Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Μέρκελ τρέμει… παρέμβαση Πούτιν στις γερμανικές εκλογές


Οι  τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία έχουν προκαλέσει πολιτικό σοκ στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς, καθώς δείχνουν τη γερμανική κοινωνία να βρισκεται μισό στάδιο προτού… ερωτευτεί τον Μάρτιν Σουλτς.
Φυσικά, ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς για πανηγυρισμούς από όσους προσδοκούν να δουν το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να παραμερίζει, ενώ και η ανάλυση των
επιμέρους ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, δείχνει ότι η γερμανική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να γυρίσει την πλάτη στους Χριστιανοδημοκράτες.
Ωστόσο, το σκέφτεται. Και ακόμη και αυτή η παράμετρος συνιστά ουσιαστική και θεαματική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο βέβαια, η κοινή λογική λέει ότι η σχετική τάση θα έχει ανασχεθεί, σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η γερμανική κοινωνία ψάχνεται. Το σκέφτεται, κουρασμένη από την υπερδεκαετή πολιτική ηγεμονία της Άνγκελα Μέρκελ.
Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη οπτική του όλου θέματος. Η εγγενής ανησυχία της Άνγκελα Μέρκελ ότι, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, αρκεί μια… παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να υπάρξει απόλυτη και ολική ανατροπή των δεδομένων.
Ενθυμούμενη τη… θρυλούμενη παρασκηνιακή παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και στο βρετανικό δημοψήφισμα. Καθώς φυσικά και τις υποψίες για αντίστοιχη παρέμβαση στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, φυσικά… υπέρ της Μαρίν Λεπέν.
Πέραν από τη… δαιμονοποίηση Πούτιν, στον οποίο πλέον οι αντίπαλοί του προσδίδουν “μαγικές” ικανότητες, η πραγματικότητα λέει ότι η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το βαρύ τίμημα για την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πιέζοντας τόσο λαούς και κοινωνίες, ώστε η… ασφυξία να φτάσει μέχρι την πόρτα του Βερολίνου.

Κατιάνα Ναυπλιώτου / ysterografa.gr