Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ένας χρόνος κλειστών συνόρων και… συνεχίζουμε!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ως γνωστόν, ο Φεβρουάριος είναι μήνας ντροπιαστικής επετείου: Έκλεισε χρόνος από τότε που οι Ευρωπαίοι (δια των βαλκανικών χωρών) μας έκλεισαν τα βόρεια σύνορα.
Κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη (και στην οποία για πρώτη φορά έλαβε μέρος η Ελλάδα δια του κ. Μουζάλα) με τη συμμετοχή 16 χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, αποκαλύφθηκε (και εμμέσως αναγνωρίστηκε από την ελληνική πλευρά) ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα όταν ισχυριζόταν πως τα σύνορα τα έκλεισαν από μόνες τους οι βαλκανικές χώρες, χωρίς δηλαδή να λάβουν εντολή από τους Ευρωπαίους.
Θυμίζω ότι ακόμη και όταν ο Τουσκ δήλωσε πως τα σύνορα έκλεισαν με απόφαση της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει να τον διαψεύσει.

Να, όμως, που τελικά είχαμε να κάνουμε με ένα ακόμη ψέμα!
Στη διάσκεψη, λοιπόν, ο κ. Μουζάλας, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση.
Υπήρξαν, όμως, αντιδράσεις και στο «Τελικό Κείμενο» δεν έγινε καν αναφορά στην πάγια αυτή ελληνική θέση.
Γι’ αυτό και ο κ. Μουζάλας δεν υπέγραψε το «Τελικό Κείμενο» της Διάσκεψης, όπως επίσης επίσημα ανακοινώθηκε.
Καιρό τώρα υποστηρίζω πως η Ελλάδα όφειλε να έχει παρέμβει στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και όχι απλώς να πανηγυρίζει γι’ αυτήν.
Έπρεπε από την αρχή να έχει παρέμβει και να δηλώσει πως δεδομένου ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλούσε εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, έπρεπε, ενδεχομένως μετά την επί δίμηνο παρακολούθηση της εφαρμογής της (και εφόσον μειώνονταν οι ροές, πράγμα το οποίο συνέβη) να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας.
Αλλά ούτε πρόβλεψαν τι θα συνέβαινε, ούτε τόλμησαν να παρέμβουν θέτοντας ως όρο το άνοιγμα των συνόρων, ούτε αντέδρασαν με οποιονδήποτε τρόπο.
Απλά πανηγύρισαν!
Τώρα, είδαν το λάθος τους και εκ των υστέρων προβάλλουν το συγκεκριμένο αίτημα.
Και αυτό απορρίφθηκε!
Προφανώς δεν απορρίφθηκε μόνο από Αλβανία και ΠΓΔΜ. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, το «Τελικό Κείμενο» θα περιελάμβανε την ελληνική θέση.
Μάλιστα όχι μόνο δεν ανοίγουν τα σύνορα, αλλά δεν δέχθηκαν καν να περιλάβουν στο Κείμενο, ώστε να καταγραφεί, μια απλή… επιθυμία μας!
Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μια ακόμη «περήφανη διαπραγμάτευση» που κατέληξε σε άλλη μια περίτρανη ήττα!
Ως γνωστόν, πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν.
Αλλά ποιος έχασε την… τέχνη για να την βρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τέλος, σημειώνω πως πέρασε στα ψιλά ότι οι 370 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου κατέβηκαν σε απεργία, διότι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Νοέμβριο!
Μετά από τόσα χρήματα, δεν μπορούν να πληρώσουν την πιο κρίσιμη υπηρεσία!

elzoni.gr