για τους άνεργους δικαιούχους.

aftodioikisi.gr